:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Проблеми

САЩ още не са ударили дъното

Отделните щати съкращават разходите си и вдигат данъците, безработицата расте, а светлина в тунела не се вижда
Снимка: РОЙТЕРС
Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер подписва бюджета, който бе приет в последната възможна минута и само временно спасява щата от фалит
Пет седмици след встъпването си в длъжност президентът на САЩ Барак Обама обяви новите бюджетни планове на своята администрация. В 134-страничния документ той поиска радикално разширение на държавните разходи за смекчаване на икономическата криза. Планът ще доведе до рязко увеличение на бюджетния дефицит на САЩ, който през 2009 г. може да стигне гигантската сума от 1.75 трлн. долара (12.3% от БВП). Това е най-високото ниво на бюджетен дефицит от Втората световна война насам.

Рецесията в американската икономика продължава вече около 14 месеца. Според последни данни на министерството на търговията през октомври-декември 2008 г. американският БВП се е съкратил с 3.8% - най-големият срив за 27 години. "Икономиката на САЩ се оказа в най-дълбоката криза от 30-те години на миналия век насам. Нито един президент от Франклин Рузвелт насам не се е сблъсквал с толкова сложна икономическа ситуация", казва Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите в администрацията на Бил Клинтън и директор на Националния икономически съвет в администрацията на Обама.

Проблемите засегнаха всички отрасли и региони на страната. В много градове и щати се съкращават разходите за инфраструктура, образование и даже полиция. Нараства безработицата, продължават да падат цените на имотите. Даже администрацията на Обама да успее да изведе икономиката от кризата, 2009 г. ще стане най-сложната година за милиони американци.



Проблемите на "златния щат"



Седмица преди разглеждането на федералния бюджет вниманието на американските медии и политици бе приковано към Калифорния. Бюджетът на щата бе приет едва след четири месеца бурни дебати. Не мина и без куриози: на депутатите бяха раздадени четки за зъби и спални чували, за да могат те да нощуват направо на работното си място. Все пак акцията бе успешна и губернаторът на щата Арнолд Шварценегер подписа бюджета. Той предвижда повишение на данъците, намаляване на разходите и план за вземане на заеми, за да се покрие дефицита от 42 млрд. долара. Ако калифорнийските законодатели не бяха приели бюджета до 1 март, Калифорния, която в момента има най-ниския кредитен рейтинг в САЩ, бе заплашена от фалит.

Причината за кризата в Калифорния е крахът на Уолстрийт. Калифорния много повече от другите щати зависи от данъка върху доходите (на него се падат 49.1% от приходите). Освен това тук се използва прогресивна ставка на облагане. Така през 2006 г. само 1% от най-богатите калифорнийци са внесли 48% от подоходния данък в щата. Но доходите на тази група данъкоплатци зависи основно от бонуси, дивиденти и др. Затова сега, когато този вид доходи рязко се съкратиха, секнаха и приходите в хазната.

Заради кризата на пазара на имоти пък намаляха приходите от данъците върху сделки с имоти. Днес в Калифорния се намират 28% от всички домове в САЩ, обявени за продажба в полза на ипотечни кредитори. Силно пострадаха и високотехнологичният сектор в Силиконовата долина и авиационната промишленост на Лос Анжелис. Безработицата в щата достигна 10% - с една четвърт по-висока от средната в страната.

Властите на Калифорния се оказаха неподготвени за такъв срив. През изминалите десетилетия те привикнаха към "априлската изненада" - неочаквано голям сбор на подоходните данъци. Демократите, контролиращи двете палати на регионалния парламент, харчеха тези пари за училища, пътища, болници, полиция, затвори.

Сега, когато парите свършиха, управляващите трябва да търсят начини за балансиране на бюджета. Затова с 1% бе увеличен данъкът върху продажбите, с 0.25% - върху доходите и др. Така приходите ще се повишат с 13 млрд. долара. Освен това се планира намаление на разходите с 15 млрд. долара (най-засегнати ще са училищата и колежите). Калифорния планира да пусне и облигации за 5 млрд. долара, за да финансира текущия недостиг.



От бряг до бряг



По данни на вашингтонския Център за бюджет и приоритети в политиката през 2009 г. заради влошаването на икономическата ситуация 46 от 50 щати ще изпитват липса на пари. Един от най-пострадалите е Ню Джърси. Губернаторът Джон Корзайн даже издаде заповед всички държавни служители (включително полицаите и учителите) задължително да си вземат два дни неплатен отпуск. В Канзас властите прекратиха връщането на данъците на най-бедните семейства и предприеха съкращение на държаните служители. Местните власти решиха да съкратят с 13% разходите за колежи, финансирани от регионалния бюджет.

Кризата засегна не само щатите, но и градовете. Според американската Национална лига на градовете 80% изпитват трудности с финансирането на бюджета си. На някои места ситуацията е катастрофална. Например Детройт - центърът на автомобилната промишленост на САЩ, се сблъска с 300 млн. долара дефицит, който е предизвикан от кризата в американската автомобилна промишленост и постоянното намаляване на населението. От началото на 1960-те години населението на Детройт се е съкратило двойно - до 900 хил. души, а средната цена на жилище в Детройт през декември е била само 7.5 хиляди долара - два пъти по-малко от стойността на един автомобил. Ако градът не получи финансова помощ от Вашингтон, може да стане първият от големите градове, които ще открият процедура по банкрут.

Всички власти са принудени да съкращават рязко разходите. Първи пострадаха училищата и инфраструктурните проекти. Но ако кризата се проточи, в много градове на САЩ се опасяват от повторение на ситуацията от 1970-те години, когато са били намалени разходите даже за полиция и това е довело до рязък скок на престъпността, която и без това се увеличава заради по-високата безработица.



Дъното засега не се вижда



В средата на февруари числото на безработните в САЩ стигна 5.11 млн. души. Заявките за изплащане на помощи за безработни се увеличават с 36 хиляди на седмица, като през февруари е достигнат рекорд за 27 години - 667 хил. молби. "Състоянието на американския пазар на труда се влошава. Но дъното още не е достигнато. Трябва да минат минимум няколко месеца преди това да се случи", смята Найджел Голт, икономист от изследователския център IHS Global Insight.

Ръстът на безработицата е съпроводен с падане на търсенето. Търсенето на инвестиционни стоки е паднало с 5.4%, а на автомобили - с 6.4%. "Очевидно е, че това е свързано с общия икономически климат. Кредитите сега са много по-трудно достъпни, затова всички се опитват да съхранят наличните си средства. На потребителския пазар своята роля изигра сезонният фактор: след разходите по Коледа хората са по-малко склонни да харчат пари. Ръстът на безработицата също спомага за този ефект. Хората увеличават спестяванията, разбирайки, че техните работни места са уязвими", казва Пол Ешуорт, икономист от лондонския Capital Economics.



Новите 1930-те?



Според прогнозата на Bloomberg БВП през 2009 г. ще спадне с 2%, което е най-големият срив от 1946 г. насам. Шефът на Федералния резерв Бен Бернанке заяви пред Конгреса, че е "разумно да се очаква" край на рецесията през 2009 г., ако "действията на администрацията и федералната резервна система по възстановяване на финансовата стабилност се окажат успешни". Но много експерти смятат, че тези прогнози са твърде оптимистични. "Много индикатори показват, че тази криза ще стане най-дълбоката и продължителна от времената на Великата депресия. Тя ще се отличава от "бързите" рецесии през последните години, когато резкият срив се сменяше с бърз ръст. Даже ако през 2010 г. ръстът се възобнови, той ще бъде много бавен. Кризата ще измени много механизми в икономиката, най-вече ще понижи нейната зависимост от кредитите, поне в средносрочна перспектива. Освен това, когато ефектът на пакета по стимулиране на икономиката до 2011 г. се изчерпи, възниква риск от нова рецесия", казва Роберт Уорд, старши икономист от EIU.
Снимка: РОЙТЕРС
В Детройт, който е сред най-засегнатите от кризата градове в САЩ, започнаха протести срещу увеличаващата се безработица.
58
3793
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
12 Март 2009 22:12
"САЩ още не са ударили дъното".....
......................................... ..............
Абсурд - това е страната на неограниченита възможности, разбира се - ще го ударят като едното нищо...и още по-надолу ще отидат...даже и сами да не могат - други ще пратят там от тяхно име, но за сметка на пратените - албанци, булгаристанци, грузинци и....вся остальная сволочь!
12 Март 2009 23:06
Детройт няма начин да не потъва в дълбокото.
Достатъчно е да се види мултикултурния му състав ....
12 Март 2009 23:42
онзи ден по китайската CCTV 9 пуснаха репортаж за някакъв град в Калифорния, където имало страшно много уволнени от работа хора, които не можели да си плащат ипотеките. В следствие на това банките ги изгонили от къщите им и тези хора спят на палатки край града. На кадрите имаше поле с палатки и нахвърляни вещи, мебели и покъщнина около тях. Без санитарни условия. Картината беше потрисаща, а коментарът на китайците за Америка - просто убиец.
Янките толко плюха по Китай, а палачинката се обърна
13 Март 2009 00:53
Само преди година много анализатори и политици в САЩ бяха загрижени за банковата система в Китай и евентуалния и срив, срина се обаче американската банкова система. Сега има загрижени за гражданския мир в Русия и Китай като резултат на кризата, та значи има опасност за гражданския мир в САЩ! Анализатори, политици, мислители всякакви!
13 Март 2009 00:54
Дреме ми за янките , рашките, китайците и т.н. големци - едните имат много пари / тоест имаха / , другите имат подземни богатства а третите са много . Крайно време е малките и бедните малко да поживуркат
13 Март 2009 02:24
Сега рИвът!
А га ядоха кИфтетата- с шепи!- им беше гуд, Год!
13 Март 2009 03:46
Тази статия нещо хич не ми се вижда точна препечатка. По-скоро е компилирана от няколко други запазвайки негативизма...Все още не съм бил свидетел на такива апокалиптични картини като описаните по-горе.Напротив тук сезона е в разгара си - пълно е северни птички. Най -често срещания надпис по брега е NO VACANCY... Хм...Май наистина се задава нещо...Страшничко е като се позамислиш... За хората движещи малък семеен бизнес краят е все оше далеч , но като дойде*(дано се размине) ще е тежко - няма компенсации няма предложения за работа в друг щат , няма нищо! Цената на независимоста... Поживьом увидим...
13 Март 2009 03:57
Според моето съвсем некомпететно мнение, американците си дадоха производствата на Индия и Китай. Сега това са последствията. Единственото им спасение, да захванат производства на стоки за които другите нямат технологиите. За жалост в съвременния свят вече трудно се крие. Ха дано измислят нещо.......
И Канада и САЩ страдат точно, че смениха типа икономика - от производсво и потребление, до внос и препродажба.......
13 Март 2009 04:31
Има нещо много сходно с политиката на Викторианска Англия и тази на Бушовата администрация.И в двата случая производството е навън - евтина работна ръка.При Великобритания се е изнасяло главно организация , администрация и разбира се нови правила(сила).Бушовата администрация изнесе почти цялото Ноу-Хау. Технологии , които вече работят и които не магат да бъдат продадени , а само лиизвани...И сега се оказа че американско производство просто няма...Даже на подаръчета с американското знаме отгоре , на етикета пише "made in China". В резултат богатите станаха още по-богати , а средната класа замря.Именно затова през последните две години отпускането на кредити беше почти безпроблемно.Трябваше с цената не всичко да се задържи ръста на потребление. Когато цените скачат , а дохода остава същия , кредита е вълшебната пръчица.Временна , разбира се...
И разбира се Историята ще даде точен отговор на всичко...

Редактирано от - ivo kunchev на 13/3/2009 г/ 04:34:38

13 Март 2009 05:06
Tim, да не дава господ , може и да го подпалят както през 54г.Но има и надежда .Наскоро откриха алтернативно на Холивуд киностудио/Grand Torino/на Клинт Истууд, сега се се снима друг с Хилари Суонк, автомобилния концерн Форд започва производство на Форд Фюжън, който с цели 4 мили надминава Тойта Приус.Има вероятност GM да се спаси от фалит.Строят се нови университетски сгради и хотели в Анн Арбор където е UM.Но е вярно също, че и банките не отпускат кредити за частния бизнес. Предимно си събират раздаденото.Наскоро един от изявените преподаватели в бизнес скула обясни ситуацията така:50% е вероятността до 2-3 год. да се преодолее кризата, 30% да се случи същото както с Япония -12-14г , и 20% да се стигне дъното. И след 20 г. да се плува в чиста вода.
==================================
paragraph39, а ти как ги предпочиташ кюфтетата, на вилица или на конец вързани, както алвата на Заговезни.
13 Март 2009 07:25
В Детройт, който е сред най-засегнатите от кризата градове в САЩ, започнаха протести срещу увеличаващата се безработица.
Е па досега можеха да избират - или по-малки заплати или на улицата.
Избраха си профсоюзите и улицата.
13 Март 2009 07:30
Гледам един форумец се надява на високотехнологичните производства недостъпни за чужди държави. Има много такива в САЩ.
Те имат една особеност - не генерират работни места.
И друго - вие да сте виждали негър-програмист? Ама не в еврейските реклами, а на живо.
13 Март 2009 08:24
Мдааа както колегите по-горе загатват възпетият в хиляди песни, дитирамби, икономически изследвания, манажерски книги и прочия художествена проза работник-синя якичка, крепящ Чичо ви Сам на върха на световната хранителна пирамида беше принесен в жертва на олтара на Златния ийудей от покрити със зелени пера първожреци. От трупа му Синедриона приготви празничен бахур с когото нахрани тълпата, която го изконсумира в религиозен екстаз. Както обикновено първожреците пропуснаха да споменат че бахура не е безплатен (а той никога не е). Сега тълпата ше плаща, ама тя няма паре, пък и не остана кой да работи, щото стана на бахур. Абе мазало. Най-добре да дойдат конкистадорите.
13 Март 2009 09:06
Както виждаме, единствените бодри и румени американчета-оптимисти са нашите доморасли-имигранти-американци. Това е разбираемо, защото доста от тях са минали през люлката на Комсомола и са пропити с вяра в утрешното светло бъдеще. Те може и да не са разбрали, че изобщо нещо става около тях. Нима Маркс не бе казал, че в епичната борба пролетариата може да изгуби само веригите си?
13 Март 2009 09:34
гробокопачы
13 Март 2009 10:04
Не се косете, това ще стане съвсем скоро.И тогава ще дойде времето на трилионите долари резерв в Китай, Русия, Индия и Латинска Америка.И краварите и говедарите, тогава ще платят с лихвите за ограбването на целия свят през последното столетие.И никой няма да може да ги спаси, най-малко президентът им-мургавелкото!
13 Март 2009 10:10
ма те вече са платили, бре. с долари.
13 Март 2009 10:15
Не само са платили вече, ами и са готови да плащат нине и присно и вовеки веков. Стига плащането да е в долари
13 Март 2009 10:34
лед тронулся, господа присяжные!
Външните министри на Русия и Нигерия ще обсъдят въпросите на гарантирането на глобалната енергийна сигурност.
(по Фокус)
13 Март 2009 11:05
И сега се оказа че американско производство просто няма...Даже на подаръчета с американското знаме отгоре , на етикета пише "made in China". В резултат богатите станаха още по-богати , а средната класа замря.Именно затова през последните две години отпускането на кредити беше почти безпроблемно.Трябваше с цената не всичко да се задържи ръста на потребление. Когато цените скачат , а дохода остава същия , кредита е вълшебната пръчица.Временна , разбира се...


Айде сега управляващите кумуноиди да погледнат какво пише на етикетите на повечето стоки които се продават в БГ. След това да се огледат колко са забогатели спонсорите им, и да се пробват да намерят средна класа. Като отидат на десант сред електората да се замислят защо при такъв ръст на доходите все ги питат що са толкова ниски пенциите и заплатите. А като се приберат да погледнат и графиките на ръста на кредитирането през последните 3-4 години...
Потресаващо съвпадение, но поне знаем със сигурност какво ще последва и в БГ.
13 Март 2009 11:11
на депутатите бяха раздадени четки за зъби и спални чували, за да могат те да нощуват направо на работното си място


Нашите дупетати па си посикаха едно време одеяла и верно им донесоха едни такива пършиви от военния резерв
13 Март 2009 11:37
Глобално Америка няма големи проблеми - трябва да намалят разходите си с около 20% т.е. от баснословно богата страна да станат много богата . На индивидуално равнище обаче много хорица ще трябва да си теглят куршума.
13 Март 2009 11:52
Сега рИвът!
А га ядоха кИфтетата- с шепи! Браво Параграфе

Редактирано от - Василий Зайцев на 13/3/2009 г/ 11:54:45

13 Март 2009 12:16
СВЕТЛО ПИВО,
/:/ "Според моето съвсем некомпететно мнение, американците си дадоха производствата на Индия и Китай..."
......................................... .....................................
НЕ "американците", а "националноотговорните" американски/САЩски!/ частни КАПИТАЛИСТИ-Работодатели си изнесоха производствата и капиталите в Китай и Индия- заради по-голяма лична капиталистическа Печалба!- и "националноотговорно" оставиха СЪнационалните си Граждани на САЩ да се гърчат в Безработица и Безпаричие! Станалите безработни сащци/ към днешна дата над 5 милиона!/, пък, се оказаха в невъзможност да плащат по Кредити за жилища и други- и това предизвика ипотечната и банковата кризи, последвани, естествено, от Икономическа криза! Първо в САЩ, а после и по целия Свят!
"Всяко Следствие си има Причина!"
13 Март 2009 12:20
Ами някак по-лесно е да принесеш в "жертва" Обама, отколкото някой Буш, или Клинтън или ... Всъщност родовете не са толкова много май.

Редактирано от - Va на 13/3/2009 г/ 12:22:10

13 Март 2009 12:24
Барак Обама: Американското правителство няма да засилва ролята на държавата в икономиката
13 март 2009 | Агенция "Фокус"
"...„Уверен съм, че е по-добре работните места да бъдат създавани от бизнесмени, които са готови да рискуват заради доброто дело, а не от държавата. При това нашата мисия е не да притискаме богатите, а да разширяваме възможностите за подобряване на благосъстоянието”, подчерта Обама"...- Натиснете тук
......................................... .....................................
"В САЩ изборите ги печели винаги една и съща партия- партията на Големите пари, партията на Богатите!"/ или Чомски, или Щиглиц?!/
13 Март 2009 12:41
"Много индикатори показват, че тази криза ще стане най-дълбоката и продължителна от времената на Великата депресия. Тя ще се отличава от "бързите" рецесии през последните години, когато резкият срив се сменяше с бърз ръст. " - е не мога да не се гордея. че го написах преди този експерт.
Но това не е всичко, нека да продължа. След известно време сигурно пак ще го прочетете от някой експерт с голямо Е.
Ето за какво става дума - всяко явление се диктува от иманентни вътрешни и външно обусловени фактори. Съотношението между двата вида дава продължитестността на явлението в случая на кризата.
Ето за какво става дума - с развитието на капитализма се наблюдава процес на концентрация във все по-малко ръце на огромно количество средства, но нуждите на хората остават същите, все пак всички искат да ядат. Е този процес е по -РАЗЛИЧЕН ОТ ВСИЧКО КОЕТО Е БИЛО ДО СЕГА. До този момент държавата не се е намесвала, а сега го прави със социалистическо лекомислие. И НЕ ЗНАЕ ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ ПОТЪНАТ КАТО ВОДА В КЪРТИЧИНА и няма да има никакъв или почти никакъв ефект. Защо? Защото иманетните фактори са други - тоест психологията на хората вече не е тази на харчещия човек, а на спестяващия, тъй като хората НЕ ВЯРВАТ на правителствата и искреността им да им помогнат. Всяка една стотинка, попаднала в банка, бизнес, собствен джоб ще бъде скътана открадната, присвоена или както искате го наричайте - ЕДИНСТВЕНО ЗА ХЛЯБА И ПОСРЕЩАНЕ НА НУЖДИТЕ. ЧОВЕКЪТ ОТ 29 ГОДИНА НА ДВАЙСТИ ВЕК НЕ Е ЧОВЕКЪТ ОТ ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21. Последният е лъган толкова че нищо не може да промени мнението му. Той е смачкания продукт на обществото, което му поднася унижения и технически заврънгулки от които не му става по-леко. И от него зависи изхода от тази криза - не от големите лапачи. И правителствата трябва да определят стъпките си именно от тази плоскост , а не от от общи теории. Например, ако държавата САЩ плати на всички дълговете и спаси домовете им ще има много по-голям ефект от колкото да ги даде на банките, а и ще бъде по-евтино. Неординерно действие но е единственото правилно.Да подпомагаш банка която е изяла милиарди, а да не подадеш ръка на конкретен нуждаещ се е все едно да се съюзиш полицията с престъпника и да преследвате всички честни хора.
Заключение - тази криза ще бъде дълга и ще доведе някои хора от най-напредналите страни до африкански бит, което пък от своя страна ще доведе .. и аз не знам до какво.
Само да озаптя марксистите да не скачат от радост - Маркс е измишльотина и еврейска компилация. Става дума за нещо много по-страшно!
13 Март 2009 12:49
"Из-за экономического кризиса часть американских школ уже перешла на четырехдневную учебную неделю, сообщает Associated Press 12 марта."
13 Март 2009 14:57
ЪГЛОШЛАЙФ 13,
Капиталистическите Кризи са резултат/Последица/ от това, че Многото Пари са у малко хора, а Малкото Пари са у много хора! Това ИЗКРИВЯВА Пазара и Производството за Пазара- а оттам и финансово-кредитните институции! Намалената и намаляващата Покупателна Способност на все повече хора/поради високи капиталистически ЧАСТНИ Печалби и ниски заплати за Наемните работници+ Безработицата/ изключва от Пазара множество хора- участници в Пазара! Така Пазарът се свива- респективно, свива се и Производството за Пазара и това води до още Безработица и нов кръг много изключени от Пазара хора, поради ниската им Покупателна Способност/липса у тях на Пари!/! И така, спирала след спирала, до края на Света/ на Капитализма?!/!
Изходът, според мен, е: "10%/ или 1%, или 5%, или 15 % .../ печалба за джоба на капиталиста СТИГАТ/Р39/! А Печалбата над този % да се дава за Заплати на работещите му, за Социални програми на работещите му, за Здравни програми на работещите му, за местна или централна Инфраструктура, за Наука, за Култура и т.н."!

Редактирано от - paragraph39 на 13/3/2009 г/ 14:59:24

13 Март 2009 15:11
пара,

крайно време е да ти връчат званието "главен и най-справедлив преразпределител на чужди пари" у форумо.

ако те изберат за депутатин, ще потурчиш повече народно богатство от ахмед доган.

13 Март 2009 15:50
да, Биричка, колко си прав!
Параграфа, ако със същия ентусиазъм и усърдие, с което пише из форумите, брои и дели чуждите пари, се беше хванал да прави бизнес на свой риск и отговорност - то досега да е станал милионер.
Или например за времето, през което е възхвалявал Атака, ако се беше хванал да копае "Южен поток", то досега да са пуснали тръбата в експлоатация.
13 Март 2009 16:15
Изходът, според мен, е: "10%/ или 1%, или 5%, или 15 % .../ печалба за джоба на капиталиста СТИГАТ

В подкрепа на горните двама колеги, следва да споменем поговорката:
"Горили си сюрмасите свещите, да смятат на богатия парите"
13 Март 2009 16:17

Нараства безработицата, продължават да падат цените на имотите.


Само да попитам: ако цените на имотите падат, не падат ли и цените на наемите? И ако да, то така не остават ли повече пари за повече нови коли (от ония дето им паднали продажбите)?



____________________________
Спортът е опиум за народите!
13 Март 2009 16:20
народната мъдрост се подава от кобура...
какво ли би нашепнал ефирния полъх по този повод...
13 Март 2009 16:23

Изходът, според мен, е: "10%/ или 1%, или 5%, или 15 % .../ печалба за джоба на капиталиста СТИГАТ/Р39/! А Печалбата над този % да се дава за Заплати на работещите му, за Социални програми....


Ааа, има и - Соломоновско решение: печалбата на малкото капиталисти се дава на заем на многото работници. И вълка сит и агнето цяло.

ПП
За лихвите ще мислим като ги вдигнат. Или няма да мислим сега, а като му дойде времето...



____________________________
Спортът е опиум за народите!
13 Март 2009 16:42
softwind

Радвам ви се момчета комс-и комчета! Громите ги тези "тъпи" американци, а? Нал'тъй червена тапичке. А, ето и червено-кафявият!?! Как му се само "повдига" манипулиращато самочувствие. Само Пара, Пара...в машината?!? Тъй де! Нали като принизяваш другия, мислено, вътрешно, се издигаш. Е, вярно - само в собствените си очи, но и това е нещичко.
Абе, мизерници, не виждате ли в каква локва живеете? Не виждате ли в каква смрад сте, в какви душевни лайна сте затънали, та сте тръгнали американците да ги косите. Не гледате ли телевизия? Не ходите ли по улиците? Не виждате ли диващината около нас? Толкова сте свикнали с тази клоака тука, че даже не я забелязвате! Разберете мили мушморони - комунистчета, САЩ трябва поне 50 години да са в криза за да ни "стигнат".
И не се сърдете - аз просто сравнявам.
13 Март 2009 16:54
"Само да попитам: ако цените на имотите падат, не падат ли и цените на наемите? И ако да, то така не остават ли повече пари за повече нови коли (от ония дето им паднали продажбите)? "
Как' Пено, не падат пущините, а и с колите са закъсали. Разправят, че сега в Канзас имало опашки пред Мототехника и кой имал предно номерче може да го продаде много изгодно.
13 Март 2009 17:32
BIRA,
SOFTWIND,
/:/ "...пара, крайно време е да ти връчат званието "главен и най-справедлив преразпределител на чужди пари" у форумо..."
/:/ "Параграфа, ако със същия ентусиазъм и усърдие, с което пише из форумите, брои и дели чуждите пари, се беше хванал да прави бизнес на свой риск и отговорност - то досега да е станал милионер..."
......................................... .....................................
Ако НЕ страдахте от остра форма на Антипараграфизъм/Опонентизъм/, щяхте да забележите, че предлагам Идея- т.е., нещо за Вбъдеще! А щом е нещо за вбъдеще, НЯМА как да става въпрос за "чужди пари", защото те все още НЕ са изкарани! А когато се изкарат и бъдат разпределени тези пари според Предложението ми, вече НЕ става въпрос за "пари на Капиталиста", а за капиталистическа Печалба, която подлежи на Разпределение по друг начин/който аз предлагам!/!
Т.е., "чужди" са САМО парите, които предстои да влязат или вече са влезли в нечий джоб- по силата на Сделка/Трудов договор, например/, обявена от Закона за законна!
Впрочем, а защо има/ по Белите държави!/: ЗАДЪЛЖИТЕЛНА "Минимална Работна Заплата", наложена със Закон, а?! Или защо, има пак там, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО "Минимално Почасово Заплащане"- пак наложено със Закон?! А?! Това "законна Кражба" на "чужди пари" ли е, според вас! А и ако е, к`во лошо от това за Наемните работници?! А?! Или вие сте и против това?! Ако сте капиталисти-Работодатели, разбирам ви! Но мен ме интересуват Наемните работници!
Ясен ли съм?!
13 Март 2009 17:54
пара,

ако волен-баба реши да те прави депутат, моля те (от форумна солидарност) да ме уведомиш навреме.
13 Март 2009 17:55
Ясен ли съм?!

хич не си ясен, дорогой, объркан си!
не страдам от никаква форма на антипараграфизъм, просто ти се чудя как успяваш уж да работиш - да отработваш някакво количество полезна работа на ден и в същото време да бълваш толко мнения из форумите?
За мен това е загадка.
Няма какво да пищиш, че някой не ти е дал. Имаш чудесна възможност, ако не желаеш да работиш за гадни капиталисти, които ти плащат малка заплата - да си учредиш фирма, да си оборудваш производство, да си изобретиш патент/търговска марка или друго (по твой избор) и да работиш сам - каквото създадеш - твое е. Що чакаш на готово? Действай - направи си сам.
13 Март 2009 18:41
В началото на "прехода", когато ни отваряха очите за предимствата на капитализма, по телевизията даваха една поредица представяща като сериал либералната теория на Милтън Фридман под заглавието на книгата му "Свободата да избираш". Там Шварценегер като нашумяла звезда, човек постигнал "американската мечта", разпалено рекламираше тази теория и капитализма по принцип. Интересно дали сега си спомня за този епизод от кариерата си, но много би ми било интересно да чуя коментара му по повод това, което се случва на "златния щат", чийто губернатор е, както и на целите САЩ и на света. Както и дали капитализмът има нещо общо с това.
13 Март 2009 18:43
Бди! /Козма Прудков/.
13 Март 2009 19:06
Параграфе, ако те разбирам правилно от няколкото ти постинга, предлагаш да има 10-15% процента осигурена максимална печалба за инвестиции? Тоест ако капиталиста има 20%, парите над 10% се вземат и се дават за там каквито идеи имаш. Ако има 0% - парите се вземат от твоите идеи и се дават на капиталиста? Правилно ли съм те разбрал?
13 Март 2009 20:04
софтуинд, как ще стане параграфа милионер - със макс 10% печалба, за да направи примерно 10 милиона, трябва да вложи 100 милиона - отде толкоз пари. Все пак той тез над 10% ще ги дава за култура.....
13 Март 2009 20:05
Дано на руснаците с техния пещерен капитализъм им дойде акъла, докато още не е късно.
13 Март 2009 20:19
Социализмът в САЩ е неизбежен. Но и аз като Небол-а трябва да шътна на червеничките "Сус, бре! Не е това, за което си мислите". Социализъм, само за удобство и без исторически, географски, имуществени и прочее алюзии наричам икономиките от непазарен тип. Ултимативно планиране, концентриране на голяма част от ресурсите в държавата, ограничен брой пазарни участници, бартерна размяна. Велосипед с големи гуми и две подпорни колелета. За състезание не става, но е устойчив. С години може да стои неподвижен, но изправен. Променяте планирането на индикативно, раздържавявате повечето ресурси, увеличавате броя на пазарните субекти, развивате парите и кредита. Това е капитализъм. Маунтбайк с широки гуми и ма-а-а-а-ксимум едно подпорно колело. Издърпано назад, возите го с вас, за да можете да подпрете велосипеда, ако спрете или да не паднете на някой неочакван исторически завой.
13 Март 2009 20:36
Икономиката на САЩ е от свръхпазарен тип. И четирите типологични компонента са доведени до неолиберални крайности: 95% частен сектор, предимно проектно планиране, огромен брой участници на пазара, хипертрофиран парично-кредитен сектор. Това е бегач, високоскоростен, но неустойчив. С него можеш да паднеш даже на шосе, ако скоростта му падне под критичната. Американците са притеснени от 2% спад на БВП и напълно основателно. Това е най-гадното в цялата история: никой не знае какъв е критичният праг на намаляване на скоростта. Може да е спад от 40%, както в България през 1990-те, а може да е 2.5%. Та затова мисля, че ще сложат подпорни колелета на велосипеда.
13 Март 2009 20:56
Отврат, при криза цените на имотите падат, но наемите растат. Част от широките народни маси отлага покупката на жилище изобщо, независимо от по-ниските цени, друга търси да смени жилището си за по-евтино, трета пък въобще е останала без жилище. Плюс миграцията в търсене на работа и нежеланието да си ограничаваш мобилността с ипотека на шията. Та търсенето показва отново кой командва парада.

Редактирано от - В.Лянча на 13/3/2009 г/ 21:01:06

13 Март 2009 21:28
Няма нужда да ги мислиме САЩ. Те са имали и преди кризи на социализъм, но винаги здравите сили на свободния пазар са връщали каруцата обратно в капиталистическия колковоз. След шушумигата Картър дойде Рейгън и оправи нещата. Така ще стане и сега, макар че няма да е скоро. Американските комуняци, които там се наричат либерали, са се накачили по целия прът на властта и искат само да лапат и харчат. Ще ги изринат отам едва когато стане ясно, че не само не вадят икономиката от кризата, но дори я бутат още по-надолу.
14 Март 2009 02:46
Параграфа за пореден път е оправил капитализма.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД