:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР отчете нов рекорд с жертвите на пътя

След масовите кампании за разумно шофиране и високи глоби резултатът е 29 загинали повече
МВР регистрира нов печален рекорд с жертвите на пътя от началото на годината. По последни данни на министерството загиналите до 15 август са 611 души. През миналата година за същия период от време жертвите са били 582, което е с 29 по-малко.

Новият черен рекорд идва след постоянните опити да се намали скоростта с високи санкции и широко рекламирани кампании. Липсата на какъвто и да е резултат от тях личи и от статистиките от последните две години. Различните инициативи за по-ниска скорост при шофиране започнаха след края на 2006 г., когато за първи път през новото хилядолетие жертвите минаха хиляда - МВР отчете 1038 загинали. Показателно за състоянието по пътищата тази година е, че 611-те загинали сега са с 35 повече от печалната 2006 г.

В последните години вътрешното ведомство подкрепи куп инициативи, които отново трябваше да окажат превантивно въздействие над шофьорите. В подобна кампания се бе включил и фигуристът Максим Стависки, преди сам да предизвика трагичен инцидент. После от МВР се похвалиха, че с новия закон за движение по пътищата и високите глоби хората са станали по-предпазливи. Стигна се и до вкарването на 50-те бутафорни патрулни коли, кито бяха поставени по пътищата. От средата на юли пък над магистралите кръжат и два хеликоптера БЕЛ-206. Вече са извършени 10 полета - обикновено се лети в района на Пловдив, Ботевград, София, Капитан Андреево и Калотина.

"Обикновено полетите се извършват в петък и неделя, когато трафикът е най-тежък. Досега има подадени от екипите 3 сигнала за горски пожари и за една тежка катастрофа, в която бяха спасени жена и три деца", обясни Ангел Ангелов от КАТ. Наблюденията показвали, че патрулиращите хеликоптери действат превантивно на шофьорите, защото те започват стриктно да спазват правилата на движение, когато чуят хеликоптерите. Идеята на полетите била да следят за осуетяване на проверка от КАТ, неправилно изпреварване, движение в аварийна лента, превозване на извънгабаритни товари, движение коли в кортежи, задръствания и др.

Полетите ще продължат до 14 септември и ако се отчете, че са били ефективни, за следващата година имало план хеликоптерите да се оборудват и с камери.



САТЕЛИТ

Гасенето на пожари в района на Силистра е по-ефективно благодарение на Центъра за космически наблюдения към Министерството на извънредните ситуации, похвали се директорът на местната "Гражданска защита" Явор Минков. Миналия месец е имало няколко случая, при които е предотвратено опожаряването на горски масиви. Въпреки това заради небрежното боравене с открит огън са регистрирани много пожари в сухи треви и отпадъци.
19
2853
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
16 Август 2008 08:43
То все някой ще трябва да вземе мерки и вкара в ред поне част от движението. Но кой ли ще е? МВР работи като текезесарски отчетник.
16 Август 2008 08:58
Спомням си как тъпите шапкари обясняваха на 15 януари, че тая година загиналите щели да са по малко, щото миналата година до тая дата били загинали 13 човека, а тая САМО 10!!!!!!!
16 Август 2008 09:37
Полицаите от КАТ не работят! Те просто стачкуват.Виждаме ги всеки ден.Единствения начин да се активизират е заплащането им да е в зависимост от ВЛЕЗЛИТЕ В СИЛА актове за нарушения. Например-за акт за употреба на алкохол и превишена скорост и минаване "на червено"-5 точки, паркиране в зона на забранителен знак, в зона на пешеходна пътека и ъглово място-4 т., за паркиране на тротоар-3 т., за говорене по телефон и зацапани номерни табели -2 т.за паркиране на повече от 30 сантиметра от тротоар-1 т.СБОРА от точките определя заплатата.Сега какво-зиме в колата с включено отопление, лете пак в колата с включен климатик. И викове-НЕ СТИГА БЕНЗИНА.
16 Август 2008 11:25
Истината е, че не са виновно полицайте а идиотите с кникжки.
Каквото и да прави полицията, не можеда огрее навсякъде.

Тази статистика с жертвите на пътя няма да се промени скоро, затова всеки да си отваря очите на четири и по една молитва преди да тръгне на път да не попадне на селския идиот в лош ден...
16 Август 2008 11:41
Ако полицаите работеха, идиотите с книжките щяха да намаляват- ако глобиш някой с малко мозък два- три пъти за идиотско шофиране, той ще стигне до извода, че е по-изгодно да спазва правилата. Така ще останат само напълно безмозъчните, които не може да са чак толкова много.
16 Август 2008 12:21
"Полетите ще продължат до 14 септември и ако се отчете, че са били ефективни, за следващата година имало план хеликоптерите да се оборудват и с камери."
Смех, че те иначе само са наблюдавали от високо нарушенията. Какво е последвало тогава при констатираните такива? Отчети пред началството колко хубаво се гледа от високо?
==
Иначе идеята за превенция изглежда смислена и трябва да стане масова практика, но без редовни проверки и навременни санкции за всички нарушители попада в сферата на пожеланията и последващата статистика.
16 Август 2008 12:40
KAT са напълно безполезен орган. Мерките на румената тиква - повишаване на глобите, доведоха само до повишаване на подкупите и повече внимание да си платиш почерпката за да не ти вземат синьото картонче. Не след дълго статистиката си дойде на мястото.
При това състояние на пътищата, пътната маркировка, организацията на движенеито в големите градове и тоталното безхаберие на КАТ, пак са МАЛКО жертвите.
16 Август 2008 12:58
Истината е че на запад броя на жертвите по пътя намалявя с по 15 на сто годишно!!!

И това не е само заради наслаганите навсякъде амтоматични радари и автоматично изпратени глоби (без никаква възможност за шуробаджанащини)!!!
Основното там е че се изграждам МАСОВО при влизане и излизане от населено място КРЪГООБРАЗНИ КРЪСТОВИЩА!- и по този начин автоматично се намалява възможната скорост на автомовилите! (ДОРИ ИМА МЕСТА КЪДЕТО КРЪСТОВИЩЕТО Е СЪС УСЛОЖНЕНО-БЪБРЕКОПОДОБНО ИЗВЪРТАНЕ ЗА ДА СЕ ПОЛУЧИ ТОТАЛНО НАМАЛЕНИЕ НА СКОРОСТТА)


Някой да е чувал у нас..... кмета на населено място по натоварени с трафик и скарасти пътни артерии..... да си използва КМЕТСКИТЕ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ...за да изгради поне на влизане в селището му.... КРЪГООБРАЗНО ДВИЖЕНИЕ???
Пък и КЪДЕ СА кметските полиаи.... да напълнят хазната на кметството с наложени глоби???

Иначе..... основната част от глобите в чужбините са за скорости от (да речем) 37 км/час при ограничение 30км/час!!! (със загуба на точки от шофьорската книжка) Огромен е и броя на загубилите и работата си заради отнета за алкохол книжка!!!

Казано на български - КУЧЕТО СКАЧА СПОРЕД ТОЯГАТА!!!
16 Август 2008 13:27
Някой да е виждал полицай да създава проблеми за идиотско шофиране? Аз не съм. Затова пък често виждам полицаи да създават опасност с идиотско дебнене на неподходящи места, респективно идиотско паркиране (сега се сещам как им отнесоха колата на Владая, добре поне, че на полицайчетата нищо им нямаше). Другите работи, от рода на минаване на червено, отнемане предимство на пешеходец, бутане по кръстовищата и т.н. вярно са по-редки - виждал съм ги само в София - ама и тях не е като хич да ги няма. Затова много пъти съм се чудил ей сега тоя мил полицай няма ли да скокне от колата и да вземе сам да си цапне един акт, ама честно казано, не ми се е случвало да видя такова нещо.
Така и този, който чака от тези момченца да му осигурят безопасност на движението, има да чака. Първо, че и те милите не са много в час, и второ, че не им е в това работата, поне според тях, да се занимават с реалната безопасност на движението. На тях работата им е да дебнат. Като резултат, писнало ми е да свиря на всеки малоумник с фуражка, които решава да спира колите на място с тесен банкет и без видимост, в ускорителната лента или на 20 метра пред пешеходна пътека, и да му гледам учудения неразбиращ поглед.
При тези дадености, въпросът си остава: какво може да се направи на първо време за безопасността на движението?
Ами примерно, хич няма да е лошо да се прекратят всички кампании и да се приберат от пътищата (поне временно) всички полицаи, които се занимават с т.нар. "контрол", сиреч дебнене. Така хем ще има време кога да им прочетат правилника, че да го понаучат, хем ще могат да им набият в празните канчета някои основни положения за това какво трябва да не прави един полицай, ако не иска да става за смях, и хем няма да ходят по пътищата да правят простотии и да разсейват шофьорите. Последните ще си гледат пътя, а не шубраците или километража, и току-виж наистина пътищата станали по-безопасни.
16 Август 2008 15:26
hick, взе ми думите от устата
16 Август 2008 16:58
Ставаш свидетел-как един водач поваля с огледалото си за обратно виждане старица на "зебрата".Запомнил си номера и марката на автомобила.Търсиш орган на реда.Виждаш гръб с надпис POLICE. Опитваш се да му обясниш.....О, той бил от гранична полиция и случая не го засяга.Търсиш...Друг гръб с надпис POLICE . О, той е от съдебната полиция и случая пак не го засяга. Пак търсиш....Униформа като на полицай...О, този бил "сегюрити" POLICE, случаят е за КАТ. Виждаш " патрулка" движеща се с 15 км/час, с включени "буркани" и причиняваща "тапа" на улицата.Опитваш се да разкажеш.....О, трябвало поне трима свидетели, щото може грешно да съм видял номера и марката на автомобила........Като .ПРАЗНИК беше....От униформи не можеш да се разминеш....

16 Август 2008 19:19
МВР раздава книжки на всеки които си плати шофьорските курсовете за да се набутат после да купуват коли ат автовносителите на нови и стари коли
16 Август 2008 21:16
Кофти е да го кажа, ама когато карам в България - винаги съм потресен от поведението на сънародниците си.....И от тоталното безхаберие на пътната "полиция"....
Такова нагло незачитане не просто на Закона, а и на обикновения здрав разум - просто не може да се види другаде! Или поне там, където съм бил.....
Ако се съди по държанието ни на пътя - ние сме абсолютни боклуци.
Това е жалката истина
17 Август 2008 00:07
Кражбите си ги покриваме фифти фифти но жертвите няма как.
17 Август 2008 07:49
Повишението на санкциите няма да даде резултат. Изходът е само един - камери, камери и пак камери. За тази цел трябва да се актуализира едно законче, според което снимките от тези камери могат да се използват за доказателствен материал в съда, а не само да служат за отчет и изяснение кой е виновен при евентуална катастрофа.
Другото МНОГО, ама МНОГО ВАЖНО нещо е, че санкциите трябва да се налагат на ВСЕКИ, нарушил закона, а не избирателно според вида на колата и дебелината на портфейла на виновника. И да не се оправдават убийците по пътищата с условни присъди.
17 Август 2008 07:55
От средата на юли пък над магистралите кръжат и два хеликоптера БЕЛ-206. Вече са извършени 10 полета - обикновено се лети в района на Пловдив, Ботевград, София, Капитан Андреево и Калотина.
"Обикновено полетите се извършват в петък и неделя, когато трафикът е най-тежък. Досега има подадени от екипите 3 сигнала за горски пожари и за една тежка катастрофа, в която бяха спасени жена и три деца", обясни Ангел Ангелов от КАТ. Наблюденията показвали, че патрулиращите хеликоптери действат превантивно на шофьорите, защото те започват стриктно да спазват правилата на движение, когато чуят хеликоптерите. Идеята на полетите била да следят за осуетяване на проверка от КАТ, неправилно изпреварване, движение в аварийна лента, превозване на извънгабаритни товари, движение коли в кортежи, задръствания и др.

Ето и типичният пример за разминаване на намерения и дела. Идеятя е била хеликоптерите да следят за "осуетяване на проверка от КАТ, неправилно изпреварване, движение в аварийна лента, превозване на извънгабаритни товари, движение коли в кортежи, задръствания", а досега са подадени сигнали за три пожара... Всеки, който се е движил по нашите магистрали знае за какви безумия става въпрос. При това наказания не се налагат и за 1/1000 от извършените нарушения. Защо тогава да не се престъпва законът, след като няма кой да те накаже?
17 Август 2008 09:35
През миналата година за същия период от време жертвите са били 582, което е с 29 по-малко.

Битката с коварния враг е неравна, но ако зимата се окаже студена, силите на доброто може отново да вземат превес и все пак да отчетат успешна година.
17 Август 2008 09:49
За съжаление всяка инвестиция в подобряване на пътищата се приема за покана за увеличение на скороста на движение! Всяко закупуване на нова мощта кола е повод да се изфукаме с конските и сили и всичко това комрометира акциите за безопасност, но все пак те не са безсмислени!
18 Август 2008 02:25
Най-големите идиоти и мутроподобни изроди се движат само по пътищата на България - страната на неверниците
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД