:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП ще харчи излишъка за МВР, пенсии и пътища

Царистите недоволни, че парите отиват само в червени министерства
Румен Овчаров
Бюджетният излишък ще бъде разпределен в четири приоритетни области - сигурност, социални нужди, инфраструктура и разходи за общините. Това съобщи шефът на бюджетната комисия в НС Румен Овчаров пред Дарик радио. За целта не се налагали промени в закона за държавния бюджет. Бившият икономически министър гарантира, че излишъкът ще бъде похарчен в пълна прозрачност, и припомни, че това е първото правителство, което го обсъжда публично.

"Очевидно ще се върви на формиране на три или четири възлови пакета", каза Овчаров. Единият от тях ще бъде пакет "Сигурност", който ще включи плащания по отношение на МВР и на някои други сфери, свързани със сигурността. Преди дни при посещението си в столичното Трето РПУ премиерът Сергей Станишев лично обеща пари за компютри за разследващите полицаи и нови коли от излишъка.

В пакета "Социални нужди" попадат актуализираните от октомври пенсии, както и заделянето на значителен процент в Сребърния фонд. По този въпрос тече спор в коалицията. БСП държи във фонда да отидат 25%, а НДСВ - 50% от излишъка. Царистите натискат една част да бъде заделена за гаранции пред банките, кредитирали ощетените по САПАРД фермери, но това не фигурира в плана на червените.

Като приоритетни инфраструктурни проекти Овчаров посочи доизграждането на магистрала "Тракия" и ремонт на магистрала "Хемус". Според него държавата трябва да започне да извършва някои плащания, които не бяха реализирани заради спрените средства от ЕС. "Няма я магистрала "Тракия" и погледнете какво става по пътищата за морето. По "Хемус" пътуването е просто ужасно. Тези неща не може непрекъснато да чакаме някой да ни ги направи", заяви Овчаров с уточнението, че се надява все пак България да си върне част от тези субсидии чрез съответните еврофондове.

НЕДОВОЛСТВО

Изглежда, разпределението на парите от излишъка не е съгласувано с коалиционните партньори. "Прави впечатление, че средствата са насочени все към министерства, управлявани от БСП", отбелязаха недоволни представители на коалиционния партньор НДСВ. Според царистите четирите приоритета, посочени от Румен Овчаров, не са окончателни и тепърва ще бъдат обсъждани.
12
2747
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
16 Август 2008 01:57
...гарантира, че излишъкът ще бъде похарчен в пълна прозрачност...

Значи след тайни пазарлъци (на 6 очи), набиване на обръчите (и канчетата), подялба по братски (3:5:8), бюджетния излишък ще бъде изплюскан при пълна непрозрачност!
16 Август 2008 05:54
Де ги видяхте тези "царисти"? Не обиждайте червеното котило...
16 Август 2008 07:37
Всичко се прави при пълна прозрачност, обаче като стане издънката тогава се спретва една комисия, коята засекретява делото и бай-бай прозрачност.Само гледайте сеири.
16 Август 2008 08:40
То, защото "гледаме " сеира, сме на това дередже.....
16 Август 2008 11:40
Е браво на Орешарски!!! Той ни мисли за късопаметни идиоти. Как няма да ги даде пари за магистрали и инфраструктура при положение че "Черепа" го сложи на този пост. Всички пари ще отидат при Божков и БСП кръговете от фирми. Аз мисля че трябва да се дадът малко парички и за АЕЦ та всичко да е "ясно и прозрачно".
16 Август 2008 12:05
Румен "Мислителя" Овчаров.
16 Август 2008 12:10
Наште момчета - пак на ход !
16 Август 2008 13:22
Да са здрави гърбините на данъкоплатците, и след този излишък пак ще са ни пътищата в същото окаяно полужение /е с някоя и друга запълнена временно дупка/, пак полицията ще е без техника и даже без бензин, и пак пенсионерите ще бъдат залъгани със 100 тина евро пенсия и т.н. и т.н.
за 6 години с бюджетни излишъци ефект никакъв.
Управляващите ужким се борят с последствията а трябва с причините за проблемите.
Просто цялата политика е сбъркана. България стана консуматорска страна, която вече нищо не произвежда, а от производството расте БВП и една държава става по богата.
Прехода с тези темпове ще продължи поне 1000, че и повече години. Наливат се пари "от пусто в празно".
16 Август 2008 14:29
Правилно Румяне, парите трябва да се насочат най-вече към сигурността на гражданите, зер кой ще ни държи, като си удряме главите в земята, докато протестираме срещу вашето управление. Ако няма полицаи може да се претрепем. Скоро някакъв дезинформатор беше казал, че имаме най-много полицаи на 100 000 глави население. Това не мое да е вярно, затова вижте да назначите още 10 000 бройки барем. И не забравяйте да увеличите пенциите, че да не изпукат избирателите зимъска и напролет, по изборно време да се чудите какво да правите. Пък за пътищата обещаваите в бъдеще неопределено време. Зер поставихме рекорди по скорост и цени на километър шосе. Но винаги можем да ги подобрим тез рекорди, щото са по бавност и скъпотия.
16 Август 2008 23:48
За какво недоволстват. Което ведомство взема пари от излишъка поема отговорност за тяхното използване по целесъобразност, отчет до последната стотинка, рискува да бъде обвинено в прахосничество.Няма пари, няма проблеми.Нали така би се изразил Сталин.
17 Август 2008 21:22
Е уж немаше да се крадне, па има недоволни защо само из червени министерства ще се разхожда излишъкът! Ми имали значение къде ще са парите, щом нема да се краднат?!...
22 Декември 2008 13:13
Доколкото разбрах премиера Станишев заяви, че и в Министерския съвет ще бъдат раздадени 13-ти заплати или нещо подобно, като той се е отказал лично да вземе полагащото му се. Днес няма реакции на тази новина. Аз ли не съм чул правилно?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД