:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Иракли все пак ще мине през ситото на "Натура"

Джевдет Чакъров
Всички строежи в Иракли ще минат през специфичната оценка, наложена от екомрежата "Натура 2000". Това стана ясно вчера на дискусия между екоминистъра Джевдет Чакъров и представителите на гражданската група "Да спасим Иракли". Ден по-рано министърът удължи строителното ембарго в черноморската местност, но за 1000 дка по-малко. 750 дка от тях е площта за курортната зона Иракли, предвидена в териториално-устройствения план на община Несебър от 1997 г. Заявените досега инвестиционни намерения в бъдещия курорт са 17, а 2 от тях вече имат положителна оценка за въздействие върху околната среда. Независимо от това те, както и всички останали ще бъдат оценени и според влиянието им върху опазваната природа в "Натура". Това означава, че строежите не трябва да унищожават популациите на ценните растения и животни, както и да парцелират обитанията им. Те не трябва да заменят и местната флора с чужда, което поставя под въпрос голф игрището, предвидено от АКБ "Форес".

На тези 750 дка, припомни Андрей Ковачев от сдружение "Балкани", попадат всички лонгозни гори на проектозоната и устието на р. Вая, обитавано от блатни костенурки. Курортът ще граничи и с половината от белите дюни по тукашния бряг. "Натура" оценката ще е решаваща за всеки проект независимо от решението по ОВОС.

"Суис пропъртис" обаче, чийто строеж бе повод за миналогодишните протести на природозащитниците и последвалото строително ембарго, е прескочила екоколебанията относно проекта си. 9-те дка, където фирмата ще строи, вече са изорани в разрез със строителната забрана, казаха природозащитниците. Официалното оправдание било, че по заръка на община Несебър се чисти речното корито.

От сайта на фирмата, където са илюстрирани бъдещите й строителни въжделения, личи, че тя се кани да избегне ОВОС, разделяйки формално вилните си селища на площи под 10 дка. Над тази площ по закон строителството подлежи на оценката. Точно до селището от 9 дка фирмата смята да строи хотел върху 4 дка парцел. По същия начин процедира и фирмата "Краш 2000", която построи селище в парк "Странджа" до с. Варвара.



ПОД ЛУПА

Екоорганизациите ще наблюдават оценките за 17-те обекта в Иракли, стана ясно вчера. Министърът пък се зарече скоро лично да посети черноморската местност Силистар и устието на р. Велека до Ахтопол, където брегът е осеян с незаконни постройки. Чакъров каза, че ще е безкомпромисен, ако открие нарушения. Той обеща и да следи изкъсо черноморските екоинспекции, които по презумпция са под силен корупционен натиск.
СНИМКА: Михаела Катеринска
Природозащитниците посрещнаха на нож решението на Чакъров да свали строителния мораториум от 1000 дка в Иракли и вечерта в четвъртък протестираха пред екоминистерството. Шефът на дирекция "Защитени територии" във ведомството Михаил Михайлов (вляво) обясни, че новите строежи все пак ще минат "Натура"-оценка.
2
1591
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Август 2007 14:38
Всичко е казано - ще минат през оценката. Безпроблемно.
05 Август 2007 02:29
Не съм ходил две години на море. Като чета за кво става въпрос не ми се и ходи!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД