:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 432
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Експлозия пред дома на родителите на Илиан Василев, детето му било вътре

Бомба за известен адвокат потроши блок в София

Двама души нарязани от счупените стъкла, избити са вратите на 3 етажа
Мощна бомба бе взривена вчера около 5.15 ч. призори пред апартамента на родителите на известния столичен адвокат Илиан Василев. Адската машина била поставена под постелката пред входната врата на жилището на 5-ия етаж в бл. 27-А на кв. "Слатина".

Минута преди експлозията бяла кола се изнесла със свистене на гуми в посока ул. "Гео Милев", разказа свидетел, който е бил буден по това време. Той обаче не можа да си спомни марката на автомобила.

Само блиндираната врата на апартамента спасила майката и бащата на Василев, както и 2-годишния му син Никола, които спели вътре. Вратата обаче заяла и се наложило полицаите да я разбият. Адвокатът живее на друго място със съпругата си и големия си син, но идвал често да види момченцето. В "Слатина" обаче е регистрирана адвокатската му кантора и на пощенската кутия е неговото име.

От силната взривна вълна вратата на асансьора е избита, тя е паднала в шахтата, изкъртени са част от перилата на стълбището, изпотрошени са всички стъкла от първия до последния седми етаж. Има и напукани панели, предстои експерти да преценяват опасността за сградата.

Входните врати на жилищата на 3 етажа също са изкъртени, като са помели всичко по пътя си. От изпотрошените стъкла са нарязани студентка и 51-годишен глухоням мъж. Момичето живее с две свои колежки под наем в съседния апартамент до Василеви. "Събудих се от страшен гръм, посипаха ме стъклата от вратата на стаята, а тя падна върху мен. Ако не бях завита през глава, лицето ми щеше да е разрязано. Приятелката ми е с рани по ръката", разказа една от студентките. Глухонемият пък е с охлузвания по лицето, след като входната врата откъртила тази на спалнята му и двете се стоварили върху него в леглото. Мъжът е изпаднал в шок.

Хората от входа били евакуирани за близо 2 часа и стоели пред блока, докато специалисти по взривовете от ДОТИ огледат сградата за втора бомба и съберат следи от избухналото. Взривното устройство е било около 500 г тротилов еквивалент и е задействано с часовников механизъм, а не чрез дистанционно управление, казаха специалисти.

Около 7 ч. на мястото дошъл лично главният секретар на МВР Бойко Борисов, който огледал ситуацията и си тръгнал.

"Синът ни каза, че сигурно е станала грешка. В съседния вход живее политик", каза майката на адвокат Василев. Проверка на "Сега" установи, че става дума за бившия зам.-министър на строителството Васил Гарнизов. Според полицаи обаче той няма нищо общо атентата. Основната версия, по която се работи, е, че Василев е засегнал нечии интереси, защитавайки успешно някой от известните си клиенти.

През октомври м. г. имаше бомбен атентат и срещу адвокат Тони Симеонова, която защитаваше шефа на ВАИ (ВИС-2) Георги Илиев и работи с Илиан Василев по няколко големи дела. Вчера тя каза пред "Сега", че няма представа кой и защо може да е поставил бомбата срещу колегата й.





каре



Илиан Василев:

Възмутен съм от реакцията на Бойко Борисов,

а него бандитите го уважават



- Г-н Василев имате ли съмнения кой и защо е заложил бомбата срещу вас?

- Преди да бъда адвокат, бях прокурор и съдия. Така че може някой да ме е запомнил "с добро" и да се е сетил сега.

- Но вие сте адвокат от 6 г., доста време е минало.

- Може някой да е излязъл от затвора сега. Според мен това го е направил човек, който не ме познава добре. Аз не живея в това жилище от 2,5 години и явно ме е търсил по официалните източници, в телефонния указател, в адвокатския справочник съм с този адрес. На мястото, където живея сега, можеха много по-лесно да ме гръмнат.

- Тоест сигурен сте, че атентатът не е свързан с някой от сегашните ви клиенти?

- Никой не ме е заплашвал, никой не ме е предупреждавал, в какво мога да бъда сигурен? Нормално е, ако някой ме плаши, да ми каже за какво е. Може някой да иска да ме отстрани от някое дело, но нямам представа кой е, повярвайте.

- Били сте адвокат на убития вече Поли Пантев и на наследника му Георги Пехливанов, срещу когото също имаше покушения, не мислите ли, че може да има връзка с тях?

- Бил съм адвокат и на много други хора, не работя само по процеса на медиците в Либия, можем да правим всякакви догадки.

Държа да кажа обаче, че съм безкрайно възмутен от поведението на Бойко Борисов, дето сутринта дойде тук да трупа обществени активи и пред всички хора заяви: адвокатът да каже кои са атентаторите, той ги знае. Едва ли не сега аз съм виновен за това, което е сполетяло всички тези хора. Ако трябва да изразя съжаление, че не са ме убили и с това щетите са щели да бъдат по-малко, съжалявам наистина. Но най-отговорният служител на полицията, без да се е провело и половин минута разследване, веднага да излиза с такова заключение, е цинично.

За разлика от него, дето никога няма да го взривят, защото него престъпниците го уважават и никога няма да му посегнат, аз навремето вкарах доста хора в затвора.



каре



Делата на адвокат Илиан Василев



ЕЛЕНА ЕНЧЕВА



Един от последните процеси на Илиан Василев като съдия в Софийския градски съд бе срещу Иван Славков. През 1996 г. Василев оправда Батето по обвиненията за незаконно притежавано трофейно оръжие и за длъжностното присвояване на 14 000 лв. от командировъчни на БОК.

Като адвокат той се прочу като защитник на врачанския хазартен бос Валтер Папазки, обвинен, че е поръчител на убийството на Валентин Алексиев-Лисицата.

Друг от именитите му клиенти е полицаят Калин Кьосев, обвинен за убийството на 16-годишната Елеонора Димитрова миналия януари. Кьосев беше пуснат под гаранция, случаят вече е в съда и делото ще се гледа напролет.

Василев защитава и мъжа на актрисата Аня Пенчева Ивайло Караньотов по обвинение, че поръчал отвличането и пребиването на бившия шеф на "Инкомс 2000" Красен Стоянов - син на съпруга на актрисата Анета Сотирова Борислав Стоянов-Доктора. Караньотов е на свобода срещу гаранция от 2000 лв.

Илиан Василев бранеше и Светослав Миленов-Боксьора, който удари 2 крошета на депутата Асен Агов през ноември 2000 г. Съдът призна Миленов за виновен за хулиганство и средна телесна повреда и му даде 1,5 г. затвор условно.

Василев бе адвокат и на убития на остров Аруба шеф на СИК Поли Пантев, за когото се твърди, че е отклонил пратка от неколкостотин килограма кокаин, както и на наследилия го в бизнеса друг сикаджия - Георги Пехливанов, който оцеля след обстрел с гранатомет през лятото на миналата година.
 
Хората от блока събираха парчета стъкла, счупени мебели и мазилка, посипали се из целите им жилища.
 
В радиус от 50 м около блока бяха разпръснати парченца стъкла.
6868
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД