:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,370,014
Активни 69
Страници 5,434
За един ден 1,302,066
Анализ

Как да ограничим нарастващата опасност от ядрена война

Водещи американски експерти и политици предлагат мерки за по-голям контрол върху производството на атомно оръжие
СНИМКА: Ройтерс
Първата среща на Михаил Горбачов и Роналд Рейгън в Женева през 1985 г. По-късно в Рейкявик двамата подписаха Договора за неразпространение ядрено оръжие, който не спря напълно въоръжаването, но го забави за дълго време.
Американските експерти Джордж Шулц и Сидни Дрел организираха наскоро конференция по повторното разглеждане на резултатите от срещата между американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер Горбачов в Рейкявик през 1986 г., където двамата обсъдиха премахването на всички стратегически ядрени оръжия. Шулц е един от най-уважаваните сътрудници на института Хувър към Станфордския университет. Заемал е поста държавен секретар на САЩ от 1982-1989 г. В срещата също така взеха участие Уилям Пери, министър на отбраната от 1994 до 1997 г. Както и Хенри Кисинджър - държавен секретар на САЩ 1973-1977 г., и Сам Нан, бивш председател на комитета по въоръжените сили към Сената на САЩ.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

В наши дни ядреното оръжие представлява голяма опасност за света, като заедно с това в тази област се открива нова историческа възможност. Има шанс цялата планета да премине на следващото стъпало на твърд и всеобщ отказ от атомното оръжие и предотвратяване на попадането му в опасни ръце. Като целта е в бъдеще изобщо да бъде предотвратена ядрената заплаха за света и лидерството в този процес трябва да поемат САЩ.

По време на Студената война атомното оръжие бе необходимо за поддържане на международната стабилност, тъй като то служеше като сдържащ фактор. След края на блоковото противопоставяне, в миналото остана и съветско-американската доктрина за взаимна заплаха. За много държави обаче подобно сдържане все още си остава важен фактор за отбраната от други държави, но запазването на тези ядрени сили става все по-опасно и все по-малко ефективно.

Ядрените изпитания, които извърши Северна Корея, както и отказът на Иран да спре своята програма по обогатяване на уран, показват, че светът стои на прага на нова опасна ядрена ера. Увеличава се вероятността ядрено оръжие да попадне в ръцете на терористи, които нямат родина и държава, което е особено тревожен факт.

В днешно време то се явявасвръхефективно средство за масово унищожениеВ същото време доктрината за сдържане не може да бъде ефективна по отношение на терористичните групировки, които нямат държавна принадлежност и за това представляват нова опасност, срещу която е много трудно да се води борба.

Ако САЩ не вземат спешни мерки във връзка с този въпрос, тъй като не отчитат тази терористична заплаха, те въпреки своята воля ще открият нова ядрена ера, която е по-рискована, психологически дезориентирана и икономически по-скъпа, отколкото беше Студената война. В новите ядрени държави няма система за защита, която в продължение на дълги години беше създаване стъпка по стъпка по време на блоковото противостояние и позволи да не се допусне ядрена авария, грешка или несанкциониран старт.

СССР и САЩ се учиха от грешки, които не повлякоха след себе си фатални последствия. По време на Студената война двете страни реално полагаха усилия да не се стигне до използване на ядрено оръжие, нито по грешка, нито заради заповед. Но дали същият късмет ще имат новите ядрени държави и светът като цяло като през последните 50 години?

Не веднъж редица световни лидери са опитвали да направят пробив във връзка с ядрения въпрос. През 1953 г. американският президент Дуайт Айзенхауер се обърна със своята реч "Атом за мира" пред ООН. Той заяви, че Америка е "готова да участва в разрешаването на страшната ядрена дилема". "Ние сме готови да посветим своето сърце и своя разум в търсенето на начини, които ще позволят на невероятната изобретателност на човека да подобрят неговия живот, а не да приближат смъртта", каза Айзенхауер.

Неговият наследник Джон Ф. Кенеди, който се опитваше да излезе от задънената улица и да поеме по пътя на ядреното разоръжаване, заяви: "Светът не беше създаден като затвор, в който човек е обречен да чака собствената си присъда". Същото каза пред ООН покойният президент на Индия Раджив Ганди на 9 юни 1988 г. "Ядрената война няма да донесе смърт на стотици милиони хора. Тя ще унищожи няколко милиарди хора и ще означава края на живота на планетата Земя. Ние имаме нужда от цялата подкрепа, която можем да получим, за да спрем това безумие", заяви Ганди. Американският президент Роналд Рейгън призоваваше към пълен отказ от "всякакво ядрено оръжие", което "абсолютно противоречи на здравия разум". Тази гледна точка споделят и други президенти на САЩ, както и последният съветски лидер Михаил Горбачов.

Макар че на срещата в Рейкявик Рейгън и Горбачов така и не достигнаха своята крайна цел, не подписаха споразумение за пълен отказ от цялото ядрено оръжие, те

все пак успяха да спрат темповете на въоръжаването

С техни действия на практика започна съкращаването на ядрените сили за постоянна готовност, в лицето на ракетите с далечен и среден радиус на действие. Освен това беше унищожен цял клас от подобни ракети.

В Договора за неразпространение на ядрено оръжие се говори за пълното му унищожение. Две основни положения от договора задължават държавите, които към 1967 г. нямат ядрено оръжие, да се отказват от неговото получаване занапред. Страните, които имат ядрено оръжие, се задължават с времето напълно да се освободят от него. Всички президенти след Ричард Никсън, независимо от коя партия са, неизменно потвърждават своята вярност към задълженията, които взе върху себе си Америка по този договор. Неядрените държави обаче с времето се отнасят все по-скептично относително честността на страните, които имат такова оръжие.

Днес съществуват десетки програми, които помагат за намаляването на заплахата от ядрени оръжия. В момента много критични са ядрените преговори със Северна Корея и Иран, в които участват всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Германия и Япония.

Първото и най-важно нещо, което трябва да се направи, е да се проведат работни срещи с лидерите на всички страни, които имат ядрено оръжие и да превърнат инициативата "светът без ядрено оръжие" в обща своя цел. Това ще наклони везните в полза на това да не се допусне появата на ядрено оръжие в КНДР и Иран.

Световните лидери трябва да приемат специална програма, в която да бъдат посочени конкретни мерки и стъпки. Част от тях са:

- промяна на параметрите на бойното дежурство на ядрените сили, от времето на Студената война, с увеличение на времето на задържането на пуска на ракетите и така да се намали опасността от грешно или несанкционирано изстрелване

- да се продължи съкращаването на размерите на ядрените сили в страните, където има такива

- унищожаването на ядрения арсенал с малък радиус на действие, който е разположен на предната отбранителна линия

- в Сената на САЩ трябва да започне сътрудничество между партиите по ядрения въпрос и да има периодични проверки по изпълнението на различните програми за разоръжаване и преговори за ратификация на Договора за всеобща забрана на ядрените опити, както и разговори с други страни по този въпрос.

- трябва да се осигури най-висок стандарт в света за безопасността на всички запаси на ядрено оръжие, оръжейния плутоний и високообогатения уран

- също така да се установи контрол над процеса за обогатяване на уран и да се осигури гарантирана възможност за получаване по разумни цени на уран за атомни реактори от органи, които са под международен контрол като МААЕ

- да се изземе оръжейният уран от всички без изключение изследователски реактори и тяхното безопасно съхраняване

- трябва де се вземат допълнителни мерки за разрешаването на регионалните конфликти и противоречия, които създават възможност за възникването на нови ядрени държави

За да се достигнат тези цели и действително да се освободи светът от ядреното оръжие, трябва да се вземат ефективни мерки да бъдат предотвратени всякакви действия в ядрената сфера, които потенциално застрашават сигурността на която и да е държава или народ, и да се противостои на такива действия.

Тези действия като цяло трябва да окажат положителен ефект за сигурността на бъдещите поколения. Ако я няма целта, самите действия няма да имат търсения ефект и няма да бъдат смятани за искрени. Ако пък няма практични действия, само по себе си тази цел няма да е нито реалистична, нито ще може да бъде реализирана.

Ние призоваваме всички да поставят пред себе си целта да освободим света от ядрено оръжие, като изпълним тази задача с помощта на направленията, които посочихме по-горе.
48
4236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
09 Януари 2007 00:54
Как да опазим кошарата от вълци, чудели се вълците, наклякали около кошарата.
09 Януари 2007 01:13
/:/"Как да ограничим нарастващата опасност от ядрена война"
......................................... ......................................... .....................................
КАК как, бе!
Ясно как: като затворим признатите от МААЕ за БЕЗопасни четири мирни ядрени реактора в България и НЕ затворим същите такива, например, във Финландия, в Чехия и другаде по Света!
09 Януари 2007 01:20
с риск раздразване на праверни идеологисти проблемът е от сферата общочовешки и опасният му потенциал за глобална смърт трябва да е под най.строгия възможен контрол
09 Януари 2007 01:26
Боже какво лицемерие. Най-голямата и несравнима с останалите опасност за ядрена катастрофа е американската външна политика тип тексаски каубоизъм. Единствената държава ползвала ядрено оръжие срещу мирно население е САЩ. С оглен на последния факт няма никаква причина да смятаме че някоя друга държава идва близо като опасност до САЩ. Наглоста на американската олигархия да се изправи и с апломб да говори за опасности когато тя самата е най-значителната опасност е впечатляваща. От друга страна злините изброени за автори на горнота статийка навярно смятат всички за идиоти. Да защо не да се откажем от ядреното оръжие след като безпардонно сме обявили че космоса е наш следователно ядреното оръжие става леко обсолит . Да ние ще се откажем и отидем да милитаризираме космоса а вие само се откажете. Боже, боже!
09 Януари 2007 01:44
EL_ MOJADO,
ТАКА е!
Ето нещо в този сисъл:
..................................
Американската окупация на Ирак върви по план и постига целта си - разпад на държавата
Смисълът на убийството на Саддам
В. "МОНИТОР"-09.01.2006
...На 8 юли 1982 г. Саддам е в градчето Дуджейл. Неочаквано от двете страни на кортежа му се разнасят автоматични откоси. Стрелят членове на шиитската партия "Дава", скрити зад оградите на дворовете. Убиват част от охраната му, но Саддам оцелява. Съдени и екзекутирани са ръководителите на партията, подготвили заговора.
За какво престъпление и какво човечество става дума тук? В САЩ всеки, който опита да убие президента, бива на свой ред убит без съд и присъда. Така е навсякъде. Справка - заговорите срещу живота на Дьо Гол, Индира и Раджив Ганди и пр.
След окупирането на Ирак през 2003 г. "Дава" бе възстановена. Това е партията на сегашния премиер Нури Ал-Малики.
По-важно е защо именно събитието в Дуджейл бе обособено в отделен процес. То е все едно да хванеш Хитлер жив през 1945 г. и да го осъдиш не за друго, а защото е осъдил на смърт заговорниците, които се опитаха да го убият през юли 1944 г., пише Гуин Дайър и обяснява: "Избраха Дуджейл, защото само в него Вашингтон не е замесен. ЦРУ даде на Саддам списъците с членовете на Иракската компартия, за да ги избие. През 80-те години Америка му доставяше прекурсори и ноу-хау за производство на химически оръжия и снимки на мишените в Иран. В Багдад работеха американски съветници, които картографираха иранските позиции. Флотът на САЩ ескортираше петролните танкери от емирствата за Ирак."...
.....................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
09 Януари 2007 02:22
когато двама бели се карат печелят индиици и китаици
09 Януари 2007 02:35
Още от края на втората световна война Щатите и само ТЕ са ОСНОВНИЯТ МОТОР ЗА РАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО НА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ В СВЕТА. Щатите са тези, които ПЪРВИ без необходимост извършиха две ядрени нападения над Хирошима и Нагазаки. Те са страната, която е извършила най- много ядрени експлозии , над 1000. Щатите провокираха създаването и производството на атомни бомби в Съветския съюз, чрез механизмите на политическото противопоставяне. Те са тези, които създадоха многобройни военни бази извън своята територия, в Европа и Турция и складираха там стотици ядрени глави, насочени срещу Съветския съюз. Те са тези, които помогнаха създаването на ядрения потенциял на Англия и Франция. Те са тези, които си затвориха очите пред домогването на няколко милионен Израел, който понастоящем притежава повече от 200 ядрени глави. Последното стана предпоставка, страни като Индия и Пакистан да вляязат в "клуба" на ядрените сили, както и да тласнат и страни като Иран да търсят ядрена независимост. Междувременно в Щатите НЕ Е СПРЯЛО усъвършенствуването на всякакъв вид оръжия и най- вече ядрени, което се оказва безсрамна ПРЕТЕНЦИЯ ЗА СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО и за всички произтичащи от това негативни тенденции.
На фона на огромните проблеми, пред които е изправено човечеството, правителството на Щатите, с мълчаливото съдействие на Европейската общност, на Китай и Япония, на целия арабски мемлекет води света към една катастрофа, която едва ли някой може да си представи напълно. Никой не може да спре тази катастрофална тенденция освен здравият разум .

09 Януари 2007 05:07
Хора като Ел Мохадо и Иванов заслужават да и се отговори по този начин-"Ние американците ще избием всички лумпени и антиамериканисти като Иванов И Мохадото и по този начин ще предотвартим използуването на ядрените оръжия."
09 Януари 2007 05:33
Няма да трепем Иванов и Мухадото. Иванов ни требе с неговио здрав разум да спрем ядреното безумие. Мухадото , с оглед на американското местожителство и антиамерикански изстъпления ще го държим за придворен шут.
09 Януари 2007 06:59
Разоръжете Израел и готово!
09 Януари 2007 08:26
Това ще наклони везните в полза на това да не се допусне появата на ядрено оръжие в КНДР и Иран
Добрутро - и двете вече си имат!
Мохадо,
Безочието си има граници, но не и за тая компания...
09 Януари 2007 08:55
Необходимо е само леко стрелково оръжие за борба против престъпността и тероризма, което да бъде в ръцете на полицията. Всякакъв друг вид оръжие е опасно за човечеството. Е, ако някой се страхуват от нашествие на извънземни е друг въпрос. За болните мозъци е ядреното, бактерологичното, неутронното и психотронно оръжие. Докога ще се унищожаваме ? Има достатъчно други начини
за да печелиш пазари, работна ръка, ресурси.
09 Януари 2007 09:37
има парадокс в сегашните войни, високотехнологичен апачи бе свален с чифте от фелах в ирак, другото е древното римско военно изкуство, келтите разбягали с дългите си мечове легионите, при втората им среща побегнали те, римляните вече имали щитове
09 Януари 2007 09:52
Леле, дъртаците са изкукуригали отсякъде!
След като имаш бомба но нямаш "носител", "приносител", DHL, терорист и пр. транспортни средства - какво, ще си гръмнеш бомбата у дома ли?!
Склеротичните старчета да си гълтат скоча и да си пафкат пурите без да се правят на умни...Алцхаймер не прощава никому.
09 Януари 2007 09:54
Призивът на "влъхвите" е навременен, остава да видим дали ще увисне, или ще предизвика вътрешна и международна преоценка на глобалната сигурност. Не е излишно да припомним източниците на несигурност и заплаха - религиозният и националистичен екстремизъм, което подсказва такива мерки като равноправен диалог между религиите (призив на Папата), укрепване на наддържавните институции (ООН, регионални и т. н.) и актуализиране на международното право (което според влъхвите е още на ниво студена война). Споменатото "учене от грешките" уви подсказва, че ще изчакаме още екстремистки прояви дорде решим да действаме
09 Януари 2007 10:24
Голям смях ме напушва като чета статията.
От нея излиза, че само американските президенти са се грижели за ядреното разораъжаване и тук таме Индира Ганди казала нещо си. Единствен техния любимец Горбачов от СССР.
А кой натискаше за подписването на договорите за забрана на ядрените опити - СССР, и кой се опъваше - САЩ.
Ами онова дърто пърдяло до Горбачов на снимката дето беше казал, че по-добре да загинем, отколкото да живеем в свят с комунизъм, т.е., да спазваме Хелзинските споразумения.
А кой след тези споразумения въвеждаше крилатите ракети и неутронната бомба. Всяка витка в спиралата на ядреното въоръжаване беше инициирана от правителствата на САЩ.
Няма обективна история, всеки си я разправя от своята камбанария.
Пейчо стига си блеел като метилява уфсъ.
09 Януари 2007 10:37
гушев и под друг ник си личиш тайна служба гоце, да ти имам естетизма, не човек а комунист, изрод

Редактирано от - Пейчо Пеев на 09/01/2007 г/ 17:34:04

09 Януари 2007 10:51
Не знам защо толкова рИвете против ядреното оръжие? Ето ви няколко контрааргумента:
1. Ядреното оръжие, макар и второто по мощ ОМП (след термоядреното) съвсем не е причинило толкова смърт, колкото конвенционалните "методи". Ще извинявате ама само една от "огнените бури" над Хамбург, Дрезден или Токио през 1944-45 убива два пъти повече хора отколкото жертвите в Хирошима и Нагазаки. И тези жертви умират от съвсем тривиалната комбинация от 1000 бомбардировача ("Ланкастър", "Флаинг фортрес" и "Либърейтър"; двутонни фугасни бомби и голям брой 3 килограмови запалителни бомби, които превръщат града под тях в самоподдържаща се "геена огнена" където конвективните ветрове духащи към центъра на огнището със скорост 800 км/ч подемат и запращат в него деца, хора и дори автомобили (свидетелства на очевидци).
Пак ще извинявате ама мангалите в Руанда се избиха един друг с тояги и мачетета, достигайки дет-тол 600 000 само за три месеца.
2. Ако САЩ не бяха използвали ядрено оръжие имаха следния избор:
2.1. Инвазия на японските острови с очаквани жертви от страна на САЩ около 1 000 000 души, като японските жертви щяха да бъдат два пъти повече - (според ген. Д.Маккартър)
2.2. Инвазия от страна на СССР - не случайно японците клекват не след двете атомни бомби, а след като Малиновски "изнася" най-боеспособното им съединение - 1 200 000 Квантунска армия с цената на 40 000 убити и ранени. Една такава инвазия щеше да означава само едно - разделена Япония и Азиатска комунистическа империя. Руските стратези са предвиждали загуби за СССР, съизмерими с тези в Берлинската настъпателна операция, и дори по-малки, тъй като по това време Червената армия е наистина могъща. За такива подробности като японски цивилни жертви, никой от "Ставка"-та не се е главоболил.
Както се вижда и двете опции са неприемливи за САЩ.
3. Наличието на ядрено оръжие предоврати няколко мащабни сухопътни конфликта между двата блока през Студената война. Иначе братята имаха бойни планове да се окопаят за 24 часа на брега на Рейн а пък ние трябваше за 3 дни да се окопаем на брега на Бяло море.
4. Дори на най-малоумните чалми е ясно едно - феса който първи натисне ядреното копче ще има следните проблеми:
4.1. Неговата ракета или бомба я уцели , я не. Братята отдавна не считат за проблем разните му там занаятчийски подобрения на възстаричките СКЪД-ове на севернокорейци и иранци и пакистанци по простата причина че техните противо ракетни комплекси С-300-ПМУ1/2 и С-400 "Фаворит" са способни да съборят балистична ракета от подобен тип, летяща по балистична траектория през по-голямата част от полета си и със сравнително ниска скорост (до 8000 км/час). Новите ни братя (САЩ) при целия техен научен потенциал все още не могат да разработят пълноценна противоракетна система, но техния Пейтриът ПАК-3 засега дава обещаващи тестови резултати. За лазерния Боинг все още е рано да се говори като за пълноценна ПРО система.
4.2. Не да взриви ядрена бомба, а дори само да пръдне радиоактивно споменатата чалма или фуражка върху него ще се изсипят най-неприятните пасажи от Библията доставени от оторизираните доставчици на Божия гняв за Земята (САЩ, Русия, Франция, Великобритания) или някой от по-малките дилърчета (, Пакистан, Китай, Индия) или нелегален такъв (Израел; ЮАР)
4.3. Едно такова действие ще бъде сигнал за първия и последен Ядрен Кръстоносен Поход, като това ще бъде първия геноцид, който ще има подкрепата на цялата световна общност (като изключим общността на тези които смятат че шариата трябва да замени евроконституцията)
4.4. Ако феса натисне копчето на бомбата има голяма вероятност някой после да натисне лоста на люка на бесилката на която този фес е покачен от международен съд. Тук не правя аналогия с де-факто и де-юре незаконната екзекуция на покойния Саддам, а с екзекуциите на фашагите след Нюрнберг. Никоя викосопоставена чалма не би предпочел да бъде обесен вместо да си кротува и да си живее като падишах сред гювендии и малки хюмнета. Те мъчениците с гранати в гъза са друга порода.
4.5. Ако пък случайно някой терорист вземе че сглоби, разположи и детонира ядрена бомба на територията на бяла или жълта държава (което е малко вероятно, поради чиста логистика) то тогава целия мюсюлмански свят ще бъде изолиран и никога вече никой от белите държави няма да си помисли дори да заяви че може да има нещо общо между ислям и нормална цивилизация. Това ще е новата Студена война, която обаче сравнително бързо ще ескалира в гореща, която ще бъде спечелена от нормалната цивилизация поради нейното техническо превъзходство. Само че в тази война няма да има "окончателна победа" а "окончателно решение", ако мога да използвам терминологията на хер Хитлер.
Абе накратко ядреното оръжие е възможно най-лошата опция за поддържане на някакъв мир в световен мащаб, ама никой не е измислил по-добро(засега, иначе се работи по въпроса и опитите продължават).
09 Януари 2007 11:12
Пейчо, що се отнася до парадокса в съвременните войни цитиран от теб - "Апач", свален с чифте, обяснението е много просто и от една дума - СТРАХ. Американския хм, "пилот" се уплашил завалията след като някакъв прост камилар стрелял по него с ловна пушка, приземил машината и се предал на конкретния камилар. Иначе "Апач"-а е може би най-добрия боен ветролет на САЩ и е разчетен да запази боеспособност след попадение от големокалибрена картечница (12, 7 мм ; 14, 5 мм), отделно имаше случай, когато по време не първата война един Апач се прибра с неексплоадирал снаряд от РПГ забит във фюзелажа. То г-н Пеев вертолета може да "булит-прууф", ама горките американски пилоти не са "шубе-прууф" КЪдя отиде прословутия американски боен дух (имаше време когато го имаше, не отричам)?? Тоя тексаски цървул Жоро Храстов окепази единствената боеспобна армия превръщайки я в бирщина пълна със смотаняци влезли в армията заради студентския заем.
Що се отнася до щитовете на римляните, късите мечове и келтската сбирщина - римляните винаги са имали щитове, тъй като се явяват наследници на гръцката военна традиция - пехотната фаланга, естествено подобрена до максимума - мини фаланги (манипули), копия за хвърляне и пики за строя, добра кавалерия по фланговете и най-важното - късия легионерски меч и перфектна организация. Точно поради това победите на разните му там келти, германи, парти и прочие некъпана сган са спорадични и предимно в неудобен за римляните терен - гори, блата или пустини. Иначе стандартното съотношение при което римляните печелят победи е 3/1 в полза на противника (некъпани, неорганизирани варвари).
П.П. Точно късия меч, според редица историци е най-ефективното оръжие на римляните - достатъчно къс за да се използва в битките "тяло в тяло" и достатъчно тежък и остър за да откачи ръката на противника.
09 Януари 2007 11:18
маркс докладва на шефа си, че разбили 85 престъпни групи, пиши 185 марксе, вика шефа, що жалиш тея изроди
09 Януари 2007 11:40
Цялата тази “музика” е приятна за ухото, гали слуха.
Какъв е тогава този груб шум, който дочувам през нея? Вероятно причината е в мен – слухът ми е наострен от:
- Каква глобална сума годишно изразходва светът за ядрени оръжия (вкл.и непрекъснатите разработки на нови)?
- В чии джобове отива тази сума?
- Какво мислят (и какво могат да направят) по въпроса собствениците на тези джобове?
Помислиш за тези простички въпроси и музиката отива на кино!
09 Януари 2007 11:47
дългият келтски меч иска пространство, новите римски щитове на височината на главата са изненадващата защита, отговарям от уважение, за империализъма съм се наслушал, сбогом на комунистическия форум
09 Януари 2007 11:48
Когато една ядрена държава /познайте коя/ заплашва неядрени държави с ядрен удар, какво да прави неядрената? Ами да стане ядрена.
09 Януари 2007 12:12
Маузер! Много ведро и образно!
09 Януари 2007 12:31
Пейчо, колко нови са новите римските продълговати щитове на височината на главата??? По времето на Сципион, когато Рим се сблъсква с Картаген в първата за цялата история тотална война, завършила с тотална победа (Carthago delenda est!!) - умен човек си и разбираш какво имам предвид, римската армия вече е оборудвана по начина за който говорим и двамата. Сблъсъка с келти и гали започва по-късно според мен - по времената на Цезар, Октавиан и Клавдий, може и да бъркам, не разчитам на паметта си за тези подробности. Все пак смятам че не щита е нов, а неговото използване за формирането на така наречения строй "костенурка" в пълен синхрон по време на бой използван за разцепване на противниковия строй. Ако един легион (10 000 души)в такъв строй с маса около 1500 тона и бягащ с 6-8 км/час се блъсне в на едно място в т.нар. "боен строй" на келти или гали съгласно закона че силата е равна на масата по ускорението, то той отваря дупка в която нахлуват резервите или кавалерията и в крайна сметка някой възплешив, бисексуален диктатор пише мемоари за себе си в трето лице от фалшива скромност, величаейки се като покорител на келти и гали ("...когато Цезар беше избран за консул, той покори келтските държави....."
09 Януари 2007 13:22
Маузер , смарти също весели
09 Януари 2007 14:00
паметта е, но е безумен романтизъм да продължа участие, репресорите на мисленето преминаха границата на безвкусието, с облекчени чуства чао
09 Януари 2007 14:06
ГРАФЪТ,
Така е!
ЧАСТНОТО производство на войсково оръжие, техника, муниции и снаряжение води до нуждата у Производителя те да бъдат употребени и употребявани, за да се произвеждат отново и Производителят да ПЕЧЕЛИ отново! Ерго, периодично му трябват на ЧАСТНИЯ Производител войни, перманентно му трябват военни "запахи" и военни "кризи", перманентно му трябва СТРАХ от "технологично изоставане" във военната сфера и т.н. А военното Производство е Златна мина за Производителя- тъй като там Купувач е Държавата/която служи на Богатите!- в това число и на частните Производители на оръжие/- а тя е сигурен и гарантиран Купувач!
Вярно е, че по Света има и ДЪРЖАВНИ Производители на оръжие- и добре, че има и такива, защото иначе частните Производители на оръжие щяха владеят Света!
09 Януари 2007 14:15
Какво "РАЗОРЪЖАВАНЕ" стига глупости. Погледнете ръста на военните бюджети на първите 10 по военна мощ държави за последните 5-6 години ( а за някои и преди това )
.
САЩ в това отношение са факири - разработват нови поколения оръжия харчейки стотици милиарди. За да се развихрят обаче все още им пречат старите допотопни ядрени въоръжения на Русия, Китай, и някои нови дребни кандидата за ядената група - защото допотопни - но СДЪРЖАЩИ.
.
САЩ НЕ са ратифицирали договори които отчитат като "успех в разоръжаването" САЛТ-1 , САЛТ-2, ..... и др. СТАРТ-ове , отделно излязоха едностранно от също нератифициран от тях договор какъвто е този за антиракетната отбрана. Всъщност целта на НЕ-ратификацията десетки години е точно тази - да си излезеш когато не ти изнася. Ами нали дори и "минитмъните" се складират, не се унищожават както нашите дребни Р300 и Р400-ОКА ....
09 Януари 2007 14:20
Тази статийка дали не е подготовка за скорошно използване на атомно оръжие от държави като Израел срещу държави като Иран...
09 Януари 2007 14:28
Параграфе,
може би си гледал един филм с Н.Кейдж.. май беше Крал или Цар на войната
..та филма завършваше с един хубав въпрос-отговор
"Знаете ли кои ще наследят света?
- Търговците на оръжие. Защото останалите са прекалено заети да се избиват"
09 Януари 2007 16:03
Параграфе,
само за твое сведение. Реакторите в Черна Вода произвеждат плутоний с военно предназначение
А от статията стана ясно, че договореностите са за ограничаване на Урана с военно предназначение, така че си напълно прав
-=-=-=-=-
тов. шМаузер,
много добър стратегически анализ, не липсва и чувство за хумор (силно черен).
09 Януари 2007 16:08
Ето и още една обосновка за нуждата от тактически ОМП-та:
Турция лидер в харчовете за военна техника в НАТО
09 Януари 2007 16:11
Въпроса е, защо Турция харчи толкова пари за конвенционални оръжия след като са толкова уязвими пред ОМП-тата?
Най вероятно потенциалните им проивници са на юг-югоизток... лоши времена се задават за Кюрдистан
09 Януари 2007 16:22
Дописката е стил "да разлаем кучетата" Сепак отговорите на поставените от нея въпроси попадат в сферата на политиката и морала , а не толкова на военно-техническите аспекти на ядреното оръжие... И те се заключават в следните банални факти : Който е отпушил тапата на бутилката със злия демон , да си поеме дозата страх пред грозния му вид. Ядреното оръжие е оръжие на сдържането и възмездието. Следователно , то е право на по-слабата страна. Настояването от по-силния за "пълно ядрено разоръжаване" трябва да бъде подкрепено от неопровержими политически действия.Каквито нито САЩ , нито Западът , някога са демонстрирали.Наличието на държави с огромен НЕДЕКЛАРИРАН официално ядрен арсенал /Израел/ прави поставянето на такова искане за безпредметно.
09 Януари 2007 16:38
Аз мисля, че Васуки го е казал най-просто и ясно
09 Януари 2007 17:49
Аз мисля, че Буш е мъдър и знае как да оправи нещата. Сащ заедно с Изрел да бомбардират с ядрено оръжие всички които да се сдобили с него по-късно. Иран, Корея, Пакистан, Индия, Китай......Опсс грешка, без Китай и Индия - нема кой да работи. Може също да се бомбардират разни бивши съветски републики завършващи на ...стан. Да се добомбардират и Ирак и Авганистан. За последните две аз продължавам да мисля, че имат ядрено оръжие. А смчтам, че Буш е сигурен.
Имам съмнения и за Либия, Куба. Може и Сърбия. Даже и да не се намерат оръжия поне ще им се внесе демокрация.
09 Януари 2007 17:55
Who Is Planning Our Next War? КОЙ ПЛАНУВА НАШАТА СЛЕДВАЩА ВОЙНА
by Patrick J. Buchanan
http://www.antiwar.com/pat/?articleid=102 90

As George Bush reflects on his legacy, an urgent question must be pressing in upon him each day.
Will I leave here as the man who launched failed wars in Iraq and Afghanistan that cost thousands of U.S. dead, to no avail? Or can I yet enter history as the Churchillian statesman who used U.S. power to save America and Israel from the mortal threat of atomic weapons in the hands of the Iranian mullahs?
Which legacy would Bush prefer? Or Cheney?
As Americans await Bush's address announcing a "surge" of 20, 000 to 30, 000 U.S. troops to Iraq, we may be missing the larger picture. The War Party is turning its attention from Iraq – to Iran.
Nor is it simply an analysis of the character of George Bush that causes one to so conclude.
Tehran is now two weeks into a 60-day deadline to answer a Security Council resolution directing it to cease enriching uranium. While the sanctions are mild, the resolution passed unanimously and gives Bush the U.N. cover he used to wage war on Iraq. If Iran defies the United Nations, Bush will demand further sanctions. Up the escalator we go.
Moreover, a second U.S. carrier battle group is heading for the Gulf. More interesting, the new CentCom commander, replacing Gen. John Abizaid, is no soldier, but Adm. William J. Fallon, commander in chief of U.S. forces in the Pacific. What Fallon does not know about securing streets, he does know about taking out targets from the air and keeping sea lanes open in a time of war.

Bush may be sending signals, but the Israelis are preparing for war. The London Sunday Times reports that Israeli pilots have been making the 2, 000-mile run to Gibraltar to train for strikes with bunker-busting nuclear bombs on Iran's heavy water plant at Arak, the uranium hexaflouride facility at Isfahan and the centrifuge cascade at Natanz.

Israel angrily denies the report. But, on Dec. 30, retired Gen. Oded Tira, who headed up all Israeli artillery units, burst into print with this admonition:

"As an American air strike in Iran is essential for our existence, we must help (Bush) pave the way by lobbying the Democratic Party (which is conducting itself foolishly) and U.S. newspaper editors. We need to do this in order to turn the Iranian issue to a bipartisan one and unrelated to the Iraq failure."

"Bush lacks the political power to attack Iran," writes Tira. Thus, Israel and its U.S. lobbying arm "must turn to Hillary Clinton and other potential presidential candidates in the Democratic Party so that they publicly support immediate action by Bush against Iran."

"The Americans must act," Tira concludes. "If they don't, we'll do it ourselves ... (and) we must immediately start preparing for an Iranian response to an attack."

According to UPI editor-at-large Arnaud De Borchgrave, Tira's line tracks the New Year's Day message of Likud superhawk "Bibi" Netanyahu, the former prime minister.
09 Януари 2007 18:03
Драги ми Smarti, имаш правото да се правиш на каквото си щеш. Ако обаче имаш желанието да убиваш, ми запиши се в армията бе момко, в Щатската. Нямаш никакви проблеми, ще убиваш Арабески колкото ти душа иска. А що се отнася до мен , това което съм писал не са емоции, а факти от историята. Не разбирам нима искаш да отречеш ИСТОРИЯТА???досущ като ИРАНСКИЯ президент. Бъди щастлив, и въшката има право на щастие.

09 Януари 2007 18:34
Арогантноста на американската външна политика напоследък е основна причина за появяване на нови ядрени сили. Иран е случая който е най хай профайл. Всяка държва решена да отстоява националния си суверинитет и имаща технологична база да се добере до нюк е по същия път на фул тротъл. За сега американците се мислят за големи тарикати като отиват към милитаризиране на космоса а скоро няма да имат друга опция да устоят на силно децентрализираната заплахата от адрени атаки освен ново поколение ОМП. Нов кръг от спиралата за която говори маркса и без съмнение чия ще е вината когато и руснаците и китайците пристигната в космоса след 10-15 години. Дет се вика на спечелилите честито.
09 Януари 2007 19:10
Честно
Не съм чел
Видях фотката
Ами това е положението
Те са избетнали войната
Временно
Сега както никога това е очевидно
Отвсякъде
09 Януари 2007 19:23
Да бе
Честно
НИКАК
09 Януари 2007 20:27
"В джунглата вече има нещо повече от закона на джунглата." ( Уолт Дисни - "Книга за джунглата II"
----------------------------
Мисля, че преди да си отговорим на въпроса:"Как да ограничим нарастващата опасност от ядрена война" трябва да си изясним кое е това "нещо повече".

Редактирано от - Zmeja на 09/01/2007 г/ 20:37:14

09 Януари 2007 20:28
и яз най са кефим на васукито.

простите решения обикновено почиват на простотия.

васукито требе да е генетичен близнак на предсидникот буш.

09 Януари 2007 21:32
В началото на 80-те Мазната Прическа от Холивуд казваше че ще докара Руската империя до просешка тояга посредством 'надпревара" в ядреното въоражаване. Това разбира се не можеше да стане като се има предвид полувоенната структура на така наречения Съюз и факта че там така или иначе вече живееха със стандарта на "просешка тояга" . В средата на 80-те от западните корпорации решиха че е по-лесно да влязат през задния вход и в 1986 на една яхта в Малта се разбраха с Горбачов да уеднаквят така наречените 'строеве". Какво точно са се уговорили не знам, само знам че децата на нашите номенклатурчици грабнаха сухото и се преселиха в по-представителни за имотното им състояние квартали - далече далече на запад!
09 Януари 2007 21:32
Никога никой президент на щатите не е изхождал от хуманни съображения при воденето на външната си политиканай-малко Мазния Ковбоец! Неговото име в тази статия под формата на миротворец си е недоразумение! Не знам какво точно е ставало главта му, знам само кои са се бъркали там и са му оформили една кристална мисъл - звездни войни. За огромно съжаление на цивилизования свят този човечец е трябвало да вземе решението за приоритетн проект за звездни войни за сметка на водордно ориентирана енергетика. Благодарение на това негово решение за мерене на ядрените пишки целия свят изостана с 30 години по отношение на енергиините технологии. Тия години и закъснение се оказаха достатъчни да ни стане малко горещо и да си имаме езеро на Северния полюс.
09 Януари 2007 23:04
Рейгън и The Iron Lady ще останат в историята като най-големите лидери на САЩ и УК. Миротворно оставиха Савецкия суз да се надуе като цирей и после леко и хуманно го боцнаха. И толкоз. Дъбая не пада по-долу от тях. И той ще остане в историята като миротворец като предостави на шиити и суни възможността да се анхилират взаимно или да се разберат помежду си и да намалят цената на круда до хуманната стойност от 20$ бидончето. За ужас на руските и венецуелските миролюбиви петролодобивщици и за радост на китайская рабочая класса.
09 Януари 2007 23:59
Бидончето още Април ще удари $70 без увеличаване на войската в Ирак с увеличаване на войската докато ти падне каскета. Това е мнение на right-wing whakо от Уолстрит джърнъл. Ха да видим кой уако е ял боб и кон боб...

Редактирано от - el mojado на 10/01/2007 г/ 00:01:39

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД