:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,494
Активни 72
Страници 12,079
За един ден 1,302,066
Постфактум

Накъде отива българското вино?

Истината за него май все още се таи в ракията и мастиката
---
За човек, който от години следи изложението "Винария" в Пловдив, откриването на разликите с предишните му издания е малко интелектуално предизвикателство. Това е така, защото приликите доминират - всяка пролет производители показват вина от нови и стари реколти, а потенциални клиенти, търговци и ресторантьори ги опитват, коментират и така се ориентират за тенденциите в бранша. Изглежда всякога еднакво, но тази година не беше трудно да се видят различията - някои окуражителни, а други не дотам.

Явно световната криза е засегнала винарския бранш, ако се съди по броя на изложителите - на "Винария 2009" те бяха общо 319, т.е. с около 40% по-малко от предишните три години, когато броят им варираше между 500 и 550. Трийсетина български винарни показаха своята продукция, което е под 20% от промишлените изби у нас. Правеше впечатление отсъствието на големи играчи като "Търговище", "Дамяница", "Поморие", "Славянци", както и появата на нови малки изби като винарна "Варна", "Синтика" - Сандански, "Карабунар", Light Castle-Ивайловград, "Видинска гъмза", "Врачански грифон" и др., които в момента излизат на пазара. Както и в предишни години, бяха показани вина от нови сортове - барбера, вионие, карменер, сан Джовезе, семийон, малбек, темпранийо, от български насаждения.

Посетителите имаха възможност да опитат вина от различни ценови категории и от почти целия винен свят - Франция, Испания, Португалия, Чили, Аржентина, Австралия, Австрия и др. Най-масирано беше представянето на италиански вина от южните области на Апенините и по-специално от Сицилия. Така, обикаляйки четири дни от щанд на щанд, хората имаха възможност да сравняват и да се ориентират не само във вкусовете, но и в съотношението цена - качество. И да размишляват дали някои български вина с цени между 60 и 90 лв. за бутилка не са силно надценени.

Леко приповдигнатото и почти фестивално настроение по време на изложението не може да скрие проблемите в бранша - някои видими и изострени от пазарната конюнктура, а други невидими с просто око, но потенциално значими. Когато се излагат на показ възможностите, стават видими и някои дефицити.

На практика "Винария" е витрината на бранша и отразява динамиката във високия сегмент на пазара - това са вината на цени около и над 10 лв., които представляват около 10% от продажбите. Процесите в ниските сегменти ги отразява статистиката. Годишната консумация на вино у нас е между 30 и 60 млн. л. Данните са колебливи, тъй като няма достатъчно надеждна методика за мониторинг на пазара, както и не е възможно прецизно да се оценят обемите на гроздето, преработвано в домашни условия. Според различни източници то е между 20 и 30% от общия обем. Около 40% от продажбите на вътрешния пазар заемат вината на цени между 2 и 3 лв. за литър, най-често предлагани в причудливи пластмасови шишета и бидончета. В средния сегмент (около 50%) са вината с цени между 4 и 8 лв. за бутилка. Това е нишата, в която се конкурират големите винзаводи. Трайна тенденция от последните няколко години е от една страна увеличаване на общото количество произведено вино (200-220 млн. л), а от друга - намаляващо производство на качествени вина с наименование за произход.

Около 3/4 от българското вино се изнася. В момента основните чужди пазари са в Русия (57%) и Полша (19%), следвани от Великобритания, Германия и Чехия (с дял между 4 и 2% от износа). Но и на руския пазар има тревожен спад - от 80 млн. л през 2007 г. на 56 млн. л за миналата година. Средната цена при износа е около 0.75 евро за литър. Вина, които на вътрешния пазар се търгуват за 6-7 лв., често се изнасят за 1.20-1.30 евро. Което може да се обясни със структурата на потреблението.

Средната годишна консумация на вино у нас (официално) е около 6 л на човек, което на практика поставя под съмнение разбирането за България като традиционна винена страна. За сравнение - в страни като Франция, Испания, Италия и Португалия консумацията е между 40 и 50 л. Дори в традиционно бирената Германия консумацията е над 20 л, а в спортуваща и въздържателска Америка - над 30 л.

У нас все още се срещат водки и ракии на цени, които на практика биха покривали с малък остатък стойността на акцизния бандерол, ако е действителен. На вътрешния пазар виното държи около 8% от продажбите на алкохол като обем и около 14% като стойност.

В сегмента на качествените винасъщо зрее невидима заплахаС последните си няколко издания "Винария" показва, че българската винарска индустрия може да произвежда качествени предимно червени вина, в които сортовият характер и зрелостта на плода са технологично осмислени най-често с помощта на френски и американски бъчви. Това обаче са вина, които могат да се произведат навсякъде другаде. Те са хубави, без да са уникални, поради което само ниската им цена може да ги направи конкурентни. Истинските тероарни вина у нас все още са рядкост, а точно тези вина, в които освен сортови характеристики се усеща и минерален характер, свързан с произхода и най-вече с почвите, гъделичкат любопитството на винолюбивата публика и могат да направят една страна модерна. Модерна означава уникална и разпознаваема.Кое е типичното българско вино?Кои са вкусовете и характеристиките, които биха направили България разпознаваема, т.е. уникална като винена страна? Това са въпроси без ясни отговори засега. Те обаче са съществени за развитието на бранша. Страната наистина има забележителни природни условия, както често се изтъква, но те трябва да бъдат осмислени. За сравнение нека добавим, че тя има отлични условия и за развитие на туризъм, но самата туристическа индустрия през последните десет години с една самодоволна и упорстваща тъпота ликвидира собствения си ресурс. Има вероятност нещо подобно да се получи и при виното. Уникалните вина предполагат грижливо планирана и внимателно осмислена инвестиция в лозя. За част от мащабните нови насаждения у нас вече има противоречиви коментари. Според по-черногледите те просто ще увеличат количеството на посредствените вина.

За българското вино доскоро се говореше с лека патетика и в героично-патриотична стилистика - "вековни традиции", "виното на древните траки", "старите майстори", "божествен еликсир" и т.н. Този изказ изглежда не особено адекватен през последните години, след като на рафтовете се появиха много чужди вина. За съжаление, древната история на виноделието по българските земи помага единствено при създаването на рекламни текстове, но не и на продажбите. Днес българските изби дори на вътрешния пазар се конкурират със страни без древна винарска история, които обаче предлагат високо качество.Търсенето на чужди вина е световна тенденцияпрез последните две десетилетия. Към "виното на другия" има едно растящо любопитство и точно то извади от анонимност отделни страни и винарски области, които по-рано са минавали за по-скоро непретенциозни производители за вътрешните си пазари. Като пример може да бъде посочена Австрия, която има по-малко лозя от България, но десет пъти повече изби (предимно малки семейни винарни) и вече трайно присъства на световната винена карта не само с бели вина от грюнер велтлинер и ризлинг, но привлича интерес и с местни червени сортове като блауфренкиш, цвайгелт и сен Лаурент. Същото може да се каже за Португалия или Южна Италия (особено областите Пулия и Сицилия) и дори за Гърция, която през последните години предизвиква интерес с качествени вина от местни сортове като асиртико, ксиномавро, агиоргитико и др.

Повечето модерни винени страни се стремят да вплетат нещо типично свое в сортовата структура на световното винопроизводство, свързана като правило с двайсетина магистрални сорта като мерло, каберне, пино, шардоне, совиньон блан, траминер и др. Така на мода излизат сортове като португалската турига насионал, испанското темпранийо, италианските неро д'авола" и негроамаро, африканския пинотаж и т.н. България не е особено облагодетелствана в това отношение. От двайсетината местни сорта промишлено значение имат шест - мавруд, мелник, гъмза, рубин, червен мискет и димят, като отношението на много технолози към тях е сдържано или направо скептично. Явно бъдещето им е въпрос на селекция, което от своя страна означава, че историята на качествените вина в България не е никак дълга. Реалната история на винарския бранш у нас е на по-малко от сто години. Както сполучливо отбеляза един търговец по време на изложението: "Не може да се очаква висока винена култура от страна, която бутилира вина от 50 години. Шишето в Европа има триста години история".

Един ден ще дойде ред и на България да стане модерна винена страна, любопитството ще се насочи към нея, както се е насочвало към страни и райони, смятани по-рано за неособено престижни. Важно е индустрията да бъде готова за това. Ако не е готова, късметът може и да я подмине.
 ---
 ---
58
7897
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
26 Март 2009 23:20
Най-после една статия за по-подбрана публика...!


Тц, тц, тц, само 6л на човек!!!??‌ Много се е ракиджосала тая нация, не знае какво да пие......
27 Март 2009 02:13
Ми като се изнесохме големите винопоглъщатели - така ще е .
Язе , например , 6 л ги поемам седмично . Какво правите тама у България - нЕзнам .
27 Март 2009 03:20
за мен това са боя и захар вода , какво бг вино глупости купете си вино за 10 лв боя и захар , наи много молдовско кюспе което се слага в цистерните за вкус , бг вино хлупости химиа и това е .
27 Март 2009 06:18
БГ вино?
Жалко за оригиналните лозя, за климата, и за фантастичните туземни мушици.
След масовата емиграция по Франция, Калифорния и Австралия в Бг останаха само циганите на мушиците и циганията на майсторите.
Днес модерните изби за вино са в Калифорния. Невиждани размери, невиждана чистота, сенсори и микропроцесори. Океани от великолепни лозови насаждения.
И, изобилие от надежно по качество и вкус вино .
27 Март 2009 07:21
Българското вино върви по следите на българския кашкавал и сирене - пълна трагедия, хитреене на дребно и алхимични експерименти. Истинските български вина пък, направени от грозде, имат цена многократно надхвърляща качеството им. Българско вино от 70 лв. с нищо не превъзхожда едно Чилийско или Калифорнийско, което в Калифорния(Costco) е продава за 10-15 $. Съжалявам, пред българското предпочитам "Санта Ема" от уникалната природа на Чили или "Григич Хилс" от Напа, Калифорния.
27 Март 2009 08:45
Бел.:Моля, пишете на кирилица, позлвайте бутона за кирилизация или този сайт: Натиснете тук

Епохална статия! Поклон на автора - то4на картинка на кои кои е в БГ виното и туризма...Савсем правилно засяга проблема сас сортовере грозде, които се отглездат в БГ и тяхната експоназия на световния пазар. ГОЛЯМО БЛАГОДАРИЯ за намека колко нереални са зените на БГ вината. 60-90 лежа е не смехотворно, но гавра. Никой на световня пазар няма да има интерес. Залка подигравка е и с хората в БГ, като иамме предвид размера на заплатите. Е, има парвенюта, които пластат по 30-40 лева на бутилка БГ вино без проблеми, знам го от ли4ен опит, но това е изклю4ение и потварздениа на парвенюстината им. Нямам думи.
Обозавам добре направено вино, но това на БГ пазар трябва да е около 16-28 лежа, като имам предвид зени на дребно по света. Жино над тези зени трябва да е несто ..., е айде да не влизам в подробности, застото не давам безплатни савети. ГОЛЯМАТА ЗАСЛУГА И ЗЕННОСТ НА ТАЗИ СТАТИЯ Е за намека на т. нар. теория на ТЕРРОИР (ФР.) и за ВИНЕНИЯ ТУРИЗМ и ролята им в развитието на БГ винената индустрия. Е, ако има кой да го разбере от правоимастите ( демек тези с лозията, парите и полити4еската власт)... Явно пролетта идва и оказва полозително влияние на нас, най-ве4е на мен и автора г-н Бориславож, но надали сте огрее адресатите на статията. Осте ведназ - това е най-то4ната, правилна, полити4ески необременена и силна статия, която сам про4ел в БГ вестник след 1990... Серьозно! Не се 6егувам, застото аз сам професьоналист в тази област (виното) и презенявам постизението на автора. Далбок поклон!
А, видях коментарите ва в форума: винаги ги 4ета и след 9 години в 4узбина едва преди 3 дена и аз прописах - савпадение, 4е е в вестник СЕГА. Ина4е поздравиявам всеки, които е отделил от времето си в които и да е форум и е писал. Но в слу4ая за тази статия не мога да не влеза в дискусия с МЕЬИКАНСКИА ВОЖД: не коментирай каквото не разбираш драги ми возде. Проверих какви коментара има6 досега и от парвите 5-6 (от 1590 обсто коментари) лаха много негативизам. Ако си роден в БГ, недей така да критикуваш родината си, застото нестата не са изобсто зветусти и зад океана. Ако наистина си в УСА, сте ме разбереш, застото и аз сам зад океана от много години, но не плюа сресту родното си място. Не 4е сам о4арован от него и не 4е сам са махнал, застото не мозех да издарзам простотията. Казвам ти го от ли4ен опит - и аз бях негативно настроен с години, не си ходих до БГ, но постепенно запо4нах да преозенявам какво е тук и там ( в БГ). Колкото да ми важваляваш Калифорнийската винена индустрия, толкова е и да казеш, 4е Брезнеж е желик... Да, има неста в бьографията на този политик, които са интересни, но като зяло - РУН ФОРРЕСТ РУН... Састото се отнася и до ДЕЖИЛ: не разбираш бате и ЦОСТЦО културата ти е тавана. Сорръ, но сапоставката мезду Санта Ема и Гргич е неприемлива, ако изобст мозеш да ме разбереш. О, за кой продукзия на Гргич има6 предвид - в Цалифорниа ли или в Цроатиа?!?!? Ако ти е изобсто известно този факт.
Това ми е вториа коментар, която поствам в които и да е форум, но сте е завар6а като парвата: Спрете да се кланяте и копирате Северна Америка!!! Сме6но и залко е... 4етете, 4етете (книги имам предвид, не Интернет) и след това мислете. Няма проблеми да е над 4а6а вино, вклю4ително калифорнийско или 4илийско (е ако ги избегнете тези две и имате френско, италианско, испанско, аргентинско е много по-добре)...

н/а

Редактирано от - sybil на 27/3/2009 г/ 14:14:56

27 Март 2009 09:02
И да размишляват дали някои български вина с цени между 60 и 90 лв. за бутилка не са силно надценени.

Ама как така - надценени?!?!? 90 лв за бутилка Бг вино си е нещо съвсем, ама съвсем нормално
Не се чудете тогава на статистиката. Само ние двамата с жена ми за три месеца си ударихме 60 литра домашно вино, от което глава не боли. А те нека си отчитат 6 л. на човек
27 Март 2009 09:04
Вожд на Мексико,
Как се изложих в Щатите с едно българско вино " Мерло" на Стамболово , и то доста скъпо /2 бутилки за армаган/ - едното бе абсолютна мътилка. Мана , мани, още ме е срам.
А пък какви прекрасни калифорнийски вина пих там по $8 бутилката.
27 Март 2009 09:05
Средната цена при износа е около 0.75 евро за литър. Вина, които на вътрешния пазар се търгуват за 6-7 лв., често се изнасят за 1.20-1.30 евро. Което може да се обясни със структурата на потреблението.

Ами нека го обясни някой с каквато си иска структура. Изглежда на нас се гледа като на хора с доходи по-високи от средните в Европа.
27 Март 2009 09:06
@Mad, никой няма да ти чете шльокавицата приятелю.
27 Март 2009 09:09

Мда 57% от износа за Русия !!!!! До кога--до като се "усетят" и си внасят по-хубави и по евтени вина от други винопроизводители не толкова АЛЧИНИ.....
Бях в Италия и всяка вечер си взимах едно розе в картонена кутиика за 1лев и80стотинки-- 1 литър, което беше наитина от грозде. Същото се отнасяше и за Франция, Истината е че купувах от супермаркети.
27 Март 2009 09:18
Мавруд, гъмза и евксиноградски бели вина....все си нося от България или моля да ми донесат. Има много хубави вина по света, ама нашеите са ми слабост, вкуса на младостта....
Пък че зяносват малкото конкурентноспособни производства в България - то това си е целенасочено (Калашников, кисело мляко, сирене, черноморието, вината....)
27 Март 2009 09:50
Може би ще трябва да се въведат и рафтове с табелки 'вино от грозде' и 'вино от субпродукти', подобно на тези за млечните произведения на изкуството...

Защото за по-голяма сигурност за произхода и качеството му от години правя в мазето няколко бъчвички...
27 Март 2009 09:51
Мавруда е неподражаем, ама кой да мисли. Бухай химическо мерло и това е.
27 Март 2009 09:56
Ало, о за статистиката - зимнината ми включва 240 л вино (по обем на буретата). Не съм го изпил, имам още тази година. Пием го двама човека и половина - та добавете там към 6-те литра, че на мен ми е трудно а смятам.
27 Март 2009 09:59
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.ph p?t=79
Тук прочетете как правим българското вино.
27 Март 2009 10:20
Те това требе да се прави в БГ-семейни изби или винарни, където да си пийне човек истинско вино.Направо от бъчвата. В благоевградскио регион има само в Мелник, май. За съжаление не знам в България, да има такива Богоугодни помещения.Или пък слабо се рекламират.
И защото не вервам на промишлените винопроизводители, си направих към150-200 л.мерло и каберне.Ама го изпих в кратки срокове.Така да се каже съкратих петилетния план на половина!
27 Март 2009 10:23
Вина, които на вътрешния пазар се търгуват за 6-7 лв., често се изнасят за 1.20-1.30 евро. Което може да се обясни със структурата на потреблението.

Има ли какво още да се коментира относно това, че Българите сме най-одираните откъм цени?
Малко "реклама" на Музея на виното в Плевен - недейте се залъгва да си купувате от виното което сте дегустирали!!! Дегустирах там 2 вида вино едното е традиционния за Плевен сорт Гъмза, другото "Пино Ноар" - на вкус, цвят и т.н. превъзходни вина от ГРОЗДЕ. Купих си по една битилка от двата вида, но тогава дойде "изненадата" - виното в бутилките които купих с 99.99% вероятност бе водата с която е измита бъчвата след пълнене на бутилката която дегустирах!!!
Същото е положението и в Мелник, докато си там вероятността да пиеш хубаво вино е голяма, но вероятността ако си купиш бутилка вино да е същото като качество и вкус е минимална!!!
27 Март 2009 10:41
Докато не се реши проблемът с т.нар. "Семейни винарни", ще продължаваме да цуцаме оцветена чорба от чепки и спирт по левче килото!
27 Март 2009 10:43
Аз имам един въпрос към производителите на домашно вино - като ви е толкова хубав продуктът - що не го продавате? Що сте такива скъперници (и го пазите само за вас си), а не инвестирате още малко парици - и да продавате в селото, в съседното, на туристи? Току виж се оказало, че притежавате скрит талант, правите един вълшебен еликсир и имате възможност да разпространявате славата на българското вино по света и най-важното - да станете богати... Само питам...
Поздрави...
27 Март 2009 10:51
Истинското вино се прави от винени сортове грозде. За съжаление, и при виното производителите разчитат на неграмотността на масата хора, живеещи в България - едно допитване до студенти първокурсници показа, че мнозинството от тях не са възпитали никакви критерии за избор на качествени вина и често при избора си се водят от етикета, но не и от съдържанието.
27 Март 2009 11:04
Grosskopf, елементарният въпрос изисква и елементарен отговор - "Морков и тояга"!
Ей ти Моркова - Натиснете тук...
Те ти и Малката тояга - Натиснете тук
Щото има и "Голяма сопа", тип бухалка, но тя е в прерогативите на МВР.

27 Март 2009 11:23
Най-накрая статия на интересна тема, добре осмислена (не случайно в текста думата се повтаря 3-4 пъти), подплатена с факти и лична позиция.
Аз още си спомням гостуването на проф Кирил Фърцов в шоуто на слави - тогава той каза, че уникални вина у нас са маврудовите, свищовската горчивка (която е почти гола вода, според мен) и вина от още един-два сорта. Мисля, че на базата на тези 6 споменати от автора може да се направи доста печеливша индустрия, но и в тази област даденостите са оставени на самотек в името на гоненето на Майкъля, както правилно отбелязва статията ("самодоволна тъпота"
А иначе доскоро и моето семейство произвеждаше вино от половин декар, което си беше за облизване на чашата. Естествено, никой никога не е спазвал никаква технология, затуй и не сме си мислили да шашкаме света с него.
И не знам дали съм само аз, но чуя ли думите калифорнийско, хубаво и вино в едно изречение и настръхвам. Чилийските вина също не ме впечатляват - тези, които съм пил имаха вкус и мирис на кал, може пък това да е т.нар. "минерален характер". Австралия и Южна Африка вървят по свои пътища, може пък да изкарат нещо свястно. Вината от "новия свят" (географски и винен) нещо не ме привличат, не изключвам сред тях да има и хубави, разбира се.
Сравнен с епичните форумни пиячи, моите габарити са скромни, но в своя защита мога да каже, че почти не мъча рецепторите си с нещо по-тежко от вино, а нормата ми е 3 литра на седмица - малко но редновно и от сърце: френско, италианско, испанско, не задължително в този ред.
27 Март 2009 11:29
В Мелник вино само от Митко Шестака (има два палеца на едната си ръка - функциониращи). Намира се в пещерата на края, по главната улица до където може с кола на Мелник по баира нагоре, след Литовата къща.
Направо пълни червено и бяло от неговите си бъчви в пещерата, слага собствен етикет. Лозята му са в землищата на селата Хърсово и Виногради. До края на месец май виното му не е стабилизирано, след това (по негови думи) самият той се срамува от него, защото за да го запази го кръщава и каращисва. И не го предлага. Само ако настояваш. Но и то е по-добро от всеки Мавруд от гастронома или супера.

А който действително разбира от вино вече е установил за себе си, че вино извън Европа НЯМА и няма как да има. В рамките на Европа е вече въпрос на вкус. Аз пия вина единствено от региона Венето, защото единствени те ми напомнят по вкус на "заешката кръв" (който знае какво вино беше и къде се прави). И едно хубаво, нормално по цена вино от Венето е 4, 50 - 5, 50 ?. Сухо, не лютиво като френските и непрогледно като испанските. Не че от тях няма добри. Но - една уста!
Хубави вина с приблизително същия вкус има в Македония (FYROM) - Кавадарци и др. Тази година на Зелената седмица за първи път имаха за продаване и си закупих няколко бутилки. Това е вино - различно от измислените бъркочи на повечето български мутрозводители. Отврат!

Редактирано от - Nickolas на 27/3/2009 г/ 11:41:23

27 Март 2009 12:38
Българското вино, както казаха по-нагоре, отдавна отиде при българското кисело мляко, сирене и т.н. Аз затова пия водчица понеже си знам, че е спирт и вода От биричките "Шуменско" по кръчмите, макар че и то кой знае от какво го правят.
27 Март 2009 12:43
Тези същите големи винопроизводители преди 3 г. ги разкриха че най-прехваленото им ново вино кандидат за награди е австралийско...
27 Март 2009 12:57
Омръзнало ми е по форуми да чета глупостите на някои субекти избягали от България и все още не намерили идентичността си.Четох просто от любопитство докъде би стигнала жлъчта на тези неопределени и заблуждаващи се хора(които добрата пропагандна машина си личи , че е обработила) и поне сега ще знам кой няма да чета повече защото все пак човек се стреми да се развива в положителен аспект , а не да деградира.Толкоз към тез които са пили някакви марки с вино чакайки кога са промоциите и се снимали даже с бутилка в ръка за спомен( като моя приятел в Монтреал ми вика: заведоха ни от фабриката на голф игрището
Относно статията трябва да кажа, че съм затруднен относно предназначението и целта на списването.Защото вярно, че са по-малко фирмите като цяло, но мен не ме интересува отвън бранша, а колко са си нашите участници, който въпреки кризата си е все същия както миналата и почти миналата година.
Трябва наистина човек да си вярва много за да пише , че нямаме строго специфични български вина които широко се търсят навън и особено показателен е пазара ни в Русия където вярно, че от 68 % спадна с с цели 10, но за сметка на евтините, два пъти повече се засили потреблението там на средния и висок клас, а това , че евтина италианска боза влиза там си е отделен въпрос.
През 2008-ма Черноморско злато спечели златен медал на Mundus Vini сред 5000 други вина и това енай-престижния конкурс в Германия
Лично аз си правя ракия -преварка и си позволявам всяка вечер да си я пия заедно с хубаво вино от грозде от Ивайловград без да се притеснявам дали ще успея да стана за работа и какво ще кажат колегите ми, а който си иска да пие чилийски и какви бяха там други вина и да си вярва , че са по-добри от нашите и е хванал някой за шлифера
27 Март 2009 13:21
Аз съм от "избягалите" (малко смешно ми звучи това определение).Много години по отношение на вината си останах шовинист; винаги търсех нашенски вина - имаше ги, макар изборът да не беше голям. От няколко години изчезнаха, няма ги на пазара. Дочух нещо, но не е инфо от първоизточник, не знам дали е вярно - много лошо качество: вода, спирт, оцветител и ароматизанти. Ако е така, наистина е много жалко, защото вината са ни хубави, а ние, в сравнвние с Франция например, прохождаме на европейския пазар. А е трудно да се отвоюва място, особено след тарикатски издънки.


Иначе наистина има добри вина от Южна Америка; не говоря за супер вина, но са добри. Както един познат тука казва: Имат лозя, имат слънце, традиция и упорито се стараят - защо да нямат вина?!
27 Март 2009 14:21
Бай Драгане, за съжаление не си ти единствения, който се е изложил така. И аз бях шовинист на тема българско вино, ама вече не смея да се обаждам. Виж за ракията още се гордея. За Коледа си бях в у нас и опитах какви ли не вина дето се продават - е, останах много разочарован. И почна да се прокрадва съмнение дали навремето вината са били по-добри или аз тогава нищо не съм разбирал, нищо че съм от винарски род.
27 Март 2009 14:30
Бай Драгане,
Ти нали беше от Хасково! Остави го стамболовското вино - развалиха го алчните шопи дето купиха хасковския винпром.
Съвет от мене - пий вината на "Тера тангра" от Харманли и на "Катаржина" от Свиленград и заеби масовата вносна боза.
До разбирачите по-горе. За левче, два на литър толкова - трета и четвърта ръка. Хубаво вино от 6 лева нагоре - обикновено втора ръка. От 10 лева нагоре - истинско.
Няма безплатни обяди и съответно безплатни вина, с които да бъдат поляти...
27 Март 2009 14:37
И все пак, България си остава най-разпознаваема по КОРУПЦИЯТА и по НУЖНИЦИТЕ! Когато управлява мафията, състояща се от тарикати и мутри, така е!
27 Март 2009 14:37
Real Life, отпусни се малко бе душко!
"Яла си дома" накъсо - някъде около седмица-две по "винарско време"...
Да ти се напълни главата с миризми и усещания.
27 Март 2009 14:46
А да сте чувАли за вината с наименование "Катарджина" (избата), а?
27 Март 2009 14:50
Ако има проблеми, те както винаги, са културни.
Мнозина нашенци сядат да пият, за да се нафиркат. Удовлетворява ги дори каменарката (ако има големи количества).Други пият и по-качествени питиета, но искат да са градуирани. Личното ми впечатление е, че поколенията след моето предпочита водка и уиски. Коняк, бренди и ром се пие малко и преди всичко - в коктейли.
Ценителите на виното май сме малцина и в опозиция. Ясен правилно е отбелязал, че липсват типични тероарни вина и характерни винени сортове. А повечето добри изби разчитат предимно на запалени чужденци (не само като инвеститори), на вносни бъчви и вносни технологии.
Спомняте си истерията около засаждането на нови лозови масиви и тяхното картотекиране (за да се осигурят повече пари от европейски програми).Все пак ми се иска да остана оптимист. Надявам се след съживяването на българската роза, да възкръсне отново и българската лоза.А с това и доброто българско вино. Цените не коментирам.Това е бранш, в който съм винаги готов да подкрепя българското.
27 Март 2009 14:58
Док, , ще си позволя да те цитирам от един твой друг постнг: - "Хубавото вино няма цена"!
27 Март 2009 15:01
Идвам си, Олди . Поне два пъти годишно и не за седмица-две, а най-малко за три (като е гарга...). И една от причините е "да ми се напълни главата с миризми и усещания".


Бяха ми донесли веднъж познати домашно вино, някъде от селата около Пловдив казаха че е. Не беше лесно да убедя тукашните си приятели да го опитат - много скептично се отнасят към нещо, което не е опаковано, с етикет и минало през контрол. Но щом го опитаха стой та гледай .

27 Март 2009 15:12
Благодарско Real Life !
Живи сме начи...
Верно, тук-там с "подритване", вкл. и в качеството, ама сме живи!
Напреки усилията на Държавата!
27 Март 2009 15:14
Статията е чудесна като анализ и информация. Не съм специалист по виното. Бях сомелие-любител, но от години се разхлаждам само с бира. Поне знам, че пия това, което пише на етикета. Пивоварните така се дебнат, че „Загорка”, „Каменица”, „Шуменско” или „Болярка” не си и помисля да прави изпълнения тип винпром. Считам, че българското бутилирано вино е достигнало тавана на възможностите си по обем. Нямаме нито факторите за значително развитие на бутилковото производство, нито значителен вътрешен пазар за поддръжка на висококачествените „шишета”. Според мен, бъдещето на нашето вино е във „vin de la maison" и пиенето му на място в изби, „шата”, зимници, селища, комплекси и обикновени села. Висококачественият износ трябва да работи за пропагандирането на България като страна на виното. Много и качествени вина, изпивани в страната- люлка на благородния занаят.
27 Март 2009 15:23
Льошо...много льошо!
Лянча, ще успееш ли прекъснеш тънката "Жълта линия" между бирьонката и тоалетната чиния?
Абиш мат'ряла бе брат!
Изливай бирата директно в кенефа!
Що тряба си амортизираш напразно бъбреците, а?
27 Март 2009 15:36
Потапов, Вълчо, на прав път сте. Само за протокола да добавя, че качествено вино се прави от качествено грозде, а качествено грозде от червени сортове, става само в югоизточна България и по точно източния край на Хасковска област. И затова ако искате да пиете хубаво българско червено вино, само от там и то на цена минимум 10 лв. бутилката в самата винарна. Към посочените от Вас марки да добавя още "Кастра рубра" на "Телиш", "+359" на "Вила Любимец" и една малка винарна "Малката Звезда" за собственика на която Автора скоро писа в един съботен брой.
Хайде Наздраве!
27 Март 2009 15:40
Да бе да!
Олде, не така за кехлибарения еликсир!
Сложи ръка на сърдцето и кажи кое ще отива повече на класиката "Тройка кебапчета с гарнитура лютеничка, бобена салата и пържени катрофки"-чаша изтънчено мерло или една запотена халба каквато и да е наливна биричка?
А?
27 Март 2009 15:46
Няма начин, живи сме ! Въпреки усилията на минали и настоящи управници, традицията си я имаме. Домашното вино е върха - за своя дУша е правено. Аз съм оптимист; и това ще мине, и име на пазара ще си извоюваме.Имам познат тука, дегустатор на вино. Мисля следващия път да му докарам едно хубаво нашенско - ей така, любопитно ми е какво ще каже. Пък ако му хареса, знае ли е...
27 Март 2009 16:32
FED, да имаш да вземаш с Югоизточна България. На Мелник какво му е?
27 Март 2009 17:25
"Широка Мелнишка лоза" воистина е Голяма работа!
Не е "махнаджийка" откъм рязането, мах. до три пръскания с "бордолезов" и толкоз!
След туй бери, яж и пий!
Ама много я ментят бе...
27 Март 2009 18:30
Всички си имаме по некой кусур, Олди. Глей ти какво пишеш
"След туй бери, яж и пий!" За такива приказки отнемаме членски карти! Хубаво ще хапнеш, ама като разбереш как се възстановяват точките, нема и да си помислиш да ядеш грозде втори път.
27 Март 2009 18:37
Кви точки?
27 Март 2009 18:42
От двайсетината местни сорта промишлено значение имат шест - мавруд, мелник, гъмза, рубин, червен мискет и димят, като отношението на много технолози към тях е сдържано или направо скептично.


Това изречение е малко странно - мелник и мавруд са много хубави вина, а че технолозите не ги харесвали?!? - ми малко рандеман, не е като мерлото. Далаверата, брато, разбираш ли куца. И затова вместо истински мавруд и мелник "технолозите" творят едни маврудно/мелничарски алхимии.

Гъмза и рубин са специфични и много хора не го харесват.

Истинският "проблем" на технолозите с българските вина е, че повечето не стават за бутилиране. Отел и памид например са чудесни сортове, само дето се пият за зимата от кацата. В бутилки не виреят. Но това е по-скоро за "експертността" на "технолозите". Нещо като швейцарския екперт и шоколада от Своге.
27 Март 2009 19:10
Eeee, гледам и се радвам...Имам и съмишленици и поддръжници...Наистина направата на вино от Мавруд е капризна, неблагодарна и изискваща търпение, познание и оборудване работа...Малкият рандеман предполага инвестиции в реклама и много тичане...За това нашите винари? дънят промишлените френски сортове, гонят количество а не цена...Тяхната работа прилича на производство на изкуствени елмази за масова консумация, вместо да шлифоват бавно, трудно и търпеливо естественият диамант...Нищо, че той е в хиляди пъти по- ценен

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
27 Март 2009 19:22
Симпли,
Точките са като при шафьорските книжки. Само дето членските карти се дават много по-трудно, точките се отнемат по-лесно, а възстановяването им след нарушения .... пу-пу. Яденето на грозде те праща директно на проверовъчен, независимо от образцовото ти досегашно поведение на масата.
27 Март 2009 19:28
Лагабо, сетбол.
Аз лично затова минах на бира. Вино извън "майката"? Носър. Да не говорим, че пиенето му е пиене само в средата, където Господ го е приготвял за това. Другото е "употреба"
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД