:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пръски отвъд океана

Математиката на Солженицин

Христофор Караджов
Александър Солженицин, мир на праха му. Най-тиражният руски вестник "Комсомольская правда" написа на първата си страница "Пророкът умря в родината си". В. "Ню Йорк Таймс" излезе с обширен материал по въпроса, както сториха и всички основни световни медии.

Руските вестници наблегнаха на противоречивите чувства, които Солженицин оставя у сънародниците си. За едни той е най-великият руски писател на XX век. Други го обвиняват в това, че е разбил СССР, защото толкова рязко е смъкнал маската от лицето на Сталиновия режим. Трябвало по-внимателно. Трети не харесват неговия избуял руски национализъм и дълбоката му религиозност след завръщането в родината през 1994 г. Западните медии, които четох, без изключение отбелязват факта, че Солженицин е отказал държавни награди от Горбачов и Елцин, но е приел такава от Путин.Парадокси в живота на всеки велик писател има много,затова е най-добре да се изчете всичко написано от Солженицин, дори и противоречивите му последни творби като "Как да изградим Русия" (която е утопичен вик на дълбоко разочарован от сънародниците си човек) и "Двеста години заедно" (за често нелесното съжителство между православни и евреи в Русия).

За мен Солженицин от последните си години е пример за това колко безпомощен е в крайна сметка дори такъв талант на словото и безспорно принципен човек, когато стане въпрос за решения, свързани с реалната политика и устройството на държавата.

В "Как да изградим Русия", например, той напада бланкетно съвременните демокрации заради техните шумни предизборни кампании, които изграждат фалшив имидж на кандидатите, многобройните партии, които дърпат чергата във всички посоки, и дори всеобщото избирателно право, което според него пренебрегва факта, че хората имат различни способности и интереси. В противовес на тези дефекти Солженицин предлага развитието на т.нар. малка демокрация, т.е. силно местно самоуправление (което, впрочем, може да се види добре на практика в държави като САЩ и Германия), с което съм съвършено съгласен. Но основният му апел е за възстановяването на християнските ценности сред населението като най-добро лекарство срещу политическия егоизъм, корупция на елита и апатия на населението. Християнската духовна основа според Солженицин е единствената, която може да изгради индивидуално чувство за отговорност като противовес на модите, кампаниите, "груповата пошлост" и всички подобни тенденции, които съществуват в съвременните постиндустриални общества и които характеризират политическата действителност в Русия.

Виж, там вече не съм съгласен, и не само защото съм твърдо за разделение между държавата и религията. Просто не мога да приема тезата, че вярата в божественото е единственият възможен източник на морално поведение.

Убеждението, черелигията е основата на моралавирее прекрасно в САЩ, защото там ще те погледнат накриво, ако се декларираш като безверник (но пък за щастие за това не е прието да се пита). По-добре е да обожествяваш дървета и животни, отколкото да нямаш никаква религия. Затова Барак Обама положи толкова усилия да убеждава избирателите, че не е мюсюлманин, както го наклепаха някои консервативни радиостанции през пролетта. Всъщност истински страх в кампанията му предизвика едно друго твърдение - че той е атеист като майка си, която запознала сина си с всички основни световни религии, но само като интересна част от човешката културна история, а не като жива вяра.

Разбирам и уважавам религиозността на Солженицин. Неговата биография е твърде необикновена и вероятно това му е давало основание да се чувства в някакъв смисъл месия. Той е минал през война, лагери, рак, изгнание, завръщане, превъзнасяне и охулване, като при това е съумявал да твори непрекъснато - само един от тези компоненти е достатъчен да препълни всеки живот. Религиозността обаче води до абсолютизиране на понятия като добро и зло, а аз имам принципно подозрение към абсолютните категории, освен когато става въпрос за тези в математиката, на която те придават определено изящество.

Сигурно знаете, че Солженицин по едно време е бил учител по математика, която пък е прекрасно лекарство срещу затлъстяването на мозъка. Както ми каза наскоро един журналист от руското бизнес списание "Компания", "Винаги съм можел да пиша добре, но математиката трябваше да я науча с много пот". Той обясняваше колко се озорил, докато състави елементарното и красиво уравнение, с което се решава една от задачите на последната общоруска матура по математика. Цяла четвърт от абитуриентите са се препънали по пътя към правилния отговор и се съмнявам също, че са много по-добри като писатели. Също така съм сигурен, че на българските изпити успеваемостта в решаването на подобни задачи не е по-висока. (В САЩ няма матури, но голите задници по алгебра и геометрия обикновено лъсват на тестовете "Ес Ей Ти", с които се влиза в университета.)

Факт е, че обикновено онези, които изкарват шестици на изпитите по математика, имат достатъчно пъргави мозъци, за да бъдат добри в почти всяка интелектуална област. Някои даже са твърде нахакани и това ги вкарва в беля. Тази седмица руските власти обявиха за федерално издирване млад програмист, работещ в мястото на моето детство, подмосковния гр. Дубна (затова и забелязах новината). Вината на този дързък талант била, че през пролетта вкарал умишлено грешка в софтуеърния код на държавната комуникационна система, с което провалил планиран телевизионен мост между тогавашния президент Путин и областни управители.

Ако го намерят, програмистът-дисидент може да излежи две години в затвора. Или вероятно ще работи някъде по секретен проект от общосъюзно значение.Мозъците ги уважават и използват при всички режимиНо да се върнем към проблемната задачка. Ето условието в оригинал: Магазин продава видеокамера за 4000 рубли. Заради слабо търсене, всеки месец магазинът намалява цената на този модел с еднакъв процент. След два месеца камерата вече струва 2250 рубли. Колко процента е било месечното намаление?

Пишете ми с отговора. Ако знаете какво правите, ще се справите максимум за минута и нещо. Ако задачата ви затруднява, ами напънете се!

Сигурен съм, че Солженицин би я решил наум. Затова миналата есен Путин му донесе държавната награда лично у дома.

__________________________________________________________

Авторът приема читателски мнения на ckaradjo@csulb.edu
93
4807
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
93
 Видими 
06 Август 2008 23:41
Авторът май не е стоплил най-същественото.
Ако Солженицин не беше вярващ християнин, той не би бил това, което днес знаем за него!


06 Август 2008 23:45
ВСЯКО престъпление се ражда от вярата, че човек може да го извърши САМ И НЕЗАБЕЛЯЗАН.
Единствено вярата в Бог осуетява това.
Бедата е, че човек върши престъпления на млади години.
А истината за Бог проумява на стари.
06 Август 2008 23:49
[/b]Сократ-май, Aбсолютно точно!
07 Август 2008 00:14
А вярващите никога ли не са вършили престъпления? 30-годишната (религиозна) война - половината чехи и една трета от немците избити? 11 септември?

Комунизма, въпреки атеизма си, също много прилича на религия: църквата = партията, бог отец = природата, историята; пророците = Маркс и Енгелс, Христос = Ленин, страшния съд = революцията, живот вечен = комунизма (Б. Ръсел). Комунистическите герои не са ли копие на християнските мъченици. Ленинизма не е ли първородно отроче на руското православие.
07 Август 2008 00:14
И тази тема се е оказала непосилна за автора. Това смятал, онова не приемал, в трето бил убеден - обаче никакви аргументи не привежда. Това е позволено само на месиите, които провъзвестяват словото Божие, неподлежащо на доказване или оспорване. Журналистите все пак трябва да бъдат по-смирени и да се опитват да си аргументират тезите. Пък ако не могат - да си избират теми, за които имат що-годе прилична подготовка.
07 Август 2008 00:43
И Солженицин беше прав на 25%.
Някои и на толкова не са.
Лично.

----------------------------------------- ------

Ако изборите можеха да променят нещо - отдавна да са ги забранили
07 Август 2008 00:57
Когато става въпрос за вяра никакви аргументи не се от значение. Затова и няма аргументи в статията. Вярваш ли - не ти се налага да разсъждаваш и да преценяваш аргументи. А много често не си и в състояние..
07 Август 2008 01:04
Aрхаична и анахронистична личност.Няма си понятие от света в който живееме.
В сериозната западна общественност интереса към писанията му е нулев.
Екцентричност и абсурдност!
Стриктно за Русия и стриктно за комуняги!
07 Август 2008 01:13
Чичо Фичо, тази тема /комунизъм=религия/не я ли дъвкахме в началото на 90те години? Е, ако не си бил в Бг, тогава нямаше интернет и няма как да знаеш, че е основно предъвкана и изплюта. А ти правиш ли разлика между религия и вяра? Още по изтъркан аргумент от твоя е този за рицарите, които с Бог на уста са покорявали "неверниците".
07 Август 2008 01:13
Старите българи са се придържали към моралните принципи, а единствения учител и пътеводител е била Православната им вяра(за западните ексцесии не говорим, това е един друг напълно непознат на нашите дядовци и баби свят).
За мен няма съмнение-в момента в който ни отучиха от християнските ценности и приехме с отворени обятия западните антихристи започнахме да се превръщаме в духовен Франкенщайн-чудовище което в нищо не вярва.
07 Август 2008 01:16
.
07 Август 2008 01:16
Религиозното мнение е, че светът е създаден.
Научното - че се е образувал сам.
За дома, в който живея.
Научното мнение е, че някой го е построил.
Ако почна да ви твърдя, че се е образувал сам, ще ме сметнете за луд.
Спайдър,
В ДНЕШНО ВРЕМЕ когато вярващ срещне невярващ, почва да приказва.
Когато невярващ срещне вярващ - вади тоягата.

Редактирано от - Сократ-май на 07/8/2008 г/ 01:23:39

07 Август 2008 01:24
.
07 Август 2008 01:26
.
07 Август 2008 01:27
Моралните устои са до голяма степен плод на влиянието на културната среда, образоваине и пропаганда. Колко е лесно да застреляш бременна жена или дете с оправданието, че са замисляли терористичен акт. Моралните принципи са променящи се във времето и обществата понятия. Светото писание е устойчиво, непроменливо. Променя се само тълкуванието му от този или онзи в различните епохи, но не и самият източник, който казва: "Не убивай!" Чудя се как съвремениците ни не са тръгнали да фалшифицират Библията още.

Редактирано от - probuzhdane на 07/8/2008 г/ 01:31:59

07 Август 2008 01:28
Спайдър,
що се палиш?
Аз дискутирам.
Или ще ми напомниш за инквизицията?
07 Август 2008 01:32
За избягване на излишни изостряния: не съм вярващ. Едва напоследък започвам да се насочвам към Бога. И се радвам, че съм в добра компания - по същия път са вървели и Нютон, и Айнщайн, и още мнозина велики учени.
Повтарям: не разбирам защо религията се посреща с такава злоба от невярващите В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ОБЩЕСТВА.
И много ви моля, не ми давайте за пример нито средновековието, нито исляма. Кажете какво толкова ви озлобява - ВАС И ТУК.
07 Август 2008 01:36
.
07 Август 2008 01:39
Хей, ама ти май връщаш нещата много назад.
Още преди появата на идеята за свободната воля.
Чувал ли си за нея?
07 Август 2008 01:42
И ето - без малко да се поддам.
Добре бе, човек, не си вярвай!
Защо искаш да спорим, па и да си разменяме сарказми?
Казах ти вече - и аз още не вярвам, само съм тръгнал натам.
И никому не забранявам да не вярва.
Както е казал поетът - кой ви бърка? (а аз добавям: и къде ви бърка?)
Отстъпвам ти победата.
07 Август 2008 01:42
Задачата е лесна, но сегашните ученици сигурно ще видят зор (причините са ясни, затова пък западняците ще спечелят някоя друга олимпиада по математика и най-важното ще решат комплекса си на малоценност към източно-европейските ученици).Сега вече сме по-тъпе от тях-тази задача я решиха супер!
Намалението е ясно е, че е 25%.
Уравнението 4000(1-x/100)(1-x/100)=2250
07 Август 2008 01:44
Сократ-май, в цивилизованите общества не се посреща със злоба, до колкото ми е известно. Просто, невярващите са приели удобната позиция, че вярата е опиум за масите и ги държи кротки и смирени, така че са я приели като необходимо зло, или по-скоро необходимо умствено замагление за другите. Религиозната доктрина върши добра работа на политиците и за това има тяхната гласна или негласна подкрепа в обществения живот, път и традициите няма как така да ги забраниш в общества, които твърдят, че са демократични. Може би забелязваш как властта прокарва идеята да се наложи някаква форма на религия и тук. Надяват се това да им създава повече удобства, отколкото главоболия.
07 Август 2008 01:46
Пробуждане,
В това отношение съм малко неортодоксален.
Предпочитам Христос който прогонва търговците. Подозирам, че не им е било лесно - все пак са си имали работа с човек дърводелец.
07 Август 2008 01:55
Boatswain Spyder, зарежи епикурейството, има по-ефектни лафове: Ако Бог е всемогъщ, може ли да създаде толкова голям хляб, че да не може да го изяде. Ако може - защо не може да го изяде - значи не е всемогъщ. Ако не може да създаде такъв хляб, всемогъщ ли е? ... и простотии от този ред
07 Август 2008 01:57
Сократ-май, този път не те разбрах.
07 Август 2008 01:57
Пробуждане,
За този силогизъм има елегантен отговор.
Може да създаде.
После може да стане по-могъщ и да го изяде.
После да създаде още по-голям.
И да стане по-могъщ...
И така до безкрай.
Ама било силогизъм! - Ами на силогизма със силогизъм.
А за по-предното - не смятам, че християнството автоматично означава овчедушие. Щом Христос си е позволил да тегли един як бой на търговците в храма (виж как е показано в знаменитата рок-опера), то кои сме ние, та да не следваме неговия пример.

Редактирано от - Сократ-май на 07/8/2008 г/ 01:59:30

07 Август 2008 01:58
07 Август 2008 01:59
Чудех се и си траех, дали ще се намери някой от наследниците на КГБ, да се извини за опита да убият Солженицин в московски супермаркет. Опита е излязъл неуспешен, но е бил изпратен в болница.Някакъв идиот (действал по заповед естествено) го е намазал в навалицата с отрова, но явно че е имал дни да живее. След това е изгонен на запад. Същата отрова е предлагана в първия вариант за убийството на Георги Марков (искали са да намажат дръжката на колата му, но след това са се отказали)
Колкото до вярата и безверието ще ви предложа един прост лакмус - сравнете вярващите с невярващите, които са с реален принос в човешката история във всички области. В сто процента от случаите хората с принос са вярващи.
НО!
Казвам го не да съдя, а да ви кажа, че живеем в заковано предопределено пространство и всеки се проявява в зависимост от собствената си еволюция. Хаосът и несправедливостта са привидни, всъщност всичко е изчислено до пикосекунда. Но ако не беше илюзията "свободна воля" човекът щеше да бъде унизен от боговете. А те са му измислили прекрасна сутрешна закуска да мисли, че е венец на природата и има свободна воля.
07 Август 2008 02:00
Пожелавам лека нощ на всички.
07 Август 2008 02:01
Boatswain Spyder "... ще ви разкажа как Тома Аквински се опитва да реши парадокса..."


Разкажи, разкажи да, се посмеем
А аз ще ви разкажа за "доказателствата" за същесвуване на Бога

Редактирано от - Voltervoice на 07/8/2008 г/ 02:03:41

07 Август 2008 02:03
Антибиотик, хехехе, циничен политеизъм.
Я кажи още нещо за Солженицин, че ме заинтригува
07 Август 2008 02:11
разбрах
Лека и от мен, и утре е ден, както се пееше в песента.
07 Август 2008 02:26
FL, Фичо, Danain and co.: Големи уста имате (и *овняни при това !)... Една проста прогимназиялна задачка ( 10-15 секунди е very fair time - за решението й), а мълчите като пръдливци...!? Да ви помогна ли?
А що се отнася до религията : да, православно християнство - без измамата
Jesus и без измамната Моше-ническа Библия !
07 Август 2008 02:42
Просто не мога да приема тезата, че вярата в божественото е единственият възможен източник на морално поведение.


Очаквам г-н Караджов в някое от следващите си писания да посочи другите възможни източници на масово морално поведение. Да видим дали ще успее да отиде отвъд Анри Бергсон и известната му книга Двата източника на морала и религията.
07 Август 2008 04:44
.
07 Август 2008 07:08
За мен религия и вяра са две различни неща.Ако имаш вяра ти се страхуваш от провидението което е твоя съд и затова избягваш да правиш грешки-грехове на душата или съвеста.Затова може да се каже че вярващите са по морално запазени дори от религиозните.Много хора се прават на религиозни но напрактика дори не са вярващи в силата наречена Бог.Независимо че имат възможноста с очите си и разума да видят неговите творения.Демек дебелоочие присъщо за комунистите.
07 Август 2008 07:57
Отново старият оксиморон - да вярваме, защото вярата е полезна. А коя е най-полезната вяра? Нашата, разбира се.
07 Август 2008 08:04
Ето и задача от теста за средните училища:
Сборът на десет естествени числа е 56. Кое е най-голямото от тях?
07 Август 2008 08:05
Солженицин влезе в историята, но за мен е една мистерия и идейна томахавка на противопоставянето по време на студената война...Сега вече може да бъде светец и за едните и другите...подобно на Висоцки...Употребен и награден...Нейсе.
07 Август 2008 08:28
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 07/8/2008 г/ 08:32:51

07 Август 2008 09:14
Няколко цитата от "Архипелага"
"Всеки мъдрец носи е себе си един глупак."
"Паметта е слабото място на руснака, особенно паметта за лошото."
"Нуждата не познава закони."
"Причислят ли те веднъж към козите - трябва да умреш като коза."
"Само един гений може да отмени законите на друг гений."
И, моите любими :
"На канала никога не вали"
"Сталин - най-добрият приятел на затворниците."
Максим Горки към затворниците : "Все пак, всеки капиталист краде повече от всички вас, взети заедно."
07 Август 2008 09:33
Хей, вярващите, я разкажете в какво вярвате, че да поразвеселим обстановката. Последните няколко дни бяха доста скапани. Може днес да е хубав и весел ден, с ваша помощ.
07 Август 2008 09:36
Йори, наистина ли така е формулирана задачата от теста? Би трябвало да има условие, че числата са различми помежду си (а също трябва нулата да не се смята за естествено число, но за училищната математика навярно това условие е изпълнено).
07 Август 2008 09:39
Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.
И възкръсна в третия ден, според Писанията.
И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
В една света, вселенска и апостолска Църква.
Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
Чакам възкресение на мъртвите.
И живот в бъдещия век! Амин.
07 Август 2008 09:56
Бързакът Киркор като в Пътеводителя на галактическия стопаджия каза само - 47.
А Агоп - Но само ако не са различни.
Направо са слънчасали.
07 Август 2008 10:37
Тц
Дори и задачката, предназначена за завършек с духовит подтекст, е скучна и банална. Миналата седмица, преди смъртта на А.С., авторът написа една глупост за него. Тая седмица очевидно е решил да елаборира, да я обясни в подробности. Грешка. Затънал е дотам, че изкарва Солженицин проповедник на теокрацията.
Обясненото плиткоумие си остава плиткоумие. Вземам назаем арогантния укор на Ширак към някои новаци в ЕС: авторът е пропуснал идеалната възможност да замълчи.
07 Август 2008 10:43
Солженицин влезе в историята, но за мен е една мистерия и идейна томахавка на противопоставянето по време на студената война...


Редактирано от - Oraсle на 07/8/2008 г/ 10:44:33

07 Август 2008 10:52
"Виж, там вече не съм съгласен, и не само защото съм твърдо за разделение между държавата и религията"
Ето един пример, че когато комунизма е промил и на този мозъка, даже и Солжиницин да му обяснява и разяснява, заради вредата от атеизма, мозъка му си остава бетониран.Бил твърдо несъгласен и извърта истините на Солжиницин , като стар партиен секретар, за който повелята на Сталин си остава че, "Религията е опиум за народите".
Другарчето явно не може да разбере, че става въпрос за 10-те Божи заповеди.Достатъчно е да ги знаеш, да се съобразяваш с тях, като твърдо не ги нарушаваш и тогава съвременните целите на вярата за висок морал и чиста съвест са достигнати без да има нужда да завършваш богословски и духовни академии или да те принуждават да вярваш небивалици.Ако се върнем назад в историята, ще видим, че цели нации, култури, религии, са изчезнали, именно защото не са се подчинявали на законите описани в 10-те Божи заповеди.Когато се наруши някоя заповед , последва верижна реакция от грешки, което на края води до разрушаването на личността, семейството бизнеса, общността държавата и нейния политически строй.Настава Содом и Гомор, което има и предвид Солжиницин когато говори , че религията може да възстанови пораженията нанесени от атеистичния комунизъм, който превърна човеците в безмилостни скотове с бели якички и с червени вратовръзки, с които никой не рискува да сключва търговски споразумения, защото на такива никой не им се доверява, тъй като са безскрупулни измамници, родоотстъпници и предатели за шепа сребърници."Нямат страх от Бога"
07 Август 2008 11:04
Всъщност, автора да ме прощава , но Путин занесе на крака наградата и я връчи на Солженицин /Бог да го прости!/ не защото е добър математик, а защото за него простото уравнение 2+2 е имало само един отговор 4! и в лагерите, и на фронта , и в Америка и на смъртния му одър и при това държеше всички да знаят отговора на това ужким просто уравнение.
07 Август 2008 11:13
Още една "велика личност" за комунягите и за руската простотия!
Защо не го мумифицират а и мавзолей да му построят?
В скалата на промити мозъци, пределно невежество и обществена заблуда колкото по прост и неразбираем си толкоз по голям шанс да те почитат.
Та Русия е страна на пролетарий и ратаи.На пастири и свинари..на КГБ.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД