:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 414
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

България вече е готова за затворнически екшъни

С промени в Закона за изпълнение на наказанията бе допуснато използването на оръжие, палки, белезници, специални части и дори на бойни приложни техники в затворите. Депутати спориха за ролята на порнографията в местата за лишаване от свобода, допуснаха проверка на кореспонденцията на обвиняеми и подсъдими
Снимка: Васил Миланов
Спомняте ли си 18 август 2001 г.? Тогава около 7 часа сутринта 24-ма рецидивисти пробиха дупка в покрива на софийския затвор и останаха върху него повече от 7 часа, за да протестират срещу нечовешките според тях условия в заведението. Бунтът бе прекратен, след като все още "пресният" правосъден министър Антон Станков отиде в затвора и проведе преговори със стачкуващите затворници. Последваха масови наказания и уволнения в затворническата администрация.

Такива "безболезнени" бунтове може би вече няма да се случват в българските затвори. Защото само преди дни депутатите гласуваха големи промени в Закона за изпълнение на наказанията, които предполагат да гледаме затворнически екшъни по подобие на тези в САЩ, Турция, Бразилия и др.

И в България вече затворническите бунтове



могат да се потушават с участието на барети,



помощни средства, оръжие, бойни техники. За първи път в закона бе записано, че за възстановяване на реда в местата за лишаване от свобода може да се иска и получава съдействие от специализирани сили на МВР срещу затворници, които "буйстват, тероризират останалите или оказват физическа съпротива на длъжностни лица". Искането за използването на тези части се прави от правосъдния министър до неговия вътрешен колега, който го разрешава. Под специализирани сили се имат предвид баретите, чието подразделение носи и името специализиран отряд за борба с тероризма.

За първи път в закона ясно и недвусмислено бе написано и че при изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от местата за лишаване от свобода могат да употребяват физическа сила, оръжие, шлемове, щитове, бронирани жилетки и всичко други средства за индувидуална защита, които са на въоръжение в МВР.

Определени бяха и случаите, в които може да се използва насилие - при явно неподчинение на заповед, при физическа съпротива, нападение или посегателство върху живота на друго лице, както и при предотвратяване на бягство при задържане или конвоиране.

За първи път в български закон се записва, че под употреба на физическа сила се има предвид и използването на бойно-приложни техники, тоест



каратето и всички негови разновидности



Такъв текст няма дори в нормативните документи на МВР.

Помощни средства пък могат да бъдат употребени за освобождаване на заложници или пък на завзети сгради, помещения, съоръжения или транспортни средства, както и при пресичане на групово нападение и барикадиране. Те могат да бъдат използвани и за предотвратяване на буйство, при конвоиране или задържане на лишени от свобода, както и при тежко психическо разстройство.

Под помощни средства законът има предвид белезници, усмирителни пояси, гумени и електрошокови палки, сълзотворни и парализиращи вещества, халосни патрони, гумени, пластмасови и шокови куршуми. Сред тях са и специалните свето- и звукоустройства с отвличащо въздействие, устройства с отвличащо въздействие, устройства за отваряне на помещения, служебни кучета и водомети.

В промените изрично е посочено, че физическа сила и помощни средства срещу бременни жени, стари хора или срещу лица с видими физически недостатъци могат да бъдат употребени само в случаи на внезапно нападение, задържане, освобождаване на заложници и завзети територии, групови неподчинения и когато са изчерпани всички други средства.

Офицерите и сержантите пък



могат да стрелят с оръжие и истински патрони, когато



това е необходимо, за да пресекат бягство, да защитят от нападение, което застрашава живот или здраве, за освобождаване на заложник и за отблъскване на групово или въоръжено нападение. Изрично е посочено, че срещу бременни и лишени от свобода непълнолетни може да се стреля само при въоръжено нападение.

Даването на възможност за употреба на оръжие за пресичане на бягство влиза в сериозен конфликт с евростандартите. В тях е отбелязано, че това може да стане само ако е застрашен живот или здраве на човек. Сега на практика законът позволява на всеки надзирател да застреля невъоръжен затворник, който прави опит за бягство. Този текст безспорно може да ни докара дела в Страсбург.

В промените е записано, че помощните средства и оръжието могат да се използват само след изрично предупреждение. Служителите от затвора са длъжни след това да окажат помощ на ранените и пострадалите. След употребата на физическа сила, помощни средства или оръжие пък е задължително да се съставя писмен доклад.



Истински и всъщност единствени дебати в парламента



предизвика забраната за разпространение на материали с порнографско съдържание в затворите. Депутатът от НДСВ Недялко Калъчев предложи тази забрана да отпадне, защото порнографските материали в местата за лишаване от свобода щели да намалят случаите на хомосексуализъм. Народният представител бе контриран от зам. правосъдния министър Марио Димитров, който му припомни, че с предлагани в момента промени в Наказателния кодекс разпространението на порнографски материали ще се наказва като престъпление. Димитров обаче така и не коментира публичните слухове за истински хомосексуални драми в затворите. Така или иначе затворниците няма да имат право вече да четат материали с порнографско съдържание. Не е ясно и как точно ще се таксуват порнопрограмите, които се разпространяват по кабелните телевизии. А публична тайна е, че има затвори, в които лишените от свобода разполагат с телевизори и такива програми.

Затворниците нямат право и на групови протести, митинги и на неразрешени събрания, както и на безконтролно придвижване във и извън района на местата за лишаване от свобода.

Затова пък те вече имат разписано в закона право да получават и четат вестници, списания и книги. Те могат да слушат предавания на радио и да гледат телевизия по ред, определен от началника на съответния затвор.

Интересно е да се отбележи, че в закона сега бе записано



правото на затворниците да изучават чужди езици,



както и да създават и публикуват свои авторски произведения. Освен това депутатите записаха изрично и възможността лишените от свобода да се срещат с журналисти след разрешение на началника на затвора. Затворниците пък могат да бъдат фотографирани, филмирани или записвани само с тяхно разрешение.

За първи път в закона бе вкарана детайлна уредба на правата и задълженията на обвиняемите и подсъдимите, които по реда на НПК са задържани в местата за лишаване от свобода или в следствените арести. Досега това бе уредено в наредба на правосъдното министерство от 1999 г., част от която беше отменена от Върховния административен съд през 2000 г. като незаконосъобразна и противоречаща на конституцията. Тогава върховните съдии премахнаха възможността за проверка на кореспонденцията на обвиняемите и подсъдимите.

Сега същата тази отменена разпоредба е записана вече в Закона за изпълнение на наказанията. В алинея 3 на чл. 132 "г" е записано, че "кореспонденцията на обвиняемите и подсъдимите подлежи на проверка от администрацията". Едва ли е трудно да се сети човек, че ако това бъде атакувано пред конституционния съд, то би било паднало сравнително лесно.

Нещо повече. Със закона е дадена възможност писмата от или до обвиняемите и подсъдимите, които съдържат сведения във връзка с делото или с друго престъпление, да се изпращат на съответния следовател, прокурор или съд. Тук единствената забрана е това да се прави за кореспонденцията с адвоката.





Обвиняемите и подсъдимите получават и много права



Те ще имат право на свиждания, хранителни пратки, пратки с дрехи и други разрешени вещи за лично ползване, кореспонденция, престои на открито и суми за лични нужди. Обвиняемите и подсъдимите ще могат да ползват и лично облекло и обувки, а не затворнически такива. Те имат правото да получават и четат вестници, списания, книги, да слушат радио и да гледат телевизия. Освен това съдия-докладчик, прокурор или друго длъжностно лице могат да им разрешават допълнителни свиждания и хранителни пратки. Те имат право да се срещат при определен ред с международни експерти, с представители на правозащитни, религиозни и други организации и общности, както и с хора от медиите. Интересно е да се отбележи, че на подсъдимите и обвиняемите е дадена възможност да се срещат със "служители от оперативно-издирвателните служби". Изрично и безусловно право на контакт с тях е дадено на прокурорите, следователите, съдиите, вещите лица и защитниците по даденото дело.

Подсъдимите и обвиняемите имат изричното право на среща със своя адвокат незабавно след задържането им. Веднага след това обаче следва безумният текст, че тези срещи "се провеждат в рамките на работното време". Ами ако е задържан в 12 часа през нощта, какво тогава означава "незабавно".

По време на тези срещи те могат да предават или да получават само писмени материали и инструкции във връзка с делото. Съдържанието им не подлежи на проверка. Разговорите със защитника не могат да бъдат подслушвани или записвани, но срещите им могат да бъдат наблюдавани. Присъствието на служител на затвора пък се допуска само по искане на адвоката.

С промените се регламентират условията и редът за прилагане на мярката за неотклонение "задържане под стража". Лицата с такава мярка ще се настаняват в следствения арест в района, в който се води досъдебното производство или се разглежда делото. Никое лице не може да бъде настанено в следствения арест без писмено разпореждане за неговото задържане. Всеки новопостъпил ще се подлага веднага на обиск и медицински преглед. Личните карти и другите лични документи на задържаните ще се изземват и ще се съхраняват от завеждащия ареста. Всеки задържан ще има право да уведоми писмено близките си за постъпването си в следствения арест или затвора. Ако не желае, трябва да подпише специална декларация.

Промените в закона постановяват още и че за всеки новопостъпил лишен от свобода ще се изготвя индивидуална програма за въздействие. Тя ще се основава на оценка на личностните особености, склонността към агресия и автоагресия, алкохолна или наркоманна зависимост, сексуални отклонения. При изготвянето на програмата ще се има предвид и становище на лекаря на затвора или поправителния дом за физическото или психическото здраве и работоспособност, както и преценка за необходимостта от включване в общообразователно или професионално техническо обучение.
 
Членове на парламентарна комисия по жалбите и петициите на гражданите посетиха Централния софийски затвор в началото на т. г. и се запознаха с мъките на задържаните.
1285
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД