:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Диагнозата "Пирогов"

В здравеопазването липсват не пари, а контрол. А него го няма, за да процъфтява корупцията в системата
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Медиците от "Пирогов" протестираха за по-високи заплати, за подобряване на материалната база на лечебното заведение и за по-високо остойностяване на клиничните пътеки. На снимката: лекарите събираха стотинки в буркан с надпис "Помощи за д-р Спасков". Така се казва директорът на болницата.
"Пирогов" не е обикновена болница. И същевременно е еманацията на това, което се случва в здравната система години наред. "Пирогов" е символ и диагноза. На спешната медицина, на мястото, където попадат най-тежките случаи и където връщат пациенти от отвъдното. Рано или късно всеки се озовава в "Пирогов" - заради порязан пръст или с тежко заболяване.

"Пирогов" е и символ на корупция - от санитарите до директора. "Пирогов" е символ на недоволството на медиците. Ако някой тръгне да сваля здравни министри, тонът се дава от "Пирогов". За лекарите там може да се говори с "най", но не единствено в положителен смисъл.



"Пирогов" е диагнозата: безизходица в здравеопазването



За пореден път лекари, сестри и санитари от спешния институт се вдигнаха на протест. За пореден път поискаха по-високи доходи. Пак казаха в прав текст, че колкото по-болен е пациентът, толкова по-скъпо излиза на "Пирогов" и бърка директно в джоба на тези, които го лекуват. Медиците блокираха улиците край болницата и поискаха тя да получи специален статут. Поискаха и допълнително финансиране - субсидии от държавата.

Най-вероятно единственото, което ще получат, ще са ругатните от софиянци, попаднали в образувалото се задръстване, и коментари от сорта: "Тия защо протестират, а подкупите, които искат?"

И в това има истина, но не е луд този, който яде зелника. Но отговорът на медицинската корупция е адекватен контрол и добри доходи. Те обаче отсъстват.

Работещите в "Пирогов" са принципно прави, че по-специалните болници имат нужда от по-специален статут. В момента всички лечебни заведения, освен Правителствената, Военната, МВР и Транспортната болница, се финансират единствено от здравната каса. Тя плаща за лекуван пациент, а цените са еднакви за всички болници в цялата страна. Колкото получава "Пирогов" за отстранен тумор, толкова получава и болница в малък град. Но малката болница има възможност да си подбира пациентите - приема само леки случаи, за които цените на здравната каса стигат и може дори да излезе на печалба. Големите университетски болници от ранга на "Пирогов", ИСУЛ, "Александровска" обаче приемат всички, концентрацията на тежки и скъпи случаи е доста висока. С други думи - средният пациент в малката болница излиза доста по-евтино от средния пациент в голямата. Но здравната каса плаща еднакво. Даден болен може да струва на "Пирогов" 15 000 лв., но касата плаща 1500 лв. И колкото и да се кълнат в болниците, че приемат всички тежки пациенти, пазарната логика ги тласка към друго, което се случва на практика.



Истински болните почти нямат шанс да се лекуват



Правителствената и другите по-горе изброени болници със специален статут пък освен пари от здравната каса получават и субсидии от държавата. Защото имат по-специален контингент - депутати, министри, дипломати, военни, полицаи - все хора от значение за националната сигурност. Затова и могат да си позволят доста неща като трансплантации, модерна апаратура и ремонти. И понеже разполагат с почти безотчетни пари, не се е чуло да са недоволни.

Преди време здравният министър Радослав Гайдарски поиска университетските болници също да получат по-специален статут, който да позволи именно да получават допълнително пари. За целта е нужна промяна в Закона за лечебните заведения. Идеята не видя бял свят - вероятно не е срещнала одобрението на финансовия министър Пламен Орешарски. Друг, често спряган вариант е здравната каса да плаща по различни цени на различните болници. И това не е станало досега.

Обясненията са няколко. Тъй като касата плаща на среден случай, има и пациенти, които са доста по-евтини от цената, определена от касата. Идеята е, че така болниците могат да компенсират по-тежките случаи. Парите от касата съвсем не са малко и е въпрос на мениджмънт те да се харчат адекватно, така че и заплатите в болниците да не са мизерни. С други думи - ако се купуват лекарства и консумативи на цени, които изключват нечия комисиона, в болницата ще влизат повече пари.

Министерството на финансите с основание отказва повече пари за здравеопазването, тъй като тази система не е реформирана и никой не иска да налива пари в бездънна каца. Допреди година и половина всички болници получаваха и държавни субсидии, но никой не можеше да докаже, че те се изразходват по предназначение. С други думи - бюджетът не желае да дава пари, за които има



сериозно основание да предполага, че ще бъдат откраднати



Здравеопазването се върти в този омагьосан кръг от години. Единственото, което се променя, е инфлацията, а покрай нея - и нивото на подкупите. Полека-лека те се превърнаха във фундамент на системата, движещата й сила, без която тя просто би престанала да работи. А когато нещата са опрели дотам, реформата е почти невъзможна.

Единственият изход е контрол - върху всяка болница, всеки директор и всеки лекар. Контрол, който да доведе до яснота колко реално пари се харчат в системата и колко и къде не й достигат, за да осигурява държавата на поданиците си "бяло" здравеопазване. Защото не само здравният статус на военните, полицаите, дипломатите и министрите е национална сигурност. Националната сигурност е и здравословното състояние на нацията изобщо.

Настоящото ръководство на здравното министерство пое мандата си със силен старт - уволни част от директорите на най-задлъжнелите болници, т.нар. здравни барони. Това бяха наченки на така необходимия контрол. Но след това нещата си тръгнаха постарому и нищо не се промени. Няма и знаци, че тепърва ще се променя. Ако някой се съмнява - да иде в "Пирогов".
60
5545
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
30 Май 2007 22:23
имало корупционни схеми, и кой може да ги реализира, кой е чадъра, къде отиват парите, а,
30 Май 2007 22:30
Спасков - масон. И член на ... ДПС
30 Май 2007 22:47
"...депутати, министри, дипломати, военни, полицаи - все хора от значение за националната сигурност."

Да - знаем дори точно колко значение имат за националната сигурност. Абе заслужават си...
30 Май 2007 23:03
масони традиционно са ченгетата, адвокати, педали, ах как боли какво е
30 Май 2007 23:13
А, Муктада, ама верно ли е това, което си написал? Щото ако е така, направо е страшно!
30 Май 2007 23:28
Е , не вярвам да оди с партийната значка на работа.
31 Май 2007 00:08
"Единственият изход е контрол - върху всяка болница, всеки директор и всеки лекар. Контрол, който да доведе до яснота колко реално пари се харчат в системата и колко и къде не й достигат, за да осигурява държавата на поданиците си "бяло" здравеопазване"

---
Здрасти пожалуста

А за какво се бореха същите тези лекари?
Сега искат обратно
Да им се осигури контрола

Ами къде е циливилизацията
То че трябва да се плаща няма спор
То си беше плащане и преди - с конфети и коняка, и малко отгоре и е стигало
Сега ...ами какъв коняк, какви пет евра
Дайте и ние да живеем като тях - лекарите на услуга
----
Няма изход!!!
Просто не се произвежда такава работа като здравеопазването
то си е природно чудо което расте само там, на Запад„
А тук Мичурин умря отдавна
31 Май 2007 00:14
Прави са протестантите дори и да не са верващи
За християнството да му мисли х-д.Костов
Той я въведе тази система
И правилно
Само че катастрофите стават във всяка система, но тук особено системно
Изходът е ..да се вземат парите от ватманите и да се дадат на санитарите
Лекарите тук са не причем
Участват в масовката
Истинските нуждаещи се точно санитарите, сестрите и другите„
Без тях не може ама те не се виждат
Да им се дадат нормалните пари
Докторите ги искарват без да има нужда да ги декларират
това е класовият подход
Другото е демагогия

Редактирано от - Минавам от тук на 31/5/2007 г/ 00:15:14

31 Май 2007 00:22
минаващ не е там ключовата дума, пробвай с депутатски фирми, лекарства, консумативи, хигиена, кетъринг
31 Май 2007 00:39
а бе драги
ключевата дума е
апорт
само че няма кой да я изпълни
не дей да демагостваш
тук има само един лекар но той отдавна е Доктор
да каже за класата си
от какво е недоволна„
а няма нито един санитар тук да каже
така че поемам товара и отговорността„на тях трябва да се плати„знам го още отпреди
31 Май 2007 00:50
да пада това правителство
31 Май 2007 00:51
демагогстваш ти, големите потоци не минават през обикновен лекар драги ми, а по канали, разпределени по мафиотски квоти между групировките, както и всичко друго в българия, захапал си малката правда
31 Май 2007 01:21
Да бе
Големите потоци
Големи яйца!
Парите си минават както трябва и през когото трябва а не по потоци
Това ти го казвай за медиите
Лекарят е този който определя да си жив или ..
За това на него му се дава
А за потоците разказвай на правителството
То ги ръководи
Простият му лекар просто си живее с труда си и каквото може си го взема
Без да му е нужно да мисли за условията
Както го прави всеки който стои пряко с ножа до гърлото на потребителя
Хич не му е интересно какво е състояние на пътищата, примерно
В т.ч. каква е заплатата на санитара
Просто му влиза в положението все със същите пет лева
31 Май 2007 02:22
"Истински болните почти нямат шанс да се лекуват".
От това ми става страшно.Та ние всички сме обречени. Каква гавра, а?
31 Май 2007 05:25
истината е че парите на лекарите и във всички останали болници се филтрират от ръководството.Всички университетски и големи болници в софия и страната се управляват вече над 20 години от едни и същи хора без никаква промяна.Факт е например , че ръководителите на държавни и общински заведения са и собственици на най проспериращите частни такива особено в провинцията.Факт е че парите в държавните здр заведения се получават тайно , във пликове, факт е , че никои не знае и не контролира заплатата на спасков и сие , а и на целите бордове .Уверен съм , че колкото и да се увеличат заплатите , корупционната практика няма да спре от тези хора при тези условия при пълен пакет уж безплатни услуги , липса на конкуренция и липса на всякакви медицински критерии и контрол от независима институция .
31 Май 2007 05:39
Oткак Спасков е директор, конкурсите за консумативи се печелят от Арт Транс Медика - фирма на любовницата му Анна Димитрова.
31 Май 2007 06:54
Стига с тези глупости, че малките болници си подбирали пациентите - те просто нямат необходимата апаратура и персонал, за да сключат договор за големите оперативни пътеки. Не е правилно за едно и също лечение "Пирогов" да получава повече средства. Подкрепям протеста на колегите, но "Пирогов", ИСУЛ, "Александровска" отдавна не са в крак със съвременнат медицина в САЩ или Западна Европа - достатъчно е да отидете на някой конрес или само да прочетете материалите от него - там са поне 20 години напред. Липсата на средства е една от причините за това. Другата е начина на обучение и специализация, по медицина в България.
Впрочем дори и в София има поне 2 болници /една от тях също поема спешните случаи/, които са доста пред "Пирогов" и като апаратура, и като компетентност, и като начин на работа.
31 Май 2007 08:15
Gipies 67 - да. Така е.
31 Май 2007 08:35
Вълчо, от кога им обясняваме във форума, че това е всеобщ проблем ( гаврата ), но акцентът винаги се изместваше към морала.
Който иска, да търси помощ в други болници. Там положението с апаратурата е наистина по-добро; за компетентността - пациентите могат да споделят.
Един патоанатом или микробиолог как точно се включва в потока пари ....точно колкото и санитарите ( към минаващия )?
Weed361 - ами не вярвай, но е факт, че тук идват "завързани, неразвързани и социални" случаи, за които пари не се получават!
Утре в 8.00ч - стачка.
31 Май 2007 08:58
Те, завързаните случаи от по-малките болници отиват в "Пирогов", вече източени.Т.е.някой някъде ги е лекувал, взел е парите от Касата, колкото и да са малко, и за "Пирогов"остава един гол...чест.На нея вече не се живее/на честта де/.Ако трябва по-сериозно-във всички по-големи болници ръководствата са същите, които преди време назначаваха лекари директно срещу рушвет, с уговорката, че "другото"ще си го "изкараш".Само че, времената се промениха, мултимедията/разбирай аудио и видеозаписна техника се минимизира/, за да вземеш от някого нещо нерегламентирано стана рисковано.Естествено всеки доктор предпочита да работи за нормални пари, без да рекетира никого/въпреки убедеността на форума в противното/Ето ви го и основния конфликт:Ръководството на повечето болници е достатъчно кадърно да организира и управлява някакви корупционни средства, и тотално неподготвено за новите условия, в които кадрите бягат, няма наплив от желаещи да работят за слава, а пък който е останал иска да му се осигурят регламентирани средства, с които да живее достойно.
31 Май 2007 09:01
Утре в 8.00ч - стачка.

Това добре, но има ли измерими и ясни искания? Шофьорите имаха съвсем конкретни - 250 лв месечно увеличение на заплати (получиха 200), тоалетни на крайните спирки и "социалните" да не се облагат с данъци. Имаха и ясни аргументи - 200 човека не достигат и това налага по 50 часа извънреден труд месечно.
Освен това, не е ли редно да се публикуват общите сумит отделяни за заплати, за да можем да преценим кой е прав? Спасков говори за 1000 лв средна докторска заплата, протестиращи лекари казват 250-300 лв. Не може и двете неща да са верни.
31 Май 2007 09:22
televiz, мерси за разбирането!
Heat, има 6 точки, последните две се отнасят за вътрешните ни дела, макар че и до сега, който искаше можеше да се ползва от информацията за приходи/разходи по звена. Колегите показаха фишовете си; моят е половината на 1000+8лв; на съпруга ми - с 22 дневно разположение (иначе си е на график) и викан само на Великден 4 пъти е със 120лв повече....морал, морал или може би глупост!
31 Май 2007 09:54
Higia, в нашето отделение всеки месец имаме по десетина болни, за което не ни се плаща - било неосигурени, било че не са по клинична пътека - тези пари се вземат от заплатите ни. Колокото до "Пирогов" - за последните 5 години имаме изпратени около 20 болни - и то САМО в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, просто защото нямаме такава клинична пътека. Тези 2 или 3 дни, през които болните се лекуват при нас са за сметка на отделението, ние си плащаме и за републиканския консултант. Още 1 има пратен в Клиниката по гнойно-септична хирургия, по негово желние - пациентът си беше от София. За него НЗОК нищо не ни плати, защото постъпи при вас по същата пътека. За това време нямаме нито един изпратен от нас в останалите хирургични клиники в "Пирогов", нито към някоя университетска или областна болница. Още нещо, без да се обиждате - годишно имаме по 3-4 случая на студенти, оперирани при вас по спешност, после реоперирани при нас от усложнения, но такива усложнения има навсякъде. Искам да кажа, че с изключение на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия и на Клиниката по детска урология нищо уникално или различно няма в "Пирогов". За това не е коректно да искате да ви се плаща допълнително от бюджета.
31 Май 2007 09:57
Просто си изказвам мнението
1) "Пирогов" не е, не е била и не бива да се приравнява с останалите болници. Аз не съм първа младост. Откакто се помня "Пирогов" е бил символ на живот и спасение - най-добрите лекари, най-добрите диагностици, най-добрите хирурзи и т.н. Сега не е така - още едно доказателство колко бързо се руши и колко трудно се създава.
2) Кой да отпусне средствата? Ами държавата. Добри средства - най-големите. Да се махне този директор и да се сложи такъв, който да подхожда на тази болница. Да не се прави уравниловка с другите болници.
3) Специалистите? Много са се разбягали? Нищо - работата, сигурността и правилния подбор ще ги създаде отново.
4) Не бива да е частна. Тя е за всички. Скъпо ли е? Ами на едно поне място държавата да покаже, че хората за нея са най-скъпото нещо.
5) Искали подкупи? Може и да е така, но повярвайте ми - и аз и цялото ми семейство в най-трудни и страшни моменти сме прибягвали до помощта на тази болница (повече са от 10 пъти само за които сиспомням в момента). НИТО ВЕДНЪЖ!!! Никой не ни е поискал подкуп. Може и да е случайност. Ние сме давали благодарности. НИЕ.
6) Мисля, че това за срутване на тази болница е нещо като негласен или може би дори неосъзнат заговор на некадърници и завистници. Мисля, че е професионално
7) Защо трябва да се изравнява с другите? Защо? Не можете ли да преглътнете, че някои от вас са по-добри? Във всякя професия е така. А иначе... и без лекари може да се умре.
31 Май 2007 10:04
Higia, не става въпрос за воайорстване за конкретни заплати. Ако средните пари за един доктор в Пирогов са сравнително много а голям брой са с ниски заплати, това показва вътрешен проблем, ако средната сума е ниска това показва недофинансиране. "Искаме повече пари" не е мотив. Мотив е "искаме това и това, защото..." В Пирогов има за какво основателно да се иска.
Мисля, че доста пъти съм споделял мнението си че е краен идиотизъм болница като Пирогов да се финансира само от здравни пътеки.
31 Май 2007 10:12
Heat, в случая не мисля, че проблемът е в пироговци, а в аФторката. Доколкото съм чул, те май си имат конкретни и специфични искания. А в статията си е написано стандартното "искат повече пари".

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
31 Май 2007 10:14
Heat, ами заплатите са съизмерими; повече с около 100лв получават за хирургични и викани на разположение. При средния и друг персонал нещата са същи.
Колега, не търся конфронтация на принцип по-важни, по-добри, по-компетентни и т.н. Не схващате ли, че като цяло проблемът с финансирането засяга всички ни -и вас също- или при вас паричният поток е достатъчен при изначално недофинансиране на пътеките? Не желая да споря за 20 случая за 5 години и други подобни, защото Ви уважавам, поради труда, който сте положили, за да може да лекувате. Това е протест на частен случай от едно голямо. Надявам се да не се дистанцирате!
31 Май 2007 10:17
Здравейте на всички. Тези дни бях леко offline по технически причини. Поради тази причина и изпуснах веригата от събития довела до тази стачка. Каквито и да са поводите, хубавото в това мероприятие е колегите да си повярват, че МОЖЕ да си наложат волята над обществото. Създаването на подобен прецедент би повлякло маса събития след себе си. Така че пожелавам успех на Higia и останалите колеги!
31 Май 2007 10:21
Хипократ, браво! На 28 и 29 съм стискала палци, макар да бях сигурна в крайния резултат.
Сега - почивка? Може би с жената на Карибите? (Както наш колега от Германия като си взе специалността).....е, може и до Балчик.
31 Май 2007 10:30
Higia, не се дистанцирам, подкрепям протеста ви, но сутринта гледах по bTV д-р Спасков и другия колега - те искаха допълнително финансиране от бюджета - т.е. да вземат и от данъците, които аз плащам за да се увеличат заплатите в "Пирогов". Ами моята заплата от къде ще се повиши? Правилното е да се остойностят и прецизират клиничните пътеки - да се заплаща за свършена работа, а не според лечебното завединие.
31 Май 2007 10:31
Higia,
Благодаря за палците. Наистина го взех проклетия изпит Голям зор беше. От вчера съм обратно на работа, така че Карибите и Балчик остават за понататък.
31 Май 2007 11:10
Хипократе, поздравления!Каква е тая ненормална катедра, която те е тормозила по време на малкото празници в живота на ОПЛ Всякакви такива сесии трябва да приключват до средата на май.Иначе никой вече няма да може да те нарича"тъпо джипи".Дано и до сега да не си чувал по твой адрес
31 Май 2007 11:27
televiz,
И за теб едно Благодаря. Проблемът дойде от големият наплив за явяване на изпит - все пак гоним deadline. Така че днес също има изпит. Най-прецакани се оказаха колегите, които бяха разпределени за 18/19. По повод на евроизборите тяхната дата беше отменена, групата им разделена на две и пренасочена за 28/29 и 30/31. Цялата им тежка организация по организиране/заплащане на заместници (а тя е тежка - повярвай ми) отиде в канала.
Моят личен проблем на изпита дойде от една новоизлюпена доцентка педиатър-ревматолог, която ми тръсна едно дете на 1 година и три месеца с неясен артрит (и на тях не им е ясен на този етап, на всичкото отгоре с очите си видях как го лекуват в УМБАЛ с великата комбинация от Zyrtec & Aerius). След което реши да изживее отново цялата емоция около доцентурата си по въпросите на ЮХА. Говорихме си за антинуклеарни антитела, Ig фракции, хромозомни набори, HLA типове и какви ли не други дивотии нямащи нищо общо с ОМ. И всичкото това при положение, че шефката на катедрата по ОМ изрично и натърти, че нямам нито едно дете в практиката си (е не и под 15 години). Накрая се наложи останалите членове на комисията (общо 6) да я спират, че отвън нещата взеха да се ориентират към мръкване. След изпита чак от третата бира започна да ми отминава!
31 Май 2007 11:33
То бива, то може, ама чак пък толкоз...
31 Май 2007 11:42
Може, що да не може. Един, единствен колега скъсаха и пак от нея. Във всички случаи наборът ми от псувни него ден се обогати с още няколко ценни придобивки.За теста първия ден пък (200 въпроса-закачки + 50 казуса за общо 6 часа време) - въобще не ми се говори.
31 Май 2007 11:54
Ако имаше контрол, нямаше да има богаташи. А богаташите са класовата опора на това общество, което в момента няма име и не е ясно какво е - от наведени и наебани отзад неудачници ли, или от простериращи престъпници и отрепки с власт? Затова - ще траете още 50 години, докато в България се оформи лидерска класа от нормални богаташи, както е в ЕС. Няма друг път за просперитет, освен корупция и айдуклък, няма! Не се прибират милиони ей така, заради сините очи на някой. Трябва да се граби с пълни шепи, да се обеднява населението, да се срива държавността, за да ни е добре на нас - шепа негодници, над които няма коннтрол, ред, закони и морал.
Ще траете! Ще траете, защото ако не траете, ще играе полицейската нагайка! Като в Колумбия например... Или в Судан. Все братски страни.
31 Май 2007 11:59
много впечетляваста статията, която много вярно излиустрира безизходицата на бг-пациентите, принудени от политиците да се лекуват от хора с подобен морал и конпететност като медиците от "пирогов" да оставим настрана това което констатира един колега по преди, че и като специалисти и като налична база са с десетки години от нивото в европа , за тенденциите да не говорим. искали повече пари-ок това е тяхно право нека искат , но е смесно и жалко в мизерията в която е българина, една корунпирана прослойка от лекари и санитари да се бори за правата си по този брутален начин осланяйки се на
своята недосегаемост и приоритет на водесто лечебно и единственно подобно заведение в бг, нестастни смесни жалки палячовци и 5000 лева да ви дадат пак сте си останете състите корунпирани мазни плъхове, ламтиясти винаги за повече пари , но за съжаление няма да имате стастието да ви лекуват такива като вас а и осте по жалко е за васте пациенти които сте продължават да страдат и умират пак с васта помост с 500 лева повече или по малко , дано обаче младите лекари напуснат тази абсурдна страна и колкото по рано толкова подобре и за тях а и за вас.
31 Май 2007 12:02
Янина, въобще не си в час!Пари за здравеопазване в България няма!Има само за т.нар.Правителствена болница.Държавата отпуска най-малкия % в Европа за здравеопазване от БВП!Около 1 000 000 са не осигурени, останалите се осигуряват върху минимална работна заплата...и т.н и т.н. ...
31 Май 2007 12:12
еми няма и няма и да има пари след като кретени политици измислиха бг-модел на здравна каса а си напълниха гусите ето сега и теа от пирогов искат да лапат от меда но няма вече финал, така че да продължават да си искат русвет и да са доволни че търпеливият бг-пациент не ги е изритал от това "водесто лечебно" заведение хахахаха егати безочието егати нахалството
31 Май 2007 12:47
Със сигурност лекарите заслужават добро заплащане. С много по-големи основания от шоферите (при цялото ми уважение). Пък е лъжа, че пари няма и нямало откъде да се вземат. Некадърността сред управляващите пречи. НАП се очаква да сбере 10 милиарда тази година. До вчера сме работили, само да си платим данъците. Прочее - какво се прави да се решат проблемите? Не когато хората им писне и излязат по улиците, а ежедневно, планомерно, спокойно?Да си наемат преводачи - да им прочетат как са уредили нещата, тия, дето са по-напред с материала. Какво му е сложното?
31 Май 2007 13:35
Аз бих се съгласил с Heat, че въпросът със заплатите е вътрешен проблем на съсловието. От това което чета и слушам става ясно, че има лекари които се разписват за по 9-10, че и 20 000 на месец!!!!!! Има и такива с по 500 лв.....е какво да правим тогава? Значи не става въпрос за липса на пари, а за тяхното разпределение. Едната група е на високоплатените доктори, втората такава е на средното поколение които са си създали име и печелят сносно и остават младите докторчета които още не са се вписали в основната схема. Ясно е, че първите две групи не само не стачкуват, но и ще се борят неистово да се запази статуквото Ясно е също, че всякакъв опит за увеличаване на здравните вноски с цел повишаване заплатите на лекарите ще срещне чутовен отпор от страна на обществото.
Сигурно исканията на пироговци са справедливи и основателни, но трябва да насочат усилията си срещу онези които ги докараха до това дередже, а именно срещу мафията в управлението на здравеопазването.
Слушам днес доц. Спасков компетентно да сипе премудрости и се сетих как преди доста години го видях за първи път. Тогава той беше млад лекар или просто Спасчо и основната му дейност беше да носи кафе на стария рентгенолог д-р Дочо Делчев и да внимава да не го ядоса.
Такива като него са много и трудно можеш да очакваш от тях да те разберат просто защо са забравили кои са и какви са били.
31 Май 2007 14:00
Авторката си е съвсем права, че и тези пари дето ги има в системата, съвсем целенасочено се харчат нерационално. В мътна вода най-лесно се лови риба. Така и петкратно да се увеличат парите, резултатът ще е петкратно увеличение на печалбите на избраните, а не по-здрави пациенти.
31 Май 2007 16:56
Всяка болница трябва да изложи на видно място ценоразпис с рушветите на всеки лекар. Така нещата ще се регламентират и успокоят.
31 Май 2007 17:14
хубавото в това мероприятие е колегите да си повярват, че МОЖЕ да си наложат волята над обществото. Създаването на подобен прецедент би повлякло маса събития след себе си.


Едно от тези събития може да бъде причакване на най-алчните доктори нейде по тъмните ъгли ...
31 Май 2007 17:32
хаха някой бг-"лекар"-умник ли е написал тази идиощина хахаха ако е така правилно калки и никакви рушвети и пари на ръка на тези дофтори а и бой по манерките ако ви искат пари хахахаха най много кутия бонбони и ботилка плиска
но и това им е много ..нали са на заплата *********
31 Май 2007 18:54
Милите ми душици невинни (визирам предните двама). Когато ви се запече яйцето на задника ще стане така щото каквото ви подаде доктора - такова и ще ЛАПНЕТЕ, независимо дали е било мито наскоро!
31 Май 2007 19:10
хахахаха БГ973 мен дали ме визираш или не ми е през оная работа, визирай себе си майкати дядо ти и т.н. родственници които са рекетирани и ще бъдат рекетирани ежедневно от подобни типове като тези санитари и т.н "лекари" от т.н."институт за бърза мед.помощ"хаха хах хаха клоуни с престилки .. а и не само то там а и от разни "джипита"-фелшери и т.н. пасмина които освен за пари и как да излъжат бедните болни и нещастни пациенти , нямат никвка друга мисъл в главите си. а ако наистина искаш да ме визираш , да ти кажа аз за моя радост нямам зимане даване с здравната каса и полу идиотите им, отдавна нямам ноо за съжаление майка ми все още е зависима от тези кръвопийци , но добре че сега след като сте в европейският съиуз поне може ако се наложи да се лекува в цивилизовано место а не при такива като тези от снимката където и не искат пари за това че си болен
31 Май 2007 19:15
Все повече лекар започва да се превръща от професия в диагноза. Професионален дефект, вероятно.
31 Май 2007 19:17
аа БГ973 сега видях че си написал нещо за лапане, като си прочел по горният постинк ако искаш пак да визираш някой дето ще го лапа или ще му влиза нещо говори в 1 л. ед. число , а ако искаш да говориш за медицина се изкавай цивилизовано, може и да научиш нещо (не от медицината тя не се учи в форуми)
а от начин на комуникация и диалог с непознати
31 Май 2007 19:18
WC Ниога не казвай НИКОГА. Не знаеш кога някой джигит ще те отнесе докато пресичаш и къде смяташ, че ще откара линейката???
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД