:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,230,701
Активни 118
Страници 19,654
За един ден 1,302,066
Равносметка

София все още трудно се справя с фирмите си

Финансовите резултати на общинските дружества се подобряват, но не липсват и дежурните абсурди и летаргия
Снимка: Архив "Сега"
Необходимостта от нови автобуси е основен мотив за даване на линиите на частници. София обаче няма отговор на въпроса какъв трябва да е делът на частните оператори в градския транспорт и защо голяма част от чаканите нови коли ще пътуват по крайградски линии.
Активи за близо 374 млн. лв., скромни печалби и купища сигнали в прокуратурата. Това е лаконичната и тъжна равносметка за дейността на общинските фирми в София. На фона на множеството злоупотреби, изплували на повърхността в последните години, може спокойно да се твърди, че общинската икономика на столицата е стигнала дъното.
В последните няколко години до нулата, че и под нея с шум се сгромолясаха поредица от фирми - и "Озеленяване", и "Топлофикация - София", и ВиК, и последната жертва на източване - "Трамкар". Скандалите обаче родиха и нещо положително - прочистване. Не може да се отрече, че резултатите на общинските фирми се подобряват. За 2007 г. те отчетоха 11 млн. лв. печалба - близо два пъти повече спрямо 2006 г. Числото все пак продължава да е неубедително. Предстоящите месеци ще са особено показателни за потенциала на общината да управлява по-добре общинската икономика.

Воля и рискове

Управлението на общинските фирми е една от сферите, в които кметът Бойко Борисов и групата на ГЕРБ в СОС отстояват до момента относително последователна политика. Докато в предходния общински съвет, управляван на базата на гъвкави икономически мнозинства, нямаше воля за прекратяване на партийното управление на фирмите, въпросът в този мандат не стои. Общината вече приключи конкурсите за нови управи в 11 от фирмите. Бяха орязани и бордовете, намалиха се заплатите на шефовете.
За пръв път общината проявява активност и по въпроса за неизползваните от фирмите имоти. Всичките общински фирми имат терени, които не им трябват и години наред носят разходи вместо приходи. София планира да извади от капитала им онези от тях, които са нужни на общината, а част от останалите обекти ще бъдат продадени.
Начинът, по който ще става всичко това, и цените, на които ще търгуват и столицата, и фирмите, ще са показателни за обещанията на ГЕРБ да работи прозрачно и в интерес на гражданите. Терените, които ще се предлагат, са повече от апетитни - бази на неизползвани ученически лагери на фирмата "Галатея 2002", серия от спортни имоти в София, част от терените на вездесъщата "Софийски имоти".
Любопитни ще са и предстоящите конкурси в най-тежките фирми - транспортните. Транспортните дружества в предходните мандати бяха буквално задушени от политически и икономически зависимости. Този риск ще стои и в бъдеще. Общината вече взе две спорни решения - да слее "Паркинги и гаражи" със Столичната компания за градски транспорт и "Столичния електротранспорт" и "Трамкар". Развръзката предстои, но апетитите към въртящите се милиони в транспорта са видими.

Контрол, контрол, контрол

Назначаването на нови ръководства и разпродажбата на терени само по себе си не гарантира подобрени финансови резултати от непосредствената дейност на фирмите. Тук ключът е в контрола, който ежемесечно се осъществява върху тях, и добрите бизнес планове. И през изминала 2007 г. имаше достатъчно доказателства, че от очите на администрацията убягват редица нарушения.
Че общината има потенциал да принуди фирмите към повече дисциплина, се вижда ясно при провежданите балансови комисии в края на всяка година. На тях и опозиция, и администрация все по-остро притискат фирмите да подобряват резултатите и да прекратяват порочните практики. Уви, тези разпити са веднъж годишно и изобилстват от случаи на установени постфактум абсурди.

"Софийски имоти" - шампионът по дебелоочие

"Софийски имоти" години наред държи първото място по дебелоочие в отношенията си с общината. Тук наистина има основание да се твърди, че общината до голяма степен е безсилна срещу феодалите начело на фирмата. Те упорито отказват да изпълняват взети от съветниците решения. И през 2007 г., както и през 2006 г. отчетът на дружеството изобилства от странности.
57 души работят в ограничената откъм дейност фирма. "Софийски имоти" няма право да продава имоти и се занимава единствено с отдаване под наем и изготвяне на оценки. Нееднократно от общината са изтъквали, че този персонал е раздут. Фирмата обаче не намалява щата с парадоксалното обяснение, че половината от хората са заети да дават показания пред прокуратурата, а другата половина се занимава с предстоящата приватизация на фирмата. С други думи - за повишаване на приходите не работи никой.
И съветници, и администрация са категорични, че постъпленията са прекалено ниски на фона на имотите, с които дружеството оперира. 60 млн. лв. са активите на фирмата, а приходите от обичайна дейност възлизат на 4.73 млн. лв. срещу 6.7 млн. лв. за 2006 г. Без разрешена от СОС продажба на имот през 2007 г. дружеството би излязло на загуба от 2 млн. лв. "Не е възможно рентиерската дейност в София да е на загуба. Или наемите са ниски, или има ниска събираемост, или имотите стоят празни", коментира съветникът от СДС Иван Нейков.
Продължава и традицията фирмата да отчита екстравагантни разходи. Така например от общината установиха, че в нея на граждански договори са работили цели 72 души. Тази армия, състояща се от счетоводители и адвокати, е глътнала 88 000 лв. Други 91 000 лв. са отишли за консултантски и правни услуги. За външни услуги фирмата е пръснала цели 622 000 лв. Заради тези проблеми общината отказа да освободи от отговорност управата на "Софийски имоти" по отчета за предходната година.

Транспортни гласове в пустиня

Разходите на транспортните фирми би следвало да се гледат под лупа, защото касаят цената на билета и пряко удрят джоба на столичани. Това години наред не се случва и цифрите не се обсъждат достатъчно детайлно, признават хора от бранша. От отчетите за м.г. става ясно и че общината тепърва ще се сблъсква с тежки проблеми в транспорта.
Така например като единствен начин за подобряване на дейността на "Столичен автотранспорт" шефът му Асен Добранов е посочил преустановяването на тенденцията общината да дава все повече линии на частни превозвачи. Добранов изтъква, че фирмата вече е загубила 10% от пробега си и 20% от финансирането. Този проблем прелива в друга общинска фирма - СКГТ, която разплаща дейността на транспортните оператори. Частниците, поели автобусни линии, возят на по-скъпи тарифи от общинската фирма и това води до недостиг в общия бюджет на СКГТ. Ако общината приключи успешно скандалния конкурс за отдаване на още 52 линии на частници, проблемът ще се задълбочи. Единственият начин за покриване на растящите разходи е през цената на билета или увеличаване на субсидията за преференциални карти. До момента въпросът за дела на частните оператори в градския транспорт на София не е обсъждан достатъчно задълбочено. Няма обяснение как се избират линиите, отдавани на частници (новите автобуси ще возят главно по крайградски линии), нито докъде следва да стигне този процес.

Правна култура и нарушения

Фирмите продължават да страдат от ниска правна култура и извършват серия от нарушения. Някои пък са изпаднали в дълбока летаргия и не изпълняват дадени от общината указания.
Така например пазарите трупат куп ненужни разходи. Общината отдавна е разпоредила разходите за ток, охрана и чистота на пазарите да се покриват от наемателите на сергии, но това не се случва.
Масово се нарушава и законът за обществените поръчки. От 2006 г. той е променен и задължение да обявяват поръчки над праговете имат всички общински фирми. Разследване на "Сега" вече показа, че това изискване не се спазва от "Паркинги и гаражи", която харчи милиони левове за антипаркинг-стълбчета, маркиране на паркоместа и прочие. Изискването се нарушава и от други общински фирми, особено по линия на разходите за охрана.
Дежа ву е и поддържането на ниски наеми от отдаваните от фирмите обекти. Общинската фирма "Егида", която стопанисва подлезите, вече години наред има лоши резултати, въпреки че отдава под над десетки помещения. Фирмата е дала под наем за 2007 г. 240 търговски помещения, от които е изкарала 400 000 лв. Това прави среден месечен наем от 139 лв. на обект.
Може би част от проблемите биха отпаднали, ако общинските фирми се чувстваха по някакъв начин отговорни пред самото общество. Те обаче тотално отсъстват от публичното пространство освен със скандали, които избухват постфактум. Единственият начин е да проверите с какво точно се занимават фирмените регистри. Нито една няма сайт, нито една не се отчита пред обществото за резултатите, а бизнес плановете им са най-голяма тайна. Докато това не се промени и не се засили контролът, ръководствата на фирмите едва ли ще намерят стимул да подобрят управлението им.


ТАБЛИЦА*
ФирмаСредна работна заплатаКоефициент на рентабилност на 100 лв.
1. "Софинвест"67315,79
2. "Озеленяване"3010,36
3. "Метрополитен"6370,02
4. "СКГТ-София"6289,09
5. "Столичен автотранспорт"718-1,97
6. "Столичен електротранспорт"7440,77
7. "Трамкар"418-26,03
8. "Паркинги и гаражи"62818,18
9. "Чистота Искър"6288,41
10. "Софийски имоти"765-86,05
11. "Егида"3651,2
12. "ГИС-София"72115,52
13. "Лозана"3665,38
14. "Пазари Възраждане"61327,89
15. "Пазари Изток"53134,75
16. "Пазари Запад"64022,58
17. "Пазари Север"5415,29
18. "Пазари Юг"52821,69
19. "Спортна София"38224,62
20. "Галатея 2002"385-72,28
21. "БКС-Център"7401,05
22. "ВиК"5136,31
* Данните са към 31 декември 2007 г. Коефициентът на рентабилност е отношението на печалбата към общите приходи, умножена по 100. Приходите от продажба на дълготрайни активи не се включват. От посочените фирми в програмата за приватизация са включени "БКС-Център", "Софийски имоти", "Озеленяване", "Галатея 2002".
4
2476
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Септември 2008 06:33
...а софпроект и софия - проект...
02 Септември 2008 09:04
Не София, а О пределени наши хора! - Например свещената крава Николай Александров
02 Септември 2008 10:08
Може би част от проблемите биха отпаднали, ако общинските фирми се чувстваха по някакъв начин отговорни пред самото общество. Хи ХИИИИИ!
02 Септември 2008 21:56
Каква е ползата от "последователната политика" на ББ и на неговите подопечни? За няколко години, те показаха, че са толкова лоши управленци, колкото и правителството, с което оправдават неспособността си да направят нещо сериозно за решаване на софийските проблеми. Българите вече ходят по други държави и столици, не виждат ли разликата?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД