:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,556,879
Активни 72
Страници 1,167
За един ден 1,302,066

Защо държавата редовно влиза в ролята на идиот?!

Вие бихте ли заменили няколко декара край морето за панелки в страната? Не? Ами затова не сте нито министър, нито кмет
Емил Спахийски
Има една сцена във филма "Господин за един ден", в която главният герой Пурко, леко изнервен от жена си, отива до кръчмата, за да пийне юзче вино, което заменя срещу яйце. Преди да му поднесе бутилчицата, кръчмарят проверява дали размяната ще е равностойна. Проверката става чрез специално мерило за яйца. Чисто и просто. Няма пари, няма касови апарати, но някак търсенето и предлагането е равностойно. Търговия за бедни хора.

Днес държавата според всички проучвания и отчети просперира и натуралното стопанство би следвало да е минало. И то е минало, но само за обикновените хора. На държавно ниво то процъфтява. При това по начин, който е повече криминален, отколкото търговски. Защо?

Нека да направим един блиц тест. Вие сте собственик на имот в центъра на гр. Русе. Имотът е бивш конак - историческа сграда, която е порутена, но теренът под нея е златен. Бихте ли я заменили за малък апартамент в краен квартал?

Друг въпрос: Бихте ли заменили 2000 дка собствени гори край морето за дузина имоти, пръснати във вътрешността на страната? Бихте ли трампили апартамент на софийския "Патриарх Евтимий" за панелка в "Обеля"? А бихте ли харизали 45 дка до Балчик срещу две съборетини в София? Ако някой дори с половин уста каже "да", със сигурност роднините му бързо биха го въдворили в лудница. Нещата са пределно ясни, когато става дума за частни интереси. Защо обаче държавата редовно и доброволно влиза в ролята на идиот? Повечето от споменатите по-горе примери са реални сделки. При всички тях държавата е крещящо ощетена, но никой - нито депутатите, нито министрите, нито прокуратурата, не взема мерки, за да бъде порочната практика прекратена.

Нямам спомен и не е от кой знае какво значение кога точно е поставено началото на тази практика. Вероятно някъде веднага след демократичните промени, когатовремената са били трудни, а някои другари - хитриНо както казва народната поговорка - не е нужно да изпиеш морето, за да разбереш, че водата е солена. В България повече от 15 години пием солена вода и още не можем да проумеем нещо много просто и ясно: замените на имоти не са донесли нищо хубаво на държавата.

Какво губим? Това е малко безсмислен въпрос, ако отговорим просто: пари. Да, пари обществото със сигурност губи, но губи и много възможности, губи и природа. Живеем в пазарно общество. Ние много, много отдавна вече не сме на нивото на Пурко и няма нужда да сменяме вино за яйца. Продажбата и управлението на държавни имоти, независимо в кой отрасъл, в кое министерство са, трябва да се извършват по пазарни механизми. Би трябвало да е адски просто: Армията има нужда от ново въоръжение и жилища за войниците и офицерите. Няма пари, но има имоти. Обявява публични търгове за всичко ненужно и започва наддаване по ясни критерии. Парите от продадените земи и сгради се разпределят по пера. Същото може да се случва във всяко едно ведомство.

Толкова е просто, че чак ми е глупаво да го пиша. Но както знаем - се случва нещо съвсем друго. Апетитните имоти се заменят с неатрактивни жилища по места, където е ясно, че ще се съкращават поделения (за армията говорим). После тия жилища се подаряват на общината, която ги разменя за нещо друго. Едно милиардно източване на национално богатство.

Съществува и друга легенда - че се прави размяна, за да може да се избере инвеститорът, който пък от своя страна ще развива общественополезна дейност. Да, но и това вече е отигран номер. Обикновено хубавите намерения бързо се променят с множество анекси към договорите, преустройство, фалити. И един ден се събуждаме с жилищен комплекс "Черно море", който съединява Резово с Дуранкулак, и бизнессгради в паркове и градини.Защо не спира идиотията?Това го знае всяко хлапе. Всяка партия, когато е в опозиция, протестира, развява лозунги, че ще приключи веднъж завинаги с тази практика, като дойде на власт. И хората сигурно искрено си вярват. Но вярата им се изпарява яко дим, щом стъпят в парламента или в сградите близнаци на "Дондуков".

БСП навремето бе най-яростният критик на модела "Софиянски", но днес бившите сини титани изглеждат като слепи котенца в сравнение с размаха на коалиционното правителство. Разбира се, както всеки управник и те си имат оправдание - инвестиции, развитие... и прочее локуми.

Ето и друг вероятен бъдещ премиер на страната - Бойко Борисов, днес се възмущава, "че правителството е разрешило заменки на гори със земи по Черноморското крайбрежие, които ощетяват страната за милиони левове". Генералът освен опозиционер днес е и кмет на София, която е люлката на заменките и "светъл" пример за всички общини. Може и да съм пропуснал нещо от политиката на ГЕРБ, но не съм чул заменките в София да са спрели. Напротив - вървят си ударно. Не е ли редно Бойко Борисов първо да реши този проблем в града, който управлява, па после да отправи критичен взор нависоко?! Докога хората, които е назначил в общината, ще правят скандални предложения за строеж на масивни сгради в емблематични градинки?!

Нямам нищо против инвестициите, нямам нищо против голфа, нямам нищо против туризма, но имам много против начина, по който се завземат терени край морето или зелени площи. И не е луд тоя, дето яде зелника. Бизнесмените за това са бизнесмени, за да печелят. Но защо продължаваме да търпим чиновници и корумпирани политици да стават богати за сметка на обществото?! Това не е риторичен въпрос!
 Бихте ли заменили този имот за панелки?
32
7542
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
19 Май 2008 23:49
"Обявява публични търгове" и се явяват Сульо и Пульо и оскъпяват излишно държавния имот, а нашите другари подсмърчат наоколо...
20 Май 2008 02:16
В Карабунаково са панелките, simo, за това иде реч!
Така е когато КапитализЪма се строи след СоциализЪма! Не хленчете - и това може би е възможно, но не и в България.
Наблюдавам Китай да видим докъде ще я докарат. Засега се държат доста по-добре от другите бивши комунисти. Макар че заместителите им са повече от оригинала, което се надига да им изяде и на тях главата.
Но думата беше за нашего брата - ами нрави, к'во да се прави!


"- Какво е това?... - Блато, господин съдия..." из "Андрешко", Елин Пелин
20 Май 2008 05:18
Защото ние сме такива.
Или поне си кютим като такива.
А сред толкова идиоти няма един поне Мунчо.
20 Май 2008 06:26
Бих допълнила-не само редовно, но и за всичко! Творят се само абсурди, нямащи нищо общо с нормалния човешки разум.Примери-десетки.Глоба за паркиране на тротоар.Такова паркиране изключение ли е?Отдавна по тротоарите няма метър свободен.Наистина ли ще започне някой да глобява?!Защото само за ден в 5-6 големи града ще събере милиони.И изобщо може ли някой да посочи една област, в която няма ненормални, ирационални творения??
20 Май 2008 07:03
Държавата се държи като идиот, защото тези които я управляват не са идиоти и бързат да си оправят имотното положение, а ние, които ги търпим толкова време да го правят пред очите ни, сме идиоти.
20 Май 2008 07:12
Ние народа и нашта държава срещу ТЕ!...Частниците капиталисти експлоататори..
Класова ненавист от комунистическото минало.
A истината е че държавата е лош стопанин и разхищава.
Частни предпрития създават богатсвата, разрабтвата земята, основават предприятия, създават работни места, плащат данъци.
20 Май 2008 07:20
ей го FLипера
още не си е изпил хапчетата
20 Май 2008 07:47
Държавата не може да се държи като идиот-нещо не се вързва с граматиката! Може би автора е искал да напише:- Защо държавата се управлява от артисти?
20 Май 2008 08:17
Вярно е че държавата се държи като идиот. Проблемът е че държавата сме всички ние. И ако тези, които сме избрали да я управляват от наше име правят идиотщини, то идваме до истината, че проблемът на давещия се е в ръцете на самият давещ се.
Колкото и да се възмущаваме по тези крещящи примери на кражба от държавата, пак ще стигнем до решението на някой съд, че ... е невинен и подобно на Софиянски ще ни заяви че е единственият доказано некорумпиран чиновник. Ами така е. Решенията за кражбите са на колективен орган, а за такива отговорност не се носи. Елементарно и добре разписано законово. Ето защо кражбите ще спрат или когато се изчерпа предмета или когато се промени нормативната база.
Усмихнат и успешен ден на всички.
20 Май 2008 08:27
Частни предпрития създават богатсвата, разрабтвата земята, основават предприятия, създават работни места, плащат данъци
Тези частници да си купят земята на пазарни цени и да създават богадства.Мноо лесно така да ти дадът първият милион партийно, после да си постоянно на хранилка от нагласени държавни поръчки, че и земя на морето без пари да ти дават
А какво правят честните частници, мачкат ги с данъци, мачкат ги корумпирани чиновници и местна власт, мачкат ги същите тези партийни велможи.СЪД<СЪД>СЪД[/quote]
20 Май 2008 08:30
Държавата как да е, ама защо ние влизаме в ролята на идиоти, при това редовно. Някои от нас даже почти не излизат от тая роля...
20 Май 2008 08:54
А бе дами и господа, нали именно заради подобни неща властта е много сладка. В такива "сделки" рушвета под масата е много голям. После някои се чудят защо министри и зам.министри със заплати от по 2000 лв. карат коли за по 100 000 лв., строят палати за милиони левове, постоянно са в чужбина и т.н. Ами от такива "сделки" идруги подобни случаи. Ще ви кажа само, че няма задължително условие при такива случаи да се провежда търг. Имаше го това, но до преди около 7-8 години. Но тогава конкурсите се нагласяха, и пак не беше по-различно. Най-много при такова ощетяване на държавно ведомство да се стигне до дело срещу "виновния", защото нанесъл вреда/както в случаите Софиянски"/, но накрая пак го оправдават поради корумпираната съдебна система. Ама това дело става само "поръчково", и на политическа основа. Иначе по закон сега Прокуратурата трябва да се самосезира и да започне разследване. Да ама не. Вчера Главния прокурор призова да се дават сигнали за корупция.АМИ КАТО ГИ ДАВАМЕ ИЗВЪРШВАТЕ ЛИ ПРОВЕРКИ. НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ. Боже, отвратен съм от корупцията в държавата.
20 Май 2008 09:06
За всичко е виновна ПРОКУРАТУРАТА, при работеща такава едва ли някой би посмял да ..............Само , че там се слагат само "наши" хора за да продължи краденето
20 Май 2008 09:14
Евала Спахийски за статията , но нали се сещаш , че тук четящите отдавна го знаем това . По- добре вие журналистите започнете да питате така директно идиотите ( политиците ) управляващи идиотската държава и спрете сервилно - лакейските си репортери . Задавайте въпросите където трябва и искайте отговори .
20 Май 2008 09:29
"Защо държавата редовно влиза в ролята на идиот?!"
Отговори / Причини:
1. Държавата се управлява от идиоти
2. Държавата се състои от идиоти
Поарди горните 2 въпросът е по-скоро риторичен.
20 Май 2008 09:43
, , И не е луд тоя, дето яде зелника.”

Клишета?
Необходими клишета за да обяснят зелника-идиотията.?
, , Бизнесмените за това са бизнесмени, за да печелят. Но защо продължаваме да търпим чиновници и корумпирани политици да стават богати за сметка на обществото?! Това не е риторичен въпрос!”

Необходими клишета за да станат хората идиоти , а идиотите бизнесмени..

Нищо ново.
Мърша , мърша е този народ.
Има само една подробност.
Този народ , в тази държава , в тази държава идиот и завладяна от идиоти , просто е много мъдър.
Знае , че ако трябва да се разправя с идиоти , ще заприлича на идиот и просто вече не го е еня за нея-за държавата идиот и завладяна от идиотите.

20 Май 2008 10:23
По въпроса за идиотската държава и идиотите които я населяват един факт!
По течението на Сена, Лоара, Рейн или където се сетите - дори и в Чехия, Словения, Хърватско и Полша са запазени, реставрирани и поддържани от векове замъци и крепости.
А в България - дори в Търново църквата "Св.40 мъченици" е била срината. Царевец, Трапезица, Плиска и Преслав са разградени камък по камък от местното население, за да си прави обори, кокошкарници и стълбища. Забележете - не от завоевателите, а от местните! В това сме царе!
Само да не почне някой сега да ме оборва с исторически факти, че ни било виновно робството и такива работи. Европейските страни също имат доста бурна история - 30 годишна война, 100 годишна война, инквизиция, чума, мрачно средновековие и пр.
-------------------------------
"...В тази бедна, но славна държава се пести героично и се краде величаво!......."- цитат от романа "Бъди благословен и живей като другите" на Мирон Иванов.

Редактирано от - malechko на 20/5/2008 г/ 10:27:41

20 Май 2008 10:33
Спахийски, капитализмът не е създаден за да забогатява държавата , а нейния финансов и политически елит. Твърдението е 100% вярно за Б-я и ти го знаеш много добре за да пишеш такива статии. Въпросът е да подобрим като общество съпротивителните сили , което звучи съмнително в сегашните условия , но с подкрепа на ЕС може и да стане нещо , колкото и да не им се вярва на мнозина
20 Май 2008 11:03
malechko !

Точно така е, същите тези идиоти в по ново време продължават да крадат, а другите идиоти да си траят, защото очакват и те да застанат на тяхното място!Нищо не става от тоя селски кенеф наречен България, освен да бъде затрупан с лопати пръст.....
20 Май 2008 11:40
Това, което пиша е факт!
През 1973 бях на археологически разкопки в с. Кабиле - Ямболско. Разкопаваше се цял античен град от римско време. В регионалния исторически музей ми разказаха, че камъни от крепостната стена - дялани, споени с хоросан, са били намерени чак в Хаджидимитрово - на 21 км, Веселиново и Могила (пак на толкова!) Хората ги използвали за стъпала към мазетата още по време на турското робство!Как са ги влачили - не знам, но са успели да ги откраднат. Това ми напомня за онази случка от Войната, когато един руснак се върнал пеши от Берлин с една наковалня на гръб, за да си подковава конете в някакво съветско село.
Какво да коментираме за идиотите и идиотската държава повече!
20 Май 2008 12:07
Малечко , че сме изостанали вярно, но че разграбването на църкви не е национален спорт , както се прокрадва, също е вярно. Грабенето е на други места. Симеон ни каза , че чипа ни е за смяна , но се пообидихме тогава
20 Май 2008 12:07
PS: Впрочем класическото определение за идиот е човек, който не владее латински. (демек - необразован) Дали пък в това не се крие решението на проблема?
А медицинското определение за идиот е лека форма на олигофрения, за която априори се приема, че не пречи на съответния идиот да взема участие в стопанския и обществен живот.
Развитието на идиота е превръщането му в имбецил - (по- идиот, който изпълнява само просто команди от сорта "гласувай-не гласувай" и висшата форма на идиотия - дебил (който е много идиот , гледа тъпо, тече му лигата и мастурбира навсякъде). Може би пък това е развитието на идиотите по тези географски ширини?
20 Май 2008 12:24
Толи,
Готов съм да споря по въпроса за краденето много!
Убедено твърдя, че то е национален спорт по тези места.
Пак пример - в нашия вход някой идиот открадна дръжките на прозорците по стълбищата за един ден! При заключваща се врата! Десет етажа големи прозорци и един етаж малки. А въпросните дръжки са с по два винта, по шест дръжки на етаж - значи тоя идиот-съсед е развил 120 винта, за да гепи дръжките!
Та за какъв чип ми говориш!
Ние до такава степен се израждаме, че почваме да крадем дори от себе си, ей така - само за спорта! Или да не се минем, или да не сме капо - знам ли?
20 Май 2008 12:57
Краденето е типична наша черта , но от църкви не е типично. Чиповете искаше да си сменим Симеон
20 Май 2008 13:21
Краденето е типично човешко забавление.

Малечко, класацията ти е обърната наопаки бре, момче
20 Май 2008 13:25
Уважаеми Толи и другите, които говорите за кражбата като национален спорт "по тези места",

Надявам се тези твърдения се отнасят и до страни като Италия, където обяснението в Рим защо не се възстановява Колизеума е, че той си е в града. Камъните са откраднати и гражданите са ги използвали за да си построят собствени сгради.
Проблемът не е в манталитет или в някакъв "царски" чип...
20 Май 2008 14:09
Хайде, хайде авторът преувеличава.Държавата не се държи като идиот защото все пак нещо взема срещу своите имоти.Имайки предвид, че все пак взима около половината от истинската стойност на имотите си , можем да заключим, че се държи като полуидиот..
20 Май 2008 14:23
Скъпо става винцето, ама и яйцето не минава през халката и то се надува...Та така е със заменките...Който заменя пИчели, който не заменя не пИчели...Ха Ха.
20 Май 2008 15:25
Народът казва: С чужда пита - майчин помен.
Идиоти сме ние, защото търпим селските хитреци да си пълнят джобовете.
Има вече поне 50 000, които си плачат за въже и конфискация на награбеното.
20 Май 2008 16:18
"Има една сцена във филма "Господин за един ден", в която главният герой Пурко, леко изнервен от жена си, отива до кръчмата, за да пийне юзче вино, което заменя срещу яйце..."
А има една сцена от "Тримата мускетари", каято струва ми се е още по-подходяща като илюстрация за заменките:
Д'Артанян праща слугата си Планше до кръчмата за вино. Планше иска пари, но Д'Артанян му казва, че с пари всеки може. Планше отива в кръчмата и хваща една кана с вино, която стои на тезгяха. Поглежда в нея и казва на кръчмаря:
- А, ама това е червено вино. Моят господар не пие червено вино. Смени ми го за бяло.
Кръчмарят взема каната с червено вино и подава на Планше кана с бяло вино. Планше я взема и тръгва да си ходи.
- Хей, приятел, не си платил виното.
- Че нали го смених за червеното.
- Ама ти и червеното не си платил.
- Че как ще плащам вино, което не съм пил. Ти за какъв ме вземаш?
Планше си тръгва с виното, а кръчмарят замислено се почесва по темето и въпреки, че усеща, че са го прекарали, се мъчи да разбере точно как.
----------------
Извод: Така Софиянски се превърна в единствения юридически доказан и медийно оповестен честен и некорумпиран български политик.
20 Май 2008 17:59
Змей те не само червеното виното изпиха , ами и мезето и пак са се строили за европейското...Пфу-у-у.
27 Юни 2008 23:59
picefullshooter: Вярно е че държавата се държи като идиот. Проблемът е че държавата сме всички ние. И ако тези, които сме избрали да я управляват от наше име правят идиотщини, то идваме до истината, че проблемът на давещия се е в ръцете на самият давещ се.


Добре казано.
Спор няма, че държавата се държи идиотски, защото политиците, избрани и клели се да защитават интересите на народа имат присърце само собствените си интереси. Това го разбирам до някъде, природа човешка...
Лошото е, че в момента народа не осъзнава, че "проблемът на давещия се е в ръцете на самият давещ се". Или по-точно, че политиците не се давят, те си живеят много добре, а ние гълтаме вода носейки ги...

Светлина в тунела има - българските емигранти водени от Атанас Чобанов след няколко годишна борба извоюваха промяна на закона за здравните осигуровки т.е. доказаха, че е възможно държавата да служи на поданиците си, ако те са достатъчно настойчиви.

Г-н Д. Митев от http://www.mitev.eu е събрал учудващо голямо количество доказателства за корупция, открито обвинява правителството в клетвопрестъпничество и благодарение на интернет е пробил цензурата и е публикувал всичко това.

Докато има такива хора, и дискусии като в тази тема, каузата не е загубена.

Редактирано от - Cruseda на 28/6/2008 г/ 00:01:26

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД