:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,175,847
Активни 77
Страници 18,220
За един ден 1,302,066

Джеймс Бонд, Щирлиц и Мата Хари от село Покрован

Обвиненията в шпионаж са смешни, но пък показват какъв е манталитетът на нашите военнослужещи зад граница
Емил Спахийски
Какво си представяте, когато чуете думата "шпионаж"? Палми, посолства? Швейцария? Женева? Разговор на агент с чиновник от банка на Каймановите острови? Смачкан, безличен костюм, уиски два пръста, вестник с дупка, димяща цигара и запалка с дискретен фотоапарат? Джеймс Бонд, Щирлиц, Мата Хари?

Макар това да са сюжети за евтини романи, често животът копира точно тези глупости, които създават мит около тази професия. Литвиненко беше убит чрез радиоактивния полоний. В Москва спецслужбите хванаха английски шпиони да предават информация на агентите си чрез устройство, скрито в обикновен камък. Все истории, които вдъхновяват новинарите. Както се казва - и ние сме дали нещо на света със своя "български чадър". Имали сме и много успехи и почти никакви провали и тихо си разказваме легенди за българския разузнавач. Но това вече е минало.

Тези дни трима наши герои опетниха романтичния образ на българския шпионин. Приятели от с. Покрован, двама от които военнослужещи, бяха арестувани в Гърция, понеже снимали забранени обекти, и бяха обвинени в шпионаж. Случката обаче беше толкова смешна, че никой извън местните медии не се трогна от историята на братовчедите на Джеймс Бонд от Покрован. А тя си струва да бъде коментирана, защото в нея ясноизпъкват разликите в манталитета на българите и гърцитеКакто всички знаем, един грък никога няма да пропусне да те "отстреля", ако си му паднал на мушката. А тези тримата дадоха чудесен повод съседите да спечелят някоя и друга точка в своя полза. Факт е, че гърците доста се престараха. Да обвиниш в шпионаж трима туристи, снимали се за спомен, макар и в забранен район, си е, меко казано, тъпо. Между България, Турция и Гърция отдавна няма тайни на подобно ниво. Нямаше по време на Студената война, сега още по-малко. Навремето се знаеха името на командира на всяка рота, мястото на всяка казарма и броят на оръжията. В ерата на космическото разузнаване и на "Гугъл" няма никакъв проблем да намериш снимки на всяка военна база. При това без много труд от дома, през интернет - достатъчно е да се отвори Google Earth и да се види къде се намират съответните гранични застави, инженерни съоръжения, казарми. А и разузнаването отдавна е надживяло нивото да праща туристи да се снимат пред и зад казарми. Затова обвиненията в шпионаж са смешни.

Но гърците не са глупаци и извлякоха дивиденти от тази случка на медийно ниво. Най-малкото показаха, че знаят, що е то държавност. От гледна точка на законите всяка държава има правото да се пази от любопитните комшии, особено когато става дума за национална сигурност. Навсякъде по света е неприемливо край военни обекти да се шматкат туристи.Казармите не са музеи, не са молове,където всеки, който му хрумне, може да щрака с камера. Затова на повечето такива обекти се слагат табели, които предупреждават, че снимането е строго забранено. Гърците се възползваха от това и натриха носовете на нахалните комшии. И показаха, че поне се опитват да пазят държавата си.

А комшиите? Да поговорим и за комшиите. На един военнослужещ е пределно ясно какво му е позволено и какво не. Особено за човек, който е бил три години в мисии зад граница както Йордан Чапов - единият от арестуваните. Затова обясненията на българите, че не са знаели какво правят, малко издишат. В случая най-вероятно се е обадила оная част от манталитета на нашенеца, която си остава непоправима във вековете - той не обича да се съобразява с нормите. Ако му кажеш, че нещо е забранено, той ще го направи напук, особено ако е бабаит. Както в онзи виц, който казва, че ако на една пейка пише: "Прясна боя. Не пипай!", всеки втори българин ще пипне.

У нас този номер минава. Сигурен съм, че ако някой спре колата си край военно поделение и започна да се снима на фона на казарма точно пред надписа "Забранено снимането", никой няма да му обърне внимание. Дори ако се появи военна полиция, най-много да го изгони, но едва ли ще има арести или някакви други последствия. Никой българин, който стане свидетел на подобна сцена, няма да вдигне телефона и да се обади на полицията. Пък и да се обади, ония така ще се замотат, че ще е безсмислено да се реагира.

У нас е така, но не и в чужбина. Само преди няколко месеца наши военнослужещи бяха изгонени от контингента ни в Афганистан, защото снимали армейски обекти за спомен. В камерата на пишман шпионите пък са намерили и снимки на военни обекти в Косово, което си е окупационна зона по всички правила на войната. Добре, че не са ги хванали, щото последствията нямаше да бъдат никак смешни. И докато нашите герои разказват премеждията си на чаша ракия, нашите дипломати благодарят на гръцките си колеги и би било хубаво в Генщаба да прослушат своите подчинени кой какво знае по въпроса "що е държавна тайна и може ли да снимаме военни обекти на чужда територия".
Снимка: Google Earth
Достатъчно е да се отвори сателитната карта на търсачката Гугъл и да се намери дори и това забранено за снимки място в Гърция.
13
8651
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
02 Септември 2008 01:31
Ако се вярва на съобщения в пресата, такива табели, предупреждаващи да не се снима в този район, не е имало.
02 Септември 2008 06:47
Имало, ама на гречки. Затова съдът ги пуснал, 'щото нашенците не го чаткали.
02 Септември 2008 07:15
На гречки, ама и камерка с червено хиксче/какъвто знак има в музеи, църкви/.No comment
02 Септември 2008 07:44
Може и да е имало камерка с хиксче, ама тяхната е била друг модел - дигитална.
02 Септември 2008 08:32
"Най-малкото показаха, че знаят, що е то държавност."
Гърците?
Мани, не думай!
02 Септември 2008 08:34
Много интересно. Но не съвсем. Защото в ПЪРВИТЕ материали по случая се споменаваше, че:
1. Според разследващите в техния фотоапарат са намерени снимки и на други обекти.
2. Обвиняемито твърдят, че са в Гърция в качеството си на туристи, а снимките са направени за българско военно списание.

СЕГА обаче фактите са представени по друг начин:
1. Според адвоката им Илиана Власакиду случката е страшно недоразумение - военният обект случайно попаднал в обектива на тримата българи.
2. Табелите, които предупреждавали, че снимането е забранено, са били само на гръцки, който никой от тримата туристи не владее.

Както се казва - открийте разликите. Дали някой се опитва да замаже допуснатия гаф? Както по-горе правилно бе отбелязано, табелките може и да са изписани само на гръцки, но нарисуваното и задраскано фотоапаратче на тях е на универсален език
И така:
1. Какво стана със снимките на "други обекти"?
2. Кое е списанието, което така аматьорски е поръчало материали?
3. Ненормално ли е военен като види военна техника да пожелае да си щракне едно фото ей така за спомен?
4. Защо така грубо се замазва случая с оправдание, че видите ли ние сме съюзници и не може да има подобен вид шпионаж?
02 Септември 2008 10:22
По същия този начин, ако човек види, че на някоя стена пише: "Не пипай!" или "Пази се от боята!", то той веднага пипва с пръст, за да се убеди дали написаното е истина, и щом се убеди, че е истина, започва първо да ругае стената, после ругае прясната боя, подир боята наругава надписа и най на края наругава себе си...


НОЩНА ПАША

Йордан Радичков
02 Септември 2008 10:26
Ми-24 бяха изтеглени от Ст.Загорското летище преди около 15г., но знакът фотоапаратче с "Х" още стои...
Толкоз по темата.
02 Септември 2008 11:25
Малко са се престарали гърчолята. На нашите застави навремето имаше надписи "Бъди бдителен, врагът е коварен!", а казват, на гръцките пишело "Бъди коварен, врагът е бдителен!"
02 Септември 2008 11:51
Марко Ив. Тотев
02 Септември 2008 14:17
Скоро стигнах българо-турската граница при устието на река Резовска и там, разбира се, има означителни табели - на български, турски и английски, да не се снима... Както се досещате, всички, които бяхме там, застанахме пред тях и започна една цяла фотосесия. Българска му работа, ще каже някой чужд на нашия манталитет.
02 Септември 2008 16:33
ами какво друго да кажа освен българска простотия.и това ако е професионална армия.
02 Септември 2008 19:26
Егати некадърника!!!!
Първо, вместо да използва maps.google.com където всеки може да отиде и да си провери лично с лично избраният мащаб, той си направил труда да пусне въпросната програмка, да на направи скрииншот, и да пастне картинката!!!
Второ, като прави такива снимки, поне да беше изрязъл личната информация (най отдоло на снимката)!!!
Трето, аджеба, къде все пак са се заснели пичовете? Щото не става ясно!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД