:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ново 20! Искаме Формула 1 край Плевен!

Поредна порция прах в очите хвърлиха шефовете на мотоциклетната ни федерация в Монако
СНИМКА: MOTOCROSSMX1.COM
Миналата година мотоциклетната федерация заведе доста повече министри на церемонията в Монако (на снимката). Сега делегацията е по-малка, но "новините" далеч по-големи...
До дни България ще внесе в международната автомобилна федерация (FIA) план и молба за организиране на състезание от Формула 1. Документите ще бъдат разгледани лично от шефа на FIA Бърни Екълстоун, а самият той ще дойде още през януари на посещение.

Това са гръмките новини, които сервира Богдан Николов, шеф на българската федерация по... мотоциклетизъм. Сервира ги от Монако, където по традиция за пореден път отиде да получи награда - този път за най-добър организатор и най-добро трасе в световния шампионат по супермото. Пак по традиция, с Николов в Княжеството бе неговият добър приятел и напоследък постоянен шеф на международните състезания по мотоциклетизъм у нас Румен Петков (член на ИБ на БСП). Пак отиде и председателят на ДАМС Весела Лечева. От делегацията, която и миналия декември ходи в Монако на разноски на федерацията (БФМ), този път отсъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството и военният му колега.

Според казионните съобщения от Монако Николов, Петков и Лечева са се срещнали със съветник на Екълстоун, а после съобщили официално, че ще се кандидатираме за състезание от Формула 1. Пистата щяла да е край Плевен, където вече бил започнал строеж на такава за Moto GP (мотоциклетния еквивалент на F1).

Най-странното в случая е защо федерацията по мотоциклетизъм се нагърбва с инициативата за строеж на писта за F1? Това е работа на автомобилната федерация (БФАС), която членува във FIA и с която FIA единствено контактува. Впрочем, проверка на "Сега" показа, че отговорни фактори в БФАС гледат по-скоро с насмешка на "новината" от Монако. А и Екълстоун е в близки отношения с шефа на БФАС Георги Янакиев, а не с Богдан Николов или Румен Петков. Та, ако има човек, който в България може да говори за подобно трасе, това е Янакиев.

Също така не е ясно откъде ще се намерят пари за такъв гигантски проект, при това в условия на световна финансова криза. След първата копка за трасе за F1 в Русия например бе обявено, че то ще струва минимум 140 млн. евро и няма причини да се мисли, че в Плевен ще е кой знае колко по-евтино. Пък и там трябва да се изграждат допълнителни съоръжения, защото не е въпросът само в пистата - трябва и съответна инфраструктура като голямо летище, пътища, хотели, а това още повече ще оскъпи проекта.

Ако замисълът е да се вземат пак пари от бюджета, не е ясно как ще бъде защитен подобен ход, и то в условията на криза. Защото вече не става въпрос за печално известните "само" 3.9 млн. лева от бюджетния излишък, получени от БФМ за доизкусуряване на две мотоциклетни трасета след организирането на миналогодишната министерска разходка до Монако.
8
1720
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
08 Декември 2008 00:35
А бе "Сега", вие що хабите толкова място за такъв материал? Напили се пикаещите в шадравани от ПлевИн и заявили, че ще организират Формула 1. И вие сте тръгнали аргументи срещу да им вадите и матриялче да пишете. С такива идиоти като Богдан Николов и Румен Петков само бъзици, бе- никакво сериозно отношение! Например можеше да попитате Румен Пикльов опитвал ли е някой шадраван в Монако, или пък с колко чифта бели чорапки се е домъкнал в Монако-нещо например от този сорт.....
08 Декември 2008 09:57
REGO
Това е майтап към журналистите - не може някой да гое казал сериозно
08 Декември 2008 10:19
Писта за Формула 1, но за магарешки талиги.
08 Декември 2008 10:55
И всички ще спим в Ростов. хахахахах
08 Декември 2008 13:15
споко... ако Ф1 мноооого закъса (заради кризата) може и да сбъдне...
08 Декември 2008 13:38
Втория от дясно на ляво в камерен хор ли участва, заедно със соло изпълнителката велева
08 Декември 2008 15:26
F1 ще е много скъпо, що не се пробваме с off-road - имаме си прекрасна пътна мрежа
08 Декември 2008 21:36
Защо толкова невярващи се навъдиха на тази земя.Имаме сили за една пистичка да спретнем та и пушек ще се вдига.Ако се дръпнат пък формуладжиите да внимават да не си организираме една алтернативна F 1-Bul.
Ние сме си майстори на алтернативите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД