:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,370,153
Активни 61
Страници 5,573
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Великите и не толкова великите българи

Първо да кажа, че нямам нищо против тази телевизионна инициатива. В никакъв случай не е по-глупава от това да целиш на тото отговор, който не знаеш, или да ручаш жабета (в прекия и преносен смисъл) цели месеци с надеждата да се увенчаеш накрая със слава, па ако може и със сума. Игра, състезание, шоу - хората обичат такива неща, поне повече от балета или музеите, въпреки че не го признават лесно пред комшиите от третия етаж.

Да помислиш за великите българи е добре най-малкото защото те кара да помислиш.

Друг е въпросът, че резултатите от инициативата на БНТ са още едно доказателство за трескавия и сиротен блян по Авторитет у сънародниците ни. Казвам сиротен, защото 170-те хиляди гласували са отражение на такива шеметни пируети в народната Алея на славата, че самата алея ми убива желанието за разходка из нея в тържествен ден. Бих предпочел да ида за риба. Кирил и Методий ли е великият българин, Гунди ли, Васил Левски ли,Иван Костов ли, Тодор Живков ли, цар Крум ли...Обърква се човек.

И що е величие - да се прославиш със спечелен медал, с повече убити врагове, със святост, с дълъг и охолен живот на творец-галеник или с мъченическа смърт на бесилото? (А дали след време в Ирак тази игра няма... да излъчи един прясно обесен велик?)

Не знам що е величие, то ми се види кратка и непосилна за целия човешки живот светлина. Но може би вие знаете, да не спорим за това.

Само че що е и българин - Кирил и Методий с майка славянка и баща Лъв, Доган, Азис, Георги Димитров от Коминтерна, Волен Сидеров от българщината или Беинса Дънов с нюейджовата си наднационалност?

Както и да е. Мисълта ми е, че позорът и величието, или каквото и да има зад тях, са по-скоро сред нас. Всеки ден. И не само сред нас - у нас също, което е най-същественото и най-трагичното в случая.

По-добре да ги засичаме тук и сега, нежели да бием със собствените икони най-близкия тъпанар по главата, а той радостно да ни отвръща със същото.

Чух, прочетох нещо съвсем прясно по темата. За двамина наши в чужбина. Едната е Иванка от немския остров Руйген. 30 години живее там, тя е родом от Пловдив, мъжът й немец. Лека-полека е почнала да помага на деца от страната ни, които имат проблеми с очите. Ретинопатия. Първо едно дете, после друго, стигнала е вече до 34. Дава им безплатен подслон, превежда, води ги до клиниката, такива неща. Мобилизира понякога местни организации и граждани за помощ по същия въпрос. Иванка и Уве имат малък хотел, не са бедняци, не са и богаташи.

Велика ли е Иванка? Не, не изглежда; възпълна възрастна жена, бюргер отвсякъде, мъжът - и той така. Какво да я правим, в кой списък да я пъхнем?

Ами нищо, само ще й напиша името с големи букви:ИВАНКА БОХМАН и мъжът й УВЕ. Браво.А ето друг херой. Някой си Тодор, българин от Варна. Карал си колата през Сърбия на път за Димитровград. Близо до Ниш катастрофирал. Излязъл от пътя и се забол край река Нишава преди Сичевачката клисура. Не пострадал, но колата затънала. Опитал сам да я измъкне, не успял. Тогава замолил за помощ в близкия крайпътен ресторант. Собственикът Горан и двама негови работници веднага се притекли на изпадналия в беда Тошо. Искали да изтеглят возилото му с джипа на Горан. Докато се суетели около инцидента, Тошо загледал хубавия джип. После се метнал на него, запалил и пред смаяните погледи на сърбите отпрашил. Към родината.

Е, самата история има безрадостен за Тошо финал. Сърбите се разпсували, както си знаят, после звъннали на полицията в Пирот. Преди града полицаи излезли да завардят пътя, но Тошо бутнал бариерата и минал. След града обаче го спрели по-успешно и го арестували. Върнали на Горан джипа, малко охлузен отпред. Тошо е в ареста, закъсал отвсякъде.

Да оставим настрана, че по скалата на човешката мерзост особено високо стои експлоатацията на чуждата отзивчивост. Примерно да звъннеш някому за вода, щото уж ти прилошало, а после да го вържеш и ограбиш. Или да събираш пари за болно дете, а после да се смееш в кръчмата, докато изпиваш припечеленото от мекушавите балъци.

По тази скала Тошо безусловно е рядко низък индивид. Но и такива има - той е само един от голямата група на тези, за които няма позор, ако не те хванат; и няма престъпление, ако избягаш.

А как ли се отнася към величието? Сигурно не много се отнася - има си други приоритети. Интересно кого би класирал в списъка; коя таргет група би го спечелила за гласоподавател, кой би му бил фаворит? Христо Стоичков, Христо Ботев, хан Аспарух?

Но да кажа и неговото име все пак - Тодор Христов. От Варна. Българин. И да напомня, че ако са повече такива Тошета, можеда не се намерят спасители за някой бъдещ,да не дава Господ, случай като този при река Лим.

А за да не решите, че само за нашенски гурбетчии говоря - ето и за двама у нас. Осмокласниците Росен Чимпяров и Иван Марков от с. Веселиново през ваканцията решили да запълнят дупките по улицата си. И го направили - с пясък от реката. Без да им плаща никой.

Може Тошо, като излезе от ареста, да мине оттам с някоя чужда кола, и да му е добре - няма да му друса.

А може и друго - в това да е част от величието. Че винаги е време разделно. За всеки, всяка минута.
43
4681
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
09 Януари 2007 00:46
Totally чепуха. Бактън.
09 Януари 2007 00:51
'Айде СЕГА да се намираме на приказки и да пишем празнословни статийки...
09 Януари 2007 01:17
Въпросният Тодор от Варна е циганин. И в буквален, и в преносен смисъл. А Ламбовски се е доказал като майстор на перото. Но в случая е станало като с Волтер, който минавал границата и го питали "Занятие". Великият писател отвърнал "Изкарвам си хляба с перото". "Търговец на пера", написал митничарят.


09 Януари 2007 02:29
Нещата в тази статия са много ясни: Иванка е германка (описана подходящо от автора като "бюргер", а Тодор е типичен българин--съобразителен, крадлив, и много глупав.
09 Януари 2007 07:05
обществен морал е тънка струна, в упорито насаждан либерален модел за успех малко се използва думата общество, тук пък никак, успел си с далавера, груба сила, политика за чадър, де го човечния, състрадателен благодетелен успял от общноста, някога, второ, трето поколение на сегашните
09 Януари 2007 09:06
За едни “празнословна статия”, за други ПРОБЛЕМ....ами то и в есето за това се говори, за пълно и празно!
09 Януари 2007 09:06
Браво Ламбовски! Да ти е жива и здрава мярата. Пиши си твоята и никого не слушай.
09 Януари 2007 09:34
Проблемът с класацията е малко по-сериозен.
09 Януари 2007 10:19
Не знам що е величие

*****

Редактирано от - bot на 09/01/2007 г/ 10:52:35

09 Януари 2007 10:48
Не знам защо г-н Ламбовски дърги да измери първо , количеството на българската кръв в някой от посочените за верики българи, а после да определи величието му. Кирил и Методи не били бълтари - шкарто от списъка Георги Димитров бил коминтернец - също и мосо други от този, неговия списък. *****

Редактирано от - bot на 09/01/2007 г/ 10:52:16

09 Януари 2007 11:21
Циганин, или не, това животно има български паспорт, български гражданин е.
09 Януари 2007 11:25
09 Януари 2007 11:32
По тази скала Тошо безусловно е рядко низък индивид.......А как ли се отнася към величието? .....коя таргет група би го спечелила за гласоподавател, кой би му бил фаворит?

09 Януари 2007 11:53
за Ламбовски! Сладкодумно и точно. Преди да си приватизираме величието на неколцината национални герое трябва да осмислим подлостта си и да се научим да разпознаваме и ценим анонимното, ненатрапчиво геройство у ближните.
09 Януари 2007 12:16
Жано, както го е казал Ламбовски
Обърква се човек.

Сладкодумно и точно се обърква.
*********


Редактирано от - Федя на 09/01/2007 г/ 12:17:21

09 Януари 2007 13:12
Една добра "обратна разписка".
И пореден повод за преосмисляне.
И един друг поглед.
Велики българи - да, но кое е България?
За същата България ли говорим, ако Ахмед Доган е в списъка?
Защото в момента България е една марионетка.
Държана на къс повод от Турция.
Под благосклонното наблюдение на Русия, У$А, ГБ и т.н.
-
Нещо като оная история с провеждането на референдум докато държавата е под окупирация...
09 Януари 2007 13:27
Велика ли е Иванка? Не, не изглежда; възпълна възрастна жена, бюргер отвсякъде, мъжът - и той така. Какво да я правим, в кой списък да я пъхнем?

Това се нарича ЧОВЕЩИНА! и няма нищо общо с величието.
Ама какво да обасняваш на
*****

Редактирано от - Федя на 09/01/2007 г/ 13:27:54

09 Януари 2007 14:12
КОментара с дъвката най ми хареса
ЛамбоБ определено има проблеми с изказа, подхваща сериозни теми (като горната), но след второто изречение се оплита като Ламбо в калчища
Все пак отличих статията, защото искам такива материялчета да са повече
09 Януари 2007 14:20
А бе, Ламбовски! Ако този Тошо от Варна е наистина циганин, какво толкова чудно има в постъпката му!? И какво друго би очаквал ти например от един толкова "низък тип"? За него си, това е в реда на нещата. И никога няма да ти прочете поучителната статия. И то не щото не ще, ами щото най-вероятно не може. Но и да можеше, пак нищо нямаше да разбере. Даже нямаше да ти се разсърди. Какво ти разбира свиня от кладенчова вода? Все едно да обясняваш на торния червей вредата от изгнили в земята цигарени фасове.
А за тези, които я четат тука, нещата отдавна са ясни и преясни дори повече и от на самия тебе! И те нямат нужда от ПОУЧЕНИЯ и БАСНИ!
По- добре си помисли има ли въобще начин и заслужава ли си да се опитваш, поне една хилядна от това, което си написал, да достигне пространството между ушите на този червей!
09 Януари 2007 14:55
Въпросният Тодор ако е циганин, то секи може да изброи стотици, па и хиляди, които са чисти българе и не падат по-долу от него. А, да не забравя, тоя път Ламбовски взема трите ми палеца нагоре!
За радост, аз статии не пиша и хич не ми дреме за етиката на журналистите и ще си кажа в прав текст-въпросната инициатива, наречена "Велики Българи" е пълна, ама пълна простотия, като инициатива, намяра и квото щете!! Да не говорим, какви щяха да са резултатите, ако не бяха ги бутнали.
Страшно му става човеку, ако даже се замисли над това. Не, не за резултатите-там е работата, че те са безпределно ясни.
В чий плитък мозък може да се роди тази инициатива, тоз патриотичен вариант на "Биг Брадър" есемес вот? Ми да-като намяра няма разлика-, като изпълнение също-само тематиката е различна..Начи хората , пускащи ги са същите..
Ми то е се едно сред иракчаните да пуснеш такава анкета тези дни, или сред руските мужици по рождестве Христовом 1918, от начала же революции второй.
Ми трябва хич да не си в час, другари медийни звезди, за да очаквате други резултати, когато се разпадат ценностите на миналото, а новите не са се утвърдили. Да не знаете съвсем елементарни неща. Че се намираме в тотален колапс от духовно естество, че жънем плодовете на социализма и безвремието в образованието, на атеизма, че сме сринали отдавна всички морални опори и устои на личността и сега сме в плен на нихилизма и медийния инфантилизъм.
Да коментираш резултатите и е занимание, равно на "Голямата уста". Само ще припомня, че Найден, Гроши и Зара, и следващите метеки, хеле последните блонди двуноги, удостоени с народната есемес любов, не само не са ми любимци, не само че не са велики, ами направо ме е срам от тях.
От Петър Стоянов-мъж на двехилетието ли беше, на хилядолетието ли беше-в подобна тъпня и измишльотина-не ме е срам, но пък и нямам особени основания да се бия в гърдите, предвид настоящето.
Ако нещо е ясно тое-че сме в ужасна криза. На идентичността, на опорите, на ценностите, на всичко. Не само в джобовете- а най вече в главите. А някои- и в двете.
09 Януари 2007 14:55
Велик българин е този, който е направил за България повече, отколкото за себе си!
09 Януари 2007 15:02
Ако нещо е ясно тое-че сме в ужасна криза. На идентичността, на опорите, на ценностите, на всичко. Не само в джобовете- а най вече в главите. А някои- и в двете.

Зе Мария
09 Януари 2007 15:17
Стига с този Тодор бе колеги, то е ясно къв е, мисля си Бойко го е използвал, като обобщение, а в тази класация има толкова много Тодоровци, че ум да ти зайде. Само няколко примери, великия Костов, не е ли подобен лъжец, едно проповядва, друго върши и накрая стана маргинал...Слави, своето "патриотарство" не го ли материализира с есемеси, като ви продава хамъра си на безбожна цена...и една трета от предаването му са реклами, а цялото за пари, пари, ама в неговия джоб, ами Сидеров не осребрява ли политически насъбралия се гняв у много българи от несправедливото капитализиране на соц богатството в определени ръце...За тия Тодоровци става дума, а не за тоя кокошкар дето задигнал една каруца, макар и джип...Пфу-у-у, аман от наивници...кандидат велики писатели...
09 Януари 2007 15:46
Когато над десет процента от нацията са цигани, не мой да си измиваме ръцете с тях. Те са част от нравите, облика и ценностите й.
В кръга на шегата, сигурно някой ще да рече на milcho, че и Костов е циганин, ама какво от това?!
Поп Кръстьо, Иванчо Хаджипенчович, онея, дето разкопаха гроба на Чаплин и т.н. не бяха цигани, нали?
09 Януари 2007 15:57
За отбелязване е, че тв-концептът за "Великите..." не е български и нашият принос в дебилизацията е вторичен. Някому другиму, някъде другаде хрумна да измерва неясното качество "величие".
09 Януари 2007 16:43
Съгласен, но това не означава, че не можеш да предвидиш доколко ще се впише на наша почва и кви плодове ще пожънеш от намярата.
Проблемът е, че ако Биг брадър е една дебилизация с по късен, вторичен ефект, то заигравания на тема идентичност, обърната в миналото, точно ся, когато сме с единия крак в Европа- и това ражда доппълнителна дестабилизация и още по бясно търсене на идентичност, дават точно известен резултат. Дебилизация, търсене на идентичност в миналото-водят до осъждане на настоящето и са елемент на масовата фрустрация, намираща израз в патриотарски простотии. Щото както често сме писали-няма полезна патриотарщина, както полезна дебилизация
09 Януари 2007 17:01
Ние, българите, все ни избива на грандомащина. Кой бил велик и кой не бил велик? То аслъ, човек го избива там, където нещо му липсва. Голата истина е, че като се огледаме един друг, нито един не изглежда да е кой знае колко велик. По-скоро посредствена маса. Ако някой особено не ни харесва веднага го определяме като циганин. Не ни отърва да е българин. Да ама, има маса примери на българи, които са по-зле от повечето цигани, както и цигани, на които много българи биха завидели. Преди няколко години едно циганче извади от язовира давещо се българче. Но величието му беше забравено много бързо. Работата е там, че нещата не опират до етническа група или раса, а до индивидуалните качества на човека и това какво е получил от майка си през първите 7 години от своя живот, от училището и средата в която живее. Такива като Тодор и Иванка ги има и в Германия, и във Франция и в Америка и навсякъде. Хората по света са еднакви. Разликата е в това, че хората с комплекси винаги имат нужда да се уверяват, че критериите им за величие са налице и работят успешно.
09 Януари 2007 17:07
Точно така, Зевзи. Но под тези комплекси се крие нещо по страшно. Такива инициативи подкрепят очевидното-стадното мислене. Стадното мислене се засилва, когато стадото е в опасност. Значи, там е заровено кучето. Спасението на човека, дори в Библията, е индивидуално. Европа не е групово оправяне, а първом индивидуални възможности. Ние па търсим стадна идентичност, в миналото, и стадно оправяне-в бъдещето. И пак, чрез Батко.
09 Януари 2007 17:33
Така е, бате, така е. Индивидуализмът не е лъжица за всяка уста. Иска се да станеш сабале, да си направиш джогинга, да се обръснеш гладко, да се изкъпеш, да туриш ризка и връзка, па да припнеш на работа, където да покажеш индивидуално резултати барем 10 часа на ден. Общо взето трудно и досадно. Къде-къде по лесно е мушнеш у колектива и да чакаш някой от прерзапределителната база да ти спусне кърма и най-паче да ти раздуха комплексите и да ти вдъхне вяра, че силата е в колектива, а не в отделната личност.
09 Януари 2007 18:17
Геврек, стига ля трудов морал бе. Къде са твойте 10 часа като по цял ден дремеш в тоз кенеф и драштиш по стената с една лайняна клечка. Ай сиктир от Андрешковци пълни с англо-протестантски трудов морал като знаеш кво...
09 Януари 2007 18:21
ЗЕ МАРИЯ,
Като стана въпрос за Биг Бръдър...
Ето Го! Иде!...
Британското разузнаване създаде отдел за проследяване на електронните съобщения на гражданите

09 януари 2007 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската контраразузнавателна служба МИ-5 обяви днес, че към нея се създава ново звено, което ще има право да следи електронната поща на гражданите във връзка с нарасналата опасност за сигурността на страната и възможността от извършването на евентуални терористични атаки, предаде агенция Ройтерс.
Според данните от сега нататък ползвателите на Интернет услуги ще трябва най-напред да се регистрират на официалния сайт на МИ-5, след което ще бъдат включвани автоматично в системата.


09 Януари 2007 19:22
Рядко се съгласявам с Големия Ламбовски
Но
Истината е по-скъпа от превземките
Дори и да е художествена
Вместо да се кипри че бил циганин
Да каже някой от критиците на статията
Какво би попречило на това да е истина?
Ценности, стойности, традиции
Сигурно
Но не става дума за миналото
Става дума за тук и сега
Кой ще изключи този вид "благодарност"
Още повече, че става дума за чужбина, за други места
А тукашния двор, булевард, улица
Я остави нещо да помогнеш на някой без пряка видимост..а???
09 Януари 2007 19:45
Мохадо,
Ти не можеш да ми затваряш устата, защото си баш от тия, за които се отнася написаното. Ти клечиш някъде по Америката и плюеш по нея, защото там те карат да бачкаш за да си изкараш хляба, а ти си свикнал да се лезиш и да чакаш рапределителната база да ти сипва помията в гушата. Вместо да висиш по форумите и да ревеш за социална справедливост като теле на празна ясла, защо не вземеш да си седнеш на дънната платка и да свършиш някаква индивидуална работа. Ама не, на тебе ти е по-сладко да се вреш у колектива като шугаво магаре у трънак.
09 Януари 2007 20:42
Свежо, Зевзек, свежо!

У-у-у-пс! Като казах "свежо", та се сетих за нещо друго. Нямах точно това предвид, де!
Зе Мария
09 Януари 2007 21:01
В случая, какво означава "велик"? Талантлив? Световноизвестен? Изтъкнат? Авторитетен? Всепризнат?...или нещо друго. Това трябваше да се изясни преди конкурса. Според мен велик е онзи, чиито дела са променили коренно живота на хората. Един певец например никога не може да бъде велик, той може да е талантлив. Велик е откривателя на хекса-хлор-цикло-хексана /ДДТ/, благодарение на когото са унищожени въшките и дървениците в постелите ни и хората започнали да спят спокойно. Приятни сънища!!! Заспивайки, благодарете на забравения господин!
09 Януари 2007 21:08
БНТ е комунистичeска институция за лъжи, пропаганда и промиване на мозъци!
Затъпялият от комунизм български народ все още не е научил как да разобличава не толкоз дълбоките похвати на дезинформация и измама!
09 Януари 2007 22:16
Йодеите нямат шанс! Гласувайте за един велик българин:

STEFAN D-R D TCHOLAKOV ot SVERIGE
09 Януари 2007 22:38
Бре Ганьо, кво ти стане, бре?
09 Януари 2007 23:28
дъртреалист, пак си проспал оня филм дето обясняваха какво се чете с черни лампи(има и такива).

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 09/01/2007 г/ 23:31:00

09 Януари 2007 23:50
Геврек, у лелеяната Америка много свобода да избираш как да работиш няма. Или работиш или спиш под мостовете. Моя бизнес не е като да бъркам лютеница. Ако ще трябва да се бърка някои друг ще я бърка . Аз съм по-скоро като на комсомолските бригади имам си определен брой междуколия и туй то. Щом ми остава време да пиша по-форуми в раб. време от Америка е добре да ме чуваш какво ти хортувам.
10 Януари 2007 00:01
Батка, земи ме в Америката да бъркам лютеницата. Не ща друго-ебем ти интелигенциата тук, ебем ти светлото бъдеще, ебем ти форумите и оправянето на обществото. Няя да стане. Отчаял скъм се. Ша гласувам с карачките...Аре ве-чакам оферти-без майтап..Нещо да носим, да местим, да биеме, ако ще..
10 Януари 2007 00:08
зе Мария, свалял съм си селския си каскет пред твоите мнения кога се отвори дума за СДС/БСП но кога си отвориш устата да глаголиш за Америка само вятър майна.
10 Януари 2007 00:38
Ама ти си хепи, бе..схващаш ли колко си хепи?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД