:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 159
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

6-има автори и 9 произведения за изпита по литература след 7-и клас

Просветното министерство обяви програмите за изпитите след 7-и и 8-и клас. Пълният им текст може да се прочете на http://www.minedu.government.bg.
Кандидат-гимназистите ще се готвят за съчинение-разсъждение върху 9 произведения от 6-има автора. При оценяването им ще се следи дали е формулирана теза по поставения проблем, каква аргументацията са дали - твърдения, доказателства, подбор на художествени факти от творбата, съобразени с тезата. Учениците имат право да "композират свободно структурните елементи на текста", като изискването е да има логическа последователност. Децата трябва да демонстрират и литературна компетентност, като употребят задължителните понятия от учебното съдържание, "изискващи наблюдения върху сюжета и композицията на творбата и структурните й елементи - като авторова реч, реч на героя, портрет, пейзаж, обстановка, детайл", пише в програмите. Ще се оценяват и правописът и пунктуацията, както и "графичното оформление на текста". Учениците ще могат да ползват текстовете от учебниците и христоматиите, стига върху тях да не са правени бележки и страниците с анализите да са подлепени.
Задачите по математика ще са 2 - по алгебра и геометрия, с по 2 подусловия. Те ще са върху ученото в 7-и кл. Основно изискване е решенията да бъдат написани пълно и изчерпателно, да съдържат логически обосновки на съответните пресмятания, построения и доказателства.
Изпитите по математика и литература ще продължават 3 учебни часа. От т. г. те са задължителни за всички паралелки с прием след 7-и кл. с изключение на профилите "Спорт" и "Изкуства". Те ще приемат с тест и допълнителен изпит за проверка на способностите. Тестът ще включва 45 задачи - 30 по литература и 15 по математика, и ще продължава 2 ч. Въпросите по литература ще са групирани в 4 тематични единици - речник, който проверява уменията за метафорична употреба на думите, лексикалната им съчетаемост и фразеологични словосъчетания, граматика, правопис и пунктуация и въпроси за разбиране на текст.
Училищата с прием след 8-и кл. сами решават дали да провеждат изпит, или да класират учениците по дипломата им за завършено основно образование.
--------------------КАРЕ---------------
Автори и произведения за изпита след 7-и клас
АвторПроизведения
1. Любен Каравелов "Маминото детенце"
2. Христо Ботев"На прощаване"
3. Иван Вазов"Немили-недраги"
"Една българка"
"Опълченците на Шипка"
"Българският език"
4. Алеко Константинов "До Чикаго и назад"
5. Елин Пелин "Ангелинка"
6. Йордан Йовков "По жицата"
1093
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД