:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,283,184
Активни 130
Страници 34,879
За един ден 1,302,066

Трудовите договори ще се регистрират и в ГИТ

Нова институция ще обедини всички инспектори по труда от министерствата
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Безкомпромисни мерки срещу неизрядните работодатели обеща вчера министър Емилия Масларова.
"Работодателите ще бъдат задължени да регистрират трудовите договори на служителите си освен в НАП и в инспекцията по труда", съобщи социалният министър Емилия Масларова пред бТВ. По думите й така ще може във всеки момент да се следят некоректните шефове, които наемат хора без договори.

"Ще бъдем безкомпромисни", закани се Масларова и заяви, че санкциите за неизрядните работодатели ще бъдат драстично увеличени, в това число ще бъдат затваряни и предприятия. "Не може някой да си позволява едно да ни представя на документи, а съвършено друго да се получава в трудовите колективи", коментира тя.

В момента работодателите са длъжни да регистрират договорите на служителите си в НАП, преди те да започнат реално да работят. Шефът на Главната инспекция по труда Гълъб Донев обясни, че целта на втората регистрация е да има по-ефективен контрол върху работодателите, които невинаги при проверки представят трудовите договори на служителите си. "В момента, като влезем в едно предприятие, не знаем колко от работниците са на трудов договор и колко работят без такъв документ", каза Донев. По думите му, макар и сега да получават информация за това от НАП, регистрацията на договорите в инспекцията ще улесни работата й, освен това ще засили контрола и неговата ефективност. "237 души са хванати без трудови договори от началото на годината досега", посочи той.

Работодателите обаче посрещнаха идеята на нож. "Защо ще се прави повторна регистрация и ще се натоварват коректните работодатели, вместо просто да се увеличат проверките", попита зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян. По думите му няма нужда от въвеждането на нови административни задължения, защото и без това сегашната регламентация на регистрацията на трудовите договори е достатъчно строга. От БСК настояват срокът за регистрация на договорите да бъде удължен от три дни на месец, за да се облекчат фирмите от малките населени места, които в момента тичат до областните градове, където има клонове на НАП. "За какво ни е втора регистрация, необходимо е просто НАП и инспекцията по труда да си обменят по-пълноценно информация", коментира и Иван Бойков от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според Гълъб Донев обаче работодателите няма да бъдат натоварени по никакъв начин допълнително, тъй като регистрацията ще става по служебен път. По какъв механизъм ще става това обаче още не е ясно.РЕФОРМА

Пак по бТВ социалният министър обяви, че ще бъде създадена нова структура, която да обедини всички инспектори с контролни функции по труда от различните министерства в държавата. Според Масларова 440-те инспектори, с които разполага агенцията, са символично малко на фона на 200-те хиляди регистрирани фирми у нас, затова капацитетът на ГИТ трябва да бъде увеличен. "В много министерства са разпръснати инспектиращи звена, които проверяват условията на труда - запрашеност, медицинските експертизи и др. Всичко това трябва да стане една институция с много повече правомощия", каза министърът.
21
6897
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
26 Април 2008 00:31
Г-жа Масларова каза: Така, и така се извършват промени. Мисля, че е много удобно време без някой да се усети да създам още една структура с персонал от около 1500 човека за да дръпна власт в моето министерство, и на фона на ниските бюджетни заплати хората да могат да крънкат пари от ГАДНИТЕ ЧАСТНЦИ, които ОТНОВО ще се редят на опашки понеже аз не признавам електронния подпис! ХАУ
26 Април 2008 01:23
На тъпите чавки това им ражда мозъка. Ами нека направят 400 000 чиновници, които да проверяват 200те хиляди фирми. Даже им предлагам всеки работодател да отглежда двама проверяващи в своята фирма. А тези издържани от нас и сега чанти от НАП и Инспекцията по труда кога ще почнат да си обменят информация online и кога ще забравят дискетите и DOS-овските програми. За другарката Масларова информационните технологии са само някакъв светещ дисплей в някоя канцелария на който се вижда Solitaire. Наглостта им няма граници, но ако въведат и тази простотия вече ще имат наистина общонационално неподчинение
26 Април 2008 07:08
Дулитъл, !
Това наистина е поредния ииотизъм на др. Масларова и на правителството. И не ми се връзва с декларираните нмерения за намаляване на бюрокрацията...

В това няма и грам логика, защото в момента НАП дава възмойност за регистриране на трудовите договори в Интернет. Като предостав после информацията на ГИТ, на НОИ и на всяка друга заинтересована агенция.
Др. Масларова не може да проумее едно - ефективен контрол се осъществява не като накара хората и бизнеса да се редят на една опашка повече, а като се използва ЕФЕКТИВНО събираната инфорамция. Но къде толкова мисъл у нея...
26 Април 2008 09:17
ТЕЯ НЯМА ЛИ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ы ЧЕ ВСЯКА БЕЗМИСЛЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОЗНАЧАВА РАЗХОДИ НА ФИРМАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!! НАПРАВИХА ПРОСОТТИЯТА С БОЛНИЧНИТЕ СЕГА ЩЕ ИЗБУХНАТ И С РЕГИСТРАЦИЯ НА ТРУДОВ ДОГОВОР НА СТО МЕСТА !!!!!!!!!!! ДА ГИ РЕГИСТИРАРАМЕ И НА НЕЙНИЯ ЛЕКСИКОН А? ЗА ДА СИ ИМА СПОМЕНИ !!!!! НЕКА СЕДНЕ И СМЕТНЕ КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТРИГИСТРАЦИЯТА И ВСИЧКИТЕ ДРУГИ МАЛОУМНИ ДОКУМЕНТИ НА ЕДНА СЕРВИТЬОРКА ДЕТО НЕЗНАЕ ИСКА ЛИ ИЛИ НЕ ДА РАБОТИ И СЕ МЕСТИ КАТО ПЧЕЛИЧКА ОТ ЦВЕТ НА ЦВЯТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЯСНА СЪМ !! ПОДИГРАВТ СЕ С ХОРАТА
26 Април 2008 09:24
Да регистрацията ще става по служебен път и после по не срлужебен път ще доказваме грешките им !!!!!!!!!!! Щото и сега фирмите се водят с войно повче персонал щото софтуера им нищо не вдява от егн та а от кодове !!!!!!!!!!
26 Април 2008 09:31
По думите му, макар и сега да получават информация за това от НАП, регистрацията на договорите в инспекцията ще улесни работата й, освен това ще засили контрола и неговата ефективност.


Това е, което цепи мрака. Те не са се загрижили какви неприятности ще създадат на онези, които създават БВП, а как да си улеснят живота.

Господа другари маслари, така не се създава ефективност на труда и висок БВП.

Ефективност на труда се създава с ефективни информационни технологии, качествено обслужване на бизнеса, и конкурентна среда. За съжаление, тук няма нито едно от трите, което се и вижда по смешния БВП.
26 Април 2008 11:13
Това е поредното потвърждение, че в Българската администрация цари пълен ХАОС. Какво пречи, веднъж подадената информация в НАП, автоматично да се препрати от НАП в ГИТ?!!
Аман от Нагли чиновнически хватки.
Наскоро ми се случи следната ситуация: За извършване на Административна услуга, съпругата ми трябваше да извади документ, че е омъжена за мен. Свидетелството за граждански брак, можело да не е актуално. Скръцнах със зъби, но си затраях. Изпаднах, обаче в пълен "ШАШ", когато за същата услуга, поискаха и от мен да предоставя документ, че съм женен за съпругата си. Нищо, че на издаденият на нейно име, фигурирах с трите си имена и ЕГН.
Мила родна картинка, а?!!
26 Април 2008 12:40
За да се подобри спазването на Кодекса на Труда са нужни няколко прости, но силно ефективни мерки.
1.Всеки работодател да полага изпит за познаване на КТ
2.Въвеждане на почасово/дневно/ заплащане
3.Получаване на заплатата до 5-то число на следващият месец
4.Създаване на трудови съдилища, според изискванията на ЕС
5.Тотална подмяна на служителите на Инспекция по Труда, поради корумпираност
6.Глобите да се завишат поне 5 пъти, налагани във връзка с КТ
27 Април 2008 13:04
Кога най-сетне господа другарите ще се сетят че ние работодателите осигуряваме
работни места.че ние плащаме за всичко.и работим много повече от въпросните работници.които в повечето случаи са безмерно безотговорни и мързеливи.
И по този повод господата които вкарват нови разпоредби би трябвало да ни улесняват а не да се отнасят с нас като с престъпници
Според всеобщото мнение на управляващите ние работодателите
трябва да обслужваме безумно растящата бюрокрация а не обратно.Моля Ви господа и госпожо Масларова използвайте ума си за да не създавате допълнителен хаос.
27 Април 2008 13:14
Между другото одвен че това е повод да се глобяват със солени суми
гадните частници .че са пропуснали това нововъведение не виждам друг умисъл
27 Април 2008 21:27
Да считам , че това е вярната структурна реформа в МТСП , а именно увеличаване значимостта на структурите на Инспекцията по труда.От 1990 до 2005 година работих във системата на Агенцията по заетостта.До 1989г ведущо звено беше Инспекцията по труда, към която имаше служба -за заетост.За 18 години службите по заетостта прерастнаха в самостоятелни структури-агенция, регионални служби общински служби , а Инспекцията по труда се изпразни от съдържание и почти не функционираше.МНОГО ПРАВИЛНА РЕФОРМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ЗНАЧИМОСТТА НА ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА.
28 Април 2008 00:34
Lord
докато несе вдигнат заплатите в бюджетната сфера корупцията няма да се изкорени, всички други приказки са алабала и пръст в очите на слепите

прецени сам в едната ръка имаш съвеста си и 350 лева заплата в другата написан акт за нарушение за 10 000 лева и твоите проблеми

сам кажи коя ръка тежи повече
29 Април 2008 12:30
Чудят се какво още да измислят, та и малкото работещи собственици-идиоти да се откажат и да напуснат страната.
29 Април 2008 14:26
Защо се бунтувате бе?
Жената иска да ви увеличи производителността на труда, пък вие...
Тайната й мисъл е, да ви писне да се занимавате с работници, и да купите машини... Машините не се регистрират, не получават заплати, не се оплакват в инспекцията по труда, ...
Човек трябва да е по-широко скроен...
29 Април 2008 23:32
Предлагам да се ргистрират във всяко министерство за още по-голям контрол. По този начин и тази деблогъза кокошка може да стане излишна - при толкоз контрол.
30 Април 2008 10:13
Мале, каква простотия!
30 Април 2008 21:00
choky
[Новак][5]
27.4.2008 г. 13:04:58........." че ние работодателите осигуряваме
работни места.че ние плащаме за всичко.и работим много повече от въпросните работници.които в повечето случаи са безмерно безотговорни и мързеливи".


ха ха ха ха- по голяма глупост скоро не бях чел.Браво choky ти си пич, евала


А за "мързеливите и безотговорни работници" замислял ли си се защо са такива ? Да не би да е защото не им плащаш като хората ? Аман от измислени келеши /работодатели/ по тия ширини
01 Май 2008 14:25
Аман и от работници, които искат да вземат много пари, без да си дават зор. После отиват в чужбина и за малко повече пари се спукват от работа. Защо - защото не могат да приемат, че някой българин е може да им бъде шеф - веднага му намират кусур и почват да търсят на работата лекото и на хляба мекото.
01 Май 2008 18:50

popangelov , прав си но не съвсем.Аз лично не познавам работник, който да взема много пари и да не си дава зор.Повечето пари и даването на зор си вървят ръка за ръка.А я сега ти кажи, как стимулирате вие работниците си, че да имат интерес да бачкат ?Като си доволен от някой какво правиш за да го задържиш ? Нищо нали.Аз колко такива "работодатели" смених няма да ти обяснявам. Виж, при сегашния ми шеф, нещата стоят доста по различно.Не само че съм доволен от това което вземам, ами и няколко пъти в Италия на специализация ме праща човека/ама вижда , че имам мерак и се справям/.Как да не работя после за благото и просперитета на фирмата ??
06 Май 2008 14:24
Няма спор, простотия до шия! Но дали някой ще си направи труда да прочете това което коментираме?! Въобще не правя на въпрос да му обърне внимание!
19 Май 2008 11:38
Това е поредното безумие на правителството. Защо е тази двойна регистрация на трудовите договори. Достатъчно сме затруднени и сега с висенето по опашки пред НАП. Защо трябва още един път да се виси на опашка и пред ОИТ. НАП поне ни улесниха с електронен подпис, а ОИТ какво ще направят един господ знае. Вместо пак да си увеличават броя на служителите да платят на един екип от компютърни специалсти, които да направят едни свестен програмен продукт и НАП и ОИТ ежедневно да си обменят информация какви трудови договори има регистрирани и във всяка фирма колко са регистрираните до този момент. УПРАВЛЯВАЩИ, ако изобщо някой чете този форум- спрете се с тази бюрокрация. Спрете да натоварвате свестните данъкоплатци и изрядните работодатели. Тези, които искате да хванете пак ще се измъкнат, а ще страдаме ние които имаме персонал около 10 човека. Защото малките фирми ако ги глобите 1000 лева за един нерегистриран договор фирмата ще фалира, а големите хиени бълха ги ухапала- пак няма да регистрират трудови договори. Измислете друг начин да ги хванете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД