:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,388,464
Активни 81
Страници 6,942
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Време за изкинване на ушета

Феномен ми е, че след обявяване на резултатите от кампанията "Голямото четене" по БНТ имаше възмутени. При все че познавам индивидуалистичния и отчасти мазохистичен нагон на сънародника си - да е критичен към цялата вселена, пак се изненадах.

"Под игото" е извадена от нафталина, за "Под игото" са гласували тези, които не са чели нищо от ученическите години, "Под игото" е комплексарщина и реверанс към националистическите мании - такива коментари имаше. Намериха се и проницателни умове, които откриха политическа поръчка в резултатите. Те възмутено допуснаха, че електоратът на БСП и "Атака" стои зад вота.

Това е особен вид увреденост. (Първо ми хрумна "мунчовщина", но се сетих, че Мунчо е по-светъл образ.)

Увреденост е, защото демонстрира един наш неизчегъртваем порок. Той е изконното ни недоверие към собствения избор. Ние доста безропотно приемаме избор, наложен отвън (е, понякога с възмута, но главно тайна). Изборът обаче, който правим сами, ни смущава. Не вярваме в него. Как така ние ще изберем, и няма да сбъркаме, или работата няма да е купена и мошеническа? Този избор се превръща в обект на остракизъм и насмешка, независимо дали избираме кола, политическа сила или любима книга.

За тази увреденост говоря и мисля, че тя е плод на вековно наслоени рефлекси. Наскоро си приказвахме с Митко Новков за наблюдението му, че типичното българско селищее на границата между полето и планината.Полето, за да се храниш от него, и планината, за да забегнеш в гъсталака, щом дойде враг. Той ми обърна внимание, че при това бягане е опасно да сте мнозина - ще ви влязат лесно в дирите, и бедата готова. Най-добре всеки да се шмуга за себе си, и да кротува в кошарата; по-невидим си, ако си самичък.

Мисля, че това "самичък" е фундаментален рефлекс и за днешните ни реакции. Мираж е общият избор, а да действаме вследствие такъв единно е почти невъзможно. Привиждаме в такова общо движение опасност. Дали тази опасност е вероятност от осмиване отвън, дали е страх от заблуда поради погрешно избран ориентир, дали от измама поради недоверие във възможността да излъчим качествен елит от собствените редици, е въпрос вторичен.

Важното е, че се съмняваме. Същото и с "Под игото" и бедния Вазов. Затова първите реакции бяха: "А я да видим другите!" - тоест, дали много сме се изложили спрямо външния ориентир. (Така беше и с кенефа на Чорни - да видим другите.)

Оказа се, че другите са други. Най-различни. Едни, уж етнически склонни към национализъм, избраха преводна книга ("Властелинът на пръстените" - Германия). Други, склонни към леки комплекси поради езиков изолационизъм, избраха своя - "Звездите на Егер" от Геза Гардони (Унгария). Трети доста напред туриха Библията, която е всичко друго освен любим роман (Великобритания, Австралия).

Всъщност от гледна точка на целите при тази кампания няма особено значение какво си избрал. Важно е, че тя прави зрелище от занимание, което предполага уединение и което трудно се бори с екрана и монитора. (От тази гледна точка "Властелинът на пръстените" дължи победите си не само на Толкин, а и на Питър Джаксън.)

Във факта, че на финала българите са гласували за "Под игото", няма нищо друго освен послание. Посланието е такова: 1. Книгата е вид образованост. 2. Ние българите винаги сме държали на образоваността, тя е част от поводите ни за национална гордост. 3. В нашата история си имаме символи, за които се държим поради интуитивна нужда от скрепяващи митовете ни елементи. 4. Такъв спояващ елемент е Вазов, такива са и Левски, и Ботев. 5. Посланието ни е: не е важно какво сме чели сто пъти, а кое четиво за нас има олтарно значение още от школото. Такова четиво е "Под игото".

Разбира се, аз си имам своята пледоария за Вазов и от чисто естетическа позиция, което ще спестя. Ще кажа само, че "Под игото" е хубава книга, особено ако я четете не като училищно задължение. Редно е обаче да отдадем дължимото на Вазов, който създаде литература в страна, пълна главно с чобани, за които досегът до четивото се изчерпваше с Псалтиря. "И да нямаше друг писател в българската литература освен Вазов, пак щеше да има българска литература", бе рекъл наш автор, мисля Караславов, преди време. Бих добавил, че е достатъчноза кредита на респект към Вазовот страна на всички тези, които живеят в българската литература и от нея, стига да не са от кириакстефчовското коляно.

Писах преди години палав текст по повод 150-годишнината от рождението на Вазов. Ще си позволя в заключение да го цитирам: предвид актуалността му сред сегашната гълчава:

"Иван Вазов е романтик, но не е чак такъв романтик като Виктор Юго.

Вазов е дори министер, но толкова прочут министър като Малро не е.

Още той е и голям ерген, но не преуспява в ергенлъка колкото Гогол.

Друго за Вазов какво - голям природолюбител и пътешественик е. Обаче да стигне до сафарита в Африка като Хемингуей - не, не.

Най-важното за Вазов днес е, че е класик. Но не толкова колосален класик като Гьоте например.

Да не говорим, че е тънък сърцевед и психолог, но ще е твърде пресилено и нелепо да го турим до Достоевски.

Нашият сопотчанин е мъж достолепен, но няма как да е граф - като Толстой, да речем.

Возил се е и на конска кола, и на трен, но чак да управлява самолет като Екзюпери - ааа, това не.

Имал е и малко хър-мър с властите, но да го разгърне чак до Нобелова награда като Солженицин не сполучва.

Обаче за сметка на всичко това Иван Вазов е Наш Дядо, и Наш Народен; изобщо - Наш великан!

Да не се занасяте с него, че ви изкинвам ушетата, ей."
166
5709
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
166
 Видими 
30 Март 2009 23:33
Добре!
30 Март 2009 23:37
Комплексари са тия, дето прочели там един Пруст или Милър, и бързат да турят дядо Вазов в килера...Пази боже сляпо да прогледа. И да прочете.
Автора
30 Март 2009 23:50
Библията, която е всичко друго освен любим роман (Великобритания, Австралия)
Библията!
Хе хе, отрезвяващо
30 Март 2009 23:56
Бедни Ламбовски, Вазов не е романтик и мечтател, а летописец на живота около него както една камера би го запечатала, но докато фотографските образи са точно, но мъртво отражение, вазовите герои са запечатани като живи и възкръсват като се докоснеш до тях. Когато това е налице се нарича Изкуство. Хем е изкуствено, но е истинско – хем е истинско, но е изкуствено. Такъв е и Виктор Юго и двамата с Вазов няма какво да делят освен твоите изкуствени измислици.
30 Март 2009 23:58
Ех, де да беше жив Йосиф Висарионович.
Най-великата книга щеше да е "Кратък курс по истоиря на ВКП (б)".
Колко пъти ще се разправяме, бе хора?
За какво беше цялата работа?
За любима книга или за това кой е по-по-най голям патриот?
Ако е за второто - изложихме се. Пуснахме цели 7 чужди книги в първата дузина. Срамота!
31 Март 2009 00:00
Кампанията за Под Игото се изкриви, защото оставихте инженери, техници и всякаква не(х)уманитарна сган да замърсяват пейзажа на богоизбраните интелектуалци ((х)уманитари + някои правилни инженери) с изтънчен вкус.
31 Март 2009 00:20
бедни ми Бойко пак обърка "другите".Ами "Звездите на Егер"е мадиарското Под иго, или по точно как са се борили маджарите срещу любимото "ОСМАНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ".КЪДЕ ВИДЯ тук комплекс от езиков изолационизъм.За сведение на Бойко magyar, suomi и мордвин са от една езикова група.Към тях някои причисляват и кюрдски.ОПЯТ ДВОЙКА БОЙКА!
31 Март 2009 00:23
Четенето е информиране. Четенето на художествена литература - забавление. Четенето е инструмент. За нещо друго, но не и за избор на любимо четиво. Хората избират "Под игото", защото им е познато. Единици са тези, чиято библиотека (прочетена) надминава 1000 книги. От тях рядко са признатите класици. Телевизионното шоу нямаше добре аргументира цел и смисъл. Какъвто и да е избора, той не променя интелектуалните интереси на участвалите в шоуто. Нека не се вълнуваме от едно шоу повече, отколкото от познаването на световното литературно наследство. И да не забравяме - в нашата информационна ера, то вече не е нещо повече от разнообразяване на свободното време. Нека бъдем практични.
31 Март 2009 00:29
Браво Бойко, Браво Ламбовски ![/quote]За сведение на Бойко magyar, suomi и мордвин са от една езикова група
Мисля че и коми са от същата група. А и имат един епос–Калевала(май така се казваше)!
31 Март 2009 00:46
За какво беше цялата работа?
За любима книга или за това кой е по-по-най голям патриот?
Сократе, нямам никакво намерение да ти опонирам! Най–малкото ще е глупаво от моя страна! Все пак ти си професионално в литературата. Не знам как е бил формулиран изборът, но аз лично нямам нищо против “Под Игото“. Звучи доста актуално. Но например бих се затруднил да определя любима книга. Как може да отделиш само една? Е, ако човек е прочел само една или две, тогава е лесно!
31 Март 2009 00:53
за сведение на valery59.Мордвините които обитават подмосковието са над10 милиона.Секеите<секуй по румънски> които живеят в Трансилвания са около4, 5 милиона и говорят секей<унгарски диалект>.
31 Март 2009 01:04
Благодаря Maguar! Но на какъв език и колко го говорят “мордвините“? Иначе и Петър I е бил наполовина мордва! Иначе честно чел съм само за маджарите, фино–карелите(suomi както казваш ти) и коми! Но не твърдя че съм аз правият!
31 Март 2009 01:05
Е, ако Библията е любимата книга в Кралството, егати скуката! Но като знам, че Мето е там, не го вервам
31 Март 2009 03:15
Да добавя нещо - Вазов е роден поет - наивен, с детска душа. Не летописец (летописци са Захари Стоянов, Симеон Радев), а по-скоро барометър за това какво са чувствали наивните хора - особено в големите събития в зрялата му възраст - Сръбско-българската, Балканската и Междусъюзническата, Първата световна.
Друго - Вазов доколкото се сещам е първия български професионален писател, живял от писането.

Интересно, но не изненадващо за Германия - след войната тази някога най-културна в света страна пребивава в перманентен културен шок, според мене най-добре пресъздаден в романите на Гюнтер Грас. Да бях немец, щях да гласувам за "Тенекиения барабан" или "Доктор Фаустус".
31 Март 2009 05:26
Защо само "наивните" бе Фичо?Само "наивните" и духовно бедните ли се вълнуват от Вазовото творчество?Ти като препрочетеш "Иде ли?" какво правиш? Не вярвам да си хрускаш пуканки...Вазов е не само "Под игото".Той е темел на нацията...Колкото за художественото равнище на нещата му - аз за нишо на света не заменям "Епопеята"..
31 Март 2009 06:20
А за сравненията на Бойко -Вазов и другите , така е... Но това не се отнася само за народния поет , а за всички , ама за абсолютно всичко!Нека да погледнем фактите.Тръбим че имаме 13 вековна история. Ама дали е така?Да извадим от тях 200 г. принадлежност към Византия.После още 500 към османското царство.Какво остана ? 600 години.От които първите стотина са съмнителни. Хм, значи 500 години и то разпокъсани( Византийското робство е по средата).Е за каква исконна Българска култура , за какъв дълбок ренесанс говориме?И всъщност защо трябва да сравняваме малкото което имаме със световните равнища.Несъизмеримо е. НО КОЛКОТО И МАЛКО ДА Е ТО СИ Е НАШЕ! То е в топлите сълзи когато четем"Иде ли?" , то е в горчивото стягане от "Пази боже сляпо да прогледа" , то е в изчервяването след "Бай Ганьо" и най вече то е :
"С живота под вежди
се гледаме строго

и боря се с него,

доколкото мога."

Ето това е ... какво друго да се каже...

Редактирано от - ivo kunchev на 31/3/2009 г/ 06:39:00

31 Март 2009 06:37
Какво да обсъждам, като съм съгласен изцяло?
"Звездите на Егер" станаха известни и у нас - от филма.
За автора -
31 Март 2009 07:23
Има една приказка с която съм напълно съгласен " Който се вглежда постоянно в миналото, няма бъдеще"..........
31 Март 2009 07:31
Не постоянно , а от време на време... Просто за корекция
31 Март 2009 07:35

много силна статия на Ламбовски днес. С позиция.
българската литература е много хубава и има изключително талантливи творци (моята любима книга от български автор "осъдени души" ).
И макар превърнати в шоу е добре да има повече подобни конкурси и предавания, защото вниманието на обществото и дискусиите са насочват към доста по-високо интелигентни въпроси, вместо от сутрин до вечер телевизиите да облъчват населението с проститутки, политици и престъпници.


Редактирано от - softwind на 31/3/2009 г/ 08:23:27

31 Март 2009 07:39
Има две приказки, Светло пиво.
Който не се учи от историята - пак я преживява.
И
Историята учи, че никой не се учи от историята.
31 Март 2009 07:39

Аз държа да има и малко реализъм и съобразяване с факта, че на човек може да се даде само ако иска. Т.е. човек за да вземе нещо трябва да бъде и малко съблазнен и изкушен, а не само насилван. Защото точно насилване е изучаването на "Под игото". Защото "Под игото" е скучна книга. И ако тя се представя като най-доброто сътворено от българин, то аз пък ще отида в другата крайност и ще кажа, че тя има своето място за създаване на духа на нихилизъм към българското. На принципа "ако тази скука е най-доброто, което може да направи българин... мъка ми е". А на възрастта, на която се изучава, това е реакцията, която се поражда. Вервайте ми.

ПП
Горното да не се бърка с оценка за Вазов. Аз лично намирам неговите стихотворения за хммм, страхотни. За разлика от белетристиката му, която намирам за скучна. Може би, защото както каза някой по-горе, Вазов е поет по душа. Затова, не е ли по-добре, да се концентрираме в училище върху силните му страни? ...Защото иначе (както казах), просто постигаме обратен ефект.____________________________
Спортът е опиум за народите!
31 Март 2009 08:14
Надали ще се намери българин, който да оспори творчеството на Иван Вазов, но днес в една ситуация на преоценка на миналото си и последствията сполетели ни поради едни или други решения отразили се на бъдещето ни, би трявало обективно да се прецени този избор, който е по-съществото си е общонароден и поради това е характеризиращ ценностностното състояние на нацията.А, какво е то се вижда от продължаващият бсе още вече 20 години ...преход.Така, че да не се чувстват тези българи свободни е повече от нормално.
31 Март 2009 08:21
И аз смятам, че Бойко трябва да се върне в гимназията и да си провери определението за "Романтизъм". Вазов в прозата си е точно летописец на живота, тънък познавач на българите и тяхната душевност. "Под игото" е много повече документален роман, отколкото романтичен и именно в това е неговата ценност - че е точен и верен, написан сравнително скоро след описваните събития. Но е факт, че е скучен за младото поколение и се изучава с недоволство. Затова трябва да се преподава по-интерактивно, както в Англия преподават скучната английска история - със сценки и постановки, с разни игри и други такива. Все пак преживяното се помни далеч по-дълго от назубреното.
31 Март 2009 08:25
Пенке , явно това е което харесваш:
Аз съм сам
и аз съм той
а може би тя
а може би той
и кой е герой?
ха , може би свой! Свой!свой! Ха!Ха!Jump!Jump!

Aми красиво е... Богато... Абе просто хубаво!!!
31 Март 2009 08:29

Схванал си идеята Иво!____________________________
Спортът е опиум за народите!
31 Март 2009 08:50
Така да анализираме темата:
1. Писанията на Бойко са много интересни винаги.
2.
Това е особен вид увреденост. (Първо ми хрумна "мунчовщина", но се сетих, че Мунчо е по-светъл образ.)

Мунчовци има и в нашия Форум, снощи посочих някои от тях.
3. Спомням си, че преди 1989г, не мога да си спомня точната година "Под игото" се печаташе, като комикс в "L'Umanite". Е някой ще кажат, че този вестник е киомунистически, но Френската компартия тогава беше много силна и вестникът с беше с голям тираж. Защо десните вестници не вземат да отпечатат някой български роман - защото десните мразят по традиция България - спомнете си за спора Дизраели (дясна консерва)-Гладстоун (либерал-т.е., ляв според тогавашните разбирания).
4. "Звездите на Егер" ми беше любим роман, като дете.Сега чета само научна литература. Няма време за друго.
5. Опитах се да гледам "Господарят на пръстена" на филм. По-голяма фантасмагорична боза не съм гледал.
6. Тези дето са посочили Библията за любим роман почти сигурно не са я чели. Синът на Чърчил, когато е бил в армията взел да я чете на глас със други вокници. Голям смях паднал. Той само повтарял нещо от рода: "Голям тип е бил този Бог". Сега сигурно момчето е в ада, щото е обидило Господя.
31 Март 2009 08:55
Маркси, казва се "Властелинът на пръстените". И това, че си се опитал, ти прави чест, но както и със социализмуса, си останал на ниво "опити". Да не се бърка с опитите на Монтен, те са от съвършено друго естество.
31 Март 2009 09:06
Недей бе , чедо! Тоз рап за нищо не става... Вярно е че разни усти и други отрепляци понаправиха пари от тази глупост , ама повярвай ми това е временно... За малко е... Няма качество там... Нищо стойностно...Слушай сега , има една прослойка от черното население , което е страшно обидена на Господ че е черна.Те са талантливи, оправни и всичко , ама са черни... И са му много обидени на Господ Бог...Всъщност не се знае е защо.Никой не ги обижда , ама те са обидени, ...И решават да правят неща , които са близки до западния бряг.На АФРИКА , де... И почват да праят Рап. Което е почти същото което правеха Ella & Suitcase-


mоuth.Aма там нямаше агресия.Всичко беше купон...
31 Март 2009 09:08

Сега сигурно момчето е в ада, щото е обидило Господя.


Тцъ! Според последни изследвания по темата, ад няма. Дори и за Хитлер.____________________________
Спортът е опиум за народите!
31 Март 2009 09:18
Добре бе, приятели.
Дайте да сложим точката над i.
Време е, казвате, да кинем ушетата на всекиго, който не е баш-бая патриот и си позволява да се държи като майцепродавец.
Е, гражданино! Ти патриот ли си? Значи ще харесваш "Под игото". Няма "не искам". Ама повече ти допадала "Епопея на забравените"? Харесвай си я у дома. Сега въпросът е да докажем на гнилата Европа, че ние сме горди българи (както тихомълком ни съветва и другарят Станишев).
Един въпрос, колеги форумци. Помните ли друга подобна анкета или изследване, където българинът да е гласувал толкова безкрайно правилно? Аз не помня. Помня, че най-великият жив българин (все пак след покойния Левски) беше Азис. Не само помня, но и днес виждам как измислени личности се обявяват за български елит и целокупният народ преглъща с упоение тази нагла лъжа.
И изведнъж - идеално правилен изблик на патриотизъм.
Бих се радвал да е така (макар че прекомерният патриотизъм също е повод за тревога, защото граничи с шовинизма). Но не вярвам.
Може да ме обявите за "безроден космополит", но много по-вероятна ми се вижда другата възможност: кампанията е МАНИПУЛИРАНА.
Каквито слухове впрочем вече плъзнаха.
31 Март 2009 09:25
Така и не стана ясно колко процента от гласовете в кампанията са от гласуването в сайта в интернет, колко от смс-и и телефонни обаждания и колко писма по пощата?!За мен е ясно, че от сайта са най-многото гласове/всеки можеше да гласува безброй пъти за ЛЮБИМ РОМАН/, следователно това е изборът на хората с достъп до интернет!Пресилено е после да се казва"изборът на българите"!
31 Март 2009 09:29
Хе -хе! Опитите на Монтен.Ами питай го!Ама надали ги е чел... Питай го също дали е чел Новелите на Волтер...Ама ако искаш де... I dont care
31 Март 2009 09:37
Аман от войнстващи Ентелектуалци... Както София не е България, така и Ентелектуалците не са само тези, които четат в БГ.
31 Март 2009 09:38
И да ти дадат някавки данни и преброяване, няма как да знаеш дали са реални.На мен цялото гласуване и победителят ми изглеждат по-скоро застраховка да не си помисли някой че не сме родолюбци.
31 Март 2009 09:39
Сократе-май, май има и друг поглед по въпроса. Че е Вазов и че е заслужил спор едва ли има. Сега това, че е „Под игото”, а не „Хъшове” или „Епопея на забравените” си има много силен подтекст. Едно, че за мнозина „епопеята” след 1989 може да се нарече също „под игото” вместо кухото „прехода”. Другия подтекст е удар по „модерните” уманитари и спонсорирани драскачи издигащи свежи "съвременни" формулировки за „османско присъствие” или представящи баташкото клане като бой между две махали. Отговорът в изброените случаи е категорично "Баста" и показва, че българите не сме толкова загубени, въпреки усилията да ни направят такива.
31 Март 2009 09:40
Слава,
Не е точно така.
И аз мислех, че най-много ще бъдат гласовете от интернет.
Но тогава не би имало как да се получи преобръщането в последния момент - когато се гласуваше с есемеси. А преобръщането е факт.
31 Март 2009 09:42
следователно това е изборът на хората с достъп до интернет!
Още ли има хора, на които не им е ясно, че това е изборът на БНТ?

_______________________
Блогът на Манрико
31 Март 2009 09:43
Gan, ЛЮБИМ РОМАН, каква епопея, какви хъшове?!
31 Март 2009 09:47
Сократ, следих кампанията в сайта през цялото време...Мотото беше-"Под игото" и само "Под игото"-на всяка цена...Знаеш ли с колко спечели пред "Време разделно"?И 1 смс може да реши класирането.
31 Март 2009 09:50
Slava, навсякъде е обявено " "Под игото" от Иван Вазов е любимата книга на българските читатели.". В случая "роман" е второстепенно и несъществено.
31 Март 2009 09:53
Ами да се поправят!Или не правят разлика между роман и книга???!!
31 Март 2009 09:54
За родолюбците , които пишат, ама не четат щото няма време ще го пстна пак:И всъщност защо трябва да сравняваме малкото което имаме със световните равнища.Несъизмеримо е. НО КОЛКОТО И МАЛКО ДА Е , ТО СИ Е НАШЕ! То е в топлите сълзи когато четем"Иде ли?" , то е в горчивото стягане от "Пази боже сляпо да прогледа" , то е в изчервяването след "Бай Ганьо" и най вече то е :
"С живота под вежди
се гледаме строго
и боря се с него,
доколкото мога."
Ето това е ... какво друго да се каже...


лека нощ!
31 Март 2009 10:05
Обърни внимание и на това:

Трети доста напред туриха Библията, която е всичко друго освен любим роман (Великобритания, Австралия).


Безспорно в кралството и неговата бивша колония е напълно реално Библията да е ЛЮБИМА КНИГА, както и едва ли има някой да я въприема като "любим роман"
31 Март 2009 10:07
Извинявам се !Май досадих
31 Март 2009 10:09
Имената на Иван Вазов и неговия род, особено ген. Владимир Вазов строшават на клеветата зъбът.А и Иван Вазов е бил интересна личност, обект на мълви и анекдоти - казвали са Иван Вазов излиза от басейна, оная му работа още не излиза.
31 Март 2009 10:10
Извинявам се, и аз май досадих, но в българския сайт не можеше да се включва друго, освен роман, даже имаше спор за "Записките".
31 Март 2009 10:25
Че е манипулация - е. Че в тая класация най-доброто трябваше да победи по-доброто и доброто - да. Че самото понятие "любим роман" е много разтегливо и удобно - аха. Че има доста гласували само, защото друго заглавие не помнят - тъй е. Че споменаването на Вазов е своего рода индулгенция и самопохвала - факт.
Сега аз какво? Да кажа, че наистина харесвам 'Под игото" - веднага ще ме обвинят в конформизъм. Ама ми харесва тая книга, бе! Не най-най-най, а просто ми харесва. И не съм правил класации коя прочетена книга на кое място е. Нямам време за подобни забавления и убивания на времето.
Е, обявиха я за роман на българина. И какво? Дали ще седнат хлапетата да я ПРОЧЕТАТ, а не да повтарят наизустените "теми"? Дали ще видят времето на дедите си и евентуално себе си в подобна обстановка? Дали ще харесат нечий пример? И чий?
Лично аз не харесвам Бойчо Огнянов. Толкова е идеален, че чак е стъклен. И скучен. Виж, доктор Соколов - тоя шашкънин, както казваше баба ми...А какво да кажа, като смятам Стефчов за по-убедителен и интересен образ? Аууу, харесах образа на гада, на врага!
Ами Борис ми е по-интересен от Павел, Ирина от Лила, Костов от Шишко. Ха сега де!
Направо съм за разстрел заради недостатъчно патриотизъм!
Но фактът, че е избрана "правилната" книга, не намалява достойнствата й. И не принизява мястото й в нашата литература, живот, мислене.
31 Март 2009 10:58
Самият въпрос, формулиран с използване на думите "любима книга", според мен, е некоректен. Всеки един, който е прочел повече от една стойностна книга, независимо от жанъра, е затруднен да определи коя е по-добра, а не ли да я нарече "любима". Ако "любима" се покрива с "настолна", може би са прави тези, които са посочили Библията. Със същата сила към тази категория "настолни" може да причислиме и телефонния указател, който буквално е "настолен" и го разгръщаме ежеднево. Моите настолни книги например са съвсем различни от класираните: "Приключенията на добрия войник швейк" на Ярослав Хашек, "1984" на Джорж Оруел, "Евангелие от Иуда" от Хенрик Панас и други, към които се обръщам поне един път седмично. Но какво значи "любими книги"? В какъв смисъл? В сексуален смисъл това трябва да е някое порно списание, с което тинейджъра обича да се заключва в тоалетната. В практичен смисъл - може да е сборникът с петзначните математически табрици или годишникът на статистическия институт. Настолните книги са като любовниците - все намираш повод да ги потърсиш "случайно по някакъв повод". Какви ли не комбинации правиш само за да бъдеш с тях. Не вярвам някой да държи "Под игото" на нощното си шкафче, но тази книга е емблематична за всеки българин, тя е за повечето от нас първата дебела книга, която са прочели, гледали са нейната реализация на екрана с Мирослав Миндов - Бойчо Огнянов, Лили Попиванова - Рада Госпожина, Петко Карлуковски - Боримечката. "Под игото" е като като първата сериозна любов и едновременно като вярната съпруга. Ходиш където ходиш и накрая пак се връщаш физически или поне мислено при нея. И така в повечето случай цял живот.
Та така си обяснявам аз защо "Под игото" спечели в анкетата. Може да не е "най-любимата", но е безспорно "най-популярната" книга сред българите.

Редактирано от - Zmeja на 31/3/2009 г/ 13:24:33

31 Март 2009 11:02
Змей, след написаното от теб можем ли да направим обосновано предположение, че си имаш любовница?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД