:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,341,791
Активни 70
Страници 3,923
За един ден 1,302,066
Нагласи

Защо ЕС все още не е в България?

Част от българите приемат еврочленството със страх, а още повече с истинско безразличие
Пламен Асенов
Редица прояви още в първите часове и дни след присъединяването на България към ЕС показват сериозно неразбиране на европейския начин на мислене и действие. Главната отговорност за това носи българската политическа класа, която през последните десетина години предпочете да се занимава с частните си партийни интереси, вместо да канализира и развие обществената енергия в европейска посока.

Въпреки че България вече е в ЕС, самият Европейски съюз все още изглежда не е нещо, което се е сбъднало в представите на българина. Както и в това, което се определя като българска действителност изобщо. Твърде провокиращо към размисли беше изказването по една от националните телевизии в празничната нощ на водещ, който обяви, че българите са чакали членството в ЕС "цели 11 години". Ами тези, които са го чакали от 12? Или от 13? Ами тези, които са го чакали от 30 или почти 50 години? И през голяма част от времето, притиснати от комунистическия режим, са го чакали със съзнанието, че то никога няма да се случи през техния живот.Но изглежда съществува и въпросът - колко са те? И на кого му пука?По този повод мимоходом само трябва да се отбележи фактът, че в празничната новогодишна нощ почти нито един от гражданите на площада в София не развя европейско знаме. Или знаменце. За разлика например от площада в Букурещ, който беше залят от такива символи.

Празненството мина до голяма степен като обикновено новогодишно празненство, а не като отбелязване на може би - след приемането на страната в НАТО - най-значимото събитие в цялата българска история. Никой от българските политици, независимо в кой край на политическия спектър се намира, не излезе с подобна теза. Тя наистина може и да е леко спорна, но спорните моменти в нея поне си струва да бъдат коментирани публично.

Донякъде обяснима, от една страна, но напълно неразбираема, от друга, остана реакцията на кмета на Козлодуй, който заради закриването на трети и четвърти блок на атомната централа отмени официалните чествания по повод еврочленството на територията на "своята" община. Това прилича на начина, по който преди години след решението за възстановяване на основните права на турското население в България някои се опитаха да правят Разградска република.

А как може да се коментира радостната изненада, която поднесе на българите българското МВР и по-специално "Гранична полиция". Още в първия ден, когато хората решиха да се възползват от отдавна чаканото право да пътуват свободно в общия европейски дом, те бяха бавени, проверявани и електронно регистрирани, че напускат страната, точно от българските гранични служби.

Появява се по телевизията някакъв униформен човечец, който обяснява, че това ставало по някакъв си закон, който така или иначе не бил отменен, независимо от всички Европи, съюзи и международно постигнати договорености. И граничната полиция щяла да продължи да си спазва този закон, докато някой вземе, че го промени.

И ако някой си мисли, че станалото се дължи не на последователна тенденция, а на случаен пропуск, нека да отвори и да прегледа някои от основните правила, по които работи друго министерство - това на културата. Защото черно на бяло например в един и досега действащ документ на въпросното културно министерство - Наредба № 17 за определяне границите и режима за използване и опазване на недвижимите паметници на културата извън населените места, издадена от Комитета за култура през 1979 година, се казва:

Чл. 2, ал.2 - "Режимът на застрояване, използване и опазване на паметника на културата и средата му... се изгражда с оглед да се запази максимално оригиналният му образ и въздействие за патриотичното и комунистическото възпитание на трудещите се."

Ал.3 - "Задължително се държи сметка за подходящото представяне и включване на паметниците на културата в териториално-устройствените планове на страната като част от природната среда съгласно основните насоки за опазване и възпроизводство на природната среда в НРБ, утвърдени от Държавния съвет и решенията на Мартенския пленум на ЦК на БКП от 1977 година..."

И след този дълъг, но употребен без угризения на съвестта напълно европейски звучащ цитат човек е на път да си представи как точно някакъв европеец, дошъл в НРБ да види Перперикон, ще си тръгне като обикновен трудещ се, озарен от лъчите на патриотичното и комунистическо възпитание.

За българите изглежда подобна иронична ситуация,колкото и да боли, все пак е смешнаКакто всички знаем, някои от законите в страната съществуват повече за да ги има, отколкото за да се спазват. Съмнително е обаче дали в ЕС също знаят това. И дали биха го поощрили. То и чалгата едва ли биха поощрили, ако знаеха какво всъщност представлява, но не знаят, та затова британските медии усилено коментират Азис и Слави Трифонов като лица на България, а не азбуката на Кирил и Методий или 1300-годишната история на страната. Още по-малко пък факта, както се опитват да го докарат в различни свои изявления българските националисти, че България всъщност е била европейска страна далеч преди още Европа да съществува. То си личи...

Закономерен е въпросът защо станаха възможни всички подобни случки и случици, които човек вижда или за които се сеща в първите дни след присъединяването на България към ЕС. Причините вероятно са многобройни - като се започне от характерни особености на българската народопсихология, мине се през натрупванията от зловещите времена на комунизма и се свърши с проблемите и недостатъците, които съществуват в самия Европейски съюз. Всички тези причини обаче се фокусират в една централна фигура - тази на българския политик.

Вината на политиците от десния спектър е, че когато бяха стъпили на гребена на вълната през 1997 година, не успяха да канализират наличната обществена енергия в полза на присъединяването към ЕС, като го превърнат от простата фраза за цивилизационния избор в предмет на сериозна обществена дискусия.

От своя страна левицата или поне водещи фигури от левицата като президента Георги Първанов за пореден път доказаха способностите си за политическа мимикрия.

И в края на краищата защо се стигна дотам, че голяма част от българите да приемат присъединяването на страната към ЕС с истински страх. Или още по-лошо - с истинско безразличие.
Снимка: БТА
Странно, но на площад "Батенберг" в новогодишната нощ липсваха европейските знаменца.
19
3205
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
09 Януари 2007 06:44
Това е страха на дивака от неизвестното.Но то си е за страх.Лекари със 150 евро заплата.Дивашка държава.
09 Януари 2007 07:17
това е неистина, под 150 хиляди заплата в здравеопазването нема, милионер до милионера мила майньольо
09 Януари 2007 09:11
Част от българите приемат еврочленството със страх, а още повече с истинско безразличие

Ами ето ви личен пример на българин, пострадал от ЕС:
През септември 2006г повярвал на купищата реклами си регистрирах сайт в домейна .EU Платих си и проектът ми си работеше до 26 декември 2006г! На 21 декември м.г. получих ето това:
Please note that Bulgaria and Romania are not yet a full members of the
European Union and we are not allowed to put your registrations on hold
until 1/1/2007
И ми спряха сайта. Пак да повторя на 26 декември 2006г! Не знам какво и как е договаряла Кунева и как сега ще ми защитава интереса на потребител. Защото не само не ми върнаха парите от регистрацията. Ами и загубих куп пари за реклама. Загубих пари и от излишен труд да си прехвърля сайта на http://www.nacbezbg.info
Или става въпрос за цензура? Защото сайтът ми си беше за проблемите на националната ни безопасност. Ето Натиснете тук
09 Януари 2007 09:33
Приемането на България в така наречен общ пазар е като приемането ми за пионерче, комсомола, профсъюза и здравната каса! Тоест плащам с пари а срещу това получавам една гола пиш.... До сеги хрантутех български тунеадци сеги шЪ требве да хрантутя и чужди! Това е прословутото доброволно задължително! Леле кво ли шЪ стании ако вземат да се обеденим и с китайците! Леле майко они са към милиарт! Как шъ ги изханва!
А бря горепишещия оти нямаше референдум бря! Начииии демоса де моете да му събирате паричките ама не сакате да го питате кво мисли!!!
Голяма работа е туй доброволно задължително!!!!!
09 Януари 2007 09:39
С българите се случва нещо непоправимо, напоследък, покрай влизането ни в ЕС!
Нашите управници сами и упорито прокарват мероприятия и порядки в разрез с приетите в ЕС и ни карат да се чувстваме, членове, ама не точно членове, а нещо подобно!
Не може и не трябва да е така!
Трябва навреме тази тенденция да бъде отрязана! Още не е късно! В противен случай ще останем за винаги едно мръсно, циганско гето в ЕС!
09 Януари 2007 10:09
“И аз да изокам няколко приказки, сега е момента” – предложение за подзаглавие.
09 Януари 2007 12:06
Таксите на Гюргево възмутиха и румънците
Съседите ни обвиниха управниците си в корупция

.........................
"Къде са милионите евро?", пита "Зиуа". "От три години насам кметството в Гюргево ограбва всеки месец 25 000 чужденци и 30 000 румънци, като им взима по две такси ­ транзитна и екологична", пише изданието и изчислява, че общата сума, която би трябвало да е влязла в бюджета на общината, възлиза на колосалните 56 милиона евро.
........................
Гюргево е град със 70 хиляди жители. Градът не е газифициран, а в някои квартали водопроводната мрежа е отпреди войната. Гюргево е градът, в който комарите живеят и през зимата ­ мазетата на блоковете са пълни с фекални води. Безработицата се е стоварила върху почти половината от населението.
Гюргево обаче е и градът, чийто управници всеки месец ходят на екскурзии. Наричат ги работни посещения. Дестинациите са специални ­ Италия, Швейцария и Дубай. Също така в Гюргево се правят специални купони за 8 март ­ със стриптизьори. За това пари има в изобилие. Те идват от "собствените приходи" на Общинския съвет, а този фонд е захранван от въведената преди няколко години транзитна такса на границата, пише букурещкият "Гъндул".

Натиснете тук
09 Януари 2007 13:17
Българите винаги са били реалисти.
Не празнуваме ЕС, защото не ни касае - той не ни се случва.
-
Това което ни се случва е реставрация- и утвърждаване на тоталитарното политическо управление.
09 Януари 2007 13:46
Българите са стар народ. Какво ли не му е минало през главата на тоя народ ... Освен това сме народ в ЗАЛЕЗ ....
.
Та за какво да се впрягаме и това чудо ще мине ( значимите събития стават другаде тия дни ) или пък ние ще залезем преди да мине "чудото" ...
.
С една дума все тая ....
.
Тия "песни" вече няколко поколения ги слушат - Освобождение, Независимост, Демокрация, пак "Освобождение", Комунизъм, пак "Демокрация", СИВ, Варшавски Договор, НАТО, ЕС, .... и винаги "мантри", "мантри" , ....
.
Само че истинските мантри са полезни за Душата и тялото, структурират водата , и т.н ....
09 Януари 2007 14:03
По повод на цитираните от автора текстове от някаква си Наредба №17 - ето далеч по-живописни цитати от Закона за научните степени и научните звания:
Чл.5. (1) Дисертационните трудове трябва да бъдат насочени към решаване на научни или научноприложни проблеми, свързани с нуждите на социалистическото развитие на страната...
Чл.16. (1) Хабилитационните трудове и другите научни изследвания и творчески постижения по чл.10 и 15 трябва да бъдат насочени към решаване на научни или на научноприложни проблеми, свързани с нуждите на социалистическото развитие на страната..
Тези положения са доразвити и в Правилника за приложението на Закона.
Така че, съвършено правилно, съвършено законно, нашите наука и висше образование са и по форма, и по съдържание, социалистически, функционирайки най-вече като резервати за никому ненужните днес титани на социалистическата ни наука.
09 Януари 2007 14:39
Появява се по телевизията някакъв униформен човечец, който обяснява, че това ставало по някакъв си закон, който така или иначе не бил отменен, независимо от всички Европи, съюзи и международно постигнати договорености. И граничната полиция щяла да продължи да си спазва този закон, докато някой вземе, че го промени.

Автора В Десятката!
Те такива униформени и безуниформени човечета пречат най-много на напредъка на България.
Възмущаваме се, че гърците ни създавали проблеми при преминаването на границата. Обвиняваме ги, че не са информирали своите служби за настъпващите от 01.01.2007г. нови правила по отношение на българските граждани.
А сети ли се някой да потърси сметка на милиционера Красимир Петров, началник на "Гранична полиция" за това, че не е информирал своевременно своите служители за настъпилите нови правила?
Парадокса продължава! Отново най-сериозни проблеми българският гражданин ще има с българските служби.
09 Януари 2007 15:24
С влизането на ЕС у нас и ние в него ще стане същото както и с НАТО, големи приказки години преди това после НИЩО!
А за комунистическото възпитание, каквото и да означава, и преди не ни пукаше и сега...
09 Януари 2007 15:38
Ала бала стил Пламен Ангелов и нито дума защо адже ба нямаше референдум, за или против НАТО, например, за или против ЕС и прочие, ама тогава зловещия комунизъм и мимимкрията щяха да пръснат балона, който сега ми надува тоя "вълнясъл европеец...", изпълен с омраза към собствения си народ, който видите ли не е дорасъл да се радва на влизането в неговия леелян от 11 - 12 или 50 години рай...Пфу-у-у...
09 Януари 2007 15:47

След 500 години дивашко робство, след още 126 години още по-дивашко иго на военно-полицейщината, и още нам ти колко си години под гнета на пичовете от махалата и местните курви, пребоядисали се в бизнесмени, е абсурд да говорим за роля на ЕС. ЕС няма да промени нищо, след като ние генетично се увредихме. Всичко минава през политиката, през призмата на омраза и завист, на равнодушие през неистовото ограбване на труда ни от кърлежи, през опиянчване, стрес, мързел, ниска култура и слаба информираност. Насажданата от 50 години омраза към Запада сега дава плодовете си - отровни и противоестествени за нас, особенно за нас. Вместо спокойствие, ред, законност, контрол над властта, ние допуснахме и продължаваме да го правим, да се вихри слободия, словестна пенсионерска помия и агресивно-нападателна лумпенска позиция по въпроси, които вече са наши - ние сме в Западна Европа и това трябва да се преглатне от чугунените селски псевдопрогресивни кратуни. Ние ВЕЧЕ НЕ СМЕ СЪЩИТЕ! Ние сме отново у дома си - при нашите западноевропейски братовчеди! МИСЛЕТЕ!

09 Януари 2007 16:17
Нямаше европейски знаменца, понеже ЕС се присъедини към България, а не обратното, както някои се опитват да ни внушат
09 Януари 2007 19:08
Е, да влезе Фортинбрас
Да изнесе труповете
За какво става дума
Кой да влезе и къде?
То че ЕС не е общожитие е ясно
Ама оттук и нататъка
В Европа всички са у дома си. Ама не са в общия дом, а всеки в свой дом по едно синьо небе
За общия дом май говореше Горбачев
За Кант вече не ми се верва
А тук излиза че бездомните влизат за да заемат я партера, а тавана
Ама България не е ли дом ...поне за тукашните
Кой да влезе в чужд дом като стопанин?
Завоевател
ЕС не е такъв
За какви влизания става дума , пардон...
09 Януари 2007 21:47
Да не сме луди да празнуваме присъединяване към поредната империя... И по времето на Османската империя, българите са можели да пътуват свободно до Цариград... И какво от това.
09 Януари 2007 22:50
Авторе ЧНГ ,
Поставяш въпроса като акана ябанджия... Не те съдя... Европа ще ни дойде , като сами си я сторим... Засега яко ни е тормозила Аврупа...

10 Януари 2007 00:31
Кметът на Козлодуй действително заслужава , за разлика на автора на този пасквил, поздравления за мъжката му постъпка! , а за редакцията която е пуснала под печат подобна глупост, като тази
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД