:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 432
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Дипломацията

Кой през XX век написа "Отнесени от вихъра"? Кой през XIX век написа "Франкенщайн"?

Маргарет Мичъл, Мери Шели, Шехерезада, ако щете - все жени.

Но женската проза си личи по това, че копчетата й се закопчават наляво. На жените не им върви политическата мемоаристика.

Така беше, докато се появи трилогията на Маргарет Тачър. Тя стана световен бестселър и настолна книга за политици. Излезе на български през 1995/96. Сега отлични преводачи работят над новата книга на М. Тачър STATECRAFT (изкуството на държавника).

Но какво означава това за копчетата? Ето какво: В STATECRAFT баронеса Тачър разказва в какво костюмче поръбено с какви кожички в какъв цвят се появила на площада на скованата от студ Прага. В мемоарите на Дьо Гол и Чърчил няма такива работи. Мъжете - поне тези с нормална сексуална ориентация - не им обръщат внимание. Докато Маги, макар и "желязна", е лейди.

От това новата й книга не губи. Напротив. В сравнение с мъжете М. Тачър е очарователно недипломатична. Не помня някога да е обяснявала какво е искала да каже. Колцина мъже могат да се похвалят с това?

Докато моите колеги преводачи се колебаят дали българското заглавие на STATECRAFT да е "изкуството на държавника", в Япония и Корея върви Мондиалът и след разговор със своя датски колега премиерът Тони Блеър плахо се пошегува:

- Говорихме за утрешния мач.

Когато на един предишен Мондиал германците победиха англичаните, Маргарет Тачър каза:

- Те се хвалят, че ни победиха в нашия национален спорт. Ние ги победихме два пъти в техния национален спорт.

Излишно бе да обяснява, че има предвид двете световни войни.



От "Шильонският затворник"...



Безпардонни са и преценките й за Дж. Б. Шо и Х. Дж. Уелс, Дж. К. Гълбрайт и Фр. Хаек, за Дьо Токвил, Фр. Фукуяма и С. Хънтингтън. Достъпно и забавно М. Тачър обяснява десноконсервативните стратегии за променящия се свят. Време беше някой да го направи, защото европейците започнаха да казват, че досадата е лява, глупостта - дясна (en litterature et en politique l'ennui se porte plutot a gauche et la betise a droite.

Политическите мемоари, писани от мъже, преливат от числа и дати, а М. Тачър, като гледала какво става в Източна Европа, си мислела за стиховете на Байрон - "Шильонският затворник". Ако вие и аз сме невинни жертви на българското или чуждото образование и не знаем кой е шильонският затворник, хайде да се сетим. Нали помним бабината спалня, пружинения креват с изрисувано синьо небе, пухкави облачета и заснежени върхове, които се оглеждат в езеро с лебеди пред непристъпен форт. Това е Женевското езеро с Шильонския замък на графове (след това херцози) от Савойската династия. Там те заточили Франсоа Бонивар; през 1536 гражданите на Берн въстанали и го освободили.

М. Тачър нарича Никсън, Форд и Картър "меки президенти". Те се държали контрапродуктивно към империята на злото. А Рони я победил. STATECRAFT е посветена на Роналд Рейгън.



...до "Отнесени от вихъра"



Той беше по-възрастен от предшествениците си в Белия дом и понеже има английски израз "стар като хълмовете", на една пресконференция погледна през прозореца, после сподели учудването си с журналистите:

- Я, откога са тук тези хълмове?

Друг път кръжащ вертолет заглушаваше думите му и той попита:

- А stinger, anyone? (Тогава ЦРУ въоръжаваше талибаните със портативни "стингъри", следващи топлинна следа.)

Но върхът беше "Отнесени от вихъра". На рекламния плакат за филма по знаменития роман Рет Бътлър носеше на ръце Скарлет О'Хара на фона на горящата Атланта. На английския фотомонтаж лицата на Скарлет и Рет бяха заменени с главите на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, а надписът гласеше:

"Тя ще го следва до края на света. Той ще го подготви."

Годината беше 1981, Чарлз се женеше за Даяна, англичаните пак бяха в умиление и възторзи, в прочутия магазин "Хародс" (вече наполовина в ръцете на арабина, чийто син после катастрофира в Париж заедно с Даяна) за 5 лири ти отпечатваха вестник като истинския "Сън" или "Гардиан", с твоето име в списъка на почетните гости в Бъкингам.

Сър Доналд (бивш британски посланик в София) не знаеше какъв бизнес въртят в "Хародс". Дъщеря му, която в пансиона била в една стая с Даяна, не знаеше какво да й подари за сватбата. Аз не знаех дали написаното под филмовия плакат ще се сбъдне. А Маргарет Тачър закриваше мините, приватизираше и знаеше какво е дипломацията. В STATECRAFT тя казва:

- Каквото и да разправят дипломатите, очаквай най-лошото.

И споменава сър Хенри Уотън*. Под линия естествено.

----

* Ректор на Итън. На конференция в Аугсбург през 1604 на хвърчащо листче, което после било намерено и предизвикало скандал, той написал:

- Дипломатът е честен човек, пратен в чужбина да лъже заради страната си.
2724
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД