:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,458
Активни 138
Страници 24,092
За един ден 1,302,066

"Икономист": Кюлев се отърси от миналото и стана съветник на Първанов

Някои балкански традиции като убийствата в България си отиват трудно, пише авторитетното британско списание "Икономист" по повод убийството на Емил Кюлев.

"Европейската мечта може също да умре", е надписът под снимката към материала.

"Това убийство изостри впечатлението, което идва от Брюксел за нивото на престъпността в България, и за това, че нито един от убийците не е осъден. През последните три години в бомбени атентати и престрелки в София и други градове на страната бяха убити повече от 50 гангстери. За последните три месеца обаче в България станаха осем убийства. Една от причините е, че балканската държава е канал за трафик на хора и наркотици между Турция и Европа", пише "Икономист".

Като най-голям проблем обаче е посочена корумпираната, неефикасна съдебна система. По данни на полицията всеки от заловените престъпници просто плащат подкуп и излизат на свобода без проблем. А прокурори и съдии отвръщат, че полицията предоставя неверни доказателства. Процесът е толкова бавен, че може да отнеме 9 години едно дело да отиде на съд, коментира списанието.

Според него убийството на Кюлев се различава от останалите по това, че той "очевидно успя да се отърси от тъмното си минало и стана водещ банкер и финансов съветник на президента Георги Първанов". Посочва се, че Кюлев е бил полицай, който е учил бизнес в Софийския университет в първите години на прехода, принадлежал на групата предприемачи, близки до правителствата и се е справил добре с търговията на петрол.

"Ако убийците му не бъдат открити и наказани бързо, ЕК може да препоръча следващата пролет България да почака още една година, докато бъде приета в ЕС", коментира "Икономист".
74
1392
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
74
 Видими 
28 Октомври 2005 23:44
той "очевидно успя да се отърси от тъмното си минало и стана водещ банкер и финансов съветник на президента Георги Първанов"

Ама г-сда англичани, това е вашия морал, не европейския. Щото, ако при вас от гамен може да станеш политик и да си "забравиш" просто миналото, то в другите части на Европа това не е възможно.
Особено в Скандианвието-техния морал няма нищо общо с английския , нито вида на "демокрациите " им няма нищо общо!
Това, че Европа седи в "мъглата на желязната завеса" и българинът въобще не я познава, се дължи на българските политици, които владеят медиите и ги манипулират, с вашия морал....
За туй си давате тези съвети на вашите си и в Европа не стъпвайте, както и не съветвайте българите по нормите на своя "морал?"
Изкупувате земята ни, "съветвате ни", навирате ни вашия "морал". Няма по-нахално и нагло племе от вас.Нещастници!


Редактирано от - Ина Тодорова на 29/10/2005 г/ 00:19:14

29 Октомври 2005 00:07
Отръскал се като пловка от вода и станАл съветник на президента значи.
А президента на кво се е научил от отръскалия се?
29 Октомври 2005 00:28
Още едно предупреждение...
29 Октомври 2005 01:08
Комунист при комунист отива, а добрия е мъртвия, не случайно в една стихотворение Поетът беше написал" ... тихо мъртвия казал, не комунист....."
29 Октомври 2005 01:11
/:/ "...че той "очевидно успя да се отърси от тъмното си минало и стана водещ банкер и финансов съветник на президента Георги Първанов"
......................................... ......................................... ...........
ЗНАЧИ, докато е бил съветник на президента Петър Стоянов преди това, пък, бил е съветник, НЕотърсил се от тъмното си минало?!?
29 Октомври 2005 01:17
Другари дайте да дадем - това е простата шаячна правда!!! Но да не даваме на другарите!!!!
29 Октомври 2005 01:32
Народа стана за пореден път свидетел на поредната демонстративна ялова полицейска операция наложена от топ държавниците в момент на паническо състояние, некомпетентност, страх, както и с целенасоченото усилие на държавните ни лидери да прехвърлят отговорността за трагичното състояние на страната в резултат на алчността и готовността на висши държавни служители от изпълнителната и правораздавателната система да приемат подкупи (а често и да ги предизвикат) в замяна на покровителствуване, оневиняване или позволяването на безнаказни тежки престъпление за сметка на гласоподаваттелите, целия българгски народ и против националните ни интереси.
'
Истината е една.
Организираната престъпност унищожаваща България е в Народното Събрание, Изпълнителната и Правораздавателна система. Уличните организирани бандитски сформирования са рожба и подизпълнител на тази организирана престъпност настанила се удобно и трайно на всички нива в държавната власт.
'

Стига сте ни правили на идиоти!
29 Октомври 2005 01:37
Уважаеми Параграфе, по повод коментара ви, ето това е цитат от съседната статия:


Според лидера на СДС Петър Стоянов, който също е против спецмерки, покушението срещу Емил Кюлев е на икономическа основа. Той настоя управляващите да кажат, какъв е произходът на първия милион на банкера.


29 Октомври 2005 01:51
Ина, ... много си права ...!
Ако се замислим, през последните стотина години англичаните надробиха такива попари по цялото земно кълбо че, ще има да ги сърбаме десетилетия напред: Погледни Близкия Изток, Азия, Африка ... къде ли не. Изкуствени държави - гарантирани конфликти ...

Редактирано от - Мурано на 28/7/2010 г/ 11:56:08

29 Октомври 2005 02:28
Британския поглед може да ни дразни/респектира - кой както го чете - но внимание заслужава, наистина, пълния щрих за тази разстреляна кариера - нелошо резюме на вътрешната и външна динамика на България за цели три петилетки:
"очевидно успя да се отърси от тъмното си минало и стана водещ банкер и финансов съветник на президента Георги Първанов". Посочва се, че Кюлев е бил полицай, който е учил бизнес в Софийския университет в първите години на прехода, принадлежал на групата предприемачи, близки до правителствата и се е справил добре с търговията на петрол.
29 Октомври 2005 02:45
Уважаеми PERKELE,
Тези негови думи- за парите на Ем. Кюлев- Петър Стоянов трябваше да ги каже ОЩЕ когато беше президент, а Кюлев му беше съветник и "спонсор"!!!
Туй ми беше скритият коментар !!!

Редактирано от - paragraph39 на 29/10/2005 г/ 02:46:20

29 Октомври 2005 03:13
Да беше победил Конят пак щеше да бъде съветник и
да си възвърне масрафите и по двамата кандидати.

Редактирано от - SultanBg на 29/10/2005 г/ 03:14:39

29 Октомври 2005 03:28
Кюлев се отърси от миналото и стана съветник на Първанов

Ами като се е отърсил от миналото за какво тогава го е съветвал? За предвиждане на бъдещето? Явно не е спец там. Според мен именно като свидетел и участник в събития от миналото е бил изпозван от Президента. Съответно покрай съветите за миналото е имал достъп ди информация за предстоящи събития, приватизации и др. събития от бъдещето където пък Първанов поради поста си е по-напреднал. Така я виждам аз симбиозата. Предполагам, че Кюлев съвесно си е доплащал разликата, защото ползата от съветите изглежда по-ценна за него.
29 Октомври 2005 03:47
За мен историята звучи така. Кюлев е набарал парите. Замогнал се е. След това е казал - аз вече не съм от комунистическата партия а съм от БСП. Изтръскал си е ...... нещото и станал съветник на президент от същата любима партия.....
Ккво да обяснявам повече..
29 Октомври 2005 03:56
Пурванов играе шах с овце.Англиския посланик го вижда и казва.Какви умни овци имате в Бг...Не е верно аз винаги печеля играта....
29 Октомври 2005 07:40
Какво да ви кажа?Кюлев бил голям банкер!Брей, това софийско гаменче бързо се изучило.Аз съм от неговото поколение и не успях да стана банкер.А исках, така исках да стана банкер!Сега съм обикновен народен представител(т.е.представител от народа), но съм жив! Аман от комунисти!
29 Октомври 2005 07:57
Никой не може да се "отърси" от миналото. Никой не е забравен и нищо не е забравено. Най-малкото натрупването на т.н. национално отговорен капитал! По нормален начин никой не може да стане милионер за една нощ!
29 Октомври 2005 08:06
Никога не съм защитавал британците, ала в случая коментарът си е коментар – умерен, обективен и никъв акъл не ни дават /щото нищо у пикливото им кралство не е без пари!/. Утре ще видя и неделните депеши кво дращят по въпроса...А ние вместо да вием кат ущипани госпоици, време е да се ОТЪРСИМ некои великомании и да отгледаме поне малко самокритичност.
Yapapapa, обади се с два реда на мейла ми, моля – къде си и какво праиш по Белгията, често отскачам там
29 Октомври 2005 08:35
.........
Но в Президенството попаднал на хора
и станал човек.
29 Октомври 2005 09:46
....че Кюлев е бил полицай, който е учил бизнес в Софийския университет в първите години на прехода, принадлежал на групата предприемачи, близки до правителствата и се е справил добре с търговията на петрол.
Комунист + ДС принадлежност + Россексимбанк (Миша Чорнъй) + търсен от Интерпол + отказана му виза за САЩ и Англия са достатъчни елементи за да стане човек съветник на президента-комунист. Бивш ДС-ар няма. Бивш негър по може - Майкъл Джексън.
В основни линии това са елементите на които трябва да "благодарим" за настоящата организирана престъпност. Някои имена: 1. Андрей Луканов, трето поколение предател по определение на Т. Живков (Последният е имал предвид трите поколения от тази фамилия, предали на Русия страната си), основател на след 10-то ноемврийската мафия, застрелян на 2.10. 1996 г. 2. Огнян Дойнов, основен фактор в Политбюро и идустриалните тайни на България до 10.11., и пръв износител на капитали зад граница, на Запад. Живял до смъртта си в Австрия. Една седмица след него в отвъдното го последва синът му. И семето им да не остане след тях, беше казал един мъдър човек. 3. Венелин Коцев, не знам дали е още жив, но помня, че беше се преместил в братска Австрия, бивш член на Полибюро. 4. Шабан Тюркмен, лично покровителстван от Любен Гоцев и помогнал на ДС в незаконната и търговия с каптагон. Любен Гоцев се счита за главният изпълнител на операция "Завербуване на гангстери с цел изпиране на открадните от БКП пари, принадлежащи на българския народ." Шабан Тюркмен беше търсен от Интерпол за нарко- и незаконни оръжейни сделки. Търсен беше и от Турция за терористична дейност. Господ с, или без наша помощ си го прибра в началото 90-те. 5. Фатик, син на прдишния. Изключително нагъл и жесток престъпник, работещ за ДС. Зстрелян през април 2004 г. 6. Илия Павлов, бивш полицай от шесто, бивш борец, бивш зет на ген. Чатръфилов от 1-во главно. Шеф на българската мафия за пред хората. Шеф на икономическия гръбнак на БСП, "Мултигруп", застрелян през 2003 г. 7. Иво Карамански, "Кръстникът", бивш гребец, бивш криминален затворник, певец ("Арията на клеветата" на поицията. Застрелян от подставеното лице Стефан Въжаров през 1999 г. И още много, много имена, все свързани с комунистическата партия, най-малкото на ниво дребни дилъри. По-важното е как се стигна до това ниво на престъпността: 1. Чисто икономически причини - БКП-ДС целеше да запази открадното от българския народ и държава. Трябваха и и перачи. Тази дейност се възложи на бивши спортисти, най-вече борци. На вън се изнесоха с чували милиарди долари. Още толкова се трансферираха "безжично" 2. Политически причини: БКП искаше да стовари вината за престъпността върху създадената от самата нея опозиция. Трябваше демокрацията като форма на управление да бъде компрометирана. С тази цел полицията се изтегли от улицата. След като мутрите се самозабравиха до такава степен, че някои куки бяха убити, те, чингетата започнаха да се връщата на улицата, където им е работното място. Отвориха се затворите (П. Младенов) и хиляди криминални типове се "демократизираха". 3. Соци ални причини: Много от "новите демократи", всъщност абици озни комсомолчета се подкупиха и набързо преминаха към врага. На думи се представяха за антикомунисти. Крещяха по митимгите "Долу БКП!", а си бяха на ведомост при ДС. 4. Етнически: нарочната ненаказуемост на престъпмниците отприщи вродената криминалогенност на циганите. До този момент единствената институция, която раздава правосъдие си остава самият Бог. Бог да ни пази!
29 Октомври 2005 09:54
Параграфа е елегантно прав, разбира се.
А! Един пророк - млад човек, който всеки ден чете всички вестници, беше предсказал, че следващият е Кюлев. Никой ве му обърна внимание. Сега предрича, че следващият е Софиянски. Налуднучаво изглежда, но...ако се замисли човек...съдебното ровене във всичките му миризливи сделки в които има замесени и други...има човек, има ровене, няма...Ако познае и този път, залочвам да му вярвам безпрекословно. Може би наистина в редовете и между редовете се съдържа достатъчно материал за заключения. Кой знае.
29 Октомври 2005 10:15
Какви са тези луди хора в България, които искат спец.мерки!
България се превърна в тези 15 години в такъв случай, че никакви мерки от така наречените "демократични" не могат да я изведат на правият път!
Всеки знае, че държавните и общински структури, всичките без изключение, са превзети изцяло от паралелни на държавните структури, които работят за своето обогатяване използвайки държавните и общински постове и служби единствено за получаване на извънредни лични доходи от фирми и граждани, които желаят да бъдат обслужени по закон. Там се елиминират всеки новопостъпил, които не схваща ситуацията и се мъчи да работи по закон и съвест!
Държавата ни практически е анти-държава, но народа свикна и кротко си плаща, а които има от къде и краде! Влизането ни в ЕС, ако там нещата не са както у нас, може да доведе до анихилация на българската нация(превръщане в нищо при среща на материя с антиматерия)!
29 Октомври 2005 10:56
Инче, драга, какво общо имат англичаните с милионите и убийството на Кюлев? Ами че той даже не е стъпвал там - отказали са му виза.
Или ти така си приказваш против англичаните, по принцип...
29 Октомври 2005 11:02
Става въпрос за "морал" Круелке, не за някакви си "виждания"? Ако не си запозната с морала на английската нация, както и на политиците им, то аз съм...


Редактирано от - Ина Тодорова на 29/10/2005 г/ 11:03:30

29 Октомври 2005 11:14
С две думи- Кюлев се отърсИ от миналото си, ма дружките му - не
Всеки има свободата да прави, каквото си поиска, и задължението да си носи последствията.
29 Октомври 2005 11:34
Инче,
За първи път чувам, че има морални и неморални нации... Българската нация към кои я причисляваш?
А, някъде спомена, че синът ти учи в Лондон... Какво учи там, морал ли, що ли? Защо е отишъл да учи в такава неморална държава, а не е избрал някоя по-морална?

Редактирано от - Cruella de Vil на 29/10/2005 г/ 11:43:57

29 Октомври 2005 11:43
Става въпрос за "политически морал", скъпа.Това понятие известно ли т и е ? То създава и обществения морал. На теб едва ли ти е известно, след като си поклонничка на костофския всякакъв морал?
Мога да твърдя, че англичаните отдавна нямат нито политически, нито обществен морал...
А що се отнася до сина ми (помниш като вол за мен), то той учи технически науки скъпа и това няма нищо общо с политическия морал?


Редактирано от - Ина Тодорова на 29/10/2005 г/ 11:44:28

29 Октомври 2005 11:50
Инче,
Така, е помня като слон... Особено когато има противоречие в постингите и декларациите се разминават с практиката...
Ще те светна в нещо - нация без морал винаги рано или късно затъва. Поне във Великобритания (по мои наблюдения) това засега не се забелязва...
Нещо констатациите малко ти куцат.
29 Октомври 2005 11:52
Продължение:
А за българите какво да кажа? Щом политиците им дават пример с англичаните и ги учат на техния морал...?
Научи по-добре английския, скъпа, за да ти станат ясни...


Редактирано от - Ина Тодорова на 29/10/2005 г/ 11:53:32

29 Октомври 2005 12:01
Тва ми на помня на оня лаф... "кои пил - пил , кои еб.л - еб.л , сестра ми се омъжи и вече е порядъчна жена"

Да не забравяме , че:

БИВШ КОПУНИСТ , БИВША МУТРА , БИВШ КРАДЕЦ , БИВША ПРОСТИТУТКА И БИВШ НЕГЪР НЯМА
29 Октомври 2005 12:12
Инче,
Уча го, уча го английския и не само него, не съм от тези, които смятат, че всичко си знаят и не им трябва повече учене...
А нашите политици са далече от английските по морал.
Твоята ми напомня статия за Пакистан, писана от британски журналист, цитирам по памет:
Та британският журналист разговаря с някакъв мъж на улицата и онзи му казва, че много мразел САЩ. След тази констатация го попитал: "А как мога да отида там?"
Дето се вика, коментарът е излишен... Мразиш ги, пък ходиш там.


29 Октомври 2005 12:21
Мнооого елементарно Уотсън ?

29 Октомври 2005 12:32
ВСЪЩНОСТ, по-правилно би било да се каже, че "Миналото в Сегашното Време се отърси от Кюлев- окончателно и безвъзратно!"...
29 Октомври 2005 13:39
Защо само споменават че е напуснал поста управител на ТСБ но никой не споменава че го е напуснал непосредствено непосредствено преди фалита на банката. Ясно е че новият управител е бил бушон. И само на едно място споменаха че е участвал във финансовите пирамиди.
29 Октомври 2005 13:57
Като се е отръсквал лайняният "банкер" дали не е олайнялил тези около него (демек съветваните президенти и премиери). Моя помияр Ленин (и той е един лайняр разглезен от Оксана и Ксения) като се отръска, след като се е киснал два часа в морето, прави локви около него.
29 Октомври 2005 14:03
Кое, Инче?
Че мразиш някого, ама не чак толкова за да виждаш ползата от него?
29 Октомври 2005 16:35
" Икономист" никога не са се отличавали с блестящи постижения, ама този път избиха рибата.
Е как би ви звучало - Ал Капоне се отърси от миналото си и стана съветник на президента Уилсън?
Е па тежко на такава държава с такива президенти и съветници, забогатяли за
една нощ и на следващата нощ станали национално-отговорни.
Хвани президента удари съветника му - ай сиктер...ще ви гледам цирка цял живот. Сега изкарайте и армията по улиците и почвайте арести и всички на стадион Васил Левски.
Мръсна комунистическа смрад, а ония празноглавци от запад дето не знаят как стоя точно нещата (или знаят, но заради интересите им припяват) коментират като квартални клюкарки любовна изневяра...
29 Октомври 2005 17:07
На сега Антибиотик, изби рибата.Що не го кажеш това директно на Круелка? Тя тя се захласва, та чак запецва по всичко западно, особено англицко?

29 Октомври 2005 17:12
От друга страна пък, защо да не са англичаните виновни за нашенското си политическо безморалие? Тази теза си има своите плюсове - хем знаем, че вината не е нашенска, хем откъде ни е дошло.
Стана ли ви по-леко сега?
29 Октомври 2005 17:20
Сега с ново никче, а ? Всеки ден ги сменяш като ностни кърпички? Що не ходиш да си правиш бизнеса в nl, ами си седнала да раздаваш real life? И особено като си together с Вевчето(some times), комбината е жестока ? Очаквам старото ти преображение petro de negro и Finka с нетърпение(и куп още, списъка го правя сега)?

29 Октомври 2005 19:00
Г-дата англичанти са обезспокоени като дойдат тук да развиват едър бизнес някой да не ги пушне. Може и да ги пушнат ако навремето са усвоявали пари на БКП. И немога да разбера как може да се правят на учудени нашите политици от това убийство като поне 50 души в парламента знаят кой и защо го е гръмнал!
29 Октомври 2005 19:47
Инче, драга,
Определено заяждането ти е в кръвта. Ако ме подозираш, че пиша под различни никчета вече ти казах да провериш и да обявиш резултата от проверката. Дори и не познавам хората, които пишат под горните никове. Далеч не всички използват твоите прийоми, за да постигнат масовост в убеждаването на несъгласните. Въобще нямам намерение да убеждавам когото и да е в каквото и да е. Привърженик съм на нормалния, културен диалог без обиди и ексцесии. Също и не смятам да се оправдавам пред когото и да било за своите убеждения. Колкото и да се мъчиш няма да ме докараш до душевен дискомфорт с подобни заяждания на дребно.
Риъл Лайф, точно така си е.
Какво искате да пишат западнярите за обстановката в България? Че е много хубаво незнайно как забогатели мултимилионери да бъдат съветници на президента? Или пък убийствата на същите да бъдат почти ежедневие в България?
Западните вестници нямат навика да си затварят очите. Хеле пък британската преса. Традициите са откакто са се появили вестниците. Може да видите карикатури на короновани британски особи отпреди 150-200 години. Памфлети - също.
Така, че традицията в британското общество не е от вчера.

29 Октомври 2005 20:07
Круелке драга,
Омръзна ми да ти обяснявам. Не е въпрос, че англичаните го казват, въпросът е КАК ГО КАЗВАТ? За тях няма значение от къде е произхода на милиона, с който Кюлев е започнал кариерата си на бизнесмен и натрупавне на капитала и не се интересуват-считат го за съвсем нормално? Не го и забелязват и са готови да го приемат като “съвеник на най- височайшия глава “ в държавата ни. Ето дилемата и нюанса в техния “морал”, който ти обожаваш. Но ти едва ли може да забележиш "нюансите" на английскиа морал, за теб има един единствен морал-”костоффския”, ако въобще той може да се нарече "морал"? Смях м залата...
И не се хващай като удавник за сламка за думите на Real life. Тя често си сменя ника, за не се разбере, че говори всеки път едно и също, като развалена латерна...


Редактирано от - Ина Тодорова на 29/10/2005 г/ 20:10:04

29 Октомври 2005 20:14
Оспорван финал на първия тур в София
Борисов фаворит, Дончева или Гаврийски на балотаж

29 Октомври 2005


Независимият кандидат Бойко Борисов е сигурният фаворит на частичните кметски избори в София, Татяна Дончева от БСП и Светослав Гаврийски, издигнат от ДСБ, си оспорват второто място.

Според предварителни данни на Галъп Борисов води с 35, 3%, Татяна Донева е с 22, 5, а Светослав Гаврийски – 21, 1%. Четвърти, без надежда за балотаж, е Милен Велчев с 12, 8%. Последен е Минко Герджиков с 4, 8%.

По данни на МБМД Борисов взема 35, 2% от гласовете, Татяна Дончева – 20, 4%, а Светослав Гаврийски – 19, 1%.

Според предварителните данни на Сова Харис Бойко Борисов е с 35, 7%, Татяна Дончева – 22%, Светослав Гаврийски – 19, 5%, Милен Велчев – 14, 5%, Минко Герджиков – 5, 2%.

Независимият Велизар Енчев взема 2, 9%, а Венцислав Димитров – също независим – 0, 5%.

Това са първите прогнозни резултати на социолозите, обявени минути след 19 часа, когато приключи изборният ден.
................................
"АТАКА-А-А-А-А!...

29 Октомври 2005 22:25
Честито ви!
Мафиот номер едно - кмет на София.
Е на това му се вика прост народ.
29 Октомври 2005 22:26
Литературная газета Владимир Севастьянов,
Виолетта Баша 25.10.2005

----------------------------------------- ---------------------------------------

Дьявол XXI века
Всемирная паутина меняет геном человека, утверждают учёные

http://www.rusk.ru/st.php?idar=14178
29 Октомври 2005 22:44
Крувелке
Има един друг юнак, дето в България е потсъдим, затуй, че като шеф на Агенцията за чуждестранна помощ по времето на Фил Кенеди и финансовия министър браво Ваньо браво Костов прекара цялата тази безплатна помощ през фирмите си. Та този юнак си седи като виден бизнесмен в Англия. Даже яхтения скандал стана на неговата яхта.
Що пари се препраха през границите на Англия и САЩ. Ама щом влизат -това е добро и демократично.
Щом искате капитализъм, трябва да има и капиталисти. След пълната уравниловка преди 1989г., ей тъй се става капиталист.
29 Октомври 2005 22:48
Новите резултати са:
Бойко Борисов - 38%
Татяна Дончева - 25%
Светослав Гаврийски - 15%
Десен по-здрав на всички имащи дясна резба.
29 Октомври 2005 23:14
Руският гигант "АвтоВАЗ" прави планове да изнася в ЕС през България
“Лада Нива” с дизелов двигател на “Пежо” искат да сглобяват в Казанлък
Акцентът може да бъде и в производството на детайли и възли
В. "МОНИТОР"-30.10.2005
Снимка: Интернет
"Нива"-та е предпочитана от западните клиенти заради нелошите си качества и ниската цена.
"Лада Нива" с дизелов двигател на "Пежо" може да бъде сглобявана и в Казанлък, ако бъде постигната договорка с ръководството на "АвтоВАЗ", съобщи кметът на Казанлък Стефан Дамянов след четиридневното му посещение в центъра на руската автомобилна индустрия Толиати. Главната цел на визитата ни беше да осъществим съвместно с"АвтоВАЗ" промишлена кооперация, добави той. Тя не се изразява само в сглобяването на автомобили. Акцентът може да бъде и в производството на детайли и възли. В нашия град има много предприятия, които са участвали в реализацията на проекта за автомобилите "Булгаррено" през 60-те години. Първите коли по френски лиценз бяха сглобени в Казанлък. След това монтажът им бе пренесен в Пловдив, но основните възли и детайли се произвеждаха във ВМЗ и НИТИ- Казанлък...
В КАРЕ:
"Булгаралпин" е единствената наша кола от стъклопласти
Единствената българска лека кола от стъклопласти е легендарната "Булгаралпин". Нейното производство у нас започва благодарение на личните контакти на нашия автомобилен състезател Илия Чубриков с основателя на френската фирма "Алпин" Жан Ределе. През декември 1966 г. те се срещат в София. Чубриков изпробва "Алпин А110" по отсечка от още строящото се околовръстно шосе на българската столица.
Още в началото на следващата година французинът изпраща в България няколко 1100-кубикови двигатели и агрегати. С тях са оборудвани 2 коли "Булгаррено" 8. Ределе командирона у нас и свой екип, който да помага при усвояване монтажа на "Булгаралпин".
За изработването на стокъпластовите каросерии държавата отпуска 8 млн. френски франка за закупуване на лиценз от Франция. Доставено е и специализирано оборудване. Илия Чубриков е назначен от ВТО "Булет" за отговорник по производството на спортните автомобили у нас. Използваната епоксидна смола за каросериите отначало се внася от Франция, но по-късно, за да се пести валута, се купува от ГДР и Полша.
Първиите бройки от легендарния "Булгаралпин" са сглобени в края на на 1967 г. По това време моделът е хит в Европа и Америка. Пред 1969 г. две български коли за първи път участват в рали Монте Карло.
Според някои данни в България са произведени само 60 бройки "Булгаралпин". Други източници сочат цифрата 120...
....................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
29 Октомври 2005 23:39
Ляв по-здрав за Маркс и ко. Май няма да имат кмет от БСП и този път. А за бат Бойко си беше ясно много отдавна. Даже се хванах да бас, че ще спечели изборите. Не защото е най-подходящ, а защото пасва най-добре на манталитета на народа.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД