:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,390,368
Активни 81
Страници 8,846
За един ден 1,302,066
Интервю

Милен Велчев: Приходите от общинските наеми отиват при посредници

Корупцията в общината е от най-ниското до най-високото ниво, твърди кандидатът на НДСВ за кмет на София
Снимка: Борислав Николов
ВИЗИТКА

Милен Велчев е роден на 24 март 1966 г. в София. През 1983 г. постъпва в УНСС - специалност "Международни отношения". Завършва курс за магистър по стопанско управление в университета Рочестър, Ню Йорк, и в Масачузетския технологичен институт, Кеймбридж. Работил е в Националната банка на Гърция, след което е назначен в "Мерил Линч" като сътрудник в управление "Инвестиционно банкиране за Източна Европа, Близък изток и Африка". От 1999 до 2001 г. е вицепрезидент в управление "Развиващи се пазари". След това е избран за министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски.- Г-н Велчев, вие се определяте като десен кандидат за кмет на София. Защо смятате, че това е печеливша тактика? Дясното не е ли доста компрометирано след оттеглянето на Стефан Софиянски?

- Не знам дали е печеливша тактика, не разигравам тактики. Не се определям като десен кандидат, а съм десен. И знам, че София има нужда от десен модел на управление. Досега столицата е управлявана с ляв инструментариум, което е видно дори от тазгодишния бюджет. В него е заложен 20% дефицит. Ако бях управлявал държавния бюджет по същия начин, България щеше да има 2 млрд. лв. дълг в повече всяка година. Не смятам, че дясното е компрометирано. По-скоро са компрометирани политиците от дясното пространство. Други кандидати ще носят негативите на модела "Софиянски" и неговия автор Костов.

- Разцеплението вдясно няма ли да отблъсне голяма част от симпатизантите на дясната идея?

- То е резултат от уреждането на лични сметки. Затова НДСВ предлага десен модел на управление, който ще върши работа, вместо да се излее в персонално боричкане кой да води бащина дружина.

- Вие, както и повечето други кандидати, обещавате, че ще се преборите с корупцията в общината. Как може да стане това?

- Когато администрацията налага корупционни практики, тя мотивира подобно поведение и в общинския съвет. Когато администрацията загърби корупцията като философия на управление, тя не би създала подходяща среда за това и сред общинските съветници. Начинът за ограничаване на корупцията е да се създаде неподходяща среда за нея. Това става по пътя на строгата финансова дисциплина, отчетността, публичността и използването на модерни начини на управление като автоматизиране на редица процеси, въвеждане на правилото за мълчаливото съгласие.

- Каква информация имате за корупцията в общината?

- Корупцията е от най-ниското до най-високото ниво. Корупция има и в общинския съвет. Надявам се, не очаквате от мен доказателства за това, защото такива доказателства трудно се намират. Но ефектът от корупцията е много видим.

- Как смятате, че ще успеете да прокарате своите решения през общинския съвет, след като НДСВ разполага само с няколко общински съветници?

- Не съм се оправдавал с парламента като финансов министър, няма да се оправдавам със СОС като кмет. Когато един политик разполага с добри проекти, винаги ще се намери мнозинство, което да ги подкрепи. Ще търся коалиция на здравомислещи и почтени общински съветници от различни партии. Във всяка група съветници има и по-почтени, и по-малко почтени.

- Какво очаквате да разберете от исканата от вас ревизия на общинските фирми? Как може да се подобри работата им?

- Очаквам да разбера реалното състояние на фирмите, за да предложа начини да се повиши ефективността им. Това ще стане много бързо, защото аз съм свикнал да работя при дефицит на време. Веднага обаче мога да ви кажа, че един от начините за повишаване на ефективността на коя да е фирма, е освобождаването на бордовете от партийна опека и назначаване на мениджърски състав с конкурс - така, както се прави навсякъде по света.

- Но местата вече са разпределени между партиите и със сигурност ще срещнете тяхната съпротива.

- Ще отстоявам тази позиция до последно. Като финансов министър съм прокарал много законодателни промени, без да имам право на глас в Народното събрание. Единственият критерий, по който може да се преценява как да се съставят бордовете на дружествата, е ефективността. Кметовете се явяват на конкурс, а какво остава за общинските чиновници. Вярвам, че при това пълно компрометиране на досегашния модел, партиите сами ще се откажат от този принцип. А и не може компаниите, управляващи общинските пазари, да внасят толкова малък дивидент в общинския бюджет, при положение че, както установих от посещението си на площад "Славейков", само от 7 сергии там годишният приход във фирмата е 100 000 лв.

- Тогава къде са тези пари?

- Парите от пазарите влизат във фирмения приход, но не излизат оттам, защото повечето от тях се използват за "подобрения на инфраструктурата на пазарите". Всички знаем колко добра е тя. Може да се провери и ще бъде проверено колко са стрували тези подобрения. За сравнение мога да посоча, че за ремонта на пътната настилка, за запълването на дупките Столична община плаща средно по 17-18 лв. на кв. м, докато агенция "Пътища" плаща само по 6 лв.

- Твърдите, че фирмите, които ремонтират дупките по улиците, са избирани с порочни методи. Какви са тези методи?

- Чакане до последния момент да стане нетърпима ситуацията с дадена улица и обявяване на кризисна ситуация и даването на поръчка по чл. 16 от Закона за обществените поръчки, който позволява непровеждането на открит конкурс. Този член обикновено се използва, когато избие някой водопровод или стане нещо друго. Не може да се чака бул. "Витоша" да се покрие с дупки, за да се реши, че ситуацията е кризисна и дупките трябва да се запълнят с помощта на непрозрачно избрана фирма.

- Годишно се отделят по 8 млн. лв. за пълнене на дупки. Вие какво повече можете да направите с тези пари?

- И с тези пари може да се направи повече, както личи от цените на кв. м. Но е необходимо да се отделят повече пари. Ако улиците се ремонтират планово и след прозрачни конкурси за изпълнители, които да носят отговорност и да дават гаранции, асфалтирането ще излезе много по-евтино. Естествено ремонтът трябва да става паралелно с подмяна на остарелите тръбопроводи за топлофикация и водоснабдяване, за да не се налага непрекъснато разкопаване. Аз съм поел ангажимент за пълно преасфалтиране на централните улици и булеварди до края на мандата. Става дума за 450 км улици, чиято настилка ще бъде изцяло сменена. На година това ще струва 65 млн. лв. Тези пари може да бъдат осигурени от редица приходоизточници. Това е горе-долу, като да се покрие "Цариградско шосе" с нова настилка от летището до центъра 45 пъти.

- Откъде ще вземете толкова пари?

- Почти всички ресурси и приходоизточници на общината са управлявани нерационално. Дадох примера с пазарите. По същия начин стоят нещата с наемите на общински терени. Знаете колко кафенета и ресторанти работят на открито върху общински терени, колко билбордове има и колко сергии ползват тротоарите извън пазарите. Резонно ли е от всички тези наеми в бюджета на столицата да влизат 5 пъти по-малко пари, отколкото от таксите за детски градини? Все пак не сме в демографски бум. Резервите тук са огромни. Не става дума за двойно увеличаване на приходите по няколко пера, а за многократно увеличаване.

- Това ще удари ли самите търговци?

- В никакъв случай, защото те и сега плащат пазарни наеми на посредници, на общински фирми, където приходите потъват в счетоводните книги.

- Планирате да елиминирате посредниците?

- Ще елиминирам посредниците между общината и наемателите на общински терени. Всички тези наеми ще влизат в бюджета на общината.

- Твърдите, че ще намалите разходите по почистването на града, но сумите са заложени в концесионните договори. Те или трябва да бъдат развалени, при което ще се дължат огромни неустойки, или предоговорени наново с нови разчети за отделните дейности. Как ще накарате фирмите-концесионери да се откажат от част от парите?

- Договорът затова е договор, защото има две страни. Аз съм много силен в писането и в четенето на договори. Очевидно е, че едната страна по договора - изпълнителят, не изпълнява своите задължения и това е вече установено от столичани. По това няма какво да се разсъждава. На възложителя му предстои или да принуди изпълнителя да свърши своята част от задълженията, или да прекрати договора. И в този разговор аз ще съм силната страна, защото зад мен ще стои енергията на всички столичани.

- В началото на мандата на този общински съвет беше обещано да се спре с неизгодните замени на общински имоти, но това не стана. Сега вие пак го обещавате. Как смятате да го направите без подкрепата на общинските съветници?

- Отново припомням, че НДСВ има в общинския съвет четирима съветници. В резултат на тяхната дейност от 2 г. насам неизгодните замени бяха значително намалени. И то в условията на откровеното нежелание на проводниците на модела "Софиянски" да работят в интерес на столичани. Вярвам, че мога да получа подкрепата на мнозинството съветници за ограничаване на злоупотребите. А в случаите, когато не успявам, ще уведомявам медиите. Прозрачността е много силно оръжие.

- Като кмет може да се изправите пред нова криза с боклука. Как смятате да озаконите площадките за балиране и съхраняване на отпадъците в кратките срокове, които имате? Ще разчитате ли на подкрепата на премиера Станишев, който подкрепя Татяна Дончева, а вие водите доста ожесточена кампания срещу нея?

- Ще ги озаконя със законни средства. А за населението, което живее в съседство с тези площадки, ще създам обезщетения и стимули. Истинското решение на проблема с боклука е построяването на завод за преработка. Още по времето, когато бях финансов министър, предлагах държавна подкрепа за такъв проект. Предложих на общинското ръководство 200 млн. лв. за построяване на завод за преработка на отпадъци, но тогава те отказаха. В моя избирателен район - Пловдив, стартира такъв проект с държавно участие и сега с радост научих, че такса смет в града е намалена в резултат на това. Мисля, че е реално през 2007 г. да имаме завод за преработка на битови отпадъци. Що се отнася до последния въпрос, г-н Станишев подкрепя Татяна Дончева като партиен лидер. В работното си време като премиер, надявам се, ще подкрeпя кмета на София.

- Бихте ли дали един пример от работата си като финансов министър, когато сте помогнали на кмета на столицата в критичен за него момент?

- Най-фрапиращ е примерът с предлаганото финансиране за завода за преработка на отпадъците. Реална помощ от мен столичният кмет е получавал многократно, обикновено в края на годината, когато са свършвали парите за градски транспорт или за училищата. Винаги сме му помагали с десетки милиони.

- За един бивш министър кметската работа не е ли нещо като "понижение"?

- В момента съм депутат, така че определено съм амбициран да се заема с отговорностите на четвъртия по ранг пост в държавата.
19
1399
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
26 Октомври 2005 00:25
Начинът за ограничаване на корупцията е да се създаде неподходяща среда за нея.

Колко неподходяща среда създаде той като финансов министър го пише в днешния доклад на ЕК.
26 Октомври 2005 00:27
Аз съм много силен в писането и в четенето на договори.

И това си пролича при подкрепения от него договор за автомагистрала "Тракия".
26 Октомври 2005 00:30
ЗА ДА НЕ ОТИВАТ Приходите от общинските наеми при посредници Софиянци сега за изборите трябва да глясуват с бюлетина номер 5 за кандидат кмета Георги Жеков!!!Само той ще сложи ред в Столицата и ще разреши всички проблими!!!Всички хайдуци от БКП-ДС в Централния затвор ще прати!!!
26 Октомври 2005 04:17
"Когато администрацията налага корупционни практики, тя мотивира подобно поведение и в общинския съвет. Когато администрацията загърби корупцията като философия на управление, тя не би създала подходяща среда за това и сред общинските съветници." - а държавната бе тов. Велчев, колко Ви мотивираха само за външния дълг?
26 Октомври 2005 05:05
Костов бил автор на "модела Софиянски".
Това пичлеме е толкова лъжливо, колкото и некадърно.
Външният ни дълг е увеличен с 600 милиона заради модела [на некадърност] Велчев.
26 Октомври 2005 07:55
Незнам дали Костов е създал Софиянски ама със сигурност е по-голям престъпник от бившия кмет. Все пак е бил министър председател.
26 Октомври 2005 08:40
Егати гадната форма на реклама.

26 Октомври 2005 10:45
Като хайдуци и престъпници двамката са сравними.
26 Октомври 2005 11:17
А Велчев превърташе външният дълг на РБ с посредници. Да се надяваме, че поне не е било безвъзмездно за него и Дедо му. За брато му да не говорим, защото наверно има сестра.
26 Октомври 2005 11:21
Истината е, че на тези избори няма за кого да се гласува. Всичките кандидати са изпечени мошеници. А тоя, дето се самоопределя като десен кандидат, да пръдне - пaри изскачат от гъза му.

Редактирано от - Пешо Мастиката на 26/10/2005 г/ 11:22:16

26 Октомври 2005 11:33
Това номенклатурно синче е много гнусно. Виж Брато му, той казва всичко
Истински символ на червено- жълтата любов, от чиито уродливи плодове си патим.Нема да го спаси PR- кампанията на К. Колев, Кънчовците и др.Gallup- юнаци.
26 Октомври 2005 11:53
Това разглезено мамино синче с какви преходи построи империята от десетки хотели на стойност стотици милиони долара?
26 Октомври 2005 12:06
Един юдейски номенклатурчик не може да стане кмет на София
Освен това защо не напишете истинската му биография?
26 Октомври 2005 12:09
Велчев е фронтмен на мощна екскомунистическа група, това обяснява поведението му.
26 Октомври 2005 12:11
Бе Велчев нали беше високопоставен служител в Мерил Линч?
Що си не оди при големата заплата, та ще кеси тук при тия ниски кметски доходи?
.
Да не са го излинчували?
26 Октомври 2005 14:41
Поредното платено интервю. Казват, че тарифата била около 10 000 за страница (от пресата го прочетох). Не вдева юпето. Наемите на общински имоти са по някаква наредба, по която разни партии и дофторя плащаХа по 8 (ОСЕМ) стотинки на квадрат, които постъпват в бюджета на Общината като приходи от общински имоти. Преотдаването от партиите на физически лица на реални наемни цени е обичайно практика. Познайте в коя ръка е свирката.
26 Октомври 2005 14:59
Ще ги озаконя със законни средства

Убуу, джанъм, ама ний искаме некой да ги Узакони!
26 Октомври 2005 16:34
Hattе, а ти защо не напишеш истинската биография на тогова, може и със съкращения. Най-комичното което съм чел за ококореният "финансист", е балъшкият начин по който сваля благоверната си, но това са комунално-битови смехории. Кметът на Сф ще оперира с 500 млн. годишно и това е основното.
26 Октомври 2005 17:37
Едни откриват Америка по-рано, други по-късно....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД