:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 607
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Псевдосензация

САЩ чистят имиджа на службите си с мръсни бомби

"Предотвратеният атентат" с радиологично взривно устройство показва стремеж към оправдаване на колосалните средствата за борба с тероризма
Снимка: Ройтерс
Американските власти предотвратиха атентат с радиологична бомба - тази напомпана до пръсване новина завчера бе пусната като мълния от световните агенции. Постепенно кълбото взе да се разплита и стана ясно, че всъщност бомба няма. Нито пък конкретна мишена за нападение с такава бомба в САЩ...

Всъщност, вестта за "предотвратения" атентат с мръсна бомба можеше да бъде съобщена не чак толкова драматично още на 8 май, когато в Чикаго е бил задържан вероятният член на Ал Кайда Абдула ал Муджахир, известен и като Хосе Падиля.

"Арестувахме го в началния стадий на подготовка", похвали се първият заместник-министър на отбраната Пол Улфовиц на специална пресконференция. Задържаният разработвал ядрено оръжие и се обучавал да взривява от разстояние, докато бил в Пакистан, а след завръщането си в САЩ бил инструктиран да шпионира за Ал Кайда...

Какво се крие зад раздуханата история около задържания "атентатор", освен желание за самоизтъкване? Най-вероятно стремеж да се представи в лъскава опаковка общо взето кухото съдържание на антитерористичната война, стартирала след атентатите от 11 септември м.г.

След като изровиха Афганистан, но не успяха да хванат ни Осама бен Ладен, ни молла Омар, американците се върнаха у дома, за да дирят врага с Коран в пазвата. Втората фаза, в която навлезе войната на американците срещу Ал Кайда, като че ли напоследък загуби своята тежест. За нея се говори по-малко, тъй като по принцип би трябвало да върви тихо и дискретно.

Ето обаче, че сега американците надминаха самите себе си в умението да



превръщат обикновените новини в сензация



Сигурно има защо - за борбата с тероризма бяха заделени колосални средства, които все пак трябва да се оправдаят...

Полека-лека обаче зарядът на пуснатата завчера мълния взе да се изпразва и като че ли е на път кълбото напълно да се спихне.

От цялата шумотевица поне се разбра що е това мръсна бомба. Радиологичната, или т.нар. мръсна бомба е обикновено взривно устройство, към което са добавени радиоактивни вещества. Освен че нанася пораженията, типични за конвенционалната бомба, тя причинява и силно радиоактивно замърсяване. Пораженията не са както при ядрената бомба, но мръсната може да предизвика паника. Разрушителната сила на този вид бомба с конвенционален заряд не е голяма, но при взрива на голяма площ се разпространяват токсични радиоактивни отпадъци. Според изследване на Центъра за стратегически и международни изследвания експлозия на 1800-килограмова мръсна бомба в автобус, паркиран на централния вашингтонски площад Мел, би замърсила с радиоактивни материали зона с обхват само няколко пресечки наоколо. Но достъпът на хора до тази зона, където се намират сградите на Белия дом и Конгреса, ще трябва да бъде забранен за месеци наред.

Хосе Падиля още



не бил стигнал до етапа на набелязана конкретна цел,



усукват го американците. Той обаче познавал като на длан Вашингтон, където са съсредоточени структурите на федералната власт... Колко ли още други знаят къде се намират Белият дом и Конгресът... Кой ще е следващият?

Според министъра на правосъдието Джон Ашкрофт, който драматично изстреля сензацията по телевизионен мост с Вашингтон от Москва завчера, задържаният е терорист от Ал Кайда. Информацията за плановете му да взриви мръсната бомба в САЩ идва от "многобройни независими източници".

Не е съвсем ясно защо Абдула ал Муджахир е лежал в американски затвор в началото на 90-те години, но многобройните независими източници стигнали до разобличаващият факт, че след това пътувал до Афганистан и Пакистан. Какво друго може да прави там, освен да се свърже с представители на терористичната мрежа Ал Кайда?! И това е достатъчно, за да бъде третиран като



"противников войник", въпреки че е американски гражданин



Възможно е Абдула ал Муджахир наистина да е такъв, какъвто го представят американците. Начинът, по който го правят обаче, не е съвсем убедителен.

Възможно е също така не всички доказателства за неговата подривна дейност да се вадят на яве, поради съображения за сигурност...

Сензацията обаче идва в момент, когато американците се мъчат да извадят на бял свят някакъв грандиозен успех в борбата си срещу тероризма. Как иначе да бъде оправдано новото министерство на вътрешната сигурност, за чието създаване съобщи президентът Джордж Буш на 6 юни? То ще обединява агенции като Сикрет сървис и Митническата служба на САЩ, имиграционните служби и други ведомства, отговарящи за вътрешната сигурност на страната и ще има щат от близо 170 000 служители. А общият бюджет на новото ведомство ще бъде от 37,4 милиарда долара. Това е най-мащабната правителствена промяна в САЩ за последните 50 години и тя трябва да бъде добре мотивирана.

Обявявайки намерението си да създаде



новото министерство по сигурността,



в речта си от Синята стая в Белия дом Джордж Буш заяви: "Въз основа на всичко, което видях, не вярвам, че е било възможно да бъде предотвратен кошмарът от 11 септември. Даже и сега знаем, че хиляди обучени убийци заговорничат да ни нападнат. Това ужасяващо знание ни налага да действаме различно".

И службите, призвани да бдят за сигурността на държавата, започнаха да действат различно... За да докажат своята незаменимост. Както и необходимостта от новото ведомство, което очаква благословията на Сената, за да започне да действа от 1 януари догодина.

Появата на "необходимия грешник" би помогнала на САЩ да оправдаят и разширяването на списъка на държавите, чиито граждани ще бъдат подложени на мерките, предприети от Министерството на правосъдието. Защото събирането на снимки и отпечатъците от пръстите на гости от т.нар. рискови държави предизвиква реакции не само в мюсюлманските среди. Засега тези унизителни мерки се прилага спрямо гражданите Ирак, Иран, Либия и Судан. Предвижда се обаче списъкът да се разшири с Куба, Северна Корея, Сирия, Йемен, както и Пакистан и Саудитска Арабия. Последните две държави бяха най-важните съюзници на САЩ в антитерористичната кампания срещу Ал Кайда и талибаните в Афганистан - как да се обясни на Исламабад и Рияд това неудобство...

Ето, сега се оказва, че задържаният



"вероятен" член на Ал Кайда



Абдула ал Муджахир е ходил в Пакистан.

Със същото подозрение може да се гледа и на всеки друг, който идва и от друга страна. Особено ако е лежал в затвора, а и името му звучи "вероятно подозрително"...

Целта на САЩ не са терористите, а мюсюлманите и арабите, заяви наскоро пред в. "Гардиън" Ибрахим Хупър от Комитета за американско-ислямски отношения. Ако на всеки, който идва в Америка, се вземат отпечатъци от пръстите - добре, но ако тези мерки се прилагат само към хора от определен етнос, религия, или национална принадлежност - това е откровена дискриминация, смята той.

Съединените щати са в пълното си право да водят своята борба с тероризма, която се превърна в международна - миналогодишните атентати показаха, че опасността е напълно реална. Допустимо е средствата, с които тази война се води, да не са съвсем чисти. Но едва ли използването на мръсни бомби за козметични средства е най-добрият начин да се изчисти позавехналия имидж на американските служби за сигурност.

Войната срещу тероризма навлезе в такъв етап, че за нея няма да може да се шуми така, както беше при раздаването на "Безкрайна справедливост" в Афганистан. Сега съществува вероятност тя наистина да стане безкрайна - до изтребването на всички врагове. Което, разбира се, е невъзможно. Възможно е обаче това да подейства като червен цвят на бик и вместо да се предотвратят терористичните акции, да се предизвика нова вълна от атентати.
 
Пътниците на международното летище в Чикаго минават през щателна проверка преди да се качат в самолета. Мерките за сигурност навсякъде по света бяха засилени след атентатите от 11 септември м.г. в САЩ.
938
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД