:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И... "Златна малина" се дава на Волен Сидеров

Лидерът на "Атака" с талант и жар превърна журналистическата си кариера в политическа. Но не можа да се справи с ролята на националист и си го изкара на медиите
Емил Спахийски
"Златна малина" се раздава всяка вечер преди церемонията за връчване на наградите "Оскар" и с нея се награждават най-големите издънки в киното. Тя е онези статуетки, дето повечето актьори и режисьори рядко споменават в биографиите си. Ако съществуваше еквивалент в нашата държава, с който трябваше да отбелязваме издънките на политиците, то безспорен победител тази година е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. В края на миналата седмица той изработи своята "Златна малинка" с потресаващо слабия спектакъл, който изнесе в иначе атрактивен гастрол в Пресгрупа "168 часа". Националистът се засегна от публикация в седмичното издание на ВАЦ, в която се казва, че ДПС е финансирало "Атака". Сидеров се обиди, изви глас в нечуто страдание, събра четата и атакува "24 часа" и "168 часа", заплаши главните им редактори и отново вкара обществото в дневен ред, за който на никого не му пука.

В случая вече няма никакво значение истина ли е, че ДПС е финансирало "Атака", или не. Твърдите глави в националистическата партия няма да повярват на това, ако ще да видят с очите си Волен в прегръдка с Доган. Те ще изтълкуват ситуацията, в смисъл че Сидеров души душманина. На другия полюс са умните глави, противниците на "Атака", които са твърдо убедени, че Сидеров е гушнал милион и нещо погански грошове. На тези, които не им пука, няма да им пука и след поредния скандал, а разочарованите ще отидат при следващия популист.

Случката обаче си струва да се разгледа поради простия факт, че Волен Сидеров стана жертва на същия манталитет, който го превърна в политик - манипулациите.



Да правиш секс с животни



В американската практика по политически дебат има един метод, който може да се нарече с бруталното "секс с животни". Той се заключава в нещо много просто. Трябва да обвиниш опонента си в нещо абсурдно, но не невъзможно. Например, че като дете се е заигравал с козичките. Целта е противникът да започне да отрича. Колкото повече отрича, толкова повече оставя впечатлението, че действително е правил нещо нередно. Едва ли някой може да ме убеди, че Волен Сидеров е обядвал с Ахмед Доган и са си разменяли услуги срещу суми. Това обаче не означава, че е невъзможно да има документи, които доказват невъзможното. Турска партия дава пари на български националисти е абсурдно обвинение, но не е невъзможно. Наличието на опасен враг мобилизира хората. Ето защо за повечето хора звучи убедително тезата - ДПС налива пари в "Атака", защото електоратът на турската партия ще се стресне от националистическата опасност, ще се мобилизира и ще вкарва повече депутати на движението за цялото му съществуване.



Убедителността обаче рядко има връзка с истината



Това доста добре го знае и лидерът на "Атака", понеже цялата му кариера на политик почива върху логични тези, които са далеч от истината. Само един пример - сред колегите се разказва легенда за пословичната ненавист на Сидеров към евреите. Историята е следната: завалява дъжд, страната е наводнена и Волен пише в статията си, че за дъжда са виновни евреите. Вика го главният редактор и му казва: "Волене, не си прав, евреите нямат нищо общо." Волен обаче е упорит. "Слушай, казва му редакторът, това е природа - облаци, високо атмосферно налягане, циклони, антициклони, влага, дъжд. Човекът няма власт на тези неща, нали?" "Човекът може и да няма вина, евреинът обаче има", отвръща Сидеров.

Всичките конспиративни теории за заговори срещу българския народ от страна на масонските ложи, евреите, турците са патент на най-висшия атакаджия. Повечето от тях звучат адски логично, защото са подкрепени с неопровержими доказателства, като това, че повечето българи живеят зле. Само дето няма никаква причинно-следствена връзка между красиво навързаните в статиите и теориите факти. Реалността е съвсем различна.

Волен добре знае това. И неслучайно е бесен на колегите. Той усеща как



лесно го работят по неговия собствен сценарий



Популизмът затова е опасен, защото намира логични теории за сложни процеси. Хората не слушат партийни платформи и програми. Никой нормален човек не се интересува от заложените в документите растежи, реформи, фискални политики и фитинги. Хората искат някой да се качи на трибуната и да каже: "Турците са виновни за положението ви - този ви краде, онзи ви обира." Един логичен враг създава смисъл на твоите страдания, вкарва ред в сложното ти ежедневие. Точно поради тази причина повечето ни политици са по-скоро медийно явление, отколкото плод на последователна политика, било то лява или дясна. Отричането на отсрещния, добрата реч, божествената воля да лепиш етикети дава физиономия на политиците. Такива сме виждали много, но Волен е особен, защото е най-яркият пример в българската политическа история на политик, излязъл от редовете на собствените си писания, от ефира на собственото си предаване. Много журналисти са ставали политици, но Сидеров е единственият, който създаде свой собствен абстрактен ред в съзнанието на хората, и сега си пати от него. Измислените теории, които го правят силен, могат и да го погубят, защото противниците му го унищожават със собствените му измислени средства. Затова звучи фалшиво



атаката му срещу собствения му медиен симулиран свят



Адски тъпо е да връхлиташ със стотина гавази в редакцията на който и да е вестник, за да търсиш опровержение. Звучи така, сякаш се оправдаваш за заигравки с козички, които никога не си виждал. Още по-тъжно и тъпо е, когато атакуваш вестника, в който си написал първите си теории за конспирации. Няма значение какво точно си е мислел Волен Сидеров, нахлувайки в сградата на Пресгрупата. Има значение, че Волен Сидеров се хваща на провокации като гладен шаран на тлъста стръв. Има значение, че популистът не е способен да се справи с ролята, която сам е написал и затова си спечели своята "Златна малина". Има значение, че ние, журналистите, имаме силата да създаваме политици, имаме силата да ги унищожаваме. В известен смисъл сме съучастници на своя колега Волен Сидеров, защото той в медиите се роди, може би и там ще изчезне.
Снимка: Михаела Катеринска
Волен Сидеров - журналистът, който успя да осребри конспиративните си теории на политическия фронт.
 Депутати от партия "Атака" и техни привърженици нахлуха в редакцията на вестник "168 часа".
318
5536
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
318
 Видими 
25 Февруари 2007 23:03
Едва ли някой си представя сериозно, че Доган и Вожда са седнали на по едно "тежко, сладко" и Доган е дал куфарчето пък Вожда е написал и разписка, на всичко от горе

Писано от Федя на 24/02/07
Едва ли някой може да ме убеди, че Волен Сидеров е обядвал с Ахмед Доган и са си разменяли услуги срещу суми.

Писано от Спахийски.
Браво, Спахийски! Четеш форума.
25 Февруари 2007 23:14
...и отново вкара обществото в дневен ред, за който на никого не му пука.

Като гледам колко място е отделил СЕГА не изглежда да е баш тъй.
25 Февруари 2007 23:26
Заместете в статията Волен Сидеров с Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, Георги Първанов или който и да е политик и написаното си остава 90% вярно.
...ние, журналистите, имаме силата да създаваме политици, имаме силата да ги унищожаваме.

Така е, Спахийски, ама защо само Сидеров си споменал като това важи за всички??? Това първо.

Второ и ти и всички анти-атакисти забравяте, че първото правителство на Станишев не мина и заради позицията на Атака. Позиция, която можеше да бъде и въздържал се (което както разбрахме напоследък е против). И тогава щяхме да имаме съвсем друго правителство - не с 3-ма, а с 6-7 ДПС министри. ФАКТ! Останолото са словоблудства.

Редактирано от - Сирена на 26/2/2007 г/ 00:42:16

25 Февруари 2007 23:31
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.1)

Редактирано от - bot на 26/2/2007 г/ 12:00:00

25 Февруари 2007 23:56
За съжаление, пълни глупости, сори. То, че Спахийски не чете форума е пределно ясно. Или поне не чете когото трябва-сиреч нас, а чете плява. Иначе още от 2002ра щеше да знае, че нищо случайно не се случва. Натиснете тук
Или анализите ни за "изцепката" на Доган. Тогава
Едва ли някой може да ме убеди, че Волен Сидеров е обядвал с Ахмед Доган и са си разменяли услуги срещу суми
е образец за превръзка пред очите или тесен кръгозор.
Защо се изцепи Доган пред медиите бе, Емиле, прост ли е? Или да напомпа именно атакистите? Можеше ли, както твърдят малоумниците, тогава, ден преди изборите, да надъха депесарите с тоя АВТОКОМПРОМАТ. Ами те нямаше да го разберат-знаеш какъв е електоралния им статус и статута на вожда сред тях. Никаква практическа полза за ДПС от "автогола", освен за "врага"
Защо не издигна Атака кандидат за изборите за местна власт? Ами що падна с точно колкото трябва на Първанов-легна, без да играе за президенските избори, менейки реториката? Ако трагичния сценарий-Сидеров с народна подкрепа на първи тур, застрашаваща статуквото, беше истина-лошо. Избран беше най перфектния опонент, бит с най-невероятните като прогноза проценти, които най-добре ни устройваха-сякаш е лабораторно политическо упражнение. .Съборени бяха с първи изстрел всички кофички.Всеки друг резултат би бил трагедия. Случайност, а? Що се хабихме да пишем толкоз, че Атака и ББ са двата коня на един отбор-стария елит.
ДПС е напълно възможно и съвсем по нашите теории, които балтавим тук трета година и досега несме се излъгали за нищо- да налива пари в Атака, драги ми носителю на Черноризеца, не заради мобилизацията на неговите, ами заради общия шесташко-руски генезис на задкулисните им господари.
Ноо съм разочарован!
Че нали писахме сто пъти, че те нямат и няма да имат друго поведение, освен провокацията и скандалната реторика-но тва им носи успех. Няма никакво значение повода-важното е да се ръчка интригата.
Ще се наложи да ти обяснявам за последно, в прав текст, примерни задкулисни сценарии..
Създадената от крайно крило на Партията, с връзки от миналото нова партия, да я наречем А , като антиевропейска, антиамериканско и проруско ориентирана , печели бързо влияние с популистка , антиелитна социална и пр реторика. И Мусолини е започнал като антипария.движение срещу всички, досущ по същия начин Нито е ново, нито е прецедент. А влиза в парламента. За целта коалиционен партньор, държан с връзки от същото минало и външен натиск прави „реклама” на „врага” в популярно шоу За нуждите на същото крило се подготвя и втори боец, да го наречем В, предназначен за индивидуални победи. Да държи под око А, да го контролира и да се коригира-В е системното ченге, доброто, А -лошото. Пускат индивидуалния боец В на първи избори в усложнена среда-печели-пробва се нагласата. Естествено, груповият играч А пасува. В трупа популярност. А обаче вече е опитал вкуса на победата, вече не слуша никой, но има едно наум. Почват да го посритват тук-там, да го дублират и да го мачкат, чрез наши хора, поставени предвидливо вътре. Контролирани медии дават залпове, същевременно поливат здраво с ПР играч В. Крилото на създателите трябва да подрепи кандидат на партията. А е опонент, В получава задача да не играе, защото А слага оръжие-той просто знае, че ако не влезе в Матрицата, ще има огромни неприятности. Пред А има два варианта-да играе вабанк, обявявайки война на човека на партията и да хвърли всички сили, скъсвайки всички родилни връзки и същевременно да поеме опасни рискове в една ненужна, от политическа гл точка, като пост битка, или да приеме играта на създателите, да оцелее сега и да отложи за сетне истинската битка, приемайки да загуби, с точно определен резултат. Ако резултатът е по голям-щеше да е тоталитаризъм, нагласена работа-ако беше по-малък-ооо ужас, ксенофоби и расисти в европейска Бг. А започва псевдокампания. Сменя тона, става хрисим. На основното оръжие на опонента-ЕС и големите гювечи от него, А, вм да се изреве-аве кви гювечи, само бой , стригане и сръбска музика ви чакат, мънка-ами ние не сме, таковата, срещу ЕС, ние само..Опонентът играе по села и паланки-А играе по градове-опонента говори на хората, А говори на съмишлениците си . Като капак прави евтини номера с ТВ , а между двата тура Партията удря с всички цеви, с всички хора, разположени навсякъде срещу него-логично губи НО И с колкото трябва.
Ако А е изпълнил задачата, сега трябва просто да се прибере нейде с изкараното и да остави партията да се отече в пясъка, поета от Б. Той пък трябва да обере и другата вада, за която е създаден и да канализира вадичката от А. Няма достатъчно причини да мислим, че А е поел по пътя на борбата изначало-тоест, че е излязло докрай от контрол упражнение. Ако обаче това беше така-то времето, несъмнено, е негово. Нямаме достатъчно данни обаче да знаем, дали споразумението е временно, дали е трайно и какви са точно отношенията им-бъдещето ще покаже, а и само посветените знаят.

26 Февруари 2007 00:03
В мъка и интелектуален напън изчетох статията. Не за друго , чувствам се длъжен по принцип , за да имам основания за коментар. Съгласен съм със Зе Мария в първото му изречение . Статията е пълна глупост. И с това приключвам всякакви сетнешни коментари.
26 Февруари 2007 00:22
Волене, не си прав, евреите нямат нищо общо." Волен обаче е упорит. "Слушай, казва му редакторът, това е природа - облаци, високо атмосферно налягане, циклони, антициклони, влага, дъжд. Човекът няма власт на тези неща, нали?" "Човекът може и да няма вина, евреинът обаче има", отвръща Сидеров.

26 Февруари 2007 00:27
Че статията е глупава - глупава е. Но сред глупостта има цръцната и една класическа ционистка манипулация. Нямало било йодейска конспирация Трябва да си сляп, политически неграмотен, дза не живееш в Бг или да си дребен манипулатр, за да твърдиш това. От Карлович до Дмитриевич, от Вагинщайн до Паси, от Продев до Ал Бож 10% - все мръсна антибългарска конспирация. Или протурското ДПС не е конспирация срещу българите? Долна статия
26 Февруари 2007 00:32
Зе Мария:
Още 4376 символа ...
Нямаме достатъчно данни обаче да знаем, дали споразумението е временно, дали е трайно и какви са точно отношенията им-бъдещето ще покаже, а и само посветените знаят.

За човек който "Няма достатъчно данни" доста теории си развил. Бравос. На това му се казва ефективност!

Редактирано от - Сирена на 26/2/2007 г/ 00:36:03

26 Февруари 2007 00:35
За статията
Подобна толерантност, към действия оронващи престижа на държавата е необяснима...действия извършени от човек, претендиращ за премиерско кресло...тоя шемет се гаври с всички вас, а на вас ви е смешно, че има и доволни...има се за неприкосновен, не зачита закони и правила, не познава морал, груб, арогантен, невъзпитан, необразован...едва ли е бил и в казарма...това ли е представата на българина за , държавник, политик, общественик...жал ми е за вас...

Редактирано от - udi на 26/2/2007 г/ 00:47:10

26 Февруари 2007 00:36
Ще има бая пукотевица днес и утре и юруш от метеки, види се, дето ще се фърлят на бруствера и ще смотрим здрав сеир. Ама де го Кракатау да закове категориите на Dummheit-a
Напред, каналии!
Вехт Препечат ве, Сирена. Стари лакърдии от изборите. Ама верни-тва е положението!

Редактирано от - Зе Мария на 26/2/2007 г/ 00:39:40

26 Февруари 2007 01:01
Най-добре Волен да си признае за козичката...
26 Февруари 2007 01:03
Четеш, стигаш до фитинги и спираш!
Заеби!!
26 Февруари 2007 01:11
това за козичката ми напомня следния виц (казвам го и отивам да си лягам, ебати!)>

един стар арабски шейх се разхождал със свитата си. Слугите му сечали храстите за да му проправят път. По едно време шейхът се понадигнал (него го носят, нали така) и рекъл:
"Онзи храст там, не го сечете. Имам сантименти за това място. Зад онзи храст ми беше първото сексуално преживяване!"
И отминали. След малко шейхът пак рекъл:
"Този храст също не го сечете!"
"Защо?", попитали от свитата. "Да не би да е свързан със второто Ви сексуално преживяване?"
"Не, пак с първото. До него седеше майка й и гледаше."
"Какво?! Гледаше? И какво каза?"
"М-е-е-е-е-е!"
26 Февруари 2007 01:14
Хайде сега - от едно съвсем мирно посещение на Сидеров, след което дори редактора от 24 часаму е благодарил, се правят спекулации.
Никакво нахлуване не е имало, нямало е организация и никаква тълпа не се е събирала. 66-те вестника, излезли с декларация, намекваща противното, трябва да се бойкотират и да се чете единственият български вестник - "Атака", къдет е истината за делата Му.
26 Февруари 2007 01:18
Йезуит,
Чудя се дали 66-те вестника ще излязат със съответна деларация ако (когато) се окаже, че информацийката на 168 часа е измислица?! Искаш ли да се обзаложим, че няма да го направят???

Редактирано от - Сирена на 26/2/2007 г/ 02:48:16

26 Февруари 2007 01:19
Как да не си за "АТАКА"!?
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.2.3)

Редактирано от - bot на 26/2/2007 г/ 12:03:54

26 Февруари 2007 01:43
Не виждам какво общо има декларацията относно нахлуването на Сидеров в редакцията с публикуването на информацията за парите от ДПС за "Атака"
26 Февруари 2007 01:45
Я не знам дъл Болното за набара златната малина, ама със сигурност не би имал никви проблеми с мома честна костафИна...
Па са и на един акъл.
Лика-прилика, кат два стръка иглика.
26 Февруари 2007 01:46
Уха! 70 процента за Волен? Изпълва ме оптимизъм! Досега бяха само 42.8 процента и Волен - Президент
26 Февруари 2007 02:00
168 часа” благодари на Сидеров, после излъга, че бил щурмуван
Лидерът на АТАКА съди медии за клеветническата кампания срещу партията


Главният редактор на в. "168 часа" Николай Пенчев вчера благодари на лидера на АТАКА Волен Сидеров, че лично го е посетил в редакцията на управлявания от него вестник. "Благодаря ви за тази среща и се надявам, че ще работим и занапред", заяви Пенчев. Сидеров отиде в "168 часа", заради клеветническата публикация, че ДПС дало на АТАКА
1 600 000 лв. Тази лъжа бе тиражирана вчера и от в. "24 часа".
Минути след срещата на Сидеров с главния редактор, от вестника разпространиха истерични съобщения, че АТАКА е нахлула в редакцията и търсела саморазправа.
В клеветническия материал се цитира учредителят на ГЕРБ и член на контролната комисия на партията Сезгин Мюмюн. Според Осман Октай в момента варненската прокуратура издирва Мюмюн за измами. Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще проучи твърденията на своя съпартиец и ако те се окажат лъжа, ще вземе строги мерки срещу него.
В парламента Сидеров обяви, че срещу АТАКА се води целенасочена клеветническа кампания. Той ще заведе съдебни дела срещу авторите на тази кампания.

В.С. - Г-н Пенчев, дайте ми доказателствата за това, което сте написали.
Н.П. - Има човек, който дава интервю, ние му даваме публичност. Има някаква организация, членува в ГЕРБ...
В.С. - Дайте да видя доказателствата. Вие подлагате на тормоз, на оклеветяване цяла една партия, зад която стоят 650 хиляди човека.
Н.П. - Това не е оклеветяване.
В.С. - А какво е? Настоявам моето писмо към вас да бъде публикувано като право на отговор на първа страница на в. "168 часа". Настоявам да се извините и да обясните защо лъжете и мамите своята публика с тези помии. Защо във всеки един брой вие леете помия срещу нас? Вие много добре знаете, че това е лъжа. Кой ви дава поръчките за това?
Н.П. - Аз не казвам, дали това е лъжа, господин Сидеров. Никой не ни е давал поръчки, г-н Сидеров.
В.С. - Ако някой дойде и ви каже - Сидеров яде малки деца, вие ще го публикувате ли? Нали знаете много добре, че това е лъжа?
Н.П. - Не съм сигурен.
В.С. - Не сте сигурен, така ли?
Н.П. - Човекът е дошъл, изказал се е, той е политическа фигура и ние просто публикуваме неговото мнение по въпроса. Всички сме потърсили да дадат мнение.
В.С. - Само АТАКА не сте потърсили.
Н.П. - Напротив, потърсили сме.
В.С. - Защо лъжете?
Н.П. - Аз не казвам вярно ли е или не е вярно. Ние сме дали трибуна на някой човек, който казва нещо.
В.С. - Вие Волен Сидеров потърсихте ли?
Н.П. - Аз не мога никой да задължа да се изказва по това, което го питаме.
В.С. - Но вие визирате името Волен Сидеров и АТАКА. Според вас аз съм взел тези пари - предадени на Волен Сидеров, така сте написали. Това трябва категорично да се опровергае. Ако искате от нас информация по това, какво е станало, ние сме на линия. Но мен никой не ме е търсил от "168 часа". Къде е скандалният документ, искам да го видя? Нали е пратен в прокуратурата, както твърди Мюмюн. Вие не сте го виждали, но го публикувате, защо?
Н.П. - Защото ми се вижда, че това което той казва е интересно.
В.С. - Къде е този документ който потвърждава това?
Н.П. - С този документ не разполагаме в момента.
В.С. - Вие много добре знаете, че колите на АТАКА, включително и ситроена, в който се возя са взети на лизинг от телевизия СКАТ. Защо ги пускате все едно съм си ги купил аз? Защо манипулирате публиката с лъжи?
Н.П. - Казва се нещо и ние му даваме възможност да се изкаже. Ние сме готови да дадем трибуна и на вас да кажете. Мисля, че се разбрахме, дайте писмото и ще го публикуваме.
В.С. - Ще публикувате ли това писмо? Да или не. Искам да знам.
Н.П. - Предполагам, че ще го публикуваме. Ние имаме редакционна политика, трябва да го обсъдим с колегите и предполагам, че ще го публикуваме. Вие дойдохте, благодаря ви че дойдохте тук. Да, ще публикуваме вашето право на отговор. Благодаря ви за тази среща и се надявам, че ще работим и занапред.
В.С. - Добре, ще следим какво ще стане. Ние сме на линия.
/В. "АТАКА"-24.02.2007/

26 Февруари 2007 02:28
Леле що нещо излезло от лудниците да вика за бат Болен??? То ногу зле това сихиатричната помущ у Българску. Най Васуки ми викайте да ви каж за тез льоши хора евреи дет, сичкуту свят мразят и най-паче Българина Жорж Г... пардон Болен Сидеров и чета июнаци. Брех Васуки, бард народне, хвала!
26 Февруари 2007 02:41
Йезуит:
Не виждам какво общо има декларацията относно нахлуването на Сидеров в редакцията с публикуването на информацията за парите от ДПС за "Атака"

Йезуитe, сляп ли си или само се праиш на такъв за да изклинчиш (както обикновенно, по йезуитски)?

Редактирано от - Сирена на 26/2/2007 г/ 02:46:19

26 Февруари 2007 02:45
Параграфе,
не става ясно дали ще бъде заведено дело за клевета срещу вестника (или автора)? Би следвало незабавно да се заведе такова за сумата от 1'600'000!!! Явно некой много иска да ги даде на Атака!

Редактирано от - Сирена на 26/2/2007 г/ 02:46:27

26 Февруари 2007 02:55
"Не е имало нито обиди, нито заплахи", категоричен бе Сидеров и заяви, че не знае защо в редакцията на вестника е била извикана полиция.
"Всеки може да извика полиция", посочи лидерът на АТАКА. "Охраната ни упъти и влязохме в кабинета на главния редактор на вестника Николай Пенчев, той ни прие. Аз го попитах защо е написал тази клевета. Той отговори, че е дал трибуна на един човек, който разполага с такива данни. Аз поисках да видя документа, за който се пише, че удостоверява даването на парите, но Пенчев ми отговори, че не разполага с него. Попитах го защо пише глупости, като няма документ и той вдигна рамене", заяви Сидеров.
...Немските вестниците "168 часа" и "24 часа" от пресгрупа ВАЦ не разполагат с документа, в който се твърди, че ДПС е дало предизборно 1, 6 млн. лв. на партия АТАКА. Това стана ясно при посещение на лидера на националистите Волен Сидеров и петдесетина привърженици на партията в редакциите на изданията. При срещата на Волен Сидеров с главния редактор на "168 часа" Николай Пенчев се оказа, че седмичникът е публикувал на 23 февруари на първа страница измислената "новина" на базата само на твърдение на Сезгин Мюмюн. На следващият ден всекидневникът "24 часа" е преписал информацията, без да си направи труда да я провери, става ясно от самата публикация във вестника...
/В. "АТАКА"-24.02.2007/
26 Февруари 2007 03:00
Аз ще взема да повторя, само че като питане:
Каква е връзката между публикуването на информацията за Сидеров/ДПС и декларацията, осъждаща нахлуването?
В момента обсъждаме предполагаемото нахлуване на лица в частна собственост. Някои вестници виждат в това тревожен симптом и излизат с декларация, която го осъжда. До голяма степен съм съгласен с тях.
Прехвърлянето на въпроса "Ама ще излязат ли с декларация срещу публикуването на непроверената информация за някакви пари, дадени от ДПС на Сидеров", за мен е абсолютно извън контекста на статията.
Може и да греша де.
26 Февруари 2007 03:02
Параграфе,
това го разбрах, няма нужда да повтаряш! Ама пак не разбрах ще има ли дело за клевета или не?

Редактирано от - Сирена на 26/2/2007 г/ 03:03:09

26 Февруари 2007 03:02
Е, тогава, и аз да повторя:
Всеки един от тези 30-50-100/?!/ български граждани-АТАКИСТИ, които са се почувствали ЛИЧНО засегнати/като атакисти!/ от материала, публикуван в "168 часа", има Право ЛИЧНО да занесе и подаде на гл. редактор Опровержение-писмено или УСТНО!- и ЛИЧНО да иска и настоява, лично пред гл. редактор, Опровержението му да бъде публикувано!
НЕЩО ПРОТИВ?!

Редактирано от - paragraph39 на 26/2/2007 г/ 03:03:37

26 Февруари 2007 03:08
И главният редактор има право да не ги приеме. Нещо против?
26 Февруари 2007 03:11
Е как какво е общото?
Общото е че и двете са впрегнати от Сидеров в борбата за екзалтиране и насъскване на електората и са от голяма полза роду в този смисъл. Другото общо е че са нещо като топ за врАбци. Голяма олелия за незначителна цел с предизвестен край - забравяне. И третото общо е че карат едни и същи хора да подскачат до тавана. Чудя се какво е различното, но не се сещам.

26 Февруари 2007 03:12
Йезуите,
ако не виждаш връзката между "нахлуването" и информацията за парите значи мноооого избирателно тълкуваш събитията. Ще поясня (само за да видя докъде стига йезуитщината ти):

Да приемем, че "нахлуването" е незаконно. Тогава 66-те вестника имат право да публикуват такава декларация. Ако обаче се окаже че публикуваната информация е клевета (което също е незаконно (и което е довело до нахлуването)), не е ли морално задължение на същите тези вестници да публикуват декларация осъждаща тази клевета ( независимо от законността на "нахлуването" )! Ако и двете са незаконни то следва да има две декларации осъждащи и двете.

Щото ако ти виждаш тревожен симптом в това нахлуване би следвало да видиш същия такъв и в една клевета!

Редактирано от - Сирена на 26/2/2007 г/ 03:14:07

26 Февруари 2007 03:18
Sta,
Иначе ми изглеждаш разумен човек, но като стигнем до Атака изглежда губиш разсъдък и се изравняваш с останалите голословници. По същество: дори и да е така както казваш, ще оспориш ли, че:

1. Тази история не тръгва от Атака???

2. Обсъждаме този въпрос не защото Атака иска, а защото уважаемият вестник СЕГА му е отделил подобаващо внимание???
26 Февруари 2007 03:19
Ето как е протекло според някои очевидци мирното посещение на Сидеров в редакциите:
Дробчетата ще ти извадим, знаем къде живееш Натиснете тук
София. Видях с очите си 150 души от “Атака” да нахлуват в редакциите на “24 часа” и “168 часа”. Това е документирано на снимки, които ще бъдат публикувани в утрешния брой на ежедневника. Това съобщи за Агенция “Фокус” зам.-главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. Той бе категоричен, че целите на посещението на Волен Сидеров и симпатизантите му не са били мирни. “Главният редактор на “168 часа” е бил заплашван с физическа саморазправа. Софийският координатор на "Атака" Костадин Костов е крещял на Николай Пенчев - "Дробчетата ще ти извадим, знаем къде живееш", разказа Зюмбюлев. Той допълни, че ресорният журналист за “Атака” в “168 часа” и главният редактор на седмичника се движат с охрана, тъй като се чувстват застрашени.
Първоначално хората на Сидеров нахлули в кабинета на главния редактор на “24 часа” Венелина Гочева, но след като се убедили, че я няма, се отправили към редакцията на седмичника. Сидеров е бил придружаван от камера на телевизия "Скат".
Все още има полиция и дознатели в редакцията на “168 часа”.

26 Февруари 2007 03:25
Сирена, чакай да питам, да видя дали съм разбрал правилно:
Според теб, едно (предполагаемо) престъпление може да се оправдае с предхождащо (предполагаемо) престъплемние, така ли?

Само да ти напомня - цялата идея на медиите е да дава информация. 24 часа и 168 часа правят точно това - поднасят информация, че некакъв си Сезгин Мюмюн твърди, че "Атака" е получила от ДПС некви пари.

Ако някой се чувства засегнат, има си законни начини да си потърси правата.
Нахлуване в редакции и вадене на дробчета (или правене на дреб, според други източници) не влизат в законовите начини, доколкото ми е известно на мен.
26 Февруари 2007 03:26
К,
/:/ "И главният редактор има право да не ги приеме. Нещо против?"
......................................... ......................................... .....................................
НЯМА Право да НЕ ги приеме, щом те имат Право да изкажат ЛИЧНО пред него Опровержение! Обратното би означавало да ги лиши от това им Право!
Освен това, той ги е приел!!!
П.П.: А сега поразсъждавай малко и по въпроса: има ли Право/ законово, етично-кодексово, морално/ гл. редактор да пуска за МАСОВО разпространение Информация, достоверността на която НЕ е проверил/ "от най-малко три НЕзависими източника"/!!!
26 Февруари 2007 03:32
IEZUIT,
Заглавията в "Сега", "Часовете" и др. /не/зависими медии са за "Разследване на Сидеров"! А НЕ за разследване на отправилия заплаха/?!/ атакист!!!
...................
"...Софийският координатор на "Атака" Костадин Костов е крещял на Николай Пенчев - "Дробчетата ще ти извадим, знаем къде живееш", разказа Зюмбюлев..."
....................
Схващаш ли Разликата и МАНИПУЛАЦИЯТА?!?
26 Февруари 2007 03:35
"НЯМА Право да НЕ ги приеме, щом те имат Право да изкажат ЛИЧНО пред него Опровержение! "
??? Просветли ме моля те, къде в закона пише, че е задължен да приеме всеки който поиска да се изкаже лично пред него. Аз нямам такава информация, но мже би не знам???
Това, което казва редактора е логично (ако е така)- той е публикувал изказване на някой си за друг някой си. Това е истина, т.е. е напълно морално. Ако е казал, че има документ за случката, а няма, това вече е друг въпрос. Ако цитираният е излъгал- е Атака да го съди него, нали така.
26 Февруари 2007 03:38
Йезуите,
признавам, че много точно си си избрал името. Но! Случайно да съм написала, че това е мирно посещение??? Макар и с кавички, написала съм НАХЛУВАНЕ!!! От което следва, че допускам, че може да е незаконно, от което следва, че декларацията на 66-те вестника е основателна!

Това, което исках да видя е, ти допускаш ли, че може информацията да е клевета, която също така е незаконна??? И в този случай не следва ли 66-те вестника да публикуват осъдителна декларация относно клеветенето??? Не казвам оправдателна декларация за нахлуването. Казвам, че и двете може да са незаконни и тогава следва да има две осъдителни декларации!!!

Казвам обаче (и съм готова да се обзаложа), че втора осъдителна декларация няма да има! Което говори много красноречиво за обективността на 66-те вестника!
26 Февруари 2007 03:39
IEZUIT,
НЯМА "нахлуване" в Редакцията, а има групово Посещение в Редакцията!
И НЯМА никой от Редакцията, на който атакистите да са му извадили дробчетата или да са го направили на дреб!!! Нали?!
Както вече казах, всички тези 30-50-100 атакисти, щом са се почувствали засегнати/ очернени, оклеветени/ тъкмо като атакисти, ИМАТ Право да искат от гл. редактор да реализира Правото им на Отговор и Опровержение! Законът НЕ изисква Отговорът и Опровержението да са задължително в писмена форма! Следователно, явяването при гл. редактор, с Искане за Опровежение, е допустимо и законно!
При това, в кабинета на гл. редактор на "168 часа" са влези САМО В. Сидеров и П. Шопов!!!
26 Февруари 2007 03:41
Доколкото знам, официалната версия е "срещу неизвестен извършител".
26 Февруари 2007 03:42
K,
чудя се само, ако аз отида в 168 часа и кажа, че примерно президента Първанов е взел нерегламентирано 1'600'000 лв. дали ще бъде публикувано? Ти как мислиш, а??? Толко ли е проста тая работа??? Такова нещо като проверка дали съществува?!

Редактирано от - Сирена на 26/2/2007 г/ 03:44:33

26 Февруари 2007 03:45
"При това, в кабинета на гл. редактор на "168 часа" са влези САМО В. Сидеров и П. Шопов"
Ти как знаеш това? Доста хора казват, че са били доста повече???
"Законът НЕ изисква Отговорът и Опровержението да са задължително в писмена форма!"
Законът също така не изисква от редактора да ги приеме лично, нали така?‌ Т.е. изборът е на редактора. Той не им отнема правото да се жалват, след като имат други начини да направят това.
26 Февруари 2007 03:48
К,
Кажи ми в кой закон пише, че считащият себе си за оклеветен, чрез публикация в медиите, НЯМА Право да се яви лично пред гл. редактор на медия-за изказване /или връчване/ на Опровержение за публикуване?!
Освен това, гл. редактор на "168 часа", НЕ казвайки името на автора на материала/за което е бил попитан нееднократно!/, противозаконно ЛИШАВА оклеветените от възможност да заведат наказателно /от частен характер/дело срещу Клеветника!
И, да ти кажа: При Демокрацията, което НЕ е забранено, е ПОЗВОЛЕНО!
26 Февруари 2007 03:48
Сирена, ами де да знам. Може и да публикуват, не те познавам и не знам. Въпросът е че те не са излъгали. Ако са казали "лицето Х казва, че лицето У е направило Z", това е ОК и дори да приемем, че е неморално е съвсем законно. Моят съвет към привържениците на Атака- не купувайте тези вестници.
26 Февруари 2007 03:51
IEZUIT,
"Официалната версия" би трябвало да е Следствена Тайна?!?
Ама, виж какво е заглавието във в. "Сега" и в други /не/ЗАВИСИМИ медии:
"Сидеров се разследва за атаката срещу "168 часа"?!

26 Февруари 2007 03:52
"НЕ казвайки името на автора на материала/за което е бил попитан нееднократно!/, противозаконно ЛИШАВА оклеветените от възможност да заведат наказателно /от частен характер/дело срещу Клеветника"????
Това е лъжа. Работа на съда е да установи клевета а не на частното лице. Да ходиш да правиш собствено разследване всъщност често може да бъде престръпление (освен в холивудските филми разбира се). Освен това ако има клевета, името на клеветника е известно- човекът, който е бил интервюиран.
"Кажи ми в кой закон пише, че считащият себе си за оклеветен, чрез публикация в медиите, НЯМА"- не, кажи ми в кой закон пише, че редакторът е задължен да приеме лично всеки чувстващ се заегнат.
26 Февруари 2007 03:54
При Демокрацията, което НЕ е забранено, е ПОЗВОЛЕНО!

Абсолютно вярно. Примерно - влизането в частна собственост без разрешение от собственика е забранено.

Сирена, не одобрявам публикуването на непроверени материали, които могат да опетнят името на даден човек или политическа партия.
Но за съжаление медиите не само в България, а и навсякъде по света, го правят.
Те са в правото си да го правят, засегнатите са в правото си да искат да им се публикува тяхното мнение - както е било направено и в конкретния случай.


26 Февруари 2007 03:55
К,
/:/ ""При това, в кабинета на гл. редактор на "168 часа" са влези САМО В. Сидеров и П. Шопов"
Ти как знаеш това? Доста хора казват, че са били доста повече???..."
......................................... ......................................... .....................................
Аз имам откъде и как да го зная това- гледам ТВ"СКАТ", по която даваха снимков репортаж на цялата "случка"!
Но ти и други НЯМА как и откъде да знаете това, тъй като НЕ гедате ТВ "СКАТ" , а гледате /не/ЗАВИСИМИТЕ АНТИатакистки медии!!!
26 Февруари 2007 04:00
К,
Съдът установява, но НЕ доказва! Съдът установява по представени му валидни Доказателства!
А делата по Престъпленията "Клевета" и "Обида" са от ЧАСТЕН характер- по Тъжба на Оклеветения/Набедения/. В Тъжбата трябва да е посочео името на този, срещу когото е Тъжбата! Прокуратурата НЯМА инициатива по наказатените дела от Частен Характер!
26 Февруари 2007 04:08
Да бе параграв, за това има полиция и следствие. Не се прави на ударен.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД