:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,284,123
Активни 78
Страници 10,708
За един ден 1,302,066

2009 г. - демокрацията вече не е особен вид конспирация

Новото поколение избиратели може да поднесе изненада на изборите и да обърка плановете на партийно-мафиотските кланове
Ясен Бориславов
С какво тази година е по-различна от другите години, в които са провеждани парламентарни избори? Защо напрежението този път изглежда по-голямо, прогнозите са някак нервни и уклончиви, а в изявленията на политици, социолози и анализатори се промъква усещане за някаква невидима заплаха? Вероятно много хора си задават тези въпроси, както ортодоксалните евреи на празника Песах ритуално се питат с какво тази нощ е по-различна от останалите нощи.

Годината започна с граждански протести пред парламента, които ще се запомнят повече с намесата на полицията, а не с посланията на протестиращите студенти, еколози, пчелари, майки и др. Техните искания изглеждаха едновременно радикални (Махайте се!) и причудливо инфантилни. Организаторите твърдяха, че нямат политически претенции. А защо да нямат? Дали един обществен проблем е политически, зависи единствено от неговия мащаб. Рекетирането на квартална баничарница може и да не е точно политически проблем, но криминализирането на цял квартал или отрасъл от икономиката е чиста политика, както и глупостта на отделния човек може да е негова лична драма или проблем на неговите близки, но глупостта на една държавна администрация, макар и прикрита зад правна казуистика, е чиста политика.

Страховете на властта през януари се оказаха видимо по-силни от действията, които ги предизвикаха. Страхът обаче е разбираем. Това е страх, че на двадесетата година от т.нар. преход може да се окаже, чев България има реални зачатъци на гражданско общество,което би могло да потърси политическо представителство извън олигархичния консенсус на парламентарно представените политически сили. Подобно развитие може да развали криминално-конспиративната магия на прехода и да върне интригата в политиката, да я превърне истинско състезание между идеи и проекти, мотивиращи нов тип обществена солидарност. Истинско състезание в тази писта преходът на практика не е предложил, поради което повечето партийни програми си приличаха, а самите партии спореха главно за основанията да упражняват властта. Самата власт беше разбирана изключително като възможност за преразпределяне на обществен ресурс, и то по-често по целесъобразност - партийна, корпоративна или лична и по-рядко в обществен интерес.

Страх от промяна на статуквото личи в освежения избирателен закон (8% бариера за коалиции и 13% (квази)мажоритарни депутати), в желанието на властта безконтролно да контролира интернет, както и в драстичното увеличаване на паричните депозити за участие на партии в изборите.

За партиите от тройната коалиция става все по-труднода произвеждат достоверна надеждаТъкмо обратното - те произведоха склонна към корупция администрация, която конспирира срещу интересите на гражданите и няма изгледи да престанат да го правят. (Тайнствените заменки на гори, направени миг след публичното заричане, че тази законово регламентирана шмекерия се спира, е само един от примерите.)

Четирите петилетки на промяната създадоха усещането, че демокрацията е някакъв особен вид конспирация. Това е така, защото т.нар. преход беше проведен до голяма степен под знака на изкуствения подбор (политически и/или ченгесарски) и протече на две скорости. Част от неговите герои забогатяха внезапно и станаха предприемачи, след което тежкоглави мислители се заеха да артикулират желаното като неизбежно и да обясняват как губещите просто са изтеглили късата клечка от демократичната лотария, поради което трябва да се примирят с едно библейско темпо на развитие - 40 години в пустинята. В същото време чрез медиите системно беше внушавано, че от политическите партии зависи твърде малко или почти нищо. Иначе казано, нещата са под контрола на някакъв невидим, но всемогъщ висш разум, а политиците са просто негови буфосинхронисти. Някакви партийно-мафиотски кланове, взаимно обвързани от своите срамни тайни, необратимо са парцелирали както бизнеса, така и политическите дела и от време на време се стрелят с приятелски огън. Част от тази манипулация беше и играта с досиетата.

Двадесет е тревожно кръгло число. Това е време, за което в суматохата на преходаизрасна ново поколение избирателис нова мотивация и нова, по-модерна гражданска идентичност, основана не толкова на принадлежност към идеология, етнос, традиция, род и история, а на приобщеност към общата културна, градска и гражданска среда, за която хората заедно и поотделно би трябвало да носят отговорност. Това ново поколение изглежда по-прагматично и антиконформистки настроено, поради което трудно би припознало свое политическо представителство в утвърдените партии. То има нужда от алтернатива и не е изключено само да си я предложи.

Появата на няколко десетки екологични формации, създадени за защита на застрашени от мутренско-партийно-бюрократичен произвол национално значими природни пространства (Иракли, Рила, Витоша, Странджа и др.), беше първата по-мащабна индикация за зараждащо се гражданско общество у нас, а запазването на тези пространства беше разбирано като част от дългосрочен обществен интерес. За традиционните парламентарни партии идеята за дългосрочен обществен интерес, за устойчиво развитие е нещо все още твърде абстрактно, а поради това и периферно, както и понятието "конфликт на интереси" миналата зима изглеждаше абстрактно и породи нелепи коментари на високо държавно равнище.

Екоорганизациите бяха естествена гражданскареакция срещу един от дефектите на прехода,роден от споменатия изкуствен подбор. Отвъд фалша и лицемерието на десетоноемврийската трансформация възникна един в същината си етико-естетически проблем, но поради мащабите си - потенциално политически. Оказа се, че в България богатството странно често произвежда мизерна на вид, неприятна за обитаване или недостъпна среда, произвежда лош вкус, пошлотия и кич. Примерите вече са отчайващо много в големите градове и курортите, поради което ще спестим посочване. Впрочем те не са ограничени в архитектурата и урбанистиката, а имат ярки проявления в различни сфери - музика, бизнес, политика, медии, светски живот.

Както модерният свят създава ограничения за замърсяването, така би трябвало да се очаква и някаква естетическа норма, някакъв обществен консенсус за привлекателност или поне приемливост на градската среда. У нас, след като соцът създаде монументално грозните бетонни комплекси, свободната икономическа инициатива даде простор за т.нар. лозенизация - една нова лексема, означаваща превръщането на доскоро привлекателни градски пространства в трудни за живеене гета, както стана със столичния квартал "Лозенец". Оказа се също, че бурното развитие на голф индустрията върви в паралел с появата на сурогатни сирена и колбаси (т.е. хранителен кич), както и вафли с меламин, а уж независимите електронни медии трупат рейтинги, като превръщат духовната нищета в обществено зрелище чрез риалити формати от типа на "Биг Брадър" и други подобни.

Екологичната проблематика не е тясно природозащитна. Тя засяга широк кръг от проблеми, свързани с отношенията между човека и неговата среда, което на практика означава отношения между отделния човек и други хора. Основният въпрос на модерната политика е как различни и достатъчно отчуждени един от друг индивиди да живеят заедно, без да си пречат. Това е темата за общата среда за живеене, за общия пейзаж и тя е чисто политическа.Качеството на градската среда е основна темаза всяко гражданско общество, но тя остана извън полезрението на властващите елити в годините на прехода, тъй като те, както стана дума, бяха заети с нейното преразпределяне в частна (и най-често своя) полза.

На предстоящите избори екологично настроеното гражданство ще бъде представлявано от политическа партия "Зелените". Нейни съмишленици, предимно активни, млади и образовани хора от по-големите градове, от няколко седмици събират подписи и пари, организират акции (като почистването на Южния парк в София), които, без да са популистки и кресливи (или тъкмо заради това), вкарват нов позитивен образ на политическия терен.

Възможно ли е нещо, което през април изглежда незабележимо за социологическите сондажи, да се окаже значимо през юли? На този въпрос политическата практика от последните години два пъти е давала положителни отговори. През 2001 г. царят влезе триумфално в парламента за по-малко от сто дни, а "Атака", чиито прояви през 2005 г. медиите отразяваха с гнуслива неохота, изненада неприятно социологическите агенции.

Дори и официалните медийни канали да се окажат запушени за "Зелените", алтернативата е интернет. Мрежата не е просто медия, а също и модерна технология за гражданска изява, която все още не е показала възможностите си в български условия. Електоралният потенциал на подобна формация е главно сред по-образованата част от 50-те процента негласуващи, т.е. сред аудиторията на интернет. Там комуникацията е доказано бърза и ефективна. Иначе казано, развръзката предстои през май и юни.Един призрак броди из българските политически просториПризракът на зелена политическа формация, която може да се превърне в антидот срещу партийно прононсираната мутрения, да внесе нови стандарти за приличие и разумност в политиката и да се окаже реална интрига на предстоящите избори. Да се очаква изборно чудо от подобна формация, би било наивно, но самата й поява означава, че някаква промяна (разомагьосване на политическото блато) все пак е възможна.
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Новото поколение избиратели може да обърка плановете на старите партии.
194
6154
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
194
 Видими 
24 Април 2009 01:44
Според мен, добра статия, Авторе !


Напипани са важни групи от проблеми и тенденции, а формата на изказаването и обобщаването им си е доста "боцкаща", макар и прогноза като такава да не се прави (може би е оставена на форума, да си кажем утре и ние мнението ?)... Или е откровенна покана за гласуване за тази формация, срещу защитниците на статуквото, приели последните поправки в закона, за да се бетонират за пореден път ? Защо не - всичко това заедно
24 Април 2009 02:16
Илюзии.
Младите почват да се чукат още на 12.
На 20 вече са прекалено зрели че да им пука за неща които не могат да променят.
24 Април 2009 02:17
Успех на новите "Зелени".
И всички на да гласуват тоя път.
24 Април 2009 06:29
За жалост тройната ламя в последния момент вдигна депозита за участие в изборите тройно и неприятно изнената "Зелените" и други партии без големи икономически "спонсори". Съмнявам се "Зелените" да съберат парите за тези избори.
А за останалите: ГЛАСУВАЙТЕ БЕ ДЕЕЕА МАААМУ ДЕА!

Редактирано от - Абадабчо на 24/4/2009 г/ 08:12:17

24 Април 2009 07:29
Статията беше хубава, докато не се разводни с градската среда и "Зелените".
Моите уважения към "Зелените", но един частен проблем няма как да се превърне в политически, още повече в печеливш. Колкото и да им се иска на някой.
24 Април 2009 07:47
Посочени са редица проблеми, но гражданското общество няма да ги реши чрез "зелена" партия.
24 Април 2009 08:09
Е, под тази статия ще се отвее зърното от плявата.
Ще си проличат тези, които казват: "Абе, нека опитат момчетата (и момичетата), може пък нещо да излезе".
Ще си проличат и онези, които лицемерно плачат за тоталната липса на алтернатива, и че тъй ще бъде во веки веков, а колчем се появи нещо ново, почват да съскат: Ха, младите се чукат от 12 години! Или: Зелена партия няма да оправи България.
Уважаеми съфорумци, нима искате да ви обещаят 800 дни?
Просто група младежи-идеалисти се опитват да влязат в политиката. Сами събират подписи и пари. Без куфарчетата на Цонев, Бисеров и Овчаров.
Не ги плюйте, моля ви се.
24 Април 2009 08:36
Като чуя за Зелените все се сещам за първите дни на последното Велико Народно Събрание когато стария зелен Слабаков дето беше уж пратен да прави Конституция на демокрацията седмици наред подскача и се тръшка заради някъв арсен по две-три дерета и жабите биле изтровени. Докато не затвориха и в последствие фалираха може би най-печелившата мина в България не миряса. Подир две-три години пак я отвориха, но вече с нов чорбаджия, арсена пак си течеше ама с пъти повече и накрая Ал Бож я шътна за семки официално без дори и идея за търг или конкурс в резултат на което пенсиите ги ощипаха със 100-200милиона.
Зелените почти във винаги са най-удобните за прокарване на лобистки интереси защото или са глупави, заслепени от фанатизма (Слабаков) си или откровено корумпирани.
24 Април 2009 08:58
Shako

10/10 по предубеденост, по количество предрасъдъци и по обобщаване на абсолютно каквото ти хрумне към концепта "Зелени", който ти се е цементирал в главата.
24 Април 2009 09:19
никакви "зелени", те са зелени само докато захапат кокала, после стават чеврени, сини, жълти и т.н. в зависимост от далаверата. само кат' се сета кои се правежа на "зелени" и ми се повдига. и тия са същите, кандидат плутократи.
24 Април 2009 09:21
За щастие не успяха да превърнат в мутри и наркомани всички млади -
нито биг-брадърски или фолк-проститутски да ги унищожат.
Дано се множат младите зелени - у нас и по света.
Виновно длъжни сме да бъдем с тях.
Песимизмът е позор - да го закопаем в дън земя.
Редактирано от - Езоп на 24/4/2009 г/ 09:24:39

24 Април 2009 09:27
Почвам да се изненадвам. Сериозно!
Страх от Бойко - разбирам, голям рейтинг има.
Страх от Костов - криво-ляво разбирам, лоши спомени.
Ама страх от една шепа наивни младежи...
Много зле трябва да им е положението на червено-турците, щом пълнят гащите дори от толкова слаб намек за някаква алтернатива.
24 Април 2009 09:29
Прекалено претенциозно, Бориславов! И намирисва на някакво специално отношение към т.нар. "зелени"! Аз пък си мисля, че просто става дума за разликите в поколенията, т.е. "младите" срещу "старите". Едните все още живеят с нагласата, че могат да променят нещо изобщо, докато другите отдавна са се отказали и просто се борят да променят само това, което ще доведе до личния им просперитет!
24 Април 2009 09:45
Ама страх от една шепа наивни младежи...

Абе няма страх щото преди, като общество да стигнем да ни вълнува основно екологията имаме да решим куп по важни въпроси - технологична изостаналост, бедност, престъпност, корупция и още и още и още много по важни от мечките, жабите и местообиталищата им неща.
-
А иначе и честният глупак е много по опасен за обществото от умния крадец. Не познавам рекламираните тук "Зелени", така че не мога да кажа от коя група са. Но като идеология са от първите.
24 Април 2009 09:50
Ясно.
Не съм чел Солженицин, но осъждам...
Я да те питам, драги ми Брайтмане, екологията само мечките и жабите ли са?
Я ми кажи, ако имахме едни силни зелени, нямаше ли надежда сега да са по-малко бетоните по морето, по-малко крадените милиони за същите тия бетонки, оттам по-малко корупция като цяло? Ако се позамислиш, ще ти хрумнат и други неща, които влизат в обсега на зелените.
Недей да се правиш на глупав. Не си.

Редактирано от - Сократ-май на 24/4/2009 г/ 09:53:35

24 Април 2009 09:51
Аз пък си мисля , че страхът трябва да идва от другаде ! От тия наши българи , емигрирали за да търсят по-добър живот на Запад и Изток , живели там по 3-5-10 години и решили да се върнат в Родината си , подгонени от световната икономическа криза .
Та като видят докъде са я докарали туземците , целивайки задниците на Серго , Симо , Доги , Боби и Воленчо , да си спретнат една партия и да им разритат кочинката !
Видели са как живеят хората в другите страни , отбрали са кое е хубаво за България и кое не става и почват ! А и в България вярвам са останали още свестни хора да се присъединят към тях . Така , че надежда има !
24 Април 2009 10:02
Прав е hzb1001 за зелените.Досега нищо смислено и последователно не сме видели от тях.Амадеус Кръстев , Бог да го прости се возеше в един джип облечен като Робин Худ и къркаше джин от сабахлем.Ако се появи зелено движение което да докаже че не гони само пари и слава, съвсем логично ще си набере поддръжници, спонсори и дори държавна подкрепа дай боже.
24 Април 2009 10:11
Абадабчо, концепта зелени е ясен. Дай да видим реализацията в наши условия.
По-страите магарета у нас помнеха с какво се занимаваха у нас зелените когато имаха политическо представителство.
Екогласност-та (помните ли я тая организация) начело със Сашо Каракачанов докара Мултигрупата на власт, а те както е известно ден и нощ само за екологията се грижеха.
Ами Консервативната Зелена Партия? Помните ли кой и беше лидера? И сега е активен член на Парламента. Титанът на консервативното зелено движение, видният разузнавач от първо главно Христо Бисеров.
Зелен, та дрънка!
Не можем да не отбележим и покойния Амадеус, готов за две бутилки ракия да легне на всяко шосе. Тоя последния беше свестен пияница, лека му пръст.
Нямали пари Зелените. Айде, де! А миналото лято кой плати билбордовете по магистралата към морето? Не знаете ли?
Да сте чули и видели прошест на Зелените срещу брикетната фабрика в Гълъбово или Бобов дол?
Същия който ще плати 50бона и сега. Едва ли ще минат 4%, но колкото успеят да отмъкнат 20-50 000 зелени гласа все е файда. Излиза има няма по 1-2 лева на глас, айде пет да са с разходите за плакати и телевизия, а братчедите от махалата искат поне по двайсе вече.
24 Април 2009 10:25
За съжаление най-вероятно зелените ще докажат, че "не гонят пари и слава" като не успеят да съберат необходите пари за участие в изборите.

Да чакаме младежите да ни се докажат, за да им подадем ръка, е като да чакаш болния да оздравее, за да има смисъл да го лекуваш.
24 Април 2009 10:32
група младежи-идеалисти се опитват да влязат в политиката.


Да не ги плюем, така ли Сократе ? А защо да не ги плюем ? С какво те са по-различни от младежките организации на СДС/БСП/ГЕРБ/ДПС ? Просто млади хора, които са решили да опитат да стигнат до парите чрез властта, а не чрез труд. Нищо оригинално.

Отделно, че зелените в глобален мащаб отдавна показаха, че са продажна пасмина, обслужваща различни бизнес интереси. Ако някои млади наивници вярват тяхната кауза, занчи са или много млади или много наивни.
24 Април 2009 10:37
Прогнозата ми от снощи се оправдава: спорът се заформи и "има хляб" в него.


Към песимистите: да не плюем "отмах" младите "зелени" и да не ги поставяме веднага под общ знаменател, надлежно "прошнуровани и пронумеровани". Важното е, че има будни млади хора с чувство за отговорност към страната, в която живеят, с неполирани мозъци от чалга, мюзик айдъли и друг буломач. Трябва да ги подкрепим, иначе нито ще прескочат 4%, нито ще могат да разяснят програмата и целит еси по необходимия начин.


Към оптимистите: след 20 г. мутренска оргия у нас и дрогиране на обществото, трудно ще им бъде на тези млади ентусиасти да размърдат "блатото". Пък и управляващата сган няма да стои със скръстени ръце - а усетила опасност, веднага ще почне да ги залива с помия (ако няма, ще им я спретнат). Така че, да се очакват чудеса - ще е грешка и наивитет.


Разумен и балансиран реализъм е (може би) правилната позиция по въпроса. И помагане, кой както и с каквото може.
24 Април 2009 10:41
Към автора.

Всеки може да симпатизира на когото си иска, но когато предстои да изберем кой ще ни управлява през идните години, през които освен всичко друго, ще се наложи да се измъкваме от последствията на една тежка икономическа криза, трябва да се замислим. Да подкрепим не онези, които са ни симпатични, а онези, които могат да се справят. Да погледнем дали сега няма някой, който да успее да стабилизира страната както направи Ив. Костов (въпреки всичките му грешки и недостатъци) преди 12 години.

Недопустимо е да подкрепяме някой, чиито претенции са едновременно "радикални и инфантилни".
24 Април 2009 10:45
Брайтънова "мъдрост":"А иначе и честният глупак е много по опасен за обществото от умния крадец."
Ето я идеологията на парто, мутро, депутатокрацията:
наглост, бруталност и цинизъм - по станиШефски унищожително и с еквивалент измерващ се с единицата бушглобализъм.

ПП:
Звучи повече от познато тезата -
повече от десетилетия тя беше предхождаща мутрокрацията:
шестваща сред корумпираната мракобесническа дс-партийна мафия.

Редактирано от - Езоп на 24/4/2009 г/ 12:31:06

24 Април 2009 10:45
...И помагане, кой както и с каквото може.

'Ми да си публикуват банкова сметка за анонимни дарения!
За нула време ше сберат средства.
Всички знаем - "Каквото и да ти говорят, става дума за пари"!
Без средства са заникъде - едни плакати няма с какво да направят, камо ли да спретнат някакви елемнтарни формации и групи на общинско ниво!
Няма ли подкрепа отдолу - пиши ги "един файтон Партиясъ"!(по "Бай Ганю"...)
24 Април 2009 10:48
Ха дано новите зелени да са истински зелени, а не ментета като старите. И дано наистина да ги е грижа за природата и градската среда. Защото ме е гнус от квартала и града в който живея. Гнус ме е и като изляза извън града, защото сме превърнали ливадите в сметища, реките в находища на инертни материали. Всичко изглежда така, сякаш не живеят хора , а наскоро е имало нашествие на вандали. Или като след природно бедствие- торнадо или цунами.
24 Април 2009 10:49
И последно от мен.

Хубаво е, че има будни млади хора, които се интересуват от неща, различни от чалга и телевизионни глупотевини. Приветстваме ги и сме готови да им помогнем - ако го искат, разбира се (защото както всички млади хора те са убедени, че знаят всичко и акъл не им трябва ). Но това съвем не означава, че трябва да ги оставим да ни управляват. Нека първо се понаучат. Държавното управление е доста по-сложно от залесяването.

Всъщност, задавам си въпроса - тези млади хора, които залесяват, го правят с дръвчета, отгледани от друг. Дали не е редно първо да се научат как се създават фиданките, които садят, пък след това, по малко, по малко, може и до Министерство на Околната Среда да стигнат
24 Април 2009 10:56
И kosto-ff в подкрепа на брайтмънотбора.
Не трябва да има изненадани: с еднакъв генезис явление -
неизбеждо така става.

костоФФФ: "Нека първо се понаучат"

ПП - казано по просто:
ЕДИНСТВЕНО НА СТАНИШЕВ-ЦИ СЕ ПОЛАГА ДА СЕ УЧАТ ВЪРХУ НАРОДА.
А НА ТЕЗИ ЗАД ТЯХ ДА СЕ НАМАРОДЕРСТВАТ.


И след намародерствалите се ще дойдат научилите се - да мародерстват.
Перпетум-мобиле: до изчезването на българския народ.

Edited by - Езоп on 24/4/2009 г/ 11:12:47

24 Април 2009 10:57
Да подкрепим Костов, така ли драги ми Н. Костов? А защо да го подкрепим? С какво е той по-различен от лидерите на СДС/БСП/ГЕРБ/ДПС ? Просто един човек, които е решил да опита да стигне до парите чрез властта, а не чрез труд. Нищо оригинално.

Отделно, че костоваците в национален мащаб отдавна показаха, че са продажна пасмина, обслужваща различни бизнес интереси. Ако някои млади (и по-стари) наивници вярват в тяхната кауза, значи са или много млади, или изкуфели от старост, или много наивни.

Я, то било универсална формула! На всекиго можеш да я лепнеш!
П. С. Недей да смяташ, че горното са мои убеждения. Твои са!

Редактирано от - Сократ-май на 24/4/2009 г/ 10:59:12

24 Април 2009 11:11
Сократе, според мен, у БГ тряба се подкрепя "Зелено" движение, тип - Greenpeace!
Агресивно, брутално, нахално, и с много материални възможности!
Щото нашите политтикви само сопата ги оправя!
24 Април 2009 11:20
OLDMAD-e,


Преди (или успоредно) с № на банкова сметка за дарения, да публикуват програмата на партията си и програмата за тези избори, както и информация за техните кандидати. "Непопълнен чек" не може да се дава никому. пък било и на хора с "добри намерения". Така, като им се дават пари, ще знаем, на кого за каво се дава (явно става дума за подкрепа на кампанията им, но те са и за това, ако успеят да влязат в парламента, какво там ща защитават и за какво ще се борят).
24 Април 2009 11:23
Олди,
Аз съм "за".
Симпатични са ми момчетата, обаче наистина никак не се представиха добре през януари, като стояха и чакаха да ги бият. А българският национален характер хич не уважава битите, независимо от каузата.
Виж, ако си бяха взели по един фойерверк - от онези, големите на тояга, дето са почти колкото панцерфауст... Жандармерия ли?
24 Април 2009 11:29
Имат си сайт хората. Дори набират кандидати за депутати. Попълва де автобиография и някакво приложение.
На желаещите пожелавам успех!
24 Април 2009 11:32
Ако този път младите си изиграят добре картите, може и да объркат нечии сметки. И то именно защото никой не ги брои. Те са в зоната на негласуващите. Ако излязат на избори, може и да спечелят - стигат им връстниците, неизкушени от партийни предложения и примамки. не може да се говори за кой знае какво - няма да бутнат мастодонтите, но все нечия партийна колиба ще бутнат. Аз съм ЗА.
24 Април 2009 11:33
Иначе, също като Обамата събират пари и по 10лв., само че за разлика от него не казват кои са дарителите, което ме кара да си мисля че няква милиционерска уйдорма.
24 Април 2009 11:34
Shako, някои елементарни неща да ти изясня.
Имаш основания да недоволстваш от Каракачанов, Ф. Димитров, покойния А. Кръстев и прочее. Ама те никога не са имали нищо общо с хората, които направиха партия ЗЕЛЕНИТЕ. Нито пък ще имат някога.
Билбордовете на местните избори бяха на партия "Зелена България", от която моментално истинските природозащитници се разграничиха, а пък тя наскоро взе, че се обедини с Каракачанов. Ментета винаги ще има. Но - кучетата си лаят, а керванът си върви.
На всички песимисти и скептици просто предлагам да се информират. На първо време разгледайте сайта на ЗЕЛЕНИТЕ, вижте лицата, програмите, отбийте се през някой от щандовете да поговорите с хората.
Натиснете тук
24 Април 2009 11:38
OLDMAD, на сайта ще намериш и процедура за дарения Обаче анонимно не става. Има си закон и ние, за разлика от повечето партии, възнамеряваме да го спазим.
24 Април 2009 11:47
Това е страх, че на двадесетата година от т.нар. преход може да се окаже, че в България има реални зачатъци на гражданско общество, което би могло да потърси политическо представителство извън олигархичния консенсус на парламентарно представените политически сили.

За олигархичния консенсус съм съгласен, но за какви зачатъци на гражданско общество изобщо може да се говори в България?! Много наивно е, ако не е съзнателна манипулация, разните екопротести да се приравняват към зачатъци на гражданско общество. Всеки един подобен екопротест, ако бъде анализиран най-подробно, изведнъж ще лъсне откъм най-грозната страна на нещата: мафиотски боричкания, корупция, жажда за власт на деца на корумпирани политици, изпълняващи съвета на родителите и т.н. Проблемът е в факта, че няма нормални организации на гражданското общество, които да противостоят на политическата мафия. Това е резултат най-вече от политиката на СДС, ако някой не е разбрал досега.
24 Април 2009 11:50
ще поработим и ще видим, само с гледане не става

Редактирано от - bartol на 24/4/2009 г/ 11:55:26

24 Април 2009 11:52
Руританец, не знам кой с кого има общо. Ходих им на сайта. Разгледах го. Симпатични млади хора. Той и Бисеров беше много симпатичен навремето.
Обаче имат едно общо със сегашната котерия. Непрозрачно финансиране.
А както знаеш който плаща - той поръчва музиката. Защото минаха десетилетия в тъмен преход докато се гласува някакъв обтекаем закон за финансирането на политическите партии и сега те представят все пак някакви фризирани отчети за кумува срама горо-доле поне година след като са отминали изборите. За всеки здравомислещ човек числата в тях са пълен пунт и пластика.
И сега може би искаш да ме убедиш, че тези симпатимни млади хора не знаят как да сложат на сайта си кой и колко е дарил вчера или айде да речем миналата седмица.
Просто е като боб - Иван дал 10лв, Стоян дал 3000, баба Гица 128 цялата пенсия. И всичко това подредено в редички на сайта. Отдолу - сумата. До стотинка.
Има ли срамно да дариш на партия, още повече зелена. Няма според мен.
Ама, някой щяло да го е страх да не му ударят бизнеса. Ами да не дарява тогава. Другите са повече и парите ще се съберат за нула време.
А така сегашното е милиционерска имитация на кампания тип Обама. Дайте парите и не питайте кой и колко. Точно така събираше и Зеления Консервативен Лидер, докато си построи къщата до Военна Академия в София. С какво тогава са по различни. Биле млади и симпатични - мерси!
24 Април 2009 11:56
Какво е непрозрачното, драги Shako? Има си брояч на даренията на сайта, виж го. Има членски внос. Всичко се отчита. Парите, както виждаш, не са много. И спешно трябват повече, за да се регистрира партията за участие на изборите. Ние искаме да го направим с много на брой малки граждански дарения, а не с крупни суми от олигарси.
Не оспорвам твоето право да се съмняваш. Но ако се поразровиш за информация, ще видиш, че мнозинството от хората в ЗЕЛЕНИТЕ вече са доказали, че работят за обществения интерес.
24 Април 2009 12:02
самият факт, че се пише по такъв начин, както го е направил ясен бориславов, вече си е пробив.съгласявам се със сократя:показало се е цвете, нека го полеем, да не го стъпкваме.другият печеливш начин, което си е фантастика, е целокупното негласуване, което ще ги срине като кулите на 11.
иванкин интересно ни говори, а чоки добре е зърнал нещо, че българите по чужбината, вече не са онези българе, които ще си траят и ще са съгласни да ги управляват ора с пилешки мозъци, които не стават и за портиери
частно не приемам това на я б , ...че индивидите трябва да живеят заедно без да си пречат
24 Април 2009 12:03
Руританец,
Недей да спориш.
Ами списък кой номер обувки носите - дали ли сте? Не, нали? Няма прозрачност!
А сега сериозно.
Преди десетина дни минах на "Попа", но не видях подписка. Случайно ли е било? Искам да мина, да се подпиша и да дам колкото мога да отделя - няма да е много.
24 Април 2009 12:05
С други думи:
Погласувайте за зелените.
Гласувайте и за Яне Янев. Я колко е самоотвержен! Чак Стоян Ганев го пофали от америчко(по поръчка на великата партия майка).
Юруш и за Атака. Я колко са нахакани.
За по-нестандартните гласуващи тоже има асортимент. ВМРО, Дилов, Лидер, движение напред, движение назад, в сртани ....

Тук 2-3% , там още 2-3. И все гласове против сегашното управление - потенциални десни гласове. Важното е да не са за ГЕРБ и СДС-ДСБ, щото нас станишковците най ни е шубе от следизборна спойка точно на тез последните!

Има ли някой, който още да не е разбрал, че твърдия електорат на станишковците след още 4 години ще им докарва вече нааай-много 7-8%. Тези избори за мафиотите от ДС са битка която ТРЯБВА да се спечели на ВСЯКА цена!!

Пък вие си гласувайте за зелените. Я колко са млади и чисти в намеренията си.
24 Април 2009 12:10
..като цяло добра статия!Това за 'зелените' си е малко боза.
И все пак:
Как да се пръкне гражданско общество и от него ново представителство?!
Вестниците са на някой и той никога не е случаен.
Телевизиите са на някой и той също не е случаен.
Интеренет се следи и според мен много скоро съвсем ще му сложат ръка!
Въпрос на 2-3 год.
Обществото е мътно и разделено.
24 Април 2009 12:11
Рурти, тоя брояч е част от пунта.
Не бой се. Ще се съберат парите до 3-ти май.
Ако не ви достига аз ще ви дам остатъка на 1ви Май, ама не вярвам да се стигне до там.
Само, че финансирането е непрозрачно. Да ти кажа как би трябвало да е, но се съмнявам че ще го направят.
Първо винаги се събират срещу документ. На края на деня парите се броят и описват в касата. Едно доброволче набира (имена без ЕГН) и съответната сума в ексел файлче и праща в центъра. Там правят също извлечение от банката с компютърче и съберат файлчетата в голям файл и го пущат на сайта.
За публиката пак без ЕГН, но ЕГН-то би трябвало да си го имат при ревизия.
Ако има млаки грешки и сумата не излиза се пише забележка. Ако с много не излиза, значи някой строи къща и пипа в касата и се взимат мерки на време като всичко това се обявява публично.
Като го направите така и аз ще дам, че дори може и да гласувам за вас и да навия другите от махалата. Иначе, няма да се наредя в редичката на поредните балъци.
24 Април 2009 12:12
Сократе, наистина не по всяко време има щанд, защото понякога доброволците за поддържането им не достигат. Явно си улучил такъв момент.
Би могъл да пратиш дарение и по банков път, или чрез системите за интернет плащания, на сайта е описано всичко.
24 Април 2009 12:13
Симпатични са ми зелените - млади, образовани, недоволни от настоящето. Бих гласувал за тях, но рискувам гласът ми да се загуби и да се прелее там, където не желая. Затова, по скоро се доближавам до мнението на Сократ-май - коалицията СДС-ДСБ, резервен вариант ББ (след като вчера Атака окончателно ме загуби като глас).
24 Април 2009 12:15
в България има реални зачатъци на гражданско общество,

което би могло да потърси политическо представителство извън олигархичния консенсус на парламентарно представените политически сили.

..на това и аз се надявам, но ...
24 Април 2009 12:34
Езоп
24 Април 2009 12:42
Shako: "...няма да се наредя в редичката на поредните балъци".

Всичко това безусловно трябва да е така.
Буди подзрение и активизирането в тази посока точно преди избори -
познат похват за отвличане на гласове в нищото.
Нищо ново - не е за първи път. Ще си проличи ако изчезнат след изборите.
На преименуваните номерата свършване нямат.
Че и ги повтарят.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД