:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,309,020
Активни 96
Страници 13,535
За един ден 1,302,066

Топлата държавна любов е за "Топлофикация"

Дори само един човек в даден вход да е изряден, дружеството няма право да спре топлата вода или парното му. Властта и прокуратурата гледат безучастно как монополистът отказва да си събира огромните дългове по законен ред
Снимка: "Сега"
Софиянци изтърпяха всички абсурди на "Топлофикация", но сега изрядните ще ги противопостяват на неизрядните им комшии. Въпреки че държавата е дала толкова много права на монополиста да си събира дълоговете.
Монополите по цял свят не са цвете за мирисане. Но в България стават нетърпими. А когато започнат да си разиграват коня пред безучастните погледи на държавата и на правоохранителните органи, положението става революционно.

Точно в такъв период се опитва да влезе държавно-общинският топлофикационен монопол. Със заплахи, че ще спира топлата вода на цели входове и блокове, няма да пусне и парно през зимата, а там, където има повече от 50 % неизрядни платци, също ще действа крайно.

Вярно е, че когато се доставя някаква услуга, всеки трябва да си плати. Има и достатъчно начини за цивилизовано събиране на дългове от неизрядни клиенти.

В същото време обаче "Топлофикация" е на пътда прегази законите и написаните от самата нея общи условия,одобрени от държавата. Особено ако започне да спира топлата вода и парното и на изрядните. Защото подобно действие ще е нарушение и на житейската логика, и на действащото законодателство. И подлежи на съдебно изясняване. Или по-простичко казано, всеки изряден платец на "Топлофикация" ще може спокойно да съди дружеството с всички шансове за успехи.

Защото не може години наред един човек да си плаща безропотно и парно, и топла вода, да няма просрочени задължения, да спазва всички разпоредби от общите условия и в един момент въпросният монополист да му каже - прекратяваме едностранно всичко, оправяй се със съседите си, които ни дължат пари.

Ако договорът е сключен с етажната собственост, каквато възможност има в закона, монополистът може да си позволи това своеволие. Но когато това не е така, всеки потребител е сам за себе си. И няма как чрез медиите ръководителите на дружеството да прекратяват взаимоотношенията си с тях.

Но дори за момент да оставим тази посока. От години наредна монополиста му се дават всякакви екстриПоследната е възможност, записана в закона за енергетиката, чрез която той може да събира дълговете си само въз основа на извлечението от сметките. Тази разпоредба бе атакувана пред Конституционния съд от омбудсмана, но не бе обявена за противоречаща на основния закон. Затова е странно защо топлопреносното предприятие не си събира дълговете по този лесен начин. При това става дума в някои случаи за милиони от предприятия и за стотици и дори хиляди левове от битови абонати.

Не може да ги събира и не мотивира хората да плащат, защото от годиницялата топлофикационна сага е пълна с абсурди -законови, счетоводни, икономически, математически, логически.

Никой не знае например как точно се изчисляват сумите, които да се плащат. Как става така, че да речем в един район на София сметките са едни, а в друг - други. Или какво да кажем, че на много места през зимата се доставя некачествено топлина и радиаторите често са направо студени. Обикновено обясненията са, че много от хората се отказали от услугата и затова трябва повече мощност, за да се поддържа съответното ниво на топлинна енергия, но това водело до загуби на дружествата. Това си е нахалство. Всеки си плаща за услуга и за качество. Ако не може да се достави в нужния обем, тогава фирмите трябва да плащат обезщетение. Защото иначе хем се мръзне, хем се плаща здраво - ако не чрез индивидуалната инсталация, тогава се начислява веднага по-голямата мощност, необходима за подгряването, както и всички разходи по общата инсталация. Това грубо противоречи на всякаква икономическа и търговска логика. Но и при тези условия си има много изрядни платци, които сега ще бъдат наказани.

Другият абсурд е, че никой не може да направи нищо срещуминаващите през апартамента му тръбиДори и да се откаже от услугата. Но не - винаги има начин да му се вземе някой лев, дори човекът да не се води абонат. И всичко това чрез няколко законови текста. Един път например в закона за собствеността, където инсталациите са обявени за общи части. И втори - в закона за енергетиката, където е казано, че "енергийните предприятия ползват безвъзмездно части от сгради за монтиране на средства за измерване и други съоръжения, свързани с доставката на електрическа и топлинна енергия и природен газ".

Значи тръбите не могат да се махнат, но може да се спре изцяло топлото?

С промените в закона за енергетиката бе направено така, че вече, ако две трети от етажните собственици искат да се прекрати договор с топлофикация, това да може се случва. Досега се искаше съгласието на всички.

Никъде обаче не пише, че може да се спира парното само на един изряден абонат, дори и ако примерно останалите 99 % не си плащат.

Миналата година столичната "Топлофикация" разлепваше по входовете два листа, в които обясняваше колко и кои апартаменти са се отказали напълно или частично от тяхната услуга, как това ще доведе до голямо нарастване на сумите, които ще плащат останалите абонати, и това било, защото "такива са физичните закони". Ами то с абонатни станции и технологии от преди 50-60 години няма как да стане. В крайна сметка дружеството разясни на хората, че може би ще е по-добре и те да се откажат, ако не искат да плащат повече.

Има десетки хиляди потребители, които издържаха всички абсурди, всички слухове и прокурорски разкрития за огромни, милионни, че и милиардни злоупотреби в парното, всички гадни истории с топлинните счетоводители и плащането на маса пари и за тях, и за полустудените радиатори, и за продължаващите по 20 дни всяка година постоянни подмени на тръби и профилактики. И си плащат. Коректно, постоянно. И няма как някакво дружество хем да им спре топлата вода и парното, хем то да продължи да съществува.

В крайна сметка, ако има нещо странно, то е как депутати, правителство, прокурори гледат напълно безучастно цялата тази сцена.

Или те не са от тази държава? Или тази държава е на монополите, а не на хората?
21
3139
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
02 Септември 2008 00:56
Статията мъха на мухлясъл социализъм. *****. Та по въпроса - истината е че софийкската топлофикация винаги е била субсидирана, за да не би като хванат повечко студ, лумпенизираните столичани да се разходят до царя. Другата истина е че много се краде. Обаче същот така е истина, че няма такова нещо като "независим абонат" в блок. Блока не е сбор от апартаменти. Ей това БГ селяндура не го разбра, затова и блоковете са такава цигания. В цял сват, ако искаш да живееш в блок, се съобразяваш с мнозинството от съседите си, плащаш заедно с тях, или гледаш през крив макарон, пак заедно с тях. Ако не те устройва - продаваш и - айде в по-хубав квартал с по-заможни съседи. Това е закрепено със специални закони и важи и за САЩ, и за Германия и кажи-речи за целия цивилизован свят. Единсвено не важи в БГ и бившия СССР - Росия, Украйна и т.н. А е така, защото само тук има понятие селянин-коунист (демек крадлив лумпен).

Редактирано от - bot на 02/9/2008 г/ 03:07:24

02 Септември 2008 07:18
Те потвърждават Лениновия извод: "Монополът си пробива път навсякъде и с всички средства, като се почне от "скромното" заплащане за преотстъпване на правата и се свърши с американското "прилагане" на динамит против конкурента." (Ленин, В. И. Събр. съч. Т. 27, с. 310.)

Истината според мен е, че трябва ТФ да се разбие на квартали или на още по малки предприятия. Напр. в Братислава има блокове със локални станции - няма тия сложни схеми с тръбопроводи и т.н. Просто тая сложна схема на ТФ трябва да се разбие. Начини и техннологии има.....но далаверата се губи.
02 Септември 2008 07:31
В крайна сметка, ако има нещо странно, то е как депутати, правителство, прокурори гледат напълно безучастно цялата тази сцена.
Или те не са от тази държава? Или тази държава е на монополите, а не на хората?

То в Симеоново и Драгалевци няма парно, защо да не гледат безучастно. Особено ако монополистите ти тикат пачки с пари по джобовете.
02 Септември 2008 08:27
Чета си аз вестника всеки ден и гледам - Топлофикация лоша, електрото - и то лошо....Чудя се дали да не мина към Овъргаз?

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
02 Септември 2008 08:57
Ако имаше уред глупомер, някои писания щяха да изкривяват стрелката му от претоварване.
02 Септември 2008 08:59
Чудя се дали да не мина към Овъргаз?

Може да проучиш какви са условията и при конкуренцията им в твоя район.
02 Септември 2008 09:09
изчакайте да продадат топлофикация и гледайте как не могат да си съберат вземанията
02 Септември 2008 10:16
Ако имам закрилата на държавата от тъпи управници и закони като за парното, ще направя една мнооого голяма фурна и ще започна да разкарвам хляб по къщите на хората и ще го раздавам. Искат, не искат - ще им давам. И после, по силата на общите условия на някакъв закон, ще започна да ги съдя. Ама най-добре е тези, които си плащат, да платят и за онези, които не искат или не могат да платят. Ама да нямат право други да им дават хляб, та като ги оставя без хляб да мрат от глад!
То асла същото става и с бюджетния излишък. От когото могат да вземат - вземат, а на тези, от които нищо не могат да вземат, защото нямат или защото не дават, сега ще им раздават същия бюджетен излишък. Масларова стана като Робин Худ.
Само че това нито е правилно, нито справедливо. Българите няколко пъти заради подобни глупости са намразвали държавата си и точно тогава тя е загубвала суверенитета си.
Това е истината...
02 Септември 2008 10:47
Русчуклия,
както е известно, в САЩ много четат и прилагат Ленин, затова са сътворили антимонополно законодателство. За разлика от СССР, където имаше тотален държавен монопол. Нещо като поп, който блажи по време на пости.
02 Септември 2008 11:04
Уважаеми форумци,

Услугата, която предлагат топлофикационните дружества към по-старите сгради, е ГРУПОВА, тъй като сградната инсталация е ГРУПОВА, а не индивидуална. Така че приказките за индивидуално формиране на сметките и ако има един изряден клиент, на него само да му се осигури енергия, са журналистически брътвежи. Може ли инсталациите в по-старите сгради да станат индивидуални? Може, ама иска много работа от топлофикационните дружества, а на тях им е по-лесно да говорят глупости в медиите за т.нар топлинно счетоводство!
02 Септември 2008 12:54
Не Манеи, твоето е комунизъм.Ако искам ще си спра парното и ще се грея на кюмур.И, ако ти искаш да плащам за топлината, която отделят тръбите ти ще трябва да платиш за топлината , която отделят моите въглища.Как ли, ще закупите измервателен уред, както аз от топлофикация
02 Септември 2008 13:04
Тук пък няма да пиша!
Най-много да се скараме с Heat...
.
P.S. Забравих! След въвеждането на "Термовизионен контрол" от Топлофикация-София, м/у етажните и м/у входовите спорове вече станаха излишни. "Бай Брадър" бди!

Редактирано от - OLDMAD на 02/9/2008 г/ 13:21:16

02 Септември 2008 13:17
Измервателни уреди? Че кой ги тарира тия измервателни уреди, да не би независими лаборатории? Много е вероятно работещите във В и К, електроснабдяването и топлофикацията да ползват в жилищата си по- специално регулирани / съответно/ водомери, електромери и топломери.
02 Септември 2008 13:31
Абе не мога да разбера, как топлофикация отчита по един топломер, а пък всички плащат по отделни партиди. Е това е тъпото. Прави се една партида а входа си наема някой да им преразпредели парите. като не се плати по партидата се спира. тогава няма спряли не спряли. По тази логика някои на втория или третия етаж може да махне асансьорната клетка, или комина да не му пречи. Ако някой не иска да му миниват тръби да искара инсталацията през стълбището и да го плати. или правилно беше някой написал отива в блок без траби или без асансьори или без комини. Да избира. това е демокрация-когато се съобразяваш с другите а не да искаш всички с теб.
02 Септември 2008 14:04
... докато в.Топлото не влезе в панделата -

Редактирано от - Старшината на 02/9/2008 г/ 15:01:30

02 Септември 2008 15:15
добре, услугата е групова и не може да има независими абонати

но ето какво плаща майка ми, която много пести и плаща по банков път на равни месечни вноски:

всяка година е надплатила поне 100 лв, тази година са 250

но не й ги връщат, щели да й ги приспадат от следващите сметки

същевременно равните месечни вноски се повишават и разбира се не се прекратяват, така че има откъде да се приспада за потреблението, а тези 250 лв изобщо не са й нужни за вече за парното

но са си нейни спестявания и би могла да си ги изхарчи за нещо приятно, от което се е лишила заради своята изрядност

ако някой ми обясни към кого да се обърна с този въпрос, ще направи голяма услуга на една стара жена

например ако й върнат 250-те лв, ще може да си сложи бойлер, като спрат парното и топлата вода в блока им
02 Септември 2008 21:49
Разбира се, че тази държава не е на хората. По-точно тя е на някои хора, които я цоцат до пръсване. Затова депутати, правителство и прокурори са безучастни. И няма какво да се разчита на тях. Само от ЕС биха могли да наложат задължителните промени - изцяло нова нормативна база и напълно нов, нормален мениджмънт, съответстващи на европейските стандарти и норми. И трябва да го направят - ние сме граждани на ЕС и неговите институции са длъжни да помагат в решаването на нашите проблеми. И да санкционират виновниците за тях. "Топлофикация" се превръща в грозен символ на корумпираната ни и бездарна държава.
02 Септември 2008 21:52
Манрико,
и аз чакам момента, когато Овъргаз ще наближи квартала ми. Осем апартамента сме във входа, ще ги убедя да се откачим от гадната Топлофикация (два апартамента вече са се откачили, минали са на ел. ток, но това е друга история) , па едно котле в мазето вместо абонатна станция, па едно манометърче, па едно gas meter-че , и стой та гледай. Ама нещо се бави Сашо Дончев.
02 Септември 2008 21:57
... продавач, който изнудва всичките си клиенти, трябва да бъде пребит с камъни! ТОЧКА!
02 Септември 2008 22:11
Старшина,
или с бюлетинки. Запетайка. Идат избори. Удивителна.
02 Септември 2008 22:42
При мен (а предполагам и при много от вас) стои следното положение. През Юли се получи от Топлофикация-София една фактура, със заглавие СПРАВКА ЗА НАПРАВЕНОТО ИЗРАВНЕНИЕ МЕЖДУ МЕСЕЧНИТЕ ВНОСКИ И ФАКТУРИРАНИТЕ СУМИ ЗА ПЕРИОДА 08.2007 - 07.2008. На тая фактура в първата колонка под заглавие НАЧИСЛЕНИ СУМИ, стоят числа представляващи парите, които е трябвало да плащам всеки месец от година назад. Тъй като, обаче, съм плащал (и зиме и лете) по определена разумна сума всеки месец, тая сума е една и съща и е отразена във втората колонка. В третата колонка са написани разликите между ежемесечната (една и съща по големина) сума, която съм плащал и сумата, която е трябвало да платя. Всичко е точно, просто и ясно. Дотук добре, обаче пак през Юли дойде още една фактура, в която освен упоменатата разлика, за която говорих по-горе, има още една разлика, наричаща се ДОПЛАЩАНЕ ОТ ИЗРАВНЕНИЕ, която е два пъти по-голяма от предишната изравнителна сума. Това са пари, и заради неяснотата какво с какво се изравнява, се скарах с жена ми, скарах се и на касата в Топлофикация. От там ми казаха да отида във фирмата за топлинно счетоводство, където не отидох, защото знам от опит (по друг повод), че ще ми кажат да отида в Топлофикация. Кой ще ми обясни какво с какво е изравнявано и на каква основа. Могат да ме лъжат колкото си искат, Вальо Топлото да се подхилва и да ни гледа сеира.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД