:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 246
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Български държави е имало вероятно до началото на XV в.

Двата големи кръстоносни похода от този период не са целели възстановяване на наследниците на българския престол
Ризница и мечове, произведени в централноевропейските оръжейни работилници, откривани в Северна България по пътя на кръстоносните походи от края на ХIV и първата половина на ХV в., лък и ризница от османската войска, ХV-ХVII в., Национален исторически музей.
Не спира напоследък натрупването на все нови и нови данни за българските държави в края на ХIV в. Макар в тях да липсва оная категоричност, която би ни се искало да открием, и макар те да са все косвени, изглежда наближава времето, в което това натрупване ще даде достатъчно възможности за решителна промяна във възгледите ни за политическата история в късното българско средновековие. И не сме далеч от момента, в който историците ще могат да продължат чак до края на първата четвърт на ХV в. съществуването, макар и със сигурност полунезависимо, на средновековната българска държава.
Всички нови сведения показват, че е напълно възможно Константин Срацимир, синът на цар Иван Срацимир, да е продължил след смъртта на баща си не само да носи скиптъра на българските царе формално като изгнаник, но да е разполагал с реална власт в труднодостъпните райони на Западна Стара планина, в поречията на Тимок и Искър.
Но не може да се твърди, че нови писмени извори, по-категорични от съществуващите, скоро ще могат да допълнят доказателствата в тази посока.
Археологическото проучване на късното средновековие в целия този край обаче може да даде търсените сведения. Много е трудно да се определи дали Видин е столицата на България - на търсеното продължение на Второто българско царство през първата четвърт на ХV в., поради недостатъчните археологически данни за града по това време - археологическото проучване на един жив град е съпроводено с неимоверни трудности. Дори да трябва резиденцията на цар Константин Срацимир, съществувала до окончателното му и сигурно емигриране в двора на сръбския владетел Стефан Лазаревич през 1422 г., да се търси в някои от труднодостъпните замъци в поречието на Тимок и Искър, това едва ли ще промени съществено търсената историческа картина. Видинското царство, с или без Видин, изглежда съществува и през ХV в. Остава това да се докаже археологически.

* * *

Във всички случаи може би вече е време политическите и военните усилия за съхраняване на българската средновековна държава да бъдат разглеждани именно като усилия за съхраняване, а не за възстановяване на българската държавност.
Поредица от злощастни събития маркират пътя на България през последното десетилетие на ХIV в. На 17 юли 1393 г. пада Търновград, Търновското царство престава да съществува - Иван- Шишмановите владения се ограничават вече само до силната дунавска крепост Никопол и околните земи. Ако съдим по няколко новооткрити сведения, Иван Шишман се подписва в писмата си (откритие и разчитане на Кл. Иванова) вече само като "господин", сиреч "господар". Така, както намираме да се подписва например в грамотите си велбъждският владетел Костадин Деянов. Вероятно в близко бъдеще предстои да се проучи и разтълкува подробно поведението и статута на Иван Шишман между 1393 и 1395 г.
Добруджанското деспотство към същата година изглежда също не съществува, а главните му градове Калиакра и Варна вече са превзети.
Наистина, цар Иван Срацимир продължава, макар трудно и несигурно, като унгарски или турски васал, да владее последната независима българска земя - Видинското царство, но след битката при Ровине (17 май 1395 г.) политическата и военната обстановка на север от Стара планина рязко се влошават. Несъмнено е показателно, че като турски васали при Ровине загиват прилепският крал Марко и велбъждският владетел Костадин Деянов. След битката цялата земя между Стара планина и п-в Атика (през 1394 г. Евренос бег завзема и Тесалия) вече е сигурно турско владение.
Вероятно точно сега католическият Запад за първи път усеща страха от османската опасност. Унгарският крал и германски император Сигизмунд (1387-1437) получава поръчение за организирането на поход. Учудващо бързо - още в края на май 1396 г., 60 000 войска потегля по левия бряг на Дунав на изток. В похода на Сигизмунд не участват български отряди - половината му войска е от унгарци, 10 000 французи, 2000 немски рицари, 1000 английски, също толкова власи, начело с войводата Мирчо Стари. Бройката се допълва от полски и родоски рицари, австрийци, ломбардци, хървати и босненци. Генуа и Венеция участвали с 44 галери.
Целите на похода нямат нищо общо с възстановяване на независимостта на някоя от българските държави. Точно обратното - цар Иван Срацимир побързал да отвори вратите на Видин, понеже войската на Сигизмунд се приготвяла за атака на града. По думите на маршал Бусико, потвърдени и от свидетелствата на рицаря Шилтбергер, "Той (цар Иван Срацимир) дойде и предаде и себе си, и града (Видин), и цялата своя страна на краля на Унгария..."
Точно такива завоевателни планове при успех на похода има Сигизмунд и за земите на Търновското царство. Ако поставим този поход в светлината на отношенията на унгарските владетели с Видинското царство, и дори само ако разгледаме Унгарската илюстрована летопис, където се намира триумфалната рисунката "Разоряването на България" (№ 54), ще трябва да бъдат изоставени всякакви опити за представянето на похода от пролетта и лятото на 1396 г. като освободителен.
Рицарят Шилтбергер твърди, че битката при Никопол (25 септември 1396 г.), която започва с успех за католическата войска, е спечелена от султан Баязид I с цената на 60 000 убити и след решителната намеса на сръбските отряди, които изпълнявали съвестно васалните си задължения.
Характер на завладяване, а не на някакво освобождаване, носят и следващите опити за нахлувания в българските земи. През 1403-1404 г. войските на сръбския деспот Стефан, на босненския крал Остоя и на влашкия войвода Мирчо, както и българска войска, начело с цар Константин Срацимир, действали едновременно, за да придобият, всеки за себе си, прилични земи за териториално разширение.
През 1408 г. година маджарски и сръбски войски, с участието на малоброен български отряд и начело с цар Константин Срацимир и търновския престолонаследник Фружин Асен, се озовават в поречието на р. Морава. Там, по думите на Константин Костенечки, "българските градове се бяха отметнали (от турците)". Изглежда, че и в този случай двамата български владетели са ползвани единствено като лице на похода. Във всеки случай, доколкото самият цар Константин Срацимир разполага, изглежда, с реална власт в непристъпните части на Западна Стара планина, вече ще бъде все по-трудно военната акция от 1408 г. да бъде наричана "въстание на Константин и Фружин". По всичко личи, че е налице поредната българо-турска война с участието на сръбски и маджарски войски.
През следващите три десетилетия близки и далечни, независими и васални, балкански и европейски владетели се стараят да измъкнат възможно най-голяма полза за себе си от неволите на България. Въпреки няколкото похода, отбелязващи частични успехи, усилията на християнските владетели се ограничават предимно на полето на дипломацията.
От гледна точка на българската история и българските интереси все така незначителни са и събитията от 1443-1444 г., когато под предводителството на самонадеяния и с особени вкусове унгарски и полски крал Владислав III Ягело (1436-1444) са осъществени два големи кръстоносни похода в българските земи. През 1443 г. кръстоносците превземат Ниш, Пирот и София и се насочват на югоизток към Тракийската низина. Настъпилите студове обаче принуждават Владислав III да подпише мирен договор с Мурад II на 13 юли 1444 г. Само два месеца по-късно, в края на септември, кръстоносците отново преминават Дунав и се насочват към черноморския бряг. Въпреки превъзходството на християнската войска и след значителни първоначални успехи, кръстоносците претърпяват унизително поражение северозападно от Варна на 10 ноември 1444 г. Владислав и многобройната му пъстра свита намират смъртта си в боя.
Трябва наистина дебело да се подчертае, че дори при успех на тази двугодишна военна кампания никой и никога не е предвиждал възстановяване на правата на законните наследници на българския престол, въпреки масовото участие на българите в двете кампании на кръстоносния поход от 1443-1444 г. Това несъмнено е показателно, когато се оценява мястото на тези събития в българската история.


51
12526
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
01 Юли 2009 23:03
Трябва наистина дебело да се подчертае, че дори при успех на тази двугодишна военна кампания никой и никога не е предвиждал възстановяване на правата на законните наследници на българския престол, въпреки масовото участие на българите в двете кампании на кръстоносния поход от 1443-1444 г.


От друга страна, 450 години по-късно завърши една военна кампания, която де факто възстанови българската държавност, въпреки скромното участие на българите в нея.
02 Юли 2009 00:12
Поредната манджа с грозде, която има едно заглавие, а говори за друго...
-
Съвсем лаически въпрос: винаги съм се чудел по какво точно се разбира, кога владенията на север от Дунав са престанали да са български и са станали влашки, щом векове наред продължават да пишат (а и говорят, щото езикът на грамотите се развива) на български? Няма ли все пак в тях някакво продължение на българската държавна традиция?
02 Юли 2009 00:29
„Български държави е имало вероятно до началото на XV в.”
А най-вероятно след 2040 г. няма да има нито една...
02 Юли 2009 00:32
Да не бъдем песимисти, най-вероятно Татарстан ще стане Булгаристан и ще има една българска държава.
02 Юли 2009 00:32
От куче касапин не става . Същото е и при народите - успяват тези , които не чакат своя пай История , а си я творят .

02 Юли 2009 00:58
..'освобождаване и освободители' има само в приказките и у промитите мозъци..
Всеко 'освобождение' си има цена, която се плаща..По-рано или по-късно..
02 Юли 2009 02:15
баси... ако почнем да броим добрите редакторски заглавия, изорудовани от утвърдения историк...
02 Юли 2009 05:41
От друга страна, 450 години по-късно завърши една военна кампания, която де факто възстанови българската държавност, въпреки скромното участие на българите в нея.
Истинското възтановяване на Българската държавност е няколко години след карая на Руско-турската война. И е дело на самите българи!Не на дядо ви Иван.Аман от красножопи, дето казва Воци...
02 Юли 2009 07:34
Иво, мойто момче, ха сега понапъни бозата между ушичките си и сам открий какво куца в това, дето си го сътворил. Ако не стане, хапвай по-честичко риба.


И друго - ти пък си намерил кой да вземеш за кумир! Сигур иде краят на света - VOIo правят обожатели! Боже, боже...
02 Юли 2009 08:07
cant(кант?!!)пиле шарено, това, което съм написал, няма нужда да проверявам, защото съм го проверил преди да го напиша.Ясно? Воци употребява "красножопи" и смятам , че това си е негов лаф.А е ясно, че за теб това определение е обидно.Защо ли? Ами защото си "красножоб"! Capish my friend? Айде със здраве от бате Иво
02 Юли 2009 08:25
Ивко, какво му е скромното на българското учатие в Руско-Турската война от 1878 г.? Около 60000 загинали руснаци и около 55000 загинали българи, включително цивилното население и това в случай, че изключим българските загуби от една друга война през 1876 г.
Това ли е според теб СКРОМНО участие?
Що не върнрш парите за тази статия?
02 Юли 2009 09:01
"Настъпилите студове обаче принуждават Владислав III да подпише мирен договор с Мурад II на 13 юли 1444 г." - изглежда тогава сме били в южното полукълбо. и наесен, след два месеца настъпва глобалното затопляна и военните действия се подновяват.
напъни, напъни и виж какво пада в дупката...
02 Юли 2009 09:15
Интересна статия.
02 Юли 2009 09:41
*** Българската държавност е въстановена на 3 март 1878 на върха на руските щикове и то в относително реални граници. А е разкъсана от едни много цивилизовани пичове в Берлин. Това са фактите. Всякакви други интерпретации са бълнувания ***

Редактирано от - sybil на 02/7/2009 г/ 11:07:42

02 Юли 2009 09:45
С две думи - гадните западняци със извратени вкусове искат само да ни завземат, а братята руснаци - да ни освободят. Червената пропаганда работи здраво и обхваща всички фронтове.......
02 Юли 2009 09:46
Малиййй са ще ме изедат .Боте оправи го че не знам как
02 Юли 2009 09:54
Петрински повтаря една теза развита първо от едни търновски историци - Иван Тютюнджиев и Пламен Павлов. Наистина има неяснота около Видинстото царство след пленяването от Баязид на последният български цар - Иван Срацимир. Според т.нар. Българска анонимна хроника от ХV век той е бил пленен през 1397/98гг. Не е ясно обаче дали синът му Константин е бил посочен за наследник от суверена на територията - султан Баязид. Най-вероятно да, но няма документални свидетелства за това.
02 Юли 2009 10:01
няма да те изядат Федаин [Златен] 02.7.2009 г. 09:46:22 то си е баш така както го пишеш....
02 Юли 2009 10:38
А според други изследвания българската държава (васална) е съществувала до Второто Търновско въстание 1686 г.Владетели са били : Цар Пресиян III (1395 - 1460 г.) - от рода Шишман. Неизвестни владетели (1460 - 1600 г.). Цар Шишман III (1600 - 1606 г.) - от рода Шишман. Неизвестни владетели (1606 - 1686 г.) Княз Ростислав (1686 г.) - от рода Шишман.
02 Юли 2009 10:41
Боби не се притеснявам за това. Бях направил една правописна грешка и се беше получил в стил кандидат студентски бисер Иначе тия тикви трябва да се водят под строй да целуват лявото копито на коня на паметника на Цар Освободител като последните 1000 метра трябва да ги извървяват ходейки на колене като тибетските будисти-поклонници.
02 Юли 2009 11:21
Федаин, Санстефанският мирен договор не случайно е наречен прелиминарен(предварителен), т. е. той не е окончателен, краен, да не подлежи на промяна. И това руските дипломати много добре са го знаели - неминуемо ще последва ново определяне на границите на балканските държави. По този начин в главите на обикновения българин "Дяда Иван" е много добър, защото му е дал една голяма, свободна България, но лошите западняци са му я отнели и са я делнали на две, като едната даже е васална на султана.
Иначе за щиковете си прав. И не ни е дадена даром.
02 Юли 2009 11:28
Вижте какво намерих Натиснете тук
02 Юли 2009 11:34
По всички личи, че почти евентуално много вероятно изглежда като да е предполагаемо навярно поредният фундаментален исторически анализ, за който съвсем скоро ще изскочат и археологически доказателства.

Искаме пак за Краснознаменния флооооот!!!
-
ПП. Така и не разбрах защо за Петрински унгарците, които искали да прогонят османлара са по-лоши от сърбите, които с добросъвестно-васалската си намеса решили изхода от Никополската битка.
Ех тия католици, много лоши, бря! По-добре чалмата явно...
02 Юли 2009 11:50
ми то и сега си има царе в изгнание, дори някои стават министър-председатели
02 Юли 2009 12:48
Незнам къде е истината нот определено българската история между 1396 и началото на 19 век е бяло петно.......
Относно освобожденията...има примери за такива освобождения и при други народи....Унгарците са освободени от австрийцте, те после забравили да си тръгнат около 200г, но в крайна сметка през 19в. сигат до споразумение за равнопоставеност на двата народа в Австроунгария.......та чесно казано не съм забелязал унгарците да ходят на колене да се покланят...явно са неблагодарен народ, нито пък съм чувал австрийците да се позовават на това че са ги освободили, за да ползват някакви права над тях.......но тук нещата стоят друго яче......

А Белоградчишко освен че има село Руженци (за името на което се твърди че идва от Фружин), споменава се Баш Кнез Цоло Тодоров, а има и една легенда че българите пращат мисия във Виена с молба до императора за помощ, като отплата обещават злато...императора праща свой пратеник да провери..водят го до пещера с вързани очи...и там му показват наистина много злато.... в крайна сметка императорът не подкрепя въстанието......
02 Юли 2009 12:52
cant
[Новак][16]
02.7.2009 г. 07:34:43 Иво, мойто момче, ха сега понапъни бозата...


А сега де!



Иначе, ако се напънем, можем да издокараме три Българии на три морета.
02 Юли 2009 13:41
Историята е курва, която обслужва победителя. Стара истина. И всеки четвъртък доказвана.
Щеше да е статия като статия - елементарен преразказ на събития, ако не беше влагането на определени откровени и подтекстови намеци и натвърди.
Най-важният от които - абе, добре, че западняците не са победили турците! Остава крачка до фамозното - "контактна зона между две цивилизации" и "мирно съвместно съществуване в разбирателство на две култури".
Цитирам:
усилия за съхраняване, а не за възстановяване на българската държавност.

и след едно изречение
На 17 юли 1393 г. пада Търновград, Търновското царство престава да съществува

Какво може да се съхрани от нулата?
Отделен е въпросът - откога стана спорно васалството на Иван Шишман?
В похода на Сигизмунд не участват български отряди ... също толкова власи, начело с войводата Мирчо Стари.

Интересно, откъде се появиха тия влахи? Земите до Карпатите са български до цар Калиман I, след известно време унгарска власт стават пак част от българската държава /ръководена от подвластни войводи - не царе, дори не крале, а имената сами говорят: Мирчо, Влад, Дан - Йордан, Тудор, Александър/. Дори, когато се приема, че е самостоятелно княжество, титулуването на управителя е част от българската йерархия. Митовете за оцевлели римски колонисти и романизирани даки си остават митове. Вижте в румънските музеи - зали за даките, за римското владичество...и после чак след 15 век. Още повече, че земите на гетодаките /според немския историк Ханс Делбрюк са римски от 107 до 276 година. А земите на юг от Дунава са под римско /ромейско/ влияние до идването на Аспаруховите българи.
Така че - власи или българска войска?
Натам
Целите на похода нямат нищо общо с възстановяване на независимостта на някоя от българските държави

после
Точно такива завоевателни планове при успех на похода има Сигизмунд и за земите на Търновското царство

Оставям настрани израза за
триумфалната рисунката
/така е в текста!/
ще трябва да бъдат изоставени всякакви опити за представянето на похода от пролетта и лятото на 1396 г. като освободителен.

Характер на завладяване, а не на някакво освобождаване, носят и следващите опити за нахлувания в българските земи.

Изобщо - какъв късмет, че турците победили! Какво щяхме да правим под гадното, асимилиращо, кърваво робство, в Германската империя /Свещена римска империя на германския народ/?
Паметник на Баязид пред Никопол да вдигнем. И да разрушим мавзолея на онзи Владислав /
самонадеяния и с особени вкусове унгарски и полски крал
/, вместо него паметник на султан Мурад II, спасителят на българската рая - най-пълноправната рая в империята му.
***
И накрая - ето ги бисерите на разсъжденията:
Но не може да се твърди, че нови писмени извори, по-категорични от съществуващите, скоро ще могат да допълнят доказателствата в тази посока.

Тоест - писмени сведения за подобни твърдения НЯМА!
Остава това да се докаже археологически.

И археологически НЯМА!
Обаче - щом тук се твърди, така е.

Редактирано от - sybil на 02/7/2009 г/ 14:31:59

02 Юли 2009 13:42
Българ"ски държави" е имало "вероятно" до началото на XV в... ?!
02 Юли 2009 14:27
"Грешки в българската история", по-точно лъжи и скриване на факти в бълг.история, но и за това благодарности на Ясен Кавада, започва да става интересно, идва края на лъжите...

02 Юли 2009 15:05
Бай Илия, трибутарно е не защото подлите руснаци дето...дъра бъра знаете си ги вие как си ги точите ами защото границите не са уточнени твърдо. Предвиждало се е да бъдат начертани от смесена руско-турска комисия. Руско-турска! А не от благородните цивилизовани англичани, германци и проче ангели! За информация България се е предвиждало да бъде автономия със собствена войска и княз и да плаща данък на султана. Независимост получават Сърбия Румъния и Черна Гора.Това големи шахматисти ги изкарахте тия руснаци бе. Те така направили щото...и една сложна комбинация мам си джейз.Още за сведение именно Берлинския конгрес разваля Съюза на тримата императори. Ако не знаеш (а със сигурност знаеш) после трите империи водят и война помежду си.....Колкото до това дето свободата не ни била дадена даром...Ами отиди в музеите в Копривщица, Батак, вгледай се малко в кремаклийките, черешовото топчи и после с насълзени очи си спомни за Плевенската епопея. Две модерни армии с артилерия, щабове оръдия.Обучени армии...Дайте да не се самозаблуждаваме. Личния героизъм и доблест на една шепа не отменя неумолимите реалностти. Те и затова са толкова велики шепата дето са въстанали навремето си.Някой мръдна ли си пръста за един милион арменци?! По големата трагедия е че вече има подозрения че свободата не само ни е дадена даром ами и насила което е по страшното. Май тая антируска злобаполу истини и откровенни лъжи това показва. Май само "айдуците" и "имперските интереси" са я искали тая свобода на другите вулгари си им е било супер под чергицата на султана
02 Юли 2009 15:21
Между другото, много си е правилно заглавието, щото то сега държава България няма? Е, има там някакъв мижав опит на юг от Дунава... ама не много успешен.
02 Юли 2009 15:55
Мерси, Федаин.
Интересни работи пишеш, четох те с удоволствие. Мнение, подобно на това, че на повечето българи им било добре под чергата на султана, съм чел в студиите на Иван Хаджийски. Той е правил анкетни проучвания през 30-те години на миналия век и твърди, как някои анкетирани, (много възрастни вече, мисля че от Троянския край) са заявили, че ако не са дошли черкези през 50-те години на XIX век с техните золуми, грабежи, въобще и нямало да се вдигнат на бунт.
Вярно, че на фона на армии с модерно въоръжение, щабове и обучени войници, българската помощ е била капка в морето, но все пак не сме стояли със скръстени ръце. А най-лошото, че като отмине руската армия напред, като се върнат турците, българите са първи под ножа. Нпример - Стара Загора.
И още нещо. Стефан Цанев пише за идеята на Стамболов - никакви чети, хайдути, войводи, а всеобща мобилизация - всеки мъж на възраст между 35 и 50 години, годен да носи оръжие, подлежи на военна повинност. Няма мърдане, няма измъкване. Обучение, лишения, учение с пушката и накрая да видим кой кого - ние ли или турците.
02 Юли 2009 15:58
Авторът има антизападно предубеждение, обича православието и сърбите. Следва принципа, че по-добре чалма, отколкото тиара. Хем признава, че при Никопол сърбите са султански васали и съюзници, помогнали за победата над християните, хем ги хвали като юнаци и как се борили с турците за християнска вяра на Косово поле. Впрочем тази статия е отговор на крикитите от форума на предишната - за Косово поле - че у нас много малко се знае за Никопол 1396 и Варна 1444.

Българите като народ обаче за запазили добър спомен от кръстоносните походи срещу османците по нашите земи. В бълг. фолклор са останали исторически фигури като Филип Маджарин (Пипо Спано, всъщност италиански кондотиере), Янкула войвода (Янош Хуняди), Секула детенце (Пламен Павлов, Тодор Моллов). До втората половина на 18 в., когато руските войски почват да влизат периодично в североизточна България, българите свързвали надеждите за освобождение само с Австрия, която след последната обсада на Виена в 1683 г. почнала да изтиква турците от централна Европа. И до началото на 19 в. големите бълг. въстания в северозапада - Ниш и Видин - били непосредствено повлияни от австрийските действия. По-ранни въстания като Чипровското пък били работа на бълг. католици и много от тях после емигрирали в Банат.

Втория поход на Владислав в 1444 минал през българските земи от Оряхово до Варна с пълната подкрепа на местното население. Тогава в североизточна България населението е било българско и християнско. Нямало никакви стълкновения освен при превзенамето на крепости с османски гарнизони като Овеч и Петрич. В кръстоносната войска имало доста българи и те се били храбро. Самата Варна тогава била в християнски ръце - тя е превзета от османлиите в 1389, но скоро след това е отстъпена на ромеите, които я държали до 1444 с изключение на 1414 г., когато била опустошена от татарите. Владислав бил във Варна, която в битката е зад гърба му, османлиите идват от запад, откъм Провадия. От Варна кръстоносците щели да отплават с венецианските галери за Цариград. Загубата на битката предрешила падането на Цариград 9 години по-късно. Около Варна се били обосновали от време оно венецианците и генуезците. С. Галата било за известно време притежание на един генуезец Салагрузо. Имало генуезци, родени във Варна, умрели и погребани в Цариград (кв. Галата) - има една такава надгробна плоча в истанбулския археол. музей.

В битката в 1444 г. бил съсредоточен цветът на рицарството от централна и източна Европа. Там бил папският легат Джулиано Чезарини, един от най-блестящите ватикански дипломати в историята, посечен в блатата под сегашния Аспарухов мост. Имало и чешки хусити с известния вагенбург - подвижен лагер от бронирани каруци, тогавашните танкове. По някои оценки загинали над 30 хил. души от двете страни. Християните векове наред тачели гробовете. Във фолклорната памет мястото на битката останало свято - от нея, от името "франки", е името на селата Голяма и Малка Франга и на цялото плато Франга(та). Битката се разгънала на фронт от над десет километра, от равнината на платото (с. Каменар и Яребична) през Планова (музея, там бил центърът) до езерото и по брега му чак до Аспарухово, почти пълна полуокръжност около града.

Бр. Шкорпил пишат за легендата за чудотворната икона, която се появила на едно дърво в лозята м/у Голяма Франга (Каменар) и сегашния жк Възраждане около 1600 г. и била отнесена по чудодеен начин в града и вградена в новата църква "Малката" Богородица (1602), дето според друга легенда било пренесено и обезглавеното тяло на Владислав и погребано. (Шкорпил свързват светостта на мястото, което било почитано и от турците като текке, и със спомена за манастира на Борис Първи, намерен от тях и в момента разкопават от проф. К. Попконстантинов от ВТУ.) Други следи от "латинско" присъствие са топоними като латин (около Аладжа манастир) и името на митичното чудовще Рим-папа (Имри поп), което живеело в пещерите (катакомбите) - Тодор Моллов.

Паметта на Владислав се тачела много след Освобождението. Полк. П. Димков оглавил обществен комитет за построяването на паметника, сегашния парк паметник, в 1937 г. Бул. "Владислав" бил наречен така още тогава (бившия Таш йолу, стария римски път за Марцианопол). Близкото село Емирлер станало Владиславово в 1934 г. При соца мемориалът беше разширен като парк-паметник на бойната дружба в 1964 г., зер почти всички народи, участвали в битката от наша страна бяха от Варшавския договор (Полша, Литва, Унгария, ГДР, Чехия, Словакия, Украйна, Румъния и България - само Ватиканът и Хърватска не бяха), а врагът - от НАТО. Сега има и бул. "Янош Хуняди" пред музея и целия 5-ти район е "Владислав Варненчик". Всички варненски деца са водени много пъти в музея и на излизане окайват прибързаността на младия (22-годишен) крал - "ако беше по-разумен, България щеше да се освободи още в 1444 г., нямаше да има турско робство".

Сгласен съм с Данте - Пламен Павлов и други доказаха с извори, че за последна бълг. държава в средновековието трябва да се смята видинската на Константин, паднала в 1422 г., която се смята за година на падането ни под османците. Така се прие вече в английската Укипедия.
02 Юли 2009 15:59
Истината е, че от 13 век нататък българските източници за нашата история секват...Останалото е предположения.С интерес прочетох това, което е намерил Коко Боко.Вероятно голяма част от тези неща са верни, но това по-скоро говори не за български царе, а за независими боляри...
02 Юли 2009 16:12
...Генек, паметник на Мурад - и такъв има, в парка-паметник има две могили (тракийски, ограбени в древността), превърнати в паметници - Владиславовата и Мурадовата. Едната е мавзолея-кенотаф на Владислав, другата е увенчана с върха на бившия турски паметник на Мусаллата. Който се предвижда да се сглоби отново на мястото си, до архива, зад новия паметник на Калоян. Турският консул във Варна в 1937 г. бил трогнат от жеста на полк. Димков да увековечи и османските жертви и дал 10 хил. лв. свои пари за проекта, но бил уволнен от републиканеца Ататюрк, че плаща паметници на султани.

... Абулафия, за бъларския език на север от Дунава - руският лингвист С. Бернштейн (в сайта Промакедония) в 40-те години на 20 в. показа със слънчева яснота, че езикът на влашката канцелари до края на 17 в. не е взет от несъществуващата вече търновска канцелария, а е местен, говорим език вероятно на мнозинството от населението във Влашко. Не само книжовните думи, а най-дребните термини в земеделието като частите на ралото до 20 в. във влашкия език били славнянобълг. "Румънизацията" на влашкия език започнала отгоре след 1860-те години. Речникът бил почти напълно подменен заедно с писмеността, и се създала цялата система от митове на съвр. румънска история и езикознание. Но сега това взе да им играе лоша шега - всички народи вече са равни, а като едно време "романските" да са "културни", славяните - варвари. Румънската болест била и отражение на унгарската пропаганда от старо време, че румъните са варвари - православни и с кирилица, а също пришълци на Балканите, а унгарците са старо население, католици и културни.
02 Юли 2009 16:58
Авторът има антизападно предубеждение, обича православието и сърбите. Следва принципа, че по-добре чалма, отколкото тиара. Хем признава, че при Никопол сърбите са султански васали и съюзници, помогнали за победата над християните, хем ги хвали като юнаци и как се борили с турците за християнска вяра на Косово поле.

Поредния фичизъм. Фичее, Фичеее аре са сърбите били васали а па българите не са И сърбите - обикновенни "кавали" като българите - чудовищна глупост и тъпигьозлък редувана от изблици на върховен героизъм. Типично славянско впрочем. По това може да се познае че сме една кръв. А турците - страхотен политически и стратегически гений - не може да им се отрече. Дето вига Доган и тогава и сега стратетията на "бацила". Като MS-а - автоимунно заболяване поразило целия балкански полуостров.
02 Юли 2009 17:04
Истината е, че от 13 век нататък българските източници за нашата история секват...Останалото е предположения....
Ето ти боби едно "предположение" от 14 век.


Четвероевангелието на цар Иван Александър (Лондонското евангелие) е илюстрован ръкопис, написан през 1355-1356 г. от монаха Симеон за цар Иван Александър

Натиснете тук
02 Юли 2009 17:25
Българската държавност е въстановена на 3 март 1878 на върха на руските щикове и то в относително реални граници. А е разкъсана от едни много цивилизовани пичове в Берлин. Това са фактите. Всякакви други интерпретации са бълнувания

Ай сега малко да "побълнуваме"
Граници на България според Цариградската конференция
Натиснете тук
Не може и не трябва да се отрича ролята на Русия в Освобождението на България и възстановяването на Българската държава през 1878г. Ако погледнеш картата по-горе и я сравниш с тази на Сан-Стефанска България

Натиснете тукще се види, че от България е отнете Северна Добруджа и е добавена Егейска Македония. Останалото като територия е едно и също. Т.е. Руско-турската освободителна (за нас) война е всъщност война за налагане на решенията на Цариградската конференция.
Първата точка в протокола по примирието гласи:

„ България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите приети от Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османската армия там повече не ще се намира.[5] “

Останалите искания са за независимост на Румъния, Сърбия и Черна гора.


Защо, обаче, след това се събира Берлинския конгрес и България е разпокъсана, трудно може да се обясни на нЕкои закърмени с идеологията на Партията хора. А би било и предмет на друг разговор. Като гледам петрини какви ги твори напоследък, нищо чусто и да предизвика такъв. Преди да го отпочнем, обаче, не е зле да се попрочетете нещо по темата. Например "Строители на съвременна България" от Симеон Радев

Редактирано от - Федя на 02/7/2009 г/ 17:27:39

02 Юли 2009 19:53
Бях ви цитирал този форум едно издание на френска енциклопедия от 1738 година, в което се говори за ДВЕ Българии:

- Голяма България - с граници между Татарстан, Башкирия.... и столица Болгар(не се споменава че са май били мюсюлмани, но именно тези българи е цитирал Волтер в Кандид )
...
Другата България -това е................ "турска губерния на юг от Дунав, чийто царе имат наследници все още в град Видин" !!!

Дано нашите историци се осмелят наистина да потърсят в исторически извори (а не в писанията на ...Златарски -който затри спамена за Българите и българските държави!!!.... дори в книгата на Ал.Божком (ако не му бъркам името-едно луксозно издание .... с фотокопия и коментари от изворите във Ватиканската библиотека, четем за наличието на Българи в пределите на Западната Римска империя!----наследници на Алцек !!!)

Крайно време е Историята да се оттърве от "Гео-политически интереси" на...големите и силни в момента...................


Защото КОЙТО НЕ ПОЗНАВА МИНАЛОТО СИ...не може да си изгради дори настоящето, камо ли...БЪДЕЩЕ!!!


02 Юли 2009 20:49
" ...когато под предводителството на самонадеяния и с особени вкусове унгарски и полски крал Владислав III Ягело (1436-1444) са осъществени два големи кръстоносни похода в българските земи ...". Ученийот "историк" Ваньо I Петрински комай нещо е усмел : Епа първо нека прочети Википедията а там пише че Владислав Ягело е втори а не трети и е живеял от 1362 до 1434 , а другийо Владислав Варненчик - син му, тоя третийо значи се що има мавзолей у Варна роден през 1424 в Краков е загинал във Варна 1444 при опита да освободи България - дзверим се само откъде па Ванката има тия новини че он е бил гей, епа мислим че тогай още "жълта преса" немаше
02 Юли 2009 21:05
Бедайба...
Що така подробно с таз прастара БГ-История?
Тя ли ще извади от "батака" БГ-Държава Сега?


02 Юли 2009 22:27
[quoteнЕкои закърмени с идеологията на Партията хора[/quote] Това си е стария милиционерски виц "Какво е логика?" - "Ами ако не пушиш значи си педераст-това е логика" . Момче е те за това никога нема да схванеш нищо - Не "Строителите" ами дори и Уикито щото и там май са "мръсни комунисти". Дори и граф Игнатиев и той комунист че и бащицата Император и той Мамка му " ние сме на всеки километър и извират от всекъде ...съвсем изтрещехте ей
...Та защо викаш бил свикан Берлинския конгрес?
02 Юли 2009 22:29
Вуте, ми щом Вторият е Ягело, кво му пречи и на Третия също да е Ягело приживе. Все пак Варненчик е станал посмъртно.
02 Юли 2009 23:22
водопроводчик, голема работа че е от династията Ягело у польските книги никъде не пише Владислав III Ягело а насекъде пише Владислав III Варненчик , епа вероятно още не са прочели измишльотините на Ваньо Първи Петрински та затова тека пиша
03 Юли 2009 14:23
"решителна промяна във възгледите "

Придворният историк става все по смел.

Още малко и ще се доближи значително до изследванията на новата хронология и нейните основи, започнати от Нютон , развити от Фоменко и отричани от придворната история......

Прогрес има, това е добре.....

Придворен - да, но за Сега даже и щатен :-)
03 Юли 2009 20:03
Ягело е литовски род, Йогайла, на рус. Ягайло.
Владислав Варненчик бил и унгарски крал (на унг. е Варнаи Уласло) - и на Хърватско и Трансилвания, нашо момче. Имал много българи поданици, давал убежище на бълг. царски потомци. Бан Фружин имал титлата цезар и три хиляди българи за лична гвардия.
Във Великото Литовско княжество книжовен език бил среднобългарския на патр. Евтимий в киевската редакция, от който произлиза и съвр. руски лит. език. Киевския лит. език се нарича от други народи и староукраински (русински) или старобеларуски.
Янош Хуняди (Янкула войвода) подкрепил кандидатурата на Владислав III за унгарски крал и бил възнаграден с крепостта Бялград (на унг. Оногундурския* Бялград, Нандорфехейрвар) и станал войвода на Трансилвания. Той реално ръководил битката ноември 1444 г. и сигурно щял да я спечели, ако не била горещата глава на младежа.
Естествено румънците претендират, че Хуняди бил влах, син на някой си юнак Войку, който, пък е бил сигурно от бълг. произход. Роден е във Вайдахуняд - рум. Хунедоара. В Будапеща има копие на замъка му в един парк.

_____________
* В унг. книжки пише, че името "Унгария" на лат. произлиза от "оногур", племенния съюз от десет народа, в който маджарите били заедно с българите.
03 Юли 2009 20:56
...Български държави е имало вероятно до началото на XV в...

Ааа, и сега има - българска държава Дупница...друга - Сливен...-трета - Петрич...Има, има - и то не една ил две...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
04 Юли 2009 12:03
Бедайба...
Що така подробно с таз прастара БГ-История?
Тя ли ще извади от "батака" БГ-Държава Сега?


Олдмад, ......"Който не познава миналото и дедите си, не може дори и да мисли за настоящето си....СЕГА !


Камо ли пък за бъдеще за децата си !!!

04 Юли 2009 12:50
Чичо Фичо,
Гледам че имаш даста информация "от изворите" по нашата история.

Що не вземеш да направиш там някои и други статии по "Най вредните заблуди", вкарани в нашите пишман-учебници по история?
Нали ти казваше че най-добрия начин е .... да се правят публикации в западни научни списания ???

(може дори са направиш книга с подзаглавието на Виктор Волкоф "кратка история на дезинформацията" от книгата му " От троянския кон до наши дни" ???)



дори можеш паралелно с издаването на английски език, за изискаш и издание на български (за да не "изчезнат възможности за издаване в БГ" - както на най-стойностните книги на Цветан Тодоров и Юлия Кръстева.... или пък на 'непознатия' у нас професор-доктор Лозанов - с неговата сугжестология......и дето през 78 година беше превърнал София в "столицата на психоаналитиците" от целия свят !!!)

Редактирано от - Весел на 04/7/2009 г/ 15:40:49

07 Юли 2009 17:18
За Българският език като държавен език извън България.

Според доста Интернет източници Влахия и Молдова били владения на българските царе. Във Влахия и Молдова се назначавали наместници - воеводи. До 1700 г. Влахо-Българските държави църковно били подчинени на Охридската архиепископия. Българският е бил държавен език във Влахия до края на 18 в., а в Молдова - до средата на 19 в. Българският език бил държавен език също и в Украйна и Литва.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД