:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 157
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ще покори ли Паси Ерусалим?

Външният ни министър може би има шансове да докара в България мирната близкоизточна конференция
Според източници, които не желаят да бъдат цитирани, България вече официално е предложила кандидатурата си за домакинство на мирна близкоизточна конференция и в момента министър Паси хвърля голяма част от усилията си да търси съгласие от Великите сили за това домакинство. Очаква се мирната конференция да е в края на юли.

Да умееш да играеш с Великите сили се смята за изкуство. Но това е и бизнес. Да си спомним вица, който външният ни министър разказа по време на заключителната среща на парламентарната асамблея на НАТО. Двама евреи се разхождали в Италия и единия питал другия: Христос не е ли бил евреин? Бил е. Ами Апостол Петър? Също. Тогава защо сме оставили този бизнес на италианците? - заключил човекът.

Перифразиран ала Паси, вицът би звучал така: Външният ни министър за разнообразие се вози в трабанта си из софийските улици и си мисли - не спаси ли България 50 хиляди евреи? Спаси ги. Не изучи ли без пари 50 хиляди палестинци? Изучи ги. Тогава защо да оставим този бизнес на италианците или турците?

Като допълнение дойде в понеделник признанието на заместник министър-председателят и външен министър на Израел Шимон Перес и на посланика на Израел Емануел Зисман, които в прав текст казаха, че според тях мирната конференция би могла да се проведе в България. Защо не?

Нобеловият лауреат за мир Перес уточни, че вече се е влюбил в България. По този повод той разказа свой виц: Вървели двама господа и единия от тях казал: тази жена е много хубава. Но как разбра, след като вървим след нея и не си видял лицето й? - попитал първият.



По лицата на хората, които я срещат, разбрах колко е хубава -



отговорил спътникът му. "Това е за нас България - страна, в която ние виждаме красотата. За нас тя има огромно значение и се надяваме, че ще получи всичко добро, което заслужава", допълни Перес.

Соломон Паси умее да изтръгва подобни комплименти и от арабските си колеги. Неговото близко приятелство със сина на либийския лидер Сейф ал-Ислам няма да е разбираемо извън усилията за намиране на трайно решение и мир в Близкия Изток. Либия и по-специално Сейф ал-Ислам и неговата фондация се занимават предимно с умиротворителни посреднически мисии. Най-голямата им мисия е уреждане на арабско-израелския конфликт. В скоро време предстои посещение у нас на либийския външен министър и на сина на либийския лидер Кадафи-младши.

Конфликт между арабите и евреите е най-старият в света, той датира от 6 хиляди години, обича да казва Паси.

Засилените совалки в кабинета на дипломат номер 1 през последните един-два месеца на арабски и еврейския посланици, на външните им министри и размяната по дипломатически път на различни инициативи и послания през София създава усещането, че пътят към Ерусалим засега е постлан с добри намерения. И с много усилия на тихия фронт.



Логиката на поредица от срещи и совалки на външния министър



говорят за активната му роля в тази посока. Преди няколко седмици във външно министерство се събраха в един час посланиците на Либия и Израел. Паси сновеше между тях, без да уточни официално дали е посредничел в някаква инициатива. Почти по същото време с дипломатическа мисия у нас беше братът на иранския шах аятолах Хаменей. Във Виена пък Паси разговаря с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса.

За българите може да е странно, че след среща между посланика на Либия Фарад Джибрил и Соломон Паси се оказва, че двамата почти не са говорили за процеса срещу българските медици, а върху по-общи теми. Това е така, защото проблемът с българските медици е част от глобалния проблем за намиране на изход в близкоизточния процес. Самата промяна в хода на делото срещу 6-имата българи дойде, след като се нормализираха българо-либийските и българо-арабските отношения на ниво правителства.

Паси няма да пропусне да се възползва и от предстоящото председателство на България на Съвета за сигурност на ООН през септември. Шимон Перес вече намекна, че дотогава очаква добри новини за ситуацията в Близкия изток. Паси от своя страна го покани на тържествената сесия на 11 септември, когато ще се чества годишнина от терористичните атаки в САЩ. Очаква се точно през септември Съветът за сигурност да гласува и резолюция по израелско-палестинския въпрос.

Подялбата на Ерусалим, която е ключов момент в древния спор, със сигурност е бизнес за Великите сили. Важното е, когато раздават баницата с късметите, България да се окаже на тяхната маса. Това е възможно, ако тя стане домакин на мирната конференция. Подобна роля ще превърне страната ни в играч в международната политика. А това си е голям бизнес - той привлича инвеститори и трупа не само имидж, но и пари.
854
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД