:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,510,929
Активни 95
Страници 15,272
За един ден 1,302,066
Интервю

Българинът ще свиква да работи все повече

През 2007 г. ще фалират фирми от сивия сектор и работодатели, които не могат да осигурят даже елементарни санитарно-хигиенни условия, убеден е шефът на Главната инспекция по труда Тотю Младенов
снимка: Михаела Катеринска
Тотю Младенов
-----------------------------

Инж. Тотю Младенов е роден във Враца през 1964 г. Завършил е Висшия институт по архитектура и строителство, специалност "Водоснабдяване и канализация" през 1990 г. От 1990 до 1991 г. работи в строителна фирма във Враца като проектант. От 1992 до 2002 г. заема различни постове в КТ "Подкрепа". От 15 март 2002 г. е изпълнителен директор на Главната инспекция по труда.

--------------------------------------------------------------------------------------------------- Г-н Младенов, България вече е член на ЕС, но успяха ли българските работодатели да осигурят европейски условия на труд?

- Преди 5 г. се забелязваше, че много малко предприятия изпълняваха изискванията за безопасност и здраве, но през последните 2 г. повечето предприятия осигуряват безопасни и здравословни условия на труд. Вече близо 65% от фирмите имат направена оценка на риска, а 70% са изготвили финансови програми за отстраняване на рисковете. Над 80% от фирмите имат договор със служба по трудова медицина. Друг е въпросът, че има още много какво да се желае. Сега работодателите плащат на частни консултанти и лаборатории, а не получават качествена услуга.

- Предвиждат ли се промени в службите по трудова медицина?

- Вече се подготвят сериозни промени в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Занапред ще има по-стриктен контрол върху дейността на службите по трудова медицина, ще има сериозни изисквания към състава на службите. Сериозен контрол ще извършва и Министерството на здравеопазването. Освен това трудовите инспектори също ще могат да подават сигнали до здравното министерство, когато установят, че дадена служба върши формално своята работа и системно не изпълнява ангажиментите си. Досега никой не осъществяваше контрол върху тях. От министерството само ги водеха в регистър, но сега вече ще ги контролират - да им налагат санкции и да им отнемат лицензите. Промените ще влязат в сила вероятно от средата на 2007 г.

- Очаквате ли спиране и закриване на предприятия заради условия, които не отговарят на европейските изисквания?

- Аз лично имам две очаквания. Едното е, че ще се разкрият много нови работни места. Ще има нови предприятия и много сериозни инвеститори в България от различни отрасли на икономиката, включително ще се направят и много стратегически инвестиции - АЕЦ "Белене", Дунав мост 2, реконструкцията на ТЕЦ "Марица-изток", пътните мрежи в страната. Много от тези бъдещи инвеститори вече започнаха да посещават Инспекцията по труда и да се информират какво трябва да направят, за да изпълнят трудовото законодателство и изискванията за безопасност. Ние ще продължим да насърчаваме и консултираме тези работодатели, които искат да инвестират в условията на труда, да плащат заплати и осигуровки и въобще да са в бялата икономика.

От друга страна, очаквам, че ще има и доста фалити на предприятия. Особено при фирмите от нелоялната конкуренция, които не инвестират за подобряване условията на труд, не плащат заплати, осигуровки и данъци. Тези предприятия и работодатели ще се сблъскат не само с ГИТ, но и с всички контролни органи на страната.

- От кои сфери очаквате да има най-много фалити? Малките фирми ли са най-проблемните?

- Да, най-големият проблем е в малките фирми и в средните предприятия. Особено при фирмите от дървопреработването и в т.нар. гаражни производства, където няма елементарни санитарно-хигиенни норми. Те ще са и първите, които ще бъдат принудени да прекратят своята дейност. Но като цяло балансът на заетостта няма да се наруши. Няма да има стрес, защото всичко това ще става бавно и постепенно. През последните години положихме доста усилия за превенцията, така че оттук нататък всеки да си прави сметката.

- Какво е положението с хранително-вкусовата промишленост и с месарските производства? И там ли има много проблеми?

- Миналата година направихме голяма проверка на месарските и колбасарските производства в страната. По отношение на безопасността няма проблеми, на места коригирахме някои лоши практики и по спазването на трудовото законодателство. Но качеството на храните е от правомощието на контрола на Държавната ветеринарно-санитарна комисия, където са и по-сериозните проблеми.

- Инспекторите по труда непрекъснато правят проверки и са наясно със състоянието на индустрията. Какви са впечатленията?

- Динамиката на пазара на труда е много голяма, особено през последните 1-2 г. Изключително сериозен проблем, който не е от вчера, е липсата на квалифицирана работна ръка. Но за това вина носят самите работодатели, защото през последните 10 г. изкуствено поддържаха ниска цената на труда. Така голяма част от работниците, особено в строителството и туризма, отидоха да работят в чужбина. Затова сега няма кадри в строителството, туризма, селското стопанство и леката промишленост. Малко работодатели инвестираха в служителите си, за да ги задържат. Крайно време е да преосмислят позицията си по въпроса, а не да се чудят откъде да внасят работна ръка.

Текучеството и неквалифицираните кадри влияят тежко и на трудовия травматизъм. Като наемеш безработен, който никога не се е занимавал със строителство, този човек няма трудови навици и не знае как да се пази от рискове на работното място.

В хранително-вкусовата промишленост доста средни предприятия сериозно инвестираха за подобряване условията на труд, включително и български инвеститори. Но за съжаление остава проблемът с манталитета на голяма част от работниците, особено в строителството. Затова занапред ще сме много по-взискателни към тях и ще засилим санкциите. Все пак средната глоба е между 20 и 50 лв., а като му вземеш` на един работник дневната надница, защото не спазва безопасните условия, тогава и той ще се замисли дали ще продължи да го прави.

- Гъвкавите форми на заетост и дистанционната работа все още ли са такава рядкост у нас, или вече свикваме и на тези европейски новости?

- Да, срещат се предприятия с по-нови форми на заетост. Но прави впечатление, че все по-често работниците се трудят на повече от едно място. Това е една нормална европейска практика. И тази тенденция ще се засилва, защото на хората са им нужни средства. Занапред ще се работи все повече и повече. Въпросът е да се спазват нормите в Кодекса на труда, да се плащат извънредните часове, а трудът на работниците да се оценява по достойнство. Тогава самите служители няма да протестират, защото ще знаят, че усилията им са оценени, и ще бъдат още по-добри служители. А така и самото предприятие ще спечели. Крайно време е това да се разбере от работодателите, които смятат, че работната ръка не е толкова важна. Напротив - работната ръка ще става все по-важна.

- Радвате се на чуждите инвеститори, но преди години синдикатите алармираха, че чужденци отварят фирми, а после бягат, не плащат на работниците и даже не им връщат трудовите книжки...

- Това е един много сериозен проблем, който за съжаление още не е намерил законодателно решение. През 2006 г. имаше няколко подобни случаи с турски, гръцки и филипински работодатели. Те имаха шивашки фирми в Смолянско, Благоевградско, София и Кърджали. Но после изведнъж изчезнаха и сега дължат заплати, осигуровки и трудови книжки на работничките. Става дума за средни предприятия с персонал от 20 - 50 души.

Проблемът е, че сега няма кой да оформи дори трудовите книжки на тези хора. Така те не могат да се регистрират в бюрото по труда или в социалното подпомагане. За съжаление инспекцията по труда може да приключва трудови книжки само след съдебно решение или когато работодателят е издал документ. Но при липса на работодател и упълномощено длъжностно лице, както е в тези случаи, проблемът за работниците става изключително сериозен.

Засега единственият им изход е да заведат съдебен иск, но тази процедура трае 2-3 г., а това абсолютно не удовлетворява хората. Може би трябва да се търси някакво решение по линия на НОИ, защото от 2006 г. архивите вече се събират в института. Другият вариант е да има бърза съдебна процедура, за да могат да се решават подобни казуси. Крайно време е да има отделни трудови съдилища или специализирани органи към съда... Има крещяща нужда това час по-скоро да стане. Защото сега страдат хората - не могат да започнат нова работа, не могат да получават обезщетение за безработица... И миналата година имаше такива случаи, а няма гаранции, че няма да се повторят...

- На какво ще акцентирате през 2007 г.? Предвиждате ли нов тип проверки?

- Няколко са акцентите за догодина. Ще направим една голяма кампания за това кой колко плаща извънредния и нощния труд на работниците. Тя най-вероятно ще продължи 2 месеца. И догодина продължаваме с контрола в строителството - особено по Черноморието, в София и в големите градове. През лятото ще проверяваме как работят непълнолетните, имат ли разрешение от Главната инспекция по труда и сключен трудов договор.
58
3860
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
09 Януари 2007 01:23
А кога българинът ще свикне да получава европейски заплати за труда си, който не е никак по-малък от този, който извършва средния европеец?

А? А?09 Януари 2007 01:30
Като спре да пие по половинка гроздовица на вечеря като за добър ден.Ама първата стъпка Еуропа я направи-затяга кранчетата на селските казани.Ма не знае с кого си има работа.Ще се отворят много градски такива.Е, с по-малък КПД, но както е казал класика-където е текло, пак ще тече
09 Януари 2007 01:32
-
09 Януари 2007 02:25
един научил магарето си да не яде
и го попитали какво стана с магарето
и тои казал умре
09 Януари 2007 04:30
rki
Тази ниска производителност се дължи основно на лоша организация на работата и старо и неефективно оборудване.Това не е вина на работниците, а на чорбаджиите.
09 Януари 2007 06:38
ами те другарите назначени честни чисти капиталисти заплати не плащат, крънкат и мародерят, ти чакай увеличение от лаком, защо ще внасят виетнамци за морето, после и навсякъде
09 Януари 2007 08:20
Производителността на българина е около 30%, но по съпоставими цени (РРР). В абсолютни цени излиза към 12-15%, колкото е и съотношението на заплатите. Значи получаваме си, колкото сме изкарали. Каква е причината за ниската производителност, е отделен въпрос. Основната е липсата на инвестиции, особено във високотехнологични производства. Но си има и други фактори - и липсата на организация, и ниската квалификация на работещите (да не се бърка с липса на дипломи и тапии - тях си ги имаме много), и мързел...

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
09 Януари 2007 08:31
Ако някой иска съвсем точните данни, според Eurostat за 2005 г. производителността на труда в България в съпоставими цени е 34, 1% от средното за ЕС, нивото на цените - 42, 7%. Като ги умножим - производителността в абсолютни цени е 14, 5%

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
09 Януари 2007 08:36
ами образована квалифицирана работна сила е нарастващ световен проблем, без заплати ще произвеждаш тикви и тарикати, иновация си е
09 Януари 2007 09:27
Всеки българин-дейтрейдър!
България-Швейцария на Балканите!
09 Януари 2007 09:35
Абе хора как я изчислихте тази ниска производителност??
Ей тука до моята работа има кафе, като гледам вътре сервитьорките тичат непрекъснато по цял ден /кафето е на 2 етажа/, не съм ги видял да седнат. Е имам тъп въпрос, как сервитьорката в Европа е 10 пъти по производителна от наща тука? Ми тя ше надвиши скороста на светлината бе хора.
09 Януари 2007 09:37
рки, ми дай да достигнем 30% от европейските заплати бе, например къде 600 евро... ама нещо работодателите се ослушват...
09 Януари 2007 09:40
УОТСЪП,
Макар че са скачени съдове, се пак нещата тръгват оттам.
09 Януари 2007 09:43
само питам, рейдър или рийдър, дейтарейдър сленгтермин ли е
09 Януари 2007 09:48
"Ей тука до моята работа има кафе, като гледам вътре сервитьорките тичат непрекъснато по цял ден /кафето е на 2 етажа/, не съм ги видял да седнат."
Примерът със сервитьорките е ясен - по цял ден в кафенето е пълно с безделници, та затова...
Като бях в отпуск ми направи впечатление следната картинка: посред бял ден седнали здрави-прави мъже да играят карти. И така през целия ден. Кръчмата до блока и тя пълна. В кафенетата, както казах вече в 11 сутринта няма места...
09 Януари 2007 10:23
А как бихте могли да анализирате причините относно факта, че повечето от българските висококвалифицираните специалисти работят в чужбина, докато тук от средно-управленско ниво нагоре ключовите позиции масово са заети от чужденци? Само, моля не с някоя от идеите за "свободното движение".
09 Януари 2007 10:30
Значи...като броя мненията у Форума и веднага ми излиза сметката!
И за ефективност, и за производителност, и за висенето из разни кафенета и форуми...
Пишете, пишете...ако има много работа, все ще се намери кой да я свърши
09 Януари 2007 10:56
Ногу ми харесва логиката: цените според Европата, заплатата според производителността и виновни са сички, само не и мениджънта

___________________________________
kaily.dir.bg-ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС
09 Януари 2007 11:04
Номера не е в бачкането, номера е в изкарването!
И повече ефективност - майна!!
09 Януари 2007 11:17
Що се отнася до заплатите Кайле има 2 начина. Да си сменим държавата или да ди внесем читави работодатели. Така заплатите ще станат европейски и новите работодатели ще са доволни. А за пълно оправяне на положението политическата класа, каста или квото е там да я дадем на Кадафито срещу медичките. Примерно в съотношение 200 мутролитици за 1 медичка..
09 Януари 2007 11:20
Защо всички толкова бързо забравиха Дупница?
09 Януари 2007 11:29
Kaily,
тъй тъй, и на мен и за мениджмънта ми беше питаньето по-горе
09 Януари 2007 11:54
Българинът ще свиква да работи все повече

Ами то в чужбина така се бачка...
09 Януари 2007 13:00
Общи приказки. За да се плашат гаргите.
Българинът си е работник като всички други. Даже гарантирано добър работник.
Само да има пазар на труда. А няма, защото свободна икономика у нас още не е позволена.
А не я позволяват, защото ако случайно почне да ни се образува средна класа, ще вземат местните жители да се месят и в политиката.
А това не устройва цял един дълъг списък от местни и международни "фактори"...
Тъз дума май е производна на ФУСК.
09 Януари 2007 13:23
Шаманите, които твърдят, че българинът не работи, нямат отговор на въпроса защо нашенците, заминали да работят в чужбина се оправят без проблеми.
Думичките са две: организация и заплащане.
09 Януари 2007 13:47
GAN/Ю/ ГО ТРИЙ,
/:/ "...Що се отнася до заплатите Кайле има 2 начина. Да си сменим държавата или да си внесем читави работодатели..."
......................................... ......................................... .....................................
Има и ТРЕТИ начин:
10%/примерно!/ ЛИЧНА ПЕЧАЛБА ЗА РАБОТОДАТЕЛЯ СТИГАТ!!!
А Печалбата над този %- да отива за Заплати на Наемните Работници, за Социални Придобивки на Наемните Работници, за Реинвестиции, за Местно Благоустрояване, за местно Обществено Образование и Култура, за местно Обществено Здравеопазване и Екология, и т.н!
09 Януари 2007 14:12
Квато държвата такива и бизнесмените, мениджърите и бачкерите, и градинките, и улиците, и заплатите, и све.
Добре е че бъгарките са хубава, а за ракия и салата сме the Best и така смазаваме живота да върви.
Ако требва да се прибираш всека вечер при некой дебел дзвер и всяка сутрин да се стряскаш, преди да идеш да въртиш гайки на поточната линия и да се напиваш само като си на почивка в България да речем гот ли е, а?
09 Януари 2007 14:14
Сбъркал съм на най важното място: българките са хубави
09 Януари 2007 14:33
Cruella de Vil не е пълно кафето с безделници, ако видиш кви коли спират отпред веднага ше ти стане ясно че техните притежатели работят поне 10000 пъти по ефективно от сервитьорките които ги обслужват
09 Януари 2007 14:38
няма лошо в повечето работа, само да е заплатена побобаващо
щото "они ми плащат колко да не умра, я работим колко да не заспа" се вижда накъде ни кара.


09 Януари 2007 15:00
Do less. Live longer. Так мудрецы говорят. Анадънму?
09 Януари 2007 15:32
абе да не мрънкаме и стига сме чакали все някой да ни оправи ми да си налягаме парцалите и да работим / и / ехей ще станем милионери.. застреляйте се
09 Януари 2007 15:37
Не българинът не умее да работи, а началниците му вече 126 години се държат като диваци и варвари. Не обикновеният човек, който се скъсва от работа, ако е нормален, а шефовете от мафията, пичовете, отрепките, които са му натресли на главата, не работят. И не смятат да го правят - справка - Министерството на Румен Овчаров.
Просташката същност на българските началници- хора със съмнително образование и лишени от култура, дошли от дълбоката ни дива провинция с реакционно, средновековно мислене, но с хъс към чуждото и лесното, е главната причина за спонтанния бойкот на прогреса, демокрацията и високият стандарт на хората тук. Организирани във военно-полицейско тъмно сдружение, тези типове умишлено поддържат мита за бедната българска държава, от която те смучат като кърлежи. Бедна, ама шефовете са с коли, къщи зад граница, любовници, чалги и уиски с туршия.
Докато не им счупим главите, няма да има промени. А на българския трудов човек - уважение, обич и преклонение за търпението му.

09 Януари 2007 15:54
Сичко хубаво си го казал, ама при обвинението към провинцията си я объркал, драги. Най-черната провинция е баш у парламента и наоколо по министерствата. Там е набрана кал до шия.
А другата провинция, несофийската, добре че я има още. че тя ако не е да пази някаква традиция...
09 Януари 2007 16:31
все по-често работниците се трудят на повече от едно място. Това е една нормална европейска практика


Къде бе, пич ? В Германия ли ? В Холандия, Швеция, Дания, Белгия, Франция ? И не те питам за "гастарбайтерите", ами за местните, за "белите хора" ?
09 Януари 2007 16:46
Абе, като как я мерите тази производителност, дето сите са се фанали у нея?Да не би да е на БВП на глава от населението?Аре сега се запитайте как се формира това БВП и ще ви светне защо (уж) у Америката са толко производителни.Щото примерно при нас една фризура е 3 лева, а у Европата 30 евро. Демек - там бръснарите са 20 пъти по-прозводителни...
Щото, ако не знаете, и услугите формират БВП.Даже някъде - предимно те.Та значи - ако адвокатите си дигнат хонорарите 2 пъти и voila - стават 2 пъти по-производителни.Диалектика. Ама какво точно произвеждат...
09 Януари 2007 16:49
Калки . У Аврупата не си дават много зор. Виж, за САЩ друго казват.
09 Януари 2007 16:49
Като пример към първия ми постин и твърдението, че чорбаджиите са виновни давам елементарното действие внасяне на пари в банка.Последния път това ми костваше около 10 мин. обработка от служителката.Вярно нова беше и се учеше но въпреки това и се наложи да попълни не малко данни за една таква елементарна операция.В Германия това косва не повече от 2 мин. с попълване на бланката от вносителя.Къде е проблема?Ами софтуера на нашите банки или поне на тази в която бях е ненужно усложнен и претруфен, което намалява производителността и услужнява бораването с него.Аналогичната система в Германия е доста опростена и не предсавлява трудност дори за нови служители.Ето един бегъл ежедневен пример за 5 пъти по малка производителност по чорбаджийски причини.
09 Януари 2007 17:04
Роки
( с допълнението за провинцията).
Преди около 7 десетилетия един друг българин беше казъл: ... "моят народ не е див и варварски. У нас диваци и варвари са само ... " и т.н. НО... медалът има и трета страна - синдикатите. За да сме на последно място в Европата по доходи - значи нямаме синдикати. От такива ... ( на bot с уважение) като даващия интервюто - пази боже. Те редовно се 'подхранват' от работодателите за да не могат работниците да защитят правата си.
09 Януари 2007 17:16
Значи излиза, че производителността на шофьорите примерно в европа е 10 пъти по-висока от тази в България. Това по мои сметки значи, че автобусите и камионите там се движат със 700-800 км/час.
Хвала на такъви шофьори, заслужили са си парите.
09 Януари 2007 17:35
От време оно този род приказки (вж.горе)са ориентирани към отвъдното - към образците, към нормалното.
Тук е друго. Тук в т.н. сенчист сектор работи я половина, я 60 процента от работещите. Ако не и повече. Официално. Плаща се едно, получава се друго. И не се плаща също, но пак има интерес
Това отрязване на сивото ще бие преди всичко по интереса
Ракията е само точица в тази патаклама на засегнатите неприятно интереси
Интересно този път кой ще обяснява на "събудили" се в Европа колко им е добро добрутрото?
09 Януари 2007 17:40
Йезуите, каква ли е производителността и на редовите топлофикатори на запад? Сигурно горките дават по 10-20 пъти повече топлина на клиентите си отколкото у нас.
09 Януари 2007 17:41
Абе, докога ще продължават тези манипулатори да ни обвиняват, че българите сме мързеливи, крадливи и прочие несъстояли се европейци...Във века на лазерите, на компютрите, на кибернетиката, на роботите, за ква работа ни предвижда този синковец, че ще свикваме да работим повече...Щом един милион българи се трудят навън, нима десет пъти повече усилия/ работа/ отхвърлят, айде моля ви се не ни пробутвайте фалшиви тези, а става въпрос за работа и адекватно заплащане...Другото е манипулация на заинтересовани работодатели и платени писачи...
09 Януари 2007 17:47
Главната инспекция по труда е време да захлюпва кепенците и да остави на фирмите и работниците сами да си решават въпросите посредством застраховки и съд. Аман от тунеядци, които уж гонят влака на пазарната икономика, а иначе само гледат кого да глобят.
09 Януари 2007 17:54
За каква производителност на труда и КПД на техниката говорим, като в БГ не се произвежда... От ЗАЕТИТЕ 2, 5 мил. около 490 хил. СА на бюджетна издръжка, около 250 хил. са секретарките, шофьорите и охранителите, не по-малко от 450 хил. са продавачките, сервитьорите, барманките и др. в обслужващата сфера, 50 хил. са брокерите на имоти и рекламистите, а колко момичета и млади жени "работят" по офисите никой не може да каже.
НЯМАМЕ ЧИСТО БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР. Едно кисело мляко и бяло сирене имаме като БГ продукт, но и там вече не вървим.
Няма вече мотокари и телфери, оръжие и кораби, консерви, козметика, цигари, вино, пресни плодове и зеленчуци...
09 Януари 2007 17:58
Тотю Младенов ще обяснява, ще обещава, ще обвинява, но ще иска да си запази мястото в агенцийката, защото я да излезе на пазара на труда и да си търси работа на 2-3 места и да иска да му се спазват правата ПЪК И ДА МУ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ!
09 Януари 2007 18:02
Мда, не е леко да се осигурят 220 градуса температура в помещенията Ама туй е нищо, мен тръпки ме побиват, като си помисля, че производителността на една тамошна труженичка на най-древната професия е дест пъти над тази на нашенската...
09 Януари 2007 18:34
Г-н Йезуит явно е пропуснал фундаменталната теория за тъмната материя с която се се обяснява как един и същ абориген у нас има производителност 300 лф = 1х, а същият настанен у USA произвежда $2000 с миене на чинии.
09 Януари 2007 18:42
Това за тъмната материя в случая с труженичките зе да ми се изяснява веке...
09 Януари 2007 19:12
Не е хубаво да забелязвам
Но екстраполацията на личния опит не е аргумент
Вери сори
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД