:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Май още нищо не сме видели от енергетиката

Щом цените на тока и парното трябва да се поставят на търговска основа, трябва и търговците да се отнасят честно с нас. Иначе оставаме с чувството, че сме прекарани
Намеренията на шефовете на столичното енерго да въведат от средата на годината засичане на електромерите през месец с тенденция постепенно да минем към засичане веднъж в годината хвърля населението в тих ужас.

Този проект, който за една бройка щеше да бъде узаконен, без никой да разбере как е станало това, говори, че явно още нищо не сме видели от енергетиката досега. Ние си мислим, че непрекъснато растящите цени на тока са най-големият проблем за потребителите. Но и в магазина цената е едно нещо, а показанията на кантара и манипулациите с него - съвсем друго.

Ако при непрекъснато и - най-важното - непредвидимо нарастване на цените на тока се окаже, че енергоснабдяванията ни засичат електромерите веднъж в годината, те просто ще завлекат гражданите с огромни суми пари и ще създадат масови драми. За справка - декемврийската вакханалия, при която така и не стана ясно кога бяха снети показанията на електромерите.

В крайна сметка, щом управляващите настояват, че енергийните цени трябва да бъдат поставени на чисто търговска основа и че това е неизбежно, ние пък сме в правото си



да искаме самите търговци да се отнасят с нас честно



Нещо, което по отношение на енергетиката все още не се получава.

Преди три години например, от 1 януари 1999 г., ДДС в България бе намалено от 22% на 20%. Но тогавашният мастодонт НЕК хич не си направи труда да вникне в обстоятелството, че сделката между потребителите и него се сключва в деня на издаване на фактурата, което за декемврийския ток става през януари. Т. е. трябва да се начислят 20% ДДС. А взе предвид обстоятелството, че токът е бил изконсумиран, когато ДДС е бил 22%, и си ги начисли. Вследствие на което прибра от всеки консуматор по 20-30 стотинки, което за мащабите на компанията направи 2-3 млн. лева суха пара в повече. И трябваше да се води неколкоседмична окопна война, докато електрокомпанията бъде убедена да ни ги върне. Естествено лихвата остана за нея.



Сега има опасност да бъдем постоянно в подобна ситуация



През студения декември ще ни засичат електромерите. През евентуално топлия януари ще плащаме същата висока сметка, през февруари ще ни намаляват от сумите. И в крайна сметка компанията ще си играе с нашите пари месец-два. Защото само наивник може да смята, че не това е крайната цел. Точно тя е!

Освен от големите кражби на ток енергетиците у нас много обичат да се оплакват именно от ограниченията на Закона за задълженията и договорите. Миналата година столичното електроразпределение направи нов график за отчитане на електромерите и смъкна до минимум периода между засичането и плащането на бележките.

Но не от грижа за потребителите, както се хвалят шефовете му, а просто с цел да се намали срокът между консумацията на тока и плащането. Защото така просто се печелят повече пари. Правилно като бизнесмислене, тук няма спор. Все пак това са замразени пари. В крайна сметка в бизнеса е така - като имаш да даваш, трябва да го правиш в последния възможен момент, а като имаш да взимаш, трябва да натискаш длъжника да плаща колкото се може по-бързо. Да, но с една подробност, за която всяко монополно предприятие в България предпочита да не се сеща често-често -



че трябва да си честен в сметките



А това при засичане на електромера веднъж в годината няма как практически да стане.

В електроенергетиката точно там, където в търговската верига се установяват паричните взаимоотношения, нишката на доверието е най-тънка и се къса най-лесно. Няма как да ни убедят, че през декември са ходили три пъти да засичат електромерите, и то точно когато е трябвало. Не сме чак толкова глупави.

Най-интересното е, че в дълбоката си същност намерението е повече от правилно. Ако така ще се стигне до "оптимизиране на персонала" - евфемизма за съкращение на инкасатори, добре. Какво по-хубаво от това в енергетиката да поспестят някой и друг лев - стига да не прахосат след това спестеното за ново офисоборудване.

Желанието на шефовете на столичното енерго показва и друго - че е крайно време правителството на НДСВ да се стегне и да оповести своята дългосрочна стратегия за цените на тока на дребно. За да знае народонаселението точно по дати колко ще струва токът тази година, догодина и по-догодина. И да не стават цените, както през декември, обект на политическо-синдикални манипулации, които всъщност бяха първопричината за недоразуменията. Ако се знае, че токът поскъпва на всеки 1 януари и всеки 1 юли, да ни засичат електромерите само на тези дати и готово.

Иначе излиза, че цял един народ ще си живее с чувството, че е прекаран. Каквато всъщност е и действителността в момента.
770
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД