:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Eмил Димитров: Не знам какво пише в договора. Питайте в парламента

Няма страна - член на ЕС или кандидат-член, която да има подобна структура или управление, твърди шефът на митниците
Снимка: Борислав Николов
- Г-н Димитров, в "Труд" пише, че ако българските митници ще се управляват от британската частна фирма "Краун ейджънс", България няма да получи 3 милиона евро от Европейската банка за проекта си за граничен и вътрешен контрол. Въпреки че бил одобрен, той се отменя. Причината е, че се припокрива с договора с британската частна фирма. Така ли е наистина?

- Аз не съм страна по този договор, не го познавам в детайли, не е съгласуван с мен. Доколкото знам, е секретен. Предполагам, че има някакви клаузи извън митницата или не знам тогава защо. Но това, което чух, ми звучи доста обезпокояващо.

- Вие не работите ли заедно с тях, нали така щеше да бъде?

- Аз съм осигурил кабинети, коли, информация, но на този етап аз не зная те с какво ще се занимават. Вижте, това е доста обезпокояващо, което ми казахте, защото на практика те и днес ще ме питат по тази тема, но няма страна - член на ЕС или кандидат-член, която да има подобна структура или управление. Структурата, която е в момента работи в митниците, е одобрена от ЕС, имаме си правилник нов, имаме си закон нов. Изключително много пари, милиони, са дадени по програма от ЕС, за да оборудваме българските митници именно по пътя към евроинтеграцията. До няколко дни предстои внасяне на структура в Министерския съвет. Ако не е тази структура, която МВФ, ЕС, Световната банка са одобрили, ако говорим за някаква друга, частна структура или не знам и аз какво, нещата отиват в някаква друга посока, не е европейската или... поне която следваме.

- Да, пише, че англичаните са написали своя структура за управление на митниците.

- Напълно възможно е, но с такава структура няма държава в ЕС...

- Кое е възможно - да не знаете, че има такъв проект? Това според мен не е възможно.

- Не, възможно е този проект да е минал през, все пак има доста комисии, в Народното събрание има поне три примерно - за националната сигурност и обществения ред, за отчети и финанси...

- Напротив, пише, че не е минало през парламента, изобщо, че договорът...

- Е, не може договор да не мине, да не се ратифицира, все пак това е доста важно...

- Така пише вестникът, че - и това е една от основните забележки на журналистите - че става дума за националната сигурност, когато се говори за граници, и би трябвало да е минал през парламента. Договорът бил вече подписан през ноември ли, забравих кога.

- Ама, разбира се, там има комисии, има комисия при президента такава, която се занимава с националната сигурност. Те трябва да имат договор, те поне трябва да са го одобрили. Ние очакваме по проекта от ЕС безплатна помощ в милиони евро. Ние сме в тежко положение, а ЕС е готов да ни даде тези пари и ни ги е гласувал. Ако сега не получим тези вече одобрени за нас пари за компютърната система, то нямаме интеграция. Аз очаквам 7 безплатни мобилни групи, които, като видяха как добре работят, ни ги оборудва немската администрация и ще ни ги даде, очаквам школа за митнически кучета, очаквам помощ за граничния контрол.

- А вие имате ли усещането, че вие можете да се справите?

Защото българинът може би малко разсъждава "и така най-сетне да дойде отвън, че да престане това крадене". Вие имате ли усещането, че вие можете да се справите с тази битка, която започнахте?

- Ами не само аз имам усещането, а всички институции, които дойдоха в България, международни, го разбраха, само в България не можаха да го разберат, но... Не знам, аз, като ви слушам, излиза, че и глава 25 няма да затворим. Вижте, аз нямам нищо против никакви митнически бордове или каквото и да е да има в България, но нека да бъдат международно признати институции - Световна банка, МВФ и Европейската комисия, и точно тези са се произнесли, че това, което правим, е добро, гласували са ни и пари да вървим напред, изпратили са ни и консултанти, които да ни проверяват. Аз смятам, че трябва да направим всичко възможно, и то в посока ускоряване на присъединяването. Да не изпуснем тези пари, които идват, защото в България няма достатъчно сама да си плати, а и сега е моментът, когато са ни гласувани тези проекти, ние да ги усвоим. Не знам, другото, казах ви, може би има някакво политическо решение или... трябва да питате Народното събрание, комисиите при президента...
788
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД