:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Митницата - златна кокошка не само за контрабандисти, но и за консултанти

Защо Сметната палата беше принудена да се разрови в договора между финансовото министерство и английската агенция "Краун ейджънтс"
Снимка: Велислав Николов
Когато миналата година се заговори за привличането на чужденци в управлението на митниците, сякаш блесна лъч светлина - на фона на вихрещата се корупция всяко нестандартно предложение за прекъсване на контрабандните канали изглеждаше приемливо. Затова включването на английската агенция "Краун ейджънтс" в системата на митницата предизвика приказки, че ни колонизират, но не срещна особена съпротива. Дори фактът, че МВФ и другите международни институции още от самото начало бяха резервирани към начинанието, че компанията бе избрана без конкурс, че договорът остана секретен, не разбуни духовете.

Но каквото сам си направиш, и Господ не може. Оказва се, че договорът с "Краун" не случайно се пази в дълбока тайна. Клаузите му са скандални и са поредният пример как една частна компания може да спечели на гърба на държавата. С благословията на висши държавни чиновници, но с парите от джоба на данъкоплатеца.

Дори и най-беглият поглед върху договора показва едно: финансовото министерство ще плати много пари, без изобщо да има гаранции, че от начинанието ще даде дори минимален резултат. А англичаните при всички случаи ще излязат с огромни печалби. Просто в документа няма никакви конкретни параметри на работата на консултантите, а заплащането не е обвързано с постигане на резултати.



Работят - не работят, те си взимат парите



Договорът между "Краун" и финансовото министерство бе подписан на 29 ноември 2001 г., след като кабинетът упълномощи Милен Велчев да го парафира. Решението е взето на закрито правителствено заседание и какви точно документи са разглеждани там не бе съобщено.

Почти 2/3 от договора са посветени на задоволяването на финансовите претенции на консултантите - като се започне от заплащането, мине се през неустойките и гаранциите срещу евентуална смяна на властта или закона у нас и се стигне до обзавеждането на офисите и назначаването на секретарките. Трябва да се признае, че адвокатите на "Краун" блестящо са си свършили работата. Няма ситуация, при която англичаните да си тръгнат с празни ръце. Дори и при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата - ако договорът изобщо не влезе в сила, - те ще приберат половин милион лири стерлинги.

Договорът между "Краун" и финансовото министерство е за 3 години и общата му стойност е 10 830 006 лири стерлинги. Според официалното съобщение на МФ от ноември стойността е 8 132 000 лири.

Но това е малък проблем в сравнение с останалите клаузи на договора. В него пише, че "Краун", подизпълнителите и персоналът ще плащат всички данъци, мита, такси в България - например когато доставят оборудване. В документа изрично е записано, че тези почти 11 млн. лири са изчислени, като се взети предвид сега действащите налози. Ако случайно сметките на англичаните се окажат неточни, "Краун" и МФ ще направят необходимите изменения в договора, за да могат консултантите да си получат чистата сума ("така както ако такива данъци, такси или други налози не бяха дължими").

Още в самото начало МФ трябва да плати авансово 1 083 000 лири (10% от общата сума) за покриване на разходите по началния етап. Договорът влиза в сила на датата, на която парите се получат в посочената от "Краун" сметка, т. е. те вече са преведени. Според документа половината от тази сума - 541 500 лири, не подлежи на връщане при никакви случаи. Останалата половина остава като банкова гаранция.

Останалите пари - 9 747 006 лири, ще се плащат на вноски от по 270 750.17 лири всеки месец. Парите трябва да се превеждат не по-късно от 30 дни след представяне на фактура за сумата от "Краун". Плащането отново се обезпечава с банкова гаранция (най-малко 812 250 лири или парите за 3 месеца) в банка, посочена от "Краун". В договора изрично е написано, че плащанията се извършват в пълен размер, без каквито и да е прихващания или насрещни претенции, други удръжки или намаления.

Англичаните са се застраховали и срещу всички рискове, които биха могли по някакъв начин да доведат до разваляне на договора и да попречат да си получат парите.



Отговорността изцяло е прехвърлена върху финансовото министерство



В документа изрично е записано, че МФ гарантира пред "Краун", че договорът няма да доведе до нарушение на нито един закон у нас, включително и на закона за обществените поръчки. Тази декларация е достатъчно основание "Краун" да не търпи загуби дори и ако се окаже, че договорът с нея е абсолютно незаконен. В договора е записано, че МФ ще обезщети "Краун" за всички разноски и други вреди, причинени в резултат на твърдения на които и да било лица, че сключването на договора е незаконно. Тук няма значение дали наистина са нарушени закони и дали прекратяването на договора е станало след съдебна намеса или по нечия прищявка. Досега не е известно в друг договор да има подобна облагодетелстваща едната страна клауза. Обикновено, ако съдът реши, че даден договор е нищожен, по него не могат да се извършват плащания нито за минали, нито за бъдещи услуги. "Краун" обаче е изключение. Обезщетението й е равно на възнаграждението и разноските на компанията до момента на прекратяването.



Изричното споменаване на Закона за обществените поръчки



в договора не е случайно, защото самият избор на "Краун" вече го нарушава. "Условията на договора са постигнати в резултат на директни преговори от съображения за национална сигурност", обясниха миналата година от пресцентъра на МФ. Това формално оправдава факта, че изборът не е станал на търг по Закона за обществените поръчки. Този закон не се прилага за обществени поръчки, свързани със сигурността на страната, които са предмет на държавна тайна.

Не е ясно обаче къде точно в законодателството е формулирано, че митниците са елемент на националната сигурност. И ако те са такива, защо се дават на чуждестранна фирма. Всичко това остава уязвимо място за британските консултанти и отваря възможност на всякакви сили ако не да блокират, то да пречат на дейността им. Не случайно Сметната палата започна проверка именно по този казус.

"Краун" не носи отговорност за никакви преки или непреки щети, причинени от нейната работа. В договора е записано, че финансовото министерство ще обезщети изцяло компанията, нейните подизпълнители и персонал за всички вреди и разходи, включително и съдебни, свързани с претенции, искания или смърт, причинени във връзка с предоставянето на услугите. По-простичко казано, ако дадена фирма бъде несправедливо обвинена в някакво митническо нарушение и докаже правотата си в съда, МФ ще трябва да й плати присъденото обезщетение. "Краун", в резултат на чиято работа се е стигнало до конфликта, излиза "суха" - по договор няма възможност МФ да си търси парите от нея.

Логично би било да се попита какви услуги ще предоставя "Краун", та ще й плащаме толкова пари, дори и да не си върши работата както трябва. Тук идва другият основен проблем в договора - услугите на консултантите са описани възможно най-общо и разтегливо. И няма



никаква обвързаност на резултатите от работата и сумите,



които се плащат. Напротив, умишлено са избягвани всякакви цифри, проценти и други показатели, по които може да се оцени работата на консултантите. МФ дори не би могло да претендира, че "Краун" работи лошо, защото няма база, на която да се прави анализ - в договора не пише примерно какво е очакваното увеличение на приходите от мита през първата, втората или третата година.

Между другото явно "Краун" също няма илюзии относно работата си у нас, защото за разлика от другите държави, където заплащането й е определено в процент спрямо увеличението на приходите от мита, в България то е в твърдо фиксирани цифри.

Според договора "Краун" ще предостави на митниците техническа помощ чрез осигуряване на квалифицирани и опитни експерти за дългосрочни и краткосрочни проекти, софтуер ТIMS за инсталиране на съществуващи системи, лицензи на Oracle за инсталирането на софтуера, 11 подходящи моторни превозни средства за екипите на "Краун", които по-късно ще останат за митницата, разнообразно офис- и компютърно оборудване на обща стойност до 25 000 лири. На всеки 3 месеца "Краун" ще праща доклад в МФ.

В договора има още нещо странно. Да предположим, че МФ все пак реши да прекрати отношенията едностранно, защото не е доволно от работата на "Краун". Според документа това не може да стане преди изтичането на 365 дни от датата на влизане в сила на договора. Т. е.



консултантите при всички положения ще получават пари поне 1 година



Това може да бъде избегнато само ако развалянето на договора стане по тяхна вина - ако в резултат на непреодолима сила (война, размирици, наводнения и т. н.) те не могат да предоставят съществена част от услугите си поне 90 дни, ако компанията бъде обявена във фалит или ако не се съобрази с окончателно решение при съдебно производство. Самата "Краун" може да прекрати договора, ако МФ забави някое от плащанията 45 дни.

Ако все пак се стигне до прекратяване на договора, финансовото министерство ще плати на "Краун" извършените услуги и разходите за отпътуването на персонала на компанията в размер до 690 000 лири стерлинги.

Тук има още нещо - при предсрочно прекратяване на договора "Краун" ще запази за архива си копие от всички документи, с които е работил до този момент. Което без съмнение е доста ценна база данни.

От всичко това става ясно защо договорът е пазен в толкова дълбока тайна. Едва ли е случайно обаче, че



МВФ бе доста резервиран



към наемането на консултантската фирма.

"Подписването на споразумение с чужда консултантска фирма за контрол на митниците ще помогне само в краткосрочен аспект", заяви Пирита Сорса, емисарката на фонда за България, на работен обяд с представители на Американската търговска камара. Тя препоръча да не се избързва с подобно решение. Практиката на "Краун ейджънтс" в други страни е показвала, че в началото приходите се вдигали, но след това отново са падали, обясни Сорса. Според нея наемането на британската фирма за консултант би излязло твърде скъпо за страната ни. Ако България върви към присъединяване с ЕС, тя трябва да изгради собствена система за контрол върху митниците, каза представителката на МВФ. На същото мнение бяха и международните организации, отпускащи пари за реформата в митниците. Те не бяха съгласни средствата да отиват за консултации, а да не бъдат влагани в оборудване на самата митница. И още нещо - опитът на компанията в Латвия показа, че наред с увеличението на приходите е нараснала и контрабандата, т. е. макар че с дейността си фирмата е била в полза на хазната, не е допринесла особено за защитата на местното производство и регулирането на пазара.

Това е и първият случай, когато правителството открито не се вслушва в съветите на МВФ. Може би някой има основателна лична причина за това.









--------------

Коя е Crown Agents



The Crown Agents for Oversea Governments and Administrations Limited е частно акционерно дружество, извършващо услуги в международната търговия, снабдяването, финансите и институционалното развитие. Компанията е основана през 1833 г. Първоначално целта й е ефективното доставяне на стоки и услуги в рамките на Британската империя. През 70-те години на 20-и век компанията претърпява тежки загуби заради дейностите си в инженеринговото консултиране, кредитиране, управлението на фондове, вторичното банкиране и недвижимата собственост. След това фирмата фокусира усилията си върху спедицията и инспектирането; консултантските услуги в икономиката, инфраструктурата и природните ресурси; банковото дело; управляването на фондове и развитие на човешки ресурси.

Crown Agents, която става частна на 21 март 1996 г., в последните години разширява дейността си благодарение най-вече на консултантски и други услуги, сред които и митническо консултиране. Фирмата е собственост на The Crown Agents Foundation, чиито членове са компании и други организации с интереси в дейността на Crown Agents. Британското правителство е специален член.
 
Шефката на мисията на МВФ за България Пирита Сорса още от самото начало бе резервирана към идеята за наемането на "Краун ейджънс". Правителството обаче не се съобрази с препоръките й.
993
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД