:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

E.ON няма да връща пари за ток

ДКЕВР ще задължи немската фирма да изпраща съобщения на абонатите всеки месец
Снимка: "Сега"
Според тази сметка за ток, издадена от E.ON в Шумен, 310 киловатчаса по 0.073 лв. правят 22.74 лв., докато калкулаторът показва нещо друго - 22.63 лв.
Потребителите, които се обслужват от немската компания E.ON, ще трябва да се простят с надеждата да си върнат част от парите от високите сметки за ток за първото полугодие. Проверката, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) направи по нареждане на вицепремиера Ивайло Калфин, завърши с решение, че енергото в Североизточна България не е ощетило никого и е прилагало правилно цените.

Скандалът избухна след масови оплаквания от Варненско, Шуменско, Добричко за сбъркани сметки. Почти няма фактура, в която посочената сума, умножена по количеството ток, да дава стойността в края на документа. Обикновено става въпрос за няколко стотинки повече. Оправданията на фирмата са, че те изписват цената, закръглена до третия знак след десетичната запетая, но всъщност я пресмятат до десетия знак. Прокуристката на E.ON България Антония Кръстева обясни, че дължината на сметките ще е огромна, ако се изпише всичко.

Неразбориите тръгнаха в началото на годината, когато се наложи цената на тока да се раздели на две: за разпределение и за енергия. Новите цени бяха определени с точност до третия знак. Когато се съберат отново и се добави ДДС, се получаваха малко по-големи стойности, отколкото комисията бе определила. От това надписване по груби сметки енергийните предприятия получават по около 2 млн. лв. повече на месец. ДКЕВР се усети с месец закъснение, но санкционира само ЧЕЗ, която трябваше да възстанови на гражданите надвзетите пари. Според източници от комисията няма как да се накаже и E.ON, защото формално са спазили закона. Разликата в двата случая е, че чешката компания бе закръглила самата цена в своя полза, докато немската фирма - стойността на сметката.

В България няма норматив как да се закръглят цени. Според шефа на Асоциацията на специализираните предприятия за счетоводство Румен Обрешков практиката е цените да се закръглят до втория знак, а БНБ със специално свое решение обявява валутните курсове до петия знак. "Единствено Законът за задълженията и договорите указва, че при желание на една от двете страни стойността на сделката може да се закръгля по приет доброволно от двете страни начин", коментира Обрешков. В случая с тока обаче няма договор, а в общите условия такъв казус не е предвиден.

-----

ОПРАВДАНИЯ

ДКЕВР ще задължи E.ON да праща всеки месец писмени съобщения за дължимите суми на всеки битов абонат. Това стана ясно при обсъждането на новите общи условия на компанията. Според нейните шефове бележките ще им струват 6 млн. лв. месечно, а причината да не ги изпращат е, че адресната регистрация в България била много объркана. "Не е ясно как намирате адреса на електромера, а не можете да установите адреса на потребителя", репликира членът на ДКЕВР Димитър Гривеков. E.ON пожелаха и да въведат правилото, че електромерите могат да се отчитат на 3 месеца, но според зам.-шефа на ДКЕВР Валентин Кирчев това ще им бъде разрешено, когато възвърнат доверието на потребителите.



ТОКОВ УДАР

За пореден път варненци си имаха проблеми с E.ON. Няколко токови удара смутиха жителите на квартал "Владиславово" между 14:10 и 15:00 ч. От компанията съобщиха, че причината е отстраняване на повреда по кабел средно напрежение. Възможно е да са възникнали кратки смущения поради оперативни превключвания за възстановяване на нормалната схема на захранване, заявиха от E.ON. Поредица от токови удари във "Владиславово" имаше и в сряда вечерта.
7
6016
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
04 Август 2007 08:40
Пак ще по-третя че има единствения начин да се борим с кретенията на швабските мафиози е да ги съдим поголовно...
Аз ги осъдих един път и продължавам
04 Август 2007 10:42
"Чукча" е прав! Това е решението.
04 Август 2007 14:23
Всички са мошенници. и Еон и меон и т.н. Нали затова са тук да си разиграват коня на наш гръб. Другите страни са ги изгонили а те тук. България дава подслон на мошенници и ония правят каквото си искат.
04 Август 2007 18:32
Да връщат пари , ли?Та те са дошли да вземат -не да дават аванти, Пусто дърво недодялано!!!
05 Август 2007 09:59
според БНБ курса на валутите е до 4тия знак а не в период според което еОН крадът от българите за да и покриват разходите от осъдили ги потребители
05 Август 2007 22:26
Не живея в България, но бих казал само следното. Протести, протести и пак протести. На съд, обществено неподчинение, до откат. И то от всички ако е възможно. Пълно неподчинение. Всеки ден пред министерски съвет. Или още всички да напишат по едно писмо, да го копират 10 пъти и всеки ден да пращат по 10 писма в мин. съвет. Стига сте ги чакали. Нищо няма да се промени докато не започнат масови организирани протести. И то постоянно! Има начини за протест, които могат да съберат достатачно медийно внимание. Ако трябва пишете на големите европейски вестници. 100% могат да се намерят адресите на най-големите всекидневници в Европа в Интернет. Залейте ги с информация и най-вече факти!!! Колкото се може повече!!! Защото Е.ОН е европейска компания. Те имат клиенти и в Австрия и в Германия, и надали ще им бъде приятно да излезат подобни сведения за беззаконията, които вършат в България. Организация и протести, докато им дойде акъла в алчните глави. Няма да е лесно, но това е единствения начин. Иначе ще си остане същото. Което е живо Робство!
07 Август 2007 02:06
Попитайте се сега, скъпи приятели, кои политически сили, кои политици, кои мозъчни тръстове и кои идейни течения настояваха за тази приватизация на електроразпределението. Иначе за какво гражданско общество дрънкаме, ако няма никаква оценка нито на извършителите, нито на идеите.
Примерно сега възхожда звездата на ББорисов, а той е наследник на царя във всяко отношение. Именно царят обаче продаде ЕРП-тата на Е.ОНр ЧЕЗ и пр. Какво би продал генералот? Засега е само кмет и се кани да шитне парковете на София. А и твърди, че е с десните, пък те са за максимална приватизация. Така че ако не ни харесва електротерорът, не можем едновременно с това да харесваме десните политици. Все пак идиотизмът трябва да си има граници.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД