:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Стъклопакет

Намекват ми, че съм заподозрян в носталгия. Не ми се вижда справедливо. Първо, думата не ми е симпатична. Имах едно началство, което я употребяваше без мярка, като със сигурност не знаеше какво означава. Днес той не би бил изключение, но тогава ми се виждаше предизвикателно невеж. Възмущаваше ме, не можех да го търпя. Второ, с нея често се замазват повърхностно неща, които плачат да бъдат грамотно разисквани и обяснени. И трето, нямам май в живота си по какво така често и продължително да я изпитвам. Което, разбира се, е тъжно.

Носталгията не е модерно чувство, пък и когато се среща, не всеки път е действителна, а е повече имитация на носталгия.



Сякаш си произвеждаме носталгия,

за да се харесаме на себе си.



Е, и на околните - ако околните харесват носталгия. Имам предвид днешното, размито съдържание на думата, когато освен тъга по родината в него включваме и миналото. Пък и какво ли още не. (Само в два-три дена прочетох за носталгия по евтините козунаци при тоталитаризма, за носталгия по големия български футбол, както и за носталгия по телевизионната поредица "На всеки километър". Е, добре де, щом сте казали...) Както се знае, неточната употреба на думите винаги разширява тяхното значение. Обогатява го, би казал някой, който е готов на компромис. Днес компромисът може да се види и в речниците. Но дори и в подобни неточни значения думата се харесва - обхваща недоизказани неща, обяснява ги на едро, а въпреки това е странно оборотна, лесно се борави с нея. И това е извор на заблуди.

Но едно е ясно: ние не тъгуваме по миналото, а повече по себе си в миналото. И това е обяснимо: били сме по-млади, по-здрави, по-успешни, в повечето случаи - и по-щастливи. От това онзи свят ни изглежда по-красив, уютен и любезен. Никога не се питаме какво ще стане с нас, ако се върнем в него - вече променени, вече други. Да, там ще са живи хората, които са ни обичали. Но там ще са и онези от враговете ни, от които времето вече ни е отървало. Разочарования и рани, които благополучно са зараснали, отново ще ни предстоят. Не, не е тъй сладостна носталгията, ако се вгледаш реално. На "пълно потопяване" едва ли някой ще се съгласи.



Затова се и завръщаме избирателно,

но пък с какви попадения понякога!



На дъждовна спирка се сблъсках с Виолета Ботева. "Сблъсках", защото тичах да се подслоня, а Виолета стоеше на пътя ми и не се отместваше, вгледана някъде зад мен. Разговаряхме бегло, а погледът й оставаше там. И какво имаше там? Нищо нямаше, един студен пролетен дъжд и прибягващи в дъжда софиянци. След малко, в трамвая, се сети да обясни: откакто сложили новата дограма вкъщи, рядко чувала дъжда. И сега, при всеки добър случай, му се "отдава". Липсвал й звукът му, иначе все пак го забелязвала, но зад двойните стъкла той падал като в нямото кино, без ромон, без плющене, тъй безмълвно, че дори малко страшно. "Майка ми казваше, че при дъжд много сладко се спи - спомни си тя. - Само че това остана в други свят, при други дъждове."

Слезе в края на гората, сякаш се бе появила, само за да ме подсети да се насладя на дъжда. Признавам, че темата ме бе зашеметила. Не бях се замислял, естествено, не бях и забелязал. По някакъв начин дъждовете бяха излезли от нашия живот и се бяха преместили в прогнозата за времето. Едни облачета, от които падат капки. Едно голо предупреждение за чадър. Едно отчуждение, което става все по-силно.



(Отчуждението има голямо бъдеще в този свят.)



Дъждът в големия град отдавна е превърнат просто в една несгода - студени химически вади в яката и кални пръски от коли. Паника и задръствания. И лош мирис на мокри тела в автобусите. Дъждовете от нашето детство са чисти и светли, та чак нереални. Да не говорим за онзи дъжд, "който чука невидим в листата" - той никога няма да излезе от песента.

Дъждът, впрочем, е особен лирически герой в българската поезия. Ще се предпазя от цитати, макар изкушението да е значително. Има цяла една прекрасна антология за дъжда, но това е друга територия. И може би точно там ще намерим истинския "онзи" дъжд, по който, ако си послужим с разпространения днес речник, някои от нас изпитахме най-банална носталгия. А пък колко стихотворения има само за капчука! Самата дума вече е непонятна за по-младия читател. Спряха сякаш да пеят стрехите, изповедта на капчуците няма кой да я запише, нито - кой да я разбере. И какво от това?

Времето и природата не са се отдръпнали. Просто ние непрекъснато слагаме преграда между себе си и тях. Един все по-плътен стъклопакет, който ги лишава от звук, от цветове, от смисъл. Зад тази прозрачна, но непреодолима стена сме дори самите ние - по-млади, по-истински, по-горещи. Ако носталгията бе някакво истинско, валидно чувство, сигурно досега да сме я премахнали. (Стената.) Но ние само я правим по-здрава и по-съвършена. И мазохистично прозрачна...

Колкото до дъжда, имал съм предчувствия и съм ги записал: "Не вярвахме, че ще изгубим дъжда, по-лесно е изгубен раят". Имали сме надежди, значи. Но много скоро, макар и на друго място, сам съм сложил чертата: "Никой дъжд не ще е онзи дъжд." Подозренията за стъклопакета на бъдещето между нас и истинския свят вече са били почнали да се сбъдват.

И нищо чудно не носталгия да ни кара да се връщаме и да изстрадваме, а угризенията, че сме проспали собствените си прозрения...
107
4294
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
107
 Видими 
24 Април 2009 02:32


Супер!
Писна ми да чета статии, които авторите пишат без изобщо да ги вълнуват. То не бях капитани, китайци, избори и икономика. Чудесна статитя!
24 Април 2009 08:18
=
24 Април 2009 08:23
Който се връща често към миналото щастие, не живее добре в настоящето! За съжаление аз съм от тези хора...но дано вие да не сте!
Великолепен г-н Донков днес! Както почти винаги...
24 Април 2009 09:22
Благодаря ти, Калине!

С боси крачета
притича дъждът
по пътя - дъга
24 Април 2009 09:52
Браво!
24 Април 2009 09:58
Спомням си един проливен дъжд когато бях на 16 и на разходка с първото си гадже...
24 Април 2009 10:03
Красиво написано.
И напълно излишно!
В този вълчи свят, с нежни носталгични спомени не се живее...
24 Април 2009 10:20
Хубаво, Донков,


Но днес НЯМА да плачем (напук на Караваджо ! ), освен ако не ни налегне пак ... носталгията !


Мисля, че ще ме подкрепят и други марсианци, живеещи извън България, че особено в трудните моменти (най-вече - в началото), именно носталгията е тази, която ти дава сили да се бориш и преодоляваш трудностите. И не точно като "сълзливо хленчене" по миналото (него не можем да го върнем), а като източник на стимул и енергия. Борейки се и успявайки на Марс, можеш да бъдеш полезен и на роднини и близки там, на Земята (БГ). А в определен смисъл и ситуации - и на страната, откъдето си дошъл, като цяло.

Който забравя миналото (корена си), обикновенно не свършва добре и на новото място. И хората там не го уважават (ако се е превърнал в своего рода "безродник" ).


Това всичкото по-горе е мое лично мнение, разбира се.

Редактирано от - Mars Attack на 24/4/2009 г/ 10:21:43

24 Април 2009 10:29
Дъжд , дъжд , дъжд ,
Весел пролетен дъжд ,
Дъжд , дъжд , дъжд ,
Ти пристигна изведнъж !
И аз си спомням един такъв пороен пролетен дъжд - докато притичаме с приятелката ми до шкембеджийница "9 септември" , където е сега новата Централна поща в Русе и станахме вир-вода ! Ама като пернахме по две чорби с бая люто и после кат се сгушихме в киното , за два часа изсъхнахме , та чак почнахме да пушим !
***
Уж е пролет, а ето в небето
са се сбрали пак облаци зли ...
Но е топло, уютно в сърцето.
И дъждът откровено вали ...

Мие нежно дърветата стари,
тротоарите, всички коли ...
И с прозорците си разговаря
откровеният дъжд ... и вали ...

Свреш ли тяло под свойто чадърче
като гъбка изглеждаш, нали ...
И макар, че от студ ще подсмърчаш
нека все откровено вали ... Натиснете тук
***
ПРЕДПРОЛЕТ


Между тънки дъждовни завеси
иде пролет. Предбилково време
мълчаливо, потайно, унесено
неминуемо се въззема.

Между клоните птиците слитат.
Спотаено тревите надничат.
Те от слънцето чакат защита
и прехласнато му се обричат.

То сега иззад облак заседна.
Но очаква да светне зората -
яснолика и ненагледна
като древна иконна позлата.

То ще стопли най-сетне душите,
ще се взре в любовта, ще я пази.
И ревниво ще скланя жените
да не крият прохладните пазви.


Павел Матев

При мен пролетен дъжд няма . При първият есенен дъжд затварям прозорци и щори , защото той обира всичкият прахоляк от въздуха ! Виж при втория и следващите спя на отворен прозорец !
24 Април 2009 10:33
завалилими ве4ерно зарязвам сичко даже семки не4опля и си забранявам да заааспивам и най-прииииоритетното да не мисля за ората дето ivankin e мернал по витошо да згазват дъждовниците щото продължавам под дъждо да си го мисля 4е това съ същите дето таковат по същия нач4ин и българскийо език ази например изпитвам носталгии по прекрасния български глагол реееееализирам щото с него българете яко боравят
на ivankin, моите поздравления за написаното и за появяването тукинка, и се пази да не се опростачиш след известно време участие във форумо, както се опростачи и един дето му викат хамалина.носи си чъдъро за секи случай, за да те прооооофилактира от парцуцата
24 Април 2009 10:34
Mars-е, защо ми се струва че сменяш местата на носталгията и надеждата?
"Надеждата Първа се ражда и Последна умира!"
(не съм го казал аз)
24 Април 2009 10:56
Прочетох с удоволствие.

Поздравления за автора !
24 Април 2009 11:07
Една поправка - много хора се предпочитат такива, каквито са в настоящето, но преместени в миналото. Защото то НАИСТИНА беше по-хубаво - въпреки (а не заради, както често се смята в България) комунизма, началото на демокрацията и пр. несвързани с природата глупости.
Климатът беше по-умерен и приятен, нямаше толкова много коли и грозни сгради на глава от населението, за хората да не говорим.
Калине, не кокетирай с форума, остави това на пишман-колумнистите.
24 Април 2009 11:14
Марсе,

Сигурно има причина да сме се родили българи, но ако гледаш на нещата по-широко, ние сме първо земляни и светът е нашият дом. Тъй че е все едно къде живееш, нали. Другото са културни сажди само на няколко века, па дори да са най-старите в Европа. А инак, ако сме истински патриоти, трябва катагодишно да ходим на поклонение в Афганистан, а.

Редактирано от - цуцурко на 24/4/2009 г/ 11:17:43

24 Април 2009 11:27
OLDMAD,


НАДЕЖДАТА И НОСТАЛГИЯТА КАСАЯТ РАЗЛИЧНИ ПЕРИОДИ В ЖИВОТА НИ: първата се отнася за бъдещето, другата е свързана с миналото. Не се изключват, а се допълват. Според мен.


Цуцурко,


Пиша какво мисля и усещам аз, живеейки почти 18 г. на Марс. Имай предвид, че през всичкото време редовно ходя в БГ, но има хораЮ които с години не могат да се върнат при родители, близки и приятели, и това не е лесно да се преживее (макар че те доброволно са решили "да опитат" на друго място.


Що се отнася до Афганистан - като "христиени" май е по-добре да се отиде до Божи гроб, ако ще правим поклоннение.
24 Април 2009 11:41
Mars-е, твърде вероятно е да си прав.
Само де Носталгията ми напомня за човек с тъжен поглед, и с полупразна чаша в ръка, стоящ до прозореца да гледа тихото ръмене на дъжда...
24 Април 2009 11:54
Стъклопакета е нужен сега, за да то отдели от лошото навън, докато преди не ни трябваше, отвън идваше доброто.
Шум, прах, викове, цигарен мирис и всякакви други миризми, неприятни хора и какво ли не още.
24 Април 2009 12:00
...докато преди не ни трябваше, отвън идваше доброто.

Х-ксе, и кой ни пречи да си го направим пак "Добро", а?
Фрасетата?
Или гърците, ирландците, занзибарците...
Сами сме си виновни дорогой, сами...
24 Април 2009 12:01
Май понякога човек има нужда и да постои така - с мисъл за миналото, дори и зад стъклопакета, да послуша дъжда. Слава Богу, че все още има местенца в България, където е приятно да походиш под капките, да се вгледаш после в мокрите треви и листа, да дишаш спокойно. Все още!!!
А Донков ни предложи малко пречистващо спокойствие сред ежедневната кал .
24 Април 2009 12:06

24 Април 2009 12:08

OLDMAD,
бива ли толкоз наивност на твоята възраст?!
24 Април 2009 12:15
OLDMAD,


Точно затова става дума, но не задължително е да си тъжен. Замислен - да. Има различни моменти и състояния, зависи от момента и обстоятелствата...
24 Април 2009 12:57
"Един наивник на средна възраст" Х-ксе.
Все още ми е рано за "Старческо вдетиняване"...
24 Април 2009 13:24
Нощта пресича моя град надлъж,
площадите отдъхват от мъглите,
о, аз дочаках пролетния дъжд,
измил нещата и душите.
-

Долявям как се движи пролетта,
кръвта ми в соковете на стеблата
и как се връщат тихи над света
зелените лъчи на светлината.
-

Приветствам пролетните ветрове,
които над земята ни минават,
ще се издигнат нови гласове,
треви ще бликнат в тихите дъбрави.
-

Ще израсте висока буйна ръж,
ще се събудят корени изстинали,
дъждът сега е само топъл дъжд,
изгубил спомена за свойто минало.
-

Ще се завърне слънцето от юг
и над града във тая утрин рано
ще мине светлия лиричен звук
на някое, на някое пиано.
-

Звукът ще влезе в стаите при нас,
измитите стъкла ще се засмеят
и нова песен в утринния час
високите етажи ще запеят.
-

Топъл дъжд, чакан дъжд,
плиснал в миг и отшумял,
как света изведнъж
стана по красив и бял.

-

Благодаря ти, бачо Калине! Поздрави на всички форумци! Натиснете тук

_________________________________________ _

A man who trades freedom for security does not deserve and shall not receive either

Benjamin Franklin (1706 - 1790)

Редактирано от - ba_ra_ba на 24/4/2009 г/ 13:26:59

24 Април 2009 14:03
Caravaggio, за кърпичките да, прав си - доста е слъзливо.
"Но жилетка пикейная нафталином пахнет" - т'ва пък що го добави, а?
24 Април 2009 14:09
Потекоха дъждовни капки по лицето ми.
От двата облака - очите ми.

Поздравления за автора
24 Април 2009 14:20
Ясно!
Отивам да почистя и подготвя барбекюто, след туй ше тряба мариновам мръвките, и после да ида до пазара за зелено..и не само.
Петък е!

24 Април 2009 14:25
Поредната фина порция човещина, поднесена ни от Калин Донков.
Караваджо, грижовността ти за мен е трогателна. Оценявам я високо.
Караваджо - это голова! Лудо-старо - тоже голова. Караваджо и Лудо-Старо - это две головы!
24 Април 2009 14:55
***

Редактирано от - sybil на 24/4/2009 г/ 16:08:59

24 Април 2009 15:17
Нека чуем и сега ударите на онези далечни дъждове, независимо от "стената" и "стъклопакета":
"Цяла нощ трака лудо разсипан дъждът по стрехите
и кълвът цяла нощ тези зли ненаситни петли,
а на утрото ето го слънцето пак пред вратите ни
като жълт и голям с изкълвани зърна слънчоглед."
Атанас Далчев
24 Април 2009 15:22
Браво на Калин Донков!!Майсторът си е майстор.Просто "преминаваш" през написаното... Без купешки и сложни думи, без нахвърляни безразборно мисли с подтекст "ти знаеш ли какво искам да кажа с това, ама че си прост ако не си ме разбрал", без изсмукани концепции и преповтаряне на втръснали аксиоми.
Наслаждение!!

Редактирано от - E6 на 24/4/2009 г/ 15:24:48

24 Април 2009 15:31
Caravaggio, признай - Даскал Цеко е Пич!
Отсякъде...
24 Април 2009 16:45
ех че е хубаво написаното от Калин Донков
24 Април 2009 16:46
Сиби, къде си точно сега, бре?
Il pleure dans mon coeur comme il pleut sur la ville...
24 Април 2009 17:10
"Писна ми да чета статии, които авторите пишат без изобщо да ги вълнуват".


Интересен случай. Запетайките няма да броя, но друго има тук – според написаното, авторите трябва да вълнуват статиите. А трябва да е обратното.
Трябва да се префасонира, макар и да не е лесно. Примерно:

Писна ми да чета статии, които авторите пишат, без изобщо да ги е еня.
Писна ми да чета статии, които авторите пишат, без изобщо да се вълнуват.
Писна ми да чета статии, които изобщо не вълнуват авторите си.
Писна ми да чета статии по теми, които изобщо не вълнуват авторите.


"...последните 15-тина години..."


Също интересно. Според мен разшифрованата форма се пише с едно тпетнадесетина. Тогаз смесената форма трябва е да без т – 15-ина (щото «т»-то вече го има в прочетеното «5». Ето как става – четем на ум «петнайсет» и добавяме «ина» става «петнайсет-ина.» или като заместим думата петнадесет с двете цифри на числото 15 – «15-ина». Не че от туй зависи «съдбата на западната демокрация, каквото я знаем», ама все пак...

"... и кълвът цяла нощ тези зли ненаситни петли, ..."

Според мен те кълват, а отвън се носи на боя ревът...

"Стъклопакета е нужен сега"

Стъклопакетът


Редактирано от - Правописец Храбър на 24/4/2009 г/ 17:16:19

24 Април 2009 17:12
Стъклопакетът!
Ама само на твоят апартамент, нали...
24 Април 2009 17:42
Ми да, само на моя апартамент е нужен стъклопакет - щото като започне снеготопенето и закъснее снегопочистването и водопотокът затрудни пътнико-такъвия, и наводни - закъде си без стъклопакет...
24 Април 2009 18:04
На мен, като звездичка, много ми харесва диалога между даскала и караваджо:
.
даскала:- ***
каражаджо: -****
даскала: -обаче ***
караважа: - да ама ****
...
Сещам се за един, който си носел из странско портртета на живков срещу носталгия ****
24 Април 2009 18:12
Първописец, извинявай персонално! Упуснала съм една запетайка, апа съм написала личните никове с малки букви, но последното е от уважение, щото ги чуствам по-близзки.
Ти, ваша милост да не сте вишис? ‌ Щото гледам се вишисти наокол исе не ****** правопистта.
24 Април 2009 18:17
Извинявайте, пак съм ас! Ииииих как ми се ще да ви зафана на тема първия сняг с второто гадже....има да фъркат сополотеци и сълзопади - нема да ви стигнат ръкавите от жилетката на караваджо...
24 Април 2009 18:17
Така се стече живота ми, че изкарах няколко години в Африка. Малко южно от екватора. Един сравнително малък град с едно от най-големите пристанища на континента. Живяхме в една прекрасна къща на самия бряг на океана. Беше почти накрая на един полуостров дълъг 5-6 км, но само стотина-двеста метра широк в най-широкото. Вечер беше невероятна гледка. Слънцето слиза бавно над океана, после спира и като че ли не му се иска да си иде. Огромно, златисто-червено, а океана отдолу блести като злато. После, сякаш уморило се от дългия ден рязко се хлъзва и потъва. Само за около десетина минути от ярко осветен светът потъва в дълбока тропическа нощ. А който не е виждал южното небе, дори не може да си го представи. То е неописумо! Но, все пак дъжда беше онова дето ни разчувства, нали? Така се беше случило, че повече от година не беше капнала капка дъждец. Хълмовете от другата страна на залива бяха изгорели с един жълто-кафяв цвят, какъвто съм виждал само в Африка. И една нощ заваля. Като в Елин Пелиновия разказ. Тихо и кротко, ден след ден, цяла седмица! Започна в неделя и свърши в събота през нощта. На сутринта се беше случило Чудото! Ония изгорели унило-жълти хълмове само за една нощ се бяха превърнали в нещо невероятно. Блестящо-измрудено в ранното утро, като че Господ беше спуснал частичка от рая! Ако не го бях преживял не бих повярвал, че подобно нещо е възможно. Там където беше пустиня, сега се люлееше невероятен нежно-зелен килим. Само за една нощ тия растения бяха успели да израстнат над 40-50 см и дори се бяха изхитрили да цъфнат с едни бледи жълто-зеленикави цветчета. Нежни, крехки и точно затова още по-невероятни! Добре че си го имам заснето с камерата. Като ми стане прекалено тъпо си пущам някоя касета от ония дни. После си наливам едно уиски и не искам да мисля за нищо. Сигурно е носталгия? Не знам, трябва да питам Калин Донков.
24 Април 2009 18:23
Шуменско,
Ти си бил поет, бе човек! Побратим на Егзюпери.
24 Април 2009 18:34
Хе-хе! Де да бях!
Нямаше да си троша нервите с главанаците за които отговарям сега. Но, благодаря за лафа! Дано ти е харесало моето скромно описание на таинствата природни!
Но онова там е чиста истина! Ако искаш мога да ти покажа някой ден тия записи.
24 Април 2009 18:40
.
24 Април 2009 18:55
Топло, топло и малко по-на юг!
24 Април 2009 18:55
Правописец Храбър

Ми да, само на моя апартамент е нужен стъклопакет - щото като започне снеготопенето и закъснее снегопочистването и водопотокът затрудни пътнико-такъвия, и наводни - закъде си без стъклопакет...


Тука си се поизложил , драгий- много "и"-та, малко запетайки, поради което е настъпила лека тромавост на мислата и съответно недостатъча яснота на посланието...
24 Април 2009 19:00
Красиво написано, спор няма. И както всяко красиво нещо, цветовете са доста ярки.
Ако се върнем към реалността, ще видим, че и със стъклопакет пак може да се хване нещо от красивото. Стига да го искаш много.
Моят стъклопакет ме пази от всичкото лошо на едно от най-задръстените кръстовища, не широко, но затова пък още по-задръстено. Ако не беше той, сигурно вече щях да съм откачила и с тикове. Но, в малките часове на нощта можеш все още да разтвориш широко прозореца и да вдъхнеш прохладата на нощна София, в съседство с мен има уличка с много липи, а и петуниите на балкона ти помагат.
В друга ситуация отваряш стъклопакета на минимума - нагоре и пак можеш да чуеш дъжда.
Големите дървета, с клони, дето влизат в стаята ти, понеже стигат до четвъртия етаж, и те помагат срещу стъклопакета - когато е отворен.
За съжаление, този сезон ги обрязаха (не отрязаха) не по мюсюлмански, по други причини, радвам се за тях, че съвсем бяха залинели. Тази и още една година ще се търпи. Племенницата ми влиза онзи ден и се провиква - лельо, ама то при теб станало като в Лагера, бе! Викам - да, ама за година-две, а в Лагера все по-лошо ще става.
Който му се слуша дъжд да ромоли - на вилата, в провинцията при родата или на почивка в небългарски курорт.
Шуменското, и теб съм изчислила, не знам откъде са ти африканските спомени, но в момента си в една страна, спомените за която са ми не по-малко романтични и скъпи от най-хубавите спомени от детство и младост.
Всичко зависи от отношението и от гледната точка.
Да възпеем стъклопакета за благодарност , че ни пази от лошото, и да се опитаме да избягваме задушаващата му херметичност всеки път, когато и както можем.

24 Април 2009 19:02
Немой да пцуете "звездичките" - противопоказно е за вашето здраве!
Ей на, Отбраната и Полицията им заповядаха, и те си Ги препцуваха съгласно "Закона за деполитизацията...".
И к'во?
СЕГА им турнаха "ромбчета" по пагоните...и цъфнаха отсякъде!
24 Април 2009 19:12
.
24 Април 2009 19:13
абе бързописец,
той тоя иванкина написал даждовниците, ти де си гледал, през запотен стъклопакет ли, бря, ама и ти май ся я подкарал през просото
ха ха ха , така се хихикаше оня мил4а, дето беше май от варната, ве4е не се обажда никък и ми и мъ4но някъкси, и за други ми мъкъ тукинкъ, но няма да продължъ да цитиръм
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД