:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,461
Активни 73
Страници 1,749
За един ден 1,302,066

Народе????

Що за хора са тези от русенския квартал "Средна кула", които правят подписка срещу децата от Могилино?
Емил Спахийски
Вие сте лекар гинеколог. При вас идва бременна жена, която е болна от сифилис. Вследствие на болестта й досега са починали седем нейни деца. Ще направите ли аборт или ще я посъветвате да роди? За мен това е интересен тест по хуманност. Той е породен от някаква действителност, но се разпространява по същия начин, по който получаваме спамовете по елекронните си пощи. На този конкретен тест повечето хора разумно отговарят: "Да, ще направя аборт!" Правилно. Звучи разумно. Още едно болно дете? Още един малшанс? Още една тъжна съдба. Хм... Тогава за всички, които мислят прагматично и някак си по спартански рационално, идва контраотговорът на интервюиращия:"Вие току-що убихте Бетовен".Да, великият музикант е създаден някак си в такава болнава обстановка. Аз лично бих рискувал да дам шанс на всяка една душа. Всички усилия си струват, ако има минимален шанс сред болнавите да има поне един Бетовен.

Затова бяха вцепенен, когато разбрах, че в русенския квартал "Средна кула" е започнала подписка срещу изграждането на защитени жилища за децата от Могилино. Сещате се - онези божи създания, дето имат нещастието или щастието да не познават нашата цивилизация, защото са родени недъгави. Същите, заради които Би Би Си подлуди Европа, депутатите на БСП заклеймиха телевизията, а Би Ти Ви направиха шоу и събраха колосалната сума от над милион и половина, за да дадат шанс на клетниците.

След такава новина не знамдали да съм скептичен, безразличен или разгневенИстината е, че съм безидеен. Не знам как да нарека тези, на които е хрумнала уродливата идея за подобна подписка. Идиоти? Нямало да понесат всеки ден да минават край децата. Гледката щяла да им бъде неприятна. До училището имало детска градина и майките се притеснявали как да обяснят на децата си какви са тези недъгави техни връстници...

О, да, това са идиоти.

Лично аз не бих се признал за виновен и с чиста съвест бих излежал присъда за съставомерно определение от сорта "вие, хора, сте идиоти". Защото си мисля, че ако някой трябва да бъде изолиран в тази страна, това са бездушните. Защото човек не избира дали да има дефекти по тялото си, или не, но може да избере дали да спаси душата си, дали да научи децата си на добро и милосърдие, или не. Едното е божа работа, другото е човешка воля. Тези, очевидно, са изгубили своите души отдавна.

Странното е, че всичко това се случва сред нас, които отчаяно се опитваме да демонстрираме православната си същност. Вярваме в Бог или не вярваме, но се страхуваме от него. Гледат ни на карти, палим свещи, четем хороскопи и се надяваме. Надеждата е най-великият двигател на човечеството. Надеждата и вярата. Ванга е била недъгава - сляпа. Тя е вярвала и е виждала повече от всеки от нас. Ние отчаяно демонстрираме православната си същност, но маймнозина от нас нито са прави, нито славни, нито християниВярно е, че всичко е индивидуално. Спомените, асоциациите, призмата, през която виждаме събитията. Аз например по някакъв бедствено тъп начин бях щастлив, че отразявам голямата бежанска вълна на границата между Косово и Македония. Знаете - гладни, боси, дъжд, толкова починали, толкова загинали, толкова оцелели - статистика, с която замърсяваме историята. Две картини и до ден днешен не мога да забравя. Лудият, който упорито твърдеше, че това, което се случва, е тъпо и несправедливо, отнесе много як бой. И едно момиче. То се появи отникъде - недъгаво и малко не със себе си. Затова го пускаха. То се лепна за нас и ни разказваше радостно как няма проблеми, как дошли съседите сърби и й давали хляб, за да оцелеят по пътя към границата. И както се смееше, се обърна и ме докосна по рамото, и заплака: "Защо го правят, защо, не сме ли хора? Помогни ни, ще ни помогнеш ли?". Очите й трепереха, гласът й също. Май моите и тези на колегата повече.Човечността дава шанс на всекигоТова ни прави хора, това ни различава от животните, които убиват различните. Има много фенове на спартанското възпитание. Според философията на града-държава недъгавите, различните са убивани още като бебета. Има прекрасни филми за тяхната култура и история. Но от Спарта не е останало нищо. От идеята за арийската раса - също. От фашистите - също. Малцина знаят, но не евреите са минали първи през газовите камери. Експериментът е започнал с недъгавите - прекалено много са били в Райха и решили да се отърват от тях.

Нали знаете какво е написал Васил Левски в прословутото си тефтерче. "Народе????". С четири въпросителни! Заспали души, стадо, а не народ? Това ли е имал предвид Апостола?

Недъгави ли казах? Тези божи създания от Могилино са различни, но са хора. А недъгави са онези, които правят подписки срещу тях. Ние сме вярващи хора и ако смятаме, че човечността е шанс, то трябва на глас да заклеймим подобни тъпи подписки. Защото това е позор за обществото!
Снимка: Булфото
Децата от дома в Могилино са различни, но също са хора.
Снимка: Булфото
Кой знае какви таланти крият тези деца...
171
11934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
171
 Видими 
29 Февруари 2008 00:54
Нормално е защото са прости и нормални хора са те
За чий се пита им да имитират майка Тереза срещу обществени аплаузи, докато непростите, направо интелигентните правят върху злочестите съдби на тези същества ПАРИ???
Нормално ли е авторът да пита тези общо взето срамежливи хора дали искат ужаса да им дойде на гости вкъщи
Не е
Се пита, обаче, каква им се готви на всички съдбата
Както на съществата, обидени от Бога, така и нищо неподозиращите им сънародници, които Бог все още пази
Какъв е патоса на тази патаклама
Освен нечия нечиста и прикрита заинтересованост, а?
Ще спомня в тази връзка питането на един американски професор
Има много институции които защитават сакатлъка на обществото, но няма нито една която би защитила нормалните в обществото Те просто няма на какво да се надяват
Както и тези русенци
Аман от користното милосердие
29 Февруари 2008 01:04
Браво на автора, хубава статия.
29 Февруари 2008 01:05
Абе, горния ти нормален ли си? Какъв ужас ще ти идва вкъщи бе? Какво им пречи на тия ненормалници училището? Сарам ги е от увредените деца ли, какво?

Ебати отвратителните хора са моите сънародници понякога...
29 Февруари 2008 01:06
Когато нещата са далече, в оценката им има предимство моралната страна, състраданието. Но станат ли около тебе напред излиза прагматизмът, студената пресметливост. Ако авторът живее в блок, и във съседния вход общината или някой си реши да го обзаведе за такива нещастни деца, или по просто общината да го даде на цигани мисля че би разсъждавал по друг начин.
Тук се намесва както емоционални така и чисто икономически интереси.
Всички имоти, в близост до тези жилища ще понижат силно стойноста си, ще има ексцесии от най-различен характер, района ще стане не превлекатлен за живеене. Кой ще компенсира хората живущи там за това. Решение трябва да се намери, трудно е знам, но не трябва да с хвърля вднага кал върху хора, кото се опитват да защитят собствените си интереси, колкото и егоистични да изглеждат.
Защо не изградят тези хубави къщички в Бояна, в Банско, в Банкя. Там живеят изключително състрадателни, мили хора и за тях ще бъде истинско щастие това съжителство.
29 Февруари 2008 01:13
Много неприятно се получава с дечицата наистина, но позицията на автора ми се струва пресилена. Мисля, че бай Иван е прав, протестите трябва да са свързани с някаква материална изгода по-скоро. Например някой е хвърлил око на пустеещия имот и е организирал овцете да идат да се подписват, колко му е.
29 Февруари 2008 01:13
"Тези божи създания от Могилино са различни, но са хора. А недъгави са онези, които правят подписки срещу тях. Ние сме вярващи хора и ако смятаме, че човечността е шанс, то трябва на глас да заклеймим подобни тъпи подписки. Защото това е позор за обществото!"


29 Февруари 2008 01:13
Гнусни хора. Срам ме е от тях.
Но по ме е срам от тия дето ни убеждаваха да пускаме есемеси. Що Слави не си даде къщата в Драгалевци за целта, а? Или ПърванОглу да си продаде апартамента на Мария Луиза???
29 Февруари 2008 01:22
Добре де, като са изкарали толкова много пари, какъв е проблемът - ограда, зеленина, тия деца да не са изложени като в зоологическата градина в клетки, че да се стряскат от гледката им. Че тия деца не трябва да се пускат навън изобщо, преди два-три дни имаше едно предаване на Валя Ахчиева за друг такъв дом, там задължително се полага денонощна охрана и не трябва да се излиза от дома. Да не ги пуснат да щвъкат по квартала и по магазините. При наличие на средства и достатъчна площ какви са проблемите? А и наистина би трябвало да се направи и хубава инфраструктура на квартала, зер и чужденци ще се канят, да видят колко са се променили нещата от филма... При интелигентно решение на въпроса не виждам трагедия...
29 Февруари 2008 01:30
Ех, милизливите
А знаете каква квалификация е нужна просто да общуваге с тези хора
Знае ли някой дали има такива подготвени , а не милосърдните
То трагедията при едно неквалифицирано отношение и агресивна среда няма да е само метафора
Лицемерието е поевтино и дава бърз обществен капитал на внимание
Мслете хора, бе
Емоциите правят съдбата на нещастните още по злочеста
Нужен е разум и професионален подход
Заместват го любиетелски изпълнения и кратки музикални форми на СМС
А кречеталото е както винаги най-отпред
29 Февруари 2008 02:01
По вашата логика, какво тогава трябва да стане с тези деца?Винаги, където и да е, ще има накърнени интереси.Гражданско общество няма, християнските ценности са потъпкани, всичко се опира до икономическата страна на въпроса.Ако се обезщетят близките парцели, то винаги ще има граничещ с въпросния дом.Къде да идат, или хайде да закарат децата?
29 Февруари 2008 02:12
Ако беше написал това преди филма на ББС, някой можеше и да ти повярва.Другите като са идиоти, а ти не си, защо не вземеш да осиновиш едно дете от тези?
29 Февруари 2008 02:45
ПАК...
Само да напомня, че тези 420 русенци НЕ са срещу това, на децата от Могилино да бъдат предоставени по-добри условия в нови, благоустроени "къщички"! Те са против това тези "къщички" да са в центъра на Русе и в двора на училище, в което учат децата им, може би! Те са ЗА тези "къщички", но извън центъра на Русе!
"Погнусата" е строго лично, субективно чувство! НЕ може да се иска от човек да НЕ се "погнусява" от нещо, което го погнусява!!! И какво ще промени фактът, че гражданите в центъра на Русе и техните деца ще се срещат всеки ден "лице в лице" с НЕлицеприятни гледки на деца-"грешка на Природата"?!
Аз също НЕ разбирам ЗАЩО тези "къщички" за тези нещастни, ощетени от Природата и Съдбата деца, трябва НЕПРЕМЕННО/?!/ и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са в центъра на Русе и в училищен двор там?! Ако някой знае защо- да се обади!
29 Февруари 2008 02:46
Съгласен съм с бай Иван и Минаващия, риск да бъда изкаран и аз безсърдечен тип.
Знам, че ние българите не страдаме от излишен хуманизъм и милосърдие. Но този конкретен случай едва ли, според мен, дава повод за заключение в този смисъл.
Много е просто. Трябва да се приеме факта, че жителите на квартала може и да не желаят в неговия център да бъде изграден дом за изоставени деца с увреждания. Това е. Сигурен съм, че не 400 души, а 90% от възрастното население там са на това мнение.
Авторът (разочароващо) е паднал в капана на един абстрактен хуманизъм и наистина беше добре преди да пише такива думи срещу хората в квартала, да се постави мислено на тяхно място и честно да си отговори какво би било мнението му тогава. Мисля, че знам - като тяхното.
А може и така да поставим въпроса - към всички, които смятат, че авторът е прав - ето, предлагат ви хубаво, евтино жилище или къща срещу такъв дом, ще отидете ли да живеете там, с децата си? Ама честно.
29 Февруари 2008 03:06
Именно в това е проблемът!Никой не ги иска!
Първо, са ощетени от природата.
Второ, са ощетени от родителите им, които са ги изоставили.
Трето, са ощетени от държавата България, в която социалната система е пародия.
Четвърто, са ощетени от тези, които ще кажат,"не искаме да са близо до нас".
Пето, нали все пак някъде трябва да живеят тези дечица и ако всеки каже като тези 420, къде отиваме?
Затова и има филм за тези деца и ще има още вероятно! Отпуснаха се средства и къде отидоха?
29 Февруари 2008 03:10
Всъщност, защо тези къщички за тези ощетени от Природата и Съдбата дечица трябва/?!/ да бъдат в центъра на квартал на Русе, а НЕ в центъра на квартал на София, например/Драгалевци, Симеоново и други софийски "баровски" квартали.../?!? А?!
29 Февруари 2008 03:30
Натиснете тук
29 Февруари 2008 03:33
И после що съм бил избягал от уродлива страна???
Е, цесекарчо, ето такива сте вие, изроди, и политиците ви са такива, един дол дренки.
29 Февруари 2008 03:36
"Ку Ку", "zemi se" на "Карамфилов" с "Минавам от тук"
29 Февруари 2008 04:07
Статията започва с голямо разминаване на болеста сифилис.Не може бремена от сифилис да е родила седем деца умрели и за осмото да прави аборт.Сифилиса има три фази.Първата е до 6 месеца и е лекуваща.Втората фаза също е лекуваща но до средата.Третата е не лекуваща и значи смърт.Така че тази пациентка е отдавна умрела преди да роди седем деца умрели.До 5 години дори и да си излекуван има опасност от ново да се появи и затова е желателно всяка година да си проверяваш кръвта за всеки случаи.Вируса на тази болест може да те направи много умен или психично болен човек.Ако се излекуваш щте имаш много красиви деца а не изроди.Относно за децата би трябвало да бъдат на място по далеч от центара.Tака хората няма да знаят колко жесток може да бъде Бог към някого.
29 Февруари 2008 04:29
1. Това си е преценка на хората от русенския квартал "Средна кула", .
2. На такива домове не им е мястото в центъра на града или населеното място.
В чужбина такива заведения са извън градовете.
3. Да се построят тези къщички извън града.
4. Което е важно с случая е да се подобрят грижите в тези домове и не само в домовете за деца с недъзи, но и др. сиропиталища.
29 Февруари 2008 04:53
На една такава "Котка" и пожелах следното:
Дано НИКОГА да нямаш деца.
Тя, не реагира, но трябва ли да се учуди човек???
29 Февруари 2008 04:59
Гледам много "хуманни" идеи се раждат тука. Да ги държали затворени. А ток по оградата? Така трябвало, за да не падат цените на имотите. Мястото на "ненормалните" било в края на града, в гората, за да не страдат "нормалните" хора, щото и без друго на тях, "нормалните" нямало кой да помага. Ето туй, другари, е същата остра нравствена недостатъчност, която уж се наблюдавала само в кв. "Средна кула".

Не зная как е по света, но в цивилизования свят, за хората с недъзи се полагат грижи, естествено надхвърлящи грижите за здравите хора. Кипрят ги, нагласят ги, водят ги по кина, представления, екскурзии, магазини. Кой в количка, кой с патерици, кой под ръка с придружителите. Представяте ли си, таварисчи, разхождат ги по паркове и градини заедно с нормалните граждани. Ужас некъв.

Редактирано от - oIo на 29/2/2008 г/ 05:00:48

29 Февруари 2008 05:06
Се сещам тъкмо, за един недъгав, на който му липсват само двата крака, и на който не му позволиха да се състезава с "нормалните", защото бягал по-бързо тях а той човека вместо крака имал само две пластини.... Еххххх, да ва е...в нормалниците
29 Февруари 2008 05:35
Някой бил казал за Френската буржоазна революция , че изяла децата си ...
Демокрацията обаче ще изяде цивилизацията , цялата !
Тая шибана демокрация , която дава право на олигофрени и катили безконтролно да се плодят , тая демокрация , която допусна да се говори , че е възможно въвеждането на шерията в една отделно взета неислямска държава , ще доведе до въвеждането му в глобален аспект и превръщането на човечеството в една световна демократична джамахирия !
И тогава няма да има нужда от съдии , щот Аллах ще ни съди ; няма да има нужда от лекари , щот Аллах ще ни лекува и няма да има нужда да се работи , щот Аллах ще ни храни ! И като се превърши храната , ще почнем да се ядем един друг ! И накрая последният фанатик ще изяде последният демократичен амсалак и ще чака Аллах да го приеме в обятията си !
Аман от демократи и демократични изцепки !
Тия деца са вече родени - за тях сме длъжни да се погрижим ! Те са следствие !
Но за да се реши проблема , трябва да се лекува причината ! А причината са катилите и олигофрените , създаващи дефектно поколение ! Безконтролно !
Да , ако на една жена са умрели предишните 7 деца , няма да направя аборт , но ако предишните дори 3 са ненормални , няма да я чакам да роди още 4 такива , с плахата надежда , че някой от тях ще е Бетовен ! А и се ми е на акъла , че като са ги правили , баш за Айнщайн и Бетовен са си правили сметката !
Сега техниката е достигнала такова ниво , че предварително може да се определи дали зародиша има някакви увреждания и ако е необходимо , да се прекъсне бременоста ! Вика му се "ранна диагностика". Също така може да се определи , дали от една двойка психично болна и пиян кретен може да се роди нещо свястно и опитите им да се ограничат до един - два дефекта ! Няма защо цялото общество да се новари с издръжката и отглеждането на бракувана продукция в неограничени размери , при положение , че може да се ограничи и намали до минимум !
Не съм там и ми е трудно да преценя доколко ще навреди на един тих квартал разполагането на едно такова заведение , но при положение че има възможност да се изнесе извън селото , от какъв зор се пънат да е именно на центъра ? Някой трябва да усвои тия пари и той е собственика на този имот ??
29 Февруари 2008 05:43
В Китай, расисте мой, отдавна са на ТИ с технологиите, и като резултат правителството им е забранило да се казва предварително полът на детето. Щото ако не знаеш, в Китай можеш да имаш само едно дете, а по отдавашна причина, китайците искат момченца, не момиченца, и като резултат сега има много мъжлета, ама женки никакви....
Ей сега всичкото расист ще каже че човек има право да знае дали детето му ще е момченце, със сини очички, с буйна коса, и IQ поне 1024 и че ако не са изпълнени всичките скромни условия на горките родители, тогава мръсното гадно и уродливо неродено още зверче, треба да бъде удавено, в гората.....
А ве кво ли се каня!!! Вие и така и иначе ще си пукнете прости и прецакани
29 Февруари 2008 06:39
В Китай , умнико мой , всеки правеше по 12 деца без да мисли откъде ще намери толкоз ориз да ги изхрани ! И като видяха , че не стига ориза , плъпнаха по целият свят ! Ама като видяха , че другите хора правят по толкоз деца , колкото могат да отгледат и възпитат , почнаха и те да правят само по 2-3 , а не по 12-14 като в Китай ! Същото важи и за Индия , Пакистан , цяла Азия и Арабските държави .
Макар и късно , макар и принудително , на китайците им дойде акъла и взеха мерки ! Другите - едва ли .
Ти колко деца имаш , че се пениш ? 5-6 , 12 ? Колко от тях са олигофрени и сам си ги отглеждаш ? Колко си ги дал в специализирани заведения и им плащаш издръжката ?
Расист можеш да ме наречеш умнико мой , ако предлагах да се избиват евреи, негри , цигани , китайци и пр.
Расист можеш да ме наречеш , ако предлагах да се ограничи популацията им
Ама да ме наречеш расист , затова , че искам да се ограничи раждането на деца с умствени и физически дефекти независимо от тяхната национална или расова принадлежност си е жива простотия ! Много хепи го даваш в оценките и квалификациите

Редактирано от - Чок觧 на 29/2/2008 г/ 06:53:33

29 Февруари 2008 06:47
А истинският проблем е, че светът постепенно се превръща в една огромна болница. И в каса за подпомагане на социално слабите. И действително - няма кой да защити нормалните. Грижите за болните са нормално нещо. Но - кой се грижи да не се разболяват здравите? По времето на големите семейства, когато едва ли не целият род е живеел заедно, ако в семейството е имало такъв случай, някой от здравите и бил нарочван да поеме грижата за него. И е трябвало да се откаже за себе си. Без семейство, без поколение. Лекарствата стават част от храненето. Средства, които могат да отидат за развитието на обществото, се насочват към хора, които не могат да се грижат за себе си. Не само болни. Въпрос на принципи. Но принципът е това, което замества мисленето. Мислим или лицемерим? Понякога съчувствието вони на фалш.*****

Редактирано от - bot на 29/2/2008 г/ 07:44:19

29 Февруари 2008 06:53
Общество, което унишожава всичко читаво, и си мие съвестта, като бие тъпана, колко е състрадателно към безнадеждно ощетените... О защо са толкова много?
29 Февруари 2008 07:27
Наистина е пълно с идиоти. Само че кои са идиотите?
Защо всички благородни хуманисти, загрижени за непълноценните малки бъдещи Бетовенчета просто не вземат 1, 2 че защо не и 3 деца от дома и не си ги отглеждат в къщи?
И проблема е решен. Ще докажат какви добри хора са. Ще дадат вдъхновяващ пример. Просто е.
Ама не, то много лесно е да позираш и да плюеш като си далеч от проблема. Да им цъфнат тия пред вратата, друга песен ще запеят "хуманистите".
29 Февруари 2008 07:36
Не си бил дълго вцепенен щом си сварил да напишеш коментара си за днешния брой, Спахийски!
И не се страхувай зарад изгубения шанс музикат-гений да бъде роден от 7-ма бременост на сифилистичка. Геният ще намери начин да се роди и прояви.
Тези деца не са божи създания, а наше криво разбиране на живота и неговото обновяване. Плод на безразсъдство – обществено и лично. Чада на нашата безотговорност пред света в който живеем и собствените си дела в него.
И не Бог е жесток към някого, а ние сме жестоки, най-вече към другите и религиозно-обременени, понякога и към себе си.
Кажете къде Бог е създал уродливо същество? Най-„грозните” риби, например, са напъно функциониращи същества. Уродливостта идва от нашата намеса в делата божи.
Обвиняваме по-малко виновните и затваряме очи пред Истината за позора, който сме навлекли на сами себе си с противочовешката си деятелност, в разрез с Божественото, от което издънка уж сме.
Но спокойно, щем не щем, растнем за да прсъздадем себе си в Човеци!


България на българите-европейци!
Виделина Вам!
29 Февруари 2008 07:57
Познавам 6 случая нв такива деца на българи .
Майките си ги отглеждат с такава любов и търпение.
За децата не е здравословно да живеят в центъра на населено място.
За децата не е здравословно да се събират на едно място, а да се задължат родителите да си ги гледат.
Или децата трябва да бъдат оградени с мрежи на тясно място или хората около тях трябва да издигнат решетки около домовете си.
Като се стигнало до тук личната отговорност да се прехвърли на обществото , то трябва да вземе разумното решение да осигури здравословна среда . Тя е всред природата на широко място , да не се чувстват децата като в затвор.
Представете си за миг да си оставиш входната врата и да намериш вечно гладен чавек в кухнята си да изнася храната ти заедно с тенжерата.
Да поставиш решетки на прозорците си защото не можеш да си отвориш прозореца, да изкочи изневиделица и да ти омаже гърба с блажна боя и т.н.
29 Февруари 2008 08:06
Само между другото - кое е поза, и кое - позиция?
29 Февруари 2008 08:08
Тия хора биха могли да бъдат наречени идиоти , ако бяхме православна държава , тоест , църквата не бе отделена от държавата и от нея зависеше нещо , за възпитанието и морала на българите .
Тия хора биха могли да бъдат наречени идиоти , ако живеехме при социализма , където човек за човека бе приятел , другар , брат или поне братовчед(роднина)
Но след 18 години мутрокрация , тия хора не могат да бъдат наречени така , те са си нормален продукт на това общество . Общество , което държавата е за*бала и оставила само на себе си и на мутрите .
Как може да се промени съзнанието на тези хора ? Чрез възпитание и образование ! И примери за подражание !
Като хората се възпитават в търпимаст и толерантност към вече родените недъгави деца и нетърпимост към техните родители , създали ги безотговорно и още по-безотговорно ги захвърлили на издръжка на държавата , което ще рече на всички нас !
Като децата от малки се възпитават да знаят , че има и такива деца и трябва да се отнасят към тях не с присмех , подигравка и гавра , а със състрадание и човечност ! Децата само с физически недъзи могат и трябва да учат с останалите нормални деца !
Като след 9-10 клас се въведе задължително извънкласно обучение по 120 часа на учениците в Бърза помощ , в домове за престарели , в домове за деца с умствена изостаналост , в помощ на слепи ( изучаване на Браиловото писмо , обучаване на кучета -водачи) , в помощ на глухонеми ( изучаване на азбуката на жестовете ) и тнт.
Като се привлекат възрастните за участие в различни обществени организаци в помощ на болни и инвалиди !
Къде са българските майка Тереза , Брад Пит и Анжелика Джоли ? Кой да даде пример за подражание ?
Направете гореизброеното , пък да видим ще има ли идиоти и толкова ли ще са много !
29 Февруари 2008 08:15
Не е наша работа да съдим, а работа на Бог. И аз не бих осъдила тези хора, които не искат подобен дом да е в центъра на мястото, където живеят. Един такъв абстрактен хуманизъм, видите ли. Имам двама колеги, които имат такива деца и си ги гледат. И тук изникват много въпроси към държавата-мащеха. Създаде се някаква институция "социален асистент", която е твърде тромава и не особено ефективна. Не съм сигурна дали съм права, но близките и родителите май нямат право да бъдат социални асистенти на такива деца. Тоест, защо държавата не поощрява финансово тези родители, наказани от Бог, да се грижат както трябва за децата си. Друг е въпросът, че за някои много тежки случаи очевидно е нужна помощ във специализирани институции, каквито има в цял свят. Ми, проучете световната практика, господа управляващи, пък отделете малко от 3-те милиарда бюджетен излишък за тези институции. А иначе, ще продължава да има СМС-милосърдие и шумни кампании, нечисто примесени с реклама и мирис на пари. А проблемът не се решава....
29 Февруари 2008 08:31
Хммммммммммм.
Защо почвам да долавям между редовете тук-там един странен намек - че може би най-доброто ще е да оставим тия деца на родителите и да им дадем повече пари?
Сигурно греша. Надявам се да греша.
Защото ако излезе вярно, някои ще почнат да ги произвежда изкуствено.
29 Февруари 2008 08:42
На мен пък ми мирише на надпревара - колко варварщини могат да се изпишат на квадратен сантиметър форумна площ?
29 Февруари 2008 08:43
За родителите , които се грижат за децата си , да. За родителите, които са си намерили такава работа - да разнасят поща , диплянки , водят децата със себе си , социализират ги , грижат се за образованието им. Да им се помага .
За другите - не.
29 Февруари 2008 08:57
Ааааа , не си разбрал намека правилно , Сократе !
Като са направили дефектно дете - да си го гледат ! Като не могат - да го дадат в спец заведение , но да плащат за издръжката му ! Никакви "повечко" пари за издръжката от държавата ! Може безплатна инвалидна количка , медикаменти , но пари на ръка - нанай !
И след първото дефектно да се подложат на медицински преглед годни ли са да създават читаво поколение . Ако да - да продължават с опитите си , ако не - сами да се ограничат , при забременяване да направят аборт или сами да се подложат на стерилизация( на Запад това го правят) . Могат да си осиновят здраво и хубаво дете , вместо да ги даваме за осиновяване на чужденци , никой не ги е спрял !
Когато осиновяването стане масово явление и го правят не само бездетни но и семейства с деца , ще отпадне и просташкото отношение към тях - копелета, храненичета и пр. определения .
29 Февруари 2008 08:58
Този път приветствам Спахийски.
, , Не знам как да нарека тези, на които е хрумнала уродливата идея за подобна подписка. Идиоти?”
Проблема за СОЦИАЛНАТА идиотия и БИОЛОГИЧНАТА идиотия днес е повече от актуален, може би е най актуален , защото в Блатото отношенията между хората са радикално идиотизирани.
Обществото произвежда идиоти , много по големи идиоти и идиоти в много големи мащаби , в сравнение с тези умствено увредени деца.
Не е нужно да привеждам доказателства.Прочетете за ампутираните уши , отрязаните пръсти , счупените крака-дописката за , , побоя” в ж.к. Дружба..
Идиотизъм нямащ равен на себе си.
Прочетете за горелият влак и изгорелите като факли в него.
Вижте манталитета в затворените феодални зони от които е съставена България и крепостите на кокошкарите.
Зловеща картина , която става още по зловеща като четеш и виждаш как тези явления са съпътствани с едно огромно изпортване на духа и интелекта.
Резонно явление наблюдаваме г-н Спахийски.За мен отговора кои идиоти са по големи идиоти-социалните или биологичните , това е пределно ясен въпрос с пределно ясен отговор.Никаква случайност няма в това как тази идиотия се центрира около едно капуте, защото и социалната идиотия е преди всичко капутарска. , такива животинска страсти ги унищожават днес българите и България.
Естествено е че не съм съгласен , социалните идиоти да се отъждествяват с народа , но на Спахийски никой няма да разреши да пише кои са социалните идиоти , ако приемем че е добронамерен в писането.

29 Февруари 2008 09:00
мор хепи, чудя се като минал откъм добрите, красивите и справедливите защо тъй люто и грозно кълнеш
29 Февруари 2008 09:00
България никога няма да стане нормална държава.
29 Февруари 2008 09:03
Българска класика. Децата от могилино винаги ги е имало. Трябваше да дойде ББС да ги покаже, за ги забележим и да решим, че ще ги спасяваме, а телевизиите да си правят пиар с безумни шоа. И да се възмутим ква е тая държава. Идиоти като тия от Русе има в цялата държава и винаги е имало, но чак сега медиите ги забелязаха и почнаха да вопият кви морални изроди има у нас. Евала на тия 420 човека, че се обозначиха и показаха, за да можем всички ние да фиксираме злото, да му дадем образ и подобие и да отприщим едно здравословно плюене. И така сами да смятаме себе си за по-морални и по-добри
29 Февруари 2008 09:14
определения като "ощетени от природата", "наказани от Бога", "нещастни и НЕДЪГАВИ деца" /чуха се току що по една от най-гледаните тв програми/не могат да бъдат оправдани дори с емоциите - това особено важи за журналистите - точно това е едно от нещата което слага печата на различието. за г-н фотон с мааалко по-малко религиозен патос
29 Февруари 2008 09:20
Оракълче , никога не казвай "никога" ! Може да не стане , но е длъжна да се опита ! Това , че се е чул гласа на 420 , а не се е чул на останалите 3400 , означава , че демокрацията ни е калпава - не народа !
Когато почне да се чува гласът на народа , а не на шепа кресльовци(нямам предвид обаче тия 420 ! ) , можем да говорим за демокрация ! Аз все още вярвам , че ще дойде това време !
29 Февруари 2008 09:32
Да, има възможност за превенция на генетичните аномалии, ако се въведе задължително изследване на плода в ранна бременност. То и сега съществува, само че здравната каса не го заплаща, а някои бременни по желание си правят това изследване, срещу заплащане. Само че в задачата се пита, дали ако изследването стане задължително и платено от касата, някой би направил задължителен аборта на генетично увреден плод?! Очевидно е, че едно цивилизовано общество не може да направи аборта задължителен, но може да предостави избор на една бъдеща майка, дали да отгледа дете с увреждане, или да прекъсне бременността. Колкото до вече родените деца с увреждания, то е очевидно, че те са част от обществото ни и ако имаме претенциите за човеколюбие и толерантност към различните, то ние трябва да ги приемем сред нас! И да обясним на децата си, че тези "другите" са като нас, само, че много по-нещастни от нас! И как би се почувствал някой от тези 420 човека, подписали се срещу различните, ако не дай боже, на някой от тях самите, или на техните здрави деца, се случи тежка катастрофа, която да ги постави в другия "отбор"!?
29 Февруари 2008 09:36
Този някакъв г-н Фотон , които си позволява да пише извратени формули виждам , че като всеки простак получава просташки подкрени.
Юродството в християнската религия изобщо не се тълкува по начина на този извратен , , демократино” и демонично вярващ в Бога капутар.
Спарта е точно обратният пример , на това до какви извращения и падения води производството на спартанци.
Това на практика е много голям проблем.Изхрачва се някакъв простак и простащината зацикля .Това е явен признак до къде води социалната идиотия.
Ако простащината , долнопробният интелект не се посочват с пръст , социалната идиотия ще цъфти и процъфтява.
29 Февруари 2008 09:37
По-щастлив човеко,
Значи ние всички сме изроди?
И не щеш да ни виждаш?
Бягай да се подпишеш заедно с онези 420!
(Може и с СМС)

Редактирано от - Сократ-май на 29/2/2008 г/ 09:42:19

29 Февруари 2008 09:38
Минавам от тук, Бай Иван, paragraph39-
29 Февруари 2008 09:49
Наред с нормално потребното му обяснение и решаване , казусът "Могилино-Средна кула" ще се окаже и лош образец на медийно преекспониране и опасно манипулиране на общия ни живот... Има нещо отчайващо и страшно в разбирането ни за демократично общуване ... Мисля , че то иде от "юруш-системата" в усилията да го познаем и систематизираме ... Преди всичко , политически усилия ...
29 Февруари 2008 09:56
Спахийски ясно и категорично е изразил онова, което вероятно е мнението на всеки нормален човек в България, гледащ потресено акцията на онези примитиви. Но е пропуснал нещичко, което ми се струва твърде важно.
Истината е, че огромното мнозинство от този "народ" би направило абсолютно същото в такава ситуация. А от това следват елементарни изводи, които могат да дадат обяснение защо в България общество и държава няма, а има територия - разграден двор, в който вилнее всевъзможен бандитизъм, а най-популярният политик е неспособен да измете една улица в града, който управлява.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД