:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За кокошка - няма прошка, за милиони - има спецзакони

Кога ще видим ценоразписа за престъпленията, та да знаем за колко ще ни стигнат спестяванията, ако стъпим накриво?
Емил Спахийски
Някога разказваха легенди за покойния бандит Косьо Самоковеца - когато някой се изпречи на пътя му, го "поръчвал". За непросветените - това не означава, че му е поръчал питие, а че ще го застигне куршум. Това е жаргонът на подземния свят. Поръчкови убийства, поръчкови наказания, глоби... Раздаване на правосъдие, базирано на пазарния принцип. Престъпленията са бизнес, наказанията - също. Система с ясен ценоразпис. Не си се издължил за продадения наркотик на боса - режат ти ухото. Не си събрал рекета - трошат ти крайниците, возят те в багажник из Витоша и т.н. По наказанието можеш да познаеш какво е провинението. Просто и ясно.

Оня ден с изненада установих, че държавата започва да копира подземния свят, като се опитва



да наложи пазарния принцип и в нормалното правораздаване.



За тези, които са пропуснали новината - правосъдното министерство излезе с концепция за нов Наказателен кодекс. Престъпници, осъдени на до 1 година затвор, ще могат да откупват свободата си. Разширяват се и възможностите за условно осъждане и предсрочно освобождаване от затвора. Вече ще има престъпления и простъпки. Простъпките няма да бъдат вписвани в графата "осъждан". Намалява се срокът на давност за леките престъпления.

В идеята няма нищо оригинално. И католическата църква е опрощавала грях срещу някаква сума. Нарича се индулгенция. Практична идея. Парите на масата - докато си жив, щото никой не ще да чака от умрял писмо. Църквата се е нуждаела от пари. Кардиналите са превърнали моралното и религиозното понятие "грях" в жълтици.

Няма спор - и в подземния свят, и в католическата църква са доста добри бизнесмени, що се отнася до прегрешенията. Но не разбирам защо в раздаване на справедливост в обществото се забъркват някакви пазарни принципи.



И защо затворът да е сигурен само за бедняците?



Не мога да оборя повечето житейски клишета: "Никой не е безгрешен и на всекиго се случва да стъпи накриво" или "Понякога една грешка може да преобърне живота ти". Факт. Съгласен съм и че правосъдието трябва да дава възможност за изкупление на сгрешилия. Това е философията на наказанията. Едно общество иска да върне провинилите се в правия път. Наказанията служат за назидание за онези, които имат склонност към грешки, и за удовлетворение на жертвите на престъпления.

В САЩ например има такива практики. Когато си извършил престъпление в пияно състояние, например, до заседанието на съда имаш време да се поправяш. Ходиш в клуба на анонимните алкохолици, полагаш обществено полезен труд, работиш като доброволец в някоя организация, правиш дарения. Когато дойде време да застанеш пред строгия съдия, твоят адвокат разказва колко различен си вече, съдията кима и казва: "Аха, значи можело". Тогава вече можеш да получиш по-снизходителна присъда. Вместо да лежиш в затвора, плащаш глоба. Но това се случва, единствено ако деянието не е толкова тежко и обществото няма да бъде възмутено. Във всички останали случаи - решетки и оранжеви дрехи. Не случайно в САЩ има най-много затвори и затворници.

Пазарното правосъдие обаче



не е от полза за общество като нашето.



По хиляди причини. Първо, откупуването поставя в неравнопоставено положение гражданите. Ако си богат и можеш да платиш, си "пей сърце". Ако си по-безпаричен - лежиш в затвора. Това автоматично прави държавата несправедлива - богатите могат да крадат безнаказано за разлика от бедните. То и сега се лежи по 5 години за кражба на кокошка и се ходи на плаж за източване на банка, ама нали точно това искаме да променим!

Второ, критериите кой кога може да се откупва са прекалено абстрактни. Например, предвижда се хипотеза, при която ако докажеш пред съда, че трябва да се грижиш за някого - имаш право да си купиш индулгенция. Има ли смисъл да се убеждаваме колко лесно може да се докаже това? Хайде да не обиждаме адвокатите - доверениците на част от тях карат ски, въпреки че са напълно парализирани според петорна медицинска експертиза! Една баба на легло няма да изобретят!

Целият този проект вдъхва още по-голяма увереност на престъпниците, че може да им се размине. Нормалните хора пък остават с усещането, че за пореден път се узаконява безнаказаността. Може и да има някакви логични мотиви за предложените промени, но изобщо не е моментът точно сега да се прилагат в практиката. В обществото има недостиг на възмездие, а не на милосърдие.

Има една приказка, че законът е врата в полето и само глупаците минават през нея. Може, но поне има врата. Новата концепция иска да махне и тази врата. Поразително!
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Вратите на затвора - гостоприемно отворени. За кого?
128
8443
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
128
 Видими 
13 Март 2009 00:14
Според марксизма "Законите на обществото имат за цел да защитят господстващата класа." Май Маркс не е писал чак толкова грешни неща, както вярваха някои АНТИкомунисти. Дали вече не е време да обърнем сериозно внимание на тази икономическа теория и в България ?
13 Март 2009 00:23
Марксизма е една невероятна смесица от капитализъм и социализъм, която всеки тълкува както му е угодно.
13 Март 2009 01:44
/:/"...Хайде да не обиждаме адвокатите - доверениците на част от тях карат ски, въпреки че са напълно парализирани според петорна медицинска експертиза!..."
......................................... ....................................
Спахийски,
Адвокатите са ДОВЕРЕНИЦИ/те/!
А клиентите на адвокатите са ДОВЕРИТЕЛИ/те/!

Редактирано от - paragraph39 на 13/3/2009 г/ 01:45:52

13 Март 2009 04:05
Параграфе - доверител=client. Много често обаче самите адвокати казват: Моя довереник...
13 Март 2009 05:01
Siol En,
ами просто българската действителност я създават марксисти. Затова и всичко е по Маркс.
13 Март 2009 05:38
авторите са като военните чинове в армията и всяка книга устав
поеа го е казал
коли беси бие псува и глоби народ поробен
13 Март 2009 06:10
Мда...от ясно по ясно. Впрочем, стига с тоя марксизъм, или демокрация. И двете неща нямат нищо общо с Бг-та деиствителност и никога не са имали. Не че тези теории не са остроумни и логични, като казваше Воланд в "Маистора и Маргарита" ( по памет) , колкото струва едната - толкова и другата.
В България има феодална плутокрация, която ежедневно и ежечасно произвежда насилие и гавра над обикновения човек. Чакаите парламента да гласува правото на първа брачна нощ за всяка доказана мутра - срещу заплащане.
13 Март 2009 07:17
Татянко1
13 Март 2009 07:17
Ами, ще чакат първата брачна нощ, те - не падне ли "малката" след удар с бомбето, на тезгяха и резачката...

13 Март 2009 07:32
Brightman
ами просто българската действителност я създават марксисти. Затова и всичко е по Маркс.

А ти мислиш, че на Запад не е същото и там затворите са пълни с бедняци. Нали се учим от тях. Когато истинските марксисти бяха на власт беше съвсем друго - много чевръсто се влизаше в затвора и престъпността беше минимална. Влязоха и бая зам-министри и генерални директори. Ако мислиш, че мнозинството от лагерниците при Сталин са били политически - се лъжеш. Повечето са били комунисти били на някакви доста високи постове. Истина е, че доста са били набедени, ама голямата част са били за стопански провинения. Тогава, обаче такива престъпления, като безстопанственост, корупция са се считали за политически, а сега у нас ги галят с меко перце.
13 Март 2009 08:06
Когато истинските марксисти бяха на власт беше съвсем друго - много чевръсто се влизаше в затвора и престъпността беше минимална.


на такива легенди само марксистите си вервате. чевръсто се влизаше ако си дребна риба без протекция и без пари. за пари винаги се намираше изход. викаха му "втория начин".

а това, което става в момента е резултат именно на изявите на марксистия мироглед по време на демокрация -- имаш свобода, ама вместо да мислиш как да се оправяш, правиш това, което си знаеш от едно време -- краднеш. и ако мине.

а и традиционната липса на държавност, прилагана от децата на марксистите (от луканов, през виденов та до сър гейков) не помага никак.
13 Март 2009 08:34
Сичмо има една подробност, хората които тогава се измъкваха с протекции бяха еденици, а с пари ептен изключение. Айде да се не лъжем, тогава на практика имаше справедливост, а в с_р_а_в_н_е_н_и_е_ с това дето е сега, може да кажем че тогава законите си бяха абс. справедливи.
13 Март 2009 08:42
Държавата не копира подземния свят, тя е част от него. С предложените промени се дава лош сигнал към обществото
13 Март 2009 08:58
Авторът си има свои виждания, но не е юрист и греши в много от своите постановки. Първо, още не се знае какво точно ще бъде записано в новия НК. Той самият казва, че това е "концепция", но вече я критикува. Това е защото като редови гражданин, за него "престъпления" са само най-тежките и фрапиращи деяния. Но ако прочете НК, ще се удиви колко деяния са инкриминирани и за какви неща може да се влезе задълго в затвора. Той самият, като журналист, е винаги с единия крак в пандото. Но би ли извадил статистика колко от неговите събратя са влезли в затвора за клеветите, които се изливат като река от всяка медия? Това е световна наказателно-правна тенденция - декриминиране на много деяния, които нямат висока степен на обществена опастност и правната превенция във вид на глоба е далеч по-добра обеца на ухото, отколкото две години ефективен затвор. И друго, със своята теория за "откупването", той атакува цялата система на административното право, което изцяло е основано на "откупването". Нима неговата теза "бедни-богати" не важи за административната глоба на един огромен супермаркет и едно малко квартално магазинче?
13 Март 2009 08:59
огато истинските марксисти бяха на власт беше съвсем друго - много чевръсто се влизаше в затвора и престъпността беше минимална

В случая съм съгласен с горното, но не бива да се забравя, че в началото на 80-те години "истинските марксисти" вече до голяма степен бяха изместени от следващата генерация.
"Предишният, който правеше мръсотии и вярваше, бе заменен от друг, който правеше мръсотии и не му пукаше".
С това искам да кажа, че дори да не беше дошла демокацията - сега положението ни нямаше да е много по-различно.
13 Март 2009 09:24

Една държава чиято икономика преобладаващо се гради на престъпността - да прощава имиграцията.
Такава държава не може да има други управници, магистрати и съответстващи им (адекватни на такава действителност) законодатели. Как няма да са обгрижвани "тружениците" им. А на думи симулиращите, че са леви, много говорят за будалите трудещи се - или за останалите с мечтата си за шанс да се трудят. На фона на не по-малко криминалните циници от дясно - според които хората сами си били виновни, имало "свобода на инициативата". Ами когато се оказва рентабилна преобладаващо престъпността от всякакъв вид, че и дори се стимулира? Тогава какво се получава?
Получава се българска действителност. Бедата е, че това е сготвена за нас манджа от други - кръстили я "демокрация". Сервирано на кръглата маса отровно менте. Нещо повече: за тази трогателна "грижа" е платено от нашия джоб - от тук традицията "поръчката", в случая бедите ни, освен че ги търпим, да са и единствено за наша сметка.
Всичко тръгнало от масата, но без нова такава (вече ги знаем тези номера) санитарно трябва да се измете, да се обезпаразити и да се дизенфикцира...
пп
Чест прави на вестник СЕГА, че дава трибуна на тази тема - очевидно е, че повечето медии и тружениците там я третират пазарно - т.е. позорно. А за гласът на интелектуалците в БГ има толкова свобода на словото, колкото е чистата вода в блатото. По зле от когато и да било...




Edited by - Езоп on 13/3/2009 г/ 10:53:26

13 Март 2009 09:53
хората които тогава се измъкваха с протекции бяха еденици, а с пари ептен изключение.


по ония години на хората с връзки и пари въобще рядко им се налагаше да се измъкват, почти независимо от тва колко са се осрали. единиците, нуждаещи се от "измъкване" беха тия, за които покриването на осирането беше невъзможно. но и те му намираха цаката.

тоя същият марксистки манталитет и в момента си е на власт ... само дето сега се покрива по-трудно и не навсякъде се крадне толкова лесно. затова сега поне за плочки за баня връзки не требват.
13 Март 2009 10:08
“Имало един Луций Вераций, човек изключително разхайтен и доста нередовен. Най-голямото забавление за него било да раздава плесници по лицата на свободните хора. Подир него винаги вървял един роб с натъпкана кесия в ръце; щом зашлевял някому шамара, заповядвал на роба си да брои на ударения двадесет и пет аса съгласно с “Дванадесетте таблици”, където е казано: “Ако някой нанесе обида другиму, наказанието да бъде двадесет и пет аса.”
Ако имаше такъв закон и бях богат, щях да вляза в парламента, и... ох, бабачко!
13 Март 2009 10:10
Това с откупуването от затвора е истинско безобразие.
Трябва да има не откупване, а принудителен труд за по-леките престъпления. За кражба - два месеца принудителен труд и то по бързата процедура. Няма висящи дела, точещи се с години. Заловен, хайде при съдията и от другия ден присъдата влиза в действие.
В САЩ даже разни звезди ги показваха как метат улиците и чистят градските тоалетни.
За тежки престъпления - само затвор. Признаването на вина не трябва да води до присъда, по-ниска от предвидената в закона.
13 Март 2009 10:42
Otvrat: "Той самият казва, че това е "концепция", но вече я критикува..."

А бе, отвратко, там където си няма ли отвраткоядци, или и тях демократично отвращаваш...по "комунистически", а? Наистина отвръщаваш!






Edited by - Езоп on 13/3/2009 г/ 10:59:33

13 Март 2009 10:47
Едно време е било законно да се откупуват задължениета за военна служба. Сега - дипломи, извършените престъпления и какво ли не. Нищо ново!
Един мой приятел, сериозен бизнесмен (лека му пръст!), навремето често ми повтаряше: "Мойта баба беше много умна жена. Та от нея съм научил, че "имането не е като немането""
13 Март 2009 10:58

Баба ти е безусловно права - още повече заради това, че имане и нямане са широки понятия - те се отнасят и за народностния ни акъл.

13 Март 2009 11:04
Драги Туткалчев,
То и ние си имаме на тази тема народна приказка от поредицата за Хитър Петър. Ударил му шамар чорбаджийският син, а като отишъл да се жалва, съдията рекъл: "Кротко бе, Петре. С баща му сме приятели, ще уредя да те черпи едно вино."
Хитър Петър тутакси ошамарил съдията и рекъл: "Сега ти дължа едно вино. Върви да си го искаш от чорбаджията за моя сметка."
13 Март 2009 11:16
Мисълта ми, уважаеми Сократе, е, че не би било зле да поошамарваме отвреме-навреме нашите управляващи според законите, които те сами изобретяват. Ама за тази работа трябва да сме богати, не само тарикати!
13 Март 2009 11:18
Като заговорихте за "марксизЪма"....
..." Трудът според Маркс, също има двояк характер. Според него в различните видове стокови тела се проявяват различни видове полезен труд. Това е общественото разделение на труда. Според Маркс то е условие за съществуването на стоковото производство, но не и обратното. Трудът като създател на потребителни стойности – блага е условие за съществуването на човека, без него според Карл Маркс, човешкият живот е невъзможен. Според мен това наистина е така, поне за условията в които ни поставя цивилизацията изобщо. Да благата са съединение на природно вещество и труд, но не е ли възможно, хипотетично, човек да живее и благодарение само на природните дадености, т.к. те също могат да имат потребителна стойност. Доколкото храната може да се предостави от природата без прилагане на труд, стига откъсването на един плод да не се счита за труд, то човек все пак би оцелял. Но според Маркс, човешкият труд е изразходване на проста работна сила, с която, средно, разполага физическият организъм на всеки човек без никаква подготовка. Това е Простият Труд, Сложният Труд е само умножен прост. Т.е. според Маркс, по-малко количество от сложния се равнява на по-голямо количество от простия.
В крайна сметка, всеки труд е изразходване на човешка работна сила във физиологичен смисъл , но от друга страна, всеки труд е изразходване на човешка работна сила в целесъобразна форма, т.е. той е конкретен полезен труд и като такъв създава потребителни стойности – блага."......

Какво общо има Маркс с дивотиите които се творят в милата ни родина преди 10.11 и след това?!
13 Март 2009 11:20
Siol En
=== Според марксизма "Законите на обществото имат за цел да защитят господстващата класа." Май Маркс не е писал чак толкова грешни неща, както вярваха някои АНТИкомунисти. Дали вече не е време да обърнем сериозно внимание на тази икономическа теория и в България ?


Отговорът е ясен, господине! Разликата между думи и дела е често....огромна !

По Марксическото Татово време имах едно гадже дето ми разпрравяше че внимава много.... да не утрепе някого, щото тогава баща и няма да може да я оттърве от съда....(той беше из висшите политически сфери тогава, и спомнете си че крупните присвоявания и кражби....оставаха скрити) Е.... ако не се заиграеха властови кючеци де!

Вярно е обаче, че самият Маркс, в момента когато е писал "Религията е опиум за народите" е ..... пропуснал да поясни че това е само за...гойските народи ! И заедно с Енгелс са продължавали да си плащат десятъка в еврейската синагога !

Пък и... нали обществото еволюира?
Сега вече спокойно може да се "обстрелват" пречещите ни ? И прокуратура, полиция и съд....НИЩО НЕ ПРАВЯТ срещу убийците !
13 Март 2009 11:43
Cruella de Vil
13 Март 2009 12:18
Марксизма е една невероятна смесица от капитализъм и социализъм, която всеки тълкува както му е угодно.



omigod,
може ли да попитам колко страници от произведенията на Маркс и Енгелс си прочел? Питам заради участниците във форума. На мен ми е ясно, че верният отговор е - нито една.



13 Март 2009 12:27
Siol En,
ами просто българската действителност я създават марксисти. Затова и всичко е по Маркс.


Брайтмане,
този път яко си се издънил. Старите партийни кадри на ниво Политбюро на ЦК на БКП не познаваха произведенията на класиците на марксизма, а разчитаха на съветници. Ти обаче смело твърдиш, че днешните им наследници са марксисти, без да са прочели /огромното мнозинство от тях/ поне едно заглавие от Маркс или Енгелс/. Значи според тебе може някой да е марксист без да е чел Маркс. По същата логика някой може да е физик, без да е изучавал физика, друг да бъде биолог, без да е изучавал биология и т.н. Много яко, както се изразява младото поколение.


Edited by - Mitev on 13/3/2009 г/ 12:57:49

13 Март 2009 13:05
Вярно е обаче, че самият Маркс, в момента когато е писал "Религията е опиум за народите" е ..... пропуснал да поясни че това е само за...гойските народи ! И заедно с Енгелс са продължавали да си плащат десятъка в еврейската синагога !


БарНет,
последното ти изречение се нуждае от линк, за да се види ти ли си клеветника или някой друг.

13 Март 2009 13:14
Аз имам предложение-решение. Част от несправедливостта може да се анулира, като глобите се направят зависими от доходите. За опонентите - като няма подходяща данъчна декларация - за основа да се взима цената на возилото (това е специално за глобите по пътищата), респективно имота - абе има си начини. А на първо време - 1/2 от делата да се аутсорсват в ЕС, останалите - в Китай - и по-специално тия, свързани с по-крупните престъпления и корупцията.
Магистратите - в едногодишен неплатен отпуск (смятам, че това време ще е достатъчно да се поразчистят авгиевите обори поне до равнището на прозорците)
13 Март 2009 13:19
Какво общо има Маркс с дивотиите които се творят в милата ни родина преди 10.11 и след това?!



Stranger,



13 Март 2009 13:29
Буда, във Финландия глобите са в зависимост от доходите. Поздрави.
13 Март 2009 13:31
Stranger,
13 Март 2009 14:00
Странникът: " Какво общо има Маркс с дивотиите , които се творят в милата ни родина /от/преди 10.11 и след това?! "
: Има , има Страннико ... В "преди" , Маркс , било от зор или от няма накъде , имаше общо със законите и механизмите на натрупване и разпределение в процеса на труда , а в "след" - общото му иде само с политическата демагогия и откровено крадене , както на натрупаното , така и на оттогава скътаното дори ... Все по Маркс , и по-различни ставаме ... Така , до последните страници на том Първи от "Капиталът" ...

13 Март 2009 14:09
"...принципите не са изходен пункт на изследването, а негов краен резултат: те не се прилагат към природата и към човешката история, а се извличат от тях, не природата, не човечеството се съобразяват с принципите, а, обратно, принципите са верни само дотолкова, доколкото съответстват на природата и историята."
(Ф.Енгелс. "Анти Дюринг"
----------------
Както виждате, важи и за принципите на неолиберализма.
13 Март 2009 14:11
По-смущаващото е, че по въпросът , парламентарното и политическо единомислие е фрапантно, властта е единна, а отделни и случайни гласове са предмет на отношение - психиатър-болен...Този факт е очевиден от самото начало на т.нар. преход.
13 Март 2009 14:12
Buda, ама китайците за едри престъпления не пращат на плажа на някои острови, а разстрелват или бесят.
На живо, по телевизията.
Затова са твърд претендент за номер едно световна сила.
А в един български филм, вярно уловил тенденциите още преди 10.11, имаше една фраза, отправена от старо партизанско куче към млад бъдещ творец на Прехода - "... някога ние такива като тебе, за такива неща ги разстрелвахме!"
Та без някоя и друга жертва, нема да се оправи положението.
Обаче такива неща в България сега не мое да станат, така че ще продължаваме да копаме надолу докато изкопаме до другата страна земното кълбо...
13 Март 2009 14:13
За аутосорсването на делата съм!
Па за другото: рекли са си магистратите: "Абе то той и тъй ще си пооткрадва народът - кой кокошка, кой нещо по-едро, ами я поне пари да вземем! Първо ще ги съберем, после ще пищим колко пари събираме за държавата, а за нас - нищо! И току виж - пак качили заплатите... Не че сега са малки де, пък и то с една заплата - жувей ли съ, ама сей келепир!"

Един от юристите горе е прав - можеш да влезеш в затвора за какво ли не, ако съдиите нямаха малко акъл да не вкарват за неумишлено унищожаване на чужда собственост (блъснал си си камона в някой дувар) или за публична обида - ако не си се сдържал да се изсмееш на някое недоразумение... И още много, много неща...

А при комунизъма.... Абе носталгици, пак ли ви хваща удобната амнезия? Ами по това време партиен член не можеше да бъде съден преди да бъде изключен от партията, и за цигането - затвор, за другаря - другарски съд, където го порицаваха! И ако някой окръжен секретар обереше де що има да се обира, изчукаше на персонала си булките, и утрепеше някого с кола, го наказваха с преместване в друг окръг - на същата длъжност! То бива, бива носталгия, ама чак толкова - ще ви обявят за транспенисни и никой няма да ви чете, освен за майтап!
13 Март 2009 14:24
Маркс БЕШЕ избран за философа на 20 век! ТУК, гледам, бъка от мераклии да го отричат и опровергават, нямайки мярка в полета на фантазиите си! В тази връзка искам невинно да вметна: не се опитвайте да полетите, господа! На торния бръмбар не е "положено" да лети! А дори и да успее да го направи, нали знаете къде каца отново?...
13 Март 2009 14:32
Бате, подменяш темята... Нищо за Маркс - кво толкоз муй? Виж, за марксистите... Но общо взето, съм съгласен с тебе: "марксист" и "демократ" са само етикети... А какво има в шишето- по-дборе не пробвай .... ментетата, знаеш, вредят на зрението...
Маркс, по стар и от мене си, и май носталгията наистина замъглява погледа в розово... Де марксисти при комунизъма бе, чоджум? (Освен някой тъп даскал, разбира се...) Тя по това време идеологията беше 1. Според както ми е удобно, и 2. Живо алиби хем да крадеш, хем да буйстваш, хем да разплакваш родата на комшията, ако баба му не е бутнала на дядо ти...
13 Март 2009 15:02
За кокошка - няма прошка, за милиони - има спецзакони
Интересна публикация, заслужава подкрепа, но пак и липсва главното-явлението.Престъпността е подменена с отношение към престъпността.Това е недостатъчно и остро дефицитно мислене.
Масовата престъпност , кокошкарската, се генерира от социалните условия.
Бихевиоризма затова възниква , в онзи исторически момент на най остри класови и антагонистични противоречия.Няма съзнание има животинска психология и с животинска психология обясняват поведението на хората , принудени да живеят в един по-животински конструиран и функциониращ свят .
Антагонистичното общество , класовото общество , състоящо се от малка привилегирована свръх богата прослойка и огромно оцеляващо мнозинство , в условията на невиждан геноцид , / виж поредните проучвания , как предстой българите да намалеят с още 3 000 000 в близките 39-40 години/няма как да не се съпътства с огромни по мащаби масова престъпност .
Дали интуитивно или разумно , някои много вярно и точно са се насочили към най големият хуманист в човешката история Маркс , за да потърсят причината в наблюдаваното явление.
Заради мащабите , масовата престъпност практически е безнаказана .Суровите наказания на кокошкарите , са един вид безсилие да се овладява настъпващият криминален хаос.
За милиони има спец закони , също е закономерно явление , когато прехода е криминален и се организира и диктува от олигархия и мафия-която владее държавата.
В този смисъл , публикацията може да ни поднася исторически ретроспективни констатации , но те не са свързани с наблюдаваното явление в Блатото..

13 Март 2009 15:16
Маркс БЕШЕ избран за философа на 20 век

Разбира се. Последствията от философските трудове на другите номинирани не са били толкова мащабни и опустошителни
13 Март 2009 15:42
Де марксисти при комунизъма бе, чоджум? (Освен някой тъп даскал, разбира се...)

Тъй, тъй! Едно време, като изучавашме марксизма в една книжка пишеше, че като видял какви са последователите му, Маркс казал: Аз вече не съм марксист"!
13 Март 2009 15:47
Утре е 14 март , а това е денят в който трябва да коленичим пред най големият хуманист Маркс.
Криминалното съзнание на антагонистичните общества , нито може да заличи , нито ще успее да изопачи хуманизма на Маркс.
Историческата истина показва , че битката за правата на ЧОВЕКА , на човека третиран като животно от извратената раса , започва своя победоносен поход от Маркс и след Маркс.
Хуманизма става идеология.

В своя исторически материализъм Маркс анализира отчуждението на разума в безумието, на истинския човек в отчуждения човек. Този човек, а не животно както го третира извратената раса , трябва да си възвърне своята човешка и божествена субектност, за да стане тоталният човек, истински човек.
“Правата на гражданина”, трябва да се развиват и видоизменят към “правата на човека”. Така революцията ще бъде вече не само политическа (либерална и рационална реформа на държавата), но и “ човешка ” (“комунистическа”), за да върне на човек неговата природа отчуждена във фантастичните форми на парите, на властта и боговете. Философията за човекът в хуманизма на Маркс , психично болната раса го представя извратено и като изхожда от извратената си природа. Маркс изисква пролетариата да отрече третирането му като СТОКА .
Философията на Маркс за ролята на пролетариата е изградена върху същността на човека.
Това не допада на извратената раса , но това се дължи на нейната извратеност.


13 Март 2009 15:48
Ами по това време партиен член не можеше да бъде съден преди да бъде изключен от партията,



Дъртанян,
това което твърдиш, не е вярно. Посочи нормативен документ /партиен или държавен/ с такъв текст ако обичаш.

13 Март 2009 15:56
Утре е 14 март , а това е денят в който трябва да коленичим пред най големият хуманист Маркс.
Криминалното съзнание на антагонистичните общества , нито може да заличи , нито ще успее да изопачи хуманизма на Маркс.
Историческата истина показва , че битката за правата на ЧОВЕКА , на човека третиран като животно от извратената раса , започва своя победоносен поход от Маркс и след Маркс.
Хуманизма става идеология.
В своя исторически материализъм Маркс анализира отчуждението на разума в безумието, на истинския човек в отчуждения човек. Този човек, а не животно както го третира извратената раса , трябва да си възвърне своята човешка и божествена субектност, за да стане тоталният човек, истински човек.
“Правата на гражданина”, трябва да се развиват и видоизменят към “правата на човека”. Така революцията ще бъде вече не само политическа (либерална и рационална реформа на държавата), но и “ човешка ” (“комунистическа”), за да върне на човек неговата природа отчуждена във фантастичните форми на парите, на властта и боговете. Философията за човекът в хуманизма на Маркс , психично болната раса го представя извратено и като изхожда от извратената си природа. Маркс изисква пролетариата да отрече третирането му като СТОКА .
Философията на Маркс за ролята на пролетариата е изградена върху същността на човека.
Това не допада на извратената раса , но това се дължи на нейната извратеност.


Хунвейбине,

13 Март 2009 16:02

Странникът: " Какво общо има Маркс с дивотиите , които се творят в милата ни родина /от/преди 10.11 и след това?! "

Има , има Страннико ... В "преди" , Маркс , било от зор или от няма накъде , имаше общо със законите и механизмите на натрупване и разпределение в процеса на труда , а в "след" - общото му иде само с политическата демагогия и откровено крадене , както на натрупаното , така и на оттогава скътаното дори ... Все по Маркс , и по-различни ставаме ... Така , до последните страници на том Първи от "Капиталът" ...


Четириноги приятелю,
нуждая се от пояснение за историческото място /граници/ на "преди" и на "след" за да ми стане по-ясна мисълта ти. Защото това "Все по Маркс..." откровено ме смущава и ми звучи невярно. Може да е заради еклектичния ми начин на мислене.

13 Март 2009 16:08
Митев!!!
неуморим и непотопяем
Ех дано и аз ако доживея да стана пенсионерка имам толко енергия и адреналин в кръвта!!!
13 Март 2009 16:25
С риск да си привлека ответен огън от изтъкнати форумни батареи, следва да се спомене че за социалната инженерия Маркс е това което е маркиз Куинсбъро за бокса: Умрял отдавна педераст, който е създал система от правила които звучат добре на теория, но когато стане напечено биват изоставяни на минутата
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД