:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,661,989
Активни 217
Страници 11,092
За един ден 1,302,066

Всевъзможни жалби в комисията срещу дискриминацията

Няколко пъти досега служители от МВР са предлагали всички жалби на граждани, които полицията получава, да бъдат прехвърлени към комисията срещу дискриминацията, научи "Сега". Мотивът за това е, че гражданите обикновено се жалват за нарушени човешки права.

Шефът на комисията Кемал Еюп потвърди информацията, но уточни, че ведомството му не би могло да поеме жалбите, които се подават в различните ведомства, включително и в МВР. Полицията няма право автоматично да прехвърля жалбите си към нас, а освен това е задължително комисията да е адресат на жалбата и да е посочено основанието за дискриминация, обясни още Еюп.

Макар че антидискриминационната комисия все още не е попълнила състава си, тя вече е затрупана с работа. Интересът към нея е голям, въпреки че сме трудно откриваеми, потвърди и Еюп. Комисията получи сграда на бул. "Драган Цанков" 35 преди два месеца, но все още тя не й е прехвърлена.

Срокът за проучване на всеки случай е 30 дни. Той се гледа на открито заседание, в 14-дневен срок се дава решение. То може да се атакуват само пред ВАС.

Сред първите жалби, по които комисията ще се произнесе, е и тази на Съюза на работодателите. От съюза настояват да бъдат отменени парите за прослужено време при начисляване на заплатите. Според работодателите това е дискриминация по възраст.

Моряшкият синдикат пък настоява МС да синхронизира наредба на социалното министерство с международна конвенция, така че когато чужди кораби наемат наш обслужващ персонал, да им бъде гарантирано някакво минимално заплащане. Сега те били дискриминирани по признак националност.

Директор на училище от родопския край пък се жалвал, че две ученички идвали в училище със забрадки и така разваляли униформата, въведена с училищния правилник. Ученици и родители от Лом са протестирали, че румъноезично говорещите получавали по-слаби оценки в училище. Гражданин от благоевградския край се жалва пред комисията, че роми му отмъкнали металните подпори за астмите. Комисията е била сезирана и за кражбите на ток в "Столипиново" и разрушаването на ромски къщи в София, но по тях не е започната процедура, тъй като вече има заведено дело в съда.
16
977
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
29 Октомври 2005 01:02
/:/ "...Шефът на комисията Кемал Еюп потвърди информацията, но уточни, че ведомството му не би могло да поеме жалбите, които се подават в различните ведомства, включително и в МВР. Полицията няма право автоматично да прехвърля жалбите си към нас, а освен това е задължително комисията да е адресат на жалбата и да е посочено основанието за дискриминация, обясни още Еюп.
......................................... ......................................... .....................................
ЗАКОН
ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА, СИГНАЛИТЕ, ЖАЛБИТЕ И МОЛБИТЕ
Обнародван, ДВ, бр. 52 от 4 юли 1980 г.,
изм., бр. 68 от 1988 г., изм. ДВ бр. 55 от 2000 г.
...
Чл. 13. (1) Предложенията, сигналите, жалбите и молбите, които са подадени до некомпетентен орган, се препращат не по-късно от седем дни от постъпването им на компетентните органи, като се уведомяват техните податели.
(2) Предложения, сигнали, жалби и молби, не се препращат, когато има данни, че въпросът е отнесен и до компетентния орган.
......................................... ......................................... .....................................
NO COMMENT...


29 Октомври 2005 01:12
Гражданин от благоевградския край се жалва пред комисията, че роми му отмъкнали металните подпори за астмите.


Подпори за
астмите


Няма ли кой най-сетне да редактира вашата Наделина? Тя на асма ли е расла?
29 Октомври 2005 06:19
Верно бре. Астма и асма са две различни неща. Не бях обърнал внимание....
29 Октомври 2005 10:07
Кефурко, когато човек е алергичен към асма, той може да пидобое астма.
Ама не го казвам на бот, за да не ми фрасне някой цензурен бод.
29 Октомври 2005 14:07
До момента 3 пъти ме бан-ват заради това че им казвам че са неграмотни. Всеки ден има поне по един 'бисер' който бие отвсякъде кандидат-студентските такива.....
29 Октомври 2005 14:17
Кралю, за обвинения в неграмотност няма банване, вярвай ми, ти само си слагай запетайките
29 Октомври 2005 16:34
Точно за обвинения в неграмотност има банване, ей виж преди няколко дена в статята за марс и слънцето като планета. А за запетайките си прав, ама ме мързи да ги слагам.
29 Октомври 2005 18:57
статята
29 Октомври 2005 18:58
Всевъзможни жаби в комисията срещу дискриминацията
29 Октомври 2005 19:50
Ама че коментари виждам тук. Нямате с какво да заядете Кемал Еюп и хоп!-тъпотиите. големи сте ми журналисти, няма що.
29 Октомври 2005 19:56
Тук един другар цитира закон, но не цитира, както трябва?!

ЗАКОН ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА, СИГНАЛИТЕ, ЖАЛБИТЕ И МОЛБИТЕ
Отразена деноминацията от 5.07.1999 г.
Обн. ДВ. бр.52 от 4 Юли 1980г., изм. ДВ. бр.68 от 2 Септември 1988г., изм. ДВ. бр.55 от 7 Юли 2000г.
Въведение
Този закон има за цел да осигури широкото участие на трудовите колективи и на гражданите в цялата система на социалното управление, в укрепването на социалистическата законност, в усъвършенствуването на социалистическата демокрация.

Особено важно значение в това отношение има икономическият подход, който създава условия трудовите колективи и гражданите непосредствено да въздействуват върху всички сфери на социалното управление за повишаване качеството и ефективността в неговата дейност. Предложенията, сигналите, жалбите и молбите са незаменим източник на информация за дейността на всички звена на социалното управление на обществото. Всеки гражданин има право да разкрива недостатъците в дейността на държавните и обществените органи и на отделни служители и да предлага мерки за усъвършенствуване на социалното управление.

В социалистическото общество народът е източник на властта. Силата и организиращата роля на държавата се определя от поведението на гражданите, от качеството и ефективността на тяхната целокупна дейност. Добросъвестното изпълнение на трудовите задължения, опазването на социалистическата собственост, повишаването на качеството и интелектуализацията на труда са съществени условия за издигане жизненото равнище на народа, за демократичното развитие на социалното управление, за разширяване правата и свободите на гражданите.

29 Октомври 2005 19:59
Сините другари бяха на власт през 1999 и през 2000 г. Умело ни водеха по друмите на развитото социалистическо общество...А крещяха за лустрация.последната е само премахване на ненужни думи, като социализъм, социалистическо и ред други подобни.но те слушаха другаря лилов в законодателната си инициатива.
29 Октомври 2005 20:04
SULTAN,
НАПРОТИВ, цитирал съм този закон точно КАКТО ТРЯБВА !- болднал съм и последната поправка в този закон , която е направена в годината 2000 г., в която година ВСИЧКИ власти в Република България бяха в ръцете на българските демократи-демоКРЯНИ от СДС!!! Сиреч, дори и демократите-демоКРЯКИ в Република България НЕ са го отменили този "социалистически закон"!!!
Този закон НЕ беше отменен и от Мнозинството на НДСВ+ДПС и Правителството им! НЕ е отменен и от сегашното Мнозинство на БСП+НДСВ+ДПС и Правителството им!
Този закон е ДЕЙСТВАЩ и до ден-днешен!!!

Редактирано от - paragraph39 на 29/10/2005 г/ 20:07:57

29 Октомври 2005 21:41
Помачорите каго искат да ходят със забрадки и щамии да отидат във Франция. Там е голяма либерта! Опа, май и там наритаха арабеските да не се кипрят в тяхните смрадливи чаршафи -е, няма как. Власите пък получавали слаби оценки, щото средството им за изразяване, езикът, бил малко неясен. Може би са по добри на румънски, ама май и него не го знаят още повече! Е, фратещи власещи, още не сме в ерата на телепатията, та без думи да оценяваме, колко ценни мисли се въртят в рошавите ви кратуни. Инак, точно бай Кемал ще я свърши тая с дискриминацията! Едно е сигурно, че докато рязаните държат комисиите по дискриминацията, по етническите и дамографските въпроси, гява да се чуе и вопъл срещу башибозушките изстъпления на ДПС в смесените райони! Все е нещо!
30 Октомври 2005 09:53
МБМД /МИРА ЯНОВА ЛЪЖАТ
1 ден преди изборите те отново надуха % за Велчев 21 и намалиха на Гаврийски 10-11, за да накарат десните да се излъжат по Велчев.
МБМД-некадърници или продажници?
30 Октомври 2005 17:22
Ауу, какво жестоко отношение към поганците, бързо се оплачете на турско-циганския и освен това ХЕЛЗИНСКИ комитет за да ни се скарат !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД