:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Чудеса на фотографията

Покрай годишнината от Освобождението поседях пред компютъра да разглеждам снимки от Руско-турската война. Само който не е търсил илюстрация за онези събития, само той няма да разбере колко скъп подарък ми направи Иво Хаджимишев, като ми услужи с диск с прекрасни фотографии, издирени и възстановени след сто и тридесет години. Тези снимки вече бяха показани на изложба, не са неизвестни на тукашната публика, но пред екрана човек общува с изображението по друг начин, другояче се вглежда и нерядко доброволно се оставя да бъде омагьосан. Самото чудо на фотографията е такова, че ти влизаш във времето на героя, "общуваш" с него, харесваш го или го отхвърляш, симпатизираш му или го намразваш, и така една добра снимка поражда чувства и любопитство, както и неизбежната тъга - ако



хората на нея отдавна са напуснали този свят...

И в същото време са останали



- именно на снимката...

Уморени победители, унили пленници. Кавалеристи с юначна стойка, смирени самарянки. Българка гощава своите "квартиранти", напрегнато следи разговора с бродерия в скута. Казак е намерил турско детенце в изоставен обоз, държи го на седлото. Човек изпитва жалост: зима е, конете под навеса са покрити с чулове, а това турче... имало е късмет. Улових се, че се вълнувам. На какво отгоре: и казакът, и конят му с рошава неподстригана грива, и самото момиченце - предмет на щастливото избавление, отдавна са в земята. Но затова е изкуството - да въздейства...

Някои от мъжете в тази невероятна колекция не са доживели дори края на кампанията. По обичая от онези времена те гледат право в обектива, контактът е невероятен. Извън войната лицата са някак умиротворени, домашни. Очите са внимателни, любезни... като за снимка. И още нещо: учудващо е колко възрастни хора са ни освобождавали! Едни такива ветерани и бащи на семейства, спокойни и някак примирени професионалисти, изпълнени със самота и носталгия - мъже в командировка при смъртта.

Но защо ви разказвам това?

Според Иво Хаджимишев фотографската техника от онова време е изисквала дълга-предълга експонация на кадъра. Обективът е стоял отворен до цели три минути, през което време "обектът" пък е трябвало да позира, без да помръдне. Удивително е как са се получили тези



непринудени пози, искрените доброжелателни изражения.



Трябвало е да изпълняват командата на фотографа и черкезите, заснети с протегнати саби, и самият Цар Освободител от снимката му на коня, по която се смята, че след години е направена скулптурата от паметника насред София. Там, където групите се снимат седнали на някое стълбище или пред оръдието, това не изглежда трудно. Разбираемо е и когато позира някакъв конен или пеши строй - по устав никой и без това не помръдва, само знамето се ветрее и поради това на снимката е размазано. Милосърдните сестри и ранените в лазаретите - и те чинно се запечатват върху старовремската стъклена плака. Имат време, не бързат, настанили са се удобно. Но ето ги черкезите, за които стана дума - живописно режисирана група с насочени пушки, а юнакът на коня е изпънал ръка с дълга сабя и линията на сабята е чиста и тънка: не е трепнала ръката му през цялото време. Как така - само той си знае. Е, какво пък, трай, бабо, за хубост...

Сега и за онези, които са мръднали. Децата, например, и животните. Най-често в по-битовите сцени, където възрастните сериозно и търпеливо се увековечават, малчуганите най-често присъстват загатнати, като сенки, като неясни фотопривидения. Малките несврътници нехайно пропускат този рядък шанс да останат не върху каква да е фотография, а върху историческа. Да не говорим за конете, които въртят глави в кадъра, техните "лица" са останали някъде в движението, "По пътя" напред-назад. Офицер с бяла фуражка и чудесни мустаци се е фотографирал заедно с хазяите си пред къщицата, в която е настанен. Стопанинът, три пременени жени и магарето. Всички блестящо са издържали експонацията, само магарето - не. И в резултат - на магарето главата я няма.



Но това с главите не е само магарешки проблем



На една от най-тържествените фотографии, където императорът се снима с княз Карол и с главнокомандващия Николай Николаевич в Горна Студена, някакъв военен от свитата не е издържал (а според Иво нещо трябва да са го питали през тези три минути и той е въртял глава да отговори "не") и също е останал без глава. Но понеже снимката е много известна, след време, вече в свободна България, знаменитият фотограф Карастоянов я издава като пощенска картичка и там главата му е "възстановена". Такива неща във фотографията са ставали повече от век преди фотошопа...

Значи при онази експонация, за да останеш в кадъра, е трябвало да стоиш неподвижен.

Днес това дори магаретата в политиката го знаят - трябва да си все пред обектива (камерата), ако искаш да се запечаташ в съзнанието на хората. Даже понякога едновременно пред няколко камери и в няколко студия. Разбират значението на експонацията и все гледат как за по-дълго да им се отвори обективът на общественото внимание. За да се запечатат в нашето съзнание.

И така да си гарантират мястото в кадъра

Но политиката все пак не е фотография. Там физическите закони за светлината получават обратно значение. Там, вместо да стоят на мястото си, персонажите много често сменят идеи и идеали, партии и партийни книжки, парламентарни групи, ляво и дясно, а днес, нали сме във времето на цветната фотография - и основните цветове. Жълто, синьо, червено (черното само ще дойде). Със същата цел - да останат... И наистина остават, тарикатите, но пак така размазани, както немирните фигуранти от старинните фотографии. И с такива размити, неясни образи присъстват и в парламента, и в правителствата. Лицата им ги няма, за главите - не знам.

Но те си знаят защо го правят

Утре, ако им турят по едно "издирва се", едва ли някой ще ги разпознае...
31
4477
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
13 Март 2009 00:14
>>><<<
Някога в научния печат, се борех да се разграничат понятията екпонация - времето за което обективът е отворен (истинското време на снимане иекспозиция - произведението на времето и количеството светлина попаднали на фотоматериала. Във фотографията обаче, бяха навлезли много арт.професионалисти, които не се вълнуваха от разликата. Пък и верно, защо.
.***
Бачо Калине, абе мерак ми е да идеш на Орлов Мост и да разгледаш внимателно бронзовите барелефи там. Някога ми беше хрумнала идеята на тях да се базира герба на РБ. Интересна подробност има там - над герба не стои корона, а една шапка, която е, струва ми се, шапката на боец от Орловския полк. Сега съм твърде далеч от РБ и така и не можах да открия кой, кога и как е направил тези гербове. Какво е изобразено на тях...Та, като свършиш със снимките, които на всички ни са толкова мили и близки, фърли едно око и на онези там, гербове. Много те моля!
Твой слънчо.
13 Март 2009 05:53
Калин Донков, !
Ти си казал, каквото е могло да се каже...

13 Март 2009 05:59
Ха ха ха браво, браво! Ами така е то, на някои трябва главите да им се добавят ( на фотографиите) на други да се махат... на живо.
13 Март 2009 06:34
МИСЛЕТЕ ! Защо затвориха устата на телевизия СКАТ ?
13 Март 2009 08:04
Блестящо!!!
13 Март 2009 08:51
И още нещо: учудващо е колко възрастни хора са ни освобождавали! Едни такива ветерани и бащи на семейства, спокойни и някак примирени професионалисти, изпълнени със самота и носталгия - мъже в командировка при смъртта.

Мдааа, по това време службата в армията е била като в римско време - по четвърт век. Ако оживееш де. Войник на възраст по онова време, за разлика от времената на тоталната война е означавало само едно: тоя човек е станал експерт по оцеляването на война.Те не са примирени, по-скоро толкова пъти са срещали смъртта че вече не им дреме. За един такъв ветеран по 7-8 новобранци дават, с двама тиловаци бонус.
13 Март 2009 09:23
Съгласен съм, Маузер. Тези ветерани са невероятни. Доста от тях са ходили по няколко пъти до Виена и Берлин , да речем, и са се връщали обратно, а после са поемали към Кавказ и Тихия океан.
13 Март 2009 09:40
Калине , ти ме разчувства без да съм виждал снимките.Благодаря ти!

Редактирано от - vekia на 13/3/2009 г/ 09:41:44

13 Март 2009 09:58
Тъй като следих издирването на тези фотографии от самото му начало, заедно с последващото им събиране с румънските фотографии на Душек, ми се иска да кажа, че преживяването беше невероятно.
На изложбите не се показаха снимки на Варна, Търново, Етрополе и Пловдив от онова време.
Както и една фотография, изобразяваща българи - мародери, натоварени с кой каквото е могъл да носи на гърба си и конвоирани от руски войници.
отначало си мислех за аналогията с Багдат, но после се опитах да си представя какво ли са изпитвали героите на снимката по време на няколкоминутната експонация.
А снимката със спасеното дете е известна от няколко публикации през миналия век, но във всички тях е записано, че казак спасява българско дете. И е обслужвала дружбата и нейните корени. Когато видях надписа с обяснението, че детето е захвърлено или изгубено при бягството на турското население, постъпката на казака ми се стори много по-силна като жест.
13 Март 2009 10:29
Сега при дигиталната фотография всичко е много по-просто. Всяко "изгубено" лице може лесно да бъде възстановено по цифрите от извлечението за движението на банковата му сметка.
13 Март 2009 10:47
Толкова талантливо казано, и, за съжаление, толкова вярно...
13 Март 2009 10:55
Благодаря, Калине. Много силно и разтърсващо. Особено това - "мъже в командировка при смъртта".
И после елегантно и плавно преминаване към злободневната тема - политици и тяхното присъствие в света. Няма ги, както фигурантите на снимката, мръднали по време на експонацията - неясни и неоформени, като сенки. И никой няма да ги запомни с нищо. Даже и с лошо.
И още нещо по отношение на черкезите.
В есето явно става дума за военна част от черкези в състава на руската армия. В книгата на Иван Хаджийски "Моралната карта на България" прочетох нещо интересно: авторът твърди, (на базата на социологически проучвания през 30-те години на миналия век) че по голямата част от българите са тръгнали на бунт след като турската администрация заселва черкези по българските земи след Кримската война. Черкезите живеели само от грабежи и на прадедите ни им дошло до гуша. И се хванали за калъчката. Даже на въпроса на провеждащия проучването някои съвременници директно са отговаряли, че ако не са били черкезките золуми, въобще нямало да помислят за въстание.
13 Март 2009 11:55
Убу де, убу...'сички сте прави!
Верно е, Авторът почти е напипал "Жилката"...
Ама след като ше си ръчкаме "подробностите", имам въпрос: - Що така никой не си направи усилието да разтълкува понятия като - Експозиция, преЕкспозиция, и прееба**, пардон, предплатена Експозиция?
Таквиз изцепки са подходящи за "Алманах на...", също както си събираме кандидат-студентските "бисери".
Б.Б. е пръв пример, самодоказал се е, и вече си го възприемаме като нещо нормално!
След него - Гоце и Станишoff...
За В.Сидеров не ща да споменавам, Коца пак ше ми се разсърди.
13 Март 2009 12:04
Статия за снимки, без нито една снимка, без нито един линк към сайт със снимки!?!
Уникално.


13 Март 2009 12:30
Много, много ми хареса есето.Задавам си въпроса обаче кога и къде е била арганизирана тази изложба, тъй като въпреки че следя редовно информацията за изложби и експозиции в София. А дали са публикувани тези изключително интересни, поне както ги описва автора , фотографии в отделна книга?
13 Март 2009 12:38
Йори, друже, можеш ли да ни пратиш линкче нещо да ги видим или поне част от тях.Благодаря предварително.
13 Март 2009 13:23
Имаше навремето една много хубава игра по руската телевизия "Клуб на знаещите" (може и още да я има - без значение). Характерен за нея беше подборът на въпросите, чиито отговори изискваха повече логика, отколкото запас от фактологични знания. Веднъж въпросът беше свързан с една стара, но доста ясна снимка на площада пред "Св. Василий Блажени" и Кремъл от 1800 и незнам коя си година - напълно пуст, без нито един човек, превозно средство или животно. Самият въпрос: Какво се е случило на.....(датата когато е направена снимката) та площада е напълно пуст. Изказаха се какви ли не мнения (от блокада и извънредно положение до природно бедствие), но никой не се сети, че по това време чувствителността на фотоматериалите е била толкова малка, че експонирането при подобни снимки е траело 20-30 мин. Всичко движещо се, включително и облаците изчезва.
----------------------
Подобна е "чувствителността" на нашата правозащитна система. Необходимо й е толкова време за "експониране", че когато бъде насочена към някой обект, всичко що мърда в страни от закона остава незабелязано.
13 Март 2009 13:30
Zmeja, нищо не казваш за маскарлъците при "цветната" фотография, досрамя ли те, или що?
'Се извинявам за "дълбочината", ама автора яко е задълбал дет' не му е работа!
13 Март 2009 13:46
OLDMAD,
Няма да ви провеждам курс по фотография : обективи, бленда, скорост, освененост, чувствителност на филма (по DIN, ASSA, ... ГОСТ ), ...., негативи, позитиви, ..., проявители, фиксажи, ...., увеличители, гланцпреси, ....
А цветната фотография в края на крайщата се свежда до съчетаване в различни пропорции на трите основни цвята. (И трите ги има в наличност в парламента!)
13 Март 2009 14:01
Казак е намерил турско детенце в изоставен обоз

- как разбрахте че е "турско детенце" ? Сигорно е било голичко и се вижда че е обрязано, а ?

това турче... имало е късмет

- наистина е имало късмет. Не е сред избитите 1 300 000 Турци - жени, деца, старци и всичките ранени и пленени Турски войници.

Даа ... "прекрасни фотографии" ще да са ...
13 Март 2009 14:21
Сус, ве, керата!
13 Март 2009 14:31
как разбрахте че е "турско детенце" ? Сигорно е било голичко и се вижда че е обрязано, а ?

Тц, не позна ефендилер...еврейче си беше!
Я сега се изплюй - за "Ваш'та вяра" има ли голямо значение къде и кой го е обрязвал, а?
Щото за "Наш'та вяра" няма - обрязано, необрязано, се "христиенин" го пишем у дебелите тефтери!
...
Баси първобитната мисла!
То бива нахъсване, ама туй арабските мекерета нямате спиране бе!
13 Март 2009 15:02
Добра статия... И аз да попитам - къде да видим снимките?
13 Март 2009 15:29
Tova go skanirah predi 14 godini ot Newsweek
http://www.b-info.com/places/Bulgaria/new s/95-05/may01pict.nswk.gif
13 Март 2009 16:08
Ой Румели-ефенди, хош гелдин бре.
Първо, да ти се похваля че ходих на Мохамедов съботник - да помагам за строежа на джамията у Меден рудник, както ми препоръча. Ходжата остана много доволен, даже ми каза "Аферим кьопоолу". Имаш много поздрави от него и каза да наминеш че имал да ти прави още две-три процедури за профилактика на маясъл.
Второ, снимката е на момиченце, пък доколкото знам вие момичетата не ги обрязвате (засега). И току виж това момиченце се оказала някоя твоя прабаба, така че вземи да кажеш едно "Спасибо братушки" на казаците. Ако трябва ше ти намерим адресите на сега действащите казашки организации, да може да отидеш лично да поднесеш благодарностите си.
13 Март 2009 16:19
Той да ходи при казаците след като ходжата му оправи маясъла, щото онея не обичат да слагат грес.
13 Март 2009 18:55
отново един мисловен остров
13 Март 2009 18:58
черкези, чеченци-едно и тоже...
13 Март 2009 19:38
Имаше навремето една много хубава игра по руската телевизия "Клуб на знаещите" (може и още да я има - без значение).


страхотно предаване до някъде началото на 90-те. след това пое дълбоко от пазарния дух на времето ... и умря. А знатоки стали купцьi..

винаги ми е харесвал метафоричния стил на Калин, но понякога има наистина силни попадения. тази му статия е едно от тях.
13 Март 2009 21:20
Евала, Калине! Без малко да подмина темата със снимките...
09 Април 2009 20:45
Хубаво написано! Но пит към снимките може ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД