:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 487
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Данъчните са длъжници на коректния български бизнес

Ревизията е неефективна, ако между откриването на измамата и възлагането на проверката са минали цели 4 месеца, твърди депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Менда Стоянова
Менда Стоянова е мажоритарен народен представител от ГЕРБ от Пловдив. Родена е в София през 1956 г., магистър е по икономика с редица специализации в страната и чужбина. Работи в данъчната администрация от началото на 90-те години и през 2000 г. стана шеф на Пловдивската данъчна дирекция. В края на 2005 г. бе обявена за данъчен директор на годината, но месеци по-късно, след като начело на НАП застана Мария Мургина, Стоянова подаде оставка. След това откри кантора за данъчни консултации.



- Г-жо Стоянова, старото правителство твърдеше, че има висока събираемост на данъците в България, особено на ДДС. Световната банка също прави подобни изводи. В същото време служители от системата смятат, че страшно много се краде, а ексшефът на НАП Мария Мургина е обвиняема. Къде е истината според Вас - източва ли се ДДС в огромни размери или не?

- Вярно е, че има изводи от Световната банка за добра събираемост, но експертите от банката правят макроанализ. Те съпоставят размера на внесените приходи в бюджета спрямо БВП - това за тях е добра събираемост. Тя е повишена в България поради ръста на икономиката, който имахме през предходните години. Но ако разгледаме въпроса от друг ъгъл - колко данъци, осигуровки, мита е трябвало да постъпят в бюджета, но не са внесени, и още повече - колко ДДС е източен, тогава ще е вярно и твърдението, че в България се източват данъци в огромни размери.

Необходим е текущ контрол за предотвратяване на измамите, а не последващ, който ги разкрива, след като вече са се случили и парите са изчезнали. Няма пречка например да се свържат информационните системи на Националната агенция за приходите (НАП) и агенция "Митници". Така вносът от трети страни през митницата в реално време ще се отразява в системата на НАП. Всички знаем, че се осъществява внос на изключително ниски цени, т.нар. дъмпинг, китайско карго и др. Ако системите са свързани, данъчните веднага ще виждат, че този внос е осъществен за жълти стотинки. Ако вносителят тръгне да източва ДДС, трябва да има последваща сделка, която рязко да повиши цената. Но ако данъчната администрация има тази информация на момента, източването няма да може да се състои.

Но трябва да сме наясно, че голямата част от българския бизнес е коректна и си плаща данъците. Именно към тези фирми администрацията е в дълг.

- Преди броени дни Сметната палата публикува доклад за работата на НАП по отношение на ДДС през 2006 г. и 2007 г. Какъв е Вашият коментар на този доклад и какво може да направи ГЕРБ, за да засили данъчния контрол?

- В този доклад са направени два важни извода. Първият се отнася до ефективността на контрола по източването на ДДС. Експертите на Сметната палата са установили, че има слаба идентификация на измамите. Например през 2006 г. са изготвени само 52 доклада за измами и са направени ревизии едва на 14 случая. Между откриването на измамата и възлагането на ревизия минават над 4 месеца, което я прави неефективна. След дъжд - качулка. Едва между 0.8% и 4.2% от всички възложени проверки и ревизии в НАП са въз основа на т.нар. активна селекция, т.е. след направен точен анализ на това коя фирма е рискова.

Останалото са текущи проверки по възстановяване на ДДС, като 40% от тях са с нулев резултат. Това означава огромна загуба на ресурс - трудов, времеви, материален, не само от страна на НАП, но и от страна на коректния бизнес. Той чака 4 месеца да му се върне ДДС, а се оказва, че изобщо не е било нужно да бъде ревизиран. Има още един обезкуражаващ показател - само за 16% от установените случаи на измами е поискано съдействието на прокуратурата.

Вторият извод от доклада е, че внесените в бюджета допълнително разкрити данъци в резултат на ревизии са с изключително ниска събираемост. Тоест разкриват се измами и източени средства, но пари в бюджета реално не се връщат.

- Как ГЕРБ може да гарантира, че ще пресече практиката партийната каса да се пълни с източен ДДС?

- Нека да разделим въпроса - за бюджета е без значение дали източените от ДДС пари отиват в партийни каси или в нечии други джобове. Не пропускайте факта, че част от тези пари, източени от бюджета, на практика се връщат в системата, за да стабилизират корупционните практики и да разширят възпроизводството на измамите. Става дума за организирани кръгове, които, за да въртят схемите си, плащат на различни нива.

Колкото до финансирането на политическите партии, трябват промени в законодателството, свързани с това. И, разбира се - контрол.

- В този смисъл - кои са неотложните мерки за пресичане на измамите и за подобряване на събираемостта?

- Много от мерките, които веднага могат да бъдат предприети, касаят организацията на работата в приходните агенции. Както казах, трябва да се подобри текущият контрол в момента на извършване на измамните сделки и вноса. Доказан от световната практика лост за повишаване на събираемостта е и подобряването на обслужването на лоялните клиенти. Ако това стане, ще се повиши доверието им в държавата и те ще си плащат данъците, митата и осигуровките, вместо да се дразнят и да хитруват. Трябва да се оптимизират някои структури, например тези в 5-те регионални дирекции на НАП. Част от дейността им трябва да се прехвърли към териториалните звена, които извършват цялата работа и контрол. Трябва да се въведат т.нар. мениджърски проекти при провеждането на конкурси за заемането на висша или средна длъжност в държавната или в общинската администрация. Това означава кандидатът да представя проект за това какво ще направи, за да повиши ефективността на структурата.

Бързо могат да се приемат и законови промени, които да доведат до изсветляване на икономиката. Например следва да се стимулират плащанията по банков път от фирмите и с дебитни карти от физическите лица. Не става дума за въвеждане на забрани и санкции, а по-скоро за система от стимули.

- Тоест не става дума за забрана на кешовите разплащания, примерно до 10 000 лв.?

- Не, разбира се. Ако направим това, веднага ще започне игра на гоненица. Забраните и санкциите трябва да ги има, но когато искаме да променяме бизнес средата, по-добре е да въведем стимули.

- А какво може да се направи за преборване на корупцията в НАП и митниците?

- Съжалявам, но няма как да открия топлата вода - борбата с корупцията във всяка система на всички нива се води с въвеждане на правила за работа и контрол. Когато се констатира неспазване на правилата, следват много сериозни санкции, рязане до дъно!

- Обмисля ли се обединяване на НАП и агенция "Митници"?

- Такъв вариант изобщо не е обсъждан в икономическия екип на ГЕРБ. Не смятам, че се налага подобно обединяване. То би довело до създаване на една мегаструктура, която вероятно ще се окаже неработеща.

- От изявленията на икономическите експерти в ГЕРБ оставаме с впечатление, че няма да има смени на шефовете на НАП и митниците в близките няколко месеца, защото това би дестабилизирало системата в тази тежка година. Вярно ли е това?

- Аз съм за това смените да се правят изключително внимателно. Все пак, ако ръководството на системата досега не е било добро, не е работило ефективно и е демотивирало служителите, смяната му ще доведе до положителен резултат, нали? Но ако започнат да се махат ръководители, които са доказани специалисти, това ще бъде изключително тежък удар върху системата и лош сигнал към работещите в нея. Даже преди да се вземат подобни решения, освен внимателен анализ на работата на съответното звено, трябва да се вземе предвид и мнението на хората, работещи в него. В екипа на ГЕРБ няма настроения да се извършват някакви поголовни смени.

- Какво ще стане с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)?

- Преди 3 години на практика беше ликвидиран държавният финансов контрол, който сега се нарича АДФИ. Агенцията остана като структура, но на практика се изпразни от съдържание и кадрови потенциал. Част от специалистите, които работиха там, преминаха в съответните държавни или общински ведомства и станаха подчинени на хората, които трябва да инспектират. Как инспектор ще се подпише, че кметът е направил нарушение, ако същият кмет го назначава и му плаща заплатата? Според мен реформата трябва да се преосмисли. Това не означава ликвидиране на вътрешния контрол в системите, а засилване и на външния контрол.
16
5219
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
28 Юли 2009 02:08
Менда Стоянова
Приятно съм изненадан и същевременно не особен оптимист, поради това, че не виждам никакви нови идеи, а по-скоро продължаване на някой илюзии и възможности за негативни практики.
-
"Активната селекция" е един от най сигурните начини за корумпиране на служители и използването им в разчистване на конкурентни спорове.
Това позволява просто или да си нарочиш една фирма и да я скапеш от ревизии, като не я оставиш да работи, докато не си плати под масата, или да правиш същото, но по поръчка от конкурента й, който си е платил под масата за "услугата".
Трябва като в съда - напълно случаен принцип на проверки и разпределението им. Фирмата която да се проверява да излиза произволно, чрез "джуркане" на компютъра.
-
Привилегиите за някой фирми по нечия административна преценка също е порочна практика, противоречаща на равните условия за всички.
-
Мениджърски проекти за заемане на длъжност са глупост в една структура структурирана със закон и със законово определени функции и начин на работа.
-
Борбата с корупцията не е просто спазване на правила, а преди всичко прозрачни правила и възможност за взаимен и публичен контрол.
-
И т.н. и т.н.
-
Изводът от това интервю - че нищо към по-добро няма да се промени е ясно, добрата новина е, че няма да стане по-зле. Може би.

Редактирано от - Brightman на 28/7/2009 г/ 02:12:27

28 Юли 2009 03:40
Министерството на финансите като нареди на данъчните да забавят връщането на ДДС за половин година - те ти "резервен фонд" от половин до един милиард. Та кой, викате, бил длъжникът?
28 Юли 2009 07:45
- Ще стигнем рано, господине. Преди „Панорамата” ще стигнем даже - рече младият таксиджия и даде газ

- Как ти е името, уважаеми български данъкоплатецо? – попита господинът учтиво.

- Ендрю съм кръстен, господине, но ми викат по селски Андрешко, на дядо ми. Развалят хубавото име.

- А-а-а, тъй, тъй….Андрешко….Може ли да мина на „ти”, Андрешко? Добър гражданин си ти, Андрешко. Всички станахте такива. Научихте се да си плащате данъците цивилизовано, често и навреме. Ето - затова ви уважавам! Гледам ви в данъчното - доброволно внасяте дължимото, не се опитвате да мамите властта. Е, има някои….Добре, че са единици….

- Как така, господине? Нима има граждани, които да не желаят да помогнат на държавата, да не искат да й дадат данъка, не щат да увеличават бюджетния излишък ? – изтръпна Ендрю.

Господинът в кожух от изкуствена кожа махна с ръка. Изглежда хич не му се говореше за лошите единици. Но все пак продължи:

- Играе ни един вашенец там…. Дяволува, крие доходите, декларация даже невярна подал! Станой се казва. Но ще го науча аз! Не може така - цял народ се втурнал да строи светлото капиталистическо бъдеще, а той…. Лъже държавата, лъже Фонда, дори тройната коалиция се мъчи да излъже!

Андрешко се умълча. Какъв резил за селото! Какво ще кажат хората от областта? Всички с радост изпълняват гражданския си дълг, а Станой…. Трябва да получи заслуженото, трябва! Разбира се, после Станой ще срещне Ендрю, кратко ще наведе очи, разбрал грешката си, сетне ще го покани в барчето на скоч с фъстъчки. И там ще рече: „Ти доведе данъчния, Андрешко, ти ми помогна да поема по правия път!” Пък сетне ще отскочи до пощата, ще изпрати дарение на някоя фондация, че и авансово още данък ще внесе.

Андрешко усети как го обливат вълни на гордост, разбра, че и той ще направи нещо за държавата, пък даде газ и извика:

- Ей сегичка ще стигнем селото! За коалицията – напред!
28 Юли 2009 08:23
Какво му е лошото на забраната/всъщност не точно забрана/ на кешовите плащания над 10000 лева? Просто такива плащания да не могат да се обявяват като разход. Иначе който иска нека си прави такива плащания над тази сума само дето няма да му се отразяват като разход и ще трябва да плаща върху тях данък печалба и няма да му връщат ддс.

Но в такъв случай трябва задължително държавата да поеме всички банкови такси по всички плащанията към бюджета. Да се договори с банките за прилични банкови такси и тя да ги плаща. Не може за превод от 3 лева да ти искат още толкова банкова такса. Ако обаче държавата си ги плаща тия такси, от една страна ще намали таксите, даже държавата ще оптимизира плащанията така, че да няма безумия от типа превод от 30 ст. и такса 3 лева.

А да и какъв е смисълът да има банкова тайна за данъчните? В коя държава е така?
28 Юли 2009 09:06
Поголовна смяна -не, но назначените от ДПС и БСП директори на ТД-та, които правят поръчкови ревизии и съсипват бизнеса на коректни фирми, които не пълнят партийните каси, задължително следва да бъдат махнати.Служителите не са виновни , те просто изпълняват заповеди на шефовете им.А ДПС и БСП дерибействаха в доста общини- Враца, Силистра, Бургас, Кърджали....
28 Юли 2009 10:04
Нямам наблюдения върху въпросната депутатка Менда.
Но тази практика трябва да спре.
Практиката, при която, един срлужител работи на държавна служба.
После, видите ли, се разочарова и отива от другата страна на бариерата.
А след време пак се връща на държавна работа.
това е крещяша безпринципност.
Не може да си едновременно и проверяващ и проверяван.
Не може ти да играеш право хоро, у а фирмите да играят криво хоро.
Бъди мъж /или жена/, дръж си на думата.
Където плащат повече и завърташ задника.
Това е курвенско, уважаема Менда.
28 Юли 2009 10:14
Най-после един данъчен в парламента. Дано да е за добро. Всъщност не са един, а двама. Вторият е Евгени Стоев - бивш шеф на дирекцията в Търново. На този вторият не му е мястото там. Направиха го директор от НДСВ и после си го изхвърлиха като парцал. Толкова се беше осрал с ДДС-арите, че в Търново не се търпеше вонята.
Да видим какво казва Менда:
"...Вярно е, че има изводи от Световната банка за добра събираемост, но експертите от банката правят макроанализ. Те съпоставят размера на внесените приходи в бюджета спрямо БВП - това за тях е добра събираемост..."
Ами те, от Световната банка толкова могат бе, Менда. И новият министър толкова ще може. Но нека първо да му дадем шанс.
"...Няма пречка например да се свържат информационните системи на Националната агенция за приходите (НАП) и агенция "Митници"..."
Само до преди няколко години съществуваше екземпляр от ЕАД, предназначен специално за данъчната администрация, които се изпращаше от митниците в дирекциата по седалище на износителя/вносителя. Защо тази практика се прекрати, без да заработи връзката между двете системи ? Менда, ти го знаеш добре.
"...Но трябва да сме наясно, че голямата част от българския бизнес е коректна и си плаща данъците. Именно към тези фирми администрацията е в дълг..."
За съжаление Менда много греши в този си извод. От личен опит твърдя, че 90 % от бизнесът не желае да плаща данъци и осигуровки. Основният принцип на българския бизнес се свежда до следния въпрос: Защо да давам на държавата, какво ми е дала тя на мен ?
"...Трябва да се оптимизират някои структури, например тези в 5-те регионални дирекции на НАП. Част от дейността им трябва да се прехвърли към териториалните звена, които извършват цялата работа и контрол...."
Не да се оптимизират Менда, а направо да се закрият 5-те дирекции ОУИ. Те са излишен разход на РЗ, ДМС и т.н. Обжалването да се извършва първо пред директора на съответното ТД на НАП, и на случаен принцип пред административните съдилища в страната.
А смени трябва да има. Почти всички териториални директори са на тези длъжности от 2001 г. насам, т.е. назначени от НДСВ и тройната коалиция. Доказаните специалисти избягаха или ги принудиха да напуснат.
28 Юли 2009 12:14
Все пак каката е прозряла, че държавата има задължения днес и съответно трябва да си вземе парите днес. В тоя ред на мисли НАП са длъжници на цялото общество... Добър данъчен не означава добър икономист....
28 Юли 2009 12:55
Алабала12, не може да съществува ефективна забрана за плащане в брой.
Преди години имаше такава ако не се лъжа за плащания над пет хиляди и като побъркани пишехме по 10-20 фактури за една доставка.После бирниците се заяждаха, че били в един ден, за един клиент, а бе дай някой лев и ще замижим с едното око.
Проблемът с връзките м/у митница и данъчни е толкова лесно разрешим(технически), че да се чуди човек ......
28 Юли 2009 13:42
анастаси сиров - не съм казал, че трябва да се забрани. Просто не трябва тия фактури да минават за разход. Който иска да пише по 100 фактури. Може ако иска да си назначи 100 човека това да вършат. Ако има много такива изпълнения - може да се сложи и допълнителна врътка - не-повече от 3/да речем/ фактури на ден от един клиент за една и съща услуга.

Който иска намира решение. Който не иска - намира оправдание.
Никой не е казал, че решението трябва да е със 100% ефективност и 80-90% върши работа.
28 Юли 2009 15:21
Някой спомня ли си за Жан Виденов ?
При него имаше две категории фирми:
"Национално отговорен капитал"-разбирай червени мобифони
"Чолбаджии и изедници"-всички останали, които не искат да плащат на Партията.
А сега от Медна чуваме за "коректен български бизнес"
Мда.
А превод в ефир, може ли, г-жо Менда ?
28 Юли 2009 15:37
Решението за силно ограничаване на данъчните измами, кухите обороти и източването на ДДС е простичко. Трябва да се трансформира леко ДДС и принципът на пълно възстановяване, да се замени с непълно, като ДДС се възстановява и на краен клиент.
-
Сегашният принцип при ДДС е пълно възстановяване на данъчния кредит по веригата и облагане единствено на крайния клиент. Този принцип следва да се промени на непълно възстановяване на данъчния кредит на всички, включително и възстановяване на крайния клиент, когато плащането не е извършено в брой, а с кредитна или дебитна карта.
-
Възможно е такава промяна да влезе във формално противоречие с общоевропейски договорености, но и там има решение - формализиране на сегашния ДДС до примерно ставка 0, 1% и въвеждане на трансформирания данък, като нов Данък оборот. Въпрос на конкретни изчисления е, но при механизма на непълно възстановяване (възстановяване само на половината данък), една ефективна ставка от 5% (10% с 5% възстановяване и на краен клиент), вероятно ще доведе до същите приходи, като сега от 20% ДДС.
28 Юли 2009 16:06
Какво е това име Менда? Да не идва от mend?
*
"Thursday night your stockings needed mending" - така ли беше?
28 Юли 2009 18:01
Много интересна статия - браво, браво! Интересното е обаче, къде в тази територия наречена Българияима честен частен бизнес - най-късия българси виц е това - честен частен бизнес в България - ха ха ха )! Второ - наистина държавата и данъчните власти са длъжници на честния, но не бизнес, а на честния средностатистически данъкоплатец - на него данъчните са длъжници за 100 години напред. На бедните трудещи се, плащащи честно данъците си - докато има още работещи по-млади хора в България и на бедните пенсионери, които могат да нямат пари за хляб, но ще си платят данъците на ......., не мога да кажа държава, нещо което е забравило как функционира държавата като цяло. Няма по-голяма мащеха от Българската държава за българските граждани. За врихче - държавата спря да брои за българи гражданите и живеещи в чужбина - не е ли мащеха а!?))) Интересно само как на повечето политици и артисти от 80-те години децата са извън страната, а те лелеят за патриотизъм - ха ха ха ))
28 Юли 2009 21:56
Понякога учениците надминават учителите си по плиткоумие и празнодумие..
Това писание е жив пример за дърдорене на глупости. ...
Абе какви са тези хора които си раздават титли наляво и надясно......
Икономистите са най-паразитната част от обществото. Посочете ми пример икономист да е създал нещо полезно за хората - продукт, храна, мебел, техническо пособие ......... Само дърдорене, празни моабети и смятане по елементарните правила за 5-8 клас....
28 Юли 2009 22:34
И понеже ние сме длъжници на данъчните, следователно сме длъжници на... Поне да бяхте изчакали да поумре поколението, което видя на живо как партиите си назначиха капиталисти. Т.н. обръчи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД