:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Васил Василев: Ще сключваме свободни договори, ако не променят Кодекса на труда

Кой европеец ще търпи калпазанин, който по закон има право да закъснява 2 пъти месечно, пита председателят на Съюза на работодателите
Снимка: Борислав Николов
- Г-н Василев, пред Съвета за структурна реформа представихте исканията си за промени в трудовия кодекс. Смятате ли, че министри и депутати ще ви подкрепят, или ще претърпите фиаско като с кабинета "Костов"?

- Надявам се да стигнем до общо решение. Защото ако до 5-6 месеца не привлечем чужди инвеститори, положението ще стане безнадеждно. Българската икономика отчайващо се нуждае от инвестиции. А сегашният Кодекс на труда е най-голямата пречка да се привлекат нови капитали. Та кой инвеститор ще търпи безумни клаузи? Ще ви дам пример. Кодексът на труда дава възможност на всеки работник безнаказано да закъснява или да си тръгва по-рано от работа в рамките на 1 календарен месец по 2 пъти. И може да бъде уволнен само ако направи 3 закъснения за повече от час. Смятате ли, че някой европейски работодател ще търпи такъв калпазанин? Или пък ще се съгласи да плаща обезщетения за уволнения работник, ако съдът го възстанови на работа само защото кодексът го бил защитавал.

Тази практика се прилагаше в тираничните комунистически общества. Не може в условията на пазарна икономика някой да заповядва на мениджъра как да се договаря с работника. Пазарът на инвестициите е също такъв пазар, какъвто е пазарът на сиренето. Човек влага пари там, където има добри условия. Затова инвеститорите ще ни подминат. И ако Сърбия, Украйна или Румъния им предложат по-добри условия, ще отидат там. За нас ще остане да сърбаме попарата от глупостта на хора, които създадоха този кодекс и полагат усилия да го задържат.

- Кои са основните ви искания за промени в кодекса?

- Настояваме за свободно договаряне между работодател и работници в рамките на едно предприятие - и индивидуално, и колективно. Самите работодатели са по-заинтересовани от сключването на колективен трудов договор. С него работодателят поема своя ангажимент да осигурява работа и да заплаща за нея, а служителите обещават да произвеждат качествено, да не крадат, да не пилеят и т. н. Това са условия, които две свободни страни в трудовия процес сключват в съответствие със своите интереси.

В колективния трудов договор може да бъде указано и как да се заплаща извънредният труд. Примерно мениджърът е намерил външни пазари за продукцията си, но я продава при минимална печалба. Ако трябва да плаща извънредния труд двойно, както е по кодекса, той трябва да изнася на загуба. Така предприятието няма да може да завоюва пазари, ще бъде изместено от някоя китайска или украинска компания и от това ще загубим всички. Затова договорът трябва да бъде в рамките на самото предприятие. А не профсъюзите да се бъркат в регламентирането на тези взаимоотношения.

- Но ако бъдат нарушени правата на работниците, както става в някои нелегални шивашки предприятия сега?

- Ако има работодатели, които притискат работниците до стената, тогава тяхната вътрешна организация - това, което ние наричаме "работнически съвети", са в правото си да се обърнат към адвокат или към синдикатите. Но само в случай, че работодателят е нарушил колективния трудов договор.

Илюзия от Марксово време е "слабата и силната страна на трудовия процес". Както работникът по силата на сегашните договорености има право да напусне работа с едномесечно предизвестие, същите права нека да има и работодателят. Не може едната страна да има по-големи права и когато намери по-добра работа, веднага да напусне, а мениджърът, когато намери по-квалифициран работник, да не се освободи от мързеливия.

- Продължавате ли да настоявате работодателите да не плащат първите 3 дни от болничните на служителите си?

- Откъде накъде държавата ще ни задължава да го правим? Или пък да ни натрапва задължението да даваме отпуск при обучение на работниците. Ръководителят може да го прави, но ако самият той реши. И това пак трябва да бъде включено в свободното договаряне с работника. Ако има равнопоставеност между страните, тогава способните ще бъдат стимулирани да повишават квалификацията и да се развиват на работното си място.

Иначе свръхзащитата на работника на практика се обръща срещу него. Затова е тази огромна безработица. Никой работодател няма да наеме работник, ако не предвиди възможността да се освободи от него, когато пазарът или условията го принудят.

- Какво ви обеща вицепремиерът Лидия Шулева, когато представихте исканията си?

- Правителството ще изработи своето становище и ние го очакваме. Ако не реагират, трябва да очакват неприятности, и то не от нас. Самата икономическа конюнктура ще се влоши. Предложенията ни се подкрепят от всички бизнесорганизации. Те не противоречат и на европейските директиви, всичко е законно.

- Какво ще стане, ако въпреки всичко промените не бъдат приети?

- Ако нашите искания не влязат в ход преди края на лятната ваканция на парламента, ние ще започнем да сключваме трудови договори не на основата на Кодекса на труда, а на основата на свободното договаряне. Работник и мениджър имат всички права в свободна демократична държава да договарят взаимоотношенията между себе си на такава условия, на които са съгласни и двете страни.

- Как законово ще оправдаете това свободно договаряне?

- Това е върховно право на всеки човек, а също е и елемент от универсалната декларация за правата на човека. Всеки може да разполага със себе си по начин, по който намери за добре. Стига да не уврежда правата и интересите на друг. Над тази свободна воля не стои нито кодекс, нито конституция, нито президент, нито някой друг. Това означава, че споразуменията ще бъдат сключвани между работници и мениджъри по начин, по който те намерят за добре. Единственото задължение ще бъде той да бъде законен договор и по него да се плащат осигуровки. Докато не се измени системата на договаряне.

Ще ви обясня какво имам предвид. Аз имам нужда от човек, който да работи 6 дни в седмицата по 10 часа на ден с годишен отпуск от 5 дни. И съм готов месечно да му плащам 3000 лв. Всеки би се съгласил на тези условия, но кодексът забранява. Ние искаме това да стане законно. За да не бягат младите хора зад граница, където пак работят много, но за тази работа получават и много пари.

Ще обмислим в каква юридическа форма да облечем това предложение и съм убеден, че ще бъде приложено. Дано кабинетът приеме нашите разумни предложения за Кодекса на труда.

- Защо настоявате да отпадне тристранният съвет между правителство, синдикати и работодатели?

- Този кодекс е много удобен, защото дава възможност на държавата да доминира тристранката. Тя е абсолютно аморфен организъм. Настояваме да се премахне и да се създаде след време, но не в тази уродлива форма, а като съвет между равноправни партньори. Както е навсякъде по света.
955
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД