:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,293,119
Активни 94
Страници 5,916
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Хората не познават исляма и се страхуват от него

И на мен не ми изглежда добре, когато гледам полуголи жени, но не мога да тръгна по улицата и да ги преследвам, казва зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Бирали Мюмюн
Бирали Мюмюн е на 39 години. Завършил е медицински колеж във Варна и теология в Йордания. Бил е районен мюфтия на Плевен. От миналата година е зам.-главен мюфтия.- Г-н Мюмюн, защо винаги преди избори мюсюлманите стават център на обществено внимание, а предупрежденията за радикален ислям ескалират?

- Аз мисля, че това не е само преди избори. Ние имаме проблем с възприемането на другия, с възприемането на различния, имаме нужда да се опознаем. Тази ниша не е запълнена от образование, от медийни изяви, които да представят религията. Медиите често говорят откъснато, за определен проблем, не за религията в цялост. Така изкаран проблемът няма някакво значение и не може да се улови като нещо логично, нещо базиращо се на вяра и религия. В същото време ние страдаме от кризата на ценности, на доверието и сигурността. Много време ислямът се представя като заплаха, особено след 11 септември, и това се увеличава. Но в България ние нямаме причина да се притесняваме и да се страхуваме от нещо. Може би това, което се случва в света, изгражда в съзнанието на хората, които не са мюсюлмани, някакъв страх.

- Значи Ню Йорк, Лондон и Мадрид има от какво да се притесняват, а ние не. Не е ли малко нелогично?

- Има един съществен момент. Мюсюлманите в България са от България и са български граждани.

- Радикалният ислям не произлиза от България, а отвън и то доста близо до нас, чисто географски.

- Аз не мога да обясня термина "радикален ислям". Двете думи се самоизключват. Не може да има ислям и радикално поведение. За това аз искам да разграничим това понятие.

- Но в исляма, както и във всяка религия, има различни течения, някои от които съвсем не са миролюбиви.

- Самата религия не е виновна за това. Проблемът е човешкият фактор. Екстремните поведения са свързани с човешкия характер, темперамент, с проблемите и мястото, където живее човекът. Нищо не идва от празното. Ако наблюдаваме някакъв екстремизъм някъде, той е плод на нещо, не идва от само себе си. Няма нормален човек, който да стане и да се взриви или да воюва. Това е резултат от някакво напрежение, от друго насилие. Едно насилие поражда друго насилие. Ако днес наблюдаваме такива явления, ние трябва да се замислим кои са тези предпоставки, които са довели хората до там да излязат от човешкия си облик.

- Има ли в Главното мюфтийство данни за присъствие в България на подобни хора?

- Всички, които работят в мюфтийството, са оторизирани със своите служебни карти, които им дават възможност да проповядват в храмовете. Много трудно човек, който не е оторизиран, може да извършва тази дейност. Проповедта е обществена изява, тя не е скрита, тя се извършва на показни места. Ние работим заедно с полицията и службите, ако някъде има нерегламентирана религиозна дейност. Но това е по-скоро превенция. Много пъти са правени такива проверки, но досега никой не е излязъл с нещо, което да ни притесни. Това, което ни притеснява, са хора, които излизат с обвинения, без да имат доводи. Защото досега мюсюлманите в България не са показали поведение, което да е настроено срещу собствената им държава и срещу гражданите в нея.

- А как ще коментирате тогава това, което се случи в Рибново и Гърмен?

- Нещата там имат друго измерение. Там религията се използва като параван за прикриване на други проблеми - вътрешни, междуличностни и др. Религиозният момент винаги е бил на фокус и може да привлече вниманието на хората. В тези общини няма религиозен проблем, хората си живеят нормално и няма напрежение. И това го знаят всички. Излязлото по медиите е просто неприятен цирк.

В Рибново няма престъпност, хората се уважават, почитат възрастните, помагат си, когато някой изпадне в беда. Може би думите ми звучат като приказки или филм, но това е реалност. Там няма наркотик в училищата, няма неморални прояви. Там няма хора, които да са в стресово състояние и да имат фобии. Там спокойно можеш да се разкарваш по улицата, не можеш да видиш изнасилена бабичка или пребит баща, за каквито неща се говори всеки ден по медиите. И това се дължи на религията и на ценностите, които възпитава тя. Е, не ни изглежда добре, че имало забрадки и шалвари. Но това е начин на живот, който всеки човек си е избрал. И на мен не ми изглежда добре, когато гледам полуголи жени. Но не мога да тръгна по улицата да ги преследвам или да направя закон за тях. Те са си го избрали това. На мен религията ми помага, за да покажа смирение и търпение към другия. Разбира се, търпението към другия не може да бъде за сметка на сигурността.

- Не споделяте ли твърдението, че нашето общество е едно от най-толерантните в Европа, след като твърдите, че трябва да се научим на търпение?

- Религиозните проблеми у нас са измислени и подкукуросани от хора, които имат някакви проблеми - личностни, психични и всякакви други, за които специалистите могат да се изкажат. Те излизат по медиите и всичко се представя, като че ли едва ли не хората са се хванали гуша за гуша. И ето ти конфликт междурелигиозен, междуетнически...

- А защо религията винаги е била благодатна почва за подобни хора?

- Защото религията не се познава. А когато не познаваме нещо, ние се страхуваме от него. И когато не сме информирани, сме лесни за манипулация. За това религиите трябва да се изучават, да се култивират хората, да опознаят другия човек. Но колко са религиозните предавания? Много малко. Ние сме виновни за това, всички, като гражданско общество. Религията и вярата са в ценностната ни система някъде на много заден план. За това не можем да възприемем човек, който живее религията си. Смятаме го едва ли не за зомби. Факт е обаче, че в България няма религиозен конфликт. И не знам защо постоянно се подбужда това.

- Как ще коментирате спирането на строежа на ислямския център в София от прокуратурата?

- Това е реалността, в която живеем.

- Смятате ли, че това е резултат не толкова на ваши нарушения, а на негативизъм към самия проект?

- И да смятам, не мога да го докажа. За това е по-добре да не смятам.

- Какво все пак ще предприеме Главно мюфтийство?

- Това, което е необходимо. Те са върнали проекта, защото е необходимо да има специална скица за минарето на джамията, а няма такава. Пак ще се направи проект и ще се даде. Макар че не е толкова страшно, ако не се направи минаре. Храм е необходимо да се направи там, защото ще има вярващи хора.

- Според вас кога този център ще бъде изграден окончателно?

- Всичко зависи от спонсорството на проекта. Организация "Ислямска конференция" е готова да даде пари, но бюджетите й са годишни. Ако днес е готова, догодина може да не е готова.

- Появиха се информации, че Главно мюфтийство ще се обърне към премиера и президента заради всички неща, случващи се напоследък около мюсюлманската религия.

- Вероятно ще изготвим една декларация. За съжаление, нещата ескалират и довеждат до напрежение, до нарушаване на основни права. Това, че някой може да излезе и много лесно да каже нещо за мюсюлманите и държавата да не му обръща внимание, не е много резонно. Защото ако имаме такъв конфликт, не дай си Боже, всички ще бъдем пострадали. Както казва Пророка, обществото е като един кораб. На дъното има хора, които не мислят за благото на това возило. А горе са хората, които са загрижени. И тези, които са отдолу често си казват - а бе какво ще се занимаваме с тия горе? Дай да пробием дупка отдолу и да излезем. Така обаче те обричат всички на удавяне.

Всички заявяваме, че мюсюлманите имат право да проповядват свободно религията си. Но когато те си построят храм, това дразни. Докато мюсюлманите никога не са правили проблем за това, че християните събират средства за храм. Чудно какво ли ще стане, ако ние пожелаем чрез медиите да събираме средства за джамия.

Наскоро прочетох в учебника по история на дъщеря ми, че с идването на османците настъпва края на християнските държави.

- Но това е факт, държавите настина изчезват.

- Но християнството не спира в османската империя. И когато едно дете чете такова нещо, как мислите, че се чувства? Тя много пъти ми е задавала въпроса: "Ние толкова лоши хора ли сме?". А е в 5-и клас. Историята трябва да се напише реално. В моето село земята за църквата е дарена от мюсюлманите и има ферман на султана.

Трябва да разделим това, което прави един определен човек и ислямската доктрина. Той може да върши много неща в името на религията, които нямат нищо общо с нея. И не може по неговото деяние да се петни името на всички, които изповядват тази религия. Това е несправедливо.

- Има обаче една сентенция - не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани.

- Не съм съгласен с това. Защото ислямът изключва тероризма, това не е метод на нашата религия. Мюсюлманите у нас милеят за държавата, тя е тяхна родина. Фактът, че те са мюсюлмани, не означава, че са проводници на някакви влияния.
105
3773
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
105
 Видими 
30 Март 2009 23:16
Т'ва да не е бай ви Асаня? И той така иска да се преправи историята, а ако може и "Под Игото" да се пренапише.
30 Март 2009 23:33
Както казва Пророка, обществото е като един кораб....
*
Ъхъ, големи мореплаватели са били той и аверите му.
*
Бях в Египет миналата година - екскурзовода като разбра, че съм от България тутакси ми тури в ръцете образователни материали за исляма... на български език!! Не знам де ги печатат - ама имаха и на Македонски. Аз си взех и от тях - щото по-забавни ми се видяха. Седнахме в някаква турскоподобна джамия в т.нар Цитадела и оня ме светна за научното обяснение за исляма докато разлиствах литературата - обясненията беха желязни - с графики, таблици и мнения на "американски експерти" утвърждаващи научната вярност на исляма и правотата на списаното от т.нар. пророк. Сърце нямах да му кажа, че същия пророк нищо не е написал, щото цял живот си е останал неграмотен. И закимах на обясненията. Той - видимо предугаждайки някои други въпроси ме насочи към дребна книжка за Жените и Исляма дето надълго и нашироко оборваше сура не знам си и коя си (абе оная дето разправя как да се отнасяш с жените си и срещу колко овена да ги размениш). Въобще изпипана работа. Капка вяра да имах - щех да му я дам. Ама на.
*
Въобще, като човек иска да вярва в нещо - я в исляма, я в македонизма, я в светото крушово дърво (що ли пък не?), я в джедаите - толкоз може да се вживее, че направо да се отвращава, че другите не споделят измислиците му. От там - до това да почнеш да си измисляш геноциди, световни конспирации с и прочие са само няколко бързи крачки.
*
Впрочем - честита победа на републиканците в Измир. Малко надежда на фона на изборния погром от страна на ислямистите от АКП.

Редактирано от - Yantar на 30/3/2009 г/ 23:35:05

31 Март 2009 00:41
"радикален ислям -думите се самоизключват" Абе тоя за съвсем дебили ни взе.По цял свят са се пръкнали стотици радикални групировки.Радикален ислям като термин вече съществува във всички езици, само наш ГУНЧО ги самоизключва и отрича съществуването им.P.S.забравих и анадолската чучулига!
31 Март 2009 00:42
В моето село земята за църквата е дарена от мюсюлманите и има ферман на султана.
А той/те от Мала Азия ли а докараха тая земя бе Мюмюн ага?Как можеш да се допилееш от майната си и да ми подариш нещо , което е било на баща ми, а преди това на дядо ми ит.н.т!Иначе по принцип съм доволен от разговора с Гл.Мюфтия, и никой не отрича , че "официалната" версия на исляма е нещо добро! Защо ли не ме успокояват обаче уверенията му, че нашите мюсолмани като граждани на страната не биха тръгнали да правят золуми с/у собствената си държава и народ!Ония откачалки в Ирак дето ката ден взривяват наред-да не са от Свидетелите на Йехова случайно? А Палестинците да не са от Марс паднали! Да -сериозни неща не е имало ДОСЕГА! Но картите се размесват и то не в наша полза!Провокацията с неистовия вой от Джамиите настройва много повече нормалните хора с/у тях , от Сидеров и Расате -заедно!Мен лично и кърпите по главите им не ми пречат, свикнал съм от дете със забрадени и ошалварени жени-страшно работни и скромни хора м/у другото! Докато под шамиите няма колани с експлозиви , всичко е ок!
31 Март 2009 01:14
Много добре ("сладко и приспивно" ) ги реди човекът, но реалностите май не го подкрепят така категорично, както би му се искало...


Дори да не говорим за тероризъм, някак си не се "връзват" в 21 век такива неща като многоженството и третирането на жената като "апендикс" на мъжа, обрязването на клитора или пребиванео с камъни, излизането на улицата само спридужени от съпруг или друг мъж в емейството, т.н., нито пък смъртната присъда заради сексуалната ориентация на индивида, и прилагането на принципа "който не е с нас е против нас" (т.е. е гяур и неверник). Да живееш в 21 век по нормите на 14-ти - не !


Отделяне на религията от държавата, равноправие между двата пола във всички сфери ... Нима има бедни само сред мюсюлманите ? Но някак "странно", но повечето от терористичните актове са дело именно на представители на тази религия. Някой да ми помогне д си го обясня ?

Казано с думите на великия британец, "има нещо гнило в Дания" ...

Редактирано от - Mars Attack на 31/3/2009 г/ 01:18:50

31 Март 2009 01:17
PokerFace,


Подчертавам факта, че на Марс НЯМА палестинци, нито други мюсюлмани. Слава Богу !
31 Март 2009 03:00
И на мен не ми изглежда добре, когато гледам полуголи жени.

Тоя да не е обратен?
31 Март 2009 03:25
......Мюсюлманите в България са от България и са български граждани.....

Ех, Мюмюне, Мюмюне, друго хортуват твоите аркадши из Кърджилъка – викат, че всички мюсюлмани били ТУРЦИ и че българите сме били РАЯ. Издигат ТУРСКИ знамена, официалният език в тия райони отдавна е станал ТУРСКИЯТ. Между другото, твоята петкласничка знае ли перфектно български? Защото по–голямата част от мюсюлманите в България не го знаят, или ги е страх да го говорят. Има едни "лидери" дето ги "подкукуросват" на тема "майчин език". Какви български граждани са те, като не говорят български? При положение, че са родени и живеят в България и че ако не майките им, бабите им са говорели български? Мюсюлманите като тебе с образование са малко, повечето са прости хорица. И те, и такива като теб волно или неволно носят съчки за кладата, на която един ден може да изгори България. O, Sancta Simplicitas!
31 Март 2009 03:42
Ориана Фалачи трябваше да задава въпросите към този уж "меланхоличен" кюфтия, а не този небрежно разсеян и набеден за журналист човек.
31 Март 2009 04:56
Няма полза от такива приказки.

Фактите са, че в България само 3800 деца учат с религиозни ислямски неделни училища, и броя им намалява. Бълг. мюсюлмани вече масово сменят имената на децата с български, като отиват да учат в големите градове или чужбина. България е в ЕС. Влиянието на Турция у нас е вече много по-слабо, отколкото беше в началото-средата на 90-те години, когато още ни изглеждаше западна, демократична и пазарна. И ще отслабва всяка година.

От друга страна, у нас се строят сега много повече църкви, отколкото джамии. Само във Варненско-преславската епархия в момента се строели 430 бълг. църкви, вкл. големи като св. Прокопий във Варна на пл. Отец Паисий - почти колкото катедралата по размери.
31 Март 2009 05:09
Човекот е казал бая истини, ама форумните патриотари па скокнали от пусто в празно да преливат...
Верно, наш Любен се е опитал да провокира г-н Мюмюн с ачик-ачик глупости от сорта на:
" - Но това е факт, държавите настина изчезват."
или
"- Има обаче една сентенция - не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани.",
но и на него нещо не му се е отворил парашутът.
От друга страна пък, както е казал уважаемият Бирали...реалностите са такива, каквито са, и не нащо поколение ще реши казуса с толерантността към иноверващите.
Дали наще деца и внуци ке успеят, а приятели?
Дали те ще разберат, че особено на Балканите, много повече са нещата, които ни свързват, а не тези-които ни делят?
Дали?
За г-н Мюмюн...
31 Март 2009 05:13
Фичка, ти куга стана цоциалист и кога ти почервеня заднико, бре мискинино...
31 Март 2009 05:37
Yantare, Yantare не мой се бъзика с Джедаите, ами хвърли едно око Натиснете тук. Някъде беха споменали, че са повече от 400 000 души.[/quote]
31 Март 2009 05:52
те бомбата дето гръмна във вагона майки с деца на гара Буново я заложиха ислямисти от МАРС.Да не си мислите че бяха български.Също и бомбите в Пловдив , Варна, Сливен........тях пък ги заложиха ислямисти от ЮПИТЕР.
31 Март 2009 06:00
Простака има нужда от религия за да се чувствува силен.
Който умее да се възползува от религиозноста, побеждава.
Бей Асан го знае, та затова се репчи като обрязан пр*ч.
31 Март 2009 06:28
Безнадеждно е да се обяснява на местните педриоти. Те заслужават да им докарат една банда диви уахабити от планините на Имарат Кавказ та да видят за какво става дума когато говорим за "радикален ислям". Чак тогава другарите биха открили разликата и чак тогава българските мюсюлмани ще им станат драги. Ма да спи зло под камък.
31 Март 2009 06:54
Този цитат от корана е достатъчен за да опровергае автора:

Коран, Сура 2 Кравата, 191
191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш.

Става въпрос за хората които не изповядват ислям.Толкова е миролюбив исляма, че в корана е определен и размера на камъните с които да бъдат избити хората които не се кланят на аллах.Същите тези миролюбиви мюсюлмани в името на миролюбивия аллах взривяват автобуси с жени и деца.
31 Март 2009 07:17
Aбе , колкото е миролюбив исляма, толкоз и християнството...Религията е една.Както и човешката алчност и зверство...
31 Март 2009 07:20
Не се занимавам с религия. Не ме интересува исляма, каквито и теории и писания да ми се предлагат. Гледам фактите, а те са против.......... Ясно и просто........
Да си проповядват някъде другаде. Аз не ги искам.........
31 Март 2009 09:00
И аз не съм специалист по религиите, но ми е много странно нещо друго - не знам дали някой от форумците може да даде мнение?
Според мен голямата разлика между християнския и мюсюлманския свят е в това, че в ислямския свят не е възможно да бъдеш и да живееш като атеист - примерно да не се обрязваш (ако си мъж) или да не носиш забрадка (ако си жена), да не ходиш на джамия, да не празнуваш байрям или не знам какво си там. Там не можеш просто да кажеш - това не ме интересува! Ще ко кажеш, ама главата ти може и да падне в следващия момент!
Докато в християнския свят е напълно възможно да живееш като убеден атеист и изобщо да не се занимаваш с религия, да не празнуваш празници, да не спазваш ритуали и пр. Поради което все пак ми се струва, че християнската религия е много по-толерантна...
31 Март 2009 09:24
Аминали,
Ето ти простичкия отговор според мен.
Ислямът е възникнал около 6 века след християнството. Очевидно всяка религия има определено "технологично време" за съзряване. Тия 6 века не могат да бъдат наваксани. Затова ислямът днес е някъде на нивото на европейския ХV век.
Опитай се да приложиш всичко казано от теб към Европа през 1409 година. Май не би било възможно да речеш "Християнството не ме интересува".
Нали?
31 Март 2009 09:24
Не само това, при исляма НЕ можеш да правиш избор на вярата си. Ако някой мюсулманин реше, че иска да стане християнин примерно, го очаква смъртно наказание, регламентирано в самия коран!
31 Март 2009 09:28
Сократе, не само това е проблемът на исляма. Тази религия открито разделя хората на правоверни и "неверници", призовава за война в буквалния смисъл с немюсулманите- джихад. Това го няма в нито една друга религия. Според исляма светът е разделен на "земята на мира"- това са земите на мюсулманите и "земята на войната"- на немюсулманите, като земята на войната е обект на ЗАВЛАДЯВАНЕ! Джихад е бил основният мотив за завладяване на Балканите от османлиите! Така че всякакво сравнение между ислям и християнство е нелепо.

Редактирано от - Benedicta на 31/3/2009 г/ 09:30:33

31 Март 2009 09:34
Цитати от корана

Мохамед: Неверниците са ваш враг!

Неверниците са ваш явен враг.

И не вземайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллаха! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите! И не показвайте слабост в издирването на вражески народ!

Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово слово. Вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници! И не казвайте "Троица!" Престанете! Аллах е единственият Бог. Пречист е той, за да има рожба!)

О, вярващи, не вземайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те! А който помежду ви се сближава с тях, е от тях! Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллаха и не възбраняват онова, което Аллах и неговият Пратеник са възбранили и не изповядват правата вяра- докато не дадат налога джизя безусловно и с покорство.

И ако ти (о, Мухаммад!) би видял, когато ангелите прибират душите на неверниците, как ги удрят по лицата и по гърбовете и казват: "Вкусете изгарящото мъчение!" (8:50) Най-лошите твари пред Аллах са онези, които го отричат и не вярват. O, Пророче, подбуждай вярващите към сражението! Ако сред вас има 20 търпеливи, те ще надвият двеста. Ако сред вас има сто, те ще надвият две хиляди неверници.

Убивайте ги, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада.

На дарените с Писанието им бе повелено да се прекланят единствено пред Аллах, предани нему в религията, правоверни, и да отслужват молитвата и да дават милостиня закат. А онези, които не вярват, ще бъдат в огъня на Ада.

Онези, които не вярват в Нашите знамения, ще ги изгаряме в Огъня! Всякога, щом кожата се опече, я сменяваме с друга кожа, за да вкусят мъчението.

Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, е да бъдат убити или разпънати или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом или да бъдат прокудени от земята им

И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас! И ги убивайте там, където ги сварите; и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуди и религията ще е на Аллах!

Всеки сам може да види същността на исляма.

31 Март 2009 09:36
Е, Бени, не прекалявай.
Спомни си за кръстоносните походи.
Проблемът е съвсем друг.
През целия ХХ век противоречията между двете основни течеиня на исляма са използвани и раздухвани от великите сили с политически цели. Много редки са опитите (почти всичките от страна на Великобритания) ислямският свят да бъде опознат, укротен и цивилизован. Много труд иска тая работа. Къде-къде по-лесно е да доставиш по един кораб пушки на едните и на другите.
Пък после, като вземат да гърмят накъдето не трябва, има "Олеле Маноле".
31 Март 2009 09:39
Сократе , научи се да правиш разлика между злоупотребата с една религия, каквито са инквизицията и кръстоносните походи, и заложеното насилие в самата тъкан на религията, какъвто е случаят с исляма и неговата свещена книга- корана.

Редактирано от - Benedicta на 31/3/2009 г/ 09:41:43

31 Март 2009 09:40
Моля, за малко помощ.
Бай Хасан, аби, моля, обясни ми - "феодален ислямизъм".
31 Март 2009 09:43
Бени,
Само заради спора - каква бройка цитати от Корана искаш да ти извадя на тема "уважавайте и закриляйте другите религии"?
31 Март 2009 09:44
Колкото искаш, Сократе....
Проблемът ти ще е как ще обясниш цитатите от корана, които аз съм постнала.

Редактирано от - Benedicta на 31/3/2009 г/ 09:45:32

31 Март 2009 09:50
Що така, Бени?
Отвсякъде може да се извади и черно, и бяло. Ти искаш да тълкуваме само черното. Ето за пример първия цитат, който вадиш. Ти го тълкуваш така:
"Воювайте с тези, които воюват срещу вас И ГИ ИЗБИВАЙТЕ КЪДЕТО ГИ СВАРИТЕ"
Друг може да го изтълкува така:
"Воювайте с тези КОИТО ВОЮВАТ СРЕЩУ ВАС и ги избивайте където ги сварите".
Въпрос на ударение.
(Пък Кукакерпеден за по-лесно направо пропуска началото и почва направо от убиването.)

Редактирано от - Сократ-май на 31/3/2009 г/ 09:51:58

31 Март 2009 09:53
Бени, престани с този Коран.Няма такова нещо.Коранът е като сборник от правила и препоръки и има хиляди и хиляди версии.При всяко преписване всеки е добавял и по нещо от себе си.Важно е как се тълкува Коранът и кой го прави.В издания от С.Арабия се препоръчва неверниците да се унищажават "с бомби и ракети".Съвременно ти звучи, нали?Не като от XV -ти век...
31 Март 2009 09:57
Най-кръвнишката религия е юдаизмот. Ониа плиткари мразеа у червата сичко нееврейско...
31 Март 2009 10:14
метрото под софия което се копае от турска фирма може да се използва с двоино предназначение и там да се натъпкат турците в българия
31 Март 2009 10:14
"Хората не познават исляма..."
Всеки божи ден по телевизията дават безплатни уроци по опознаване на тая гангрена. Вчера - от Пакистан.
Беев, и едните и другите се клатят и се гъзят. Разликата е, че едните муат глава у зидо, а другите - у земята.
31 Март 2009 10:15
Шестстотин години след рождество Христово се ражда Абдул Казем бен Абдаллах. За това днес в двадесет и първи век - по новото летоброене - Исляма живее в 15 век...Не знам дали е за добро или за лошо
От една страна вървейки след нас може да заобикаля грешките ни...Но от друга - ако е прекалено агресивен - ще ни принуждава - защитавайки се - да се обръщаме назад и да забавяме ход...Което може и да е полезно за всеобщото развитие
Сократе ...Не съм прочел повечето от мненията...Сега виждам, че съм те "изплагиятствувал"...
_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>

Редактирано от - Бармалей на 31/3/2009 г/ 10:20:15

31 Март 2009 10:19
От момента на създаването на етническото ДПС, мюсюлмани и християни не могат да се понасят в България. Докато съществува това проклятие така ще е и това е само началото.
31 Март 2009 11:06
Към Сократ и другите форумци, "защитаващи" исляма: ами сега светът да се върне 6 века в развитието си, и да живеем като в 15 век, за да бъде "в тон" с него и му угодим ли ли ? В първия си постинг споменах някои действащи норми в ислямските страни и те в 21 век са най-меко казано "варварски". В друг момент и по друг повод се спомена, че ислямът си има "негова" Декларация за Правата на човека", в която не влиза всичко, което му противоречи и Е в Декларацията на ООН...


А фактите са, че 99% от терористичните акции са подкрепени с идеологичексата "подплънка" на исляма, а не на другите религии. Сигурно не е случайно. Не познавам юдаизма, ама освен срещу Ицхак Рабин през 1995, рядко съм чувал за атентат от евреи, и в нито един случай - за взривил себе си такъв. Другият 1% са ненормалници като баските от ЕТА или "борците за независимост" от о. Корсика. и дрю подобни (сега пак - отцепниците от ИРА).


Казвано е и друг път, че ислямът не търпи другомислие: или слагаш феса, или ти хвърчи главата, среден път няма. В Европа и САЩ мюсюлманите си носят фереджетата (без в обществените заведения) и рядко някои ги закача, но в С. Арабия а си тръгнал с минипола по улицата, а са те претрепали с камъни, или те изритват веднага за богохулсвто. Нетърпимлост и агресивност към иноверците може би са синтезираният израз на тази религия. А оттук до бомбените атентати разстоянието е една крачка.

Редактирано от - Mars Attack на 31/3/2009 г/ 11:08:20

31 Март 2009 11:12
Benedicta Ще се позволя да те поправя малък си явно още мислиш, че всичко, което хвърчи се яде-Джихад в буквален превод означава Свещена война за защита на Родината, а не твоийте измислици за завладяване на балканите и война срещу християните.Не спекулирай с тази дума моля!!!
31 Март 2009 11:27
Azural,


Едно нещо е абстрактното значение на думата, а съвсем друго - реалното й тълкуване и съдържание, което се влага в нея с една или друга цел: каква "защита на Родината", когато се убиват невинни хора (в това число и мюсюлмани !) на о. Бали, във влаковете на Мадрид, метрото в Лондон или близанците в Ню Йорк ? ... Родината се защитава при агресия на чужда войска срещу нея (да, нахлуването в Ирак може да се приеме като агресия, повода за което се оказа мит, и наличието на сатрапа Садам не беше причина - него иракския народ трябваше да го смъкне, макар че знаем при една такава диктатура колко трудно е да стане). Но това стана през март 2003, а "близнаците" рухнаха на 11.09.2001...


Сигурно знаеш за призивите на Ал Каеда "да си върнат Ал Андалус" (половината Испания). Ако тръгнем по тази логика, ние трябва да си искаме земите от времето на Симеон Велики и си спретнем един джихад за връщането им в границите на България ?


Всяка една налудничава идея може да бъде обоснована с необходимата идеология (Хитлер бленуваше за чистите арийци, опирайки са на Ницше), и т.н. - примери, колкото щеш.
31 Март 2009 11:38
Сига другаре, тука се дискутира изказването на Бирали ефенди. Не мога да си изкривя душата че изказването е доста премерено и интелигентно. Не мога да си изкривя душата и да приравня всички мюсюлмани към уахабитите, както и не мога да приравня всички християни към издуханите парчета от Bible Belt-а. Проблема е в количествените натрупвания и качествените изменения. Докато при християните, религиозните екстремисти са прогресивно маргинализиращо се малцинство, при мюсюлманите екстремистите (не само станалите нарицателни ерзац-шамани от С.Арабия) въпреки че все още са малцинство печелят все повече позиции - както в умовете на мюсюлманите, така и във властта. Това им дава възможност да разширяват влиянието си и в някои страни, умерените мюсюлмани, които по нищо не се отличават от умерените християни са вече малцинство. Оттам пътя до забраната на банята, екзекуциите на стадиона и взривяването на паметници на културата е кратък.
Тоест эсть тэндэнция, както казал чукчата когато цялото му стадо и жена му паднали в пропастта. И обръщането на тая тенденция е дело, което е в ръцете на самите мюсюлмани. Като се има предвид факта че мюсюлманската цивилизация успява да съхрани постиженията на Римската империя, докато по същото време въшливи попове са чегъртали очите на „дяволските” статуи и мозайки и са изтривали трактатите на гръцките философи, че да използват пергамента да опишат житието на светец, който никога през живота си не бил пръдвал че да не обиди Господа, сегашния (от има-няма 30-40 години) завой на мюсюлманската религия към екстремизма, поне за мен е необясним.
И смятам че е най-добре да бъдат оставени на мира в тяхната си територия, за да вървят техния си път и техния път рано или късно ще се пресече с нашия.
Това обаче не означава че трябва да бъдат оставяни да се разпореждат със свои обичаи и закони на територии, където живеят хора от други цивилизации. Бе с две думи Рузвелт го е обобщил: „Говори кротко и дръж голямата тояга”.
31 Март 2009 11:40
Марсе,
Не защитавам исляма.
Колкото и да държа на морала, нерядко заемам позицията: "Казвате, че еди кой си е лош. Ами добре тогава. Унищожете го напълно, ако можете. А ако не можете, престанете с избиването на дребно. Много по-продуктивно е действието чрез психология, политика и преговори."
Уви, бедата е там, че за подобни действия се иска много ум - нещо, с което нито една световна администрация не разполага, просто поради органична неприязън към умниците.
А с бомбите е лесно. Ум трябва само колкото да се определят целите. А и далаверата върви - милиарди и трилиони да издухаш по вятъра, все нещо ще падне и в джоба.
Иначе... файда йок.
31 Март 2009 11:42
Не съм религиозен човек, но не приемам усилвателите на върха на минаретата, които вдигат на крак всичко живо деня и нощя. Къде им е имамът /или ходжата/, който пее със собствения си глас като наместник на словото на Аллах и ги призовава за молитва. Не искам да им се меся, но не разрешавам да ми пречат. И доколкото християнството е официална религия по Конституция, просто са длъжни да се съобразяват с външните прояви на своята вяра - стърчащи озвучени минарета, шалвари и забрадки, и турски говор в светски учреждения. А радикални движения има във всяка религия и то е обусловено от природата на самата същност на всяко религиозно движение и вяра.
31 Март 2009 11:56
Няма ли Сокола да изтипосат в някоя джамия, както нашите християни са решили за другаря борец Джамов.. Натиснете тук
31 Март 2009 12:16
О, как съм пропуснал, що се вихри тук бре,
Бени цитира корана - о Небеса! ,

Дами и господа,
ма много сте грешни - т.е в грешка да тълкувате по своему! Свещенната книга не се тълкува от кой да е - трябва праведен, кво си мислите, че това е за специално подготвени люде! Неподготвен не може и няма право да въвежда в заблуждение, понеже такава е традицията.

До колкото си спомням всяка религия се гради на общи принципи. Предлагам да систематизираме нещата в забрани и позволения. И да формулираме от раздела забрани, кое е грях?

"Тълкуване по своемо" - значи "Хадис Хузапфъ", което е грях и се твори тук в момента, понеже няма теолог, да разясни, кое как е! /Тук проличава нобходимостта от духовен водач - разяснител, тълкувател и т.н./

Казусът е следният - Възможна ли е "мирна" организация в "невярна" държава? Всички доказват толерантност, а на практика:

"ГАЙБАТ" /КЛЮКИ/ - "двоен грях" /ПОКЛЕП/ и "....Даже да се говори за отсъстващ човек, то се не харесва, даже и да е истина." Познахте ли от къде е?
31 Март 2009 12:25
Товарищ Маузер,


Проблемът е, че те не си стоят (и се варят в собствениа си сос) САМО вътре в територията си, а искат (и се опитват) да наложат своите мерки и постулати на останалия свят. При талибаните (разрушили с взрив хилядолетни статуи, оцелели до тях), Ал Каеда намери своя естествен тренировъчен полигон за всички джихадисти от цял свят, а след това и почнаха да гърмят навсякъде.
В това е проблемът.


Сократе,


Може да се води диалог САМО, когато има две желаещи да се изслушват и да търсят компромисен вариант страни. Не е случаят с исляма, който претендира за владеене на абсолютната истина и не признава истната да другите. Ако ти подаваш ръка за диалог, а другият ти я хапе или просто вади ятагана и ти я реже, не ти помага никаква дипломация и умения за водене на такъв диалог. Т.е., ако едната страна е глуха, не се получава.
31 Март 2009 12:48
Бай Сократе, Бенедикта правилно ти е забелязала , че едно е злоупотребата с религия друго е когато самата и същност е антихуманна. Защо например будизма или християнството са общочовешки религии а исляма и юдаизма не? Ами защото едните проповядват милосърдие, любов и състрадание към всеки ближен и всяко чувстващо същество, а другите само към собственото племе или към този който вие с тебе на един глас. Да кажем и че исляма е малко по-по от юдаизма, защото не представлява расизъм в чист вид като юдаизма - достатъчно е да си мусюл за да си брат. Нема значение дали си черен, зелен и от кое племе си. Тезите за тълкуването не вървят. Ако нещата опират до тълкуване дали да ти отрежа главата или не значи има нещо не так. И въобще с тия религии - абе човека го е казал най добре - Религията е опиум за народа. При умело използване има дроги дето ще ти отворят съзнанието и ще ти покажат други светове ама като презобиш ебаваш мамата и на себе си и на другите.
31 Март 2009 13:16
Марсианецо -
А интервюто е наивно-демагогско, селски-тарикатско и самовлюбено-нагло.
31 Март 2009 13:38
Генек,


Без да навлизъм в подробности, мога само да ти кажа, че при единия от изброените атентати в същия момент пътувах във същите транспортни средства, но по друга линия. Въпрос на съдба, да не ме гръмнат и мен, но видях отблизо след това какво на практика значи ужаса на подобни деяния: НЯМА и НЕ МОЖЕ да има идеология (и религия), която да може да оправдае подобно варварство и диващина. Както и да го отричат "умерените" имани, има нещо сбъркано в тази религия, което води до подобни актове като идейна обосновка.


Та, един път да го видиш пред себе си струва 100 пъти повече от това, да го чуеш, прочетеш или видиш по ТВ. В този случаи не могат да те омаят с подобни миролюбиви интервюта ("песни на сирена", съзнателно или не предлагани на публиката). Sorry !
31 Март 2009 13:45
Mars Attack и от мене
31 Март 2009 13:47
Mars Attack, Корана не подлежи на критика(ако е оригинала), който го критикува е неверник(атеист), но ислямистите подлежат на голяма критика, те злоупотребяват с религията, използват я за политически и лични интереси, и затова се получават тези катаклизми.За да ви станат по-ясни някои неща, ще направя една класификация и едно сравнение.Макар че не съм компетентен по религиозните въпроси, аз разделям вярващите в исл.религия на; 1.Вярващи, 2.Мюсюлмани, 3.Ислямисти(менте мюсюлмани), 4.Рад.ислямисти(терористи), подобно на; 1.Демократи, 2.Социалдемократи, 3.Социалисти(менте демократи) и 4.Комунисти(терористи)...

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД