:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 370
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Безобразия

Да присвоиш Студентски град

Или какво се случва, когато бизнесът и администрацията са в братска прегръдка
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В заграденото пространство върви усилено разчистване - очевидно след като се узакони напълно парцелът, тук ще се издигне нов жилищен комплекс, бъдещият частен "Студентски град".
В списъка на скъпите и престижни райони на София с невъзможно високи цени на земята Студентският град се нарежда на едно от първите места. Неразработените терени, отличната комуникация и усилено изграждащата се инфраструктура привличат интереси, в които не се усеща и полъх от криза. Големите пари обаче носят и големи изкушения. Натрупването на компромиси в администрацията на района в интерес на бизнеса отдавна е преминало всякакви нормални граници.

Трагедията пред дискотека "Амнезия" например разкри недопустими нарушения в управлението на район "Студентски". Оказа се, че масивната, скъпа и много доходна сграда въобще не е трябвало да бъде там, но е построена и дълго е работила напълно незаконно под доброжелателното недовиждане на властите.

Студентските протести обаче потънаха в блатото на административните полуобещания и тинестите води на районната администрация отново се затвориха над тях. А истинските господари на това блато отново се потопиха в сладката и миризлива далавера.

Като пореден пример за това на какво е способна администрацията, поставила се изцяло в услуга на нечист търговски интерес, може да се посочи



новото градоустройство на квартал "Малинова долина"



Историята започва много отдавна. Студентският град е построен от строителна организация, преобразувана в "Академично строителство" ЕАД. Базата на тази организация, включваща огромни складове, техника, бетонов център и площадки, е била разположена между "Симеоновско шосе" и "Проф. д-р Иван Странски", в самия край на Студентския град откъм Околовръстното. На 2 февруари 1999 г. дружеството е приватизирано. Изпълнителният му директор Катя Андонова веднага изгонва всички наематели на площи и скоро продава терена на бизнесмена Дончо Беев.

Наемателите, имащи законни договори, завеждат дела и осъждат дружеството. Оказва се, че има предварителен договор за продажба на имота на един от тях. Със свое решение Софийският градски съд приема, че представителят на дружеството купувач по предварителния договор всъщност не представлява дружеството и платената от него в аванс цена за имота няма значение. Това е първото от серия куриозни "соломоновски" решения на съда, проправили по-късно пътя на далаверата.

Междувременно срещу самия директор на "Академично строителство" Катя Андонова започва дело за безстопанственост, продължаващо и до днес. Самата тя твърди, че е жертва. Запознати с имотното й състояние преди и след далаверата казват, че тя е една доста замогнала се жертва.

Появяват се и бивши собственици, чиито земи в района са възстановени. Те също завеждат дела, но вече е късно. Имотът започва да се препродава между свързани физически и юридически лица, контролирани от фамилия Бееви (бащата Дончо, сина Борислав Беев, който е адвокат, и др. техни близки).



Но с всяка следваща продажба размерите на имота набъбват



След 2002 г. район "Студентски" издава няколко скици, на които в площта на имота се включват още два и половина декара, успоредни на Симеоновско шосе. Интересно е, че именно през този терен минава магистралният водопровод, захранващ София с вода, и всички останали стратегически комуникации, включително и захранването с вода на юзината, произвеждаща тока за значителна част от София. Този имот просто не може да бъде частна собственост. Не е закупуван, а и няма как да бъде придобит по реституция - водопроводът е изграден през 30-те години на XX век. Но не и според район "Студентски".

На собствениците, водещи дела за връщане на имоти, системно се отказва издаването на скици и други документи, с които да удостоверят пред съда правото си на собственост. Стига се до недвусмислено разпореждане на кмета Бойко Борисов да се издадат исканите документи. Тогава администрацията изнудва собствениците да подпишат декларации, че нямат никакви претенции към нея. Което е връх на наглостта.



Раждането на частния "Студентски град"



Исканията на омбудсмана на София за информация по случая просто се игнорират, сякаш не съществуват. Подлежащите на реституция имоти с всяка поредна скица, издадена от странно заинтересованата общинска администрация, постепенно се включват в имота на Бееви. Той набъбва до 40 декара, а стойността му по днешна оценка се увеличава до 40 милиона евро.

В този вид имотът е закупен от фирмите, контролирани от един от легендарните тарикати на българския социализъм - Георги Андреев, широко известен в тесни кръгове като Жоро Калиостро. Тази тайнствена личност, "работила" последователно като тарикат и възпитаник на "Централното софийско изправително заведение" още през 70-те години на миналия век, се пази от погледи. В публичното пространство почти не може да се намери нещо за него. Името му срамежливо изплува само в миналогодишната афера с внос на отровни ядки от Африка, но също така бързо потъна.

Някак си любовта, която администрацията на район "Студентски" храни към фамилия Бееви, се прехвърля към Калиостро. Имотът продължава да расте и да се закръгля. Сега той представлява цял квартал с лице на два булеварда. Отгоре на това собствениците му могат да изнудват целия столичен град, защото "притежават" участък земя, през който минава инфраструктурата, без която този град просто не може да съществува.

Като капак на всичко на 19 юни 2007 г. Столичният общински съвет е подведен да приеме план за регулация и застрояване на местността, в който имотът е така "закръглен" по регулация, че поглъща и съседните имоти, съсипвайки бизнеса на техните собственици. Нищо, че главният архитект на града обичал правите улици. Тези са кривнали, така че да заградят още малко от двора на комшиите.

Интересно е, че дължимите обезщетения за предвидените отчуждавания в полза на Калиостро - на стойност 5-10 млн. евро, ще плаща общината. През съседните имоти се появяват две улици, заграждащи изцяло частния "Студентски град", а остатъчните парчета някак си естествено се придават към него. Съседите губят всичко. Въпреки задължението си по закон администрацията на район "Студентски" аристократично пропуска да ги уведоми с писма.



Отворен финал



Това обаче не е краят. В решението се казва, че срокът за обжалването му е 30 дни. Точно такова обявление виси и в сградата на район "Студентски". Скоро след това, на 13 септември, Столичният общински съвет приема ново решение, с което поправя първото. Срокът става 14-дневен. И вече е изтекъл, когато жалбите са подадени. Отгоре на това правните основания, посочени в различните решения на СОС, са толкова противоречиви, че никой съд не може да определи какъв е редът, по който е приемана тази процедура, и как трябва да се обжалва. Затова за по-удобно отхвърля жалбите с мотива, че са подадени извън срока.

А администрацията на район "Студентски" все така недружелюбно отказва да издава документи на жалбоподателите, нищо че общински проверки в района се правят всеки ден. Само един имот избягва проверките - този на Калиостро, който накрая ще се окаже оазис на законността и вероятно най-чистият имот в Галактиката.

Какъв е краят на историята ли? Тя е с отворен финал. За замесените лица желаният край е един - да присвоят и останалите парчета от съседните имоти, а общината да плати набъбналите до няколко милиона лева изравнителни сметки.

За останалите - компетентните органи да се престрашат и да бръкнат по-дълбоко в разклонените корупционни мрежи, които подаряват на избрани "бизнесмени" не само държавно и общинско имущество за десетки милиони, но понякога и нашите собствени имоти. Ако, разбира се, властимащите държат да ни убедят, че у нас власт и престъпност невинаги са едно и също нещо.
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Частният "Студентски град" днес е вече 40 дка и стойността му е към 40 млн. евро. Вероятно поради неговата ценност охраната му стреля без предупреждение.
18
15999
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
25 Август 2009 23:55
Тази тайнствена личност, "работила" последователно като тарикат и възпитаник на "Централното софийско изправително заведение"

Дори и с кавички изглежда нескопосано.
26 Август 2009 00:12
Тука има поле за демонстриране на правосъдие, а ако не - за гражданско действие - обграждане на имота, събаряне на ограда, бой на охраната с дрянови криваци, разрушаване на строежите и унищожаване на техниката... С други думи мерки които бих определил като атакджийски, ако атакаджиите не бяха преклаено заети да организират циркове на дати с национално значение и да се кланят на вожда си.
26 Август 2009 00:59
Сакън, че сега ще се появи коца естеткова и ще закаканиже за майкопродавците
26 Август 2009 01:21
Малко в страни от темата:
Абе каква е таз стръв да се скупчват европейците нагъсто около определен " Център" формиращ изцяло живота на един град ?
Що не се развие и усвои цялата площ на Софийското поле ( Например) ами се застрои гъсто та да мое си подават сол комшиите през прозорците?
А некои другаре с по-длъжки пишоци мое и определен вид услуги да получават от комшийките отсреща.
Гаче ли градовете все още са лимитирани от крепостни стени та вътре се налага да се гъчкат кат сарделки в консервни кутии.
В кой век живеете бе ?
26 Август 2009 01:24
В кой век живеете бе ?
Ти пък кога стана калайджия, кога почерня?
26 Август 2009 01:38
Първо почернях - после станах калайджия.
Анадъм ?
26 Август 2009 01:41
И кога зе да разбираш от урбанистика, преди или след почерняването?
26 Август 2009 02:05
Мнооо въпроси взе да задаваш - оди се просвещавай . На мене не ми плащат да ти ликвидирам пропуските.
26 Август 2009 02:08
Спомен за Професори:
- проф. Джеров
- проф. Герджиков
- доцент Панайотов
- ст.н.с. Петър Берон
- д-р Желю Желев
- д-р Станишев
- д-р Бойко Борисов
....и още 1000 многоучени Бг учени, които през периода 1989-2009 бяха по върховете на властта в Бг.
--
Какво направиха тези учени-властници, за да опазят Студентски град?
26 Август 2009 08:25
И кога зе да разбираш от урбанистика, преди или след почерняването?

Абе поумняхме отгато 'оня гуру от Торънс ни би главите у таблата.

Кат стана дума за това, къде е Мр. 300%. Пардон... вече Мр. -30%. Та, къде е?‌ Да не разтоваря контейнера на терминала на пристанище Бургас?
26 Август 2009 10:10
Там, на спокойна размисъл, ще може да намериш обяснението за "прехода" в който си бил деен и наивен участник.
26 Август 2009 10:14
Като оставим настрана абсурдността на цялата история, толкова характерна за нашия Абсурдистан, ми е много любопитен надписа
"СТРЕЛЯ СЕ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ"!!!
Нека някой ме поправи, но даже полицията в тази т.н. дърважа няма право да стреля без предупреждение!
Чудничко ми е къде е полицията, слуба КОС и т.н. ?(риторичен въпрос)
Както обикновено у нас, стига да разполагаш с необходимите средства, можеш да си над държавата
26 Август 2009 10:31
Е заради ей такива общински и съдебни чиновнически безобразия хората от отчаяние се хващат за пистолета и се гръмват или гръмват далавераджиите (по-правилно!). Иронията е, че чиновниците оцеляват и срещу скромна отплата продължават да правят услуги на други тарикати.
26 Август 2009 10:47
VOCI Мнооо въпроси взе да задаваш - оди се просвещавай . На мене не ми плащат да ти ликвидирам пропуските.
Хъм, юнак! Поне си каза, че му плащат.
26 Август 2009 14:08
Пите се, е ли кмета на Община студентска от ГЕРБ ?
26 Август 2009 16:06
Мите, кмете ....
Къде са добрите стари времена ...
26 Август 2009 17:30
Типична българска история. Банална, гледам и коментари няма много. Интересът е насочен изцяло към вещицологията. Интересни неща могат да се научат от форумите!
26 Август 2009 18:53
Кметът на София когато е екшъна е същия който сега ще изчисти това нещо от дъpжавата-ББ Ще стане ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД