:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Свиване при сливане

На теория всичко би следвало да е така прекрасно, както и мотивите, които го обосновават. А концентрацията би трябвало да е отдавна олапала всеки по-малък околен бизнес, докато останат само броени на пръсти китове на индустрията. Защото



аргументите са за титаните,



за които е измислена красивата приказка за икономията на мащаба: колкото по-голям е един производствен организъм, толкова по-малко разходи на единица продукция ще хаби той. Ако се слеят три завода, гласи тази теория, ще махнат двама президенти и ще остане един, ако преди са седели двадесетина души в бордовете, ще останат половината. Няма да има нужда от три снабдителски отдела, а ще се съберат най-добрите от трите в едно, няма три пъти да преценяват едни и същи оферти, а ще купуват три пъти повече от едно място. Ще се свият разходите за реклама, транспорт и логистика. И така нататък. Толкова е логична тази апология на гигантизма, че от десетилетия за концентрацията в бизнеса се говори само в хвалебствена приповдигнатост като за новите дрехи на царя. Знае се,



пазарът обича гигантите



и възнаграждава с оптимистични цени практически всеки акт на сливане и поглъщане. Съобщете на борсата, че компании А и Б се сливат (които и да са те!), и в над 90% от случаите акциите и на двете ще тръгнат нагоре. Само кажете, че корпорация В купува някой конкурент, и цената й се вдига. Пазарът върви след победителите. Един дори бе измислил начин да изчислява ефекта на катапулта. От масата и момента преди сделката на сливащи се компании се бе изхитрил да смята колко ще скочи цената след сделката. Не му казвам името, защото се издъни страхотно с тези сметки. Макар да ги бе нагодил човекът що-годе за минали случаи на концентрация, те така и не дадоха смислена прогноза при предстоящи сделки. Макар че икономистите и особено финансовите анализатори да мразят да говорят за това,



животът се подиграва с всички



теории на мащаба и апологии на концентрацията, че и с целия световен финансов пазар наведнъж. Затова не е прието да се говори, но статистиката е категорична - случаите на успешна концентрация са далеч по-малко от несполуките. (Тук не става дума за дребни покупки, като например европейска финансова група да купи българско банче, което има балансово число, колкото един по-солиден клон на купувача. Такава концентрация е пренебрежима.) Почти винаги, когато заглъхнат фанфарите и заговорят цифрите, излиза, че резултатите след сливането са под очакванията. Изключение е сливането да увеличи пазарния дял. Като се слеят две фирми, примерно с 8% и 5% от пазара, до месеци след това общият им пазарен дял ще се окаже по-скоро 10%, отколкото 14%. Теорията има отговор и за този "алогизъм" в брилянтната теория за мащаба. То било



преболедуване на фузията,



някакъв антимеден месец, бебешка жълтеница, следбрачен шок. Корпоративните организми веднага се стресирали от очакваните размествания на бюра, демотивирали се от неизбежните съкращения на работни места. А синергията още не се била проявявала. Тя впрочем много рядко се проявява в онзи сияен образ, който й рисуват учебниците. Аксиоматично е правилото, че след сливане корпорациите забавят ръста си. Съвсем друг е случаят, когато една бързо растяща компания изкупува конкурентите си, а успешният й бизнес модел ползва живата маса на изкупените фирми като храна за собствената си експанзия. При статични сливания, мотивирани уж за заздравяване на позициите, силно личи



мозъчният дефицит



в набъбващите корпоративни бюрокрации. Расте масата на бизнес гиганта. Мозъчето му остава същото. Бордът му се движи все в същите рутинни канали, само че с порасналата маса се увеличава ентропията на системата. Чиновниците си отварят все повече работа един на друг, десетки часове заседават, за да съгласуват общите си действия. За да се поддържа ред, се налагат ограничения на правомощията за решение, гигантът става все по-тромав. Забавените реакции неутрализират ефекта от механичното нарастване. Твърде често концентрацията има неочакван ефект:



двама се сливат, трети печели,



и обикновено това е някой гъвкав и агресивен конкурент. Когато след сливането надутият гигант се свива, все някой печели изтървания пазарен дял. Това особено ясно се вижда в банковия сектор, защото клиентите и парите им бързо преминават от една банка в друга. На мъничкия български банков пазар тази година предстои есента на сливанията. Пет от първите петнадесет банки ще се бракосъчетават по едно и също време. Цяло чудо ще е пазарната структура да остане непокътната. Кой ще спечели от разместването? Ще знаем догодина по това време.
20
2725
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
25 Февруари 2007 23:52

Редактирано от - kovalski на 19/2/2008 г/ 07:33:53

26 Февруари 2007 01:14
Интересни мисли! Хърсев
26 Февруари 2007 01:14
Ами Wall Mart!!
26 Февруари 2007 06:28
Браво, Хърсев!Беше ми блестящ преподавател в УНСС(а може би все още е), не е загубил стила си още.Макар че в статията открих и лични интереси от банковия му бизнес!Все пак поздравления, Хърсев от твои неотдавнашен студент.
26 Февруари 2007 07:12
добра статия!
26 Февруари 2007 08:47
Болшинството корпоративни сливания водят до неблагоприятни резултати ( изявление без никакви примери, но да го приемем за вярно). Следователно, сливанията в банковия отрасъл може би ще бъдат неблагоприятни (това си е грешно по постройка от елементарна логична гледна точка).
Без да се обръща внимание на мойте коментари в скобите, някой научи ли нещо друго от предложената информация в статията?
Иначе за самия смисъл на горното изказване- има стопански сектори, където съществува възможност за полза от сливане. Друг е въпроса дали сливането е неподходящо при дадени условия или просто няма качествено изпълнение. Като вмятане за "специалистите от бранша стопанство", във всъщност банковия сектор е пример за сектор имащ потенциала за успешни сливания. Пример, консолидацията която продължава вече 15 години в САЩ и тези които живеят там могат да свидеталстват дали не са им паднали разходите като резултат.
26 Февруари 2007 08:51
Като прочетеш в събота в "Капитал" Spin-off - повече полза, отколкото вреда
Натиснете тук и ти идва да напишеш за понеделник колко калпаво нещо са сливанията....

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
26 Февруари 2007 08:56
Статията е типичен пример за липса на местен прочит на глобални тенденции. Действително е вярно, че лавината на сливанията на "големите" и създаването на "свръхголеми" "блести" с намаляващата си логика. Но за България проблемът е съвсем друг - ние сме отсъствали от пазара на сливания практически напълно - с изключение на тези наложени отвън сливания. Българските компании достигнаха мащаба на своята неконкурентност - матрицата на растеж от ниво ООД и без да се се слеят доброволно или преструктурират ще трябва да го направят силово чрез взаимно изкупувания. България е твърдо закотвена на последно място по мащаб на концентрация на капитала в ЦИЕ, нямаме нито една реална транснационална компания. Как мислите ще могат да участват наши строителни компании в търг за половин милиард евро !? И изобщо колко са компаниите които могат да оцелеят в ЕС пазара. Да не говорим, че половината от услугите, рисковите покрития и стратегиите на развития са "сън" за "бордовете на директорите" на местните компании, които най-често се състоят от президента собственик и роднини или приятели. Така, че внимателно както казват французите "приликите са привидни".
26 Февруари 2007 09:53
Статията е много слаба.
За България на практика нищо от написаното не се отнася, а в по-старите страни от ЕС тези неща ги знаят отдавна много по-добре отколкото Хърсев сега се опитва да го измисли в статията, ако не го е преписал отнякъде - нещо доста често срещано и в тази област.
Накратко казано - полезна информация в статията няма.
26 Февруари 2007 11:15
Съобщете на борсата, че компании А и Б се сливат (които и да са те!), и в над 90% от случаите акциите и на двете ще тръгнат нагоре.

Това не е точно така.

Според икономическата теория, А+Б = А + Б + С(инергии). Естествено С могат да са положителни или отрицателни. Цената на борсата ще зависи основно от 2 неща. От очакването на играчите за С и за това, кои от акционерите плащат за С. Вярно е (практиката полазва), че най-често С се оказва отрицателна величина, което означава, че в повечето случаи сливанията (вливания и т.н.) не работят както очакват мениджърите и собствениците. Както показват изследвания, обаче, обикновено борсовите играчи имат доста добра представа за потенциалните С и кой всъщност плаща за тях и за 90% вероятност за скок и на А и на Б изобщо не може да се говори.

Така наречените бизнес комбинации продължават да бъдат модерни поради две прости причини – страха и алчността на мениджъри и собственици. Страхът, че ако не растем значи вероятно умираме. Алчността, че може на чужда сметка да си увеличим бизнеса, намалим себестойността и т.н. което в крайна сметка трябва да увеличи доходите ни. Далеч назад стои основния въпрос за дългосрочния ефект от комбинацията. Но кой го е грижа – в дългосрочен план – всички сме мъртви…
26 Февруари 2007 11:21
Абцулутно верни наблюдения.
Колко по-тлъсти стават фирмите, толкова повече губят гъвкавост и адекватност към пазара.
Е верно, могат да налагат тенденции, ма като не са в час с конкуренцията, я наложили, я не, за сметка на това стават мастодонти от социалистически тип.
мдам, даже може да се каже, че големите корпорации действат по социалистически и мислят по тоталитарному.

___________________________________
kaily.dir.bg-ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС
26 Февруари 2007 11:58
zaharnopetle

Ами то затова има не само economies of scale/scope, но и diseconomies of scale:
За справка: Натиснете тук
Ако имаше само economies of scale/scope то идеалната организационна структура би била държава с централизирано планово управление, която действа като гигантска корпорация. Но не е така.
При сливанията има доста synergy effects, както zaharnopetle написа. Например разлица в корпоративната култура, борба за надмощие между старите структури на двете отделни компании, която в повечето случаи е слино непродуктовна... А за сливанията на банки пазарът ще си покаже кой крив и кой прав, но статията на Хърсев този път е слабичка, особено като се има предвид силния контрол от чуждите собственици и know how-то идващо от тях при сливанията на банки в Бг.
26 Февруари 2007 14:13
Има закони на природата, които рефлетират в законите на социума. Ако две атома вородод се съединят с един атом кислород, че получава ВОДА. И тя е нужна всекиму. При озона:не може да се потребява пряко, защото е опасен.
Бих жежал да чуя видния професор, как ще изтълкува закона, че енергията нито се създава, нито се губи...Плащаме за енергия, която не се губи. Питам, защо плащаме за тази енергия. Не губим ли в същност парите си?
26 Февруари 2007 15:09
Ееее, този материал щом и аз го разбрах, значи златни му ръце и уста на автора!Между другото от личен опит знам, че в живота наистина става най-често така.Учените глави пишат дебели книги, прилагат изящни графики, научнообосновано вадят свърхлогични и високоумни изводи...а в живота става обратното.В моята фирма (айде да не казвам коя... ) се получи точно така, както го описва доктора...
26 Февруари 2007 15:58
Статията е написана набързо. Липсват примери, но не липсва силен негативизъм. Когато утвърждаваш нещо - подкрепяй го с примери и данни. Иначе пиши балансирано, но примерите пак не са излишни.
26 Февруари 2007 17:12
Чел предишни публикации на горния автор, реших в знак на протест срещу празнословенето да не чета горната статия.Мотиви:
1.*****
3.Нагушването с пари не е гаранция за професионализъм в прекия и преносен смисъл на думата.
4.Четенето на псевдопрофесионални четива не ми е присъщо.
Толкоз.


Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.1)

Редактирано от - bot на 26/2/2007 г/ 17:18:35

26 Февруари 2007 17:19
За автора и за написаното
Толкова ми хареса, че ще си позволя да предложа отговор на заключителния въпрос не догодина, а още сега:
От разместването ще ще спечели инвестиционната банка, на която ще възложат операцията по сливането и по-конкретно - отделът й "Mergers and Acquisitions". А в индивидуален план, особено ще бъдат доволни десетина души, всеки от които ще получи по един-два милиона годишна премия.
Се ла ви, както казват албанците
26 Февруари 2007 20:23
Защо се отказваш да ги четеш, Борн? Такива материали ни дават най-голяма възможност за изява. Така или иначе няма да получим ценностни стопански мнения и информация от българските медии, поне да използваме форумите да покажем несъстоятелността на мненията. Само дето е толкова лесно, че ме хваща срам от време на време.
26 Февруари 2007 21:34
Ако се махнат някои доктори по икономика, бая икономии ще има.
27 Февруари 2007 00:54
Доторето по икономика ни сведе една азбучна истина без обаче да цитира числа, иначе числата са около 70% от сливанията (включително похвалените от автира "acquisitions" са несполучливи, тоест в средносрочен мащаб носят само проблеми и намаляване на печалбите. Според мен причината е най-вече в човешката природа - много често фирми се сливат или придобиват без внимателен анализ, Понякога се прави за да зарадваш акционерите - най-висшата форма на гъзолизачество - за кеф на няколко дъртака с пури и пластични операции излежаващи се край басейните във Флорида да затриеш две проспериращи фирми
Понякога се прави от корпоративна комплексарщина и нефелен псевдо-мачизъм
Така или иначе идеята за икономиката на мащаба е ок (също като идеята за плановото стопанство), въпроса е че на елементарно изпълнителско ниво нещата се осират......но....."това е качеството на човешкия материал с който работим", както е казал доктор Менгеле.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД