:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,546,560
Активни 86
Страници 10,096
За един ден 1,302,066

Саакашвили поля с бензин Южен Кавказ

Възможно ли е искрите, които подпалиха Осетия, да се прехвърлят и в Карабах?
Емил Спахийски
Никой не може да обясни или да предположи какви точно мухи са влезли в главата на Михаил Саакашвили, настоящия президент на Грузия, когато в деня на откриването на олимпийските игри заповяда бомбардирането на град от легитимната територия на собствената му държава. Постъпката му беше толкова щура и нелогична, че изненада абсолютно всички. Истина е, че мнозина наблюдатели винаги са се притеснявали от поведението на грузинския държавен глава, което е подвластно на емоциите. В края на декември миналата година руски политически коментатори отбелязаха, че е твърде възможно подкрепяният от САЩ президент да провокира Русия, за да се види до каква степен новият стопанин на Кремъл Дмитрий Медведев е готов да управлява най-голямата по територия държава в света. Провокациите бяха предвидени за пролетта, но очевидно те започнаха в най-неочаквания за Запада момент. Може би поради тази причина Саакашвили беше, меко казано, обиден за това, че изяде бой по всички правила на играта, без никой да му се притече на помощ. Москва се оказа по-твърда от всякога и безмилостна, както й отива.

Но Саакашвили няма правода се сърди на Запада, че е предаден,продаден или изоставен. Дипломатическият език на Брюксел и Вашингтон може и да е подвеждал президента, че ще има гръб срещу Русия, но някой трябва да е луд, за да си помисли, че демокрациите ще подкрепят военни действия, които спокойно могат да се нарекат престъпления.

А и въпросът на какво е разчитал грузинският президент скоро няма да има никакво значение. Защото инцидентът се превърна в световен проблем, от който можем да очакваме всякакви последици - от общокавказка война до криза в отношенията между Запада и Русия.

Сега най-драматичният въпрос е дали войната с Русия ще се прехвърли на един друг фронт - този между Армения и Азербайджан. Двете кавказки републики имат доста тежък конфликт за Нагорни Карабах. Той стои замразен от дълго време, но откакто грузинският президент отвори вратата на фризера,всички подобни конфликти започнаха да тлеятАрменци и азери се бият вече почти век за тази територия. Териториално непризнатата република е в състава на Азербайджан, но е изцяло населена с арменци. Те си проведоха референдум за независимост, имат си правителство, имат си валута. Кръвопролитията от края на осемдесетте и началото на деветдесетте години са оставили трайни следи в отношенията между двете държави. Реториката на Баку е подобна на тази на Саакашвили. Азерите отдавна искат да изгонят арменците от тази територия и да възстановят контрола върху Карабах. В същото време арменците имат основанието да се самоопределят в автономната от век република.

Азербайджан за разлика от Армения има богата икономика и почти липса на демокрация. Военният бюджет (само военният) е колкото целия държавен бюджет на Армения. Освен това Баку поддържа много топли взаимоотношения с Турция и може да разчита както на логистична, така и на всякаква друга подкрепа от Анкара. Излишно е да гадаем колко доброволци могат да се съберат тук от целия свят на екстремизма - много са. От друга страна, Ереван може да разчита на някаква подкрепа от страна на Москва. А това вече прави положението изключително тежко и непредсказуемо.

Случилото се в Осетия и действията на Саакашвили само окуражиха процеси, които могат да превърнат Южен Кавказ в горящ казан, с много, много кръвопролития. От изхода на конфликта между Русия и Грузия ще зависи дали острият карабахски конфликт няма също да тръгне да се решава по пътя на войната.Кавказ, както Балканите, е претъпкан от историяи желание за мъст. Затова всяка искра може да подпали за дълго омразата между съседните народи.

Не знам какво точно му се е въртяло в главата на Саакашвили, но там поне е трябвало да има място за този сценарий и ако този сценарий е далеч от нормите и философията на западните демокрации, то на лудите глави трябва да се сложи намордник, а всички тези конфликти трябва да бъдат решени на масата на преговорите и по начин, който отразява съвремието.
Снимка: РОЙТЕРС
Грузинският президент Михаил Саакашвили определено изненада западните си съюзници с войната в Южна Осетия. Сега въпросът е дали от необмислените му действия няма да пламне цял Кавказ.
43
6970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
18 Август 2008 03:25
"...какви точно мухи са влезли в главата на Михаил Саакашвили"?
Саакашвили е просто една пионка на Вашингтон в района.
Транснационалните корпорации отвъд океана и Англия, ги интересуват териториалните претенции на тоя или оня доколкото това е в техен инерес. Войната за ресурсите в тази част на света е планирана отдавна.
Плана им беше забавен от продължилото им забатачване в Афганистан и Ирак.
С други думи т.н. Запад, ако не действа сега никога няма да успее. Големите играчи от Изток ще доминират света след 10-15г.
Проблема за нас от останалия свят е доколко тези локални воини могат да стигнат до нас и високите цени на ресурси и всичко останало което трябва да заплатим.
Винаги съм казвал: Алчноста ще заличи човечеството!
18 Август 2008 04:29
С други думи исках да кажа, че друг му е пуснал мухите в главата на Саакашвили!
18 Август 2008 04:40
Туй ще да е самият Повелител на Мухите - Велзевул.
18 Август 2008 04:49
Добра статия.
18 Август 2008 04:54
Важен цитат от статията която по долу съм дал:
"..."...И този път позицията на България, както гласи демагогията на управляващите, е "балансирана" - тя не казва нищо смислено, за да бъде угодна на всички заинтересовани от един или друг изход от войната. Споменава се, че в дългосрочен план можел да възникне "риск за функционирането на транспортната и енергийната система, както и за цялостното развитие на Черноморския регион". Глупост някаква, реверанс към американците, защото двете тръби, които пресичат Грузия, Баку-Супса (собственост на Бритиш петролиъм) и Баку-Тбилиси-Джейхан (собственост на консорциум, доминиран от Бритиш петролиъм) бяха предвидливо спрени по нареждане на неясни фактори още преди грузинската армия да срине южноосетинската столица Цхинвали под ръководството на "няколкостотин израелски и американски инструктори и съветици" ("Дебка файл", 8 август 2008)....."
Натиснете тук
18 Август 2008 04:57
VOCI, па може ида си прав за повелителя.
Те мухите по л--на одат! Са-Акаш-ли-Вили
18 Август 2008 06:35
Така изглежда нашият галеник пред камерите на Би Би Си:

Натиснете тук

18 Август 2008 08:24
Поля го и спука тръбите на всичките проводи на въглеводороди. Сега ламята ми ще гледеа петрол от този район през крив макарон.
18 Август 2008 08:38
Ако азерите искат да усетят дебелият, може да се опитат да си върнат Карабах, но тогава руснаците ще ги смажат. Имат няколко бази в Армения, с бронетехника и авиация, пък и няма да ги жалят щото са мюсюлмани
18 Август 2008 08:41
Тази статия е поне балансирана, и не си личи да е платена от Вашингтон.

Лунатика Саакашвили по съвременните правила е военен престъпник и трябва да бъде съден.
Не може да избиеш 15 миротворци няколко часа след като си подписал мирно споразумение и 2000 руски поданици и да се движиш свободно по улиците на коя и да е държва все едно нищо не е станало.

Ако престъпленията на този човек бъдат извинени, то спокойно може да се каже, че силния е винаги прав. ‌ А това означав сбогом на мира и разбирателството в дългосрочен план на много конфликтни места по света.

Явно това е целта на Вашингтон разпалване на огнища на напрежения. Затова и признаха Косово за да държат запалката и пожарогасителя в ръцете си.
Грубата им грешка е че пожарите могат да излязат извън контрол.


18 Август 2008 08:50
За Саакашвили не знам, ама за ДПС-то че ще подпали България съм сигурен!!!
18 Август 2008 09:22
Статията е добра. Но и тук се наблюдава характерното за слугинажна преса отричане на очевидното. Причината. Въпросът е доста ловко заобиколен, затова да турим пръст у раната

Иде реч за следното:
"Както трябваше да се очаква, западните политици, които неотдавна със сляп ентусиазъм подкрепиха последния етап от разделянето на Сърбия и независимостта на Косово, станаха свидетели на първите (а вероятно не и последните) резултати от собствената си безотговорност. Жителите на Южна Осетия решиха: щом може да се променят границите по етнически принцип на Балканите, защо това да не се случи и в Кавказ? Още повече че съществуващата ситуация бе драматизирана от самото правителство на Тбилиси, което без никаква предшестваща провокация реши да наруши мирното споразумение, подписано през 1992 г., и да нахлуе с огън и меч в регион, по-голямата част от населението на който не желае да бъде част от грузинската държава.

Би трябвало да се очаква, че онези, които така яростно защитаваха правото на косоварите на самоопределение и отделяне от Сърбия, ще проявят същите чувства към жителите на Южна Осетия. Но не: този път главен приоритет се оказа запазването на териториалната цялост на Грузия в сегашните й граници. На какво се дължат тези двойни
стандарти? Или има добри и лоши сепаратисти?..." ("Ел Паис"


Според мен, иде реч за няколо свинства и сриването на няколко мита:
1. Свинството в екс Югославия, което прозападните сили подкрепяха през цялото време пропагандно, военно и всякак, е толкова тъпо и опасно, че просто сега дойде време да му ядат лайната.
2.Митът за мозъчните центрове, които внимателно анализирали нещата и предприемали правилните действия по външната политика. Още когато признаха правото на Тачи да има държава на наркотрафикантите през 98ма, до цялата им политика сетне. Изглежда, наистина действията на американската външна политика се ръководят от хормоните на баба Албрайт, Клинтън или комплексите на Кондолиза.Очевидно е, че американската външна политика разчита на верни, но случайни хора-психопати, ненормалници и обсебени от мании за величие диктаторчета. Издигнали се, всъщност, благодарение на послушанието към новият голям брат. Действията на Сакашвили нито са неочаквани, нито непредположими. Миналата година заповяда да бъдат разгонени тежките улични протести, въвеждайки извънредно положение и използвайки сълзотворен газ и полицейско насилие. Довчера за това той беше обвиняван и наричан авторитарен диктатор. Но-наш човек, сиреч, на страната на добрите. Бг историята на Прехода е пълна със свинства на наши хора-от добрите. Малка подробност е, че стана президент именно след такива улични протести, наречени „Революция на розата”. Очевидни са и личностните му поражения на едно външно, видимо ниво.
Повече по темата Натиснете тук

Редактирано от - Зе Мария на 18/8/2008 г/ 09:52:51

18 Август 2008 09:38
На Саакашвилито, а може би дори на някой от комадирите на позиции срещу Цхинвали не са му издържали нервите. Понеже точно след едностранното прекратяване на огъня, стрелбата на oсетинците/руските граждани по грузинските села се засили.

Редактирано от - Oraсle на 18/8/2008 г/ 09:40:08

18 Август 2008 09:42
Не разбрах, има ли наистина някакви реални основания да се предполага конфликт Армения - Азербайджан освен географската близост?
Има ли някакви показания от страна на Азербайджан?
Или само ей така си пишем, колкото да изкарам Саакашвили виновен не само за конфликтав Осетия ами и за всички други възможни конфликти.
18 Август 2008 09:47
Ами не си разбрал, щот не четеш Унимателно. Човекът ти казва:"Той(конфликтът-б.м) стои замразен от дълго време, но откакто грузинският президент отвори вратата на фризера,

всички подобни конфликти започнаха да тлеят "

И тука малко е поизлъгал. Не, че не е вярно, но Наакашвили тръгна от Косово.
За това виж по горе цитата от "Ел Паис"
18 Август 2008 10:08
откакто грузинският президент отвори вратата на фризера,
всички подобни конфликти започнаха да тлеят

Интересна позиция, хем излъгал, хем не, че не е верно
***
Конфликтът отвори не толкова вратата на замразените кавказки конфликти, колкото вратата на замразеното противопоставяне Русия - Америка и Русия - Запада.
На азерите за какво им е да се бият - петролът тече, мющериите са доволни, за азерското его това е достатъчно.
Виж, за руското его трябва нещо друго, гърмящо и димящо, с голям радиус на действие и непременно някой да бъде "освободен". Зер бая време мина вече откакто Русия не е освобождавала някого. И понеже братските славянски народи вече бяха освободени (някои от тях повече от един път), сега усилията са насочени към малките онеправдани неславянски нации като чеченци, осетинци или абхазци.
18 Август 2008 10:14
Колкото до позицията на Ел Паис, не бих казал, че тя е меродавната, защото испанците винаги са били против "прецедента Косово" (заради страха от баския сепаратизъм) и сега след Осетия са още по-уплашени и разгневени. Те не казват браво на Русия или ругаят Саакашвили, не, те казват за Косово: "Видяхте ли, ние бяхме прави, не биваше да се отцепва Косово от Сърбия, отключихме кутията на Пандора и сега гледайте какво става."
18 Август 2008 10:26
Ще трябва да се препрочита Хънтигтън. Неговата програма е в действие, но все пак с някои изменения.
18 Август 2008 10:36
Е защо да не е меродавна? В коя държава няма опасност от сепаратизъм? И не става дума само за страх, а за течащи процеси по фрагментиране на света по етнически и религиозни признаци. Друг е въпросът, какви са причините за тях.
18 Август 2008 10:46
Марко,
Ти разделяш испанската позиция на две части:
1. Не казват хубаво за Русия
2. Казват: не биваше да се допуска отделянето на Косово.
За точка 1 - ясно.
Кажи мнението си за точка 2.
18 Август 2008 10:51
В "Капитал" има далеч по-смислен анализ:
Натиснете тук
18 Август 2008 11:02
Анализът в "Капитал" съдържа бисери като:

Основният проблем на философията на Кремъл е, че вижда събитията като игра на победители и губещи, а не като партньорство, от което всички да печелят.


А къде именно е примерът за взаимоизгодно партньорство? В Ирак? В Косово?

Проблемът е, че след годините на Горбачовия инфантилизъм и Елциновия дебилизъм, Крамъл се връща към реалполитиката. Междувременно Съединените щати нито за миг не са отстъпвали от реалполитиката, но винаги под благовидното знаме на демокритичното мисионерство. А сега с възмущения констатират, че и от другата страна играят по техен тертип и вече не им правят подаръци. Скандааааааааааал!
18 Август 2008 11:07
Хайде, пичове!
Черпя две хубави студени бири онзи, който ми опише добрата, хубавата стратегия на Русия, след като Наакашвили подпука Цхинвал с реактивна артилерия.
Лошата вече я знаем.
18 Август 2008 11:10
Не познават проблемас баския сепаратизъм, за да го сравнявам с Косово и да казвам доколко испанците имат основания да са против "прецедента Косово".
Франция и Белгия имат основания да се боят от сепаратизъм, но признаха Косово. България - още повече, но и тя призна - както се казва, "смела, независима позиция"
Испанците не признават, гърците - и те, макар те официално да нямат никакви малцинства и никакви, ама никави основания да подозират сепаратизъм в Гърция.
(гузен негонен бяга?)
Дали да не питаме самите баски какво мислят по въпроса? Горките, те си нямат "голяма държава", "Майка Баския", "Велика Албания" или дори Матушка Рус, към която да се присъединят, след като се обособят.
18 Август 2008 11:18
На Саакашвилито, а може би дори на някой от комадирите на позиции срещу Цхинвали не са му издържали нервите. Понеже точно след едностранното прекратяване на огъня, стрелбата на oсетинците/руските граждани по грузинските села се засили


Оракълката,
дай малко факти и доказателства, че наистина е имало такива стрелби и кой е пострадал?.
Защото и аз мога да дойда да ти подпаля къщата и да ти избия семейството, а после да се оправдавам че "уж твойто дете препънало мойто" и на мен, разбираш ли, нервите не ми издържали.[/quote]
18 Август 2008 11:28
Саакашвили – големият губещ
Натиснете тук
18 Август 2008 12:46
Що не виждате очевидното - за да се избере президент на САЩ от Републиканската партия, трябва да се раздрънкат малко оръжията. Иначе с този "актив" в икономиката, републиканците нямат никакъв шанс. Жалко за Обама....
18 Август 2008 12:48
Хехехе, испанците се страхували, пък Франция, Белгия и най-паче България имат "смела, независима позиция". Хайде стига! Всички, с изключение на САЩ и Албания, признаха Косово със скърцане на зъби. А за нашата независима позиция няма да се изказвам, че ще разсмеем и гаргите.

Редактирано от - Calina Malina на 18/8/2008 г/ 12:50:45

18 Август 2008 12:51
Каратанасе,
Аз откога разправям за пурата на Клинтън!
18 Август 2008 12:57
Статията е проводник на руската възраждаща се империалистична политика.
Анемична, креслива и глуповата!

Саакишвили смело и успешно прави това което направиха десетки нации и народи в гнилата и бързо разпадаща се руска империя.Борба за независимост и осигурен успех.

18 Август 2008 13:00
Колелото на историята, другари, се върти и ще продължава да се върти до окончателната победа на американската демокрация!
След това нафтата ще свърши и ще трябва да го въртим на ръка. С по някой и друг нашенски камшиконосец.
Впрочем, това е и целта на занятието.
Ураааааааааааааа!
18 Август 2008 13:16
... ихната мама... а, FL?
18 Август 2008 13:21
какви точно мухи са влезли в главата на Михаил Саакашвили, настоящия президент на Грузия

Мухи не виждам.
Виждам един малък и смел народ които се бори за независимост както са се борили саможертвено и успешно стотици народи в миналото и сега.
Виждам една гнила и жестока Руска Империя която при тоталният си разпад се опитва да нанесе безброй злини на малките си съседи.
Виждам и една продажна българска преса без национално достойнство.

18 Август 2008 14:08

FL,
И кой по-точно е този "един малък и смел народ които се бори за независимост както са се борили саможертвено и успешно стотици народи в миналото и сега."
Грузинският или осетинският?
18 Август 2008 14:25
Никой не може да обясни или да предположи какви точно мухи са влезли в главата на Михаил Саакашвили

Я па тоя - "никой"?!?
Ми доста хора са в час - мухата е от вида "американска видиотяваща".
Нещо като "цеце" за политици
18 Август 2008 15:50
Или мухата FL и подобните й за форумите.
За автора -
18 Август 2008 19:13
/:/ "...Двете кавказки републики имат доста тежък конфликт за Нагорни Карабах. Той стои замразен от дълго време, но откакто грузинският президент отвори вратата на фризера, всички подобни конфликти започнаха да тлеят ..."
......................................... ......................................... ....................................
НЕ е точно така!
Даже е, май, Манипулация, като се казва така?!
"Вратата на фризера" я отвориха САЩ, НАТО и "пуделите" им- с военните удари им срещу бивша Югослравия-1999 г., а после и с провокирането, пропагандирането, инициирането, подпомагането и признаването на "независимостта" от Сърбия на сръбската автономна област/провинци/ Косово!!!
"Казусът Косово" НЕ е бил, НЕ е и никога НЯМА да бъде "уникален"- но винаги ще е ПРЕЦЕДЕНТ за вбъдеше! Засега този Казус проработи в Грузия-Южна Осетия! Следват Абхазия и Нагорни Караблах! После, може би, и в Тибет/ че защо не?!/! Чакат Баския, Северна Ирландия, турски Кюрдистан и т.н.!
18 Август 2008 21:20
След Югославия и Ирак всичко е възможно и не само в Кавказ. Особено след като за президенти биват назначавани хора, които си ядат вратовръзките пред тв камерите. И такива, които са убедени, че мисията им е да водят "свободния свят". Кой е този "свободен свят"/клише от времето на студената война/ и накъде го водят не е съвсем ясно. Дано в името на "свободата" /под управлението на САЩ/ да не загине ЦЕЛИЯТ свят. А може би някои хора със странно поведение целят точно това - нищо не ни прави по-свободни от смъртта, нали?
18 Август 2008 21:25
Никой не може да обясни или да предположи какви точно мухи са влезли в главата на Михаил Саакашвили, настоящия президент на Грузия, когато в деня на откриването на олимпийските игри заповяда бомбардирането на град от легитимната територия на собствената му държава. Постъпката му беше толкова щура и нелогична, че изненада абсолютно всички."
Удебеленият шрифт от цитата е мой.
Да, съгласен съм че никой не може да обясни. Няма голи факти. Лично аз се опитвам да (си) обяснявам само когато има факти.
Но не съм съгласен, че не може да се предположи.
Аз видях по телевизията кадри които наподобяват големите битки през ВСВ. Видях неспирни залпове от грузинските катюши в мащаб, който говори за планирана военна операция. Не мога да предположа, че планът за нападението не е бил известен на кукловода. И предвид жалката, страхлива кукла, която видехме по телевизията, мога да предположа, че това не е нейно решение.


Редактирано от - Meto ot Interneto на 18/8/2008 г/ 21:27:30

18 Август 2008 21:30
Toчно така, Параграфе, само дето пропускаш че първата половина от списъка ти дефакто са независими, макар и официално непризнати (почти като България в продължение на 30г. допреди точно 100г., е с малката разлика, че тя се е водела васална, докато те никакви не се водят), а втората половина не са поискали - не са станали независими (с изключение на Кюрдистан, но ти да не би да почнеш да лееш сълзи за Турция ако някак си вземе да го изпусне от прегръдката си). А що се отнася до това дето си го сложил удебелено за Тибет, няма ли да се научите че е малко нагло да използвате термина сепаратизъм за една беззащитна страна брутално окупирана от червените китайци, без никаква възможност да получи помощ от някъде; опитала се да се съпротивлява с почти средновековно въоръжение срещу пълчищата на Мао въоръжени с автомати; една изолирана страна в която никога не е имало други китайци освен дипломатите и неколцината търговци и в която днес народът и е на път да се превурне в малцинство в собствената си родина...
18 Август 2008 22:34
Изака-швилито си отработва заплатката (подсигурена от Сорос под предлог - борба с корупцията !) и другите благинки. Сметката е предявена на обикновените люде-грузинци, осетинци, руснаци . Егати и международното право , ако един хладнокръвен масов убиец остане на свобода
Егати и западните демокрации, ако пак извадят енторните аршини. Щото засега са силни, ама тигрите от Изток напират и току виж след едно поколение заиграли същата и по-злокобна игра.
А "независимите медии " дори не приличат на гейши, ами на долнопробни проститутки. Интересно , каква е причината в Сега да се появи по-сериозен материал. дали не е свързана с новата партийна линия - Израел обяви 4е ще преразгледа оръжейните си доставки за режима на Наакашвилито.
19 Август 2008 01:06
СС,
След Втората Световна Война, взела десетки МИЛИОНИ невинни жертви, Светът поумня- и сътвори ООН, както и Заключителния Акт от Хелзинки-1975 г.! Светът поумня и разбра, също, че в 20 в. и нататък НЕ е възможно да има -и е ОПАСНО да се иска да има или да се прави да има!- "етнически чисти държави"! Разумният и цивилизованият Свят върви към СЪЮЗЯВАНЕ на държави/ или към двустранно и многостранно, а НЕ едностранно, разделяне на държави- например, Чехия и Словакия, СССР/! Но инициираното, подпомаганото и признато от САЩ, НАТО и Запада разпадане/ БЕЗ съгласието на Сърбия!/ на бившата федерална държава СФРЮ, както и "независимостта" от Сърбия на сръбската автономна област/провинция/ Косово сложи край на Разума и начало на Безумието в следввоенна Европа и Света!
Ето, сега и ти си против евентуално нахлуване на китайски войски в китайската автономна област Тибет, но, май, НЕ си против нахлуването на грузински войски в автономната РЕПУБЛИКА Южна Осетия! Е, обясни защо си така сега раздвоен- ама без тинтирли-минтири, шикалкавене и "саакашвилене", моля!
19 Август 2008 01:11
Друг поглед
Западът омаловажава сериозността на Кавказкия конфликт

Херман Краузе, Дойче веле
18 Август 2008 -MEDIAPOOL.BG- Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД