:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,532,419
Активни 127
Страници 7,210
За един ден 1,302,066

Здравната система може да фалира, но НЗОК - не

Бюджетът на институцията е така направен, че би трябвало да издържи на финансовата криза
снимка: Борислав Николов
Касата има доста защити срещу фалит. В по-нормални икономически времена обаче буферите не се приемат като гаранции за стабилност, а като умишлено спиране на парите за болниците.
Колкото и да се правят управляващите, че не забелязват размерите на финансовата криза, тя е тук. Ежедневно се съкращават работни места, хора минават на по-ниска заплата, на по-кратък работен ден или директно в сивия сектор. Ефектът е спираловиден, стига до абсолютно всички сектори и засега никой не може да прогнозира кога ще стигнем дъното и колко страшно ще изглежда то. Или поне никой не желае да прогнозира на глас.

За първите 2 месеца здравната каса е събрала едва 75% от предвидените си по бюджет приходи от здравни осигуровки. Вместо очакваните 400 млн. лв. в НЗОК са постъпили 300 млн. лв., а вноските са единственият финансов източник на касата. На пръв поглед ситуацията изглежда доста сериозна - ако събираемостта продължи с този темп, че и по-зле заради очакваната по-висока безработица, касата може да фалира. А това чисто и просто значи, че с нея фалира и цялата здравна система - лични лекари, поликлиники и болници, които се финансират основно от НЗОК. Не е нужно да се обяснява до какво би довел крах на здравната система.

Все още никой не се е заел да анализира на какво точно се дължи ниската събираемост. Очевидно е, че влияние има съкращаването на работните места и отливът на вноските от самоосигуряващите се - само за януари те са 40 000 по-малко. Януари и февруари обаче по принцип са слаби месеци за осигурителните системи, тъй като в края на годината приключва сезонната заетост, а и първите месеци на годината са по-слаби откъм икономическа активност. Затова от касата очакват скок на приходите през следващите месеци. На фона на задълбочаващата се криза обаче не се знае ще има ли такъв и дали събираемостта от вноски ще успее да стигне до заложените в закона за бюджета на касата 200 млн. лв. месечно.РисковетеОсвен последиците от кризата, бюджетът на касата може да се окаже застрашен и от други фактори. Тази година за пръв път, откакто у нас здравната система се финансира от вноски, осигуровката скочи от 6% на 8%, което във време на икономически спад е допълнителна причина да не се плащат вноски. Първи от данък "здраве" се отказват самоосигуряващите се. За януари едва 37% от тях са внесли осигуровки. За работодателите наред с другите причини и това е основание за минаване в сивия сектор.

Друг традиционен риск за бюджета е епидемичното разрастване на новите частни болници, както и свръхотчетите на лечебните заведения, които ежегодно ескалират. По закон касата не може да откаже договор на болница, стига тя да покрива елементарни критерии. При бюджет за болнична помощ от 931 млн. лв. за тази година около 100 млн. лв. са предвидени за 12 нови клиники, които тепърва ще работят с НЗОК. Част от тези болници са високотехнологични, работят по скъпи клинични пътеки и гълтат много пари. Освен това при новите частни болници ръстът на приетите пациенти е 4 пъти по-голям годишно, отколкото в старите и държавните болници. Касата опита поне да отложи за края на годината новите договори, но нормативна промяна, измислена от здравното министерство, ще позволи те да сключат договори съвсем скоро.

Другият измислен от касата начин за ограничаване на източването - лимитите за болниците, върши работа дотолкова, доколкото намалява ръста на хоспитализациите, но не го спира.

Тази година пред бюджета има още една въпросителна - лекарствата. На 1 април влиза в сила нов позитивен лекарствен списък, който определя кои точно медикаменти и на какви цени плаща НЗОК. От касата предупредиха, че ако в листата има твърде много лекарства на високи цени, 330-те млн. лв., предвидени за тези цел, може и да не стигнат.

На бюджета може да повлияе още един, макар и субективен, фактор - изборите. В момента УС на касата е доминиран от БСП, директорът на НЗОК също е от квотата на социалистите. Идването на власт на нови управляващи ще доведе и до смени в ръководството на касата. Няма как да се прогнозира към момента дали това ще доведе до добро или лошо.БуферитеМакар и от една страна здравната система да понася негативи заради по-ниското финансиране, описаните рискове са предвидени до голяма степен в закона за бюджета на касата. Според него прогнозните приходи са 2.4 млрд. лв., но предвидените разходи са едва 1.7 млрд. лв., т.е. върху тях са формирани цени и лимити, по които касата плаща.

Къде отива разликата? Очакваният ръст на приходите от увеличената здравна вноска - 750 млн. лв., е изчислен в приходите на касата, но парламентът реши, че 400 млн. лв. от тях отиват в т.нар. голям резерв на НЗОК в БНБ. Отделно там вече има 370 млн. лв. По закон касата е длъжна да задели и 10% от приходите си, т.е. 240 млн. лв. за т.нар. оперативен резерв. "Големите" пари в БНБ се харчат само с разрешение на парламента, има години, в които те са оставали непокътнати и касата не разчита на тях за покриване на разходи за лечение. "Малкият" резерв ежегодно се разпределя в края на годината за медицински плащания, но не влиза в официалната разходна част.

Това значи, че бюджетът на касата би трябвало да остане стабилен, дори и ако се съберат 1.7 млрд. лв. от вноски вместо предвидените 2.4 млрд. лв. Това обаче е при положение, че НЗОК успее да овладее болниците и техните свръххоспитализации, където ежегодно отива малкият резерв. А това е съмнително.Оптимистичен вариантПонастоящем от касата не са особено притеснени - заради спада на събираемостта с 25% просто не остават пари за резерв, а разликата между приходи и реални разходи е 20 млн. лв. месечно, т.е. постъпват 150 млн. лв., а разходите са за 170 млн. лв. Затова засега плащанията към лечебните заведения не са застрашени. В НЗОК очакват през следващите месеци приходите от осигуровки да скочат, а при по-ниска събираемост да започнат масирани проверки по болниците, които да доведат до спад на отчитането на мъртви души и преразходите. Освен това големият резерв в БНБ от предни години е около 370 млн. лв. и касата би могла да тегли оттам с благословията на Народното събрание. Изпразване на целия резерв обаче би било рисковано, още повече, че не се знае каква ще е икономическата ситуация догодина.Песимистичен вариантПри него събираемостта на приходите продължава да спада или остава на сегашните ниски нива, а ръководството на касата не успява да овладее бюджета с контрол. При подобен развой на събитията дори част от големия резерв на касата не би била достатъчна за запазване на стабилността й. Тогава има две решения. Първото е държавата да отпусне субсидия на НЗОК чрез актуализация на закона за бюджета й. Подобен вариант обаче не изглежда реалистичен, тъй като ниската събираемост важи и за данъци и други осигуровки, т.е. много вероятно е хазната да няма средства, с които да помогне на касата.

Второто решение е най-логично и болезнено - касата ще намали цените, по които плаща на лечебните заведения, и ще ореже лимитите за прием на пациенти. Така тя ще запази стабилността си, но по-драстични рестрикции спрямо болниците ще доведат до тяхната финансова нестабилност. И държавни, и частни болници ще натрупат големи дългове, а кредиторите им - също засегнати от икономическата криза - ще ги заплашват със съд и несъстоятелност. Досега не е имало случай държавна клиника да фалира, но това може да се случи с някои частни. Отделно по-ниските приходи неминуемо водят до увеличаване на рекета в кеш над пациентите и намаляване на заплатите на персонала.

Колко тежко ще се отрази финансовата криза на здравната система предстои да видим. На собствен гръб.
 По закон касата не може да откаже договор на болница, стига тя да покрива елементарни критерии.
13
2316
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
31 Март 2009 07:52
Не мисля че статията е от най-добрие на същатаавторка. Плюс това бъка в едно много важно нещо - ако касата фалира, всички други ще фалират, но общопрактикуващите лекари - НЕ!!!
31 Март 2009 08:01

Здравеопазването в САЩ е възел, който вече е толкова затегнат, че може да бъде само разсечен, но не и развързан. При нас май още не е чак толкова зле, но по всичко личи, че натам сме се запътили и ние. Да видим...____________________________
Спортът е опиум за народите!
31 Март 2009 08:02
Хипократе, ако фалира касата първи ще фалират отделенията и личните лекари , щото , ако имам проблем няма да ида да платя кеш на джипито , а ще си платя кеша на специалиста. Дано не се стига дотам, но само със стискане на пръсти не може. От прехваления резерв никакви пари не се предвиждат за здраве.
31 Март 2009 08:29
По закон касата не може да откаже договор на болница, стига тя да покрива елементарни критерии.

Остава да се уточни , че критериите съвсем не са елементарни.
31 Март 2009 09:14
Пак ще вдигнат вноската-за тези, на които им удържат по ведомост и няма 3-5.А така наречените "самоосигуряващи се"-ще се скатават.
31 Март 2009 11:14
Въпросът е изключително болезнен и взривоопасен. Нацията ни е застаряваща и болна. Хората не се хранят нормално, не почиват, подложени са на неистов стрес и това не може да не се отрази на броя пациенти по болниците, както и на тежкото състояние, в което те попадат там като краен вариант. Огромен процент българи вече се самолекуват и именно затова се въведе рецептата почти и за аспирин - за да се вливат ежедневни постъпления при джипита-та от елементарно написване на рецепта. Полрожението наистина е много сериозно и тепърва ще сърбаме попарата на недоклатената здравна реформа, над която се упражняваха доста дълга поредица законотворци, министри и администратори. А престоите в болниците наистина се надписват с пълна пара - например, епикриза на изписан пациент се получава след 10 дни. Защо? Това е елементарно задължение на лекуващия екип, при това е изключително важно за продължение на лечението в домашни условия - там се цитират и изследвания при изписване, и лекарствена терапия и още ред неща. Ама къде ти у нас такива екстри? и нали си представяте, как от село се отива в областния център по няколко пъти - пътуване, средства, нерви - за една епикриза. Където никой не поглежда откога докога наистина е лежал в клиниката. И проверки в тази насока няма - вратичка за манипулации на НЗОК има. И още много има, защото администрацията, по древен български обичай, гълта повече средства отколкото самото лечение. Тепърва ще се самолекуваме и ще продължаваме да плащаме - и осигуровки, и дарения, и поредни такси, и откровени подкупи. Така е заложен самият закон - от нашите избраници. Само на себе си можем да се сърдим.
31 Март 2009 11:23
Иди бе толи, няма проблеми. На третия път обаче може да вземе и да ти светне, че същата работа може да ти я свърши и семейния лекар при това доста по-евтино. Тогава ще дойдеш при мен!
31 Март 2009 11:36
Нагледал съм се на такива като теб. И доста хора са се нагледали и сега ривът от такава реформа, ама няма връщане.
31 Март 2009 12:20
"... но парламентът реши, че 400 млн. лв. от тях отиват в т.нар. голям резерв на НЗОК в БНБ. Отделно там вече има 370 млн. лв. "
Аз ли не виждам хубаво, печатна грешка ли има или някой се опитва яко да лъже?
Т. н. Голям резерв би трябвало вече да е няколко милиарда!!!
Някой знае ли колко е?
Ако е само 370 милиона - къде са онези милиарди натрупани до 2006 година?
31 Март 2009 14:42
Хората не се хранят нормално, не почиват, подложени са на неистов стрес и това не може да не се отрази на броя пациенти по болниците, както и на тежкото състояние, в което те попадат там като краен вариант.

Напълно съгласен с тази констатация. Това, което не виждам в тези бюджети е средства за превенция. И тук не иде реч за едни постни брошурки, а за тотална визия как да се подобри здравето на нацията. Като не могат да измислят - да вземат да копират некои идейки. Ето 2 наброски без претенции:
1. В Китай всяка сутрин парковете се пълнят с хора от всички генерации, практикуващи Тай Чи
2. Не знам къде отива сега акциза върху цигарите (и митата тоже), но единственото им логично място е в здравната система (не непременно НЗОК)
3. От години призовавам за един цялостен одит, резултатите от който да се публикуват на сайта ежегодно - а разни такива призиви "парите не стигат" трябва да са комплект с отговор на въпроса "Защо?"
4. И т.н.
31 Март 2009 17:58
Здрасти, Хипократе!
Здравей, Буда!
Нашата система е тотално сбъркана (скоро бяха писали "уникална", което си е евфемизъм). Защото:
1. Средства се набират по модела на Bismarck (здравно-осигурителни вноски).
2. Същите тези средства се разпределят по модела на William Beveridge и Семашко (понеже НЗОК е само една и се явява нещо като орган на МНЗ, бюджета на НЗОК го гласува парламентът, т.е., както е при известните досега два вида бюджетно финансиране на здравеопазването, които пък набират средствата си от данъци).
3. Заплащането на персонала, обаче, не е както при модела на Bismarck или William Beveridge, а както при Земската медицина или по-късния Семашко. ("Доброго врача народ накормит".
За модернизиране на апаратура или сграден фонд и дума да не става. (Изключвам частните болници, ама там играят роля други фактори.)
31 Март 2009 18:00
4. Веднъж разпределени сред извършителите на здравната помощ, тези средства НЗОК си ги възстановява съвсем по бирнически - с проверки, които са абсоютно неоспорими и решенията са необратими. (Права линия е тази, що е успоредна на линията на кашата.)
5. Затова повсеместно се действа по Андрешковски: който може, просто не си плаща здравните вноски, а болниците скатават по нещо, когато могат, от твърде малкото, което им се плаща.
За таквоз животно ето що пише в Wikipedia:
Chimera (mythology), a monstrous creature made of the parts of multiple animals.
31 Март 2009 19:06
Колкото и да се правят управляващите, че не забелязват размерите на финансовата криза, тя е тук. Ежедневно се съкращават работни места, хора минават на по-ниска заплата, на по-кратък работен ден или директно в сивия сектор.


Така е! Но пък нали ....практиката показва как "политиците ни" не спират да ни говорят за.... вчерашния влак?

Сега.... като дойде "утрешния влак".... ще се окаже че ...умниците ни ПАК са седнали на релсите! И подготвяните вече закони на Запад срещу лакоми Банк-стери и директори на фирми.... ще им откъснат главите!

Здравната (псевдо здравна де...) реформа....ще си е гадна докато здравноосигурените ..... плачат и чакат НЯКОЙ да дойде да ги...оправи!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД