:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 544
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Криза + негоден бюджет = спешаване на изборите

За да не всява паника и да не излъчва лоши сигнали, тройната коалиция реши да скрие скелетите в гардероба
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Само преди месец финансовият министър Пламен Орешарски тържествено връчи на председателя на парламента Георги Пирински проекта за бюджет за 2009 г. Сега всички признават, че разчетите там са нереалистични.
Много шум за нищо. Така приключи последната сбирка на тройната коалиция. След като в последните седмици започнаха да загряват, че предлагат неадекватен бюджет за 2009 г., управляващите решиха да свикат политически съвет, за да поправят грешките си. Но междувременно така се изпокараха, че пушилката стигна чак до медиите - министри и депутати взеха да спорят кой е некадърник и кой е ненужно украшение. В крайна сметка след 4 часа препирни в петък вечер мъдреците от политическия съвет решиха да оставят проектобюджета за догодина в демодираната му кройка -



без вталяването, диктувано от набиращата мощ криза.



И така, към момента България има проект за бюджет за 2009 г., който не само не е антикризисен, но дори не е верен. Този бюджет по нищо не се отличава от предишните и затова няма как да лекува и избягва поражения от криза. Управляващите се хвалят, че били предвидили за 2009 г. 20% ръст на инвестиционните разходи. Но такъв ръст бе заложен и за отиващата си година. Властта твърди, че очакваните средства от ЕС били антикризисна мярка. А европейските пари, ако изобщо дойдат, са предназначени да стимулират развитието на страните членки - не само в лоши, но и в добри времена, както бе досега. Ако бюджетът бе верен, в него нямаше да се мъдрят химерични ръстове на икономиката, излишъци и инвестиции.

"Решихме да не даваме лоши сигнали" - така Румен Овчаров обясни защо ръстът на икономиката догодина ще остане на хартия 4.7%, въпреки че никой сериозен икономист и финансист не вярва в достижимостта на този процент. Той даде същото обяснение и за запазването на бюджетния излишък в размер на 3%. Тройката се опитва да излъчва посланието "Без паника, моля, нещата са под контрол". Но това много напомня за онези последни години на издишащия социализъм, когато някой държавен ръководител се показваше на телевизора, за да опровергае слуховете за задаващо се поскъпване на тока или хляба. Това бе 100% сигурен признак, че цените скоро ще скочат.

Истината е, че трите партии са решили да се откажат от пренаписване на бюджета от страх.



Или по-точно от комплекс страхове.



Страх, че няма време - нов бюджет не се прави за 3 седмици покрай Коледа. Страх, че възможността за ново разпределение на приходите и разходите за 2009 г. би довела до ожесточаване на разприте между управляващите партньори, които напоследък видимо загряваха за традиционното наддаване и надцакване с популистки предложения за разни обществени групи, в които съзират своя потенциален електорат. Страх, че ако тръгнат да съкращават разходи и да правят отлагани реформи, ще изгубят нови проценти от все по-оклюмалите си рейтинги. Страх, че ще трябва да признаят собственото си късогледство и некомпетентост, защото доскоро се перчеха пред камери и обективи, че България си остава рай за инвеститорите и остров на стабилност в бушуващия световен ураган. Страх, че ще трябва да признаят, че опозицията се оказа далеч по-далновидна и грамотна, тъй като още през лятото предупреждаваше, че кризата ще удари лошо реалната икономика. Страх, че не знаят точно какво да направят.

Премиерът Станишев се издаде, че е в плен на всички тези страхове, когато при първото четене на бюджет 2009 в парламента обвини опозицията, че предлага прекалено разнопосочни мерки срещу кризата, но и заяви, че е готов да приеме всяка разумна идея за промени. Сега става ясно, че паниката у управляващите е толкова голяма, че ги е парализирала напълно и ги е отказала от всякакви резки движения. Независимо че през последните дни депутати от БСП и ДПС сами признават, че проектът за бюджет 2009 е ненадмината досега стъкмистика. Забележете, че министърът на финансите и неговите заместници изобщо не се показват пред медиите - дали не са притеснени от провалилия се ремонт на сметките и целите на държавата догодина. Вместо експертното мнение на хората от МФ слушаме политиците, които щафетно се оправдават, че никой не може да прогнозира какво ще се случи догодина. С еднаква условност можело да се твърди, че ръстът на икономиката може да е 4.7%, 2% или пък да клони към нулата.



Сбогом на излишъка



В предни години управляващите поне за приличие бранеха числата в проектобюджета, а днес направо признават, че това не са истинските параметри. Приходите първо бяха смятани при ръст на икономиката 5.7%, после при 4.7%, а накрая водещите умове вече говореха за 2 и дори под 2%. Тъй като последните числа са най-близо до вероятния развой през 2009 г., ясно е, че икономиката ни за жалост няма да произведе стоки и услуги за 70 млрд. лв., както е планирано. Това означава, че заради по-ниската икономическа активност в хазната няма да влязат сметнатите при по-висок ръст данъчни и неданъчни постъпления - ДДС, акцизи, такси, глоби и др.

Бюджетът е правен при цена на петрола 100 долара, което означава скъпи горива. Всъщност нефтът в момента е сензационно евтин - вече се потопи под 40 долара за барел. Цените на бензин, дизел и пропан-бутан вероятно ще се задържат ниски, което сериозно ще подбие планирания приток на акцизи и ДДС в държавната хазна. Досегашното бюджетно охолство, създавано от еуфоричните чужди и родни инвестиции в хотели, небостъргачи, молове, голф и СПА чудеса, вече е минало. А чуждестранните инвеститори днес са толкова притеснени от глобалната финансова криза, че дори превръщането на България в офшорка по ниски данъци и липса на контрол трудно ще ги примами.

Досега милиардите в хазната растяха здраво и заради високата инфлация. Ясно е, че ако консумираните от българите стоки и услуги са поскъпнали с 10-12% - вместо с очакваните от управляващите 4-6%, приходите от ДДС няма как да не са значително повече. Но и този номер догодина вероятно няма да работи - цяла Европа се тревожи не на шега както от рецесия, така и от дефлация - явлението, при което цените започват да падат и което говори за болна икономика. Боледуването на основните ни икономически партньори



ще докара анемия и на България.



Икономическият гуру на БСП пък се изпусна и за друга колосална заплаха. Според Румен Овчаров има реална опасност още 3 млрд. евро по оперативните програми, които страната ни трябва да усвои през следващата година, също да бъдат спрени. "Това ще означава липса на сериозен ресурс, тъй като тези пари са заложени в бюджета за противодействие на кризата през следващата година", обясни той.

На този фон не е необходимо човек да е пророк, за да се сети, че проектираните приходи в бюджета са неизпълними. "Без паника, моля, заложили сме буфери", казват управляващите. Буфер № 1 са трите процента излишък. Той изглежда достатъчно голям - около 2.1 млрд. лв. Управляващите обаче са толкова неуверени в бъдещите приходи в хазната, че заделят на склад 10% от разходите в бюджетния сектор. Така през 2009 г. всички звена, разчитащи на финансиране от бюджета, ще могат да разполагат само с 90% от предвидените за тях пари. С други думи, ще затягат коланите. Заделянето на резерви е позната практика. Но за разлика от предни години този път всички буфери вероятно ще бъдат похарчени. Нещо повече, има опасност и това да се окаже недостатъчно. Алиосман Имамов от ДПС отсега допуска, че може да се наложи актуализация на бюджета догодина - при сериозно забавяне на приходите ще се стигне до неизбежно орязване на разходи. Това дори може да се случи още напролет, преди изборите, и така да подлее вода на управляващата коалиция.



Замисълът на тройната коалиция не е труден за разгадаване.



Със зъби и нокти трите партии ще устискат до изборите и ще изстискат от постния държавен бюджет всеки лев разход, който могат да направят, за да се покажат щедри и грижовни пред гласоподавателите. За новото правителство ще остане "привилегията" да направи актуализация на бюджета, тоест да зачеркне с дебел червен маркер всички онези разходи, които няма да могат да бъдат направени заради неизпълнението на приходите.

Ако изборите са през юли, управляващите ще могат да се хвалят, че за няколко месеца два пъти са вдигнали пенсиите (от 1 април и от 1 юли) - да е ясно на електората за кого да гласува. Само че има и сценарий Б, който не е никак изгоден за властта. Ако икономиката зацикли критично още през първите месеци на 2009 г., може да се окаже, че няма достатъчно приходи за обещани ангажименти и че актуализацията на бюджета чука на портите на сегашния Министерския съвет. Отсега се чува дрънченето на скелети в гардероба. Октомври 2008 ще се окаже последният месец с растящ бюджетен излишък. От НАП вече признаха, че за първи път от няколко години може дори да не постигнат планираните постъпления от ДДС, който е основният приходоизточник. А догодина положението ще се влошава.

При тази ситуация ще се окаже, че всички имат интерес от максимално ранно провеждане на изборите. Управляващите ще бързат, за да инкасират колкото може по-малко от пасивите на кризата - преди да са профукали и последните остатъци на доверие у електората. Опозицията ще бърза, защото няма търпение да вземе властта. Спешаването ще е надеждата на обикновените данъкоплатци сегашното правителство да бъде заменено от по-кадърно и по-съвестно. Смяната на властта би била изключително целебна и за отношенията на България с партньорите от ЕС. Едно ново правителство ще получи кредит на доверие от Брюксел - най-малкото защото ще има своите поне 100 дни, за да докаже, че се е поучило от грешките на предшествениците си. Това означава, че покритите със скреж и катинари еврофондове може да бъдат отключени, така че да помогнат на България по-лесно да премине през кризата.



Никоя власт не си завършва мандата с реформи.



А поради близо 4-годишното малодушие на сегашното правителство следващият кабинет ще има широко поле за разгръщане на кардинални промени - включващи и непопулярни, но пък изключително полезни и наложителни мерки. А и Б на реформите са премахване на вредната бюрокрация, смаляване на чиновническия натиск върху бизнеса и гражданите и драстични съкращения на администрацията - не в някакви измислени проценти, а след сериозен анализ кои структури работят и кои са излишни. Всички знаем, че в държавата има прекалено много добре платени търтеи.
24
3493
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
07 Декември 2008 23:00
намерили за какво да спорят. А решението - елементарно.
резват им ненужните украшения, тн топки
и остават чисти некадърници
07 Декември 2008 23:46
''Смяната на властта би била изключително целебна и за отношенията на България с партньорите от ЕС. Едно ново правителство ще получи кредит на доверие от Брюксел - най-малкото защото ще има своите поне 100 дни, за да докаже, че се е поучило от грешките на предшествениците си. Това означава, че покритите със скреж и катинари еврофондове може да бъдат отключени, така че да помогнат на България по-лесно да премине през кризата.''
На всички е ясно, че ЕС няма никакво доверие към сегашното българско правителство.Това правителство е некадърно, крадливо и нелоялно към обществото/писал съм го и преди/.
Изход от икономическата криза и от кризата в доверието между ЕК и властта са избори и ново правителство.
08 Декември 2008 00:44
Както винаги много шум за нищо
Кризата мина и замина, отнесе всичко що годе напомнящо за добрия живот някъде през 50-60 години миналия век
Сега доиде не криза, а новото време
А тое такова, просто няма друго
И сега - времето трудно се измества или се поставя на шкаф с фиксирано положение на стрелките
По-добре да се махне стрелочник.
Отдавна е време, от априлски пленум
Сега се мае главата на управляващата класа кого да избере ..от своите
И тукашните сеирджии активно се включват
Крезата е затова, че имат такава класа с всичките си цветни поделения
Де да беше сао това, поднадзорните съвсем са зле
Та това е кризата
По-интересно е какво настъпва, кризата май вече мина, докато я викаха и отричаха
Адски е интересно
08 Декември 2008 01:13
Може би накрая самата управляваща коалиция ще стигне до извода, че наистина е по-добре да си ходят, преди окончателно да са досъсипали държавата и рейтингите на собствените си партии, та да може поне да влязат в следващия парламент, ако не друго..

Но последният абзац на статията е наистина силен, защото определя в резюме най-сериозния проблем на България - слабата публична администрация. Която е некадърна и немотивирана, тъй като е зле платена. А е зле платена, защото е безспорно раздута. А е раздута, защото така се получава, когато управляват цели 3 партии и всяка иска да набута във всяко министерство и агенция "свои" хора, за да може да смуче данъкоплатците с нагласени обществени поръчки и прочее добре отработени корупционни практики. По-голямата част от българският бизнес вече повече или по-малко работи по европейски правила, защото няма как иначе. Но публичният сектор си е останал на равнището от преди 10 години. Няма как една държава да върви напред само с един крак.

Най-голямата мечта на Сергей Станишев е да си завърши мандата, за да не бъде сравняван с Жан Виденов и предишното управление на БСП. Но колкото повече време остава на власт това момче, толкова по-натрапчиви стават асоциациите с Жан Виденов и толкова по-осезаеми страховете, че ще има криза, подобна, ако не и по-страшна, на тази през зимата на 1996-1997 г.
Станишев от една страна толкова може като премиер, а от друга явно не иска да проумее, че управлението на една държава не е и не бива да се превръща в самоцелно занимание с оглед доизкарване на един вече така или иначе провален мандат. Дано неговият и на партията му инат да не се окаже с пагубни последици за държавата.
08 Декември 2008 02:04
Не искам да защитавам оглявяваната от Станишев крадлива шайка, но е редно да се каже, че ситуацията е наистина сложна и не виждам как и най-добрите финансисти и политици биха направили адекватен бюджет в тоя момент. Поради това идеята да оставят бюджета както си е и да са готови да го променят в движение не е чак толкова идоитска. Идиотското е, че не се възползваха от няколкото години на изобилие, за да оправят инфраструктурата, да затовврят мръсни и губещи производства като Кремиковци и да орежат раздутата администрация. При очертаващия се срив в строителството и съответно силен ръст на безработицата, няма начин някое българско правителство да се реши да затваря заводи заради екологични норми и да съкращава държавни служители. Ще кретаме както дойде, нещо като Беровото безвремие.
08 Декември 2008 04:14
Криза по празници! Дапогледнем пзара: По- главния от Дупнишките Галенови сиропи е вече на рафта - сега ще видиме колко струва и за колко ще се разменя. Философа - гадател , който срещу доларче ще ти каже какво ще се случи също си има цена. Която скоро ще лъсне... На европейския рафт всяко нещо си има етикетче.Актуално...
Например чучело развяващо банер"Президент" има допълнение :Buy one Get one vice-president for free". До него пък друга кукла с надпис "БГ Прайм-министър"... Не се продава единично. Само комплект с влакче което лети към гара "Светло Бъдеще" на заден ход... Пазара е оживен нищо че казват :Криза!! Нещо като си е хубаво все ще се купи. Например "Lego" комплект "Съдебна система". Много интересна игра не само за подрастващи...Можеш да си подредиш каквото си поискаш - без ограничения.
Ако си я купиш ти дават ВСС for free ! Хайде на Коледните намаления - на привършване са...

08 Декември 2008 06:15
Тоя бюджет поне половината не е на това правителство. К'во им пука тогава? То кому ли е нужна такава държава като нашата, че да ни е грижа какъв й бил бюджета. Тя се изпари от всички места където гражданите биха разчитали на нея. Тогава да се премахне или пренастрои. И двете невъзможни.

08 Декември 2008 07:44
И тука няма да изпусна това за което съм се наел - Изказването на един който се мисли за по-велик от болярина Добротица :"Искам да съм ясен пред хората, че съществува такава опасност. Но това е, което тя предизвиква - че някой ще я метне от стълби, от блок, от мост.
Изказване на Ангел Христов пред вестник Сега 12/07/2008
Аха , така е то мили сънародници... Трайкайте си... Щото оня гледа много страшно... А иначе сме страшни еб...чи....
08 Декември 2008 09:57
Хоратория /това не е оратор-ия , а хоратория , новичка дума от хунвейбина, като тази капутализъм/ представлява произведение за тенекиен барабан с цел връзване на тенекията .

Индийската треска се приземи на вълшебно килимче , пилотирано от Баба Яга с метла между краката .
След голямото криминално опиянение , лекарственото средство , няма как да не бъде , поредното търкалящо се аспиринче , зелев сок, шкембе чорба и по възможност бира: Свети Махмур това е преписал за махмурлука.

Сготвеният като пилешка чорба човешки дух , видимо е забравил , как кризата се появи като поредното пернато , болно от птичи грип , в птичата манерка.

Като ще тропаме на тенекиен барабан и връзваме тенекии , по добре е да обясним световната криза , чрез УЧИТЕЛЯ.

"Казвам на българите да не се страхуват, защото те представляват черният дроб на човечеството. Изчезнат ли българите, с тях ще изчезне и черният дроб. Изчезне ли черният дроб и жлъчката, и храносмилането не може да се извършва. Всеки народ изпълнява специална работа в общия Божествен организъм."

"Черният дроб е необходим, но като се увеличи много, настъпват нещастията, и малък като стане, ще бъде лошо. Черният дроб трябва да функционира, за да образува жлъчката. Следователно, ако българите изчезнат от света, ще има запичане, а от това и големи страдания. Благодарете, че сте българи и не се безпокойте какво ще стане с вас."

Петър Дънов



Редактирано от - хунвейбин на 08/12/2008 г/ 09:59:52

08 Декември 2008 10:13
ХУНВЕЙБИН , това думи на Учителя ли са?Не бях ги чел... Хм...Не ми харесва да съм черен дроб на човечеството... Вярно много отговорно , животоспасяващо и т.н. ама векове наред да пречистваш боклуците на другите...Пък кой знае - може точно така де е...
08 Декември 2008 10:33
Много великани , са изричали величествени простотии.Невиждани простотии.Това им подхожда.
Лошото е когато дребосъци , щтракат велики пернати и оперени мисли.
Сатирословието ще ни предлага скандални машинации на всякакъв тип мошеници , за да се построят тълпите в боен строй.

"Тенекиеният барабан" не познава никакво табу. Повествованието навлиза в забранени зони, където се пресичат погнуса и сексуалност, смърт и кощунство. Онова, което узаконява безочливите посегателства, та дори ги претворява в художествена възхвала, е съвършеното безочие..
Ханс Магнус Енценсбергер
От тоя ураган завет няма.В пилешка чорба превръща човешкият дух

А нещата са по простички

Днес слушаме поредната , , Оратория за мръсни потници и сръчни ръце /Христо Калчев/.
Смешен и за присмех е нашият калпазанин , когато се прави на управляващ , пък управляващите го правят на овца , овца за присмех.
Този тенекиен барабан , трябва да спре да произвежда , тълпи , орди , клики , хунти.
Времето произнася истинските присъди.България стана Блато.Настъпва обратният момент.Присъдите да се произнесат в реално време.Друго спасение няма.

08 Декември 2008 10:37
Очаквах във вестнвика да има реакция, на подетата инициатива от ДПС, за ограничаване на публичното говорене по неин адрес.
Сигурно сте чули , че техни депутати искат криминализиране и наказване с 4 години затвор заради "разпалване на етническо противопорставяне"
Ха сега познайте колко разтегливо е това понятие.
Целта е ясна, да се затворят устите на всички които говорят против икономическите далавери и престъпления ДПС.
Дано в утрешния брой на вестника тази тема да е застъпена.
Надявам се на първа страница.
Или ?


08 Декември 2008 12:03
Принципа на "Б-2009" е ясен - "След мен...ПОТОП"!
08 Декември 2008 12:23
Чети , Андрюха Райчев , чети ... И дано сетиш , че тук не е реч за "господиносване" с Дявола дори , като при теб във ВАЦ-а ... Политическа коалиция се прави от сходни по своя политически възглед и намерения , политически хора ... На днешното ни безумие , освен устойчивото му захождане в криминалното , къде видя политическо , че и хората му ... ? Разединени и обезверени влизаме в утрешния ни ден , но подобния "матриал" , едва ли те интересува , в резултата на един отиващ си мандат на политическо управление ...

08 Декември 2008 12:29
Единствено интелектуалният потенциал на управляващите може да доведе до национална трагедия. Другото се надживява.

Ето ги: Пламен Орешарски, Петър Димитров, Румен Овчаров, Искров, Симеон СС, Доган, Сергей, Първанов.
08 Декември 2008 12:39
Брайтмане, Брайтмане.. усещаш ли как вече никой не ти обръща внимание... банален си, скъпи! Банален и лъжовен!
08 Декември 2008 12:57
..."Сега става ясно, че паниката у управляващите е толкова голяма, че ги е парализирала напълно и ги е отказала от всякакви резки движения".....
Да...... вече се усещат, че нещо идва из отзад!!
08 Декември 2008 13:35
ЗИТО, правилната форма е - "изотзаде"!
08 Декември 2008 14:04
"Щом има брашно- няма страшно!"
След първата световна, през 1919г., хората в България са умирали от глад.
Америка спуска от самолети чували с бяло брашно(из мем. на Тричков)
След втората , историята се повтаря.Хамбарите пак празни.Сега сме в криза.
Зърно има, но то се съхранява при неблагоприятни условия.Ако се задълбочи кризата и се заредят сушави години-човекоядци ще станем.Не става само със
седенки, трябват решения! Моят апел е:
Купувай Серго!Купувай! Купувай идеи, зърно, метали, територий!Създавай работни места!Ако ти липсва смелост-върви си!Бат Бойко, вече те изпревари-създава общински фирми.А ти?Не ги кръсти! Уж имаш идеи.Сега му е времето! Не забравяй!Най великото откритие на човечеството е СОБСТВЕНОСТА!
08 Декември 2008 14:39
Нека да гледаме оптимистично на нещата - дотук се провалиха в почти всичко което трябваше да направят. Наивно и нелогично е да се надяваме, че ако вземат някакави сериозни мерки срещу кризата, ще стане нещо друго.
А сбъркания бюджет направо ще подейства оздравително. Изненадващ бюджетен дефицит, вместо излишък, ще ги принуди да ограничат далаверките. Просто няма да има какво да се краде.

08 Декември 2008 15:12
Severance:
"Изненадващ бюджетен дефицит, вместо излишък, ще ги принуди да ограничат далаверките. Просто няма да има какво да се краде"

Severance,
При това навичие на огромен брой смазани, обезверени и с овчедушно търпение хора май ще се засилят кражбите и далаверките, а няма да се ограничат. Далаверките и кражбите могат да бъдат ограничени само при съответна съпротива от обществото, каквато засега не се наблюдава в нужния размер.
08 Декември 2008 15:31
..Юлиана Бончева - ..особено за финала
08 Декември 2008 16:22
И Жан Виденов беше "надеждата на обикновените данъкоплатци сегашното правителство да бъде заменено от по-кадърно и по-съвестно", и Иван Костов, и "царя" и т.н.и т.н.. Само дето всяко следващо управление бе по-некадърно и крадливо, "обикновените данъкоплатци" ставаха по-бедни и плащаха все по-високи данъци, а някой "необикновени" все по-богати.
Брайтмане, не знам кое е брайт у теб, но не е умът.Може би темето?Правителството на Иван Костов е най-доброто в новата ни история, за това има обективни мерители.
08 Декември 2008 22:41
Тук цари гробно мълчание.Интуитивно всеки усеща , политическата и икономическа системи , са му устроили капан.Крачи , стъпва на измамна повърхности , пропада и се надява на кол , един от най древните и стари капани.Интересното е друго.Няма значение , дали си напълнил търбуха от досегашните процеси , или търбуха ти е празен.
Търбуха спира да е критерий.Критерии става дали си ПОСВЕТЕН , дали си вътрешен, дали си навътре в процесите.Празният търбух , лесно ще го понесе , макар и да става все по празен.Пълният ще се пльосне , като коледно прасе , върху дървеният одър.Има да квичи , яко да квичи.
Като смисъл , кризата представлява челен удар , между политическата хунта и икономическата каста.Г.Този удар може да е еластичен , ластичен.Икономическата каста се претворява в нова политическа хунта и печели нов локумджийски период.Оцеляват и кастата и хунтата , естествено чрез съдраните кожи от народа.Но може и да не еластичен , а с огромни деформации и силата на удара да се поеме , или от кастата или от хунтата.По вероятният процес е този.Кожи за съдиране не останаха.
Бюджета , практически е точно такава критична точка , на челен удар.
Политиците като хунта за да оцелеят , разчита на избирателите .Икономическата каста , разчита на марионетните политици , а това вече е невъзможно.Кризата прави криминалният сговор невъзможен.Удара ще е с огромни деформации.
ББ ще ги помете , като студен таратор ще ги издуха.Но това няма да произведе нито домати , нито чушки.Чак тогава настъпва реда на суверена.Когато се увери , че и кастата и хунтата , са ялова работа.
Тояга , ако някой не знае , това е най древната дума и е измислена от прабългарите.
Тоягата , тя се задава като най вероятният политически инструмент.Коя гърбина е по здрава , от коя гърбина ще се строши тоягата , от тази на народа , на хунтата или на кликата , това предстои да наблюдаваме.
Това е ритъма на истинските барабани , а не на тенекиените.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД