:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мащаб

Платените изпити в УНСС - корупция или инвестиция в глупостта?

Скандалът с арестувания главен асистент е иронично доказателство, че българското висше образование се котира на висока цена
Снимка: Архив
Ректорът на УНСС Борислав Борисов предпочита да вярва на легендата, че главният асистент Илиев е действал сам.
Случаят с арестувания за корупция асистент в УНСС Петкан Илиев е забележителен в много отношения. Преподавателят, уреждал семестриални заверки и изпити, се оказа в свободното си време борец срещу корупцията. Ректорът Борислав Борисов бе принуден да оспорва публично песен на "Ъпсурт" и неубедително да обяснява как Илиев е действал организирано, но сам-самичък. Покрай всичко това цената на висшето буквално удари тавана, а в интернет започнаха прогнози кой ще заеме освободената покрай ареста ниша.

От този скандален пейзаж видимо отсъства основно действащо лице - клиентът на "услугата". За замесените студентите почти не се говори, а по всичко личи, че в дъното на уличената от МВР схема не стои чистата корупционна логика - плащаш по принуда, защото някой ти иска парите. Тук по-скоро става дума за друго - пряка инвестиция в глупостта.

Фактите по случая все още са оскъдни за категорични заключения, но типа услуги, предлагани от Илиев и компания, говорят за пазарно търсене от страна на младежи, които не могат или не желаят да играят по правилата. Най-скъпата услуга - за влизане в УНСС чрез подставени лица с фалшиви документи срещу 4000 лв., трудно може да се определи като корупционна схема, защото представлява документално и служебно престъпление. Това не оправдава мимоходните обяснения на ректора Борисов, че не е обърнал внимание на два подобни сигнала - особено на фона на съмненията, че може да има изтичане на изпитни материали за по-високи гаранции за услугата. Семестриалните заверки при големите студентски потоци в УНСС също могат да бъдат фалшифицирани, без в това да се въвличат самите преподаватели, тоест без да има принуда за плащане (цена - 500 лв.).

Големият въпрос, на който УНСС трябва да отговори, е



как са уреждани самите изпити за сесиите



Обясненията на ректора Борислав Борисов, че вероятно се е работило на база колегиален натиск и едва ли не обществото трябва да приема тази "колегиалност" снизходително, е като смъртна присъда за академичната общност. В това алиби се оглежда изкривеното тяло на академичната автономия, но и то е по-приемливо от неизказаното съмнение - че тарифите са съставяни със съдействие на преподавателите.

Проблемна е и третата алтернативна версия - че и тези изпити са фалшифицирани. Тук формалностите, които трябва да се уреждат, са много (изработване на протоколи, вписване на оценките от протоколите в общите бази данни с оценките на курса, ползване на печати) и е трудно да се повярва, че при голяма схема това е ставало без съучастие в самия университет.





Каквато и да се окаже истината, сумите говорят сами за себе си



На фона на традиционните мъки на университетите да си намерят студенти и ниската цена на дипломите на пазара на труда плащаните от семействата на тези млади хора суми са изумителни. Ако приемем, че влязъл с подставено лице срещу 4000 лв. студент ще си плаща и за останалите изпити, за да добута до края, "инвестицията" съвсем респектира. Какво ли точно се надяват да получат срещу нея студентите и какво им обясняват по този въпрос дилъри като Петкан? И не е ли това категорично доказателство, че българското висше образование се котира на висока цена?

Решението какво да се случи с всички студенти, замесени в случая и плащали за изпити и заверки, ще бъде поне толкова важно за очистването на университета от този скандал, колкото и евентуалните присъди за замесените служители и преподаватели. Университетът няма никакъв законодателен проблем да прекрати студентските им права и да спести на обществото поредната порция псевдовисшисти.

Ако иска да излезе от ироничните текстове или поне да покаже, че ги чува, УНСС дължи на себе си и пълна проверка по всички останали недомлъвки и слухове, отприщили се след случая.

Тя надали ще изкорени корупцията, надали ще разберем и всички детайли. Но поне може да послужи като плашило за спекулантите и семействата, които с готовност инвестират в една голяма лъжа. И това във всички случаи е по-полезно, отколкото позата на ректора, че в УНСС всичко е прекрасно, само един Петкан развалял академичната идилия.
52
36584
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
27 Юли 2009 23:08
Как какво се надяват да получат срещу инвестицията?
Например катаджията от Банско се е надявал да инвестира дребните суми от "к'во шъ праим ся?" в диплома за вишо с която да стане офицер в МВР и оттам вече на по-едрите суми.

Разни синчета, дъщерички и прочие също имат една единствена формална пречка да бъдат нагласени на правилната служба - дипломата. Ето защо им се налага да инвестират при Петканов, който разбира се действал съвсем сам.
27 Юли 2009 23:49
. Ако приемем, че влязъл с подставено лице срещу 4000 лв. студент ще си плаща и за останалите изпити, за да добута до края, "инвестицията" съвсем респектира. Какво ли точно се надяват да получат срещу нея студентите и какво им обясняват по този въпрос дилъри като Петкан?

Могат да получат кариера в държавната администрация, или да станат старши икономисти на фондация "Институт за пазарна икономика", може да станат съветници на финансовия министър и дори финансови министри на Република България.
28 Юли 2009 00:40
Мдам, говори се, че за учителския факултет на НСА кандидатите са готови да броят по 8000, а за Пожарна безопасност и защита на населението в Симеоново - по 16000. Ама не знам дали е вярно де.

Редактирано от - майор Цепеняков на 28/7/2009 г/ 00:58:12

28 Юли 2009 00:59
Ако гангрената е толкова напреднала - да се пристъпи към операция.
Те така и така не признават българските дипломи по света , да не се признават /тези по-новите/ и у нас.
Ето как пък ще се върнат в България онези, дето са учили по света в истински и неподкупни университети.
А защо ли у нас станаха толкова много университети? То едва ли не у всеко село откриха.

Редактирано от - integer2 на 28/7/2009 г/ 01:02:58

28 Юли 2009 01:05
хаха 16 хилки за пожарникар че той толоз немой изкара преж живота си уе.
освен ако не го пробутват това, като училище за мин председатели.
28 Юли 2009 01:40
Питайте Лучано...
28 Юли 2009 01:40
ВИИ "Карл Маркс", самопровъзгласил се по едно време за световен университет (по стопанство?!) никога не е бил нищо повече от подигравка с висше учебно заведение.
Апропо, никога не съм имал никакви проблеми с признаването на дипломите ми от СУ нито в Европа, нито в Америка.
28 Юли 2009 01:55
някои с калпавия си език ги наричат заведения (кръчмата е заведение), но се оказва, че оприличаването си било на мястото:
тебеширени заведения, които бълват за битпазара ни гъзпапийр
(за нищо не ставаме вече:виж инсталацията на черни)
уни е само това, с което можеш да си изкарваш комата по специалността в оня свят, дето за нас е далече на хоризонта
28 Юли 2009 02:21
Яснооо, фанахме Петкан.
Ама неговото - туземска работа, островитянска, дивашка такава (така го определя Дефо поне).
А кога ше фанем Робинзон?
И колко ли са всъщност тия робинзоновци над тоз доблестен колегиален Петкан?
28 Юли 2009 06:25
Купували си изпити.
Че това да не е от днес?
Първото си образование завърших преди 10-ти ноември и твърдя, че и тогава се купуваха изпити. Нищо ново под слънцето. Естествено цените бяха други както и съществуваше варианта за приятелско уреждане.
Последното също е търговия макар и да не се използват пари, а влияние или услуги. Самата държава беше разработила механизми за лек прием в университетите, за определени категории хора. Съществуваше "рабфак", като за да влезеш беше достатъчно да може да си попълниш правилно документите.....и да си член на партията естествено или комсомолец на ръководен пост. Имаше още някои интересни "врътки" като ректорски и декански списъци. По свое усмотрение ръководителите на ВУЗ-ове можеха да допишат в класациите кандидат-студенти на които не им достига бал. Често това биваха хора изкарили по 2.50 на изпитите. Други пък си сменяха жителството и се пишехе, че са от затънтени села защото имаше някакви квоти гарантиращи прием с по-ниски оценки за живущите в тези райони. Представители на малцинствата (турци и цигани), също се приемаха с предимство.
Съществуваше и кандидатстване с чужди документи.
Един мой съученик влезе в някаква инженерна специалност след като беше накарал един новобранец да се яви с неговата военна книжка на приемния изпит по математика. Не успя обаче да изкласи, но веднага след 10-ти ноември беше приет в икономическия където завърши успешно.
Винаги е имало студенти които влизали и са си взимали изпитите - "по-така", но през последните години нещата направо се изродиха. И това се дължи на липсата на контрол както и на пълна незаинтересованост от страна на институциите.
28 Юли 2009 08:20
В София требва да остане
един Университет и
един Висш Технологичен Институт.
УНСС има безброй метастази по страната - от Кутловица до Горно Уйно.
Другите "университети" не са по-назад...
28 Юли 2009 08:22
Какво можем да очакваме от заведение, в което "преподават"
Звездите на Корупцията в многострадалната ни Родина?
Ми КОРУПЦИЯ!
28 Юли 2009 08:23
Висше образование по счетоводство!
Божкееей!
28 Юли 2009 09:13
Висше образование по счетоводство!

Божкееей!
28 Юли 2009 09:53
anaceptal-"Висш инситут за индианци Карл Майн"-бившия факултет на СУ, но по примера на съветския съюз отделен в отделен институт. А за практиката преподаватели в в унсс да си продават учебниците по списък и кой не купи няма везмане на изпита? - това кога ще се коментира, отделно че всичиките учебници са копи пейст без платени авторски права от чужди книги
28 Юли 2009 09:58
Най после успех!
Изловиха корупционера-рушветчия, дето толкоз време като Усама все го търсят и все не го намират.
Но УНеСеСе Петкан и бръкна не където трябва и хоп! - престана да разваля пресветлия имидж на престижното школо.
Сега там отново всичко е нормално за радост на благопристойните.
Просто Утре Носете Съответната Сума.
------
Икономистите би трябвало най-добре да знаят - когато има търсене, ще се намери кой да предложи. Това е най-страшното.
28 Юли 2009 10:37
Имах честта преди 4 години да завърша магистратура в УНСС преди това съм учил в друг ВУЗ , разликата ми се стори огромна в полза на другия.
Това което става е само малка проекция на огромната дупка наречена УНСС , това което се преподава там е или остаряло (преподаватели на по 70 и нагоре преподават материали от 80те на миналия век) или строго теоретично без никаква връзка с действителността. В крайна сметка завършилия това учебно заведение с изключение специалностите от счетоводството не може да работи нищо без допълнително обучение по простата причина че нищо не знае, практическите изисквания в бизнеса са много по-големи от това, което се преподава там, много от студентите това го осъзнават в началото на следването си и предпочитат да го завършат на принципа на най-малкото съпротивление, като си използват времето си за нещо друго , по-полезно според тях като работа , правенето на бизнес, дори има такива които искат да учат и се подготвят за изпити в европейски вузове но всички тези не учат и не желаят да учат това, което им се преподава в УНСС, голяма част от тях за да го завършат си плащат.
28 Юли 2009 10:42

Висше образование по счетоводство!
Божкееей!

Божкееей!
28 Юли 2009 10:53
Аз пък съм сигурен, че цялата шумотевица е един много талантлив pr на унсс. В главите на наивниците бяха вбити две идеи:
1. Унсс е изключително търсен и престижен институт; всеки, който се дипломира, получава повече, отколкото е инвестирал; дипломата е гаранция за успех;
2. Всеки, който има много пари, се стреми да ги инвестира в унсс.
Relax, талантливи коментатори и тълкуватели.
28 Юли 2009 10:53
Проблемът идва и от това, че много учат само за да вземат някаква тапия без да им пука каква е и как е получена.
Честно казано и аз ако имам изпит по предмет за който се иска яко четене и опция да го взема срещу 500 лв без да отворя учебник, сигурно ще предпочета второто.
Така, че за да съществуват "петкановци" трябва да има и закъсали "робинзоновци"
28 Юли 2009 11:02
Аз пък не виждам къде е проблема. Нали има свободен пазар. Значи трябва да има и университети чиято диплома не струва и такива дето е много качествена. Това следва от теорията че свободната конкуренция води до повишаване на качеството. Остава само работодателите /пак на свободния пазар на труда/ да си избират хора от университети дето дават качествени дипломи. За какво е цялата паника не разбирам.
28 Юли 2009 11:10
Като всяка автономия у нас и тази във вуз е превърната в средство за самозадоволяване.
28 Юли 2009 11:11
RumenS!
Има нещо такова. И сега съществува рейтинг на ВУЗ-вете и сега работодатели предпочитат да назначават кадри завършили съответен университет. В сп. "Правен свят" съм попадал на обяви за работа в които изрично е упоменато условието дипломата по право да е придобита от СУ. И то става дума за много престижни адвокатски кантори.
28 Юли 2009 11:20
Какво се правят всички на "дръж ми шапката"! То си е обществена тайна, че в УНСС се влиза и се изкарва с пари - и тарифите са си ясни. Пък и Ректора - ни лук ял, ни лук мирасал : всички "колеги" са се облажвали пък сега само един си бил организирал престъпната схема и я е реализирал сам самичък разбираш ли?!?!?!
28 Юли 2009 11:20
Гнусна е постъпката на ректора на УНСС, който твърди, че там няма корупция...
28 Юли 2009 12:17
Образованието се е превърнало в образУвание...
28 Юли 2009 12:41
Орязване бюджета на ВУЗ-овете - това е подтекста на акцията.
В контекста на искането 2 млрд да се съкратят до края на годината от бюджетните разходи.
Инак как да вярваме на старанията на прокурори, които 20 години спаха и сега се сетиха.
А Ректорът Борисов е умилителен.
УНСС просто е полу-висше образование, както в повечето ВУЗ в Бг

28 Юли 2009 12:46
Забравяте две прости и вечни неща:
1. Има хора, които си купуват дипломи, откакто има и дипломи. "Инвестиция в глупостта", както правилно пише авторката. Пише се за УНСС, а не за някой от многобройните англоезични колежи или филиали на англоезични учебни заведения по съвсем друга причина. УНСС е от малкото вузове, които дават възможност и на кадърните младежи да се изучат с минимално и законно плащане, като някои по-некадърни или по-мързеливи плащат и за някои изпити. Англоезичните колежи и филиалите са платени изцяло и за всички, а качеството на образованието е несравнимо по-ниско от това в УНСС
2. На бъдещия работодател са му достатъчни 10 минути, за да разбере що за човек седи насреща му, независимо колко са дипломите му и колко са шарени.
28 Юли 2009 12:58
"Ако се наложи, по случая с Петкан Илиев ще бъдат разпитани всички преподаватели в УНСС и голяма част от студентите"

Здрав му задник на ректора на УНСС...
28 Юли 2009 13:08
По мое време по- засуканите госпожици ги "опъваха" по няколко пъти и ги пускаха нагоре. За заверка на семестрите, за курсови работи, за самите изпити. Мързеланките, разбира се. Които знаеха и бяха изрядни, нямаха проблеми.
28 Юли 2009 13:26
Висше образование по счетоводство!
Божкееей!

Ами то само счетоводството да е...
Божкееей!

28 Юли 2009 13:36
Е да, за подаване на данъчна декларация не е нужно висше счетоводно образование...
28 Юли 2009 15:08
Calina Malina
Като всяка автономия у нас и тази във вуз е превърната в средство за самозадоволяване

*
28 Юли 2009 15:10
За УНСС.
*
Натиснете тук
28 Юли 2009 16:07
Едно време в Царство България имало търговски гимназии и това стигало.
После в Народна Република България имаше икономически техникуми и пак си беше достатъчно.
Сега - за счетоводител и касиер - само ВИШО!
Магистърски програми за попълване на фишове, фактури и митнически декларации!
Баси, баси, баси!
28 Юли 2009 16:09
В Кутловица - факултет!
28 Юли 2009 16:28
Беше естествено да се стигне до това положение. В УНСС вече работят преподаватели, които са си купили научните степени и звания. Нека проф. Борисов да съобщи публично средния успех от следването на преподавателския състав в УНСС. Няма да е лошо да го съобщи отделно за доценти, професори.
Още от началото на т.нар преход е публична тайна, че редица мутреси и мутри са си купили дипломи в УНСС. Дори в Народното събрание има хора, които нямат състуденти, но имат диплом от УНСС.
28 Юли 2009 16:32
Страйки, не кандидатствай в УНСС. Перце нема да ти остане. Такива като тебе мажат маслото по хляба на онези като Първан ли беше, Драган ли
28 Юли 2009 17:54
Не е само УНСС! Явлението е посевместно, то се развива по бизнес логиката на нашето време. Защо преподавателят да не вземе ПАРИ, след като му ги дават доброволно? И защо студентът да не предлага, щом може да следва и да се дипломира, без да учи? Това си ни е в манталитетът на българите - да вземаме и да даваме доброволно в съответствието с позицията, в която се намираме. И всички са доволни.
А в Кутловица /сегашна Монтана/ отдавна има факултет. Университети, колежи, школи, факултети, филиали и пр. има във всяка паланка. Затова и хвърковатата чета на преподавателите /голям брой от които са много далеч от всякакъв академизъм/ не успява да ги покрие напълно и ползва разни индиректни форми и методи на обучение. В цялата тази работа се въртят големи пари, специалистът по корупция Петкан не случайно е дори един от организаторите на бизнеса. А студентите, завършващи управленски специалности, пишат "структОра", но утре ще станат "мениджъри". Така че бедата е много по-голяма, отколкото си мислят тези, които са се вторачили само в политиката /която впрочем също е бизнес преди всичко, поне в България/. А бизнесът трябва да се поощрява, казват идеолозите на нашето развитие.
28 Юли 2009 17:56
into
28 Юли 2009 18:05
Страйки, не кандидатствай в УНСС.
Когато е требвало съм постъпил и завършил в Университета.
Комикочините по эканомика не ме интересуват.
Както не веднъж съм писал:
Когато и да затворят ВИИ "Карл Маркс" - все ще е късно!

Вече са произведени достатъчно титани.
Ще ни стигнат за десетилетия напред...
28 Юли 2009 18:38
И двете - и корупция и инвестиция в глупостта !‌ Поредната простотия търпяна и толерирана , както навсякъде в България .
Софтуинд пита как не могло в България да има жена като Меркел !?‌ Е, как да има ?‌
По кои закони на генетитката !?‌ В България има паткани и толкова !‌ Единият мизерник продава изпити, а другият го измиква сега от ареста . УНСС !? Стопанство и България , че и световно ... и с подкупи !?‌ Изолиран случай ‌ ? Какъв излоиран случай , когато в Германия пристигаха българи с купени дипломи и щофьорски книжки още 1989 и Германия отряза всички процедури по зачитане на тези документи ?‌ ‌ Какво му е изолираното на това, което е ФАКТ‌ поне от 1989 ?‌
20 години изолирани случаи ‌ ‌ ‌ ... Хитро ! ‌
28 Юли 2009 18:39
И като допълнение от казаното от Oraсle и л-т Грубер, да припомня, че на майката-свинкя прасето беше назначено на крехката 21 годишна възраст на висша държавна длъжност още като студент!?
Виж тук
Вижда се, че за някой дори и липсата на диплома не е проблем.
28 Юли 2009 19:35
Страйки, не знам какво си завършил, но изобщо не ти личи.
Санде, пращай некоя холивудска бригада за бързо реагиране. Омръзнаха ни филмите за футболисти, дето си получават дипломите в съблекалните.
28 Юли 2009 20:27
Лянча в грешка си , човек ! Едното е корупция в чист вид, кристално чист ... а другото може да се каже, че е минаване между капките , ако въобще има такова с голяма уговорка‌ ‌ . Както и при нас имахме няколко човека спортисти и трябва да ти кажа, че се справяха добре въпреки задълженията си към спорта. Единият ми беше много близък колега Любчо Илиев - аплинизъм участвал в експедицията Еверест 1984, а другите само колеги от друга специалност братя Етрополски - сабя .
Това са хора , който ... завършиха като им се даваше възможност да си наместват и те своя график в института , но какви имена и какви хора ! В‌ САЩ‌ им традиция с отборите по футбол, плуване , баскетбол , лека атлетика и казвам ТРАДИЦИЯ‌ И‌ ‌ ‌ ОТ‌ ТАМ‌ ‌ ‌ ИМ‌ ‌ ИДВАТ‌ ‌ ВСИЧКИ‌ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ‌ . Купуване на дипломи НЯМА‌ по този начин и няма и да има ! Ако има ще стане огромен скандал и няма да се търпи такава измет ! Това което става в Бъглария НЕ‌ Е‌ ‌ ИЗОЛИРАН‌ ‌ СЛУЧАЙ, ДАДОХ‌ ПРИМЕР ОТ‌ 1989 в Германия !‌
Ето ти и сравението Лянча, защото иначе не мога да те убедя. Бях на завършването на едно момиче, което е на годините на дъщеря ми, но в друг щат. Университетът Колумбия в Мисури. Един от футболистите на университета им изнесе приветствената реч , след като ректора‌ на университета и един генерал поздравиха випуска завършващи ... Коментарите след това на децата бяха ... " Защо го избраха този да произнесе поздравителното слово ?‌ Та той не е най-зслужилия студент на випуска, а е един от слабите. Какво като е футболист !?‌ ‌" Това беше реакцията на децата ... нескрита , неподправена ! После в колежите това е бизнес , така се издържат и те . ‌ Но , Лянча , дълбоко се бъркаш, че в съблекалните им се раздават дипломите ... Това става в България , Лянча, ВЕЧЕ‌ 20 ГОДИНИ‌ ! Това са фактите и аз държа на тях !‌ ‌

Редактирано от - San De Cannes на 28/7/2009 г/ 20:29:28

28 Юли 2009 21:11
Завършил съм УНСС през 1997г. Още тогава 80% от колегите взимаха някой и друг изпит с платен рушвет. Тази практика съществува от началото на 90-те и сте продължи.
28 Юли 2009 21:12
В‌ България повечето от бизнесмените са с дипломи от бившия ВИФ . Това е учебното заведение за Световно стопанство, а не УНСС.
28 Юли 2009 21:21
Все пак не можах да разбера кое е по-добре - да си завършил "рабфак", или това "заведение" за да не работиш, както викаха мама и тати. Инак, за всички вишисти завършили по този начин има поле за изява. Я гле колко форуми има за списване над и под чертата
28 Юли 2009 23:12
‌ САЩ‌ им традиция с отборите по футбол, плуване, баскетбол, лека атлетика и казвам ТРАДИЦИЯ‌ И‌ ‌ ОТ‌ ТАМ‌ ‌ ИМ‌ ‌ ИДВАТ‌ ВСИЧКИ‌ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ‌

Нали ти казвам същото. Във всички вузове и навсякъде има прослойка, която е там по всякакви други причини, но не и за да научи нещо. Спортистите в американските колежи са точно толкова студенти, колкото са железничари състезателите от нашите клубове "Локомотив". И колкото са онези безделници у нас, дето киснат по вузовете заради суетата на родителите си или просто щото така им е по-лесно.
28 Юли 2009 23:41
Лянча, университетът който дадох за пример има поне 10, 000 , а са сигурно повече , студента. Толкова колкото има в цяла България, предполагам. ‌ ‌ ‌ Имат един футболен отбор и два баскетболни сигурно ( момичета и момчета) в леката атлетика са единици. Колко човека са това от 10, 000 !? 100 , нека са 200. И‌ защо мислиш, че някои хора не могат да съчетават спорта с учението ?‌ Нали дадох пример с колеги от България, защо това да изключва американците ?‌
Учат или не , това си е техен проблем, на студентите. Не си купуват дипломите и изпитите. Не става въпрос за оценките и знанията , а за корупцията ... за възпитанието на едно общество като цяло и за границите на неговото търпение !‌
Един от тези, не кой знае колко добри , студенти в САЩ‌ докарава средства за университета с които се подпомагат други студенти , не е толкова еднозначно.
Опитвате се да критикувате САЩ ... но не става без да познавате страната и да сте живяли дълго в нея, няма да стане. Аз пък познавам България и ми е ясна, ... прозрачно ясна, ... до болка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД