:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 384
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Еврото, което дойде

Забавлява ме крамолата от последните дни трябва ли да пуснем еврото във вътрешните плащания или не трябва. Аз от 1997 г. се опитвам да обърна внимание на простата логика, че щом законът обявява една валута (германската марка, еврото) за резервна и прогласява лева за свободно обменяем в марки, после в евро при фиксиран курс, значи трябва да допусне тази обменяемост последователно при всички сделки. Иначе правото да обмениш националната валута по гарантиран курс лесно може да се изроди в принуда да обменяш твърда валута в левове по задължителен курс. Във всички случаи ограничаването на правото на обмен само до сделките между централната банка и банките поражда риск. И налага задължителни такси при обмяна на националната валута в резервната и обратно. 11 години този въпрос стои на дневен ред въпреки



уж съкрушителните аргументи



против идеята да допуснем еврото във вътрешно обращение заедно с лева. Тази идея била не само вредна, тя била даже безотговорна, а такива като мен, които я предлагат, са същи врагове - на борда, на Европа и на народа. Щяло да е скъпо да плащаме в евро, трябвало да се направят много разходи за банкомати, които да пускат евробанкноти. Трябвало да дублираме платежната система - една за левове, една за евро. Щели сме да загубим сеньоража.

Вярно е само последното. Нищо не налага да се монтират банкомати, пускащи евро, а сегашната платежна система без друго има капацитета да обслужва плащанията, дори да са в различни валути - просто същият софтуер трябва да се пусне два пъти. Е, ще се наложи известна доработка, но далеч не става дума за дублиране. Големият аргумент против, важната причина тъй агресивно правоверните да громят идеята да плащаме в евро, е друг:



Европа ще ни дърпа ушите,



ако посмеем да заобиколим "правилата" за допускане на държавите до еврозоната. Европейският съвет обявил, че "едностранната евроизация" противоречи на европейските договори. Направо била несъвместима. Мразя думата "евроизация" и категорически отказвам да разбера какво значи тя - била едностранна или друга. За мен нещата са прости и опират до правото на личността - физическа или юридическа, да се разпорежда с парите си. Нито един договор не дава право на която и да е европейска институция да ми забрани да плащам в евро, долари или в монголски тугрици. И откакто отмениха Закона за сделките с валутни ценности и валутния контрол, у нас



плащането в евро е разрешено



и всеки от нас има това право да държи евро в брой или по сметки и да плаща с евро. Друг е въпросът, че никой не е длъжен да приеме плащане в евро, както е задължен от закона да приеме левове. Не знам защо извъртат въпроса! Не се предлага да обявим еврото за законно, задължително платежно средство - напук на Европа. Идеята е българската държава просто да не пречи, а напротив - да облекчи и да поевтини вътрешните плащания в евро. И днес, стига да се разбере с продавача Стоян, купувачът Иван може да плати с евро вместо с левове. Но плащането ще се таксува като международно и ако двамата са клиенти на различни банки, първо ще им съберат стотина евро и второ, Стоян ще чака за парите 2-3 дни. А плащане в левове струва максимум 10-12 лева и парите идват за часове. У нас вътрешните платежни системи могат лесно да се променят и можем да плащаме в евро точно толкова бързо и евтино, както с левове. А иначе въпросът да пускаме ли еврото или не, е решен:



еврото отдавна е тук.



Депозитите в евро са повече (32.8 млрд. лв.) от влоговете в левове (22.9 млрд.), макар че за еврото плащат по-ниски лихви. Но освен в банки хората спестяват и в брой, а за натрупвания в хартия основно се ползва евро, вероятно над 80%. У нас (и във всяка друга държава) има сива икономика и основното й платежно средство е еврото. Цели отрасли на стопанството определят цени изключително в евро - например наемите и цените на недвижимостите отдавна се договарят в евро. Заемите се отпускат в евро, а за онези, които се отпускат в левове, банките налагат т.нар. "валутна клауза", т.е. ако се обезцени левът, кредитополучателят ще върне повече левове, та пресметнатите в евро лихви и погашения да са на днешна равностойност. Разбирам, че



еврозоната става вътрешна крепост,



клуб в клуба, нова порта, на която ни чака нова процедура на чукане, отваряне, договаряне, плащане, нови условия, нови предпазни клаузи, мониторинг - същата процедура, при която ни приемаха в съюза. Такава процедура не виждам в нито един европейски договор, но тя се налага фактически. Затова не се прехласвам по високопарните приказки за европейските правила: явно е, че въпросните правила се променят и нови се налагат както и когато е изгодно на великите европейски сили. Но това вече е политика, а в политиката от Навуходоносор досега силният има правото да налага правила, а правото на бедния е да спазва правилата и да плати сметката.
22
5850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
07 Декември 2008 23:01
Хърсев, Хърсев - защо еврото еврото не е законно платежно средство?
Отговорът се крие в комунизъмат - защо ФДР забранява притежаването на злато!

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
07 Декември 2008 23:29
EЦБ агресивно свали лихвите. У нас банките играят ва-банк. Орешков вика - нема страшно, ние сме си се в криза винаги.
А ние четеме за еврото, което било дошло, защото българите верват безгранично на нацинално-отговорния си капитал.
Браво!
08 Декември 2008 06:10
Да, еврото е тука за който го има.

08 Декември 2008 07:16
Към всяка игра освен писаните има и неписани правила. Едно от тези е че не се разполагаш с нещо, което не е твое сякаш е. Разбираемо е, че на възпитаните по комунистически това им е чужда материя, но не е оправдание. Като не знаеш как да се държиш цивилизовано, гледай околните. Или дай по просташки да се оригваме на масата, да не ни видят че щипеме домакинята по дупето. Вместо да се опитваме да потресем европейците с поведение тип Бай Ганьо, дай да ги шашнем като започнем да играем по писаните и неписани правила.
Иначе в седмица когато ЕЦБ свали лихвения процент до невиждани нива, лирата се срина неочаквано, Щатите се оказаха изведнаж във вече едногодишна (което основателно ни кара да поставим статистиките и моделите за изчисляване на БВП под съмнение) рецесия, също там се оказа че стопанството им е оставило без работа 1мил човека за три месеца, България бе лишена от допълнителни 2, 2 мил евро- този "проблем" с еврото беше най-тревожен. Бравос.
08 Декември 2008 08:32
И аз, досущ като г-н Хърсев, още от въвеждането на Валутния Борд и фиксирания курс лев:евро, съм "ЗА!" паралелна законност и валидност на лева и еврото, като разплащателни средства в България! Като постепенно еврото да измести лева и България да влезе в Еврозоната!
Да, ама това НЕ е изгодно за банкерите и за чейнджаджиите в България! Е, дотам я докарахме при Демокрацията- в България да става това, което е изгодно за банките и чейнджаджиите, а НЕ това, което е изгодно за Мнозинството от Народа!
08 Декември 2008 08:39
Според мен цялата тази тупордия се прави от чуждите търговски банки(у нас всички търговски банки са чуждестранна собственост)!
Целата е да мотивират и въведат някаква страхотна такса при обмен на левове във валута и обратно(в т.ч. и еврото) покарай раздувките за финансова криза, за да увеличат и без това неконтролируемите им печалби!
И сигурно ще го направят! Чуждият капитал вече разполага у нас със силни рупри стоящи здраво на политическата сцена, които този капитал готви и ще ни наложи за държавно ръководство след изборите - обезпечавайки им неограничен достъп до всякакви медии за да защитават интересът им!
То, Б.Борисов и Ив.Костов прегракнаха да хвалят ЕК и ЕС за санкциите, които налагат на страната и да призовават, за още по-големи такива! А, като Борисовата партия вземе власта и ЕК спре милиардите, целият мандат ще се оправдава, че разни комунисти са му виниоовни! Това е сценарият на ЕС с изпълнители Б.Борисов, Ив.Костов и др. подобни!
08 Декември 2008 08:44
Местната администрация е точно толкова против преминаване към евро, колкото е против и европейската администрация.
Причината е една и съща: и двете администрации са силно заинтересовани в подходящ за тях момент /както се договорят - партньори, кво да ги правиш/ да конфискуват местните оборотни пари и спестявания чрез обезценяване на националната валута, както това се практикува в останалите източноевропейски членове на ес, на които поради абсолютно същата причина не се разрешава използване на общоевропейски пари в националния оборот.
Тук всичко е банално до втръсване /за по-неустойчивите до полудяване/; загадка няма.
08 Декември 2008 10:27
Anonimen там е заровено кучето! Явно е още рано за "експроприация на експроприираното"!
08 Декември 2008 10:31
При тоя курс и без процедура за напасване никакво евро нема да види България. Останалото са фантасмагории. Ако ще в банките и 99% да се държат в евро, а 1% в лева.
08 Декември 2008 11:00
Това за еврото е пропаганден ход. Правителството взе решение да се репчи на Европа за 220 млн. евро, те които спряха. И сега посланието е: ние сме отличници, готови сме за въвеждане на еврото, а вие не ни оценявате и ни бавите.
08 Декември 2008 11:06
Четете момчета и се учете.Емил Хърсев е велик.Нали изпълнихте моята препоръка да четете статиите му с химикалка в ръка?!
08 Декември 2008 11:27
Я пак да си припомним новината за латвийския професор...де го арестували за 48 часа поради "политически неправилно мнение".
А?
Е затуй проф.Д.Иванов коментира само от Лондон.
08 Декември 2008 11:43
Хората спестяват в евро поради плъзналите слухове (а и мнения на редица икономисти в медиите), че с въвеждането на еврото ще падне валутният борд и фиксираният курс на еврото към лева ще отпадне. Всъщност това е един от въпросите, които доц. Хърсев не повдига. Какво ли е реалното съотношение евро-лев 11 години след въвеждане на борда?
08 Декември 2008 12:20
Реалното съотношение е точно такова каквото е по закона за валутния борд. Срещу всеки лев има евро при този курс. Левът е само индиректен начин за разплащане в евро. Де факто и сега лев няма като самостоятелна единица, което е чудесно. Въпросът е това да стане "де юре".
Айде да ви видиме дали можете да защитавате националните интереси. Приемете еврото като платежна единица. Иска се дупе и умение да защитаваш тезите си, но кризата дава чудесни допълнителни аргументи за ускорено приемане на еврото. Няма законови пречки за това, нищо че от ЕУ се опитват да извъртат. Никой не може да забрани на българите да се разплащат с каквото си искат.
08 Декември 2008 13:27
Penke,
1.00 към 3.00 - 3.50 е реалното съотношение
08 Декември 2008 14:11
Абе не е ли време най-накрая да гледаме стратегически на нещата и да приемем за законно разпращателно средство китайския юан? Душето ше го назначим за мандарин-ковчежник, той и синдик на БНБ
08 Декември 2008 14:16
на автора.
08 Декември 2008 14:46
Натиснете тук

Натиснете тук

Редактирано от - Йори на 08/12/2008 г/ 15:07:11

08 Декември 2008 16:13
Браво на д-р Хърсев,
Говорим за това БНБ да отвори едно кликче в сетълмънт софтуера, което да казва в каква валута се извършва междубанковото разплащане и съответно да открие сметки в евро на банките.
08 Декември 2008 16:28
Автора е изпаднал в дълбока заблуда. Най - ценното нещо у еурото не е паралелизма му, а неговото количество.
Депозитите в евро са повече (32.8 млрд. лв.) от влоговете в левове (22.9 млрд.)

Па не разбрал. 1/3 от депозитите са на нерезиденти и се турят не към богатството, където го мерят онея от Промишления часовник, а към външния дълг.
Или както пише в Пророческия текст на Щирлиц:
"... Суми в брой влизат само за спекулации с недвижими имоти и валута, но и при най-слабия сигнал за неприятности просто изчезват. Резервът на страната може да бъде източен за броени дни и дори часове. И когато това се случи,
МВФ изисква от тези държави да повишат лихвите до 30%, 50% и 80%, за да изкушат спекулантите да им върнат собствените им източени фондове. "
08 Декември 2008 17:05
В момента, в Мексико, лихвите по кредитните карти, раздавани от хипермаркетите като УолМарт, стигат до 60-80%. А Мексико се води че е сравнително добре (в сравнение с БГ разбира се).....
08 Декември 2008 17:12
Другият мошеник, но без докторска титла е Владимир Каролев, който сега се подвизава като общинар от квотата на НДСВ.


P.S. Мъка му било, че плащал високи такси при трансакции по кредитните му карти...

Edited by - Doctora on 08/12/2008 г/ 17:17:00

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД