:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Поглед отвън

Чуждите инвеститори изоставят уплашените българи

От 1989 г. досега страната не можа да изгради нито една пътна артерия, която да я свърже с някоя от съседките й
За Гергана Гечева, уволнена при закриването на най-голямото предприятие за хартия в България този месец, ситуацията е ясна. "Този град умира. Промяната трябва да започне от върховете", казва тя.

48-годишната жена от 30 години работи във фабриката за хартия в Стамболийски и сега собственикът й, базираната в Южна Африка компания "Монди", я затваря, защото глобалната рецесия е ударила търсенето. Предприятието е създадено през 1957 г. и непряко осигурява работни места за една трета от населението на бедния град с население от 12 000 души в Тракийската низина.

В навечерието на парламентарните избори в малките градове в цяла България историята се повтаря: чуждестранните компании си събират багажа и се изнасят от един от най-новите, най-бедни и най-отдалечени краища на Европейския съюз.

"Никой не е мислил, че ще стигнем дотук", казва Гечева в опустелия двор на фабриката в Стамболийски, чиято тишина е прекъсвана само от звука на преминаващия влак.

В града, развиван като център на хранително-вкусовата промишленост през 30-те години, единственият голям работодател - консервната фабрика от комунистическо време, затвори врати преди десетилетие.

Хората в Стамболийски и икономистите обвиняват правителството и неговата некомпетентност за това, че България не е подготвена за кризата, няма развита промишленост и е оставена на милостта на производители и предприемачи, които постоянно са в движение. Твърдят, че България е уязвима, защото не се е възползвала от доскорошния икономически бум, за да развие инфраструктура и да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Притокът на чужди капитали се е свил наполовина до 995 млн. евро за първите 4 месеца в сравнение с м.г. Китайски и близкоизточни инвестиции се появяват тук-там, но икономистите прогнозират, че преките чужди инвестиции ще се свият поне наполовина до 3-3.5 млрд. евро за цялата година.

Воденото от социалистите правителство в страната, което според проучванията на общественото мнение ще загуби изборите на 5 юли, твърди, че безработицата, която в момента е 7%, ще остане под 10 процента. Кабинетът е уверен, че годините на стриктна фискална политика и натрупването на валутни резерви в размер от 22.7 млрд. лева, или над 30% БВП, ще омекотят удара по икономиката. Но всеки месец около 5000 души губят работата си и анализатори предупреждават, че следващото българско правителство е изправено пред риска да търси заем от МВФ по подобие на Румъния, Унгария и Латвия.

"В момента няма спешна нужда да се търсят пари..., но очевидно на макроикономическо ниво нещата не са толкова добри", казва Ларс Кристенсен, икономист в Данске Банк.

Гневът от провалите на водената от социалистите коалиция в момента доминира обществения дебат и се очаква изборите да дадат властта в ръцете на опозиционната партия ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов. Анкетите сочат, че 80% от 7.6-милионното население на България иска правителството да си ходи. "Хората се страхуват", казва 46-годишната Соня Чаталова, която също е работела във фабриката за хартия в Стамболийски. "Сърдити сме на политиците, че позволяват да се отнасят така с нас".

Някои анализатори твърдят, че една трета от 150-те хиляди, наети в текстилната промишленост, където годишният оборот е 2.5-3 млрд. евро, ще загубят работата си тази година, защото инвеститорите търсят евтина работна ръка в страни като Молдова и Украйна. Строителството, търговията с недвижими имоти и финансовите услуги, които привлякоха преобладаващата част от 6-те млрд. евро годишни чужди инвестиции за последните 4 г., са в застой.

Дефицитът по текущата сметка си остава на опасното ниво от 22% от БВП, един от най-високите в ЕС, а годините живот на евтин кредит доведоха до недостиг на пари в брой. Ако София се принуди да похарчи валутните си резерви за покриване на дефицита, България вероятно ще бъде принудена да се откаже от обвързването на лева към еврото, смятано от мнозина за гаранция за икономическата стабилност.

Според наблюдатели София трябва да предложи реалистични обещания за подобряване на инфраструктурата и да покаже резултати в борбата с корупцията, за да си върне доверието на Брюксел, откъдето да деблокират ползването на над 11 млрд. евро от еврофондове и привлече отново инвеститори.

В друг материал "Ройтерс" изтъква, че след падането на комунизма през 1989 г., България не можа да изгради нито една пътна артерия, която да я свърже с някоя от съседките й Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, показва статистиката. Ето и списъкът на инфраструктурните провали:



ПЪТИЩА И ЖЕЛЕЗНИЦИ

- Съвременните магистрали представляват само 2% или 418 км от националната пътна мрежа, чиято дължина е 19.425 км.

- Две последователни правителства се провалиха в обещанията си за изграждането на магистрала "Тракия", свързваща столицата София с черноморското пристанище Бургас. От 368-километровото трасе са построени и използваеми едва 173 км.

- От 443-километровата магистрала "Хемус" са изградени само 125 км, тя трябва да свърже София с Варна .

- Магистрала "Струма" от столицата до границата с Гърция трябваше да бъде готова за лятната олимпиада в Атина през 2004 г., но още се строи. Пусковият й срок е отложен чак за 2020 година. Изградени са само 24 км от 156-километровата "Струма".

- Магистралата "Марица" трябва да свърже магистрала "Тракия" с българо-турската граница. Дължината й е 114 км, от тях са готови само 5 км, строи се 60-километров участък.

- Пътищата първа и втора класа представляват 36%, или 6996 км от националната пътна мрежа.

- Третокласните пътища са 11 748 км, но 37% от тях са в лошо състояние.

- България се нуждае от 6.5 млрд. лева, за да модернизира остарялата си железопътна мрежа до 2013 г. Над половината от влаковите композиции са с над 20-годишна давност.



ВОДОПРОВОДНАТА И ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖИ

- България се нуждае от 9.5 млрд. евро за изграждане на нова водопроводна мрежа и язовири, които да облекчат недостига на водни ресурси. Експертите твърдят, че средното пилеене на водни ресурси достига 60%.

- Националната водопроводна система е с дължина 70 000 км. Трябва да бъдат сменени тръби с дължина 50 000 км, тяхната средната възраст е около 50 години.

- 152 569 км електросъоръжения с нисък и среден волтаж са изградени преди 30 години.

- Голям брой планински села нямат ток и не са свързани с локалните електросистеми.



ТЕЛЕКОМИ

- 25% от българските домакинства са имали интернет през 2008 г. Това е с 19% повече от предишната година, но пак е най-ниското равнище за ЕС, където средното равнище е 54% в домакинствата.

- Близо 43% от българите използват компютри, това е увеличение с 6% от предходната година.

- В близо 500 градове и села от общо 5300 няма стационарни телефони.

Източници: Национален статистически институт, Национална агенция за пътна инфраструктура, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, компании, CEZ, EVN и E.ON
70
4815
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
01 Юли 2009 22:33
"която също е работИла във фабриката"
01 Юли 2009 22:46
Туй трябва да са някакви инсинуации и провокации на капитализЪма, империализЪма и реакцията. Под мъдрото управление на Партията и Коалицията България процъфтява и е остров на стабилността, когото кризата заобикаля уплашена отдалеч. Ако има някакви временни дребни проблеми, те са причинени изцяло от сушата, кишата и международното положение. Ура, другари!

_______________________
Блогът на Манрико
01 Юли 2009 22:48
И какво от това. Ние пак ще си гласуваме за БСП-то. Щот'са си наши!
01 Юли 2009 23:16
И правилно - цялата съществуваща инфраструктура е изградена в мрачните тоталитарни години. Светлата демокрация домъкна инвеститори като "Монди", на които впрочем, няма за какво да им се сърдим - те се държат рационално. А дали беше рационален лозунгът да продаваме и то непременно на чужди инвеститори, заради "свежите" им пари - това е един много голям въпрос.
01 Юли 2009 23:21
Статията като цяло е вярна, но ми се струва, че от магистралата София-Бургас са готови повече километри - все пак остава само участъкът Чирпан-Карнобат. От магистрала Хемус участъците Варна-Шумен плюс София-Ботевград правят повече от 125 км.
01 Юли 2009 23:30
hamel, БСП ще върнат ли "мрачните тоталитарни години"?
01 Юли 2009 23:36
Аз викам да върнат изграждането, строителството, създаването. Нещо против?
01 Юли 2009 23:41

Което си е вярно си е вярно. Повечето магистрали са изградени по тоталитарно време. Всичи правителства за последните 20 години безспорно търпят заклеймяване за провалите в тази област. Слабо, много слабо!



____________________________
Спортът е опиум за народите!
01 Юли 2009 23:47
Ако ще върнат само това - нищо против!
01 Юли 2009 23:48
Аз викам да върнат изграждането, строителството, създаването. Нещо против?

А те к'во викат?

Ако БСПто изобщо е способно да върне нещо старо или да направи нещо ново, то ще бъде изграждането на демократическия социализъм от жанвиденово време. Ама аз съм оптимист че те вече предпочитат да се ограничат само с усвояване.
01 Юли 2009 23:48
Въпросът ми по-горе, може да се формулира и така: Защо, когато всички икономически агенти се държат рационално, нашите хора обърсват пешкира?
02 Юли 2009 00:28
..мдам, другари!Накрая има приложен кратък списък с 'успехите' на Партията!
02 Юли 2009 00:28
Не може да бъде‌ , това е толкова неочаквано ... ненадейно някак си и неестествено !
Как се случи , какво стана ?‌ ‌ Хърсев дали си превежда статиите на английски сега или на френски ?‌ Ще си издава ли трудовете на DVD ?‌ Ами банките като си дръпнат кеша от просперираща България ( понеже я има и не една българска банка останала читава ) ? ‌ Колко е минимума на влога гарантиран от държавата (‌ ако има още таква ) ?‌ Едно е позитивно мислене на оневинен за 15 милиона долара заеми минали през фирмата му , друго е тежка капиталистическа реалност ... която ще удари обикновения честен човек в България . За да си Хърсев или Калфин е достатъчно да нямаш морал , останалото е без значение ... ама същото се отнася и за политиците ни през последните 20 години ... за да не остане някой капо в суматохата !
А сега започва и домино ефекта , покрай по-големите предприятия си отиват и малките и кафенетата и ресторантите (‌ ако не перат още пари през тях‌. Сега да видиме колко резерв има държавата и за кое по-напред !‌ ‌ ‌ ‌ Да коментирам ли новината преди няколко дни, че държавата щяла да гаратнира замени на фирми в България ?‌ Интересно към кой банки ... и кога ?
Почва се ... и ще е трудно и много дълго , но за съжаление не за Хърсев и Галеви , Диневи , Станишев , Косто или Царя ... а за обикновения честен бъгларин с който имат намерение да се подиграват поне още 20 години !
Сега е време да се избира между Галеви , Станишеви , Борисов , Костов и Доган ... а и Царя !‌ Това е избора ... друго НЯМА‌ , другото е палците под умните статии на Хърсев ...
02 Юли 2009 00:30
А бе къде е 'светлокожата циганка' да защити Станишево-Дугановият пашалък?
02 Юли 2009 00:42
мнозина, ненапускали пределите българи, още живеят в безметежното безгрижно детство, където майката, макар и мащеха не ги оставяла ненахранени и им четяла приказки за лошата баба яга при която сами ще трябва да се грижат за себе си
e това е разликата между майка и мащеха.
майката отрано би ги научила че няма по добро от това, сами да се вземат в ръце
02 Юли 2009 00:54
...и сега собственикът й, базираната в Южна Африка компания "Монди", я затваря, защото глобалната рецесия е ударила търсенето....

Както добре знаем, глобалната рецесия е причинена от тройната коалиция, както и глобалното затопляне и дупката в озоновия слой.
02 Юли 2009 00:57
Както добре знаем, глобалната рецесия е причинена от тройната коалиция, както и глобалното затопляне и дупката в озоновия слой.

Да не пишеш за тази рецесия, дето заобикаляла българия като мюсюлманин - свинеферма?
02 Юли 2009 01:07
Статията казва доста истини, въпроса е какъв е извода и "КАКВО ДА СЕ ПРАВИ"!
Направи ми впечатление следния цитат:
"че България не е подготвена за кризата, няма развита промишленост и е оставена на милостта на производители и предприемачи, които постоянно са в движение."
Та значи инвестиции в леката индустрия е всъщност "предприемачи, които са в постоянно движение" и в условията на стабилен валутен курс много бързо се преореантират към по - ефтини (разбирай по - бедни) държави като Украйна и Молдова.
Не е ли това признание че България трябва да развива стратегически индустрии като ядрена енергетика например, индустрии които не са толкова уязвими от цикличните кризи!
02 Юли 2009 01:11
Ми то не беха заменки и приватизациии. Източване на ДДС-та, опрощаване на данъци, крадене от Европеиски фондове, бюджетни излишъци и кви ли не врътки. СЕГА - паре нема. Трябват 9 млрд. за релси, 6 млрд. за тръби и още за АУУУтобабани (то па и тия недовършените едни аутобани).
.
.
Сандо, за палците нагоре под статиите на "икономист" Хърсев
.
.
Очакваме включване от мухо-мечоци и Фичоци!!!
.
.
.
Щот тия цифри горе не са верни. Червените вратове драпат с контеинерите към БГ, а гърците ще се изтепат кой да дойде да вади компири у Самоковско и да бере череши в Кюстендилско.
.
ИталЯнците пък викат Брат Галев да ги отваря за МОДЕЛА Дупница! Той обаче не ще и да чуе. Депутат ще става..... В България.
02 Юли 2009 01:15
Да не пишеш за тази рецесия, дето заобикаляла българия като мюсюлманин - свинеферма?

Ъхъм, за нея. И за която Хърсев не е говорил, той говори за други работи, ама карай да върви - вий си кажете вашто. За 99-те процента вода.

Редактирано от - hamel на 02/7/2009 г/ 01:17:17

02 Юли 2009 01:42
Верно. За всичко е виновна рецесията и кризата, макар че последната уж нямаше да идва в България според Петър Димитров.
Ако не беше кризата, другарите нямаше да крадат от европейски фондове и съответно ЕК нямаше да ни ги спре. Нещо повече, ако не беше кризата и рецесията, нямаше и от ДДСто да крадат даже.
Магистрала "Тракия" щеше да е готова не само до Бургас, ами и по на изток.
В "Белене" щяха да се строят пет-шест руски реактора и то без държавно-гарантирани заеми.
02 Юли 2009 02:25
Не е ли това признание че България трябва да развива стратегически индустрии като ядрена енергетика например, индустрии които не са толкова уязвими от цикличните кризи!

Ми признание е. Примерите не са далеч. Гледайте какво правят евреите. Фармацевтика, електроника, специализирани услуги, високопродуктивно земеделие. И не само те. Повечето проспериращи страни се стараят да си изградят бизнес модел и да заемат ниши в които да са без конкуренция.
Станишев разкрива нископлатени шивашки цехове...и после ги закрива.
02 Юли 2009 02:47
Квот съм коментирал по въпроса - коментирал!

Сега само остава да чакаме...
02 Юли 2009 02:59
Поръчков материал !!
Късоглед анализ , никакъв синтез !!!
Да не говорим за стила !!
Нисък стил !Това е господа !!
И все пак - Наздраве!!!
02 Юли 2009 03:25
Не ми стана ясно, кое е автентичния текст на Ройтерс и кое коментара.
-
Но от приведените данни със съжаление можем да направим извода подкрерящ твърденията на чугунените глави - строено е до преди 30 години, а от 20 само е разграбвано и унищожавано.
02 Юли 2009 06:09
Трябва да бъдат сменени тръби с дължина 50 000 км, тяхната средната възраст е около 50 години.

Аха, поне тез тръби не са комунистически.щото като чета другарете, май всичко е построено в светлите 45 години...
02 Юли 2009 06:12
строено е до преди 30 години, а от 20 само е разграбвано и унищожавано.
От тези 20 години, приятелю, само 6 не са управлявани от БКП/БСП!! Capish??
02 Юли 2009 06:37
Може да нямаме производство, но пък имаме молове ... и хотели 15-та линия в Слънчев бряг.
02 Юли 2009 07:38
Само 6 не са управлявали БКП/БСП??? Че кои са тия 6 години??? И как така ги изкара 6? Не се сещам да има дори и 1 без тяхно управление (официално или с подставени лица, но от тях).
02 Юли 2009 08:19
hamel, БСП ще върнат ли "мрачните тоталитарни години"?

Аз викам да върнат изграждането, строителството, създаването. Нещо против?


hamel,

Кой управляваше последните 4 години? Аз ли? Кой беше премиер - аз ли бях?
БСП управляваха последните 4 години и въобще не върнаха "изграждането, строителството, създаването." Кой е виновен? Костов?

02 Юли 2009 08:39
хамеле - единственото изградено от кумонизите е светът на лъжата, където развратът е идеал, а робията - единствено позната форма на икономически отношения. Не се учудвам, че на мнозина им се харесва у наше село, както и на тебе.
02 Юли 2009 09:10
Къде го онзи шоумен задморски Фичката да ни разясни как в България всичко е прекрасно, а чуждите фирми се скъсват да инвестират у нас?Фиче къде се загуби, липсваш ни, скучаем тука без тебе, ненагледни?!
02 Юли 2009 09:19
Отче,
Не се гъбаркай с човека. Грехота е. В момента той има тежка дилема. Трябва да реши кой е по-хубав - Бойко или другарят Румен Овчаров.

Редактирано от - Сократ-май на 02/7/2009 г/ 09:20:45

02 Юли 2009 09:30
Айде сега магистрали. Баба ви само по магистрали се е возила......
02 Юли 2009 09:42
Не е лошо да видите и запомните единствения постинг на Брайтмен под тази статия!!!
02 Юли 2009 09:50
Чуждите инвеститори са бетер българските бизнесмени-политици.Т.нар. чужд инвеститор идва в БГ да краде и мародерства , и да изнесе откраднатото в чужбина. Някои мойе ли да ми каже колко от тези чужденци са се задъпжали в България повече от 10 год.? И изобщо кои идиот измисли тази идиотщина , че само чуждите инвеститори ще ни спасят?!?
Завода в Стамболииски е ипрял работа!наистина лошо за хората от града и околността, но пък е добре за природата и гората.
02 Юли 2009 09:50
е и Ройтерс?
02 Юли 2009 09:51
...за да си върне доверието на Брюксел, откъдето да деблокират ползването на над 11 млрд. евро от еврофондове и привлече отново инвеститори.


съжалявам, другари, но това не е вярно... въпросната европейска столица е блокирала значително по-малка сума (да речем - 20 пъти)... другите са си не разположение, но...не можем да се "доберем" до тях...
02 Юли 2009 09:57
То какво излезе? Статията е провокация против демокрацията. Всичко построено в България се оказа построено преди 1989-та година, а след 1989-та какво станало? Затваряне на консервната фабрика Витамина Стамболийски, а сега затваряне на на хартиената фабрика.
02 Юли 2009 10:14
Аха, поне тез тръби не са комунистически.щото като чета другарете, май всичко е построено в светлите 45 години...

Aбе сега сме 2009 г. 50-годишни тръби ще рече слагани някъде в периода 1955 - 1965 г., т.е. точно от каманизите.

само чуждите инвеститори ще ни спасят?!?

А кой друг? За 70 години българинът доказа, че на макро ниво може само да сервилничи, усвоява, покраднюва и мързелува.
02 Юли 2009 10:15
Много късно излезе тази статия!
Много късно.
Именно по тази конкретика, цели 20дни от кандидат-депутатите почти всички медии искаха и настояваха за конкретни отговори!
Всуе...
Цялата предизборна кампания, на всички кандидати, просто "преливаше" от обтекаеми отговори и мъгляви "политики", а в резултат - нищо конкретно!
02 Юли 2009 10:20
Хората в Стамболийски и икономистите обвиняват правителството и неговата некомпетентност за това

И не само хората в Стамболийски обвиняват правителството - на тях просто сега им е дошло яйцето на дупето и им е светнала лампичката.
Естествено че това правителство излъчено от престъпни структури с мандат на етническа партия не е в състояние да направи каквото и да било без да отчете интересите на меторите си.
Това че кризата удари - просто ни дава възможност да прозрем колко безотговрно и престъпно е това управление!
02 Юли 2009 10:26
Май че вече нищо не ми е ясно. Има факти, които са според мен видими с просто око:
1. През последните 20 години не е изградено нищо значително в промишлеността.
2. През последните 20 години се разрушиха или продадоха на безценица повечето (да не кажа почти всички) промишлени предприятия
3. През последните 20 години се разрушиха всички развойни институти - тотално.
4. През последните 20 години имаше такава емиграция, каквото не е имали десетки години. Емигрираха предимно хора с по-високо образование.
5. През последните 20 години се разрушиха всички що-годе полезни за държавата структури (горски стопанства, ТКЗС-та (дори създадени през 30-тр години на м.в), клонове на промишлеността, полиция, съд и т.н.)
6. През последните 20 години се експлоатираше, а не се строеше (изключвам лъскавите стрежи без промишлена стойност)
7. През последните 20 години населението се разслои сериозно. Появиха се много бедни и много богати.
8. През послдените 20 години бяха унищожени последните остатъци на морал.
9. През последните 20 години се построиха безсмислено много жилищни сгради.
10. През последните 20 години страната тръгна към закриване.
11. През последните години българите живечт просто "НА ИНАТ".


А вие тук, (а и не само тук и не само вие) по някакъв тъп и упорит начин повтаряте едни и същи мантри: че за това е виновна...... партия(групировка) че за това е виновен..... (политик, магистрат, депутат), да заклемим комунистите...., да мразим...., да изметем....., да унищожим....
Нещо не разбирам. според мен когато се появят условия за определен тип събития - появяват се и хората, които ги извършват. Не е ли достатъчно ясно, че става нещо, при което няма значение нито партии, нито имена на личности. (Ако не са те - ще бъдат други). Не е ли ясно, че цялата тази суетня за "честни избори" (как ли ще стане това в близките 50 години?...), взаимни обвинения с цел дискредитиране и др. под. са толкова дребни и жалки.
За злобата няма нужда от толкова усилия. Тя и сама си се разжда. Толкова е жалко и дребнаво всичко това. Толкова долно и циганско е станало вече "публичното пространство", че е отчайващо.
02 Юли 2009 10:27
Уважаеми форумци! Не се отнасяйте толкова критично към състоянието на родината ни. Кажете самите Вие - с какво сте допринесли за изграждането на по-добра инфраструктура? Най-малкото - колко хиляди лева данъци сте платили през последните двадесет години (Вашият принос към фондовете на държавата за изграждане на инфраструктура)?
02 Юли 2009 10:44
KGK, към фондовете за изграждане на инфраструктурата и по принцип в Бюджета ние внасяме ОГРОМНИ данъци:
- над 70% от цената на дребно на горивата отиват в Държавата - магистрали : ами знаем си пътишата по които си разбиваме колите и гинем като мухи;
- ДДС : 20%
- начисленията за пенсии, здравни и пр : над 35% + ДОД сега 10%. Знаем пенсиите на родители си, а като идеш не зъболекар и се чудиш за какво плащаш здравна осигуровка, да не говорим за неспирните скандали с липса на живоспасяващи лекартва за онкоболни, диабетици и пр. и пр. - за всичко това сме си платили скъпо и прескъпо!
И излиза обща данъчна тежест над 65%, при горивата над 70%.
А резултата е плачевен - ето за това иде реч!

Редактирано от - BOLGAR на 02/7/2009 г/ 11:37:41

02 Юли 2009 11:04
OLDMAD -



Защо трябва всичката тази информация да се публикува от Ройтерс само 3 дни преди изборите ?!? Явно, на местните партии и медиите зад тях НЕ им изнася населението да знае тези реални цифри. Защото - "когато фактите говорят, и боговете мълчат". Веднага става ясно, че "царят е гол !" (не Симо, а всички управлявали досега и допринесли за погрома в България през последните 20 г.). Което, разбира се, съвсем не означава, че режимът на Тато трябва да бъде акламиран и превъзнасян: без тоталитаризма България би имала съвсем друга историческа съдба и място в Европа.
02 Юли 2009 12:09
Най лошото предстои. 282 милиона бюджетен дефицит за м.Май, при това нещата се замазват с милиони невърнато в срок ДДС. А комуняците вдигат пенсии предизборно, кво им пука нали през зимата като няма пари за пенсии и заплати в бюджетният сектор нама те да са на власт. Инвеститори бягат, ами как няма да бягат като на всякъде им искат рушвети Това е то да си социалист , обираш мандрата и беж да те няма да лапаш сирене до подрискване.
02 Юли 2009 12:34
Ако София се принуди да похарчи валутните си резерви за покриване на дефицита, България вероятно ще бъде принудена да се откаже от обвързването на лева към еврото, смятано от мнозина за гаранция за икономическата стабилност.


усещате ли схемата на поредната кражба - вземани са и са ползвани скъпи левове, а като дойде време да се връщат да бъдат обезценени, нещо като хиперинфлационната измама от 90-те, но в умален мащаб.

банките са си вързали гащите като са вкарали в договорите за заем клауза че може да бъдат превалутирани, да му мислят хората дето живеят от заплата и/или са вземали кредити

Редактирано от - Pavlik Morozov на 02/7/2009 г/ 14:51:51

02 Юли 2009 13:22
Абадабчо hamel,
Кой управляваше последните 4 години? Аз ли? Кой беше премиер - аз ли бях?
Де да знам, може и ти да си - нали сме с псевдоними
БСП управляваха последните 4 години и въобще не върнаха "изграждането, строителството, създаването." Кой е виновен? Костов?
Остави го Костов! Кой беше той? Вие тук му надувате имиджа, че плашел някои си. Плаши гаргите. Освен това, въпросът защо БСП не са върнали онези неща, е неуместен. Ако ги бяха върнали, щях ли да искам връщането им. Аз искам някой да ги върне тези неща, но не виждам субекта на връщането. А защо асоциирам онези години със строителство, изграждане и т.н. - ми такива са фактите. Аз кво да направя.
02 Юли 2009 13:33
достамногозле хамеле - единственото изградено от кумонизите е светът на лъжата, където развратът е идеал, а робията - единствено позната форма на икономически отношения. Не се учудвам, че на мнозина им се харесва у наше село, както и на тебе.

Айде, донякъде разбирам написаното. До последното вметване: " както и на тебе". Какво искаш да ми кажеш? На мен и на останалите? Че заради такива като мен, в Бг нещата са достамногозле? Да ти кажа честно, съмнявам се.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД