:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

50 работници хванати без договор за 4 дни

Повече от 50 работници без договор хванаха инспекторите по труда само за 4 дни от стартирането на кампанията "Работете легално", съобщи социалното министерство вчера. В последните седмици ведомството предприе масирани проверки предимно по обекти на строителството и хотелиерството и ресторантьорството. В някои проверки участва лично и социалният министър Емилия Масларова, която си уплътни по този начин времето и на срещата на тройната коалиция в Банско. Инспекциите бяха в 6 области - София-град и София-област, Варна, Бургас, Добрич и Благоевград.

От проверени 459 обекта са засечени и 20 нарушения на правилата за работа на непълнолетни. 11 деца са полагали труд без задължителното разрешение от инспекцията по труда. Работодатели и работници си поделят почти поравно санкциите - 96 на 93. В строителството са издадени 88 акта за спиране на дейността заради различни пропуски.

Граждани от цялата страна могат да подават сигнали за нарушени трудови права на горещите телефони 0900 32 111 и 0700 17 670, напомниха от социалното министерство. Вече е активен и блогът http://www.socialni.bg, където също могат да се изпращат сигнали за нарушения на трудовото законодателство. Там доста оживено се коментират и мерки за намаляване на сивата икономика.
3
1611
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
16 Август 2008 07:05

Я, това дето го повтарям ли повтарям от някой и друг месец, че големите осигуровки са основната причина за сивата икономика и че и работниците и работодателите губят от тях, са го написали и в газета. Но не в СЕГА. Затова, ако има още някой неразбрал или неповярвал на мен, ето: Натиснете тук

16 Август 2008 10:20
И аз да повторя мнението си за ТЪПАТА МАЗНА ПАТКА С ИТАЛИАНСКИ ПАТЪЦИ и цялата управляваща шайка дебили, щото Капитал цензурира поста ми, а именно- че осигурителните разходо-покривни и солидарни здравни системи са обречени на крах, защото се основават на комунистическия принцип" от всекиму според възможностите, всекиму според потребностите". Никой глупак не иска да плаща за нещо, което няма да получи.
Значи тричленно сем.А, осигуряващо се на реален доход от 2 заплати по 500лв. и същото сем.Б, осигуряващо се на мин.заплата и остатъка до 1000лв. нетен доход под масата.Първото губи- чист доход от високата осигурителна тежест, без да получава нищо в повече от второто насреща, напр.повече здравни услуги в сравнение с второто, освен това губи и така нар.детски надбавки.Второто печели- спестени пари от ДОО, които може да инвестира, спестени пари от ЗО, които да използва по предназначение за доплащане на здр.услуги, и допълнителни средства за детето.В крайна сметка се оказва, че държават наказва хората, които внасят повече пари в хазната за сметка на разполагаемия си доход, и награждава тези, които го укриват.Докато не се промени соц.-осигурителния и здравен модел, всеки, който има възможност, ще се възползва от сивата икономика.
16 Август 2008 13:11

Арта,
малко обективност не вреди. Който се е осигурявал на по-високи бази, все пак, ще получи по-висока пенция. Колко по-висока и кога обаче... само Бог знае.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД